Арогантността все пак се наказва, дори да носи вицепремиерски костюм

Валери Симеонов

© Георги Кожухаров

Валери Симеонов"Дневник" спази традицията и в края на годината потърси мнението на политолози и социолози за важните събития и промени през 2018-та.


С какво ще запомните тази година?


- Живописният контраст между амбициите на българското европредседателство, което бих определил като успешно, и множеството скандали, в които се оплете кабинетът "Борисов 3"
Кое събитие или явление от българския политически живот през 2018 г. ще има най-важни последици? Какви ще бъдат те?


- Оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Това е най-високопоставената фигура в изпълнителната власт, която, до момента, успяха да отстранят критиците на кабинета. Възможно е да видим ефект на доминото: след този пробив в защитния вал да последва и драматична раздяла с властта на други висши политици. А защо не и сгромолясването на цялата конструкция.


Какво показа парламентът?


- Партиите в 44-тия парламент не можаха да разсеят съмненията, че прокарват лобистки интереси (например, промените "Домусчиеви" в Закона за приватизация), обличайки ги в законова форма. От време на време парламентарната опозиция показваше зъби. Пример за това е натискът, чрез който беше отстранен председателят на Народното събрание Димитър Главчев. Но в други случаи тя се проваляше с гръм и трясък.


Опитът на БСП да прилага тактиката на празния стол и вместо да заседава "да се среща с обикновения човек", като през цялото това време не спира да морализаторства, трудно може да хване дикиш на фона на явлението "Бенчев". Разбира се, когато очакваме да видим "захапката" на парламентарната опозиция, трябва да бъдем реалисти. Все пак иде реч за ченето на една Столетница. Ясно е, че "Воля", а също така, до голяма степен, и ДПС не са опозиционни. Затова и не ги коментирам.


Каква беше годината за правителството?


- Достойна за рубриките "Възход и падение" и "Предозиране". Само последните 3 месеца бяха белязани от оставките на вицепремиер и трима ключови министри. "Пече" се катапултирането на Красимир Каракачанов и Владислав Горанов. "Скандал" е смислово-определящата дума в политическия речник на 2018 г. Например, политическите трусове: "ЧЕЗ-Инерком", "Джи Пи Груп ремонтира София, зам.-кмет си тръгва покрусен", "Симеонов" (да, бих използвал фамилията на бившия вицепремиер като синоним на "скандал"); далаверите в ДАБЧ и т. н. Ако трябва да даваме награди в тази категория, безапелационни призьори ще бъдат "мистър Валери" и "мисис Гинка".


В положителен план, бих оценил факта, че България демонстрира лидерски умения по време на широко рекламираното ротационното председателство на Съвета на ЕС. Например, страната индиректно способства за сделката между Скопие и Атина по спорния въпрос за името, за придвижването на Македония към членство в НАТО и ЕС. Това развитие съответства на нашия национален интерес. Разбира се, в отношенията с нашите братя и сестри от Македония ние не трябва да бъдем наивни, а максимално прагматични. Има антибългарско говорене сред определени кръгове в Македония, както посочи г-н Каракачанов. Такова е имало и, явно, за съжаление, ще продължи да съществува, и след договора за добросъседство. Но, изглежда, вицепремиерът Каракачанов повдига тази тема, за да отклони общественото внимание от собствената си черга, която гори.


Как се промени премиерът Бойко Борисов?


- Целта беше, особено в контекста на председателството на Съвета, а преди това на срещата на върха във Варна и пр., г-н Борисов да влезе "в обувките" на дипломат и геополитик. Тази стратегия, известните постижения във външната политика, обаче се оказаха недостатъчни, за да засенчат проблемите вътре в страната.


Дефектите във възлагането на обществените поръчки (които открои жестоката катастрофа край Своге, епичният ремонт на София и др.) маркираха политическата есен на Борисов. В скандала с "кресливите майки" за първи път премиерът изглеждаше слаб. В продължение на месец не беше намерен начин да бъде показана вратата на лидера на НФСБ. Това допълнително накърни имиджа на Борисов. Рейтингът му спадна. Интуицията му изневери и в интервюто в "Шоуто на Слави".


Прекалено грижливият начин, по който бе фризиран този зле скалъпен ПиАр ход всъщност го обърна срещу премиера. Разбира се, г-н Трифонов също претърпя щета от навеждането си. Това е добре дошло, както за Борисов, така и за всички, които се опасяват от появата и възхода на една "Ку-ку" партия.


Какви заявки даде президентът Радев?


- За промяна на конституцията в посока "президентска република", както и намеци за партиен проект. Радев, освен в преносен, в буквалния смисъл на думата демонстрира мускули – видя се, че прави добре "коремното възлизане".

Президентът показва мускули

© Наташа Манева, Вестник ''Марица''

Президентът показва мускули


Ясно е, че амбициите на Радев засягат чувствата на г-н Борисов и г-н Цветанов. Но противопоставянето между президент и премиер е доказателство, че принципът за разделение и баланс между властите работи. Във външнополитически план, Радев се опитва да действа "по Соломоновски". България обаче е страна член на НАТО и ЕС. Всякакви реверанси по посока на Кремъл от държавния глава не могат да не предизвикат безпокойство.


Урок, който българските политици трябва да вземат от 2018?


- Арогантността, макар и рядко, все пак се наказва. Дори да носи вицепремиерски костюм.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK