#WeEuropeans: Време е да си върнем контрола над нашия съюз

#WeEuropeans: Време е да си върнем контрола над нашия съюз

© [[[© European Parliament - Audiovisual Unit]]]Превръщането на обединена Европа в истински колективен проект, ангажиране на гражданите в дискусиите за бъдещето на съюза в контекста на предстоящите евроизбори и контрол от тяхна страна над взиманите от политиците решения - това са част от целите, които си поставя започващата днес в редица европейски страни кампания #WeEuropeans.


Амбицията на проекта е да ангажира силна гражданска енергия, а зад идеята стоят известни личности от различни области - култура, наука, политика, неправителствен сектор (пълният списък на подкрепилите е в прикачения файл вляво)


"Дневник" публикува призива на кампанията, който е подписан и от българин - президента от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев.
Движението CIVICO Europa, Европейската гражданска платформа tech.Make.org и популярни европейски личности стартират #WeEuropeans: гражданска, непартийна кампания в 28-те държави - членки на Европейския съюз, която цели да мобилизира гражданите и да им даде възможност да възстановят контрола върху европейския проект.


На 22 март 2019 г. в Европейския парламент ще бъде организиран Конгрес на европейците. Събитието ще събере заедно граждани, представители на изкуството, културата и медиите, науката и образованието, предприемачи и синдикалисти. То ще представлява международен форум за споделяне на гражданския дневен ред, формулиран по време на най-мащабно провежданата до момента публична европейска консултация.


Дневният ред, създаден от участниците и приет пред политическите лидери, слушайки техните избиратели, ще бъде разпространен във всички държави - членки на съюза, чрез мащабна кампания за мобилизиране. Той ще бъде представен на всички кандидати на европейските избори и на срещата на държавните и правителствените ръководители в Сибиу на 9 май 2019 г., посветена на бъдещето на съюза. Ще призовем политическите лидери да реагират на общите безпокойства на гражданите и да решат дали да интегрират или не идеите на гражданите в своите предизборни кампании.


Идеята е да отворим пътя към демократично възраждане на европейския проект, който е най-важният демократичен и мирен проект на нашето време.


Гражданите искат съюз, който да може да отговори на техните потребности и да има реално положително въздействие върху ежедневието им. Повече от всякога те считат, че спешно са необходими европейски решения за справяне с големите предизвикателства, които никоя от нашите държави не може да посрещне сама.


Европейците искат съюз, който да защитава мира, демокрацията и социалната справедливост, да води борбата срещу изменението на климата и да работи за устойчиво развитие и да насърчава иновациите в полза на хората. Съюз, който развива обща, ефективна и достойна миграционна политика и гарантира сигурността на нашите граници. Съюз, който насърчава мира, демокрацията, социалната справедливост и икономическия растеж.


Създаването на условия за едно положително бъдеще и постигането на съгласие за най-добрия общ път напред изисква национална, но и европейска ефективност и единство. Гражданите се страхуват, че вече не контролират собствената си съдба и че са формални участници в един бързо променящ се и тревожен свят.


Държавите все повече се обръщат навътре, за да се справят с проблемите си, като обвиняват партньорите, вместо да работят с тях, за обща цел. Историческият принцип на солидарност, на който се основава нашият съюз, е поставен пред голямо изпитание.


В момент, когато повече от всякога трябва да действаме заедно, държавите се изолират, а недоверието към европейските институции нараства.


Това уронване се засилва от мълчанието на политическите лидери, липсата на споделена визия, фалшиви новини в социалните платформи, език на омразата и екстремистка реторика в медийното пространство, често подкрепена от чужди интереси, които целят да противопоставят и разделят хората.


В този контекст европейските избори през май 2019 г. ще бъдат много различни от всички други преди това. Те ни мотивират да работим за истината, да заздравим фундаментите на нашия съюз чрез безпрецедентна демократична подкрепа.


Неотложно трябва да си възвърнем самочувствието, да дадем истинско сърце и душа на Европейския съюз, твърде често свеждан до технокрация и икономически ползи.


Ние, гражданите на съюза, независимо от нашия произход и мнения, ние всички сме Европа и отговаряме за случващото се в Европа. Дошъл е моментът да напомним тази истина на нашите лидери.


Ето защо призоваваме всички европейски граждани да се присъединят към нас. Нека да напишем положителна нова страница в нашата споделена демократична история и да окажем натиск върху политическите представители да поемат своите отговорности и да посрещнат предизвикателствата, пред които сме изправени.


Насърчаваме всеки да се присъедини на WeEuropeans.eu, използвайки хаштаг #WeEuropeans.


Гражданският импулс, който искаме да влеем, надхвърля традиционните партийни или национални граници. И това изисква всеки един от нас.


Граждани на Европа, моментът дойде да обединим сили и да си върнем контрола върху нашия съюз!


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Обединена Германия се оказа относно източните си съседи в положението на Съединените щати спрямо нея самата през далечната четиридесет и пета година. Нейната силна позиция и осигуряваше възможността да продължи еквивалента на ,,Плана Маршал” за източноевропейските нации. Германско дългосрочно влагане на многоцелеви капитали, основано върху изстрадана пазарна интелигентност във ,,фронтовите” държави, разположени между Балтийско и Черно море, щеше да ги укрепи като западен бастион, с лекота отбиващ всяко хибридно домогване. Така щеше да бъде постигната и съкровена национална цел: постепенното повишаване на западащата германска конкурентоспособност, навреме подсилена с източна креативност и жажда за пазарна изява. Нямаше да бъде трудно: германският тип капитализъм за разлика от англо-американския либерален модел стои много близо до бившия комунистически свят - не само географски, а и в психологически и идеологически план. Федерализацията на Европа щеше да се развие като естествен процес, а не да буксува с десетилетия под евробюрократски заклинания и междуправителствени препирни.
  През деветдесетте години без никакво двоумение групово кривнаха настрани именити стълбове на германското стопанство. Парите не миришат: още преди световната криза знакови финансови институции и промишлени компании станаха антистандарти на западните принципи. Германски водещи икономически и политически дейци намериха общ език с постсъветските олигарси и ,,нови дворяни” още по-лесно, отколкото с предшествениците им. Някогашната концепция за конвергенция на системите се изроди в колаборационистка симбиоза. ,,Ост-Аусшус”...
  https://practic-sofia.blogspot.com/

 2. 2 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 966 Неутрално

  До коментар [#1] от "Practic":

  Защо толкова меко се изказваш по отношение на германските дупедавци като Шродер , Меркел и т.н. Необходимо е да се назоват с истинските имена провалите на немската политика . Заради тях инглишетата до голяма степен се отдръпнаха и сега бегат по тъч линията на ЕС . Немски ДОПУТИНДАВЦИ това е истинската картина на голяма част от немския политически пейзаж , копипейс на Виктор Орбан в Маджария . Иначе ..... поздрави !

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 3. 3 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#2] от "Радко - СВОБОДА или РОССИЯ":
  Благодаря., колега Радко ! Ето още малко жупел за шрьодерианците:

  Около четири хиляди и деветстотин германски фирми оперират в Русия и като от Рог на изобилието изсипват върху ,,източните партньори” най-доброто, с което разполагат. Всички възможни промишлени и посреднически услуги, машини и инструменти, IT продукти, турбини и генератори, елементи и системи за автоматизация, фини химикали, свръхпроводящи материали, криогенна техника, плазмени и лазерни устройства, хай-тек лабораторни уреди, 3D-технологии, нано-заврънгачки...
  Трите измършавели кита на руската икономика - енергетиката, добивната промишленост и военно-промишленият комплекс - не биха могли да съхранят плавателната си способност без германска помощ.

 4. 4 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  " Държавите все повече се обръщат навътре, за да се справят с проблемите си, като обвиняват партньорите, вместо да работят с тях, за обща цел. Историческият принцип на солидарност, на който се основава нашият съюз, е поставен пред голямо изпитание."
  Много точно казано. Присъединявам се към призива. Ще се помъча да го направя реално, ако успея.

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3335 Весело

  "Неотложно трябва да си възвърнем самочувствието, да дадем истинско сърце и душа на Европейския съюз..."


  Лозунги, прилични за футболен фен: "Сърце, душа за ЦСКА"!

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5206 Неутрално

  До коментар [#3] от "Practic":

  А Сименс на практика си затвори очите при доставката на турбини в Крим...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 966 Неутрално

  До коментар [#2] от "Радко - СВОБОДА или РОССИЯ":Благодаря., колега Радко ! Ето още малко жупел за шрьодерианците:Около четири хиляди и деветстотин германски фирми оперират в Русия и като от Рог на изобилието изсипват върху ,,източните партньори” най-доброто, с което разполагат. Всички възможни промишлени и посреднически услуги, машини и инструменти, IT продукти, турбини и генератори, елементи и системи за автоматизация, фини химикали, свръхпроводящи материали, криогенна техника, плазмени и лазерни устройства, хай-тек лабораторни уреди, 3D-технологии, нано-заврънгачки... Трите измършавели кита на руската икономика - енергетиката, добивната промишленост и военно-промишленият комплекс - не биха могли да съхранят плавателната си способност без германска помощ.
  —цитат от коментар 3 на Practic


  +++ С една дума ...... ДОЙЧЕНПУТИНДАВЦИ !

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 8. 8 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  До коментар [#3] от "Practic":

  +

  SHADOWS of SOFIA
 9. 9 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 805 Весело

  В сегашния си вид ЕС е мек четвърти райх прояден от сенчести кремълски зависимости точно в ужким дъжави-стълбове като Германия. Обаче пустия му интернет прецака благата калимера и привлекателността на запада рязко спада комбинирано с избиващото като въшка на чело брутално лицемерие на немалко западни политици.

  путлер трябва с шепи ордени да им раздава, щетата която продължават да причиняват на ЕС с високомерието и формалните спънки към членки докато се занимават с подмолно скрити зад жени и деца лгбт++++ схеми и обгрижване на агресивни нашественици дори най-злият гру мастърмайнд не може да причини с най-добрите им кадри.

  #Молодци

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  Колега Практик, истинско удоволствие е да се четат коментарите ви - ерудирани, информативни и остроумни.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 727 Неутрално

  В сегашния си вид ЕС е мек четвърти райх прояден от сенчести кремълски зависимости точно в ужким дъжави-стълбове като Германия. Обаче пустия му интернет прецака благата калимера и привлекателността на запада рязко спада комбинирано с избиващото като въшка на чело брутално лицемерие на немалко западни политици.путлер трябва с шепи ордени да им раздава, щетата която продължават да причиняват на ЕС с високомерието и формалните спънки към членки докато се занимават с подмолно скрити зад жени и деца лгбт++++ схеми и обгрижване на агресивни нашественици дори най-злият гру мастърмайнд не може да причини с най-добрите им кадри.#Молодци
  —цитат от коментар 9 на Нагъл Визионер


  Не ти ли омръзна с тия ЛГБТ глупости? Сигурен ли си че не го играеш полезен идиот в случая?

 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  Началото започва със спонтанно Движение и завършва с Партия подвластна на Лидер. Така става винаги. Така стана и със СДС. От народно движение се превърна в партия превзета от Костов.
  Да искаме "да си върнем контрола над нашият съюз,(ЕС)",е същото като да искаме възкръсване на движението СДС! Умрела работа!

 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  До коментар [#1] от "Practic":

  Да си представим хипотетично,че Германия не беше кривнала към постсъветска Русия. Мислиш ли,че германският народ у когото тече арийска господарска кръв щеше да се съгласи на федерализирана Европа?!

 14. 14 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 805 Весело

  До коментар [#11] от "bobyb":

  Аз проблем с тия нямам, реално съм МНОГО либерално типче обаче смятай щом на мен ми прави впечатление нахалната им пропаганда (и особено подлярското криене зад жени и деца) колко яко дразни това бай среден граждан а това е важна част от спойката в едно общество.

  Какъв точно е проблемът с тия в ЕС че постоянно пискат колко са 'дискриминирани'? Явен културен марксизъм е това, виж само треда от вчера където запенени хюмнета обявяват всеки извън кръга им за зъл хомофоб пребиващ жена си за здрасти.

  Та като ще мислим кой е полезен земи помисли и ти :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 15. 15 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2244 Весело

  Разпад на ЕСССР!

  В Русия съм! В Русия съм!
 16. 16 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#11] от "bobyb":Аз проблем с тия нямам, реално съм МНОГО либерално типче обаче смятай щом на мен ми прави впечатление нахалната им пропаганда (и особено подлярското криене зад жени и деца) колко яко дразни това бай среден граждан а това е важна част от спойката в едно общество.Какъв точно е проблемът с тия в ЕС че постоянно пискат колко са 'дискриминирани'? Явен културен марксизъм е това, виж само треда от вчера където запенени хюмнета обявяват всеки извън кръга им за зъл хомофоб пребиващ жена си за здрасти.Та като ще мислим кой е полезен земи помисли и ти :)
  —цитат от коментар 14 на Нагъл Визионер


  Ами не претендирам да съм толкова либерален, но честно казано ми е през оная работа за тях. Не виждам никакъв проблем да претендират за права като всеки друг, ако щат да се женят, целуват, каквото и да е, защо трябва да се занимаваме с русоробската пропаганда срещу тях по заповед на Мордор?

 17. 17 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#12] от "deaf":
  Ти описваш всъщност политическите процеси в любимата Рассия.

 18. 18 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#1] от "Practic":Да си представим хипотетично,че Германия не беше кривнала към постсъветска Русия. Мислиш ли,че германският народ у когото тече арийска господарска кръв щеше да се съгласи на федерализирана Европа?!
  —цитат от коментар 13 на deaf


  И какъв е проблемът? Германия е най-големият печеливш от това. Хитлер води война с такава цел.

 19. 19 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#15] от "Веселин Дечев":
  Помечтать!

 20. 20 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  До коментар [#18] от "bobyb":

  Да,преди сто години можеше да стане,но днес и най-малките европейски държави са ЕМАНЦИПИРАНИ и няма да се съгласят Германия да ги води както тя намери за добре. Такава е Реалността. А всеки политик,който не се съобразява с Реалността накрая си троши главата.

 21. 21 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 805 Весело

  До коментар [#16] от "bobyb":

  "защо трябва да се занимаваме"

  Ама те напъват да прокарват противоконституционни промени даващи власт на хора без никва представителност които никой не е избирал и не ги знае криейки лицемерно това зад 'грижа' за жени и деца.

  Питай ги тях що го правят, никой не би се занимавал ако не е нахалното им ръчкане за власт през задния вход

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 22. 22 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 257 Неутрално

  След такъв пасквил, изпълне с истински социалистически плам мога само да кажа...ура, другари!! :-)

 23. 23 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#16] от "bobyb":"защо трябва да се занимаваме"Ама те напъват да прокарват противоконституционни промени даващи власт на хора без никва представителност които никой не е избирал и не ги знае криейки лицемерно това зад 'грижа' за жени и деца.Питай ги тях що го правят, никой не би се занимавал ако не е нахалното им ръчкане за власт през задния вход
  —цитат от коментар 21 на Нагъл Визионер


  Кое правят? През цялото време слушаме само истеричната пропаганда на Курнелия и другите русороби. Аз ЛГБТ да настоява за нещо си не съм видял. Занимаваш се с някаква конвенция, приета от всякакви държави, дори е наречена на град който в момента съвсем не е либерален, и не подписана само от Русия и още 2-3 откровено русоробски държави, сред които за съжаление попада и БГ.
  Та кои са полезните идиоти в случая, и защо въобще се занимаваме с крясъците на Кури по заповед на Кремъл?

 24. 24 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#11] от "bobyb":

  той не играе, а и не е много полезен

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 25. 25 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#15] от "Веселин Дечев":

  няма ЕСССР, а вашето СССР беше колос на лайняни крака

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 26. 26 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Подкрепям!
  Европейският Съюз е най великото творение на нашето време. Единствено ЕС защитава човешките права, хуманизма и свободата, определя стандартите и жалоните по пътя на прогреса, така че той да не завие към някой дистопичен кошмар, поради примитивни властолюбиви интереси.
  Европа трябва да е пример за останалия свят, да стане като нея.
  Поради всичко това ЕС е на прицел от дивашките олигархични държави, които искат да сведат хората до биороботи и разработват стратегии и методики за тази цел.
  Затова Европа трябва да има лидери, а не да бъде говорилня, в която агенти на олигархиите, като Орбан и Качински, упражняват своето разрушително и предателско дело, рушейки ЕС отвътре.
  Източна Европа е болна от постсъветизъм. Обществата не са дорасли и зрели да се управляват сами - щеше ли иначе България да бъде превзета от мутри? След като изтокът не може да управлява себе си, как може той да е равноправен на Запада във взимането на решения и определянето на политиката?

  Затова като естествени лидери се очертават Германия и Франция, особено в тези рискови и нестабилни времена.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 27. 27 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1086 Весело

  и не подписана само от Русия и още 2-3 откровено русоробски държави
  —цитат от коментар 23 на bobyb


  Айде пак евтиин лъжи. Ти да не си братчет на нормито? Той редовно дава факти от авторитетни източници като фактор.бг или собствените му фантазии.

  А правиш ли разлика между подписване и ратифициране? Защото подписването е бошлаф работа, важното е ратификацията. А там положението е - 13 подписали, но НЕ ратифицирали.
  Над 10 страни, между които Швейцария, Швеция и др. са я ратифицирали, но си запазват правото да не прилагат между един и пет члена от Конвенцията.

  Да, обикновената манипулация на фактите и лъжи от другарите либерални розовогвардейци

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 28. 28 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 805 Весело

  До коментар [#23] от "bobyb":

  Ама това че Лъжата яхва неква вълна няма значение. Защо хюмнавите предизвикват и поддържат вълната?

  Факт е че ИК се пробутва като мерки за 'защита' на жени и деца обаче яростното и пробутване със зъби и нокти е от лгбт лобитата. На запад са приспани и по-трудно ги усещат тия неща.

  Всички проблеми в България ли решихме? Щатите и Израел примерно приеха ли ИК? Само не ми казвай че подобряването на нещата в България зависи от и минава през играенето по свирката на шепа радикални и ултра кресливи хюмнави подло криещи се зад жени и деца.

  И междудругото дори ИК да се приеме моеш да си сигурен че моментално ще бъде задействана следваща фаза от културния марксизъм по некъв още по-измислен 'проблем', това просто е лост за разцепление и гледай кой генерира това, не кой яха вече генерираните вълни

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 29. 29 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 805 Весело

  До коментар [#24] от "chkn41566335":

  Благодаря за непоисканата оценка от коневръза другарко строга учителка, да дам ли бележника да ми напишете двойката преди да ида да се срамувам у ъгъла :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 30. 30 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 873 Весело

  Половината подписали патетичния призив са депутати и депутатки от ЕП, бивши комисари/рки, бивши министри, президенти и пр. от същото, които имат главната заслуга за настоящото положение.
  Защо напинят да си върнат контрола върху "техния"съюз е ясно - идат избори.....
  Другата половина са дежурните НПО-та, чиито тучни финансови пасища са под заплаха, плюс всякакви артисти, художници, танцьори, режисьори и прочие полезни (но не за себе си или за нас) идиоти.
  Така че - не, благодаря, без мен......

  Знанието е сила, информацията - власт
 31. 31 Профил на bek
  bek
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#3] от "Practic":

  Горе долу същата ситуация е била и през 30-те години на миналия век в Съветска Русия - доставка от Германия, както и от Америка, на разнообразна техника, технологии и участие на инженерни екипи в мащабното изграждане на военнизираната сталинска икономика.

 32. 32 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 873 Любопитно

  До коментар [#1] от "Practic":

  Германците точно това правят, само че не в държавите от Източна Европа (тяхната роля е на донори на работна ръка и пазари на ширпотреба), а в Русия.
  Там печалбите са много, много по-големи, и колкото по-диктаторски е режима, толкова по-добре - договорките стават по-лесно.
  За източноевропейците остават голите "принципи" и "морал".
  "Реалполитик" му викат на това германците..........

  Знанието е сила, информацията - власт
 33. 33 Профил на ourson
  ourson
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Мога ли свободно да си кажа мнението,че не искам мигранти и мулти култи бози???
  Ще бъда ли разпнат?

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  "Граждани на Европа, моментът дойде да обединим сили и да си върнем контрола върху нашия съюз!"
  Няма какво повече да се каже.

 35. 35 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#34] от "Роси":

  ,,Gens una sumus”, гласи девизът на шахматната общност. ,,От едно семейство сме” - си казват стотици милиони хора от десетки страни. През хиляда деветстотин тридесет и пета година в знаменития си виенски доклад големият германски философ Едмунд Хусерл окуражава и напътства не само тогавашните европейци, но и днешните поколения:
  ,,... духовната форма Европа... иска да живее в свободното оформяне на своето съществуване, на своя исторически живот от идеи на разума, от безкрайни задачи... от пепелта на голямата умора се въздига Фениксът на една нова жизнена глъбинност и одухотвореност като залог на величаво и необхватно човешко бъдеще: защото само духът е безсмъртен”.
  https://practic-sofia.blogspot.com/


 36. 36 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  Това цялото е общи приказки без нито една конкретна политика.

  За кво се борят тея? Кво искат?

  Искат да си върнат контрола. Ама кат си върнете контрола какво ще правите с него?

 37. 37 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  "Историческият принцип на солидарност, на който се основава нашият съюз, е поставен пред голямо изпитание."

  А това ми се вижда много опасно. Къде отиде личната отговорност?

  Начи един ще яде, друг ще плаща - щото разбираш ли да има солидарност. Айде у лево с тая солидарност.

 38. 38 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#37] от "realguru":

  Доколкото разбирам, такива като теб искате солидарност, когато става въпрос за еврофондове, които да ползвате, но не и когато от вас се иска да плащате данъци. Тогава сте твърдо против тази "измислена солидарност".
  Искате солидарност, когато апелирате за "Единение", но не и когато давате минималните заплати.
  Искате солидарност от българите за да не емигрират и да създават деца тук, но не и когато става въпрос за социална политика.

  Е, това няма как да проработи.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 39. 39 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  Много е красиво, надявам се да са им отпечатали и изящни нагледни материали, които да разнасят. Но истинското движение "Да си върнем Европа" предпочита жълти жилетки.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 40. 40 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  Това цялото е общи приказки без нито една конкретна политика.За кво се борят тея? Кво искат?Искат да си върнат контрола. Ама кат си върнете контрола какво ще правите с него?
  —цитат от коментар 36 на realguru


  Нищо не искат, те са виртуални.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 41. 41 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 805 Весело

  До коментар [#38] от "Боян Таксиров":

  Реалгуру какво точно е искал някога от тебе че нещо не мога да се сетя?

  Иначе под лицемерните призиви за солидарност бай Дойчо дърпа топ таланта а също и черноработниците които не ги мързи и от членките и от мигрантите и печели богато от източните пазари и с разните врътки за квоти искаше да разпрати нешествениците дето за нищо не стават по колониите. Толкова за 'солидарността'.

  ЕС също ПЕЧЕЛИ от това че много държави сме ужким в единен пазар (ама с двойни стандарти) и нищо не дава даром както некви слугинажи обичат да разказват.

  С такова държане и реторика като надменно-лицемерно еврозелското путлер просто може да си пие пиенето и да се наслаждава на чудесната работа която му вършат тоя тип еврозелки и прилежащ слугинаж

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 42. 42 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 264 Весело

  Всички които се съмняват в легитимността на действащия ЕП и неговата способност да изразява волята на гражданите като упражнява контрол над институциите са или тролове, или обикновени путинодупедавци! Аман от конгреси, конвенти, конвенции и конференции! Щом и болонката на бай Х е вътре, значи герберстите пак ви водят за носа!

 43. 43 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4988 Неутрално

  Хубави призиви и още към тях, да запазим Европа от бежанци, талибани, африкани и още подобни.

 44. 44 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "ЗА" и Подкрепа на Призива!
  Очаквано, не само "доброжелателни" опоненти, но и върлите врагове на Единението на Европа - каквато е Империята на злото и агентурата й, ще направят всички възможно за да компрометират и провалят практическото осъществяване.

 45. 45 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Като гледам, голяма част от подписалите са бивши и действащи политици.
  Затова ако са недоволни от сегашното състояние на ЕС, то отговорността за това е и тяхна.
  Но като прочетох за какво се борят то става ясно, че е повече от същото, което предизвика недоволството сред гражданите. Все едно да се лекува разстройство с разхлабително.
  ==
  "Европейците искат съюз, който да защитава мира, демокрацията и социалната справедливост, да води борбата срещу изменението на климата и да работи за устойчиво развитие и да насърчава иновациите в полза на хората. "
  ==
  Във Франция протестират срещу новите данъци, които са предназначени за борба срещу климатичните промени, нали така? Значи хората не искат да плащат такава висока цена, която винаги се оказва недостатъчна и от тях се иска все повече и повече.
  ====
  "Съюз, който развива обща, ефективна и достойна миграционна политика и гарантира сигурността на нашите граници."
  ===
  Достойната миграционна политика доведе дотам, че в много държави националистите печелят по 20% от гласовете, т.е. хората не искат повече икономически мигранти след като пристигналите лежат на социал и не бързат да започнат работа. Плюс влошената криминогенна ситуация, което идва в повече дори и на по-добронамерените. Нищо чудно, че партиите, подкрепящи миграцията губят гласове.

 46. 46 Профил на Rumen Andonov
  Rumen Andonov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Според мен най-важното и първото,което да се направи е реформа в дейността и правомощията на ЕП.Първо трябва да се премахне смешното и позорно правило ЕП да няма законодателна инициатива - пълен позор за ЕС.Такова чудо няма никъде по света.Ивторо,също толкова важно,ако не и по-важно,никой не трябва да се гъбарка с дейността на ЕП по приемането на закони(имам пред вид нуждата от одобряването им от СЕ и ЕК),а приетите закони веднага да започнат да действат,без да е необходимо някоя друга институция в ЕС да ги "доодобрява".Полето на действие на ЕП да вкичко в ЕС,включително и да променя Лисабонския договор.Това,като се направи,всичко останало ще си отиде на мястото.Включително и с настоящите проблеми относно правата и дейността на останалите институции.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK