Правителството не знае или не признава защо ЕК глобява БЕХ

Правителството не знае или не признава защо ЕК глобява БЕХ

© Надежда Чипева, КапиталПо Коледа наистина стават чудеса. Истинско чудо е, че Европейската комисия налага глоба на "Български енергиен холдинг" (БЕХ) и неговите дъщерни дружества за доставка на газ "Булгаргаз" и за газова инфраструктура "Булгартрансгаз" ("групата БЕХ") в размер на едва около 77 млн. евро. Санкцията е за блокиране на достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България в нарушение на антитръстовите правила на ЕС. Самата глоба не е изненада - такава беше неизбежна. Изненадващото е колко е ниска, като се има предвид, че от публикуваното прессъобщение от ЕК и изказванията на представители на българското правителство човек остава с впечатлението, че "нашият отбор" и представителите на комисията са участвали в различни преговори.


Пълното решение на ЕК още не е публикувано, но от прессъобщението става ясно следното:


"В периода между 2010 и 2015 г. групата БЕХ е блокирала достъпа до следната газова инфраструктура:

 • вътрешната газопреносна мрежа на България
 • единственото газохранилище в България и
 • единствения газопровод за внос на газ в България, който е бил изцяло резервиран от БЕХ.
Без да имат достъп до тази основна инфраструктура, за потенциалните конкуренти е било невъзможно да навлязат на българския пазар за доставки на газ на едро в България. Това е попречило на развитието на конкуренция и е осигурило почти монополно положение на "Булгаргаз".
Комисията заключи, че това поведение от страна на групата БЕХ е в нарушение на член 102 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС), който забранява злоупотребата с господстващо положение на пазара. Ето защо комисията реши да наложи глоба на дружеството."


Независимо от това министърът на енергетиката твърди, че "наказанието не е защото се нарушават правилата, а защото има риск за достъпа на трети страни до инфраструктурата и други съмнения, които са си съмнения на комисията". Това е странно, защото по този начин министърът опровергава не само решението на ЕК, но и собствения си доклад до Министерския съвет, на чиято база правителството взема решение на закрито заседание да признае вина и да сътрудничи с комисията. Единствената причина това да не се случи е решение на Народното събрание за приключване на разследването на комисията без признаване на вина. Но това не се случва, защото няма нарушение, както твърди министърът, а защото депутатите считат, че "недостатъците на "сътрудничеството" надхвърлят евентуалните ползи от него; признаване на нарушение, приемане на отговорност и финансова санкция за него биха довели до сериозни финансови и репутационни последици за българската енергетика".


И ако това не е достатъчно, за да покаже абсурдното твърдение, че глобата е заради "риск", достатъчно е да се хвърли бърз поглед към антитръстовата политика на Европейския съюз, която се основава на член 101 и член 102 от Договора за функционирането на Европейския съюз. Те забраняват ограничаването на конкуренцията чрез сключване на споразумение между два или повече пазарни субекта или чрез злоупотреба с господстващо положение. Няма мерки срещу риск от нарушаване на конкуренцията.


Това не е първият случай, в който министърът на енергетиката се опитва да опровергае ЕК, както и самата себе си. Предният такъв случай е в резултат от запитване на народния представител в Европейския парламент Светослав Малинов до комисията относно отношението ѝ към бъдещо строителство на АЕЦ "Белене". В отговора си комисарят по енергетиката и климат отговаря, че възобновяването на проекта АЕЦ "Белене" през 2018 г. представлява нов проект по смисъла на член 41 от Договора за Евратом, и припомня, че предишният проект за АЕЦ "Белене" бе преустановен през 2012 г.". Няколко дни по-късно обаче министърът на енергетиката продължава да твърди, че това е същият проект.


Последното (засега) опровержение дойде от ЕК във връзка с твърденията на българското правителство, че ЕК е настоявала за приватизиране на мрежовия оператор "Булгартрансгаз". Според министъра на енергетиката и министър-председателя глобата е била неизбежна, но не защото има нарушение, както вече стана ясно, а защото правителството не се е съгласило с искането на комисията за приватизиране на газопреносната мрежа. Добре, но в отговор на въпрос от online медията economics.bg пресофисът на ЕК обяснява, че комисията категорично не е искала приватизация на газопреносната мрежа на България. В свои изказвания пред чуждестранни медии комисарят по конкуренцията обяснява, че желанието на ЕК е било разследването да приключи без санкции, но това не е било възможно, въпреки че усилията им през последните три години са били насочени именно в тази посока.


От цялата тази бъркотия могат да се направят поне две заключения:

 • Първото е, че въпреки присъединяването на България към Европейския съюз и действието на Третия либерализационен пакет в секторите природен газ и електроенергия енергетиката в България продължава да работи в условия на държавни монополи, а конкуренцията на пазарите все още е по-скоро блян;
 • Второто е, че разминаването в изказванията по един и същ казус от страна на управляващите и на Европейската комисия навежда на мисълта, че правителството в България или е некомпетентно - не разбира защо се налагат глоби и как да бъдат избегнати, или "масажира фактите" до такава степен, че само се оплита в тях.
Резултатът и от двете е един и същ - липсата на конкуренция и адекватно управление (в лицето на правителството) води до по-ниско качество на услугите и по-високи цени, което вреди на икономиката и забавя настигането на доходите в Западна Европа. Допълнително утежняващо обстоятелство е, че правителството продължава да използва държавните компании не в обществен интерес, а в интерес на ограничен брой лица, което, естествено, води до санкции. Това е вторият случай на антитръстово разследване срещу БЕХ от страна на ЕК, след като в края на 2015 г. холдингът пое ангажименти за отваряне на пазара на едро на електрическа енергия. Тези санкции реално се плащат от данъкоплатците под формата на глоби за държавните компании или под формата на неконкурентно високи цени. Най-лошо обаче е, че управляващите не дават никакви индикации, че имат намерение да преустановят тези порочни практики.


"Дневник" публикува анализа на Института за пазарна икономика.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  Още щом министърката обясни глобата с желанието на България да защити националната си сигурност и разбрах, че ни лъже. Как можеш да свържеш процедурата за отдаване на капацитет под наем с националната сигурност. И защо трябва нещо да продаваш някому след като проблемът е в процедурата на отдаване под наем.
  Статията е само по-компетентна, но лъжците се виждат и без да имам много познения.

  подпис
 2. 2 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Един от Копенхагенските критерии за членство в ЕС е стабилна икономика, която да се интегрира успешно в европейската икономика. На свой ред Европейската икономика действа на принципа на общия пазар, който се нуждае от максимална свобода, и както е отбелязано в статията не може отделни страни членки да концентрират пазара. Следователно, за да сме коректни членове на съюза трябва да премахнем монополът.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 3. 3 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4113 Весело

  Много добре знаят, ама не им изнася! Де гиди, нечегарена дряновица ааа!

 4. 4 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  На правителството чак такива когнитивни функции не са му заложени. То има инстинкт за хренене, инстинкт за самозащита и инстинкт за нападение. И горе-долу тва е.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 5. 5 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  Както обикновено гробарите лъжат. И разтакават топката за да зависим само от Русия. От 2009 г. ЕС ни осигури пари за връзката с Гърция. Трети мандат на боце и още е в бъдеще време. Трогателно беше и мотането с връзката с Румъния. Че и така е направена, че основния дебит е от нас за Румъния. А не обратното.
  А Гърция от над десет години внася газ от Турция. И съответно газняма и дава по-ниска цена отколкото на нас. Нищо, че плаща и транзитни такси (всъщност плаща ли?).

  Covid live matter. Stop the genocide.
 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2834 Неутрално

  напротив , Добрев ясно заяви , че е заради нарушения започнали 2007 г при станишев

  "Делян Добрев каза, че казусът с БЕХ се развива в последните 3-4 години. "Нарушение, което ЕК твърди, че България е направила в периода 2007 - 2015 г"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1968 Весело

  Правителството не знае или не признава защо ЕК глобява БЕХ
  —цитат от коментар 0 на заглавие  Ох горките!
  Пуснете "коледна реклама", в която просите пари,
  та да ви пращат смс-си и да съберете
  " в размер на едва около 77 млн. евро" ,
  та да не си разваляте рахата!
  Колко са -77 млн. евро?
  Толкоз малко пари ще ги разцъме за месец два!
  Ако сложите и две награди екскурзия до Дубай
  през новогодишните празници, хората ще се засилят още повече!

 8. 8 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1730 Неутрално
 9. 9 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  Много са на ясно защо ЕК глобява БеХ. Но понеже няма да вадят глобата от джоба си не им пука. Пък вероятно са подкрепили бюджета си защитавайки чужди интереси. И така

  SHADOWS of SOFIA
 10. 10 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Само като се сетя за Топенержи

 11. 11 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 511 Весело

  Как дадат достъп на други оператори до входящите и вътрешните тръбопроводи, като ще лъснат неизгодните договори(на висока цена) на БулгарГаз с Газпром. Защо след като ЕК каза че Газпром използвайки монополното си положение е установил несправедливи цени за определени държави, но БулгарГаз не предоговаря нищо - очакванията са че монополот ще продължи и кучетата си лаят но керванът си върви.
  Но ЕК явно им показа че наказанията почват - 77 млн до 2015; до 2019 ще бъдат още 100.
  Или ще отворим пазарът си и ще предоговорим всичко с Газпром или ще ни пердашат с глоби докато свалим правителството и дойде такова което спазва пазарните правила.

 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4795 Неутрално

  След няколко години ни очаква нова глоба пак поради същата причина!

 13. 13 Профил на nxy49591978
  nxy49591978
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Глобата е пълен фарс, 100% политическа. Докато ни управляват послушковци, които припкат между Вашингтон, Брюксел и Берлин за инструктаж, така ще е.

 14. 14 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2637 Неутрално

  Как дадат достъп на други оператори до входящите и вътрешните тръбопроводи, като ще лъснат неизгодните договори(на висока цена) на БулгарГаз с Газпром. Защо след като ЕК каза че Газпром използвайки монополното си положение е установил несправедливи цени за определени държави, но БулгарГаз не предоговаря нищо - очакванията са че монополот ще продължи и кучетата си лаят но керванът си върви.Но ЕК явно им показа че наказанията почват - 77 млн до 2015; до 2019 ще бъдат още 100.Или ще отворим пазарът си и ще предоговорим всичко с Газпром или ще ни пердашат с глоби докато свалим
  правителството и дойде такова което спазва пазарните правила.
  —цитат от коментар 11 на ЙЕИ  Правителството, НС и президентството са слуги на КГБ-ДС мафията и това обяснява позицията на Нушка Кюфтака !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 15. 15 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  Правителството може и да не знае, но Б(е)Х, знае.

 16. 16 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Весело

  "Без да имат достъп до тази основна инфраструктура, за потенциалните конкуренти е било невъзможно да навлязат на българския пазар за доставки на газ на едро в България."

  - Да бе, Топенерджи или Овъргаз... :) Газпром или Газпром...
  http://razuznavane.com/wp-content/uploads/2014/04/Preskonferencia-na-Volen.jpg

  Със здраве.

 17. 17 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 524 Любопитно

  Ако не знаят - да си дигат парцалята и чао!Ако знаят,но си мълчат като посрано дете - лобутът оправя много неща!А,и в случая не са защитени от Константинополската конвенция!!!

 18. 18 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 352 Неутрално

  "...Това не е първият случай, в който министърът на енергетиката се опитва да опровергае ЕК, както и самата себе си. Предният такъв случай е в резултат от запитване на народния представител в Европейския парламент Светослав Малинов до Комисията относно отношението ѝ към бъдещо строителство на АЕЦ "Белене". В отговора си комисаря по енергетиката и климат отговаря, че "възобновяването на проекта АЕЦ "Белене" през 2018 г. представлява нов проект по смисъла на член 41 от Договора за Евратом" и припомня, че "предишният проект за АЕЦ "Белене" бе преустановен през 2012 г.". Няколко дни по-късно обаче министърът на енергетиката [Теменужка] продължава да твърди, че това е същият проект".

  Просто трябва да се има предвид, че не куклата говори, а колективния вентролог зад гърба и. На какъв език ? Хайде холан, и у нас, и по света дори децата знаят на какъв език се хортува в българската енергетика...

 19. 19 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Има ли още нужда от доказателства колко са корумпирани ГРОБ??

 20. 20 Профил на Goldmantelziesel
  Goldmantelziesel
  Рейтинг: 294 Неутрално

  На правителството чак такива когнитивни функции не са му заложени. То има инстинкт за хренене, инстинкт за самозащита и инстинкт за нападение. И горе-долу тва е.
  —цитат от коментар 4 на zyb18561487


  Тоест някъде между амебата и чехълчето.

 21. 21 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Управляват ни безпардонни лъжци и крадци.

  За лъжите на ББ и на Теменужката трябва да им се търси отговорност.

 22. 22 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3434 Весело

  Както става ясно и Беляне и патока отече та се не видя...и сега всички взели комисионни от Масква се напреварват да лъжат,недочуват и мамят!И Баце и Гоце и Румбата и Р.Овч....и радиото Темененужка!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 23. 23 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  Нормално все пак, правителството се оглавява от едно умствено изостанало пожарникарче и купчина послушни некадърници.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 24. 24 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Продажници!
  Владислав Горанов министър на финансите трябва да предяви регресен иск срещу всички виновни длъжностни лица както за тези 77 милиона така и за 1.8 милн. за реакторите а не да живее в подарени му палати инак ще има насред площада с пранги и при бай Ставри и то дългосрочно за съучастие и поставяне в услуга и защита интересите на чужда държава.
  ===========================
  Чл. 103. (Доп. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация умишлено ги води във вреда на републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до петнадесет години, както и с лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 9.

  https://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/1589654529

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 25. 25 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 746 Неутрално

  А ако “Който” е главен прокурор, кой трябва да го обвини?
  Господ? Каквото прозрение беше получил Филчев!

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 26. 26 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Затова Европа, не е съгласна с български пАток.Нека лилиПута не хвърля вината върху България.Цялата работа с големия Член на ГоцЭ е такава.Заробване от Златната орда.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 27. 27 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#24] от "Танас":

  Горанов?!? Та този тъпак от шест години живее или без да плаща наем или в собствено жилище, записано на името на друг. И в двата случая, в нормална страна щеше първо да излезе от властта завинаги и второ - да бъде разследван. В страната на прасетата и сополите, обаче, е министър...

 28. 28 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  Пълен ташак са тия министри.

 29. 29 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  "Без да имат достъп до тази основна инфраструктура, за потенциалните конкуренти е било невъзможно да навлязат на българския пазар за доставки на газ на едро в България."- Да бе, Топенерджи или Овъргаз... :) Газпром или Газпром...http://razuznavane.com/wp-content/uploads/2014/04/Preskonferencia-na-Volen.jpg Със здраве.
  —цитат от коментар 16 на plebs


  "Автентичните антикомунисти" тук ентусиазирано защитават Газпром и настояват да му дадат газопроводите ни. Това дори Жан Виденов не си го позволи, по негово време руснаците искаха газопроводите но той прояви чувство за национална отговорност и не им го даде. Което доста помогна за свалянето му. Но щом е за Брюксел "автентичните" свалят гащите. В преносният и прекият смисъл, да си спомним за една конвенция.

  Иначе традиционното плюене на опозицията, парламентарна и извънпарламентарна. А защо е наказанието е много ясно, поради жалбата на Овергаз. Искаха да получат достъп до газопроводите и газохранилищата за да осъществяват внос и конкуренция на Булгаргаз. И понеже са дъщерна фирма на Газпром с дъмпингов внос щяха да фалират Булгаргаз за няколко години и руснаците получават през задният вход монопол за газоснабдяването. Това което никое правителство не посмя да им даде, дори БСП.

  Впрочем така нашите "автентични" по този начин защитават това което Брюксел забранява, съвместяването на производител на газ /Газпром/ и транспортьор /Овергаз/. Замаскирано с това че уж Овергаз са самостоятелни но всички знаят, че зад гърбът им /тогава/ беше Газпром. Но за тях това е без значение, важното е да сме опозиция и верни на Брюксел /със свалени гащи, пряко и преносно/.

  И да попитам аз защо Овергаз и всички останали мераклии не си построят газопроводи и газохранилища като са толкова мераклии? Къде, в коя промишленост го има това да те задължават да дадеш производствените си мощности на конкурента си? Можете ли да си представите например Мерцедес да даде половината си заводи на Форд или Нисан да си произвеждат в тях колите и да ги конкурират на собственият им пазар?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 30. 30 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  "Достъп на потенциалните конкуренти" говорят малоумниците. Хайде да бъдем конкретни, КОЙ щеше да осъществява този конкурентен внос по газопроводи които имат достъп само и ЕДИНСТВЕНО до руски газ. Цялата инфраструктура /газопроводи, компресорни станции/ е нагодена единствено към внос на руски газ, за да се даде достъп до други източници се налага строежа на нови интерконектори и компресорни станции.

  Западни фирми? Пълен абсурд е да се смята, че Газпром ще даде по-ниски цени на западна фирма за да го конкурира на пазар който е завладян от него.

  Възможните "потенциални конкуренти" са само и ЕДИНСТВЕНО руски фирми. Директно с Газпром или чрез подставени фирми като Овергаз. При което не искат да влязат на пазара нормално като си построят съответните мощности ами искат наготово мощностите на конкурента. КЪДЕ, в коя промишленост го има това? Ето това защитават автентичните полезни идиоти.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 31. 31 Профил на loseva
  loseva
  Рейтинг: 294 Неутрално

  ""навежда на мисълта, че правителството в България или е некомпетентно – не разбира защо се налагат глоби и как да бъдат избегнати, или "масажира фактите" до такава степен, че само се оплита в тях.""
  Некомпетентно е меко казано!!! Имат мозък само да слушкат руските другари!

 32. 32 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  И отново да попитам защо това изискване за 50% резервиране за външни доставчици не се отнася за Северен поток? КОГА Брюксел ще ГЛОБИ Германия така както глобява нас? Която не спира Северен поток въпреки многократните призиви и дори решение на Европейският парламент. Или законите на ЕС важат само за нас но не важат за Германия?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 33. 33 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  ""навежда на мисълта, че правителството в България или е некомпетентно – не разбира защо се налагат глоби и как да бъдат избегнати, или "масажира фактите" до такава степен, че само се оплита в тях.""Некомпетентно е меко казано!!! Имат мозък само да слушкат руските другари!
  —цитат от коментар 31 на loseva


  Слушкат като им забраняват достъпа до мрежата на Булгаргаз? Това само "автентичен" може да го каже.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 34. 34 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3256 Неутрално

  Правителството много добре знае. Искат от ЕК да отрежат руска тръба за газ към централна Европа. Не знае обаче как политкоректно да го каже. Дефицит на образование и езикова култура е това.

 35. 35 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5879 Неутрално

  Всички действия досега от наша страна са в полза на българските монополи, които работят ръка за ръка с руските си доставчици в ущърб на българските граждани.
  И тук проблемът не са руските доставчици,а условията, които налагат българските управляващи, без значение дали са заплашени, "поощрени финансово" :) или от глупост.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 36. 36 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  Правителството много добре знае. Искат от ЕК да отрежат руска тръба за газ към централна Европа. Не знае обаче как политкоректно да го каже. Дефицит на образование и езикова култура е това.
  —цитат от коментар 34 на Judjuk


  И аз мисля, че зад тази внезапна принципност на Брюксел се крие нещо друго. Отначало си мислех, че просто натискат за приватизация на Булгартрансгаз и отзад стоят интересите на голяма западна компания. Но шефа на Булгаргаз в едно ТВ предаване каза, че са предлагали 49% приватизация с изричното условие да е западна компания и не е прието от Брюксел. Значи нещо друго е.

  И за момента в главата ми се въртят две хипотези - едната е, че ни дават ясен знак, че не одобряват тази опърничавост и опити за самостоятелност проявени с отказа за ратификация на Стамбулският ферман и конвенцията за мигрантите. Те и на Орбан не смеят да му го кажат ясно ами натискат за правата на съдии и т.н.

  И втората хипотеза е тази която ти изказа, не им харесват идеите на ББ за газов хъб и включване към Турски поток. Те от ЕС и друг път са намеквали, че виждат бъдещето ни в т.н. "вертикални коридори". Само че това означава, че теглим един газопровод към терминала в Гърция само за собствени нужди и край, изчезваме като транзитен център. Образно казано заместваме руският монопол с гръцки.

  Нашият интерес е диверсификация, и на доставчици но и на трасета. А Брюксел могат да искат каквото си искат, това са назначени чиновници и политици половината от които ще изчезнат следващата година след евроизборите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 37. 37 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 504 Неутрално

  все си мисля че вместо да се отдава под наем за транспорт на газ , другарите ще си приватизират мрежата чрез някой като гинка

 38. 38 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  Само като се сетя за Топенержи
  —цитат от коментар 10 на tosho_toto

  Да! Само като се сетим ...

  Архивите са живи!

  Ето от "Дневник":

  https://www.dnevnik.bg/biznes/2009/11/12/815060_gazovite_fanfari/
  .. ... "Топенерджи" изгря с пълна сила при служебното правителство на Стефан Софиянски. През април 1997 г. Софиянски подписа в Москва газова спогодба, която се смята за най-голямото отстъпление на българско правителство в полза на "Газпром" ... В нея се предвиждаше изграждането на нови газопроводи да става с финансиране от "Газпром" чрез "Топенерджи" и пак "Топенерджи" да експлоатира инфраструктурата и да извършва доставките..."

  Не бива да забравяме, не бива да ги оставяме пак да ни лъжат!
  "tosho_toto" !!!!!!!!
  Браво!

 39. 39 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  . ... "Топенерджи" изгря с пълна сила при служебното правителство на Стефан Софиянски. През април 1997 г. Софиянски подписа в Москва газова спогодба, която се смята за най-голямото отстъпление на българско правителство в полза на "Газпром" ...
  —цитат от коментар 38 на ajsayder

  Много се ядосах навремето. Един Жан Виденов навремето не отстъпи пред руснаците и не им даде газопроводите макар че МНОГО го натискаха. И тъкмо сме победили и уж тръгнали по правилният път и Софиянски свали гащите пред руснаците. На косъм бяхме да ги завладеят но някак си се измъкнахме.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 40. 40 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  Много се ядосах навремето. Един Жан Виденов навремето не отстъпи пред руснаците и не им даде газопроводите макар че МНОГО го натискаха. И тъкмо сме победили и уж тръгнали по правилният път и Софиянски свали гащите пред руснаците. На косъм бяхме да ги завладеят но някак си се измъкнахме.
  —цитат от коментар 39 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП

  Че те руснаците, баш за това свалиха Виденов .. за да дойде тяхно правителство!

  Победиха андрей-лукановистите.

  Бакърджиев сключи договор, според който окончателно се отказваме от Ямбургската спогодба (а преди това, Жан настояваше газ да си получаваме по нея) и Евгени се съгласи на "вземай и плащай!"

  Ей "Капитал " писа:

  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/1998/10/24/247180_dokumentiranite_kapani_v_dogovora_s_gazprom/

  ...".. в прав текст твърди, че договорите с Москва закопават Булгаргаз и че националните интереси в този случай не са защитени (със силен намек, че са продадени). Това директно хвърля камъни в градината на вицепремиера Евгений Бакърджиев, който де факто “уреди” сделката при срещите на четири очи с Рем Вяхирев. Така и не стана известно какво точно си казаха на тези срещи (те бяха поне две) Вяхирев и Бакърджиев. Според Васил Филипов резултатът от прегръдките с шефа на “Газпром” е катастрофален за интересите на България и на Булгаргаз, които са изтъргувани.
  Сериозен капан е и клаузата за плащане на заявените доставки. Ние трябва да плащаме не само доставките, но и разликата между заявените и ползваните количества по 75% от средната цена, действала за периода. "
  -----------------
  Та всеки политик, дето се занимава с "Газпром" се сеща за Жан и как беше свален .. 41. 41 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3256 Неутрално

  "А Брюксел могат да искат каквото си искат, това са назначени чиновници и политици половината от които ще изчезнат следващата година след евроизборите."
  До коментар [#36] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Тцъ! В Брюксел има як контрол и програмирана приемственост. Като стана въпрос за диверсификация, ти знаеш ли защо готовото конекторче до Румъния стои празно и ръждясва от доста време? Да не си помислиш, че съм против диверсификацията, хич даже, но знам , че газът идва оттам където го има. А ЕК не обича Русия и това е меко казано.

 42. 42 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  Единият милиционер намери Станишев за виновен. Другият реши, че всичко е заради Овергаз.


  Когато си тъпо ченге ту е напълно невъзможно да схванеш, че някой може би защитава законността и конкуренцията. Защото в празната ти фуражка такива понятия не виреят.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  Не, то знае, но мисли че ние не знаем и ще може да ни излъже.

 44. 44 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Резултатът и от двете е един и същ – липсата на конкуренция и адекватно управление (в лицето на правителството) води до по-ниско качество на услугите и по-високи цени, което вреди на икономиката и забавя настигането на доходите в Западна Европа

  Резултата е ,че хората засилват псувните и въпроса - Абе защо тия не се измитат , - придобива вече и постепенно осъзнаване . няма да се изметат , трябва да ги изритаме . Така , както рита подкован кон .

 45. 45 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Еднодневки . Всеки търси обяснения за простотиите на правителството . Причината е една и е ясно и очевадно заявена пред Маданските миньори ." Аз съм Прост , и вие сте прости .Затова се разбираме добре " И се разбират , и вкупом години наред ръсят простотиите . И същевременно все повече и повече придобиват образа на пеликани . Това , което става сега , беше предначертано още преди в годините , когато се вдигна вълна от ентусиазъм и и от противопоставяне от проекта НАБУКО . Що думи , що мераци , що бълнуване около него . Но бавно у тихо , но упорито , се редеше пасианса за турските Таб и ТАНАП . Още тогава Турция точеше зъби за продажбата на газа , достигнал до турска територия , да бъде продаван итранзитиран ВЕЧЕ като тяхно собственост . Или сегашните напъни и желания всяка страна да си изгради ХЪБ на собствена територия . Един вид борса , на която ще се формират цените на газа за потенциалните купувачи . Естествено ,схемата не е проста , но в общи линии целта е такава . И докато Простия и простите , и брюкселските зелки се шуглавеха , Турция е вече почти осъществила намеренията си . Тя няма да изпусне златната кокошка . Диверсификацията е готова - ще купуваме газ от Русия , ще купуваме и от Турция . Също руско пороизводство . Но по турска цена . И ще ни се стъжни до сълзи , ако и Ципрас ни хързулне по бананова кора . Още повече , че и руснаците ни гледат като бедни навлеци . След всичката помия , която се лее върху тях от българса страна . По- добре Простия да построи ПЪБ . Да облече престилка и да застане зад тезгяха . Поне БИРА произвеждаме . И то не лоша . Но пък е казано , че непрокопсания търговец е жив просяк . И като се огледаме , виждаме , че е живата истина .

 46. 46 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  Когато си тъпо ченге ту е напълно невъзможно да схванеш, че някой може би защитава законността и конкуренцията.
  —цитат от коментар 42 на Darth Plagueis


  Остава да обясниш, защо "законността и конкуренцията" не важат за Северен поток.

  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2018/03/28/3154123_germaniia_odobri_stroeja_na_severen_potok_2/

  През 2014 г. Европейската комисия (ЕК) направи всичко възможно, за да спре подобния "Южен поток", който трябваше да минава през България. В сегашния случай Берлин не получи същите препоръки като София, което повдига редица въпроси относно прозрачността на взимане на решения в ЕС, както и авторитета на отделните страни членки.
  —цитат от коментар 0 на Северен поток

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 47. 47 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  Единият милиционер намери Станишев за виновен. Другият реши, че всичко е заради Овергаз.
  Когато си тъпо ченге ту е напълно невъзможно да схванеш, че някой може би защитава законността и конкуренцията.
  —цитат от коментар 42 на Darth Plagueis

  По принцип е заради основания с руски капитали "Овергаз" и иде реч за конкуренцията на вътрешния пазар и достъпа до българските национални тръби за разпределяне на руски газ..

  То е писано!
  И в "Капитал" и в "Дневник".. :

  https://www.dnevnik.bg/biznes/2017/11/30/3088033_overgaz_shte_podade_vtora_jalba_v_brjuksel/

  "Овергаз" подготвя нова жалба до Брюксел, която е свързана с таксите за достъп и разделянето на газовата мрежа в страната на транзитна и за вътрешно ползване. Това каза изпълнителният директор на "Овергаз мрежи" Светослав Иванов в интервю за седмичника "Капитал". Анонс за интервюто е публикуван в днешния брой на всекидневника "Капитал Daily".
  В края на миналата седмица се разбра, че България ще бъде глобена от Брюксел по наказателната процедура, която беше образувана след жалба на "Овергаз" от 2011 г. Въпросната глоба реално ще бъде платена от Българския енергиен холдинг (БЕХ), който е нарушил правилата, и ще влезе в бюджета на ЕК. Самата газова компания затова ще търси компенсация за понесените щети в съда, обясни Иванов.
  На закрито заседание миналия петък парламентът реши България да не признава вина по т.нар. газово дело на ЕК срещу БЕХ и дъщерните му "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" и задължи кабинета да обжалва решението..."

  Та да , от една страна - заради "Овергаз" и разпределянето на руския газ , от друга страна иде реч - че някой може би защитава законността и конкуренцията.

 48. 48 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2747 Любопитно

  До коментар [#24] от "Танас":

  "Чл. 103. (Доп. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация умишлено ги води във вреда на републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до петнадесет години, както и с лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 9."

  Отнася ли се за финансирането на чуждо производство на самолети?

 49. 49 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2747 Весело

  До коментар [#47] от "ajsayder":

  "По принцип е заради основания с руски капитали "Овергаз" и иде реч за конкуренцията на вътрешния пазар"

  Производството по нарушаване на конкуренцията е образувано по жалба на "Овергаз", но това не пречи ЕК да разгледа "господстващото положение на пазара", осигурявано чрез провала на "Набуко", "Южен поток" и въпросния конектор с Гърция.
  Ако трябва да сме докрай либертасти, то трябва да се осигури и "свободна конкуренция" и на транзитните такси. А с "една тръба" не става, нали!?

 50. 50 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 718 Неутрално

  'Айде ... 'айде! Някакви си 150 млн. лева и вече толкова зор!
  77 млн. евро се изя'дат, 77 млн. евро се изпиват ... сал споменът остава!
  Та не "изядохме" ли 3 млрд. лева за стари самовари в Белене?!
  Не "изручахме" ли и още 4,5 млрд. лева от КТБ?!
  Не си ли платихме още около 25 - 30 млн. евро по загубени от т.нар. "държава" дела в Страсбург?!
  Сега, без въобще да се знае какво ще стане с т. нар. Турски поток, Така наречената министърка вече обяви обществена поръчка за изграждането на "Българската тръба".
  Вчера се кандидатирахме и за някакви "балкански" световни първенства, заедно с комшиите.
  Построихме в напълно обезлюдени села с по 20 - 30 останали стари хора плувни басейни и стадиони ..... - примерите на държавно безхаберие и крадене са стотици!!! За "обновленията" в София ... да не споменавам, че ме заболява стомахът!
  Важното е да има някакво обяснение, като за пред лумпени, за харченето не "едни пари". 'Щото .... като има пари за харчене, от тях има и много за крадене!
  Гласувайте отново за ГЕРБ .... и отново .... и отново! Гласувайте и за БСП, както и за всички други партии, оглавявани от бивши ченгета и доносници!

  И не се оплаквайте - сами сме си ги докарали до това дередже, до което сме се докарали!

 51. 51 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  До коментар [#47] от "ajsayder":"По принцип е заради основания с руски капитали "Овергаз" и иде реч за конкуренцията на вътрешния пазар"

  Производството по нарушаване на конкуренцията е образувано по жалба на "Овергаз",

  но това не пречи ЕК да разгледа "господстващото положение на пазара", осигурявано чрез провала на "Набуко", "Южен поток" и въпросния конектор с Гърция.
  —цитат от коментар 49 на wanderer


  Нищо не пречи на ЕК да разгледа, каквото си ще , НО ЛИЧНО АЗ НЕ ЗНАМ ДА Е РАЗГЛЕЖДАНО НЕЩО ДРУГО ОСВЕН ЖАЛБАТА НА "ОВЕРГАЗ".

  А "Овергаз" , както е по публикациите в "Дневник" и "Капитал" , се жали , защото иска ДОСТЪП при равни условия в чуждата тръба - собственост на Българската Държава и оперирана от "Булгаргаз" .
  "Овергаз" иска с този достъп да дава РУСКИ ГАЗ на някакви други СВОИ КЛИЕНТИ..

  Ей го казусът накратко (според писаното в медиите) и кога и дали ЕК ще се събере да умува за "Набуко" или за някакви си други неща и ще се събира ли, лично аз не знам?

  Да припомним - Андрей Луканов и неговото "Топенерджи", както и "автентичните десни" , искаха и искат руска собственост върху тръбите в България.

  Бойко Борисов, неавтентичните десни , Жан Виденов , Жотев и разни други .. не искаха чужда руска собственост, а искаха тръбите да са държавни-български.

  Ако на изборите , хората гласуват за "автентичните десни" , "Демократична България" и т.н. в "Газпром" ще отворят шампанско.
  Така ще бъде почетена и паметта на Андрей Луканов и една негова мечта ще бъде сбъдната!

  Та ей ги нещата простичко ..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK