В страната на самодоволните чичковци

Плакатът на литературния фестивал

© Софийски международен литературен фестивал

Плакатът на литературния фестивалМиналата седмица се проведе Софийският международен литературен фестивал. Съвършено организиран (от изцяло женски екип впрочем, споменавам го тук не защото бих го споменала иначе, а защото има отношение към същината на този текст) и с впечатляващи чуждестранни гости, голяма част от които се намират на гребена на вълната на съвременната европейска литература. Както и в предните редици на обществения разговор в страните си, нещо нечувано по нашите ширини. Защото автори като Роберт Менасе, Лукас Берфус и Йонас Люшер активно, а понякога дори агресивно пишат и публично говорят за политика, критикуват и агитират към критично мислене, правят това, което всъщност се очаква от писателя като мислещ, независим и ангажиран човек.


Ние тук не обичаме много да правим това.


Тук "политика" е мръсна дума,
че току-виж някой решил, че ни плащат
Така че тук пишещите хора, общо взето, си траем (пък и рядко ни питат), в най-добрия случай говорим за миналото, няма кой да изпищи: "Ама нас ни управляват престъпници! Сега! Ама държавата се разпада и всичко отива на кино и обществото ни е с феодална структура и средновековни разбирания, не виждате ли?!" Ако някой реши да понамекне нещо в тази посока, той или тя (обикновено е той, и за това ще стане дума) се оказва мерзко протеже на Сорос и толкова, край на обсъждането. Така че тук пишещите предпочитаме да се караме помежду си, хем за изпускане на парата, хем току-виж скандалът вдигнал малко продажбите.


За съжаление тази година една от потенциалните теми за караницa отпадна, тъй като журито на наградата "Хеликон" кокетно оповести, че не е успяло да си свърши работата и наградена книга тази година просто няма. Паричната част от наградата отива при някаква фондация, а номинираните писатели, които повече от час стояха прави в един от коридорите на "Хеликон Витоша", гледайки към седналото на по-високо ниво жури, за да дочакат ето този резултат, останаха да си мислят защо така е станало. Защо така стана, наистина? Не знам и не ме вълнува особено. За целите на този текст ще спомена само, че в 17-годишната история на наградата "Хеликон" тя е получавана от писатели от женски пол само два пъти – през 2006 година от Елена Алексиева за сборника с разкази "Читателска група 31" и през 2010 година от Росица Ташева за романа "Колкото до шотландеца". А номинирани произведения на писателки през годините не липсват. Тази година от 12 номинирани книги седем са на автори от женски пол. Знам ли, може би всичко това е случайност. Може би само на мен 14 наградени мъже към две наградени жени през годините се струва необичайно и по-скоро тенденциозно разпределение. Може би, най-сетне, гроздето просто е кисело. Но въпреки че бях и съм много горда да съм сред номинираните, вече не изпитвам никакво желание да получа награда "Хеликон" сега или в бъдеще. Наградите са жест на уважение и поощрение, те не би трябвало да допускат съмнения за тенденциозност или необективност, нито пък да включват недостойни игрички на "иди ми – дойди ми".


Но всичко това е просто скоба, отклонение от въпроса, който ми се стори особено важен в контекста на дискусиите по време на фестивала. А именно:


Има ли глас пишещият човек?


И за какво трябва да го използва? Всички чуждестранни автори, които чух да говорят по този въпрос, имаха един и същ отговор: Да, гласът на пишещия човек се чува и той трябва да бъде използван, за да подтиква към критично мислене, към търсене на истината и разкриване на несправедливостите. И не, никога не е късно за това, колкото и късно да изглежда.


Хубаво, нали? Хубаво е. И доста трудно в нашия контекст. Защото в края на подиумната дискусия за краткия разказ, в която с огромно удоволствие участвах, имаше въпрос от публиката, който ме изуми, зашемети и болезнено върна на земята, в страната на самодоволните чичковци.


Небезизвестен български литератор, поет, член на журита и прочее, който любезно беше забелязал, че на сцената се намират само лица от женски пол, три писателки и един литературовед, счете за необходимо да зададе въпроса дали се радваме, дали сме благодарни и щастливи от факта, че – за разлика от своите баби и прабаби - имаме възможността да рефлектираме своето ежедневие. Тоест че като жени имаме възможността да пишем, вместо само да работим и домакинстваме. Ето това ни попита с всеизвестния не само от литературните, но и от политическите, образователни, административни и други среди тон, тона на шкембестия, проспал всички възможни революции на последните десетилетия български сексизъм и "традиционализъм". Лицето на този самодоволен, нетърпящ възражения, легнал на някакви отминали, неясни и най-често само номинални заслуги тон е г-н Валери Симеонов (Бойко Борисов, Красимир Каракачанов, Вежди Рашидов, ...), а името му е Легион. Чуваме го ежедневно.


И така, как човек да говори за политика, за морал и обществени ценности, като се оказва, че у нас не са изяснени основни позиции?


Защо се смята за приемливо
полът ми да бъде обсъждан в контекста на това, което работя?


Ами ако кожата ми беше по-тъмна, а косата – примерно червена, тогава какво? В коя година се намираме изобщо? Но конкретно на въпроса: не, аз не се радвам, че ми е "позволено" да пиша, господа. Считам го за свое право, за което, ако се наложи, бих се борила. И не "рефлектирам ежедневието си", а пиша по теми, които ми се струват интересни както за мен самата, така и за другите хора, затова и си позволявам да предлагам своите книги на вниманието им. О, и "градската" ми прабаба е следвала математика във Виена, това само за пълнота. А сега дали може да преминем към въпроси от настоящия век? Справедливост, капитализъм, демокрация, екология, anyone?


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 791 Неутрално

  А е добре да му напишете името на този шкембест литературен фактор, та да си знаем кой колко струва. Простотията на политиците е всеизвестна, но тази на културтрегерите явно не се изчерпва с Вежди Пашидов.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3146 Неутрално

  Полът на човека се отразява във всяка негова дейност. Влезте в някоя библиотека,вземете която и да е книга,но без да видите кой е автора,и прочетете две-три страници. Сигурен съм,че е голяма вероятността да познаете дали автора е мъж или жена.
  Хората се делят не толкова на мъже и жени,колкото на здрави,силни,умни и красиви мъже и жени,срещу болни,слаби,опростачени и грозни мъже и жени. Така е от хиляди години.

 3. 3 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1265 Любопитно

  Брей, какво откритие - и сред благородните литератори имало мъжки шовинистични свини.
  Моля името на свинята в студиото ("Легион" е малко общо, нали?), че иначе остава едно голо мрънкане с отчетлив политически оттенък, нямащ нищо общо с литературата.
  Да споделя и аз едно наблюдение - освен самодоволни чичковци, в страната има и доволно количество самодоволни лелки. Ама смее ли да се оплаче човек в тия времена?

  Знанието е сила, информацията - власт
 4. 4 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 481 Неутрално

  В САЩ съществува клишето за избираемост на президент трябва да си WASP бял англо-саксонец, протестант. В наши дни според напористият (не казвам войнстващият) либералфеминизъм за всичко е виновен белият хетеросексуален мъж християнин - БХМХ. Все пак да допуснем, че 14те наградени мъже просто наистина са заслужавали наградите си и най-нормалното в случая е да ги поздравим, както разбира се и двете дами, а не да търсим някакъв заговор на в ущърб на пишещите дами.

  FILII MARIS SUMUS
 5. 5 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Браво Соня! Хелекон са си соц креатури и си есплоатират работниците, та как да не са сексисти?!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 6. 6 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 966 Весело

  На мен пък ми е любопитно какво прави това "anyone" в края на последното изречение от материал на номинирана за награда за нова българска художествена проза.

  Това, че член на литературно жури през ХХI век в Европа е очевидно възторжено изумен от факта: "жени пишат романи", си е за насмешливо изумление, а не за righteous outrage (следвайки стила на авторката).

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 7. 7 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 231 Неутрално

  До коментар [#2] от "deaf":

  И квоо. .. е знаех че умнотата и красотата вървят ръка за ръка ама не знаех че здравето е третата компонента.

  В тоя ред на мисли - Кристиян Таков, бог да го прости, требе да е бил доста глупав човек.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 308 Неутрално

  "Така че тук пишещите предпочитаме да се караме помежду си, хем за изпускане на парата, хем току-виж скандалът вдигнал малко продажбите. "

  - Тц, тук пишещите не се ксарате. Тук пишещите имате ярка, едностранна политическа позиция. Което като минимум е политическа пристрастност, а не журналистика.

  "Британският "Офком": Руската телевизия "Ар Ти" наруши правилата за безпристрастност" ...

 9. 9 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Полът на човека се отразява във всяка негова дейност. Влезте в някоя библиотека,вземете която и да е книга,но без да видите кой е автора,и прочетете две-три страници. Сигурен съм,че е голяма вероятността да познаете дали автора е мъж или жена.Хората се делят не толкова на мъже и жени,колкото на здрави,силни,умни и красиви мъже и жени,срещу болни,слаби,опростачени и грозни мъже и жени. Така е от хиляди години.
  —цитат от коментар 2 на deaf


  Точно така.Разликата между Артър Конан Дойл и Агата Кристи е огромна.Достатъчни са няколко изречения,за да се разбере кое произведение е писано от жена и кое от мъж.

 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3146 Неутрално

  До коментар [#2] от "deaf":И квоо. .. е знаех че умнотата и красотата вървят ръка за ръка ама не знаех че здравето е третата компонента.В тоя ред на мисли - Кристиян Таков, бог да го прости, требе да е бил доста глупав човек.
  —цитат от коментар 7 на Обществен деятел  До коментар [#7] от "Обществен деятел":

  Имам предвид здравето,(болестта),в широкия смисъл на понятията. А и как може болен човек да бъде красив?! Например ако има увредена храносмилателна система,то тя неизбежно се отразява върху чертите на лицето и характера му.

 11. 11 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Дерзайте и след едно поколение няма да има самодоволни чичаци, само наплашени, гледащи надолу soyboys.

 12. 12 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 231 Неутрално

  До коментар [#3] от "pag":

  Е са, тя жената не е толкова обидена, колкото и се говори за политика, пък никой на тази среща нямал желаание.

  Даже е сложила името на най-големия джендър в България, винаги полит-коректния Боко до това на Валерко.

  Но какво да се прави - явно не го харесва. А на Боко му е такава съдбата. Който него все го слагат в компания - първо го изтипосаха до Костов - Бойкостов, после стана Бостан, после до Пеевски, Доган... според едни през ден се отчитя на Путя, според други не смее да пръдне без да го е съгласувал с Козяк... и така. Кервана си върви...

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 13. 13 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Айде, като свичко ни е епигонство, да си повнесем малко и митуу, кво толкова? Не ни отива, ама е модерно. Горното антрефиле ми звучи като се едно руснак да пее рап.

  На друга вълна, бих споделил, че, жалко, че ги няма текстовете на писателките и писателите из нета, та да ги попрочетем и така и ние да фърлим стотинка-две към общото културно мильо. Ся, ама ги имало в магазина на незнам си кой сайт. Как щели иначе да преживеят горките пишещи? Well, не е ли вярно, че нам тряа ни се плати за вложеното време, ако рачим да си фърляме стотинките free (обратно на онова, което ни учеше Учителят за бисерите)?

  Така се случи и вчера, когато отгърнах Bad Blood, книгата за фирмата Теранос, дето ни беше плясната и тук в Дневник изневиделица да я коментираме, без някой да я е чел. Ама Бил Гейтс бил направил специално видео за нея и още четири други книги в ютюба. Лоша атмосфера на завист и лоша литература ме лъхна още от първите редове. Няма да коментирам и под чие влияние ме лъхна това Бил Гейтс, дето кой знае каква му е работата да се намесва в корпоративни спорове и то в област от която хал хабер няма, че ще ме изкарат пръв сексист и самодоволен чичка и мен. Боже опази. От сянката си вече да се криеш.

  Та, да е жива и здрава госпожицата-писателка и да ни радва с повече художествени текстове и по-малко подражателства на каквото там се пръкнало отвъд големата вода.

 14. 14 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Смел и много верен текст. Поколенията интелектуалци, обитават общността ни /и века ни с всичките му важни промени/, предани единствено и само на Егото си и единственото, което ги вълнува са издавания на книгите им, четения /много/, покани, интервюта /в които да се говори за тях и книгите им/, още четения, награди, номинации и най-вече - да ги превеждат, да се хвалят, че ги четат и в чужбина. Както и производство на семпли теоретични пуканки, без стойност за науката /Яворов & Стоунс/, кръмко маркетирано и промотирано като нещо стойнстно, без да е.
  Простили сме се с достойните поколения образовани българи /Възраждането и след Освобождението/, които са учили в Сорбоната, в Одеса, в Цариград, във Виена, пък са се върнали тук, за да пишат, да управляват страната, да превеждат, да строят сгради. Тези хора, чак до Милев, Вапцаров, Яворов, Смирненски...са хора обществено ангажирани, пишещи за съдбата на народа си, в ритъма на времето си, което е било много по-опасно за тях чисто физически. /Или дисидента Илия Минев, френски възпитаник, изгнил в български затвор заради идеите си/

  Тези хора, уважаеми господа интелигентни тулупи, затова са в пантеона на нашата култура, защото културата ни в крайна сметка оценява високо тези творби, които имат смисъл за някой друг, освен за Егото на писача. С всичките му производни, на които се нагледахме - битки, нападки, селски свади, манифести, кой роман по-велик, кой награден пък кой не, кой къде публикуван, поредното арт списание, което една клика, разсърдена на друга че не я публикува създава сама. Цялата тази провинциална супа!

  Да размахваш 68-ма година като културен символ, не означава че ти стиска да си от ранга на мислещите хора, които я направиха възможна в Европа. Интелектуалците в България от последните 60-70 години са на един отдалечен остров от своята среда, презират я, неглижират я като непрестижна, неевропейска, която не возвисява мисълта и битието им. Смея да твърдя, че те имат голям грях към своята общност и към истината за съдбата ни с дългогодишното си мълчание, което не лустрира ченгеджийско-бандитските структури, когато бе историческото време за това, отстъпи в дълга си да бъде пазител на хуманността, справедливостта и истината и по този начин легитимира и укрепи всичко това, което сега се случва в България на клетъчно, идейно ниво. Съучастваха мълчаливо в превръщането на мерзостта в нормалност.

  Надеждата ми е не в оплешивелите професори, които в момент, в който демокрацията опасно се видоизменя, произвеждат и рекламират поредната поетична антология, а в младите поети, които дано един ден да преодолеят дупките и хралупите на Егото и най-сетне наострят перата.

  Нова европейска мода има, приятели - сега евротрендът е ангажираният интелектуалец. Действайте, че иначе сте загубени /забравени/!

 15. 15 Профил на nxy49591978
  nxy49591978
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И защо беше нужна целата тая словесна баластра, като всичко се свежда до 2-3 изречения?

  Питаш "Защо се смята за приемливо полът ми да бъде обсъждан в контекста на това, което работя?"

  Защото точно такива като вас наложихте модата да се говори за полове в работата, за квоти, за равни заплати и пр. феминистки глупости. Всеки ден ги слушаме. Значи за полове може да се говори само в контекста, който на вас ви уйдисва, иначе не?

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5732 Неутрално

  Догодина само жени...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 679 Весело

  Аз имам само един въпрос: А какво да кажат тея с неопределения пол? Не знам как е на български, дивърс ли, апачи-хеликоптер или нещо друго. И от тях няма никой в журито (авторката предположи, че всички били жени) и досега нула спечелени награди.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 18. 18 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1265 Любопитно

  .Нова европейска мода има, приятели - сега евротрендът е ангажираният интелектуалец. Действайте, че иначе сте загубени /забравени/!
  —цитат от коментар 14 на osho


  Аха, "нова" мода.
  Хич не е нова, още Ленин ви е определил като "полезни идиоти".......

  Знанието е сила, информацията - власт
 19. 19 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Поредната патка с претенции.

 20. 20 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3146 Неутрално
 21. 21 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Оффф.
  Пак феминистки глупости.

  Panta rhei....
 22. 23 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 231 Любопитно

  Интересно дали този текст е писан преди изцепкана на Румен Радев в Йордания, или госпожицата го харесва и затова не го е включила в Легиона

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 23. 24 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Единственото хубаво на мазните, дебелошкемби, пропити с миризма на цигари борци срещи "Сорос" е, че мрат бързо. Надежда има!

 24. 25 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#22] от "deaf":

  Да, есето на Марков доста добре подхожда на есето на Тодорова.

  Само да отбележа - може ли и в Култура, на 3 страници текст да имат 2 грешки? И то такива, че да, думата е валидна дума, но просто изречението няма смисъл.
  И те пестят от редактори, само спелчекър са си купили.
  "... Иван никога не би пиел цена ..." трябва да е ".... Иван никога не би пРиел цена ..."
  "... да не се предадат, тест продадат." трябва да е "... да не се предадат, тОест продадат."

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 25. 26 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 502 Неутрално

  в туй съчинение на тая гуспойца нема ништо друго освен плиткуумие, малуумие, бънализми и открувени глупусти и прустотии, или казъно накратку - аругантност.

 26. 27 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Другарката явно се е почувствала обидена, че не са й дали наградката и намери кусур във върпоса на другаря. Напънах се да прочета целият плач и всъщност се оказа, доста тривиален. Би било добре писателите да имат мааалко повечко осъзнаване, но уви каквито са ни чичковците, такива са ни и писателите.

 27. 28 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Не съм чел нищо от авторката, поздравявам я, че е избрала пътя на писателя, който не е лек никъде по света, нито в България, нито по света, като това важи за всички, независимо от пола.
  С тезите й обаче не съм съгласен. При оценяването на книгите трябва да се има предвид качествата на текста, а не пола на автора. В Америка в момента има такава тенденция, дори един кретен призова белите мъже да не пишат повече. Това е ужасно и стискам палци никога в България да не стигнем дотам и винаги да оценяваме една книга според качествата, а не по това дали е написана от някой "опресиран".
  И най-важното - за мен авторът трябва да живее в света на своите книги и герои. Няма по-нелепо нещо от това големи творци като Дж.К. Роулинг и Стивън Кинг да занимават хората в социалните мрежи с възгледите си за Обама, Тръмп и партиите. Политиката е мръсна игра и най-много да се оцапаш в нея, ако ровиш прекалено. По-добре е авторите да се съсредоточават там, където им е силата - в писане.
  Разбира се, това не важи за ония, които не гонят читатели, а награди. За там се знае - наблягаш на либералните мантри и печелиш. Ако това е целта на авторката на текста, успех! Но да не се сърди на колегите, че избират друг път!

 28. 29 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 836 Неутрално

  И най-важното - за мен авторът трябва да живее в света на своите книги и герои. Няма по-нелепо нещо от това големи творци като Дж.К. Роулинг и Стивън Кинг да занимават хората в социалните мрежи с възгледите си за Обама, Тръмп и партиите. Политиката е мръсна игра и най-много да се оцапаш в нея, ако ровиш прекалено. По-добре е авторите да се съсредоточават там, където им е силата - в писане.
  —цитат от коментар 28 на Alex Prime


  Абсолютна глупост на глупостите. Първо, че това никога не е било вярно. Беше ли вярно от 45 до 89-та? Не. Второ, произведенията на един автор са огледало на света, в който живее, освен ако не познавате автори от друга планета?

 29. 30 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  До коментар [#14] от "osho":

  +++++++++++++++++++++++++++++++

 30. 31 Профил на Madmax
  Madmax
  Рейтинг: 8 Весело

  Езикът на омразата ме лъхна още от заглавието.

 31. 32 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#29] от "katerina_slavova":

  кате, остай туй, мила. но я кагжи на чичо си ти колко страници литратура прочете през последните 10 дни? ама честно, щото после ше те поизпитаме.

 32. 33 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  "Може би само на мен 14 наградени мъже към две наградени жени през годините се струва необичайно и по-скоро тенденциозно разпределение."

  Ммм...да... Само на теб, скъпа Соня, така ти се струва (е, вероятно и още на шепа слупави хорица). Ако бяха 14 привърженици на ЦСКА срещу 2 на Левски, може би щях да се позамисля, но да твърдиш че наградите отивали при някого си защото имал определено нещо в гащите си... ами... несериозно е, да не кажа друга дума, която би била по-подходяща за случая.

  Виж скъпа, ако си се надявала да бъдеш наградена, пък журито сметнало, че никой не заслужава (или друга причина), по-достойно би било да си премълчиш отколкото да подсмъчаш жалостиво на всеослушание. Не че и на мен не ми се е случвало да ме недооценят, ама някак си не ми идва отвътре да цивря на ляво и на дясно.

 33. 34 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 434 Весело

  "Може би само на мен 14 наградени мъже към две наградени жени през годините се струва необичайно и по-скоро тенденциозно разпределение."Ммм...да... Само на теб, скъпа Соня, така ти се струва (е, вероятно и още на шепа слупави хорица).
  —цитат от коментар 33 на areta


  Добре, че на Агата Кристи никой не е казал, че е опресирана, та е успяла да продаде милиарди копия от книгите си.

 34. 35 Профил на Victoria
  Victoria
  Рейтинг: 333 Неутрално

  Трябва някой да каже, че 90% от тези по-горе са пълни кретени. И няма нужда от обяснения защо. Не се опитвайте да анализирайте авторката или ситуацията. Очевидно нямате абсолютно никакви качества за това.

 35. 36 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#35] от "Victoria":

  вики, моето мумиче, я иди чичувото да ми купиш едни цигарки , некви по убави там , квито има , и полувинка вотка от онзи клекшоп до саседниа вход, дето прудавача ридовно зяпа циците ти и ти праи кунплименти за грима ти . ас после ше ти дадеми парички . и мишдувременно си пумисли и ми кажи ти колку л-ра си пручела прес последните 20 дни?

 36. 37 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  Който има някакви познания за европейската литература, би се вслушал в аргумента на авторката преди да я заклейми като глупава и какво ли още не. Не случайно сестрите Бронте започват да публикуват под мъжки имена, както и Джордж Елиът (Мери Ан Евънс). В наше време, Дж. К. Ролинг се подписва с инициалите си при издаването на първата книжка за Хари Потър, защото издателят й се опасява, че ако книгата е подписана с женско име, момчетата няма да я купуват. Единственият начин да се осигури що-годе безпристрастност в такава субективна дейност, каквато е четенето и оценката на художествената литература, е журито да не знае от кого е писано произведението, което оценява, което у нас е доста трудно особено когато не става дума за първа книга на оценявания автор.

  Колкото до това, че писателят трябвало да стои встрани от политиката, защото иначе качеството на литературата страдало - не съм съгласна.В произведенията на Георги Марков, Илия Троянов, Ибсен (от друг контекст и време) и мн. други политиката е на преден план и от това произведенията им според мен не са никак ощетени.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 37. 38 Профил на Милев
  Милев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Към авторката:

  Оставам с впечатлението, че се оплаквате за неравенството между мъжете и жените.

  Не смятате ли, че за да се достигне то, жените трябва да са готови да приемат подобни тежки и обидни твърдения, за целите на общуване и промяна ?
  Така, погледнато от страни, няма да изглежда, че само жените искат да бъдат равни, но са готови да понесат последиците и резултатите от едно такова равенсто.

 38. 39 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#29] от "katerina_slavova":кате, остай туй, мила. но я кагжи на чичо си ти колко страници литратура прочете през последните 10 дни? ама честно, щото после ше те поизпитаме.
  —цитат от коментар 32 на betona


  Коментар достоен за поредния шкембест дебил. Честито! :)

 39. 40 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  До коментар [#38] от "Милев":

  И какви ще да са толкова страшните "последици и резултати" от равенството, за което според Вас бленува авторката? Маститият критик да спре да говори глупости за майките и бабите на писателите и да се съсредоточи върху качествата на произведенията им? Дай Боже всекиму такива последици.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 40. 41 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  До коментар [#6] от "baba_zozolana":

  Е текста прочетох именно изумление, че водещ литературен критик, който би трябвало да е образован и фин човек, се изявява като най-обикновен чичак. Никъде не видях праведен гняв.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 41. 42 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 502 Неутрално

  [quote#39:"katerina_slavova"][/quote]

  гуспудине , сички в тоя форум отддавна знайат че сме шкенбест и дибил. а сига расбраха и за вас некои нешта .
  беше ни преатно , весели прасници.

 42. 43 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#6] от "baba_zozolana":Е текста прочетох именно изумление, че водещ литературен критик, който би трябвало да е образован и фин човек, се изявява като най-обикновен чичак. Никъде не видях праведен гняв.
  —цитат от коментар 41 на 7777


  нито изумление, нито пък правден гнев, ами най убикновено куткуткудякане на женско пиле дето не ще да стани кукошка . туй кууууткудякане можи и да е мноо слатко у фейкбуката, ама нема место нито в литратурата ниту в уколните й пулета ниту в нурмалното чоешко обштуване . цоцоланка е пожалила и ахторката и феновете й , кажете мерси и я черпете едно испанско вино.
  айде, бегай да ми купиш едни цигарки ама от скъпите - се пак тоя частен орок струа нешто .

 43. 44 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 836 Неутрално

  [quote#39:"katerina_slavova"]
  —цитат от коментар 42 на betona
  гуспудине , сички в тоя форум отддавна знайат че сме шкенбест и дибил. а сига расбраха и за вас некои нешта . беше ни преатно , весели прасници.[/quote]

  Е, сега разбраха, че не можеш и да пишеш. Весело угояване!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK