С наказание Еврокомисията опитва да стимулира реформи в енергетиката

Премиерът и министърът на енергетиката

© Правителствена пресслужба

Премиерът и министърът на енергетикатаНаложената от Европейската комисия глоба от 77 млн. евро се разглежда погрешно само в контекста на евентуалните финансови загуби за Българския енергиен холдинг (БЕХ), "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз". Това, разбира се, е проблем: за сравнение - 150 милиона лева е сумата, която неотдавна беше потвърдена за подпомагане на децата с увреждания за 2019 г. Така че ние, българските граждани, или ще понесем увеличаването на енергийните ни сметки с тази сума (поради непрозрачността на верифициране на разходите, за Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е лесно да "разхвърля" 150 милиона в цените за ток и парно), или те ще останат да висят като задължения на някоя от компаниите до момента, в който някой кабинет (от поредния "излишък") или парламент реши да ги изчисти за сметка на бюджета. (Макар че днес от Виена премиерът Борисов обяви, че глобата щяла да се плати от печалбата на двете компании.)


Важното е, че този акт на ЕК е "тоягата", с която комисията подкарва България към поредния етап на реформи в енергетиката и по-специално в газовия сектор.


"Морковите" бяха няколко
– европейското финансиране на интерконекторите, делото на ЕК срещу "Газпром" за монополно положение, което отвори пътя към понижаване цените на газа, и др. Видя се, че правителството – уж "дясно" и уж "патриотично" - нито бърза с интерконекторите (а и залага корупционни мини там), нито отива на преговори за намаляване на цените с "Газпром", макар и неотдавна да беше обявено, че са започнали такива технически разговори.


Да не забравяме и апетита на ГЕРБ за тръбата от "Турски поток", за която вече се редят схеми и търгове въпреки предупреждението на комисаря Шефчович , че всяко решение трябва да се взима заедно с ЕС. Впрочем предупреждение, свързано със същия проблем като предмета на санкцията – да се гарантира, че ако има такава тръба, до нея ще имат достъп различни доставчици на газ.


И когато на всичко отгоре не работиш и за постигането на една от основните цели на Енергийния съюз – пълната либерализация на електроенергията и природния газ, не е чудно, че получаваш подобни санкции.


Според запознати с предисторията на глобата, в оригиналното становище на ЕК е имало 3 възможности пред България:


- Да допусне външен оператор в "Булгартрансгаз" без никакви продажби на собственост, да извади "Булгартрансгаз" от БЕХ и да получи символична глоба;


- Да извърши приватизация и да понесе символична глоба;


- Да не направи нищо и да получи тежка глоба за нарушаване на българските закони, които са хармонизирани с общностното право, като очакването е било глобата да бъде много по-голяма от сега наложената.


Санкцията показва, че българската страна е избрала третия вариант, като засега не е ясно защо глобата е неколкократно по-ниска от очакваната. Премиерът Борисов днес го обясни с проведените преговори с Брюксел, при които санкцията е сведена от 300 млн. евро до 77 млн. евро.


Твърденията на ръководители от БЕХ, че българските граждани не са били ощетени, показва пълното неразбиране на проблема. Това, че през визирания период България не е осигурила достъп до газопреносната мрежа на други доставчици на газ поради физическа невъзможност, не е тайна. Проблемът е в отказа да се работи – и то да се работи бързо – за преодоляване на зависимостта на България от един доставчик, който продава скъп газ при монополни условия.


Щети за гражданите определено има


– и чрез цените на топлоенергията и електроенергията по комбиниран способ от дружествата, които използват газ, и при потребителите на газ за бита и индустрията.


Санкцията на ЕК разбулва и още един проблем, който беше поставен още през 2008 г. около създаването на БЕХ. Проблемът е, че БЕХ се превърна в огромен цирей върху държавното тяло. Още тогава беше ясно, че твърденията как холдингът щял да стане "българският еквивалент на ЧЕЗ" и да "инвестира и печели в чужбина" бяха и останаха опашати лъжи. Вярно е, че най-мрачната прогноза – Русия да сложи ръка на основните активи на българската енергетика, вкарани точно с тази скрита цел в холдинга, все още не се е сбъднала поради простия факт, че бяха спрени руските заеми за АЕЦ "Белене".


Но всичко друго – и дълговете на ТЕЦ "Марица-изток 2" към БЕХ, и отнемането на студения ѝ резерв в полза на Ахмед Доган, и загубата на арбитражите около втората атомна централа, в които страна е НЕК, която също е собственост на БЕХ, и подготовката за нови финансови заеми за "Турски поток" и прословутия "хъб" (да споменем само няколко) показва едно: БЕХ всъщност от 10 години е един "хъб". "Хъб" за претакане на парите на българите към известни и неизвестни джобове.


Тревожният факт е, че отговорните лица веднага извадиха клишето за "националната сигурност". Да, енергетиката е елемент на националната сигурност. Но на коя? На тази на Русия, която иска да впримчи Балканите в газов възел? Или на тази, която осигурява на българите по-чиста, по-евтина и по-достъпна енергия?


Очаквам оттук нататък да се излеят


още клишета и откровени глупости


възможно е поредно смехотворно гласуване в парламента, може да се очаква поредната "стачка в подкрепа на властта". Все елементи от практиката на авторитарните и тоталитарните режими, които помним.


В края на краищата можем да разглеждаме наложеното наказание и от още една гледна точка – като добронамерен, макар и болезнен опит за намаляване зависимостта на България от "Газпром" и Кремъл. Което трябва да бъде приветствано!


И да помним, че природният газ не може да бъде "преходен" енергиен носител към нисковъглеродната икономика на XXI век, която чука на вратата. Но това вече е друга тема.

Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  Кои са тези други доставчици на газ бре?
  И защо трябва да приватизираме?
  За да има пак одисеята ЧЕЗ ли?

 2. 2 Профил на Jumbo Jet
  Jumbo Jet
  Рейтинг: 2148 Неутрално

  - Да не направи нищо и да получи тежка глоба за нарушаване на българските закони, които са хармонизирани с общностното право като очакването е било глобата да бъде много по-голяма от сега наложената.

  Санкцията показва, че българската страна е избрала третия вариант, като засега не е ясно, защо глобата е неколкократно по-ниска от очакваната. Премиерът Борисов днес го обясни с проведените преговори с Брюксел, при които санкцията е сведена от 300 млн. евро до 77 млн. евро.

  Искам да знам, защо е избран третия вариант.

 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3846 Весело

  Аааа, Петко Ковачев, на вашите екрани :)
  Много ми е интересно ако Булгартнасгаз беше приватизиран и го беше купил Газпром (което абсолютно не е невъзможен вариант), какво точно щеше да вие като линейка същият този Петко Ковачев.
  Вече наистина стана комично!

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на Jumbo Jet
  Jumbo Jet
  Рейтинг: 2148 Неутрално

  Ако глобата е свалена от 300 милиона евро на 77 млн е добре. Това са 440 милиона лева по-малко. Но за да предпочетат да платят 150 милиона лева глоба (па макар и намалена от 600 милиона) трябва да има сериозна причина и аз искам да я знам.

 5. 5 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  До коментар [#4] от "Jumbo Jet":

  Ми не мислиш ли, че ако доставката на газ зависи от частна фирма, вероятно и чужда, националната сигурност ще бъде под въпрос?

 6. 6 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 760 Любопитно

  А колко трудно щеше да е БьЕХ, просто да беше дал достъп на другите оператори до тръбите на " Балкантурбалангасс", нЪл тъй. Не знам сега, КОЙ ще обясни, че парите за коледни добавки (по 70 лв на песионер) изтекоха от бюджета.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 7. 7 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Глупости на търкалета , са този си акт еврокомисията въщност отваря врата на Газпром да влезев в България , е може и да не иска точно това , но със сигурност това ще е резултата от тази глупост на еврокомисията за уж повече конкуренция. Досега може и да купувахме на 100 процента газ от руснаците , но вътре преноса си беше наш , е сега ще видим как ще се намърда Газпром с помоща на еврокомисията , защото западни играчи няма дори и да обмислят да дойдат.

 8. 8 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  Кои са тези други доставчици на газ бре?И защо трябва да приватизираме?За да има пак одисеята ЧЕЗ ли?
  —цитат от коментар 1 на НеКой


  Знаем знаем, всичкия газ в света е руски. Че и на луната даже.

  The best way to predict the future is to invent it.
 9. 9 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5437 Неутрално

  ПРЕКРАСНА СТАТИЯ !

  Поздравления и респект за автора !

  Воят и облайването от страна на РУСКИТЕ НИКОВЕ говори много !

 10. 10 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5437 Неутрално

  РУСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО на ГЕРБ-БСП-ДПС-МВРо-Атака-нФСБ

  е решено ДА ОСКУБЕ и ИЗДОИ РАЯТА ДА ПЛАЩА МИЛИОНИ ГЛОБИ,

  но ДАНЪК РУСИЯ ДА НЕ СПИРА ДА СЕ ПЛАЩА

  Вече и за слепите стана ясно КОЙ е ИСТИНСКИЯ КУКЛОВОД

  на т.нар. "български" правителство и парламент

 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  Така определено няма да стане реформата в енергетиката!!!

 12. 12 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":

  Румъния, Азербайджан, Туркменистан, Израел, Египед, Катар, Иран всичките могат да доставят. Въпрос на договори.
  Анти монополния закон изисква 2 неща - разделение на държавата от монополиста.
  Дефиниране от страна на държавата стойността на концесионната такса за прекарване на газопровод
  Одобрение от страна на КЕВР траксите по транзит и съхранение на газ важащи за ВСИЧКИ транзитьори.
  Изка Овергаз да транзитира газ от Българска граница до еди къде си - толкова км по толкова кубика и ги прекарва.
  Иска Газпром да си съхрани газ в Чирен - толкова такса за съхранение(таммай таксите всъщностс за две - еднократна + за дни на съхранение)

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11426 Неутрално

  Точно обобщение :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 731 Неутрално

  БЕХ е монополна структура и този факт противоречи на правилата на ЕС за свободен пазар и честна конкуренция. ЕС ще продължава да глобява БЕХ, а и българската държава (пак заради БЕХ), глобите ще стават все по-солени и по-чести докато накрая станат непоносими и пак ще приватизираме БЕХ. Накрая за пореден път ще си зададем въпроса: "Е, оти ручахме жаабетата?" На българинът акъла му идвал винаги в последствие...

 15. 15 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 731 Неутрално

  БЕХ е монополна структура и този факт противоречи на правилата на ЕС за свободен пазар и честна конкуренция. ЕС ще продължава да глобява БЕХ, а и българската държава (пак заради БЕХ), глобите ще стават все по-солени и по-чести докато накрая станат непоносими и пак ще приватизираме БЕХ. Накрая за пореден път ще си зададем въпроса: "Е, оти ручахме жаабетата?" На българинът акъла му идвал винаги в последствие...

 16. 16 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  Аааа, Петко Ковачев, на вашите екрани :) Много ми е интересно ако Булгартнасгаз беше приватизиран и го беше купил Газпром (което абсолютно не е невъзможен вариант), какво точно щеше да вие като линейка същият този Петко Ковачев.Вече наистина стана комично!
  —цитат от коментар 3 на АзКлавдия


  Ми, Русия щеше да плати 300 млн евро, а може и повече на Европа, ако не спазва законите...

 17. 17 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2735 Гневно

  "Важното е, че този акт на ЕК е "тоягата", с която комисията подкарва България към поредния етап на реформи в енергетиката и по-специално в газовия сектор."

  Ами благодарение на гениите от ЕС си затворихме работещите атомни централи, набутаха ни корупционните ВЕИ-та вдигащи цената на тока, а сега ще ни докарат дотам да купуваме руският газ от Турция!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 18. 18 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2735 Весело

  "В края на краищата можем да разглеждаме наложеното наказание и от още една гледна точка – като добронамерен, макар и болезнен опит за намаляване зависимостта на България от "Газпром" и Кремъл. Което трябва да бъде приветствано!"

  Е ако става въпрос да се отказваме от заробващият руски газ то по-добре да следваме светлият украински пример и да стоим на студено и да се отопляваме само на дърва!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9134 Неутрално

  В момента се мъчат да направят същото. По тръбата, за която ще платим 3 млрд. ще тече единствено руски газ. И то , от 16 млрд . кубика 14,5 ще остават в Турция /толкова тя получава сега от Русия през Украйна и България./ Останалото за Македония и Гърция. За нас остават само разходите.

 20. 20 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#15] от "petyo9":

  Щото сме тъпи милиционери :-)
  Има много по-елегантен начин - хората ни го предложиха.
  1. Изход на Булгартрансгаз(БТГ) от БЕХ
  2. Сключване на договори между Министерството на Енергетиката и БТГ за концесиониране на всички тръбопроводи.
  3. Промяна на устава на БТГ и залагане на точка че свързани лица не могат да притежават повече от 5% от капитала, с изключение на държавата която притежава 50% + 1 златна акция(даваща и право да блокира всякакви решения на ОС)
  4. приватизация на 50% от капитала - 1 зл.акция през борсата на максимална цена

  И тук всичко ти е защитено. приходите на държавата, разделянето от държавата, нопродължаващ държавен контрол. И влизане на БТГ под контрола на КЕВР

  5. Одобряване на тарифите и таксите на БТГ за транзит и съхранение

  Това може при стегнатост да се направи за 3-4 месеца

 21. 21 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2735 Разстроено

  В момента се мъчат да направят същото. По тръбата, за която ще платим 3 млрд. ще тече единствено руски газ. И то , от 16 млрд . кубика 14,5 ще остават в Турция /толкова тя получава сега от Русия през Украйна и България./ Останалото за Македония и Гърция. За нас остават само разходите.
  —цитат от коментар 19 на Роси


  Тези кубици Турция ще ги получава от едната тръба. По другата ние ще получаваме руската газ вместо пред Украйна и Румъния през Турция и в цената на газта ще бъдат включени разходите за прокарването на Турският поток а по Трансбалканският газопровод който ние сме строили Румъния ще доставя газ на Украйна!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 22. 22 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 1052 Весело

  Ковачев, да не би само Русия да има желанието да превърне Балканите в газов възел ? Ами Азербайджан, Иран, Израел, Кипър защо си забравил да ги споменеш ? Конкретно правителствата от Баку и Техеран са вложили десетки милиарди $ през последните 5-6 години, за да стигне газът им до Европа, посредством EasternMed Тел Авив и Никозия също се облизват за пари от бъдещи газови доставки в Европа от кладенци по Левиатан...И защо мислиш че "природният газ не може да бъде "преходен" енергиен носител към нисковъглеродната икономика на XXI век, която чука на вратата..." ? Я си свери данните на съответният сайт на Енергийната комисия в Брюксел и виж колко въглеродни емисии плаща един 1000-мегаватов ТЕЦ, изгарящ въглища и колко - аналогичния ТЕЦ, изгарящ природен газ...

 23. 23 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5506 Неутрално

  Каква демагогия само. Превърнаха едно наказание от 150 млн. лева в положително мероприятие на правителството.

 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5091 Неутрално

  До коментар [#4] от "Jumbo Jet":Ми не мислиш ли, че ако доставката на газ зависи от частна фирма, вероятно и чужда, националната сигурност ще бъде под въпрос?
  —цитат от коментар 5 на НеКой


  В Германия държавни фирми ли доставят газ?

  https://en.wikipedia.org/wiki/Category :Natural_gas_companies_of_Germany

 25. 25 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 1052 Весело

  До коментар [#8] от "EU defender":

  ЕК глобява БЕХ за период от 2010 до 2016г. (ако не се лъжа ?)...През този период кои бяха другите доставчици на газ, които са в състояние да подадат газ към България ? Откъм Гърция дори и днес нямаш нищо готово като трасе в реверсивната посока... Откъм Турция реверса го направихте това лято, но към момента по това ново трасе който и да е доставчик може да достави до 6 области от Югоизточна и Южна България...Откъм Македония и Сърбия в посока - България също и днес няма нищо...Откъм Румъния е само основното трасе на Трансбалканският газопровод, но там има сключен договор още през 1993г., според койт по тази тръба върви само газ на "Газпром" и няма как да получите евентуално румънски... Ако БЕХ респ. "Булгартрансгаз" и "Булгаргаз" бяха позволили на тъжителите пред ЕК в случая - "Овергаз" и "Топенерджи" да използват газопреносната мрежа и хранилището в Чирен - с чий газ щяха да оперират ? ...Пак с този на "Газпромекспорт" ! Що не погледнеш в ТР чия точно собственост са дружествата "Овергаз" и "Топенерджи"...?

 26. 26 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 564 Весело

  До коментар [#24] от "vassilun":

  Разковничето е просто :
  Работещ съд, здрави закони и некорумпирано правителство.

 27. 27 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#25] от "dr_al_hussaini":

  Пропускна 1.5 мрлд кубометровия тръбопровод при Гюргево, между Румъния и България платен от ЕС.

 28. 28 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5091 Неутрално

  До коментар [#24] от "vassilun":Разковничето е просто :Работещ съд, здрави закони и некорумпирано правителство.
  —цитат от коментар 26 на ЙЕИ


  И прокуратура, а не Цацаратура! Ех, мечти!

 29. 29 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4587 Любопитно

  Харесва ми как подскачат руските тролове във форума!Харесва ми как болезнено ошамарват нашенските мафиоти и рублофили!Харесва ми ка занапред ЩЕ се съобразяваме с директивите и как ще поотхвърлим черната руска зависимост!А троловете нека си подлайват!Тяхната сатрапия Расия губи ...а България печели!
  До коментар [#17] от "Julian Mall":

  Боли ли ви Альошка,боли ли???И вярвай ми това е само началото!!!!!А какъв са Ви го приготвили на вас мужиките ....свързано с Беляне.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 30. 30 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 1052 Весело

  До коментар [#27] от "ЙЕИ":

  По който откакто е е експлоатация вървят дребни доставки и то само в обратната посока (България -> Румъния)...

 31. 31 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2984 Неутрално

  Да се даде възможност на други доставчици на газ да ползват газопреносната система е едно, а да се разпродадат тръбите съвсем друго. Последното би било удар по националната сигурност и енергийната сигурност на страната. За това трябва да се работи за доставяне на газ от различни източници.

 32. 32 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#30] от "dr_al_hussaini":

  Ами тя и Румъния няма още количества за изност, но очакват след 2 години да достигнат и това ниво, дотогава с пари от новия период 2019-2026 ще направат и измервателно-нагнетателната станция

 33. 33 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 351 Гневно

  Бойко, Бойкооо. Кълнеше се, че като спечелиш изборите през 2009 ще премахнеш структурата БЕХ, а после тя ти изяде главата...

 34. 34 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Има много по-елегантен начин...
  3. Промяна на устава на БТГ и залагане на точка че свързани лица не могат да притежават повече от 5% от капитала, с изключение на държавата която притежава 50% + 1 златна акция(даваща и право да блокира всякакви решения на ОС)
  4. приватизация на 50% от капитала - 1 зл.акция през борсата на максимална цена
  —цитат от коментар 20 на ЙЕИ

  Ти би ли си купил акции в така образувата "частна" фирма, в която държавата - демек, някоя назначена от Баце Калинка взема всички решения, а ти си чакай дял от печалбата и дивидент? Мога да ти кажа кой би си купил акции и на каква цена: никой, и нула.
  Поне никой сериозен инвеститор де, пък ти ако искаш - купувай.

  Иначе що се отнася до тоягата на ЕС: такива тояги действат само на частни фирми, които ако получат глоба, веднага на шефа бонуса ще падне, или съвета на директорите направо ще го изгони. По държавната фирма как точно ще играе тоягата? Тя си е бездънна каца. Могат да ги глобяват колкото искат, държавата какво ще направи - ще смени шефа, а другия шеф догодина пак ще заслужи нова глоба. Не го ли заболи собственика, няма ефект тоягата. А Баце какво ще го заболи - да не би с негови пари да плаща глоба?

 35. 35 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  БЕХ бяха създадени с ясната цел българската енергетика да бъде заграбена от руснаците.

  Механизмът за това беше прост: руснаците ни отпускат кредит за построяването на българският дял от Южен поток, като гаранция на кредита са активите на БЕХ. А вътре бяха включени перлите на енергетиката ни - АЕЦ Козлодуй, Мариците, Булгаргаз и т.н. Не обслужваме кредита и руснаците вземат на практика цялата ни енергетика. След това което и ще да е правителство може да бъде свалено за броени дни.

  Съществуването на БЕХ представлява ИЗКЛЮЧИТЕЛНА опасност за националната сигурност защото този механизъм може да бъде задействан отново във всеки момент. Поради това той трябва НЕЗАБАВНО да бъде разформирован и участниците в него да минат на стопанска самостоятелност.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 36. 36 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  Да се даде възможност на други доставчици на газ да ползват газопреносната система е едно, а да се разпродадат тръбите съвсем друго. Последното би било удар по националната сигурност и енергийната сигурност на страната. За това трябва да се работи за доставяне на газ от различни източници.
  —цитат от коментар 31 на Voiko


  Аз съм на същото мнение. Газопроводите трябва да останат държавна собственост, ако станат частни с лекота енергетиката ни може да бъде поставена на колене. И не само енергетиката, същото и за политиката. Спомнете си как падна правителството на ББ през 2013г за едни надписани сметки на ЧЕЗ.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 37. 37 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  Та нали парламента прие някакво решение ли, или промениха някакъв закон уж за да могат да се позоват на това и да не се съобразяват с европейските правила, при което беше ясно, че ще отнесем глоба. Ама карай, важното е да е защитен руския интерес, щото руснаците явно дават хубави рушвети, а европейците не дават никакви.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 38. 38 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  До коментар [#8] от "EU defender":ЕК глобява БЕХ за период от 2010 до 2016г. (ако не се лъжа ?)...През този период кои бяха другите доставчици на газ, които са в състояние да подадат газ към България ?
  —цитат от коментар 25 на dr_al_hussaini

  Овергаз. И въпросът не е само до внос на газ от вън но и до достъп да газопроводите до потребители вътре в страната. А причината беше проста, Овергаз като фирма със силно руско участие /по онова време преди да се скарат/ Овергаз получаваше руски газ по преференциални цени. щеше да измете от пазара останалите конкуренти ако имаше достъп до тръбите.

  Впрочем ако беше разбит монопола на Булгаргаз върху газопроводите руснаците могат много лесно да докарат до фалит Булгаргаз. Просто ще продават руски газ по силно занижени цени на свои подставени фирми, държавният внос става неконкурентен и Булгаргаз фалира. Вместо държавен монопол ще имаме руски монопол.

  Изглежда в надеждите на някои западни фирми да станат собственици на българските газопроводи ЕС не отчита и такива варианти. Така че когато се възхищаваме от ЕС да не забравяме, че там имат и собствени интереси. Които не винаги съвпадат с българските. Да напомня как Макрон набързо забрави за пазарната икономика когато бяха застрашени интересите на френските шофьори.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 39. 39 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#34] от "Камен":

  Бих купил. Защото знам че Газпром ще купи и е.ОН ще купи и ОМВ ще купи
  И всички те ще искат от правителството да не назначава калинки/политически лица да управляват компанията. На-вероятно в УС ще има директори и от тези акционери

  ЕЙ заради това нашите политици не искат да я приватизират - да не им гледа никой в канчето, да няма нормални търгове по предварително направени проект за които е ясно - точно колко ще струват, щото там няма да ги има тяхните 10-20-30%.

 40. 40 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 564 Весело

  До коментар [#38] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Булгаргаз няма собственост върху газопроводите. Явно доста си изостанал.
  Булгаргаз има договор за доставки и транзит на газ.

  Булгар газ ако не работи ефективно, а продължава да е политическа хранилка си е за фалит. Заради него промишлеността ни е неефективна. А това че някой ще доставя евтин газ на промишлеността - СУПЕР.
  Нали ти е ясно че в България газификацията на частните домове не се случи заради нашите политици и тяхните протежета в Булгаргаз. Хората сключиха неизгодни договори на високи цени и българинът му е неизгодно да ползва най-чистото гориво. Нямаме ТЕЦ на газ. и съответно в градовете не се диша от горенето на дърва и въглища.

 41. 41 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  В Германия държавни фирми ли доставят газ?

  https://en.wikipedia.org/wiki/Category :Natural_gas_companies_of_Germany
  —цитат от коментар 24 на vassilun


  То и вестниците в Германия не са държавни но мълчаха като комунист на разпит 5 дена за изнасилванията в Кьолн. Не бъди такъв наивник да вярваш, че щом е частна фирма тя е независима от държавата. Една държава има достатъчно лостове за въздействие, не само с тоягата но и с моркова.

  И впрочем не трябва да се бъркат ТРАНЗИТНИТЕ газопроводи и газопреносната мрежа ВЪТРЕ в страната. Каквато е тази на Булгаргаз и заради която ни глобяват от ЕС.

  При транзитните газопроводи газа минава и заминава през нас, освен транзитните такси друго особено влияние няма. Докато чужд собственик на вътрешната газопроводна мрежа може да прави с правителството какво си иска. Да напомня отново за надписаните сметки на тока 2013г довели до падането на правителството. Или да ни докара една Гинка.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 42. 42 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  До коментар [#38] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":Булгаргаз няма собственост върху газопроводите. Явно доста си изостанал.Булгаргаз има договор за доставки и транзит на газ.
  —цитат от коментар 40 на ЙЕИ


  Използвам го защото е популярно. Иначе транзита и газопреноса стават от Булгартрансгаз който беше абсолютно изкуствено отделен от Булгаргаз за да се изпълнят формално изискванията на ЕС доставчик и транзит да са отделни. Реално хората от старият Булгаргаз само че им сложиха ново име.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 43. 43 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  До коментар [#38] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":...
  Нали ти е ясно че в България газификацията на частните домове не се случи заради нашите политици и тяхните протежета в Булгаргаз.
  ...
  Нямаме ТЕЦ на газ. и съответно в градовете не се диша от горенето на дърва и въглища.
  —цитат от коментар 40 на ЙЕИ


  Глупости. Битова газификация няма защото нямаме съответната инфраструктура до жилищата а и вътре в тях. Трябва да се разкопае цяла София за да се изгради газопреносната мрежа и изтърбушат напълно панелките за да се прокара газ до всеки апартамент. Капиталовложения за десетки МИЛИАРДИ левове. Затова и битова газификация се прави само в новите блокове и квартали.

  А ТЕЦ-овете отдавна са на газ. Както и редица предприятия. Защото изграждането на газопроводи е икономическо рентабилно при крупни потребители, не при гражданският дребосък. Всичко опира до парите.

  И да стане Булгартрансгаз собственост на Сашо Дончев или която ще да е западна фирма просто парите ще отиват в частният им джоб. Софийска вода и ЧЕЗ като са частни да ти намаляха сметките? Само се увеличават всяка година.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 44. 44 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Моят спомен е, че всички "участници" на газовия пазар в БГ са различни форми на Газпром. То даже и немска фирма да е, бих се учудил ако тя не се окаже собственост на руснаците, или поне с една трета участие - също както Украинските газопроводи - щяха да ги приватизират, по една трета на американци, европейци и руснаци....

 45. 45 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  " Вярно е, че най-мрачната прогноза – Русия да сложи ръка на основните активи на българската енергетика, вкарани точно с тази скрита цел в холдинга, все още не се е сбъднала поради простия факт, че бяха спрени руските заеми за АЕЦ "Белене".

  Докато онези корифеи от ЕС се борят с руските заеми, Амвериканските централи таковаха майката на БЕХ. Така че тулупите отвъд океана са най на далавера от наличието на БЕХ. Инче как щяха да ни продават толкова изгодно тока, благодарение на оннзи мургав лаборант от Драгалевци...

  I Want To Believe
 46. 46 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  До коментар [#38] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":
  От БЕХ искат Булгартранс и Булгаргаз да се занимават само се пренос.
  Та строят тръби, хъбове, инфраструктура и каквото там се полага в тоя бизнес.
  Срещу тръбите си те получават такса с която се издържат.
  Достъп до тръбите трябва да има всеки който може да достави газ. Може да е Овъргаз, Ковъргаз, Газпром, Татар, Азаърбайджан или Ромпром. Може всичките да са собственост на Газпром. Като станат много кандидатите Булгаргаз просто вдига цените и ги обявява - моля заповядайте да си поръчате капацитет.
  Никой не иска да ги приватизира и да им взима тръбите.
  Това го плещи оня дето ял мас и казва, че бил прост.
  Да, обаче Булгаргаз или кавто е там газ не ще това. Иска да осигурява монопол само на един доставчик и като резулатат е вътре, набутан с кредити.
  Да, и Овъргаз може да внася. По тръбата от Украйна, които се откачиха от Газпром, освен че си вдигнаха собствения добив, ами сега и внасят пак руски газ, ама през Полша и доста по-евтин от директния от Газпром. И товарят руснаците с дивашки такси за пренос и ония се въртят през Северен, Турски и нам си кви потоци само и само да се отърват от монопала на преноса.
  А наште абдали им го крепят и бецалят глоби щото ги е шубе да им се опънат.

 47. 47 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 1324 Весело

  Не мога да проумея интелигентни хора /по-голяма част от списващите тук .../ вярват на глупостите на Теменужка и на бащицата - ЕК не иска да се приватизира Булгаргаз, иска да се допусне до пазара и друг играч, защото иначе последния е/става монополист. И мога и документи да приложа, тъй като съм чел съобщението, с което България е заплашена от санкции /от края на миналата година е то/ и причините НЕ СА В ПРИВАТИЗИРАНЕТО, а в липсата на допускане на друг играч на пазара. Нека някой от по-можещите и знаещите колеги, списващи тук, да поиска по Закона за достъп до информацията, съобщението за налагането на глобата, тъй като в него е инкорпорирано и защо се налага и какви препоръки не е изпълнила страната ни в продължение на няколко години /защото това е констатирано през 2016г., предупреждението е от 2017г. и глобата се налага през 2018г., тъй като правителството абсолютно нищо не е направило по въпроса и дори е записано, че предоставения отговор от наша страна не е съдържал никаква съществена информация за предприети действия, а само обяснение защо нищо не е променяно толкова години ... :):):) Но балъците слушат обясненията на бащицата и Теменужка Гинчева и вярват ли, вярват ... :) Коледа е, очакват да стане чудото явно ... :):):)

 48. 48 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3261 Гневно

  Нашите продажни политици си ги знаем. Те няма да се променят.
  Но имаме добър сигнал. ЕС започва да се променя и започва да наказва продажниците.
  Нашите дори не са сами. Същото става и с полските и с унгарските и с румънските политици.
  На изброените политици не им отава друга лъжа освен националната сигурност.

  подпис
 49. 49 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3261 Весело

  До коментар [#10] от "Hawaii":
  "Вече и за слепите стана ясно КОЙ е ИСТИНСКИЯ КУКЛОВОД
  на т.нар. "български" правителство и парламент"

  Моля на пропускай президента! Като го пренебрегваш, государят ще му намали надницата.

  подпис
 50. 50 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3261 Весело

  До коментар [#41] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":
  "Една държава има достатъчно лостове за въздействие, не само с тоягата но и с моркова."

  Рушветът е преди тоягата и моркова.

  подпис
 51. 51 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#38] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Поредният лабораторно рафиниран пример как мисли звездочелието.

  Но пък в напъните ала Филип Боков се е скрила частица истина. Всички плащаме по-високи цени, за да се раздуват руските гуши, нашенци да трупат печалби( които не растат по дърветата), с които да се финансират разходите по съхраняване на статуквото.

  Защото за звездочелието няма нищо по-свято от руски монопол, защитен от български събрат. Готово е да плаща, с чужди пари най-вече, както подхожда на истински комунист.

 52. 52 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  РУСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО на ГЕРБ-БСП-ДПС-МВРо-Атака-нФСБе решено ДА ОСКУБЕ и ИЗДОИ РАЯТА ДА ПЛАЩА МИЛИОНИ ГЛОБИ,но ДАНЪК РУСИЯ ДА НЕ СПИРА ДА СЕ ПЛАЩАВече и за слепите стана ясно КОЙ е ИСТИНСКИЯ КУКЛОВОДна т.нар. "български" правителство и парламент
  —цитат от коментар 10 на Hawaii


  И в ЕС май са се загнездили руски агенти!

  Да припомним, "Овергаз" - фирма спрягана за близки връзки с "Газпром" и руски капитали при учередяването си - се обръща към ЕС , с оплакване че видите ли , Българската Държава , не и била давала достъп до българските тръби, та да продавала РУСКИ ГАЗ навред , от душа ..
  Измествайки и фалирайки БЪЛГАРСКИТЕ ДРУЖЕСТВА..!

  И какво мислите?

  ЕС приема руската гледна точка ... Жива да не бях!

  Хора бдете!
  Отвсякъде врагове!


  ГЕРБ-БСП-ДПС-МВРо-Атака-нФСБ-ЕВРОКОМИСИЯТА–ЮНКЕР ..

  Тази камарила иска да ИЗДОИ РАЯТА ДА ПЛАЩА МИЛИОНИ ГЛОБИ ,но ДАНЪК РУСИЯ ДА НЕ СПИРА ДА СЕ ПЛАЩА!

  Вече и за слепите стана ясно КОЙ е ИСТИНСКИЯ КУКЛОВОД!

  Единствени от "Демократична България" и до тях Йоло Денев и нашият Hawaii , са на своя боен евроатлантически пост и разобличават!


 53. 53 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  До коментар [#38] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":Поредният лабораторно рафиниран пример как мисли звездочелието.Но пък в напъните ала Филип Боков се е скрила частица истина. Всички плащаме по-високи цени, за да се раздуват руските гуши, нашенци да трупат печалби( които не растат по дърветата), с които да се финансират разходите по съхраняване на статуквото.Защото за звездочелието няма нищо по-свято от руски монопол, защитен от български събрат. Готово е да плаща, с чужди пари най-вече, както подхожда на истински комунист.
  —цитат от коментар 51 на До руските мекерета


  Точно по Филип Боковски постъпват!

  Техните фирми, тичат да се жалят на ЕС!

  Хора бдете!

  Тука си говорим с приятели, а защо ли ЕС решава в руска полза? Защо от Брюксел, са готови да се да плаща, с чужди пари най-вече, както подхожда на истински комунист.
  Заради клеветенето на проруски фирми..

  Всички плащаме по-високи цени, за да се раздуват руските гуши, нашенци да трупат печалби( които не растат по дърветата), с които да се финансират разходите по съхраняване на статуквото.

  Защото за звездочелието няма нищо по-свято от руски монопол.

  Да припомним - те имат на знамето си 12 звезди!
  В кухите глави, на последователите им - е тези 12 звезди, все едно са им издълбани на челата ..

  За това ние им викаме "зваздочелни"..!


  Или не е така?

 54. 54 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  Но имаме добър сигнал. ЕС започва да се променя и започва да наказва продажниците..
  —цитат от коментар 48 на Иван К

  Русофилите се скъсахте да си мечтаете!

  Вярно ли ЕС , като е решила В ПОЛЗА НА РУСКА ФИРМА И РУСКИ ГАЗ се е променила?

  И ще накаже , който не слушка?

  Мечтайте си..

  Просто ПРАВИЛАТА СА ТАКИВА в ЕС и днес, руската фирма с руския газ е била права , утре- може да не е права..

  Свикнете , пичове с руските знамена- в Европа, правилата са ЗА ТОВА – ЗА ДА СЕ СПАЗВАТ!

  Иначе ЕС си е, каквато си беше , и само в налудни представи на най-смелите смелите кремльовски мечтатели , в Брюксел има засилване на руското влияние..

 55. 55 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  . Ама карай, важното е да е защитен руския интерес, щото руснаците явно дават хубави рушвети, а европейците не дават никакви.
  —цитат от коментар 37 на today


  Белким в ЕС, да са взели рушвет от "Газпром" , за да решат в тяхна полза?
  А ние българите , нашия БЕХ -като европейци-рушвет не даваме?

  И ей го Юнкер .. ни цака с 77 милиона? А в "Газпорм"се радват ис е смеят?

  Силно мнение!
  Браво "today"!

  Ама на мене нещо не ми се вярва, без доказателство .. ако имаш факти- дай ги!
  Поздрави


 56. 56 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#53] от "ajsayder":

  Да-а.

  От звездочел накрайник не може да се очаква да схване тежкия разрив между руски интерес и конкурентност на пазара. Първото изпразва с излишък потребителския джоб, другото - не.

  Това обаче не са го учили в АОНСУ.

 57. 57 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  До коментар [#53] от "ajsayder":Да-а.От звездочел накрайник не може да се очаква да схване тежкия разрив между руски интерес и конкурентност на пазара. Първото изпразва с излишък потребителския джоб, другото - не.Това обаче не са го учили в АОНСУ.
  —цитат от коментар 56 на До руските мекерета


  Абсолютни тъпотии са учили в АОНСУ!

  Дай им да копират Филип Боков и даже такива чорапи , като неговите , да носят..
  Що тъй правят тез хора?
  Не са прави!

  Ние им го казахме.
  Всички плащаме по-високи цени, за да се раздуват руските гуши, нашенци да трупат печалби( които не растат по дърветата), с които да се финансират разходите по съхраняване на статуквото.Защото за звездочелието няма нищо по-свято от руски монопол, защитен от български събрат. Готово е да плаща, с чужди пари най-вече, както подхожда на истински комунист.

  Даже се спомена с горчивина , че Юнкер, може да е взел от руснаците и рушвет ...

  . Ама карай, важното е да е защитен руския интерес, щото руснаците явно дават хубави рушвети, а европейците не дават никакви.
  —цитат от коментар 37 на today


  Хора бдете!
  Те нищо старо, дето са учили в АОНСУ не са забравили и нищо ново не са научили!
  Та те са креатури на Филип Боков!

  Те видят ли знаме със звезди - и не разсъждават, а тичат там да се нареждат , да подскачат и да викат на черното бяло!

  Такива хора не са истински евроатлантисти!

  Поздрави

 58. 58 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#57] от "ajsayder":

  Монтирането на петолъчка върху челото обикновено прави приносителя по-малко умен. Като се има предвид, че би трябвало по рождение да не си много умен, за да се подложиш на мутацията, ефектът от едното просто занитване се мултиплицира наистина силно. И отчетливо като въшка на чело.

  Сега ще проверим дали пролетарият ще докаже тези елементарни житейски истини, като започне да цитира горното.

 59. 59 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  До коментар [#57] от "ajsayder":

  Монтирането на петолъчка върху челото обикновено прави приносителя по-малко умен.
  —цитат от коментар 58 на До руските мекерета


  А тука напълно се съгласявам!

  Ето го случаят от статията . Прекрасен пример ..
  Че те , болшинството звездочели , не знаеха, кой кому, заради какви правила, какво иска от нас..

  Те ту се смееха, ту плачеха ..

  Все пак не забравяха да подскачат, винаги да са благодарни на ЕС за щастливото детство , да харесват нашата немонополна фирма "Овергаз" и да споменават начесто "Руски газ" , "комунисти" , "рушвети"..

  И това при условие, че лично аз, на няколко пъти им давах линк, към Директива 73/2009 на Европейската Комисия ..

  Ама звездочелците, облещени , все споменаваха ни в клин ни в ръкав кой знае защо любимеца си - Филип Боков ..

  Виж приятелю, каква сган малоумна.

  Поздрави , "До руските мекерета"

 60. 60 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  Да споделя нещо с тебе , приятелю "До руските мекерета"..

  Не е точно по темата на статията, но е свързано с нашата с тебе дискусия за звездочелите малоумници..

  В една друга тема - за ремонта на нашите самолети в Белорус , ТЕ НЕ ЗНАЕХА , че Белорус и Русия са ДВЕ ОТДЕЛНИ ДЪРЖАВИ и мине не мине, тъпо , по филипбоковски се емваха,д а се кахърят, как сме щели да даваме пари на руснаците ..

  Виж им знанията по География!

  И тука , в темата за "Овергаз" са си същите неадекватници..
  Кой знае, какво са учили навремето в АОНСУ.

  Хора бдете!

 61. 61 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#59] от "ajsayder":

  Е, доказа го.

 62. 62 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  Кои са тези други доставчици на газ бре?И защо трябва да приватизираме?За да има пак одисеята ЧЕЗ ли?
  —цитат от коментар 1 на НеКой


  Знаем знаем, всичкия газ в света е руски. Че и на луната даже.
  —цитат от коментар 8 на EU defender


  Не ви знам, какво знаете , ама май се подкрепят думите на приятелят ми "До руските мекерета" за зваздочелите ..

  Абсолютни глупости говорят понякога звездашите , напълно в стил Филип Боков..

  Ето и по случая - ДВЕ ФИРМИ, ТРАНЗИТИРАЩИ РУСКИ ГАЗ , държавната наша "Булгаргаз" и регистрираната у нас със смесени капитали "Овергаз" спорят за достъп до българската, държавна газопреносна мрежа ..

  И по този случай, някой някъде решава, че ще е уместно да направи следният коментар : "Знаем знаем, всичкия газ в света е руски. Че и на луната даже."

  Звездочелите са май навсякъде.

  Хора бдете!

 63. 63 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#60] от "ajsayder":


  Поредното доказателство.

  Не се преуморявай, всичко е ясно.

 64. 64 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#62] от "ajsayder":

  Опс, още едно доказателство.

  Критичната маса отдавна е налице, вече и български съд би отсъдил без колебание.

 65. 65 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  До коментар [#60] от "ajsayder":

  Поредното доказателство.Не се преуморявай, всичко е ясно.
  —цитат от коментар 63 на До руските мекерета


  Що да не се преуморявам, нека сме рамо до рамо ние , дето разбираме нещата и да им даваме факти и данни на звездочелите..


  Виждаш ли ги, какви са неадекватни..
  На мене и на тебе - всичко ни е ясно, ама те взе подскачат ..

  Типично, като Филип Боков.

  Няма да те изоставя , до тебе ще съм с мненията си! Дори и да се преуморя ще е за благородна кауза, не ли?

  С това сме силни ние, евроатлантистите - със сплотеността си..
 66. 66 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  До коментар [#62] от "ajsayder":

  Опс, още едно доказателство. Критичната маса отдавна е налице,

  вече и български съд би отсъдил без колебание.
  —цитат от коментар 64 на До руските мекерета


  Абсолютно имаме критична маса налице!
  А видя ли, колко много е тъпият народ тука?

  Поздрави

 67. 67 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#65] от "ajsayder":

  Защото ще се изпотиш, не за друго. Току-виж си избягал напред от агитката и те духнал вятърът. И без това сте малко пръснати освен всичко останало.

  Спомняш ли си откъде открадна това “не ли”?

 68. 68 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#66] от "ajsayder":


  Е, не сте чак пък толкова много.

  Мисля, че пръстите на едната ти ръка ще стигнат за вечерната ви проверка.

 69. 69 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  Малко сме ..

  Болшинството са неадекватниците, дето ту се емват да споменават , кой знае защо Филип Боков и дето ту се смеят, ту плачат .

  Те въобще не са в час , тези глупци не знаят , какво е станало .

  Не знаят дето заради газпромов газ , ЕС ни е наложил санкции е позор .. или слава.

  Те така и не успяха, няколко дена, да прочетат любезно предоставената от мене Директива 73/2009..

  Малоумната паплач- дай и да бръщолеви и навред да вижда звезди и звездоносци .

  Според мене , освцен че са идиоти , са си и на мека дрога.

  Поздрави


 70. 70 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#69] от "ajsayder":

  Няма край доказателственият поток.

  Подсуши се за минута и после пак.

 71. 71 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  До коментар [#69] от "ajsayder":
  Няма край доказателственият поток.
  Подсуши се за минута и после пак.
  —цитат от коментар 70 на До руските мекерета

  Абсолютно няма край потокът!

  Тъпумниците, нямат умора ..

  Пак хубаво, че спряха да изпъстрят мненията си по темата , с Филип Боков , феновете на Виденов , или някакви тайнствени техни звездоносци, които те май виждат навсякъде ..

  Да бе - виж темата за какво е .. виж им неадекватността??
  Облещени .. бръщолевят ни в клин, ни в ръкав ..

  Дали здравната система, както е без Москов .. ще може да им помогне?  Побъркаха хората, комунистите ...

  Дали ,с тази здравна реформа, ще може да

 72. 72 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  [quote#71:"ajsayder"][/quote]

  Тъпо и трудоемко. Може и обратно.

 73. 73 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  [quote#71:"ajsayder"]
  —цитат от коментар 72 на До руските мекерета
  Тъпо и трудоемко. Може и обратно.[/quote]

  Кратко ти е мнението, но предполагам - огромен труд ти е коствало..

  Но нищо, че ти е трудоемко да пишеш .. ние си те ценим такъв, какъвто си, приятелю ..
  Не ни трябваш да си някакъв гений .. ей такъв си по-симпатичен даже!

  Ценим те такъв - с обсесиите си, с мъката да следиш за какво иде реч .. с веселието ти..

  Поздрави

 74. 74 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  [quote#73:"ajsayder"][/quote]

  Тъпо и с една идея п-малко трудоемко.

 75. 75 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  Само това което от снощи чухме, че Газпром ангажира 90% от капацитета на т.н и очевидно предстоящ ТП е достатъчно. Другото, което просто не разбирам, от какъв зор се канят да ни ущипят с 2.8млрд лева за да строят газопровод от Турция до Сърбия, след като ние имаме газопровод, този същия дето го "опазихме" сре'у 150млн лева, та вместо само да се направят връзки между нас и съседите, ще трябва да строим нов, по-дълъг и от ЮП.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK