2018-а - годината на победилия бойковизъм

Бойко Борисов

© Правителствена пресслужба

Бойко Борисов"Дневник" спази традицията и в края на годината потърси мнението на политолози и социолози за важните събития и промени през 2018-а.


С какво ще запомните тази година?


- Ако 1958-а беше в НРБ годината на "победилия социализъм", то 2018-а ще се запомни в Република България като годината на победилия бойковизъм.
Още от времето на кабинета "Бойко-1" Борисов (и ГЕРБ като цяло, но и сдружението Пеевски-Цацаров-Златев) се опитва да реши следния проблем: как да превърне заявената идеология на своята власт в реална властова конструкция?


Заявено още тогава чрез депутата Емо Ротманса беше: "Властта е наша, гората е наша - правим, каквото си искаме". За да се случи това обаче, е належащо да се отстранят пречките пред събирането на властта на едно място, както и пред нейната употреба за лични и групови цели.


Дълго време Борисов вярваше, че може да постигне това зад кадър, като преодолее разделението на властите чрез лични отношения с кръг "велможи", комуто да раздаде достатъчно парчета власт и финансови (и други) ресурси, та да го подкрепят. Този феодализъм обаче даде засечка, защото се натъкна на съпротивата на гражданското общество. Всяко по-фрапантно раздаване на порции започна да произвежда подобна съпротива.


Още в края на "Бойко-2" беше ясно, че пред Борисов стои следният избор: първо, да направи обратен завой, като зареже феодализма и се задоволи с някакво лично благополучие в рамките на поне фасадна демокрация; или, второ, да установи някакъв официален (т.е. записан в закони) авторитарен ред, който да превърне гражданите в неграждани - в несъпротивляващи се същества, незнаещи правата си и подчиняващи се на силата; в крепостни. Ако подобен избор не е направен, властта по олигархичен тертип в съвременните условия не е достатъчно устойчива.


В началото на "Бойко-3" Валери Симеонов изговори новата посока: който си знае правата, е нагъл; гражданите са твари, които трябва да престанат "да ни се мотаят из краката"; който протестира, е соросоид.


Изводът беше ясен: взето е решението да се установи официално някаква диктатура.


През 2017 нейните основи бяха положени с появата на чрезвичайно законодателство и чрезвичайни репресивни органи, действащи встрани и отделно на обичайното правосъдие. През 2018-а тези органи се задействаха, удряйки точно по онова, което различава гражданите от крепостните: правата, подкрепени от независим и справедлив съд.


Към днешна дата на мястото на правото имаме произвол на властта - т.е. реален, околичествяем израз на диктатура. От щението на властта – и единствено от нейното щение без всякакви ограничения – зависи според чрезвичайните закони и съпътстващите ги практики дали ще ти бъде национализиран имотът, дори да си доказан като невинен в съда; ще бъдеш арестуван и в продължение на 48 часа никой няма да знае, най-малкото – някой адвокат; ще се окажеш политически затворник, т.е. затворен за респектиране на други граждани, застанали срещу властта.


Властта е събрана на едно място. Подкрепена е от извънредни органи за репресия, независещи от правото и неограничавани от концепцията за граждански и човешки права. Всички са виновни за нещо; но само властта може да реши кога тази виновност да бъде превърната в преследване.
Диктатурата е налице. Като всяка диктатура, ако тя не бъде счупена, оттук насетне тя ще разширява своя обхват и ще задълбочава репресията върху обществото.


Кое събитие или явление от българския политически живот през 2018 г. ще има най-важни последици? Какви ще бъдат те?


- Включването в "активен" режим на извънредното законодателство и на извънредните репресивни органи.


Последиците ще са свързани с разширяване на произвола – защото всяка диктатура е жизнеспособна само дотогава, докато може да замества закона с произвол.


Все повече граждани ще бъдат репресирани и все повече репресии ще бъдат следствие на произвол. Пример вече имаме. Начинът на арестуването на Десислава Иванчева, доскоро ни съобщаваха, бил закодиран в законодателството. Към края на годината обаче властта ни съобщи истината: начинът на арест зависи от произволното решение на съответния прокурор.


Произволната репресия, провеждана по произволен (т.е. независещ от закона) начин, неизбежно ще се превръща в правило, ако диктатурата иска да се стабилизира.


Ако разширим малко разбирането за "събитие", можем да откроим две такива.


Първото: отнемането на свободите и правата на обществото.


Второто: доброволният отказ на хиляди индивиди, замесени в това отнемане, от собственото си достойнство (професионално, гражданско и човешко) и така от правото на признание.
Защото: какво признание искаш от останалите, ако бидейки съдия, публично лъжеш?


Може би основният факт от годината е, че властта изведе всекидневната лъжа като основен принцип на своето поведение. С което, разбира се, се лиши от всякакви права спрямо гражданите си.


Какво показа парламентът?


- Парламентът се разкри като бюро "Услуги". Отиваш на шубера, даваш закона, който искаш да бъде приет; след време се връщаш и от шубера ти връчват закона, който си си поръчал.


Парламентът също така се разкри отново като сборище от отделни индивиди, почти до един подчинени на Сотир Цацаров, Делян Пеевски и Валентин Златев. Тази компания разполага с конституционно мнозинство в Народното събрание на Републиката.


Искането на някой протестиращи "да няма партии" вече е изпълнено. Поне в парламента партии няма. И там цялата власт е събрана на едно място и това място не е самият парламент.


Каква беше годината за правителството?


- Успех има тогава, когато си постигнал целите, които си си поставил в началото. Съмнявам се точно "правителството" да си е поставяло целта да установи диктатура, така че нейното установяване едва ли е негов успех. По-скоро и в правителството виждаме процес на преоформяне на установения феодализъм в нещо по-централизирано – на превръщането на министрите от феодали с определена автономия спрямо центъра в персонал, обслужващ някаква власт, която не съвпада с него.


Че правителството е крехко – личи дори от това, че една трета от него подаде оставка (макар две министерски оставки да не бяха приети). Тази крехкост обаче не означава слабост на властта, защото властта вече не е в правителството.


Как се промени премиерът Бойко Борисов?


- След като събитията го тласнаха да установява диктатура (очевидно не това беше неговата цел преди десетилетие – тогава целта беше по-скромна: "усвояване"), той очевидно се успокои и започва да пробва как му пасва мундирът на диктатор. В това отношение издайнически беше неговият въпрос към водещия "Панорама" Бойко Василев: "Вие каква роля изпълнявате, да ми задавате тези въпроси?". В превод: "Момче, внимавай, защото ако те разследваме, ще вземе да излезе, че работиш за врагове на държавата".


С което Борисов се включи в бързо нарастващия хор от дребни диктаторчета, които вече нахлузиха мундирчетата си, като например представляващия Висшия съдебен съвет, който настоя за проверка на работата на съдия Панов от Върховния касационен съд с репликата: "Все нещо има..."


Какви заявки даде президентът Радев?


- Че ще става "народен трибун", макар все още да не си е изяснил как и кога.


Урок, който българските политици трябва да вземат от 2018-а?


- Късно е за уроци поне за 90 на сто от парламентарно представените. Те избраха да са на страната на злото. Те всеки ден лъжат за нещо. А лъжат, за да прикрият факта, че обслужват не обществения интерес, а частните интереси на дузина дебели мъже, в чиито ръце е реалната власт. И така участващите политици се самолишиха не само от възможността да търсят или получават уроци, но и от това да имат достъп до елементарно уважение и признание.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (117)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5027 Неутрално

  Една година , загубена за България и гражданското общество. Големи загуби и за борисов, които му предстои да осъзнае (може би и ако успее) !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Не коментирам Дайнов.

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 3. 3 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 506 Весело

  И поредната година резил за Дайнов :)))

 4. 4 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  За тебе ,Цървен Кмете е важно,че тази година е между две загуби за БСП-парламентарни и евроизбори.

 5. 5 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Видовден дебне зад ъгъла....

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 6. 6 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  До коментар [#3] от "cristo_n":

  В интерес на истината Бойковизмът е за предпочитане пред комунизмът , социализмът и Радевизмът ! Ха сега да видя що за демократичен и антикомунистически сайт е "Дневник "! Пълният член - ЪТ е за благозвучие , а не от неграмотност , КМЕТЕ !

 7. 7 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3402 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":За тебе ,Цървен Кмете е важно,че тази година е между две загуби за БСП-парламентарни и евроизбори.
  —цитат от коментар 4 на yanne


  Недей, колега.
  Това ГЕРБаджийте заприличвате на руските никове,
  за които друга газ освен руската не съществува.
  Айде дано в Природата има и други партии освен
  РУСКИТЕ - от УПРАВЛЕНСКАТА КОАЛИЦИЯ такива - ГЕРБ, БСП, ДПС, Атака, МВРо, нФСБ

 8. 8 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  Видовден дебне зад ъгъла....
  —цитат от коментар 5 на venci4


  Иберете Корни и отново ще видите Виденов ден!

 9. 9 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 898 Весело

  този Дайнов пък не се спря ,пак успя да съсипе празниците на целокупният милиционерски тролитарят

 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3060 Весело

  Баба ми казваше :
  -кой на високо лети от високо пада!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  Една година , загубена за България и гражданското общество. Големи загуби и за борисов, които му предстои да осъзнае (може би и ако успее) !
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Православните консерватори заговориха за гражданско общество!!!
  Смешник!!!

 12. 12 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  Соросоидна статия.
  Дайнов...

 13. 13 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Много думи за нищо. Електоратът е такъв, ББ само се възползва. На избори се решават тези неща. А у нас се котират само герб/бсп.

 14. 14 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#3] от "cristo_n":В интерес на истината Бойковизмът е за предпочитане пред комунизмът , социализмът и Радевизмът ! Ха сега да видя що за демократичен и антикомунистически сайт е "Дневник "! Пълният член - ЪТ е за благозвучие , а не от неграмотност , КМЕТЕ !
  —цитат от коментар 6 на doroteus


  Та това дето си го написал е едно и също само, че с различни крила на БКП ---->>''Бойковизмът е за предпочитане пред комунизмът , социализмът и Радевизмът ! ''
  Парламента пълен с цървени чукундури, Министерски съвет тоже.
  Понял?

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 15. 15 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1239 Весело

  "Диктатурата е налице"

  Което ясно личи от неспирния поток плювни идващи 'отдясно' които са в перфектен унисон с наратива на позитанушките :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  "... всяка диктатура е жизнеспособна само дотогава, докато може да замества закона с произвол."

  Тов изречение е абсолютно точно и вярно, но би трябвало да се предхожда от следното:

  "Всеки популизъм неминуемо затъва в някаква форма на диктатура."

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Неутрално

  До коментар [#7] от "Hawaii":

  Да,има други партии.Ако искаш за тебе да кажа-една година между една загуба на депутати в българския парламент,и загуба и на последния депутат в европарламента.

 18. 18 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Неутрално

  До коментар [#7] от "Hawaii":

  Много партии има,ама едни ,които защитват интереси на едно малко(ама наистина малко) малцинство от ЛГБТекоджендър талибанболшевици,често чеда на червената номеклатура, няма как да имат нито широка обществена подкрепа,нито широко представителство в общество и управление.

 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Весело

  :) :) :)

  Пуделите на Моника...

 20. 20 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  Точно казано от г-н Дайнов. Тази година, аз и моите колеги европолковници и евромилиционери, се чувствахме на гребена, тъй както никога досега. А комунистите на кака К лапаха бахура. Те сами са си виновни.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 21. 21 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 506 Неутрално

  В интерес на истината Бойковизмът е за предпочитане пред комунизмът , социализмът и Радевизмът !
  —цитат от коментар 6 на doroteus

  Няма такова нещо като "Бойковизъм" - Борисов не измислил нищо ново, а и не съм убеден, че би могъл да измисли нещо, дето го няма другаде.
  Живеем в типичен западен капиталистически строй, под управление на дясна консервативна партия - това е! Работата на нормалните десни партии винаги е била за защитават едрия бизнес, на който се крепи икономиката, и съответно на който се крепят приходите в бюджета. Работата на този пит управление не е да се грижи за размера на социалните помощи, на майчинството, да се опитва да поддържа ниски цени на горива, на електроенергия и т.н. - с това се занимават левите социалистически партии. Работата е там, че когато левите социалистически партии се захванат с упоменатите по-горе специфични за тях дейности, неизбежно се срива икономиката, и колкото и да се напъват да се грижат за хората, техния живот постепенно става по-лош. Туй е то - няма "Бойковизъм", има КАПИТАЛИЗЪМ - капиталът управлява (както и навсякъде по света)!!!

 22. 22 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  До коментар [#6] от "doroteus":


  До коментар [#3] от "cristo_n":В интерес на истината Бойковизмът е за предпочитане пред комунизмът , социализмът и Радевизмът ! Ха сега да видя що за демократичен и антикомунистически сайт е "Дневник "! Пълният член - ЪТ е за благозвучие , а не от неграмотност , КМЕТЕ !
  —цитат от коментар 6 на doroteus


  Съгласен съм с първото изречение, но освен че е за предпочитане пред изброените големия въпрос е достатъчен ли ни е ( има предвид като за общество) бойковизма и краткия отговор е не. Отговора е не, защото бойковизма, вместо да се ъпгрейдва във времето, става все по неприемлив, изплуваха и са на повърхността крайно неприятни фигури, залива ни псоредственост.. с една дума става нетърпимо, а онова което би трябвало да го замести липсва.
  То затова изказванията и критиките на хората които пишат по въпроса, такива като Дайнов, но и доста по-добри от него, някак си зависват, защото добре, виждаме мнозина от нас слабостите на днешното, но не виждаме онова другото, което си заслужава да подкрепим.

 23. 23 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 506 Весело

  За тебе ,Цървен Кмете е важно,че тази година е между две загуби за БСП-парламентарни и евроизбори.
  —цитат от коментар 4 на yanne

  Браво! Много подходящ пост за да преброим с абсолюта достоверност броя на БСП-арските регистрации в този форум! После от всеки коментар по дадена важна тема може да вадим тази цифра за да проверим мнението на останалата, по разумна част от аудиторията!
  Супер!

 24. 24 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  До коментар [#7] от "Hawaii":

  “ГЕРБ, БСП, ДПС, Атака, МВРо, нФСБ...”

  Все издънки от един корен - на Тодор Живковската БКП, ашладисан и наторен от ДС/КГБ.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 25. 25 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  Една година , загубена за България и гражданското общество. Големи загуби и за борисов, които му предстои да осъзнае (може би и ако успее) !
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА

  Бат'ти Баце като основател на либералния бойковизъм, присъства от 30 години в обществото я като експерт в подземия свят , яко генерал във вътрешните работи, като капацитет в градоустройството или да стопанисва министерски съвет...
  От неговата камбанария всяка година е успешна особено 2018г.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 26. 26 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1581 Гневно

  Соросоидна статия.Дайнов...
  —цитат от коментар 12 на НеКой


  ++++++++++++++++!!!!!!!!..........дупето да му ЯДЕТЕ на БОЙКО.......!!!!!.......че се ОПИТВА ДА ЗАПУШИ ПРОБИТАТА ДЪРЖАВИЦА...........!!!!!!!.......ДЕЦАТА ИЗГОНИХТЕ и се чудите какви музуферлъци да СПРЕТНЕТЕ ПАК ДА ДОКОПАТЕ ВЛАСТТА И ДА ДОПРОДЪНИТЕ ДЪРЖАВИЦАТА...............!!!!!!.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 27. 27 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#21] от "cristo_n":

  Няма такова нещо вече ляво-дясно. Откак геРП поведоха леви политики с клякане на всеки шамар и откак Бсп заприказваха "десни" приказки тези понятия се обезсмислят.
  И живееш в източен капитализъм със същата инверсия, както "ляво-дясното".

 28. 28 Профил на vista2
  vista2
  Рейтинг: 472 Неутрално

  По думите на Дайнов сме почти като Северна Корея - диктатура, диктаторчета, депутати на страната на злото. ГЕРБ не са цвете за мирисане, това всички знаят, но и анализът за случващото се в страната да е само през призмата на някакви репресии е грешен подход.

 29. 29 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Разбира се, годишно мото на неговите "слуги" и подмазвачи.

 30. 30 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Бойко е новия стар Тодор Живков. Прост, но уверен в себе си, сервилен спрямо кремълския си господар

 31. 31 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Да беше една година а то повече от 10! Вече 10 години се въртим в омагьосания кръг на гепаджийските тарикатлъци!

 32. 32 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Още една година загубена от живота на троловете в Дневник - русофили, русофоби, гербаджии, бесепари и всякаква друга (цензурирано).

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 33. 33 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1529 Весело

  На въпроси на репортерки, баба Наста от с. Миндя сподели: „Туй наш Женчо ногу убаво момче, шъ знайш! Па умен, па красив – гордост за наше село! Че и брада има, начи е ногу учен! Геле Казанджията особено го уважава, оти они двамата, като проверат задълбочено качеството на ракийката, къде се цеди от казаня, почват едни ногу големи и ногу дълбоки бистрения на политиката и немат равни в това отношение! Даже кмето не смее да спори с тех, току виж изял некоя цепеница, ма не от Женчо – той е кротък, а от Геле – он е по-луд! Па след това дойде това убаво моче у нашио двор и си свива рехав джойнт от тоя, къде го бере у нас, зад кочината на прасето, па полегне да отмори до приспивно грухтящия си другар! Па коги се наспи, я к‘ви убави статии пише, че да изкара некоя лев, оти само със скросмъртница и коноп се не живее, требе и некоя пръжолка да притури – е, Коледа чука на вратата! Айде със здраве и да пази Господ!“.

 34. 34 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  До коментар [#30] от "arcanum":

  "Бойко е новия стар Тодор Живков. Прост, но уверен в себе си, сервилен спрямо кремълския си господар..."

  И Тодор Живков, и Боко Т са идеално еволюирали и адаптирани към народопсихологията на тези ширини.

  И единият, и другият се ползваха/ползват с инстинктивното доверие и подкрепа на критично големи маси от населението.

  Животът и "делото" на бае Тодар не отидоха напразно. И днес от алея Централна на Централните софийски гробща ехти неговият самодоволен, дрезгав, правешки смях.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 35. 35 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  До коментар [#6] от "doroteus":

  За сега 21 от просветените читатели и пишещи в "Дневник" предпочитат КОМУНИЗЪМ !Похвално !

 36. 36 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6088 Неутрално

  2018 - годината на "матри'яла"
  Останалото - Борисов, Симеонов, представляващия ВСС и медиите са следствия...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 37. 37 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  2019 - годината на агонизиращият бойковизъм

  Обичам да грухтя и плюскам.
 38. 38 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Право куме та в очи!

  SHADOWS of SOFIA
 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Щеше да е смешно, ако не беше тъжно и ако не се случваше в България.

 40. 40 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  До коментар [#6] от "doroteus":За сега 21 от просветените читатели и пишещи в "Дневник" предпочитат КОМУНИЗЪМ !Похвално !
  —цитат от коментар 35 на doroteus


  Предпочитат комунизъм пред комунизъм? Хах..верно интересно.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 41. 41 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#21] от "cristo_n":
  Възможно е да не се казва така, но това нещо Марио Пузо го е описал много точно в произведенията си. Направиха и филми и ви ги пускат от време на време белки вденете за що иде реч!

 42. 42 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 450 Гневно

  Гената за пореден път доказва, че представите му са малко объркани. Диктатура Гена, тук няма. Има слабо, корумпирано, твърде сервилно към Кремъл, вредно за страната управление, но не и диктатура. Диктатура Гена, имаше преди 1989, годините, когато ти Гена си живуркаше. Годините, в които българина не можеше да си подаде носа навън, а теб те пратиха да учиш в прогнилия запад. Тогава имаше диктатура, само че, такива, като теб така и не го разбраха, затова сега ръсите глупости и не особено успешно леете мозък.

 43. 43 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Радвам се че накрая го разбрахте. Победа на нормалността ;)

 44. 44 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 898 Весело

  плавният ,мирен преход от Мутристан към Бойкостан бе осъществен напълно успешно ,УРА другари !

 45. 45 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1028 Весело

  2018 - година на победилия дайновизъм в "Дневник"

  Знанието е сила, информацията - власт
 46. 46 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#42] от "zle_platen_trol":

  Не си ли помислял за пълзяща диктатура. Тя винаги ще почне от чувство за безнаказаност и концентрация на още и още власт . После размиване границите между разделение на власите и готово.

  SHADOWS of SOFIA
 47. 47 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Неутрално

  До коментар [#23] от "cristo_n":

  Смятай,че на тоя пост имам минуси от костовисти.Те се засягат,че БСП от загуба влиза в загуба.

 48. 48 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1581 Весело

  До коментар [#30] от "arcanum":"Бойко е новия стар Тодор Живков. Прост, но уверен в себе си, сервилен спрямо кремълския си господар..."И Тодор Живков, и Боко Т са идеално еволюирали и адаптирани към народопсихологията на тези ширини.И единият, и другият се ползваха/ползват с инстинктивното доверие и подкрепа на критично големи маси от населението.Животът и "делото" на бае Тодар не отидоха напразно. И днес от алея Централна на Централните софийски гробща ехти неговият самодоволен, дрезгав, правешки смях.
  —цитат от коментар 34 на Norman Granz

  .........когато НЕЩО си СЪТВОРИЛ и НАПРАВИЛ за ХОРИЦАТА ......!!!!!.....дори и в ОТВЪДНОТО ТИ ПРОДЪЛЖАВАШ да ЖИВЕЕШ в СЪРЦАТА и ДУШИТЕ ИМ.......!!!!!!........аааа КЪДЕ Е ТВОЯ ПРИЯТЕЛ " лаборанта " СЕГА....в КОЯ ДУПКА се СКРИ........?????!!!!!........само СПОМЕНА за него те ВЛЕДЕНЯВА и е ХРИСТОМАТИЙНО НАРИЦАТЕЛНО за " индивид " ПРОБИЛ ДЪРЖАВАТА и ОБРЕКЪЛ МИЛИОНИ БЪЛГАРИ на НИЩЕТА и МИЗЕРИЯ.........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 49. 49 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Весело

  До коментар [#24] от "Norman Granz":

  Знаем,Нормане!Само Левчев,Дайнов,Кюранов,Кънев нямат червен произход!Ooo,wait!

 50. 50 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  Г-н Борисов може да бъде наречен като основател на петото българско царство. Спасител на българщината и пазител на територията.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 51. 51 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#7] от "Hawaii":“ГЕРБ, БСП, ДПС, Атака, МВРо, нФСБ...”Все издънки от един корен - на Тодор Живковската БКП, ашладисан и наторен от ДС/КГБ.
  —цитат от коментар 24 на Norman Granz


  Пропуснал си ДеБъ.

 52. 52 Профил на Поручик Балканец
  Поручик Балканец
  Рейтинг: 229 Неутрално

  От известно време се опитвам да разбера по какво се различава бат'Баце от Ценко от Галиче. Подозирам, че Ценко на времето е прочел някоя книжка повече, обаче пък бат'Баце носи вратовръзка, а не огромен златен ланец.

  Но като манталитет, поведение, артикулация, лъготене, безочие и простотия тия двамата са си като близнаци.

 53. 53 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 277 Неутрално

  От коментара на Дайнов става ясно,че червените и соросоидните олигарси с повдигнати обвинения са просто граждани,а другите олигарси са дебелите,мафията,изедниците.
  Типично по комунистически...нашите,вашите.

 54. 54 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 229 Весело

  2019 - годината на агонизиращият бойковизъм
  —цитат от коментар 37 на Свинчуга


  Пхахах!

 55. 55 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1109 Неутрално


  До коментар [#21] от "cristo_n":

  И какво му е "капиталистическото" на нашенския капитализъм? Клиентелизъм, "върховенство" на закона, "пазарна" икономика, раздута до безкрайност администрация, култ към личността(поста)... и к'во ли не, или факта, че 70% от "едрия" капитал е зависещ само и единствено от държавните поръчки?

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 56. 56 Профил на Поручик Балканец
  Поручик Балканец
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#55] от "ь":

  В България няма капитализъм и свободно пазарно стопанство. България е Олигархия на монополите.

 57. 57 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 229 Весело

  2018 - година на победилия дайновизъм в "Дневник"
  —цитат от коментар 45 на pag


  Че кой взема Дайнов на сериозно? Пхахах!

 58. 58 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#21] от "cristo_n":И какво му е "капиталистическото" на нашенския капитализъм? Клиентелизъм, "върховенство" на закона, "пазарна" икономика, раздута до безкрайност администрация, култ към личността(поста)... и к'во ли не, или факта, че 70% от "едрия" капитал е зависещ само и единствено от държавните поръчки?
  —цитат от коментар 55 на ь

  Вече съм го написал: Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си. Това е то капитализъмът.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 59. 59 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1109 Весело

  [quote#57:"Боби Бобев"][/quote]

  Ама е пич Дайнов! Всяка негова публикация предизвиква повсеместно герберско крякане ... като мисирки след подсвирване.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 60. 60 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Политиците набараха на народа мекото и лесното и не е необходимо да се напъват да правят сложен политически инженеринг. Има 2 съставки-патриотизъм и популизъм, сипваш по много и всичко е 6. Българинът предпочита да го управлява крадлив и корумпиран хетеросексуален и православен с лека русофилска жилка, пред честен и некорумпиран европейски гей. Независимо от резултата за страната.

 61. 61 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  [quote#57:"Боби Бобев"][/quote]

  Е как "кой го взема на сериозно"?
  Целокупната лилява дружинка!

  Знанието е сила, информацията - власт
 62. 62 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1028 Весело

  Политиците набараха на народа мекото и лесното и не е необходимо да се напъват да правят сложен политически инженеринг. Има 2 съставки-патриотизъм и популизъм, сипваш по много и всичко е 6. Българинът предпочита да го управлява крадлив и корумпиран хетеросексуален и православен с лека русофилска жилка, пред честен и некорумпиран европейски гей. Независимо от резултата за страната.
  —цитат от коментар 60 на ltq22310954


  Ясно е кого визирате с първият типаж, моля да ни представите поименно лицето, което отговаря на втория - "честен и некорумпиран европейски гей".
  Не за друго, а да го поканим да ни управлява.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 63. 63 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  Блато на доволни свине и недоволни дребни хишншци.
  Важното е да сме здрави и стабилно да продължим напрет!
  Нема такава държава...

 64. 64 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 910 Неутрално

  [quote#62:"pag"][/quote]

  Не визирам никого конкретно, просто е контрапункт на първото. Страшното е, че дори и да има такъв и да го поканите, няма кой да го избере. Както казах, българите искат Мачо-Пикчо с кръстче на врата може и с лек руски акцент и ако може всеки на държавна работа.

 65. 65 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#6] от "doroteus":

  Изказвам искрено съболезнование на всеки, който определя Бойковизма като нещо по-добро от комунизма, социализма и Радевизма.

  "Я з москалями не балакаю!"
 66. 66 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#26] от "kesh":

  Абе ти да не си някой от "Комиците"?
  Последните десет години кой я изтърбушва държавата и кой гони децата в чужбина? Запушвал бил нашия.... Бахти запушването!

  "Я з москалями не балакаю!"
 67. 67 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  До коментар [#65] от "Инспектор Стрезов":

  Млад си , зелен си , разглезен си ! Простено ти е , но дано такива като теб не обърнат палачинката в посока ТОШОВИЗЪМ !

 68. 68 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#50] от "Полковник за европейско развитие на България":

  Полковник, ако имаш личнно оръжие, употреби го по преназначение, за да си спестиш подигрвките за мъдрите "мисли". Аман от страхливци, дето не смеятт да си отворят очите!

  "Я з москалями не балакаю!"
 69. 69 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1041 Любопитно

  ''2018-а - годината на победилия бойковизъм'' ..... или на пропадналия ''Дайновизъм'' . Генааа , нищо не позна тая година , язък ти за образованието , язък ти за титлата , язък ти за будните стюдънти дето все още ги имаш , язък за парите дето неКой служби изсипаха по теб . Най си добър да с китарата и не знам кво се мъчиш още с политиката ..... ама викаш като плащат що да си не взема ....а ?

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 70. 70 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#67] от "doroteus":
  Там е работата, че 35 г. съм го живял социализЪма на Живков и след 10 години ГЕРБеращини мога спокойно да се подигравам с всеки, който опива да внуши съществуването на разлика. Апропо ето какво виждат и казват нашите партньори:
  "Форбс" за България: Корупция, слаб съд, непрозрачни поръчки и зависимост от Русия

  "Я з москалями не балакаю!"
 71. 71 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 450 Гневно

  До коментар [#70] от "Инспектор Стрезов":

  Като живял по времето на комунизма би трябвало да знаеш, че тогава НЕ МОЖЕШЕ да се подиграваш свободно с нищо. Останалото са свободните ти съчинения, които също така щеше да ти е трудно да си съчиняваш по онова време.

 72. 72 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  До коментар [#70] от "Инспектор Стрезов":

  Можеш да продължиш - концлагери , "златна решетка " само за виц срещу "бащиците " , открити листове да посетиш Петрич , Резово и други "погранични "райони , "свободно пътуване " зад граница където ти видят очите , всеки дълъг уикенд - риболов в Гърция , "изобилие" от продукти и техника в НАРМАГ , леки автомобили по избор - стари и нови /без вноски без лихва в ДСК / , същото - за жилища .............Няма да продължавам ЩОМ СИ ГО ЖИВЯЛ 35 Г !

 73. 73 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4363 Неутрално

  Дайнов е безпощадно прав като казва:

  " Парламентът се разкри като бюро "Услуги". Отиваш на шубера, даваш закона, който искаш да бъде приет; след време се връщаш и от шубера ти връчват закона, който си си поръчал."

  "Искането на някой протестиращи "да няма партии" вече е изпълнено. Поне в парламента партии няма. И там цялата власт е събрана на едно място и това място не е самият парламент."

  "Може би основният факт от годината е, че властта изведе всекидневната лъжа като основен принцип на своето поведение. С което, разбира се, се лиши от всякакви права спрямо гражданите си."

  "Властта е събрана на едно място. Подкрепена е от извънредни органи за репресия, независещи от правото и неограничавани от концепцията за граждански и човешки права. Всички са виновни за нещо; но само властта може да реши кога тази виновност да бъде превърната в преследване."

  "Към днешна дата на мястото на правото имаме произвол на властта - т.е. реален, околичествяем израз на диктатура. От щението на властта – и единствено от нейното щение без всякакви ограничения – зависи според чрезвичайните закони и съпътстващите ги практики дали ще ти бъде национализиран имотът, дори да си доказан като невинен в съда; ще бъдеш арестуван и в продължение на 48 часа никой няма да знае, най-малкото – някой адвокат; ще се окажеш политически затворник, т.е. затворен за респектиране на други граждани, застанали срещу властта."

  "Парламентът също така се разкри отново като сборище от отделни индивиди, почти до един подчинени на Сотир Цацаров, Делян Пеевски и Валентин Златев. Тази компания разполага с конституционно мнозинство в Народното събрание на Републиката."

  Никой не може да отрече истините , които казва Дайнов , освен някои бойковисти , живеещи в свой паралелен свят, нямащ нищо общо със суровата реалност в България.

 74. 74 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 880 Весело

  До коментар [#6] от "doroteus":За сега 21 от просветените читатели и пишещи в "Дневник" предпочитат КОМУНИЗЪМ !Похвално !
  —цитат от коментар 35 на doroteus


  Идващо от почитател на ГЕРБ, това изявление звучи повече от смешно 😃😃😃

  ''Подръж ми мамо копелето , да се посмея на оная уруспия'' /народна поговорка/

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 75. 75 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3402 Неутрално

  До коментар [#7] от "Hawaii":“ГЕРБ, БСП, ДПС, Атака, МВРо, нФСБ...”Все издънки от един корен - на Тодор Живковската БКП, ашладисан и наторен от ДС/КГБ.

  —цитат от коментар 24 на Norman Granz


  Пропуснал си ДеБъ.
  —цитат от коментар 51 на Боби Бобев


  Тавариш,

  Плитката милиционерска мантра,

  която РУСКИТЕ НИКОВЕ пробутвате,

  а именно - да вкарате ДБ в един кюп с ОТКРОВЕНО РУСКИТЕ ПАРТИИ,

  ПРОИЗВОДНИ на БКП-КПСС,

  на тази изветряла мантра, вече няма кой да се хване.

  Живият живот ПОКАЗА И НА СЛЕПИТЕ КОЙ КОЙ Е В БЪЛГАРИЯ

 76. 76 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Дневник, направете ни услуга, публикувайте хронологически, всички пред-новогодишни брътвежи на Дайнов, за последните 10-15 години. Гарантирано ще се посмеем.

  Нека студентите му го видят, що за "анализатор" има наглостта да ги учи на политология :)

 77. 77 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#70] от "Инспектор Стрезов":

  Виж сега, ако за теб нищо не се е променило, може би вината е основно в теб. Подозирам и, че в следващите 35 години нищо за теб може би няма да се промени. Със статистите е така...

 78. 78 Профил на qke05665501
  qke05665501
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#77] от "niakoi_si":

  И за мен няма разлика, стига лъгахте жалкари.

 79. 79 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  Това е голата истина. Те станаха по-силни, по-нагли, по-безскрупулни. Ние станахме по-безучастни, по-страхливи, по-апатични.

 80. 80 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Ние помним големия успех на Дайната в Миндянския Рок-Фест през годината на победилия Бойковизъм.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 81. 81 Профил на Христо Хаджиев
  Христо Хаджиев
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#12] от "НеКой":

  Е откъде се вижда, че статията е соросоидна. Много бдителни и виждащи станахте бе... Припомняте ми времената, когато всеки съвестен гражданин на Народната Република, беше длъжен да е бдителен

  Captain Jack
 82. 82 Профил на Христо Хаджиев
  Христо Хаджиев
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#12] от "НеКой":

  Е откъде се вижда, че статията е соросоидна. Много бдителни и виждащи станахте бе... Припомняте ми времената, когато всеки съвестен гражданин на Народната Република, беше длъжен да е бдителен

  Captain Jack
 83. 83 Профил на Христо Хаджиев
  Христо Хаджиев
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#12] от "НеКой":

  Е откъде се вижда, че статията е соросоидна. Много бдителни и виждащи станахте бе... Припомняте ми времената, когато всеки съвестен гражданин на Народната Република, беше длъжен да е бдителен

  Captain Jack
 84. 84 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1529 Весело

  Блато на доволни свине и недоволни дребни хишншци.Важното е да сме здрави и стабилно да продължим напрет!Нема такава държава...
  —цитат от коментар 63 на Лелка


  Епохалното твърдение на премъдрата „Лелка“, че сме „Блато на доволни свине и недоволни дребни хишншци“, така ме потресе със своята мъдрост, проникновеност и дълбок до колене анализ, че не мога да спра да плача от умиление! Само ще поискам, съвсем скромно и невинно, от тази безспорно умна, че и красива „Зелка“, аааа… пардон, „Лелка“ – към кои точно се причислява – „доволните свине“ или „недоволните дребни хишншци“ (толкова съм впечатлен от широтата на интелекта на въпросната дама, че не смея да ѝ променя правописа – кой знае, може пък да греша)! Та да чуем! Може пък да има и някаква друга порода в това „Блато“! Дали пък не е от въздухоплавателния сектор, че там един негов пенсиониран представител така охарактеризира държавата, чиято държавна глава е? Ама хак ни е, след като сме такива, дето не можем да разберем дълбоките мисли на мадам „Лелка“, която добре знае, че политиката е театър и тя може да я режисира – с ролки на главата, престилка на телесата и тенджера в ръката! Бравос, ашколсун, аферим, уел дан и молодець, „Лелка“ и само „напрет“ до пълната победа на дръгалефско-пърданската философска школа „Лилави джуки и свидетели на биволаря от първия ден“!!! Само дето за присъствие в парламента малко ще почакате – 200 г.!

 85. 85 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2872 Весело

  До коментар [#15] от "Нагъл Визионер":

  Мда, плювня на годината:

  "С позорната си капитулация пред кремъл Борисов приключи с политиката. Това че откровените кремълски слуги вече го припознават е края на края. Жалко че умножи направеното от него по минус едно по такъв начин и остава в Историята като предал ключа от крепостта на кремъл, явно заплахите от кремъл са били ужасяващи за да предизвикат такова паническо вцепенение и робско лягане по корем"

  Едно симпатично гербаджийче я написа, ама не го виждам напоследък, Император Владимир май се казваше.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 86. 86 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 506 Неутрално

  За тебе ,Цървен Кмете е важно,че тази година е между две загуби за БСП-парламентарни и евроизбори.
  —цитат от коментар 4 на yanne
  Браво! Много подходящ пост за да преброим с абсолюта достоверност броя на БСП-арските регистрации в този форум!
  —цитат от коментар 23 на cristo_n


  Ето, 37 гласа против твоя пост = 37 червени тролчета (или просто червени м@лоумници). Сега мога спокойно да извадя поне толкова гласове от другите постове и да видим какво остава. :)
  Ето, на първия си пост "Кмета" има 38 плюса, т.е. на практика има само 1 съмишленик - останалите плюсове са от многобройни регистрации тук на "Кмета" и няколко други хора на КУрнелия, създаващи масова дезинформация на страниците на Дневник. Той то!

 87. 87 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Ако така е станало, значи така е било замислено ...още по комундерски разбойническо време.


  Преход ли...таратанци.
  Тежко и горко й на България.

 88. 88 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#84] от "Santos":

  +++
  Но все пак казват, че по Коледа трябва да сме милостиви и да прощаваме. Що така ги размаза ве друже...дай им някаква надеждица на милинките те...единдтвени" милеещи" за България.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 89. 89 Профил на qke05665501
  qke05665501
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#88] от "Реми":

  Ъъъъ? Вий двамата сос Сантос не бяхте ли некви муслеми на гурбет? Необходимо ли е да разисквате Рождество Христово и да наричате раята милинки. Нима не сте ли си самодостатъчни и като герберджии)))

 90. 90 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#21] от "cristo_n":

  Много готин виц разказхте.Знаетели още такива?ГЕРБ дясна партия!!!Капитализъм и БГ!!!Вие някога в запдна капиталистическа държава били ли сте за по-дълго от месец?

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 91. 91 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1031 Любопитно

  До коментар [#33] от "Santos":

  Напънал се сантос...и родил глупост.Нещо по същество няма ли,или само ще плюем по миндяевеца,задето казва нещата каквито са?

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 92. 92 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1031 Любопитно

  До коментар [#55] от "ь":

  Капиталистическо му е личното капитализиране на/крадене/на приходите и социализиране на разходите.На някои това им прилича на капитализъм.Иначе си е обикновен феодализъм.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 93. 93 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 340 Неутрално

  "Искането на някой протестиращи "да няма партии" вече е изпълнено. Поне в парламента партии няма." -- *ръкопляскане*

 94. 94 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 340 Неутрално

  По думите на Дайнов сме почти като Северна Корея - диктатура, диктаторчета, депутати на страната на злото. ГЕРБ не са цвете за мирисане, това всички знаят, но и анализът за случващото се в страната да е само през призмата на някакви репресии е грешен подход.
  —цитат от коментар 28 на vista2


  Северна Корея е тоталитаризъм от най-строгия съветски тип: затворени граници, пълна цензура, забранена частна инициатива, недопускане на информация да прониква през границите, еднопартийна система, пълен контрол над прически, дрехи, музика, ит.н.

  "Диктатура" е това което бяха Португалия, Испания, и Гърция до 1975г, Тайван до 1985г, и Бразилия и Южна Корея до 1989г. Диктатура е и Беларус днес. Диктатури са днешен Китай, Виетнам, Казахстан. Политическа свобода няма, свобода на словото няма, и всеки момент може да някой да ти вземе бизнеса или да ти конфискува всичко, но границите са отворени, и може да се обличаш както си поискаш и да четеш каквито искаш книжки.

  "Авторитатизъм" е това което днес са Русия и Турция, и накъдето се опитват да отплуват Унгария и Полша, както и, уви, България. При авторитаризъм има един-два вестника/сайта за отдушник, където може да критикуваш властта, но ако започнеш истинско разследване за корупция по високите нива, или пък формираш истинска опозиционна партия, която почва да набира опасна скорост, се оказва че трябва да бъдеш разследван, и ти се конфискува и запорира всичко, както и на твоето семейство. А ако имаш пари--48 часа бой, за да подпишеш едни дарения--преди да допуснат роднина или адвокат, и да обяснят че ти беше надрусан като те взеха, и сам се изнасили с ръчка на метла и после си би главата в стената. Ето до какво води наркоманията, демек.

  България днес не е тоталитаризъм от съветски тип, нито е диктатура от фашистки тип, но е на самия ръб да стане вял провинциален авторитаризъм от турско-руски тип, и това далеч не е хубаво. Това е дори доста тъжно. И да, в Русия също ще кажат "а каква е алтернативата? Комунистите? Фашагите?" и това дори да е истина, по никакъв начин не означава че това което се случва в момента е хубаво.

  Не е хубаво. И с новите закони, и с поведението на парламента, стана ясно че шансовете за автентично възраждане от долу нагоре, току що се сринаха със сериозни проценти.

 95. 95 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#3] от "cristo_n":В интерес на истината Бойковизмът е за предпочитане пред комунизмът , социализмът и Радевизмът !
  —цитат от коментар 6 на doroteus


  Ами той Дайнов точно това предупреждава, че идва бойковизмът. А той не предлага нищо по-различно от следващите категории. Как може да твърдиш, че например това л@йн0 е по-вкусно от другото? И е за предпочитане!?

 96. 96 Профил на iliyapopov
  iliyapopov
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Доста време ще изтече докато у нас стане капитализъм! Сега е "дървено желязо" или нещо подобно. Но и няма начин от хора живели поне десет години при соца да направиш капиталисти - все едно от кайма омесена за кюфтета да направиш пържоли!

 97. 97 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#7] от "Hawaii":

  Можеш ли да отговориш на 1 въпрос - защо в твоето съзнание, всички привърженици на герб за прости, без образование, основно фризьорки и шофьори?
  И в същото време, т.нар. "демократи" пишат най-неграмотните постинги.
  Да образуваш множествено число с Й означава само едно - не си залягал над учебниците, хоризонтът ти се простира до село и обратно и по-важното - не го осъзнаваш и не ти пука!
  Каква е ползата за демокрацията от хора като теб?

 98. 98 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 506 Неутрално

  добре, това противно, смрадливо нищожество винаги привлича крайно негативни коментари, но продължава да пише колонка в дневник? от читателите си ли се издържате или от някого другиго? клиети ли сме или сме продуктът?

 99. 99 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Баба ми казваше :-кой на високо лети от високо пада!
  —цитат от коментар 10 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  кажи и да пробва да изкара 3 дни без да се усмърти с грозданка - може пък и да не падне.

 100. 100 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#94] от "patilanskomeze":

  Както винаги пределно изчерпателен и точен.Моите уважения!

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK