С наказание Еврокомисията опитва да стимулира реформи в енергетиката

Премиерът и министърът на енергетиката

© Правителствена пресслужба

Премиерът и министърът на енергетикатаНаложената от Европейската комисия глоба от 77 млн. евро се разглежда погрешно само в контекста на евентуалните финансови загуби за Българския енергиен холдинг (БЕХ), "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз". Това, разбира се, е проблем: за сравнение - 150 милиона лева е сумата, която неотдавна беше потвърдена за подпомагане на децата с увреждания за 2019 г. Така че ние, българските граждани, или ще понесем увеличаването на енергийните ни сметки с тази сума (поради непрозрачността на верифициране на разходите, за Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е лесно да "разхвърля" 150 милиона в цените за ток и парно), или те ще останат да висят като задължения на някоя от компаниите до момента, в който някой кабинет (от поредния "излишък") или парламент реши да ги изчисти за сметка на бюджета. (Макар че днес от Виена премиерът Борисов обяви, че глобата щяла да се плати от печалбата на двете компании.)


Важното е, че този акт на ЕК е "тоягата", с която комисията подкарва България към поредния етап на реформи в енергетиката и по-специално в газовия сектор.


"Морковите" бяха няколко
– европейското финансиране на интерконекторите, делото на ЕК срещу "Газпром" за монополно положение, което отвори пътя към понижаване цените на газа, и др. Видя се, че правителството – уж "дясно" и уж "патриотично" - нито бърза с интерконекторите (а и залага корупционни мини там), нито отива на преговори за намаляване на цените с "Газпром", макар и неотдавна да беше обявено, че са започнали такива технически разговори.


Да не забравяме и апетита на ГЕРБ за тръбата от "Турски поток", за която вече се редят схеми и търгове въпреки предупреждението на комисаря Шефчович , че всяко решение трябва да се взима заедно с ЕС. Впрочем предупреждение, свързано със същия проблем като предмета на санкцията – да се гарантира, че ако има такава тръба, до нея ще имат достъп различни доставчици на газ.


И когато на всичко отгоре не работиш и за постигането на една от основните цели на Енергийния съюз – пълната либерализация на електроенергията и природния газ, не е чудно, че получаваш подобни санкции.


Според запознати с предисторията на глобата, в оригиналното становище на ЕК е имало 3 възможности пред България:


- Да допусне външен оператор в "Булгартрансгаз" без никакви продажби на собственост, да извади "Булгартрансгаз" от БЕХ и да получи символична глоба;


- Да извърши приватизация и да понесе символична глоба;


- Да не направи нищо и да получи тежка глоба за нарушаване на българските закони, които са хармонизирани с общностното право, като очакването е било глобата да бъде много по-голяма от сега наложената.


Санкцията показва, че българската страна е избрала третия вариант, като засега не е ясно защо глобата е неколкократно по-ниска от очакваната. Премиерът Борисов днес го обясни с проведените преговори с Брюксел, при които санкцията е сведена от 300 млн. евро до 77 млн. евро.


Твърденията на ръководители от БЕХ, че българските граждани не са били ощетени, показва пълното неразбиране на проблема. Това, че през визирания период България не е осигурила достъп до газопреносната мрежа на други доставчици на газ поради физическа невъзможност, не е тайна. Проблемът е в отказа да се работи – и то да се работи бързо – за преодоляване на зависимостта на България от един доставчик, който продава скъп газ при монополни условия.


Щети за гражданите определено има


– и чрез цените на топлоенергията и електроенергията по комбиниран способ от дружествата, които използват газ, и при потребителите на газ за бита и индустрията.


Санкцията на ЕК разбулва и още един проблем, който беше поставен още през 2008 г. около създаването на БЕХ. Проблемът е, че БЕХ се превърна в огромен цирей върху държавното тяло. Още тогава беше ясно, че твърденията как холдингът щял да стане "българският еквивалент на ЧЕЗ" и да "инвестира и печели в чужбина" бяха и останаха опашати лъжи. Вярно е, че най-мрачната прогноза – Русия да сложи ръка на основните активи на българската енергетика, вкарани точно с тази скрита цел в холдинга, все още не се е сбъднала поради простия факт, че бяха спрени руските заеми за АЕЦ "Белене".


Но всичко друго – и дълговете на ТЕЦ "Марица-изток 2" към БЕХ, и отнемането на студения ѝ резерв в полза на Ахмед Доган, и загубата на арбитражите около втората атомна централа, в които страна е НЕК, която също е собственост на БЕХ, и подготовката за нови финансови заеми за "Турски поток" и прословутия "хъб" (да споменем само няколко) показва едно: БЕХ всъщност от 10 години е един "хъб". "Хъб" за претакане на парите на българите към известни и неизвестни джобове.


Тревожният факт е, че отговорните лица веднага извадиха клишето за "националната сигурност". Да, енергетиката е елемент на националната сигурност. Но на коя? На тази на Русия, която иска да впримчи Балканите в газов възел? Или на тази, която осигурява на българите по-чиста, по-евтина и по-достъпна енергия?


Очаквам оттук нататък да се излеят


още клишета и откровени глупости


възможно е поредно смехотворно гласуване в парламента, може да се очаква поредната "стачка в подкрепа на властта". Все елементи от практиката на авторитарните и тоталитарните режими, които помним.


В края на краищата можем да разглеждаме наложеното наказание и от още една гледна точка – като добронамерен, макар и болезнен опит за намаляване зависимостта на България от "Газпром" и Кремъл. Което трябва да бъде приветствано!


И да помним, че природният газ не може да бъде "преходен" енергиен носител към нисковъглеродната икономика на XXI век, която чука на вратата. Но това вече е друга тема.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK