Забравете за контрол над подслушването

Забравете за контрол над подслушването

© Asscociated PressВ петък (14 декември) парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност и прилагането на специалните разузнавателни средства (СРС) ще изслуша кандидатите за новия мандат на Националното бюро за контрол на СРС, тъй като сегашният изтича на 19 декември.


Номинирани са тримата сегашни членове на бюрото, за които медиите изнесоха факти, че с действията си на практика блокират работата на контролиращия орган. Издигнат е и председателят Бойко Рашков, но за неговия шанс по-нататък. Депутатите не коментират данните за тримата сегашни членове плюс номинирането на нови двама, от които нито единия не е юрист. За издигнатия от ДПС Илко Желязков (психолог по диплома, започнал кариерата си във Второ главно на ДС), който е споменаван в медиите като пребивавало дълги години в енергетиката доверено лице на депутата от партията Делян Пеевски - не очаквам да промълвят.


Мълчанието на народните представители говори за дезинтересираност на парламента дали ще изберат независим орган, какъвто би следвало да бъде контролиращият подслушванията, или ще направят поредната фасада, зад която да се изхранват партийни послушници.
Защото блокирането на дейността на Националното бюро започна отдавна - още когато се видя, че заместник-председателят Георги Гатев като опитен юрист се захвана с реални, а не про форма проверки по жалби на граждани, а председателят Рашков не показа готовност да се сниши и да замълчи, за да си подсигури поста и в новия мандат.


Политическата власт открай време ненавижда контрола над тайните способи


за да си комуникира с тях зад завесата.

Първото бюро за контрол над СРС като независима институция бе създадено през юни 2009 г. под натиск от Брюксел, след като Европейският съд по правата на човека констатира, че гражданите у нас нямат никаква защита срещу произволно използване на СРС от властите, още по-малко възможност да научат дали са били законно подслушвани и следени. ГЕРБ веднага след като дойде на власт с промени в Закона за СРС ликвидира бюрото и прехвърли контрола над тайните средства в бездейна /и безлична/ парламентарна подкомисия, тоест в ръцете на чисто политическата власт. (Само ще спомена, че според достъпната информация тази подкомисия за 4 години е отчела работа по една жалба, като отговорът до жалващия се гражданин гласеше, че "продължава работата по вашия случай".)
През 2013 г., след нови осъждания на България от Европейския съд, парламентът все пак стигна до създаване на петчленния орган Национално бюро за контрол на СРС /НБКСРС/, с председател Бойко Рашков и зам.председател Георги Гатев. Рашков - с хабилитация, доцент по наказателен процес и шеф на катедра по наказателноправни науки, Гатев - дългогодишен адвокат. Оказа се, че такъв орган може да работи, въпреки че трябваше да преодолява съпротивата на контролираните, основно ДАНС и прокуратурата, тъй като тези институции са заявители за прилагане на СРС, наред със службите на МВР.


Проверки на цялата верига - от исканията до разрешенията, воденето на регистрите, съхраняването, използването и унищожаването на придобитата информация, паралелно с проверки по искане на гражданите дали спрямо тях не са били прилагани СРС в нарушение на закона - тази е дейността на бюрото по закон и то започна да я върши. Видя се резултат - през първите три години намалява рязко броят на тайно контролираните лица и нарастват многократно отказите на съда за разрешения на СРС, според годишните отчети на бюрото. Значи възможно било, оказва се, да се въведат правила и да се задължат искащите разрешение институции да предоставят на съда материалите, въз основа на които мотивират искането.

Тогава


контролираните скочиха, организираха показната акция срещу заместник-председателя Гатев и удариха фатално бюрото

Гатев бе отстранен след координирана атака на прокуратурата и ДАНС, която отне достъпа му до класифицирана информация, за да даде на парламента основание да прекрати мандата му по несъвместимост. И през март т.г. народните избраници сред гробовна тишина изпълниха спуснатата задача, отстранявайки Гатев. Така ни поднесоха абсурда зам.-председателят на бюрото да бъде неутрализиран от ДАНС и прокуратурата, които той по закон контролира, а парламентът - работодател на контролиращия орган, да изпълни волята на контролираните!


В свое проучване "Капитал" разкри корена на проблема: Гатев извърши важни проверки за прилагане на СРС по опасни дела, сред тях особено чувствителното за прокуратурата дело КТБ, също по работата на бившия председател на Софийски градски съд Владимира Янева, подслушването на магистрати...Това не се прощава.


Остана да бъде отстранен Рашков и точно това ще стане с новия избор на НБКСРС


въпреки че той е номиниран отново, но за това накрая.В доклада си до парламента за дейността на бюрото през юни 2018 г. Бойко Рашков информира, че е изпратил 9 писма до главния прокурор във връзка с пречки за работата на бюрото и не е получил отговор. А за ДАНС в прав текст казва, че агенцията "категорично отказва да изпълнява Закона за СРС и да осигурява възможност на НБКСРС да извършва подробни проверки в нея." Нещо повече: "Това е официална позиция на ДАНС, отразена в писмо, в което агенцията заявява, че представителите на НБКСРС нямат достъп до материалите, на които се основава искането на ДАНС за прилагане на СРС".


Такава позиция на тайна служба (ДАНС) и куражът й да го заяви в официално писмо е възможна само с протекцията на главния прокурор, който по конституция е върховният надзор за законност, и с мълчаливото поощрение на парламентарните лобита, обединени от общ интерес. На съвместното заседание през декември 2017 г. на двете парламентарни комисии - за контрол на службите и по вътрешен ред, за изслушване на Рашков по искане на Цацаров, протекцията на главния прокурор над ДАНС бе ясно изразена. Наред с това, че не е длъжен - по неговите думи - да отговаря на писмата на председателя на бюрото. И че бюрото проявявало нездрав интерес към исканията за прилагане на СРС...


Впрочем - по отношение на ДАНС, още през март, по повод отстраняването на Гатев, Рашков не се поколеба да заяви публично, че ДАНС показва агресивно невежество и откровено лъже.

Излиза, че ДАНС е неконтролирана от никого служба, а парламентът мълчи и изпълнява

Връщам се на номинираните за новия мандат на бюрото, които ще бъдат изслушани в петък: те са сегашните трима членове Огнян Стоичков (предложен от Волен Сидеров, единственият с диплома по право, но не е известно да го е практикувал), Огнян Атанасов (ГЕРБ) с диплома от Националната спортна академия, Илия Ганев (БСП) - лесовъд с практика и на пожарникар. И за тримата бяха изнесени данни, че откакто Бойко Рашков беше обявен за смутител на спокойствието и предизвикващ нелицеприятни за властите скандали, тримата спират да ходят на заседания, за да бъде видимо разграничението им от вече стигматизирания техен председател. И дори стигат дотам да прикриват нарушения, за да блокират решение на бюрото.


Така - лека-полека, последователно и целенасочено, службите и прокуратурата разбиха Бюрото за контрол над специалните разузнавателни средства.


Съставът но новото НБКСРС ще бъде допълнен от "лейтенанта на Пеевски" (както го наричат поради дългогодишната им близост/ - Илко Желязков, предложен от ДПС. Другият номиниран (от партия Воля) Пламен Илиев - инженер, най-вероятно е за гарнитура.


Любопитният щрих в предстоящата имитация на парламентарна отговорност за правата на гражданите е поведението на БСП. Оттам номинират освен техния досегашен представител Илия Ганев, също и председателя Бойко Рашков за нов мандат. Не може да не си дават сметка, че двама представители няма да им бъдат позволени. Вероятно в БСП смятат такъв ход за елегантен начин да се отърват от Рашков.


Защо се случва всичко това ли? За да продължи безметежно да съществува про форма


като изкорубена отвътре фасада цялата система от държавни институции, овладяни от задкулисни интереси


Такава система не може да допусне работещ контрол върху подслушването и следенето.


Каквото и да е гласуването в парламента за избора на петима от шестимата номинирани, то няма да промени превръщането на бюрото във фасада. Интересно ще е обаче гласуването на ГЕРБ за номинацията на ДПС, защото според публикация на "Капитал" в партията са я коментирали като "знак" към Цветан Цветанов. "В средите на управляващите за Желязков се говори като за човека, който стои в основата на подадения сигнал в прокуратурата за подслушване през 2013 г. от тогавашния лидер на БСП Сергей Станишев срещу Цветанов в качеството му на министър на вътрешните работи", писа през ноември изданието. Тогава обвиненията бяха, че над 700 души - предимно бизнесмени и политици, са били подслушвани незаконно със СРС по нареждане на Цветанов. Той избягва коментар на въпроси за Желязков с отговор, че предстоят изслушвания.


Бюрото за контрол на СРС става пристан за партийни изпълнители, които да получават по 5-6 хиляди лева заплата, за да бездействат и мълчат, да не нарушават комфорта на повелителя на голямата власт. Така че да не се питаме "каква автокрация", ако чуем някой да изрече думата - било президент, било председател на Върховен съд: ние живеем в нея. И то в непознат в историята вид автокрация: не можем да назовем "автото" пред "крацията": автократора; повелителя, който дърпа конците.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1204 Любопитно

  Бойко Борисов дърпа конците!
  Можело "автото"...
  !

 2. 2 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Престъпна държава.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 3. 3 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  То това отдавна бе, Петя.
  Как ще контролираш ДАНС и армията, кого и как подслушват?

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  Мълчанието на народните представители говори за дезинтересираност на парламента дали ще изберат независим орган, какъвто би следвало да бъде контролиращият подслушванията
  _________________
  Подслушванията си остават независими и само бухалките на бухалките имат пълен достъп или как?!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  Мда, мила родна картинка...

  Модератора е неадекватен!
 6. 6 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  До коментар [#2] от "Боян Таксиров":

  Имаш предвид САЩ с осемнадесетте си разузнавателни служби?

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7521 Неутрално

  То вече къде има контрол, че и на подслушванията.

 8. 8 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Рашков Червения Ряпа да яде.
  Дабългаистите му написаха речите.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 9. 9 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1204 Любопитно

  До коментар [#3] от "Велков":


  Как ще контролираш ДАНС и армията, кого и как подслушват?
  —цитат от коментар 3 на Велков


  Просто е. Като разпоредиш армията да контролира ДАНС, а ДАНС да контролира и армията. Може и още една, трета служба, да контролира другите две, а те нея.
  !

 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4605 Неутрално

  Това се нарича "Превзета държава"! Превзета от тримата шишковци, Доган и Любен Гоцев! Гнус!

 11. 11 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  До коментар [#9] от "AzDebil":

  Не става. Имат различни задачи и слушат различни обекти. Никъде няма такъв кръстосан контрол. Всеки пази получената информация за себе си. Средствата за подслушване са различни...

  А как ще контролираш частните детективи?

 12. 12 Профил на Погледни ме в очите!
  Погледни ме в очите!
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Нещо от тази статия било ли е споменато от "Дневник", защото аз лично съм го пропуснал ако е така. Много често биват обвинявани, че са пристрастни, но без реални доводи.

  "Ген. Атанасов: Част от състава на Бюрото за контрол на СРС-та е за затвора"

  https://mobile.frognews.bg/article/167411/

 13. 13 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Бюрото за контрол на СРС става пристан за партийни изпълнители, които да получават по 5-6 хиляди лева заплата, за да бездействат и мълчат, да не нарушават комфорта на повелителя на голямата власт.

  А коя държавна длъжност в момента не е пристан за партийни изпълнители?

 14. 14 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1204 Любопитно

  До коментар [#11] от "Велков":

  Става, тъкмо през възложените задачи.
  Такъв кръстосан контрол има в онези държави, които уж се опитваме да настигаме.
  А частните детективи...са на разпореждане на службите там... и тук де. Няма атомарни единици...
  !

 15. 15 Профил на Погледни ме в очите!
  Погледни ме в очите!
  Рейтинг: 8 Разстроено

  И какво излиза "аТака" известни със своята откровено про-руска реторика, за които едва ли ще гласуват повече от 20-30 хиляди българи, участва в управлението на една от най чувствителните за националната сигурност служби и Бог знае още на какви ръководни длъжности из институциите в цялата страна.

 16. 16 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Каквото му е името, такива са му и служителите - на бюро, и на контрол.

 17. 17 Профил на Погледни ме в очите!
  Погледни ме в очите!
  Рейтинг: 8 Разстроено

  До коментар [#2] от "Боян Таксиров":

  Точно това казва и ген. Атанасов в изявлението си във ФБ, цитирано от Фрог за което съм дал линк в предишния си коментар. Тъжно и мрачно...

 18. 18 Профил на Погледни ме в очите!
  Погледни ме в очите!
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "Велков":

  "Имаш предвид САЩ с осемнадесетте си разузнавателни служби?"

  Защо не продължиш и доразвиеш тезата как са контролирани тези служби в САЩ и как се назначават ръководителите и работещите в тях и по какви критерии? Кратко, но в същото време доста лицемерно и популистко ми се струва това изреченийце което си написал.

 19. 19 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  До коментар [#14] от "AzDebil":

  Това просто не е вярно.

 20. 20 Профил на Погледни ме в очите!
  Погледни ме в очите!
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И темата не е САЩ, а България!

  п.п. извинявам се за множеството коментари, но темата е такава...

 21. 21 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1204 Любопитно

  До коментар [#19] от "Велков":

  И сега ДАНС контролира армията.
  ВКР - военното контраразузнаване е в ДАНС!
  !

 22. 22 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  До коментар [#18] от "Rick and Morty":

  Ма въобще не са по политическа линия назначенията шъ знайш. Затова първата работа на новият президент е да започне да слага свои хора. Или не си забелязал?
  А, че се контролират взаимно е мит. Затова проспаха и 11 септемри, и Крим, и маса други случай... Факти брато...

 23. 23 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  До коментар [#21] от "AzDebil":

  Ъхъ...а служба военна информация?

 24. 24 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6355 Неутрално

  Простотии, да се подслушват политици, бизнесмени и други хора си е пълна простотия.

 25. 25 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1204 Любопитно

  До коментар [#23] от "Велков":

  Какво "ъхъ"?:)
  Служба "Военна информация" е стратегическо военно РАЗУЗНАВАНЕ. Не е контраразузнавателна служба.
  !

 26. 26 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  До коментар [#24] от "Peni Nikol":

  Като в цял свят. Що не те подслушват тебе - няма за какво. Но ако станеш кмет на Лом....

 27. 27 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  До коментар [#25] от "AzDebil":

  Е, само стратегическо - не. Има и тактическо.
  Средствата на военното разузнаване са в армията. Информацията отива в служба ВИ.
  ДАНС там няма контрол...това ми беше мисълта.
  Щото статията е за СРС.

 28. 28 Профил на Погледни ме в очите!
  Погледни ме в очите!
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#22] от "Велков":

  Страхотно изчерпателно обяснение. Благодаря!

 29. 29 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1204 Весело

  До коментар [#27] от "Велков":

  Велков, това дето си го написал е компот./не се засягай/
  Тактическото разузнаване е войсково и има съвсем други задачи.
  СРС не значи единствено и непременно - подслушване.
  Контрол не означава единствено и само да "слушаш" заедно с конкретния оператор на техническата единица от другата служба...
  !

 30. 30 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2603 Неутрално

  Използването на СРС трябва да се разреши от съдия, бюрото за контрол на СРС, трябва да следи дали се спазват процедурите. Съдържанието не е тяхна работа, но тогава какво прави там лесоинженер?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 31. 31 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  До коментар [#29] от "AzDebil":

  Добре, спирам. Не съм наясно с материята.

 32. 32 Профил на Погледни ме в очите!
  Погледни ме в очите!
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#24] от "Peni Nikol":

  И от цялото това безконтролно подслушване каква файда като една квартална кметица не могат да осъдят толкова време? За останалите съмнителни политици и бизнесмени няма смисъл и да споменавам. В другата статия един ми обяснява, че променяли закона за конфискация заради риск некадърни прокурори и следствие да провалят дела...
  Къде са резултатите от това подслушване, пак питам?

 33. 33 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  До коментар [#30] от "korc":

  Явно да обгрижва дървените философи...

 34. 34 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 631 Неутрално  Използването на СРС трябва да се разреши от съдия, бюрото за контрол на СРС, трябва да следи дали се спазват процедурите. Съдържанието не е тяхна работа, но тогава какво прави там лесоинженер?
  —цитат от коментар 30 на korc

  Ами,получава заплата...:))))))
  "Бюрото за контрол на СРС става пристан за партийни изпълнители, които да получават по 5-6 хиляди лева заплата, за да бездействат и мълчат, да не нарушават комфорта на повелителя на голямата власт. "

 35. 35 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1993 Весело

  До коментар [#30] от "korc":"но тогава какво прави там лесоинженер?"

  Е как какво! Ми "сади" СРС-та!

 36. 36 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  До коментар [#11] от "Велков":

  Ей, професоре.
  Говори се за контрол в превенция за политическа, бизнес, частна и друга употреба на службите освен такава в името на сигурността на гражданите, държавата и институциите (последпите пак с презумпцията за работещи само за народа)
  Не се прави на отвеян, не вървиш.

 37. 37 Профил на today
  today
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Пореден епизод от "Превзетата държава".

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 38. 38 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1520 Весело

  И темата не е САЩ, а България!п.п. извинявам се за множеството коментари, но темата е такава...
  —цитат от коментар 20 на Rick and Morty


  Нищо не разбираш! Той да не е глупав като цигането с мръсните ръце да казва: "Гуспойце, пък да знайш краката ми колко са мръсни!'... Той е умно момче и казва: "Гуспойце, пък да знайш на Сащко краката колко са мръсни!'...
  Ей, ама и аз съм един расист и ромофоб... Самокритика така да се каже, ако ДАНС ме подслушва (не)регламентирано... Не "цигането", а ромчето, конячето или каквото там не пиете...

 39. 39 Профил на yuc43591307
  yuc43591307
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Контролът приключи, спете спокойно деца....лесничей, ВИФ-аджия и енергетик ще следят дали спрямо Вас са прилагани законно СРС-та. ЛЕСНИЧЕЙ ще получава 5500 лева заплата, за да извършва контрол при използването на СРС! Да го е страх човек да иде на лекар..

 40. 40 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1204 Весело

  До коментар [#39] от "yuc43591307":


  Да го е страх човек да иде на лекар..
  —цитат от коментар 39 на yuc43591307


  А, не! Да го е страх човек да иде на излет в гората!
  :)
  !

 41. 41 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  Рашков Червения Ряпа да яде. Дабългаистите му написаха речите.
  —цитат от коментар 8 на О, ко ма напрай!  Мама му стара, тези от " Да, България " избират президент, пишат речи и се налагат в държавата, а са само " един файтон " хора ...
  Тцъ, тцъ, тцъ ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 42. 42 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  Бюрото за контрол на СРС става пристан за партийни изпълнители, които да получават по 5-6 хиляди лева заплата, за да бездействат и мълчат, да не нарушават комфорта на повелителя на голямата власт. А коя държавна длъжност в момента не е пристан за партийни изпълнители?
  —цитат от коментар 13 на koko65bg  Единият е ДС-ченге, другият пожарникар, третият физкултурник ...
  Това не са просто партийни изпълнители, а КАЛИНКИ готови да лижат ( пардон да служат ) на всяка власт, защото за друго НЕ стават, а все пак трябва и семейства да издържат !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 43. 43 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  Простотии, да се подслушват политици, бизнесмени и други хора си е пълна простотия.
  —цитат от коментар 24 на Peni Nikol  Не се казва " простотии ", а КРИМИНАЛНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK