Управлението чрез социален експеримент като българска традиция

Ремонтът на столичната улица "Граф Игнатиев" е пример за дълъг "социален експеримент". След като "експериментира" с два вида ограничители между пешеходци и трамваи, общината постави временни такива, които очевидно не вършат работа.

© Юлия Лазарова

Ремонтът на столичната улица "Граф Игнатиев" е пример за дълъг "социален експеримент". След като "експериментира" с два вида ограничители между пешеходци и трамваи, общината постави временни такива, които очевидно не вършат работа.Пловдивският кмет Иван Тотев (ГЕРБ) анонсира пред общинския съвет отбелязване на Коледа на градския площад чрез традиционното според него разфасоване на две прасета, защото повече от две общината не можела да "фактурира". Известно време след това Тотев обяви, че искал да провокира дебат "за спазване на традициите в съвременното изкуство" и това било "много хубав социален експеримент".


Такова измъкване от положение е характерно дори за 3-4-годишните деца. "Аз се шегувам, мамо", е универсално оправдание след всяка кофти идея, което обикновено минава. Така де, как можете да докажете, че детето наистина не се опитва да развива чувството си за хумор или че пловдивският кмет не се е развил до идеята да провежда обществени експерименти?


Депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов, който може да мине за законодател номер едно на републиката, тъй като е председател на парламентарната правна комисия, също не е лошо да вземе на въоръжение оправданието със "социалния експеримент". В сряда по станалия почти традиционен вече начин чрез промени в друг закон той се опита да удължи срока, в който концесиите на плажове ще се дават не по Закона за концесиите, както би трябвало да е от една година, а по закона за черноморското крайбрежие. Кирилов се отказа и оттегли предложението си. От законодателния опит остана малко неприятното усещане за неуспешен опит за лобизъм в полза на определени концесионери с произход от групировки с трибуквени имена. Можеше просто да каже: "Това беше социален експеримент, за да видим чувствителността на обществото към прозрачността на концесионните процедури."
Няколко часа по-късно, при обсъждане на второ четене на проектозакона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, Данаил Кирилов изненадващо оттегли две от оспорваните изменения. Отказа се от идеята си за вечните проверки на антикорупционната комисия, както и от това обратното действие на промените да влезе в сила от януари 2018 г. Аргументът му бе да се намалят внушенията и коментарите в публичното пространство.


Като продължителен социален експеримент може да се определи и ремонтът на столичния булевард "Граф Игнатиев" и другите обществени пространства като градинката на "Кристал" в София.


Експериментът с разделителите по трамвайните линии на "Графа", които първо бяха "перки на акули", после кубчета, очевидно не е завършил. След пускането на трамвая като ограничители между него и пешеходците се мъдрят пластмасови шарени жалони, които се използват обикновено при временно пренасочване на пътното движение. Паветата вече са разместени, а плочките "плюят". Така че може да се да направи "обосновано предположение", че този опит ще продължи още дълго. Общината правилно се оправдава, че е "хубаво, ама не е готово".


"Ако едно дете е задържано, това не е дете, което е послушно и добро", каза пък в четвъртък Евгени Стоянов, зам.-министър на правосъдието, за въвеждането на тайните арести, които ще се прилагат без уведомяване на роднините на децата. Милиционерската "кръгова логика", според която арестуването предполага вина и обратното, също може да се оправдае с универсалния лаф за проучване на общественото мнение.


Примерите за "експериментите", правени с народа - данъкоплатец и гласоподавател, от общинари, законодатели, правителство и прочее управляващи, могат да се дават до безкрай.


Безкрайното експериментиране ще приключи само ако на опитните мишки им писне. Дотогава "социалните опити" ще продължат с все по-голям интензитет.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 603 Весело

  Значи, докато "Демократична България" не направят един граждански протест под формата на социален експеримент, нищо няма да стане ясно ;)

  Бог да благослови Америка за България!
 2. 2 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Значи, докато "Демократична България" не направят един граждански протест
  —цитат от коментар 1 на Günther


  Какви пък бяха тези??

  В Русия съм! В Русия съм!
 3. 3 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Решението на всичко това се нарича директна демокрация по примера на Швейцария и Исландия - с референдуми и повече възможност за контрол и дори отзоваване от страна на гражданите. Това много бързо ще дисциплинира всички политикани и едва тогава те ще разберат, че господарят е суверенът, а не те. Иначе подигравките няма да свършат, тъй като цинизмът на родните политикани е неограничен.

 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3099 Разстроено

  "Такова измъкване от положение е характерно дори за 3-4-годишните деца" - напротив, едно дете няма изградени понятия, които за БГ политиците са "социални експерименти", едно дете има чувства, които са не само вина, едно дете никога не повтаря грешката, за която се е оправдавало. Търпеливо и снизходително се подхилваме на нахитрялите "измъкващи" се, но пък си ги заслужаваме, че и ние се правим на хитри.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1933 Неутрално

  То целият ГЕРБ е експеримент, ама не социален, а биологичен. Зачеване чрез изкуствено осеменяване от циганска чекия събрана с лъжица от килима.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 6. 6 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 251 Неутрално

  То целият ГЕРБ е експеримент, ама не социален, а биологичен. Зачеване чрез изкуствено осеменяване от циганска чекия събрана с лъжица от килима.
  —цитат от коментар 5 на Свинчуга


  Сега разбрах ти откъде си дошъл.

 7. 7 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 251 Неутрално

  А бе ДСБ някакъв нов проект не са ли решили пак да правят?

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Омръзна ни да се учат на наш гръб.

 9. 9 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1765 Весело

  До коментар [#7] от "Боби Бобев":


  А бе ДСБ някакъв нов проект не са ли решили пак да правят?
  —цитат от коментар 7 на Боби Бобев


  Само земеделци още не са станали...ма пусто като не знаят от къде се фаща мотиката...

 10. 10 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1933 Неутрално

  [quote#6:"Боби Бобев"][/quote]

  Не брато, току-що разбра откъде си се пръкнал ти. Найс, а?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 11. 11 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  На опитните мишки със сигурност им е писнало, още повече че по линия на писването с форма на оплакване, ние сме доста напред в материала.
  Неприятното е, че все още на хоризонта не се вижда субект, на който опитните мишки да заложат при следващите избори.
  Що се отнася до ремонта на "графа" вина за този експиремнт освен обичайните заподозряни ( политици, общинари и техните контрагенти -тарикати от строителството) сериозен дял има и целокупното архитектурно войнство.
  Може ли в половин Виена, бих казал в по-голямата половина, при това в центъра на града, тротоарите да са "облицовани" с асфалт, а ние да се облицоваме със всякакви сложни и скъпи за поставяне плочки, за да ни е красиво (нали си падаме баш-естети) и за да има какво да трошим с колите си и да има какво да ни пръска вода в крачолите. Знаменито архитектурно решение е да изкъртиш асфалата пред "Св. Седмочисленици", за да го облицоваш с мрамор, върху който децата да си карат бордове, ролери и т.н. - чудеса! Все едно никой от тези "бащи" на архитектурната мисъл не е видял какво се случва с такива облицовки - виж пред НДК.

 12. 12 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  Много точно: и наблюдаваната управленска практика и заглавието като нейно обобщение. Ще добавя само, че това не е от днес и вчера, а много отдавна. Тази практика върви по два основни канала. Единият е "да видим дали ще мине номерът", а другият е израз на спонатанна некомпетентност от всякакво естество. Мисля, че случаят с ограничителите е по втория канал. Все пак здравият разум не може да си обясни дали КАТ са се сетили в последния момент или просто никой не ги е включил в проекта като заинтересована страна.
  Мога да дам още един подобен пример, макар и не толкова важен и с такива последици. В подлеза на Орлов мост, където има вход за метрото с движеща се пътека, отдавна копаят за третия лъч на метрото. Този вход преди около два месеца беше затворен и имаше табела с надпис, че входът ще бъде отворен на 30.11. Нали се сещате какви маси от хора, идващи от автобусите, правят връзка на това място. До ден днешен входът не е отворен, а табелата си стои. НЕщо повече. От две седмици са изградили пред него е дно голямо скеле и нещо строят. Е, питам аз, кой ги би да слагат тази подвеждаща табела? Или може би в последсъвие са решили да правят нещо там. Второто ми се вижда още по ненормално за такъв огромен и важен строеж като метрото.

 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  Тотев е ПР-катастрофа!
  Да си причиниш сам и доброволно такъв проблем - за това се изисква анти-талант!!!

 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3092 Неутрално

  Да ни управляват тикви и калинки е най-големият експеримент

 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3092 Неутрално

  Да ни управляват тикви и калинки е най-големият експеримент

 16. 16 Профил на Petko Popov
  Petko Popov
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Никога не е имало традиция да се коли животно на площад, можеби в някои села да се прави, но Пловдив не е село, а този който иска да въвежда такива традиции да отива в селото от където е дошъл.Сега искам да питам кмета, ЕЛХАТА пред общината ,от Русия ли е, защото като я сръвнявам с тази подарена от Москв в София е едно към едно,и товали влиза в българската традиция да полуаваме елхи отдържавата която е нанесла най-големите щети на нашата родина. Знам ,че много червени продажници ще вдигнат врява,но те са тяхни помагачи и агенти, аз не им обръщам внимание!

 17. 17 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Стари сервитьорски номера "ако мине".
  Винетките вчера по околовръстното е същото.
  А трябва веднага да научаваме чия е била идеята за "социалния експеримент".
  И какво наказание е получил.

 18. 18 Профил на iliyapopov
  iliyapopov
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Това софиянците сте големи мрънкачи! Не стига, че всичките пари в държавата се изсипват там (парите за благоустройство), ами и сте недоволни. Ревете, че цяла България се е събрала в София, а не се сещате , че решението е децентрализация и повечко пари за провинцията, защото и там живеят българи!

 19. 19 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Забележете, всички другари от ГЕРБ са до един заченати по времето на социализма в прогресивни милиционерски и комунистически семейства на баяти другари, така да се каже. Още ще сърбаме попарата на онзи "социален експеримент" с петолъчката.

  Дедо Крум
 20. 20 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  До коментар [#7] от "Боби Бобев":

  ДСБ имат нов проджект на всеки 2-3 години.След поредния провал(на евроизборите) ще измислят нов.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK