Не е време за радикални претенции

Зоран Заев и Бойко Борисов

© Пресслужба на Министерски съвет

Зоран Заев и Бойко БорисовОтношенията между България и Македония са изключително важен приоритет в дългосрочните интереси на двете страни, за да бъдат употребявани за конюнктурни, още по-малко персонални политически цели.


Историческата основа, върху която се развиват тези отношения, е тежка, натоварена е с трудно преодолими конфликти и разделения. Желанието за преодоляване на тези разделения, ако е искрено, трябва да включва разбирането, че конфликтите и противоречията - особено отнасящи се до визиите за миналото - трябва да се преодоляват спокойно, стъпка по стъпка и с ясното съзнание, че определени идеологически стереотипи за историята, идентичността и двустранните отношения не могат да бъдат изтрити в общественото съзнание за броени дни или седмици.
Не е необходимо да бъдем всеопрощаващи наивници, но ако наистина искаме да създадем нова основа на двустранните ни отношения, имаме нужда преди всичко от време.


Идентичността носи историческа инерция и резките завои на интерпретациите, свързани с идентичността, могат най-много да потопят крехките усилия за промяна на отношенията между София и Скопие.


Оставете двустранната комисия по въпросите на историята да работи на спокойствие! Престанете с политическите изявления на нетърпимост, заплахи и пришпорване на двустранните отношения, ограничете категоричните изисквания и предварителни условия.


Ако е необходима твърда позиция - нека тя бъде в дипломацията, извън светлините на прожекторите и медиите. Политиците и от двете страни трябва да имат съзнанието, че играят сложна игра с много варианти и ходове, която напомня на шахмат, а не на прост дуел, чиято цел е единият да намушка другия. Особено важно е това предупреждение за тези политици, които считат, че им се полага да бъдат първенци в говоренето и действията по "македонските работи".


Българският национален интерес не може да бъде защитен с радикализъм и ескалиращи претенции. Нещо повече - радикалните позиции на историци, политици и журналисти - в София към Скопие и в Скопие към София - гарантираха блокирани отношения между двете страни в продължение на десетилетия. И в София, и в Скопие има професионалисти по водене на политика на омразата и нетърпимостта, от която те печелят добре. Време е в този дебат да се намеси и информираното обществено мнение.


Имаме нужда положителният процес, който започна с подписването на договора между двете страни да продължи. Не е време за глупави претенции - "откажете се от това, а вие пък - от това". Засега няма да се отказваме от нищо. Ще се опитваме да приемаме стъпаловидно променяни гледни точки с цел сближаване на позиции и продължаване напред. Ако имаме успех в това, след 5-10 години ще получим дивиденти, за които не сме и подозирали.


Коментарът на политолога Огнян Минчев е публикуван във "Фейсбук". "Дневник" го препечатва със съгласието на автора


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK