Антикорупционната комисия - предизборно разтоварване и натоварване

Данаил Кирилов, председател на правната комисия (в средата), вдясно зам.-председателят Хамид Хамид

© Анелия Николова

Данаил Кирилов, председател на правната комисия (в средата), вдясно зам.-председателят Хамид ХамидДокато се дивяхме на светкавично внесения преди седмица от Данаил Кирилов (ГЕРБ) проект за промени на антикорупционния закон, който беше приет на първо четене с цел да обезсили тълкувателното решение на Върховния касационен съд, вчера неуморният председател на правната комисия (Кирилов) внесе заедно със зам.-председателя Хамид Хамид втори проект за промени.


Общинските съветници да се извадят от антикорупционния закон, тоест от подлежащите на проверка от антикорупционната комисия (КПКОНПИ), и за тях да отпадне задължението да декларират имущество, несъвместимост и конфликт на интереси. Това предлагат ГЕРБ и ДПС с новите проектопромени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. С две думи - в рамките на седмица два проекта за промени на приетият в началото на годината закон.


Мотивът на вносителите: общинските съветници са твърде много - над 5400 души, и е непосилно да бъдат проконтролирани.
Мотивът е съмнителен: първо, публична тайна е, че най-масовата корупция е на общинско ниво и от нея си патят най-много българи. И наред с това - след по-малко от година предстоят местни избори. Да се извадят точно общинските съветници от проверки означава да останат непроверени сигнали за "необяснимо имущество" на лица, които евентуално ще бъдат издигнати на новите избори за местна власт. Поправката на Кирилов и Хамид на практика издига чадър над тях и им дава картбланш да продължат необезпокоявано да си трупат "необяснимо имущество", както се изразява законът.


Мотивът, че е непосилно за антикорупционната комисия да проверява такъв голям брой общински съветници, не издържа пред целта на предишния проект на Кирилов -


да се натовари КПКОНПИ с на практика безсрочни проверки, но да се разтовари от общинските съветници


Излиза, че няма пречки на антикорупционната комисия да й се възложат задачи, за да бъде обезсилено тълкувателното решение на ВКС, което указа, че при прекратяване на наказателното производство (ако то е било поводът за конфискационна процедура), прекратява се и конфискацията. Което натоварва комисията с безкрайни всъщност проверки. Тя ще се справи значи. Но няма да се справи с проверките и на общинските съветници, защото са много, въпреки че комисията има териториални подразделения.


И защо едното комисията може, а с другото е затруднена?


При безкрайните проверки КПКОНПИ проверява обичайно нашумели имена, атрактивни за пропагандното обезпечаване на дейността й, и сама си ги избира, неясно на какъв принцип и по каква методика установява необяснимото имущество. Дали ще са Баневи, за да ни покажат и лукса, в който са живели, ама е дошъл Видовден, нали (мехлем за изтерзаните души на населението пред телевизора), или Арабаджиеви, които май никой не издирва, а може и председателят на ВКС, но никога например Пеевски: комисията, разбирай Пламен Георгиев, си решава "кой за какво" и шефът влиза автоматично в централните новини, за да каже каквото си поиска. И даже да обяви заплашително, че "сега ще се разбере кой на коя страна стои - ако подкрепи или не подкрепи предложенията на Кирилов".


Казано иначе - промените на Данаил Кирилов разтоварват антикорупционната комисия от едно неносещо слава задължение, но я натоварват с желаното от нея най-безотговорно упражняване на безконтролна и безсрочна власт. И то в навечерието, да повторя, на избори за общинско управление.


Всеки да си прави изводите. И сметката да си прави всеки."Финансовото Гестапо", каквото име си заслужи КПКОНПИ, е на поста си, обезпечено с все по-удобни за него закони.


.

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Бе малко на разпасан екскомунистически милиционерски феодализъм заприличва гадната безпардонност на ГЕРБ. Тежки камъни трябват.

  Дедо Крум
 2. 2 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Гнъс. Гарантирана от Борисов/Мафията/ГЕРБ!

  Vernam Cipher
 3. 3 Профил на mvu02435512
  mvu02435512
  Рейтинг: 537 Неутрално

  5 ти или 6 ти материал в рамките на 2 дни срещу КОНПИ.Явно някой много се е притеснил.

 4. 4 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1166 Весело

  Е тук борбата не е само за отпадане на общиснките съветници.

  И гешев и георгиев/нарочно са с малки букви/ се надяват на стъпка напред в кариерното развитие.
  Все пак идва избор и на нов главен прокурор,а там трябва да застане наше послушно момче.

  Да бяха само кметовете и общинските съветници.......
  Борабата е и за последните раздавания на еврофондовете-пак за наши хора,разбира се
  Та всеки се е взел насериозно и с цената на безумни решения и закони

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 5. 5 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  Петя, да ти помогнем малко с въпроса "що за явление е общинския съветник"

  30.10.15
  "...Преференцията на местните избори сработи, но в малко неприятен план, смята общинският съветник от ГЕРБ в Стара Загора Пламен Русев. Партийните централи, които правят подредбата на изборните листи се съобразяват с експертността на кадрите, които биха заели места в постоянните комисии на Общинския съвет като председатели или членове. Хората, които отговарят на тези условия, се подреждат напред в листата. „Пренареждането на листите с преференцията обаче направи така, че в Общинския съвет работата ще стане много по- трудна, защото като общински съветници влизат хора без необходимата експертност“, коментира Русев..."

  http://bnr.bg/starazagora/post/100620030/preferenciite-ostaviha-novia-obshtinski-savet-v-stara-zagora-bez-eksperti

 6. 6 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  "Казано иначе - промените на Данаил Кирилов разтоварват антикорупционната комисия от едно неносещо слава задължение, но я натоварват с желаното от нея най-безотговорно упражняване на безконтролна и безсрочна власт. И то в навечерието, да повторя, на избори за общинско управление."

  не е вярно, промените на Кирилов гарантират на дилърите на гласове, че спокойно ще могат да си кешират изборите

 7. 7 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  5 ти или 6 ти материал в рамките на 2 дни срещу КОНПИ.Явно някой много се е притеснил.
  —цитат от коментар 3 на mvu02435512
  Правите ли разлика-между проверка и безсрочна проверка?

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 8. 8 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#3] от "mvu02435512":

  Твърде много се разсмърдя, дори по гробаро-мафиотските стандарти... Рискуват да загубят някои от възможностите си за крадене. Подозирам и сутрешната имитация на даване право на отговор на Иванчева се дължи на същата причина

  Vernam Cipher
 9. 9 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 809 Неутрално

  "но никога например Пеевски:"
  Петя, че ви призная, когато разплетете казуса около незаконното, ударно забогатяване на майката на Пеевски-Ирена Кръстева.
  Защото, след като тя прехвърли почти целия си бизнес и авоари на Делян/родния и син/, то е време да спрете да плашите хората с курпулентната му фигура!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 10. 10 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 809 Неутрално

  5 ти или 6 ти материал в рамките на 2 дни срещу КОНПИ.Явно някой много се е притеснил.
  —цитат от коментар 3 на mvu02435512


  Надявам се, всъщност съм убедена, че съвсем скоро т. нар. "притеснени", ще бъдат следствени. Защото е крайно време.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 11. 11 Профил на mvu02435512
  mvu02435512
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Правите ли разлика-между проверка и безсрочна проверка?
  —цитат от коментар 7 на nessarox

  Добре,къде виждате проблема?Докато трае тази "безсрочна"проверка,проверяваният си живее както до нея.Нищо не му се запорира,нищо не му се отнема.Чак когато тя завърши и ,ако има данни за разминаване между декларирани доходи и имущество,чак тогава КОНПИ пристъпва към следващия етап,запор.Отнемането пък става само след съдебно решение .

 12. 12 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 302 Неутрално

  промените на Кирилов гарантират на дилърите на гласове, че спокойно ще могат да си кешират изборите
  —цитат от коментар 6 на extraCACA


  +++

  Vernam Cipher
 13. 13 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3165 Неутрално

  Значи чадър за общинските съветници , които имат най-големи възможности за корупция и крадене.
  Гербаджиите тръгнаха ептен през просото.

 14. 14 Профил на mvu02435512
  mvu02435512
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Надявам се, всъщност съм убедена, че съвсем скоро т. нар. "притеснени", ще бъдат следствени. Защото е крайно време.
  —цитат от коментар 10 на Реми

  Прави ли Ви впечатление,че никой от противниците на промените не казва нищо по същество?Защо са неправилни защо са недемократични,къде е опасността.Никой и не предлага какво да се направи,за да се подобри борбата с корупцията.Само кухи лозунги.После защо имали само 2 процента.

 15. 15 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Държавата ще победи корупцията с КОНПИ колкото я победи със специализираната прокуратура и съд. Това си е инструмент за политически и бизнес натиск и нищо, ама нищо друго. И рано или късно тази антидемократична институция ще се обърне срещу създателите си. Да се надяваме, че дотогава в ЕС ще разберат за какво става дума, без външен натиск не виждам как ще се разреши проблема.
  Срам за държавата и политиците, които създадоха това.

 16. 16 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#14] от "mvu02435512":

  Констатирам силно занижено участие на тролове по темата. Дали защото е някак преекспонирана и от снощи към 22 часа, се наслаждаваме на втори материал за така неудобните за определени кръгове промени в закона за конфискация на имущество. Щото него няма как да го изнесеш на Сейшелите или скриеш в офшорни сметки.
  Щото комуноидната каста няма да си даде ей така без бой "нейната" си държава на народа на България.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 17. 17 Профил на sweeper
  sweeper
  Рейтинг: 312 Неутрално

  [quote#11:"mvu02435512"][/quote]

  Ами тогава, представете си на вас да ви се случи една безсрочна проверка за примерно: от къде сте ги спестили тези 300лв за новите гуми на голфа. И до като трае безсрочието да не можете да си го карате, щото е доказателствен материал. И разни други дреболии си представете, ама на свой гръб ...

 18. 18 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2253 Весело

  Следствени с медии се молят за "главен прокурор на Статус инвест" за да минат по САПАРД-ската лайсна. :)

  п.с. кавичките маркират евентуално питане към Гугъл.

 19. 19 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Констатирам силно занижено участие на тролове по темата.
  —цитат от коментар 16 на Реми


  що бе, повечето лели сте първи писти? Баба, чело-кучи-нижки я държат до 10, че дори до 11 вечерта и сабалян пак е на линия. Ено време в осем сваляше ченето, гълташе хаповете и под юрганя

  ща са самуцатирам:

  До коментар [#1] от "hammurabi":
  До коментар [#3] от "НеКой":
  До коментар [#4] от "Николай Николов":
  До коментар [#7] от "Jumbo Jet":
  До коментар [#12] от "hamiltonf":
  До коментар [#13] от "Реми":
  До коментар [#19] от "АзКлавдия":

  айде, тролетарите на ОПГ "ГЕРБ" пак начело?!?

  ма вие верно работите тролеи май?

  Vernam Cipher
 20. 20 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#19] от "Дедо Лойко":

  Странен фийдбек от лице, застъпило за пръв път вчера в 16.48 на смяна и досега ни водиш с цели над 100 коментара. Заработвай си, лошо няма. Но не ми се ври пак м/у шамарите, ясно?!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 21. 21 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#20] от "Реми":

  по-полецка бабче, дан цвилиш пак "въх, хакнаха ма" и кък state.gov били фейк нюз. бтв, бабче, ти найжлий куйтуй фийдбак фсашнуз ил проздту тий звуци куул?

  Vernam Cipher
 22. 22 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#20] от "Реми":

  кхе, кхе

  От Реми днес, 20:22
  Да си ти имам, в случай че ме хакнат. Ще те дам тогава на баш хакера, сам ще си говориш.

  -----

  лельо, язе сум на червена щайга. Дреме ми на мутрафонскиот ти Хакир, димек. Инаг, баа биф са пугнусил дукосна таквизи кат теп

  Vernam Cipher
 23. 23 Профил на mvu02435512
  mvu02435512
  Рейтинг: 537 Неутрално

  [quote#11:"mvu02435512"]
  —цитат от коментар 17 на sweeper
  Ами тогава, представете си на вас да ви се случи една безсрочна проверка за примерно: от къде сте ги спестили тези 300лв за новите гуми на голфа. И до като трае безсрочието да не можете да си го карате, щото е доказателствен материал. И разни други дреболии си представете, ама на свой гръб ...[/quote]

  Понякога се ужасявам колко неук народ има по нашите ширини.Абе,рожбе,как да ти се обясни ,че А:разминаването трябва да е за 150 000 лв.,а не за 300 лв.Б:докато трае проверката нищо не се запорира,конфискува или отнема.С:толкова ли Ви е важно да изтъквате некомпетентността си?

 24. 24 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3911 Любопитно

  До коментар [#3] от "mvu02435512":

  Е,кой ли би се притеснил от конфискация на активи,за чието придобиване не може да си фокаже доходите?!

 25. 25 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3911 Любопитно

  До коментар [#17] от "sweeper":

  Защо пишете глупости за голфове и гуми?!Има си минимална сума,с която да се получи разминаване за определен период от време и далеч не става дума за 300 лева.

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8289 Неутрално

  Тези трябва да ги съдят за престъпления към България. За смях я направиха в Страсбург. Съдът там скоро ще почне да заседава само по дела на български граждани. А ние ще има да плащаме , заради зрелищните изпълнения и неадекватното им законодателство.

 27. 27 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8759 Весело

  Финансовото гестапо, ха ха :).

 28. 28 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 1377 Весело

  До коментар [#25] от "yanne":

  има 3 очевидни проблема и трябва да си напълно сляп, за да не ги видиш, а ти не изглеждаш такъв.
  - не е ясно по каква метода КОНПИ решава, че си нарушител и с колко си нарушител. примерно като те проверява нап е ясно какво търсят, как го търсят и т.н.
  - не е редно да няма краен срок, в който съдът да е казал че си невинен, а КОНПИ, по негови си съображения, да ти ти държи запор на имуществото.
  - трето и най-важно - в цивилизования свят има основен принцип - трябва да се доказва вина, а не невинност.

  с тези правомощия и липса на прозрачност КОНПИ може да хване всеки и да го направи за резил - особено пък някой непослушен политически опоненнт, а след това даже няма да се извини, а ти пък след туй ходи доказвай, че нямаш сестра.
  не бива да се казва на черното бяло, какви гуми са ти в главата.

 29. 29 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Защо са неправилни защо са недемократични,къде е опасността.
  —цитат от коментар 14 на mvu02435512


  Това доста по-умни и образовани хора от юридическото недоразумение Данчо Кирилов го обясниха с думи прости: и това е, че дори и в случай, когато имаме оправдателна присъда, т.е. съдът е отсъдил че даден обвиняем е невинен, тази комисия ще има право да гони, запорира и отнема имущество по нейно - или някой тъпир като Пламен Георгиев.

  Т.е. нарушена е една от основните права по конституция - правото на неприкосновеност на частната собственост. Отделно се нарушава един от фундаментите на правото - че човек е невинен докато съдът отсъди обратното.

 30. 30 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3064 Неутрално

  До коментар [#11] от "mvu02435512":Откъде на къде ще ме проверяват при положение, че не съм извършил престъпление?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 31. 31 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3064 Неутрално

  До коментар [#14] от "mvu02435512":

  Ами четете бре, неразумни и юроде! Презумпцията за невинност отива по дяволите с тези поправки. Знаете ли какво значи да ти правят проверка ей така за нечий кеф?
  А за да има борба с корупцията, най напред гешев, георгиев, цацаров, борисов трябва да бъдат разкарани завинаги от родината ни.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 32. 32 Профил на Зори
  Зори
  Рейтинг: 1502 Разстроено

  Данаил Кирилов да си подава ОСТАВКАТА!
  Аргумента ми е че САМИЯТ ТОЙ Е СРАМ И ПОЗОР пред цялото българско общество,защото ПРОКАРВА ДВОЙНИ СТАНДАРТИ!!!
  Даже и при Живково време такъв позор не сме виждали!

 33. 33 Профил на Зори
  Зори
  Рейтинг: 1502 Разстроено

  Народа се чуди и мае как да се справи с корупцуята по всичките етажи на властта,на тоя Кирилов явно нещо му пречи да се бори активно с нея....

 34. 34 Профил на Зори
  Зори
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  А щом не искали да ,,натоварват" КОМПИ-може направо да я разпускат!
  На народа едва ли са му необходими ТЮФЛЕЦИ!

 35. 35 Профил на Зори
  Зори
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  ИЛИ РАБОТИШ ЗА ДЪРЖАВАТА И ЗА ПРАВОТО ИЛИ НЕ ПРЕЧИШ ДРУГ ДА РАБОТИ ЗА НЕЯ!

 36. 36 Профил на Зори
  Зори
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  До коментар [#34] от "uhl23528019":

  КОНПИ
  извинявам се!

 37. 37 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  И началника на КОНПИ, който като че ли не е чувал за право, за необходимост обвиненията и съптветно конфискациите да се доказват и новия 'ридически гений, лицето Кирилов такива ги забъркват, че на всичко отгпре се и гласуват, че не инвестиции, а ще тръгне износ на пари от страната.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK