Може би през 2019: изтича ли им времето на популистите

Може би през 2019: изтича ли им времето на популистите

© ReutersФалшивите обяснения и обещания на популистите очевидно не водят доникъде. Дано през новата 2019 година повече хора да си дадат сметка за това и дано модата на популизма започне да отминава, пише Ясен Бояджиев за "Дойче веле".


Едно от най-хубавите неща по време на коледно-новогодишните празници е политическата тишина. Дори бомбичките и фойерверките не могат да вгорчат тази наслада. Управляващи и опозиция се изпокриват някъде за десетина дни и ни оставят на мира. Е, този път имаше кратко прекъсване посредата: покрай едно решение на кабинета за финансиране на спортно съоръжение премиерът Бойко Борисов изрече следното: "Всички обичат да се снимат, а когато трябва да се построи зала и да се върши работа, мераклиите са малко".


Но това е нищо на фона на целогодишната канонада от празни приказки, измислици и лъжи, на която е подложено населението с цел омайване, заблуда и отвличане на вниманието. Празниците обаче отминаха и както се пееше в една песен, "от утре (пак) започват дълги тягостни дни".


Популизмът е на мода
Такава е, общо взето, модата и по света. Миналия месец международно изследване показа, че през последните 20 години подкрепата за популистки партии в Европа е нараснала повече от три пъти (от 7 до над 25%), благодарение на което те са влезли в правителствата на 11 държави. Броят на хората, управлявани от правителство с поне един популист, се е увеличил от 12,5 милиона на 170 милиона. Изследването отчита още, че популизмът е пъстро явление – от крайно ляво до крайно дясно, и че когато е в управлението това често води до подкопаване на демокрацията, медиите, съдебната система, правата.


Популизмът има много определения, най-разпространеното сред които е даването на неизпълними обещания. То обаче далеч не изчерпва присъщите му черти и проявления. Например противопоставянето на "елит" и "народ"; говоренето на онова, което "народът" иска да чуе; раздухването на измислени проблеми и фалшиви страхове; даването на лесни отговори на сложни въпроси; разпадът на причинно-следствените връзки и на връзката с реалните факти.


Най-голямата заплаха за популизма е онова, което най-много му се иска – властта. Защото тогава безсилието и безсмислието му бързо лъсват. Силата му е докато е в опозиция. И в това, че е зарáзен – усещайки, че губят наддаването, останалите започват малко или повече да правят същото.


Българската специфика


Последното се вижда много ясно в България. В изследването е спомената царската изборна победа през 2001 г. - най-високият резултат, постиган от популистка партия в разглежданите европейски страни. След известен спад, от 2009-а започва нов възход, след което намаление не се наблюдава.


Всъщност изследването не казва цялата истина. А тя е, че всички партии в настоящия български парламент, независимо от претенциите си, в една или друга степен (по-скоро голяма, отколкото малка) са завладяни от това явление. Разбира се, не искам да кажа, че в някои партии няма по някой и друг политик, който да не се отклонява понякога от този модел на поведение. Има и такива, които от време на време се изкушават от истината. Или поне им личи, че изпитват неудобство, докато послъгват. Но те са изключения.


И отдясно, и отляво


Най-голямата сред управляващите партии започна като откровено популистка ("Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме"). Идването ѝ на власт навремето обаче съвпадна със световната икономическа криза, което я принуди (поне отчасти) да се съобразява с реалността и да се придържа към известен прагматизъм в управлението. Благодарение на това поне бе поддържана фискална и финансова стабилност. Остана ѝ обаче желанието да се харесва на всички. Затова променя мнението си при всеки протест (стига да не става дума за съдебната система и корупцията), а реформите ѝ са половинчати или спрени. Полуистини и откровени лъжи пък често прикриват действителните мотиви и интереси. Като твърдението на премиера, че ЕК искала приватизация на българската газопреносна мрежа, но той я бил спасил. Всъщност, през цялото време е спасявал "Газпром" от конкуренцията, а българите – от възможността да избират доставчик.


Формално опозиционната днес социалистическа партия пък, още преди да успее да се отърси от миналото си и да се впише органично в европейския левоцентристки контекст, се втурна в обратната посока. И сега се опитва да прегърна едновременно икономическите бълнувания на крайнолевия и национал-консервативните глупости на крайнодесния и антиевропейски популизъм. Като не изпуска и изконната си привързаност по руска линия.


Тук спокойно можем да прескочим ДПС, което притежава повече характеристики на фирма или бизнес асоциация, отколкото на политическа партия. И да преминем към останалите, които и по генезиса си, и по политическата си практика се вписват най-цялостно в популистката мода. Те си бяха много добре в опозиция, но властта им се отрази зле. В редки случаи някои от тях опитаха да защитят някакви що-годе смислени каузи, но се провалиха. Иначе тихомълком се отказаха от почти всичките си обещания (и слава богу), макар че от време на време опитваха да поддържат образа си с някоя и друга безсмислена битка. Но не успяха, защото най-големите партии им иззеха ролята и ги надвикаха (за "джендърите" или вечно задаващата се "бежанска вълна" например).


Същевременно те се включиха успешно в пробутването на лобистки закони, инсталирането на подставени лица във властта и превземането на държавата от частни интереси. Най-ярък обаче ще остане споменът за неспирните каруцарски разправии помежду им. Като резултат, ако има някаква добра новина от миналата година, тя е, че с влизането си във властта въпросните партии се самоизобличиха и си "отрязаха клона".


Може би през 2019?


Това, разбира се, е малка радост и като цяло ситуацията хич не е оптимистична – мераклиите да заемат това място са неизброими. А и се задават нови избори, тъй че голямо надвикване ни чака. Но пък нещата зависят и от всички нас, защото предлагането ще се засилва, докато има голямо търсене.


Затова да си пожелаем през новата година по-малко хора да се хващат на празните приказки, измислиците и лъжите им. И повече хора да си дадат сметка, че фалшивите обяснения на света и фалшивите обещания не водят доникъде.


Да, популизмът още е на мода. Но все някога тази мода ще започне да отминава. Може би през 2019?


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (148)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 365 Неутрално

  Изтича, дръжки..Продължавайте да толерирате всякакъв тип малцинства, продължавайте да изнасяте и преразпределят е wealth към Третият свят, за сметка на средната класа в западните общества, продължавайте с неадекватната мигрантска политика, пък чакайте краят на популизма.Само да не дойде вашият първо.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 3. 3 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  Времето на популистите изтича.
  Те се провалиха. Показаха, че не защитават никакви ценности, освен тези на собственото си властолюбие, готови да го реализират с цената на всичко.
  Затова и през 2019 година ще продължават да жънат разочарования, неуспехи и провали.
  Докато накрая изчезнат.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 4. 4 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3153 Неутрално

  Да не стане така, че на евроизборите популисти и фанатици на крайностите да са по-силни от всякога !?

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8319 Неутрално

  Когато изчезнат наивниците и дебилите, тогава и популистите.

 6. 6 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  До коментар [#4] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  НЕ.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 7. 7 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  Изтича времето на пребоядисалите се в демократи леви либерал-толерастки отрепки и лумпени

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 8. 8 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 359 Неутрално

  "...Всички партии в настоящия български парламент са завладени от популизма..."

  Не е ли горното твърдение доста евфемистично формулирано ?!

  Смятам, че ето така някак си по му мяза (нищо, че се повтарям):

  В 44-то Народно събрание 240 бойци на Партията от всичките и родове войски самоотвержено водят ариегардни битки с омаломощената нация. Солидно подпомагани от голямокалибрената артилерийска система, инсталирана на "Дондуков" 1 и от тежкия бомбардировач, кацнал на "Дондуков" 2.
  Оптимистичната страна на всяка тоталитарна/мафиотска пирамида се състои в това, че след достигане на определен праг на отрицателна селекция, неудържимо започва лавинообразен процес на вътрешновидово самоизяждане.

 9. 9 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 365 Неутрално

  До коментар [#6] от "Боян Таксиров":

  Не, само че Да.Мога да се обзаложа на каквото искаш, че т.нар. популисти ще увеличат представителството си в ЕП и то при положение, че ЮКИП на Фараж няма да е представена.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4088 Любопитно

  През 2019, ще има популация на популизма.....
  Ще се разпространи в най различни разновидности....
  Чешкия популизъм например е с доста интересни характеристики.
  Малка атеистична държава, украсена с утра леви и десни фракцийки.

  Bukalemun
 11. 11 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ще отекът в канала на Историята 💀
  —цитат от коментар 1 на aleks ivan

  Харесва ми характеристикста "дават неизпълними обещания."
  Много точна.

  Меркел с "вир шафен дас" е пътник.

 12. 12 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1992 Любопитно

  “Популизмът е на мода”

  И що, каква е причината за тая мода? Да не е заради лъжите на либертастите от рода на Бояджиев? Или пък някой е изпълнил обещанието за “свободна пазарна икономика” със санкции, “взятки под масата” - въглеродни квоти, джендър слободия и куп други простотии?
  “Отрицателната лихва”, “отрицателната доходност”, “отрицанието на Живота”, проповядвано и от Бояджиев, не трябва ли да бъде изметено ви веки веков?

 13. 13 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Чудех се дали е възможно качеството на анализите да продължи да спада така и през новата година - е, възможно е.
  Такава купчина сбирщайн истинки и пожелателни измишльотини!

  Доброто е заразно
 14. 14 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2773 Неутрално

  "Да, популизмът още е на мода. Но все някога тази мода ще започне да отминава."

  Ще отмине, естествено. Защото с популизъм нищо не може да се произведе. "Икономиката, глупако!".

 15. 15 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Докато тоя народ верва в разни лотариии и търка билетчета(вместо да се хване да работи) - популистите ще са на мода. Народът иска да му се обещава светло бъдеще без здраво бачкане

 16. 16 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Времето на популистите изтича....
  —цитат от коментар 3 на Боян Таксиров


  В България популистите бяха „наритани“ от НС.
  Такива лъжци като ДСБ, СДС и ДаБГ вече никога няма да са в управлението на страната.


  До коментар [#5] от "Роси":

 17. 17 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1992 Весело

  До коментар [#13] от "АзКлавдия":

  “качеството на анализите да продължи да спада така”

  Някакси трябва да се онагледи “оттичането в канала на Историята”.

 18. 18 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  До коментар [#9] от "Noise":

  Ще видим :)

  Не забравяй, че политическата ситуация ескалира и в отговор на популитската заплаха противниците на популистите се консолидират и организират.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 19. 19 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Когато изчезнат наивниците и дебилите, тогава и популистите.
  —цитат от коментар 5 на Роси


  Поне намаляват..
  Меркел е пътник ,Макрон май и той , Италия , вишдградците биха шута на толерст-популистите.

 20. 20 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Популистите за мен са хора,като нас коментиращите,
  но искат да имат само плюсове под мненията си,
  дори да пишат неща ,в които не вярват.

 21. 21 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1992 Весело

  До коментар [#14] от "Един препатил":


  “Защото с популизъм нищо не може да се произведе.”

  А с либерализма какво се произведе? Квоти, санкции, ИДИЛ. “Дълговете, глупако!”

 22. 22 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Бу-ха-ха! Много обичам да чета статии на либералния гърч. Малоумниците така и не разбраха, защо хора които допреди 10 години имаха търпимост сега нямат. Единсвеният начин либерал-болшевиките да го разберат е когато техни близки загинат от ръката на терорист, а те самите са ранени или изнасиление от варвари.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 23. 23 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  Всъщност вече няма за какво да се гласува.
  През последните пет години правя едно и също упражнение на изборите.
  Отивам и слагам един голям кръст на цялата интегрална бюлетина.

 24. 24 Профил на Goldmantelziesel
  Goldmantelziesel
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Единсвеният начин..... те самите са ранени или изнасилени от варвари.
  —цитат от коментар 22 на Мизийски ☦


  Ти изнасилен ли си или само ранен?

 25. 25 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3054 Неутрално

  Не, времето на тези, които наричате популисти, тъкмо идва.
  Неизпълнимите обещания ги даваха точно крайните либерали и предизвикаха проблеми. Махалото ще се люшне пак, надявам се без крайни ексцесии, и хората ще се погрижат за бъдещето на своя свят.

  Еретик
 26. 26 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3153 Неутрално

  До коментар [#6] от "Боян Таксиров":

  Дано си прав.Аз не съм оптимист по темата.
  Надявам се обаче подсилването на крайнолевите и крайнодесните популисти на евроизборите, да стане нужния катализатор за трансформирането на ЕС ! Скорости/ядра и кой от къде е !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 27. 27 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  "Да, популизмът още е на мода. Но все някога тази мода ще започне да отминава."Ще отмине, естествено. Защото с популизъм нищо не може да се произведе. "Икономиката, глупако!".
  —цитат от коментар 14 на Един препатил

  https://trud.bg/влизаме-в-топ-10-по-ръст-на-бвп/
  Чудно защо "популистите" от Полша и Унгария имат най-висок ръст на БВП в целият ЕС.А в Унгария БМВ открива завод като цялата инвестиция е над 1 милиард евро.

 28. 28 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#2] от "Noise":

  "продължавайте да изнасяте и преразпределят е wealth към Третият свят,"

  Вярно ли това правят?

  Щом е така защо Третия свят е беден пък ние сме богати?

  Модератора е неадекватен!
 29. 29 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2790 Неутрално

  Изтича времето на либерастията, виден защитник на която е DW. И се вижда съвсем ясно на различните избори. Така че 2019г по време на евроизборите ще има як ритник по либерастките задни части и на бунището.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 30. 30 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 895 Неутрално

  [quote#24:"Пешу"][/quote]

  Благодаря ви, че доказвте колко еи е акълът. Аз ненавиждам левите и либерални шизофренични възгледи и следователно мога да се сетя и без да ми се е случило. Едва ли може да ви го побере главата, иначе нямаше да зададате такъв дебилен въпрос.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 31. 31 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 365 Неутрално

  До коментар [#18] от "Боян Таксиров":

  Нищо не забравям.Само че, щом аз мога да се отвратя от управляващата каста от последните 20-30 години в световен мащаб, вярвай ми, всеки може.Винаги съм смятал себе си за човек на палитрите, обаче май дойде "Време разделно".. И или ще се оправим с либерастията, или тя ще ни довърши и ще оставим на децата си един отвратителен свят за живот.Няма средно положение.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 32. 32 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1634 Весело

  Но кой политик не е лъжец и популист. Даже Солон преди 25 века се е правил на луд преди да бъде изгонен позорно от атиняните.

 33. 33 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#27] от "Мусаши":

  Заради ниската база и географското си положение.

  Модератора е неадекватен!
 34. 34 Профил на Goldmantelziesel
  Goldmantelziesel
  Рейтинг: 299 Неутрално

  [quote#24:"Пешу"]
  —цитат от коментар 30 на Мизийски ☦
  Благодаря ви, че доказвте колко еи е акълът. Аз ненавиждам левите и либерални шизофренични възгледи и следователно мога да се сетя и без да ми се е случило. Едва ли може да ви го побере главата, иначе нямаше да зададате такъв дебилен въпрос.[/quote]

  И аз ви благодаря, че доказвате колко прости хора са популистите.

 35. 35 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 365 Любопитно

  До коментар [#28] от "Ivan_":

  Искаш ли да сравним данните , с тези от преди 20-30 години?И да видим как се движи състоянието на т.нар средна класа и това на страните от т.нар Трети свят?

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 36. 36 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 269 Любопитно

  До коментар [#35] от "Noise":

  Защо от преди 20-30 години?

  Просто от любопитство, как точно избираш периода?

  Модератора е неадекватен!
 37. 37 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1634 Весело

  Средната класа в България наброява около 300 000 човека, повечето от които изобщо не ходят да гласуват.

 38. 38 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 294 Весело

  [quote#24:"Пешу"]
  —цитат от коментар 30 на Мизийски ☦
  Благодаря ви, че доказвте колко еи е акълът. Аз ненавиждам левите и либерални шизофренични възгледи и следователно мога да се сетя и без да ми се е случило. Едва ли може да ви го побере главата, иначе нямаше да зададате такъв дебилен въпрос.[/quote]

  Акълът му е какъвто е той самия😂😂
  (нека той сам си каже)

 39. 39 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  До коментар [#27] от "Мусаши":Заради ниската база и географското си положение.
  —цитат от коментар 33 на Ivan_

  Има държави с по-ниска база,пък не постигат сериозен ръст на БВП.А същевременно в държавата с най-висока база САЩ и там се очаква ръст на БВП над процента.Пък и там управлява"популист" според либерастките медии.

 40. 40 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 269 Любопитно

  До коментар [#35] от "Noise":

  Бях гледал едно интервю на Уорън Бъфет, не си спомням по какъв повод говореше и къде.
  По памет цитирам човекът каза следното:
  "Само за времето на един човешки живот, 70-80 г. обществото е напреднало толкова, че днес всеки един човек от средната класа, получава по-добро здравно обслужване от това което е получавал Рокефелер в момента в който е бил най-богатия човек на света."

  Понеже те усещам накъде биеш и какви данни искаш да ми покажеш, се опитвам да ти подскажа, че може би има и други показатели за сравнение и че тези резултати имат своята цена, която не е във месечния бюджет на фамилия от т.нар. средна класа.

  Модератора е неадекватен!
 41. 41 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  До коментар [#39] от "Мусаши":

  Над 3 процента ръст на БВП.

 42. 42 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2976 Неутрално

  Единственият, който не е бил популист и който има воля да прави непопулярни реформи, е Костов. Мисля, че вече на всички е ясно, че без реформи, които да доведат до разделение на властите и които да възстановят работещите институции (да работят за обществото, каквото е предназначението им, а не за олигарси и за политическия елит), няма да има просперитет за държавата, колкото и да си го пожелаваме по Нова година. Затова е време Костов да дойде! Да направи реформите и да се оттегли отново, още по-мразен. Веднъж показа, че може да бъде истински държавник, служещ на националните интереси – време е да го покаже отново!

 43. 43 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1160 Весело

  Да бе, то левундерите така хортуваха и ьа Доналд Тръмп, а човека си изпълнява стриктно предизборните обещания. А популисти като Клинтън, Буш и Обама не си изпълняваха обещанията.
  А сега де!?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 44. 44 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Пак си вкарахте автогол :)) Отговорихте ми на първия коментар на "ти", което показва кой е простият. Освен това сте и глупав, защото не се сетихте за това и вторият ви отговор е на "вие". Още веднъж много ви благодаря, че сте поредното доказателство за възпитанието и интелектуалните възможности на левите (комунисти, анархисти, либерали, левичари).

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 45. 45 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Всъщност всичко идва от почти престъпната небрежност, с която се борави с думата "популизъм".
  За мен популисти например могат да се нарекат западноевропейските правителства, въвели социална и пенсионна политика, която в момента ги принуждава да внасят хиляди образовани някъде другаде хора, докато младите местни хора живеят с усещането, че са по-зле от родителите си. Тоест обещавали са неизпълними неща - дефиниция за популизъм.
  Всички брекзитъри са популисти в този смисъл, както и Макрон, но тях никой не ги нарича така. Отнасят го италианци, поляци и унгарци.

  Доброто е заразно
 46. 46 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  Истината е че в България нема ни една партия дето да защитава интересите на средната класа.

 47. 47 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6125 Неутрално

  До коментар [#4] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  ОХI

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 48. 48 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#39] от "Мусаши":

  Мусаши, зададе конкретен въпрос за Унгария и Полша.
  Дадох ти конкретен отговор.

  Сега започваш да се опитваш да си изсмучваш от пръстите още неща, докъде ще искаш да стигнем?

  Да има държави с по-ниска база и не постигат по-висок ръст.
  Ръста на БВП има икономическа основа, а не политическа (в общия случай).

  Когато нещата вървят нагоре те вървят въпреки популистите. Ако искаш наистина да видиш разбират ли от икономика трябва да ги наблюдаваш когато нещата се сговнят.

  В твоя пример, Орбан няма никакви особени заслуги за завода на БМВ, което не му пречи да се бие в гърдите че го е осигурил.
  За другия ти пример Полша, сложия на запад да граничи не с Германия а с друга държава и ще видиш какъв име ръста и икономиката. Ако някога си ходил в Западна Полша и да не разираше от икономика щеше да видиш, че границата с Германия е причината за много от нещата ставащи там, което разбира се пречи на днешните полски управляващи да плюят срещу ЕС и Германия и да се бият в гърдите...

  Модератора е неадекватен!
 49. 49 Профил на Goldmantelziesel
  Goldmantelziesel
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Пак си вкарахте автогол :)) Отговорихте ми на първия коментар на "ти", което показва кой е простият. Освен това сте и глупав, защото не се сетихте за това и вторият ви отговор е на "вие". Още веднъж много ви благодаря, че сте поредното доказателство за възпитанието и интелектуалните възможности на левите (комунисти, анархисти, либерали, левичари).
  —цитат от коментар 44 на Мизийски ☦


  Ако беше лично към вас в единствено число, уважително, щеше да бъде 'Вие'. Но не е лично към вас, затова е 'вие' - в множествено число. Да опитаме пак с интелектуалните възможности? Популистите са прости хора, което кълват на евтини кукички - затова са и популисти.

 50. 50 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 365 Неутрално

  До коментар [#36] от "Ivan_":

  Просто в този период нещата станаха наистина нетърпими.Виж, разбирам че идеята за глобална икономика и мултинационални компании предполагат повече богати хора, респективно, клиенти..За съжаление ресурсите са ограничени и това може да се постигне само чрез преразпределение, от което страда именно средната класа в западните общества.Разбирам , че е нетърпимо 5 млрд да живеят с $1-2 на ден, но пък не съм навит всички да живеем с $15 на ден..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 51. 51 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#46] от "palav_nik":

  Това не е вярно.
  Интересите на средната класа са добро ниво на сигурност, икономическа и лична свобода, защитено право на собственост, достатъчно ниски данъци и... Горе долу това е. Средната класа е твърде разнолика, за да има по - конкретни интереси за защитаване.

  Доброто е заразно
 52. 52 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Дали пък тишината в политическата спалня около Коледа обаче не ражда чудовищата на анализаторите.
  Мало и голямо различаващо перодръжка от дилаф се счита длъжно да ни обясни, сумира, анализира и прогнозира.
  Всите придоврне на нечия централа, непео или фондация шамани се нахвърлят на студия и обзори като арабист на атентат.
  Като доктор Кантарджиев на грипен щам
  Като професор от новбу и джамсешън гуру от селски мусикфест на нов лондонски стъф се нахвърлят.
  Нахвърлят се като Радев старши на инвалид в кръгово се нахвърлят..
  Духачи!

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 53. 53 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 365 Неутрално

  До коментар [#40] от "Ivan_":

  Няма спор, че светът и обществото напреднаха.Аз говоря за желанието на някои икономически субекти за повече клиенти и една политическа класа , пряко впрегната да удовлетвори това им желание.Говоря и за пословичната лакомия на същите икономически субекти и за пословичната некадърност на правителствата да се справят с нея.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 54. 54 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1381 Весело

  До коментар [#42] от "Fiji":

  "Затова е време Костов да дойде!"

  Конят чака пред Парламента, умнокрасивците са на завет под опашката, подготвят стремената сигурно

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 55. 55 Профил на Goldmantelziesel
  Goldmantelziesel
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Само вижте 'вождовете им' на популистите - Бареков (Обединени консерви), Сидеров, Каракачанов (Обединени идиоти), Жорж Ганчев навремето (Българино, не ме гледай тъпо). Не е нужно да си ракетен инженер, за да си наясно, че тъпите парчета гласуват за популистите.

 56. 56 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Изтичат големите грантове в канала. Толкова пари за нема нищо.
  Ясен Бояджиев едно време при Бай Тошо бе рупорът на официоза "Хоризонт". Там само с роднина- партизанин не се стигаше. Трябваше тоя роднина-партизанин да е убил поне няколко човека-врагове на народа.

 57. 57 Профил на mimeto71
  mimeto71
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Ще отекът в канала на Историята 💀
  —цитат от коментар 1 на aleks ivan


  Съвсем скоро вие ще отечете,за Дневник не съм сигурен ще се нагодят ако има кой да дава пари за пропаганда.

 58. 58 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#50] от "Noise":

  Колко нетърпими станаха нещата?

  Хайде сега да видим "голямата картинка". края на ВСВ. Европа и САЩ илизат от период на война, който разбираемо е лош и средната класа е в "нулево" положение. Започва едно здраво възстановяване на Европа и света, свързано със сериозен растеж и от там с нарастване на средната класа и с подобряване на живота който тази средна класа води. Това колко продължава икакво според теб следва след това?
  Влошаването на ситуацията за средната класа е естествен процес от икономическия цикъл на западния свят.
  Ако преместим географски фокуса, от Европа към Азия например Китай там средната класа в момента е във възхода, в който е била европейсата след войната и това е логично с оглед на етапа от цикъла в който се намира Китай. И по никакъв начин няма да успееш да намериш аргументи, че Китай не изнася богатство към Третия свят, прави го. Мога от сега да ти прогнозирам, че китайската средна класа ще получи същите усещания, когато Китай навлезе в този етап от цикъла.

  Твоето оплакване е същото като да се оплакваш че вече ставайки на 50 не можещ да правиш (да издържаш) нещата които си правил на 20 или на 30. Не не можеш защото не си на 20 или 30 а на 50. Същото приятелю е исъс "живота" на средната класа. Навлезе в етап в който не е в състояние да прави същото какво е било преди в другия период на цикъла...

  Модератора е неадекватен!
 59. 59 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  До коментар [#31] от "Noise":

  Винаги съм смятал себе си за човек на палитрите, обаче май дойде "Време разделно".. И или ще се оправим с либерастията, или тя ще ни довърши и ще оставим на децата си един отвратителен свят за живот.Няма средно положение.
  —цитат от коментар 31 на Noise


  Приличаме си по тази теза. Моето мнение е абсолютно същото, но... с обратен знак...

  Либерализмът е демокрацията и правата на човека. Няма нелиберална демокрация, както няма и демокрация, която не уважава правата на човека.
  Има управление на мафии, корпорации и елити, потъпкващи Свободата и човешките права в името на собствената си власт и нищо друго.

  Затова или хората ще се справят с мафиите, спечелвайки войната за Свобода и демокрация, или мафиите ще превърнат хората в добитък за работа и разплод, сбъдвайки дистопичните кошмари на човечеството.

  И тъй като това е по лошо от смъртта, времето наистина е разделно и борбата е на живот и смърт.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 60. 60 Профил на qke05665501
  qke05665501
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Питам се дали онези, мандраджии, прокомунистите, които ..., дали са пример за популисти.

 61. 61 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 365 Неутрално

  До коментар [#59] от "Боян Таксиров":

  Напротив.Демокрацията по презумпция не може да бъде либерална, в смисъла в който го употребявате.Демокрацията е власт на мнозинството над малцинството , а не диктат на кресливото малцинство над мнозинството.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 62. 62 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  До коментар [#48] от "Ivan_":

  Хахаха.И кой има заслуга за завода на БМВ ако не Орбан?Нали той е премиер и ръководи цялата държава.Не е като да не са имали предложения и от други държави БМВ,пък са избрали Унгария.
  А Полша и преди години пак граничеше с Германия,пък като бяха левите на власт нямаха такъв икономически растеж.

 63. 63 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#58] от "Ivan_":
  Влошаването на ситуацията за средната класа е естествен процес от икономическия цикъл на западния свят.
  ================================================

  Влошаването на ситуацията почна веднага след края на студената война. Тогава почнаха да се налагат новите тези за мултикултурализъм, глобализъм, отворени граници и пр. Няма никакви цикли, а само преднамереност. За високия стандарт на Запад , постигнат до 1990, трябва да благодарят на Съветския блок. Той съществуваше като плашило за Запада. И те бяха принудени да развързват кесиите за обикновените хора. Когато плашилото изчезна, завързаха и кесиите.

 64. 64 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 756 Весело

  Ами донякъде е прав г-н Бояджиев. Ето вижте популистите с актуално заглавие "Демократична България". Все водят безсмислени битки, а дори не могат да влязат в парламента. Най-големият им успех е, когато си помислят, че са направили "малък трик", а резултатът е просто как Борисов им подхърля кокал по линия на ЕНП, ей така, да мезнат :)
  Провалът го видяхме също - като историята с "джендърите". Опитаха се да я пробутат по популистко либерална линия ("ако нещете джендъри, значи сте комунисти, фашисти и биете жените си"), но тези психологически комсомолски похвати не можаха да минат :)

  Бог да благослови Америка за България!
 65. 65 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#53] от "Noise":

  Ако правилно те разбирам говориш за сериозните наднационални капитали които контролират големия глобален бизнес и които вече иземват и от състоянието на средната класа (теоретично).

  Те е много трудно да бъдат контролирани от правителствата ида иземват. Иземват от всякъде.
  Очаквано е да искат да подържат печалбите си и да ги увеличават и в ситуация в която нямат възможност за срвъх печалби те просто успешно увеличават базата от която печелят.

  Такъв е живота приятелю, тук спасението е поединично. Ако искаш да си запазиш стандарта трябва да ги измислиш как да стане.

  Модератора е неадекватен!
 66. 66 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 769 Неутрално

  "Тук спокойно можем да прескочим ДПС, което притежава повече характеристики на фирма или бизнес асоциация, отколкото на политическа партия. И да преминем към останалите, които и по генезиса си, и по политическата си практика се вписват най-цялостно в популистката мода. "

  Леле как лежерно..Хооп, прескачате ДПС..Хахха...оооф, докога ще ни подценявате така?? Ниска топка...четох дотук.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 67. 67 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  До коментар [#61] от "Noise":

  До коментар [#59] от "Боян Таксиров":Напротив.Демокрацията по презумпция не може да бъде либерална, в смисъла в който го употребявате.Демокрацията е власт на мнозинството над малцинството , а не диктат на кресливото малцинство над мнозинството.
  —цитат от коментар 61 на Noise


  Демокрацията се гради върху определени принципи и ценности, намерили израз в Конституцията и законите.
  Ако беше иначе, мнозинството съвсем "демократично" би могло да гласува да пороби или избие малцинството.

  Малцинството няма как да диктува нищо на мнозинството, но това не означава, че то не може да се ползва от принципите и ценностите на демокрацията и да защитава своите права.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 68. 68 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 696 Неутрално

  със сигурност времето на дъртите комунисти като Ясен няма скоро да отмине

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 69. 69 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 365 Неутрално

  До коментар [#58] от "Ivan_":

  Ще ти дам един опростен пример, че иначе ще забием в тежки дебати, усещам аз😀.В последните 20-30 години ножицата между средната класа и 1% неприлично богати се отвори драстично и предполагам за това няма спор.В същото време над един милиард излязоха от графата "бедни".Излиза, че богатите стават все по-ниски, крайно бедните също бележат подобрение в състоянието.И тъй като ресурсите и богатствата са лимитирани единствено място , откъдето може да бъде изцедени всичко това е ...средната класа.Достатъчно силна и заможна едно време, точна тя бе обекта на изцеждане в двете посоки.И няма никакво съмнение, че децата днес живеят по-зле от родителите си едно време в западните общества.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 70. 70 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 365 Неутрално

  До коментар [#69] от "Noise":

  Богатите стават все по-богати*, не "все по-ниски".

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 71. 71 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Ами донякъде е прав г-н Бояджиев. Ето вижте популистите с актуално заглавие "Демократична България". Все водят безсмислени битки, а дори не могат да влязат в парламента.....Провалът го видяхме също - като историята с "джендърите". Опитаха се да я пробутат по популистко либерална линия ("ако нещете джендъри, значи сте комунисти, фашисти и биете жените си"), но тези психологически комсомолски похвати не можаха да минат :)
  —цитат от коментар 64 на Günther


  Много надълбоко се вкарахте в явно непознатата ви и trotz ника ви не сте си направили поне на немски да прочетете съдържанието на Конвенцията.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 72. 72 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 365 Неутрално

  До коментар [#67] от "Боян Таксиров":

  Демокрацията се гради на демократични процедури и власт на мнозинството над малцинството.Бихте ли предположили какъв ще е отговорът на европейците по въпроса с мигрантите, ако им се зададе въпрос?И смятате ли , че управляващите елити изпълняват волята на мнозинството?

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 73. 73 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#62] от "Мусаши":

  Каква е идеята на това "хахаха" в началото?

  Строенето на завод като този на БМВ е комплексен процес в който се взимат под внимание различни фактори. Сега щом толкова разбираш би ли посочил, какво точно е предложил Орбан за да наклони везните в полза на Унагария?

  Относно Полша явно не успяваш да направиш връзката между германската икономика и нейното растене и между растенето на полската.
  Двете са свързани изцяло и са грубо казано успоредни линии, когато Германия расте расте и Полша, когато Германия спада, спада и Полша...

  Модератора е неадекватен!
 74. 74 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#63] от "Росен съм аз и голем капут":

  Щом казваш...

  Модератора е неадекватен!
 75. 75 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2547 Неутрално

  За много години, живи и здрави и популистите и те живи и здрави :)

  Новата година още повече популисти. :)

 76. 76 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 365 Неутрално

  До коментар [#65] от "Ivan_":

  Съгласен на 100%.Всъщност за себе си съм го измислил, надявам се, но се дразня на определената безпардонност, с която става всичко.Все трябва да има червена линия, иначе другаря Маркс като нищо може и да се окаже прав все пак и да сме свидетели на драматични събития, които със сигурност няма да завършат според очакванията на богатите.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 77. 77 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  До коментар [#72] от "Noise":

  Сам споменавате, че демокрацията се гради върху демократични процедури, което е подобно на това, което аз пиша - принципи и ценности. Демократичните процедури се изграждат на базата на определени принципи, характеризиращи и определящи демокрацията, инаше нямаше да са демократични.

  Власт на мнозинството над малцинството няма как да има, защото това не би било демокрация. Има по голяма тежест на мнозинството спрямо малцинството при определяне на решенията за бъдещето, които решения трябва да са базирани на демократичните принципи.

  Иначе би било съвсем демократично да се направи референдум по въпроса "Трябва ли богатите да се откажат от богатствата си в полза на бедните и след това вкарани в в затвора?"

  Така бедното мнозинство ще добие власт над богатото малцинство, както пишете вие.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 78. 78 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2547 Неутрално

  В твоя пример, Орбан няма никакви особени заслуги за завода на БМВ, което не му пречи да се бие в гърдите че го е осигурил.
  —цитат от коментар 48 на Ivan_


  Аз ги разбирам нещата на обратно. Медиите ни проглушиха ушите че никой не инвестира в авторитарни държави, където управляващите са поставили медии, съдебна система, етц под контрол - както били Полша и Унгария.

  Оказа се, че все пак някой инвестира и той не е Путин. :)

 79. 79 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#69] от "Noise":

  "В последните 20-30 години ножицата между средната класа и 1% неприлично богати се отвори драстично и предполагам за това няма спор."

  Каква въобще ти е идеята да сравняваш срдна класа с висша класа?

  И колко се е отворила ножицата? Съгласен съм че човек от средната класа не може и да си помисли да си купи суперяхта, но за разлика от преди може да си наема такава ако толкова го иска. По същия начин за разлика от преди може да използва частен самолет или да кара различен суперавтомобил всяка седмица и това е възможно защото вече се предлагат подобни услуги за средната класа, а преди ги е нямало. Може би не е толкова зле положението.

  Оносно супер бедните, то самото общество с развитието си води до изкарване на част от хората от това състояние.

  Ако ще трябва да сме коректни порови се и си направи едно сравнение какво ти е трябвало за да си богат и средна класа кум началото на 20 век и същото към началото на 21 век и ела тогава да обясняваш.

  Не случайно те попитах как определяш периода защото ти просто сравняваш недостатъчно назад.

  Да възможностите на нашите деца са по-лоши от нашите, но не са по-лоши от тези на прадядовците ни, което следва да ти подскаже, че си говорим за цикъл.

  Според някой анализатори този цикъл е през 4 поколения, просто ние сме в неприятната част на цикъла.

  Модератора е неадекватен!
 80. 80 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  До коментар [#42] от "Fiji":

  “Затова е време Костов да дойде! ”
  ——
  Ама и Царя да доди!... и дядо Иван! и чичо Сам! ... тоя с цилиндъра, разбира се, не тоя с колибата.
  Време е всички да додат ... преди да измрат всички, които имат спомен за Строителите на съвременен бантустан

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 81. 81 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3153 Неутрално
  До коментар [#62] от "Мусаши":Каква е идеята на това "хахаха" в началото?Строенето на завод като този на БМВ е комплексен процес в който се взимат под внимание различни фактори. Сега щом толкова разбираш би ли посочил, какво точно е предложил Орбан за да наклони везните в полза на Унагария?
  —цитат от коментар 73 на Ivan_


  Може би условия които се приемат добре от големите инвеститори !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 82. 82 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2547 Неутрално

  Сега щом толкова разбираш би ли посочил, какво точно е предложил Орбан за да наклони везните в полза на Унагария?
  —цитат от коментар 73 на Ivan_


  По-либерално трудово законодателство. Имаше няколко статии за промените в трудовия кодекс на Унгария и как унгарците са наскачали да протестират срещу лошия Обран, щото орязвал правата на трудещите се. :)

 83. 83 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#76] от "Noise":

  Май не си чел много какво е било положението в началото на 20 ти век?

  Тогава са били много по-безпардонни, сега всичко става скрито, докато тогава си е било навиране в очите.

  Разбира който има очи и знае какво да гледа е наясно, но пак казвам това е живота, спасяваш се поединично и така.

  Нали знаеш, че израза "Парите не миришат" е много, много стар...

  Модератора е неадекватен!
 84. 84 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4088 Весело

  До коментар [#78] от "realguru":

  Медиите ни проглушиха ушите че никой не инвестира в авторитарни държави, където управляващите са поставили медии, съдебна система, етц под контрол - както били Полша и Унгария.

  Оказа се, че все пак някой инвестира и той не е Путин. :)
  =======
  Новогодишната елха ли ти падна на главата, че си почнал да разсъждаваш трезво....

  Bukalemun
 85. 85 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#78] от "realguru":

  Виж сега, бизнеса не се вълнува от политиката грубо казано.
  Вълнува се от печалбите си.
  Ако питаш собствениците на бизнесите биха ли инвестирали в Северна Корея при гарантирано получаване на по-висока печалба, никой няма да ти откаже.

  Въпроса е че в тези авторитарните и популистките държави в които се нарушават описните от теб принципи изчезва думичката "гарантирано" и това води до отлив на инвестиции. Което не означава, че определени компании няма да рискуват.

  Другото което не бива да забравяме е че държавите от примера са членове на ЕС и това дава гаранции, че дори и националните правителства да се издънят, ЕС ще гарантира.

  Като искаш отиди и провери какво стана с инвестициите във Венцуела и ще разбереш, че наистина не инвестират в подобни държави.

  Модератора е неадекватен!
 86. 86 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 365 Неутрално

  До коментар [#79] от "Ivan_":

  Пак конкретен пример.Шефа на Макдоналдс във Великобритания е взел около £ 14 млн миналата година.Говорим за СЕО, не за собственик на компанията.В същото време , работниците взимат по £7 на час и са на "zero hours" договори.Ако се върнем 30 години назад ти гарантирам, че не може да има такава разлика.И това е усещането на обикновените хора.И затова се започнаха едни вайкания, вкл при Торите, че трябва капитализъм, който работи за всички.Или ще премахнат това усещане за несправедливост, или управляващият елит, барабар със спонсорите от мултинационалните ще бъдат изметени.И не съм убеден, че ще сте случи мирно и разумно.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 87. 87 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Изтичат големите грантове в канала. Толкова пари за нема нищо. Ясен Бояджиев едно време при Бай Тошо бе рупорът на официоза "Хоризонт". Там само с роднина- партизанин не се стигаше. Трябваше тоя роднина-партизанин да е убил поне няколко човека-врагове на народа.
  —цитат от коментар 56 на Росен съм аз и голем капут


  Ясен бояджиев беше партиен секретар на Хоризонт - в Дневник обикновени комунета не взимат за анализатори, търси се тежката артилерия, жалко, че другарят Георги Кирков не е между живите, иначе щеше да е първа пушка тука

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 88. 88 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#81] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Може би.
  Въпроса е има ли такива и какви са, защото колегата е доста конкретен в примера, това означава пълна конкретика и в условията.

  Модератора е неадекватен!
 89. 89 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2547 Неутрално

  Е тва е добро :)

  Виетнамски тийнеджъри бият африкански тинейджъри в Австралия, щото последните тормозели местния виетнамски бизнес - чупели и биели клиентите. :)

  https://www.dailymail.co.uk/news/article-6541365/Vietnamese-teenager-promises-revenge-against-African-youth-gangs-Melbourne-following-attacks.html

  После що хората протестирали :)

 90. 90 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 365 Неутрално

  До коментар [#83] от "Ivan_":

  Затова и не сравнявам с началото на 20 ти век.Щото обществото е минало през цикъл на първоначално натрупване на капитали и се предполага е еволюирало за да стигне периода на 80 те-90 те.Сега обаче, се наблюдава деволюция на порядките и договора вътре в обществото.Няма лошо да имаш $100 млрд.Но когато ти и още трима-чертирима имате колкото 140 млн човека в същата държава, нещата стават прекалени и рано или късно излизат извън контрол.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 91. 91 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#82] от "realguru":

  Не, не е това причната БМВ да избере Унгария.

  Пробвай отново, явно тук се обича налучкването.

  Ситуацията в случая даже е обратната, основното притеснение за плановете на БМВ в Унгария е дали ще може да намери 1000 работници в 2 годишен период, далеч са от идеята, че ще могат да ги уволняват по-лесно...

  Модератора е неадекватен!
 92. 92 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 845 Весело

  До коментар [#58] от "Ivan_":

  „Хайде сега да видим "голямата картинка“

  А бе Иванчо, стига си се гърчил като гли//ст в кравешко. Чети бе момче, чети не само официозите, рови се и чети статистиките . В Германия излизат всяка година. В тези(германските) статистики можеш да прочетеш , че реалният доход на средния германец си е същия какъвто е бил по времето на Кол. Става дума за реалния доход, ако знаеш какво означава това. Ако не знаеш, прочети. Стига с мантрите на аонсовец. Както и онзи ден за отрицателната цена на ел. енергията в Германия.

 93. 93 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2547 Неутрално

  Като искаш отиди и провери какво стана с инвестициите във Венцуела и ще разбереш, че наистина не инвестират в подобни държави.
  —цитат от коментар 85 на Ivan_


  Бъркаш двата щата както имаше един лаф навремето. :)

  Свери си написаното след 10 год.

 94. 94 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 365 Неутрално

  До коментар [#91] от "Ivan_":

  Ето примерно това е нетърпимо:
  https://money.bg/wealth/trima-miliarderi-sa-po-bogati-ot-polovinata-naselenie-na-sasht.html

  Няма как това да е нормално в нормално общество.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 95. 95 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 845 Весело

  До коментар [#73] от "Ivan_":

  „Относно Полша явно не успяваш да направиш връзката между германската икономика и нейното растене и между растенето на полската.“

  Пак мотика. Ръстът на германската икономика за тази година е 1.8% при прогнозен ръст 2.4%. Спад 0.6%, при инфлация 2.2%, което за германската икономика си е почти рецесия. Полския ръст е 3.8% при прогноза 3%. Ти си връзвай сам връзките...

 96. 96 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 365 Неутрално

  До коментар [#89] от "realguru":

  Появят ли се африканците и е едно и също навсякъде.Виж им континента.По- жестоки същества няма на планетата.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 97. 97 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  До коментар [#73] от "Ivan_":

  По прогнози германската икономика ще нарасне с 1,7 процента за 2018г.При 5 процента растеж на Полша.
  А за Унгария питай БМВ какви са причините да инвестират 1 милиард евро в държава,ръководена от "популист".

 98. 98 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#86] от "Noise":

  Сега СЕОто на Макдоналдс за Великобритания е висша средна класа, имайки предвид и дохода му от 14 млн годишно.
  Второ няма как да няма подобна разлика, защото човека отговаря за 122 хиляди човека персонал във Великобритания. Каква да е разликата според теб?
  Не забравяй че човека ръководи подобен бизнес със произтичащите от това отговорности, не го сравнявай със служителите във закусвалните.

  Сега че някой хора не харесват подобни неща, ясно, но какво да направим...

  Модератора е неадекватен!
 99. 99 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#90] от "Noise":

  Много е важно как си направил въпросните пари и какво е обществото.

  Аз затова харесвам Европа, защото за разлика от САЩ подобни неравенства не се усещат толкова.

  Модератора е неадекватен!
 100. 100 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1634 Весело

  До коментар [#46] от "palav_nik":Това не е вярно. Интересите на средната класа са добро ниво на сигурност, икономическа и лична свобода, защитено право на собственост, достатъчно ниски данъци и... Горе долу това е. Средната класа е твърде разнолика, за да има по - конкретни интереси за защитаване.
  —цитат от коментар 51 на АзКлавдия


  Ми нали това казвам.
  Че нито една партия не защитава интересите на средната класа. Кое не верно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK