Коридорите на властта трябва да бъдат проветрени

Бойко Борисов и заместници в ГЕРБ, ноември 2017

© Надежда Чипева, Капитал

Бойко Борисов и заместници в ГЕРБ, ноември 2017"Дневник" публикува отговорите на политолози и социолози какви са очакванията им за политическия живот през 2019 г.


Какви са надеждите Ви и какви опасенията за 2019 г.?


- Мисля, че надеждите на обществото като цяло са насочени преди всичко към повишаването на благосъстоянието, на стандарта на живот. Това е естествено с оглед на факта, че въпреки ръста от около 4% на БВП през 2018 г. страната остава най-бедната в ЕС. Убеден съм, че отговорността за успеха е преди всичко лична. Но освен от действията на стопанските субекти, от тяхната предприемчивост, работоспособност и амбициозност просперитетът зависи в огромна степен и от институционалната рамка.
И през третия мандат на г-н Борисов и ГЕРБ корупцията в публичния сектор има размери, които застрашават, за да не кажа частично обезсмислят фундаменталните принципи на демократичния политически ред. Например принципа на разделението на властите. Не мисля, че законът за държавния бюджет, в който са заложени щедри популистки мерки (повишаване на минималната работна заплата с 50 лв. – на 560 лв. от 1.01.2019 г., 10% увеличение на доходите в бюджетната сфера, повишаване на тавана на пенсиите и техния минимум – на 219 лв. от 1.07.2019 г., увеличението на заплатите на педагогическия персонал средно с 20%) ще утоли т.нар. глад за справедливост.


Промените след края на 1989 г. започнаха с искане за "смяна на системата". Сега се чува същият лозунг. Какво означава той в наши дни? Има ли обществена енергия за сериозни протести и дали те биха могли да предизвикат промени?


- Да се върна на израза "глад за справедливост". Да, това е клише. Но дали изразът е лишен от съдържание? Загуба на време ли е да се говори за "смяна на системата"?


Нека "преведа" понятията за тези, които се правят на разсеяни. Съдебната система остава арена на политически зависимости и боричкания. По данни на "Афис", публикувани в началото на декември, 20% имат доверие в съдебната система, а 68% не й се доверяват; 59% не вярват, че ще бъде осъдено поне едно от разследваните лица; 30% очакват присъда да има само за някои от тях, а едва 6% са убедени, че ще бъдат осъдени всички. Това е доста показателно в контекста на шумните показни арести – пиар акции, провеждани от КПКОНПИ. Данните за доверието в съдебната система до голяма степен кореспондират с тези от Европейското изследване на ценностите, представени през лятото на 2018 г.


Здравеопазването се нуждае от спешна помощ. Едва завършили, младите лекари масово стремглаво напускат страната в търсене на достойно заплащане. В сферата на висшето образование има недъзи, които битуват там от десетилетия: формални конкурси за академични длъжности; покъртителна шуробаджанащина (например цели семейства, работещи в едно научно звено, в една катедра); фаворитизъм; тежка, нерационално организирана бюрокрация и т.н. Не мисля, че промените в Закона за развитие на академичния състав, приети през пролетта на 2018 г., ще излекуват тези язви. Разбира се, могат да се дадат и ред други примери, обясняващи какво поражда, възбужда този "глад за справедливост".


Несериозно е да искаме от обикновения човек, излязъл на улицата, да обясни задълбочено как трябва да се променят "системите". Все едно да очаквате от болния, от пациента, сам да се диагностицира и отгоре на това да си предпише и терапия. Липсата на експертни познания, т.нар. проблем за гражданската компетентност, съвсем не означава, че протестиращите нямат основания; че, видите ли, не знаят къде ги боли, че не са прави, когато казват, че нищо в държавата не е наред. Така че, да, има енергия за протести. Възможен е римейк на ситуацията от зимата на 2013 г., когато г-н Борисов беше принуден да хвърли кърпата. Както се казва: три пъти – за щастие!


През 2019 г. се навършват 30 години от началото на промените след комунистическия режим. Завърши ли преходът?


- Днес България е член на НАТО и ЕС. Българинът вече не е изтерзано добиче в експериментална ферма, оградена с бодлива тел, от която се бяга с цената на живота. Положени бяха темелите на демократично общество. Но въпреки постиженията битието ни е заложник на мъчително противоречие. Изправени сме пред екзистенциален пъзел с диалектически измерения. Преходът хем е завършил, хем никога не е спирал. Времето хем тече линейно (както му е редът), случват се "някакви хубави работи", хем е замръзнало, застинало. Стрелките уж се движат по циферблата, а са спрели. Защото "земният рай" продължава да бъде някъде "там". Другаде. Не тук. А отвъд границите на страната.


Патриоти много. Но повечето масово милеят за другата България ("тази пуста чужбина").
Проблемът или, ако предпочитате – "екзистенциалната българска драма" – далеч не се корени само в ниските доходи. Връщам се на "смяната на системата" и "глада за справедливост". Накъдето и да хвърли поглед, българинът продължава да вижда, че по правило се издига не най-работливият, способният, начетеният и т.н., а "нашият човек", хитрецът. Комбинаторът. Законите и правилата, оказва се, са безкрайно обтекаеми. Те се моделират като пластилин, напасват се като блокчета LEGO според случая в името на личния/ корпоративния/партийния интерес. Дали ще използваме претенциозни изрази за това явление като "фасадна демокрация" или "подражателна, куха нормативност" е без значение. Призракът на зрелия социализъм е тук.


Естествено всички тези проблеми далеч не са "натворени" от ГЕРБ. Но с малки прекъсвания партията на г-н Борисов вече е на власт близо 10 г. Така че тъкмо на нея обществото все по-упорито, настоятелно задава и ще задава въпроса: успяхте ли да почистите поне мъничко Авгиевите обори?


Отговорът е по-скоро отрицателен. И да има някакъв прогрес, той е незабележим. Ефимерен.


Какво е състоянието на основните политически партии и коалиции? А на извънпарламентарните?


- БСП успя да постигне практически електорален паритет с ГЕРБ през последните месеци, но плати за това с цената на атакизацията. ДПС е в чудесна кондиция, след като най-опасният конкурент в цялата му близо 30 г. история – ДОСТ – отиде в небитието. В контекста на скандалите, които все повече тежат на кабинета "Борисов 3", на спадащата подкрепа за ГЕРБ, на ерозията на "Обединените патриоти", очаквам през 2019 г. предсрочни парламентарни избори. Без значение дали са заедно с европейските през месец май. По-късно или по-рано.


Извънпарламентарната опозиция е разделена. Наблюдавам непрекъснато как привърженици на "Да, България" и ДСБ (които би трябвало да са съмишленици в "Демократична България") например продължават безсмислените дрязги помежду си. #КОЙ печели от това.


По темата за предсрочните избори. Опасенията са че, дори да изстреля други формации напред към министерските кресла, разходката до урните няма да доведе до прочистването на зловонните рани в институционалната тъкан. Тук съвсем не визирам прочутата мантра на г-н Борисов: "Като не ме харесвате, ще ви управляват Нинова и Доган!". Ако ДПС беше в ролята на опозиция, защо г-н Доган си купи ТЕЦ "Варна" за 3500 лв.? А какво става с делото за конфискация срещу Христо Бисеров (който беше окончателно оправдан)?


Всъщност Движението продължава да участва в разпределението на порциите. То управлява, но е надянало маската на опозиция, за да не провокира, да не дразни допълнително и без това силните настроения в обществото срещу "модела ДПС". Но, изглежда, все по-често се чувства прекрасно и без тази маска. През 2018 г. обръчите на ДПС са безсрамно изложени на показ, телесата му са по-оголени и разпознаваеми с невъоръжено око дори от времето на тройната коалиция БСП-НДСВ-ДПС. Така че заклинанието на негативната стабилност "по-добре ние, отколкото те" вече не работи. Въздухът в коридорите на властта е застоял. Те трябва да бъдат проветрени.


Трябва да бъде ясно обаче също така, че една нова властова шапка – каквато и да е тя – няма как да промени като с магическа пръчка изоснови обществото към по-добро. Докато избирателите масово залитат, увличат се по батмани, шоумени, журналисти с музикални наклонности, ловци на мигранти и джендъри или други новоизлюпени шарлатанчета, резултатите няма да са драматично различни. Най-голямата надежда, която можем да имаме, е в "порастването" на електората. В осъзнаването и поемането на бремето на отговорността, която, както казах, винаги е лична. А излизането от пубертета зависи от това дали сме си научили урока след поредното опарване на политическия котлон.


Има ли условия за ново обединение вдясно и какво ще видим вдясно през 2019 г.?


- Докато не се научат горчивите уроци от миналото, никакво ново обединение вдясно няма да има особена тежест в политическата система. Предстои да видим как извънпарламентарната опозиция ще се представи на европейските избори през май 2019 г. Ако т.нар. традиционна десница успее да се пребори поне за един мандат, да има поне един евродепутат, това ще даде тласък на един нов проект. Ще даде тяга и за местните избори през есента. Но на европейските избори практически електоралният праг е около 6%, по-висок е от този на националните. Впрочем изборите през май ще бъдат тест за всички партии, а за някои от тях и Рубикон.


Накъде е поела БСП? Ще има ли ново ляво?


- Автор на т.нар. Визия за България спокойно може да е и Волен Сидеров. Но БСП всъщност се завръща към своите корени. Така че ако новото ляво минава под лайтмотива "Нинова - българският Орбан", това всъщност е зле забравеното старо.


Кое е неизбежното в политическата среда, което ще се случи през 2019 г.?


- Никога не съм бил привърженик на фатализма. Например, за да се "случат" предсрочните парламентарни избори, трябва някой да ги предизвика. Но броят на заинтересуваните се увеличава. С всеки изминал ден.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3097 Любопитно

  Проветряване, а? Но нали стана модно да се казва, че ако замирише на пушек, значи се е проветрило?
  На какво ще замирише при това проветряване? Частично ще разберем на евроизборите.

  Еретик
 2. 2 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Започна предиборното плюене!
  ЧНГ г-н Прокопиев.........

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Не само "коридорите", има необходимост от сериозно аериране...

 4. 4 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Весело

  ЧНГ братя българЕ, здраве и живот, мир и любов!

  "Коридорите на властта трябва да бъдат проветрени!"

  Като стана реч "да бъдат проветрени", се сетих за следния виц:
  "В едно купе пътуват дЕдо и моме. По едно време момето се изтървало и пръднало. Сконфузено от това, момето казало: "Дедо, нека това между нас да си остане", а он и казал: "То хубаво, ама нека все пак отворим джамо, та да се провЕтри!"

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Отваряш да се проветри, а лиза остра задушлива миризма от горене на автомобилни гуми. Тука е така, щото на токаджийте и газаджийте все не им стигат, СОРИ.

 6. 6 Профил на zhoo
  zhoo
  Рейтинг: 55 Неутрално

  Коридорите, и не само имат нужда от карантина, основно почистване и пълна дезинфекция преди належащото проветряване. ЧНГ!

 7. 7 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Времето показа, че проветряването в България, може да дойде само отвън! Дали ще е циклон от запад, или арктипен антицклон от изток ще видим. Засега Баце успешно играе ролята на вятърна турбина. Прави газови хъбове, или пък купива ф16. Каквото и да бъде проветрявянето обаче, промяна в българската икономика трудно ще настъпи. Единственият шанс, макар и доста неприятен е значително намаляване на евросредтвата!

 8. 8 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  Започна предиборното плюене!ЧНГ г-н Прокопиев.........
  —цитат от коментар 2 на Nikolay Savov


  Оооо, след лайномет Бареков, лайномет РРадев идва ред на още лайномети!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 9. 9 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2331 Неутрално

  В един обор, колкото и да се проветрява, остава "аромата"!
  Не проветряване, а изриване на "гюбрето" ще внесе "чист въздух" в обора!
  И, докато стопанина, суверена, не се наеме с почистването, никога няма да има "чист въздух", а ще "властва" този характерен "аромат"!

 10. 10 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Честита Нова Година!
  Даже и да има проветряване , политическия картел ще продължава да си работи.

  SHADOWS of SOFIA
 11. 11 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Истината е че Бойка се изчерпа. Хората почнаха да разбират че да се строи инфраструктура е хубаво и необходимо, но около подобни неща не се гради политическа програма. Това е работа която правителствата трябва да вършат. Така като големите магазини или моловете плащат за инфраструктурата около тях. ГЕРБ между впрочем никога не са имали истински политически обещания към избирателите. Политическо обещание е - ще работим за еди какъв си растеж, ще осъществим еди какво си вдигане на доходите, ще привлечем еди колко си инвестиции, ще направим финансова децентрализация ( това между впрочем беше заложено в една от програмите им преди години, но потъна в небитието веднага след като се разбра че основния губещ ще е Столицата ), политическо обещание е да се изработи рамка и стратегия за справяне с демографската криза с бюджет и ясни критерии. ГЕРБ никога не са казвали подобни неща. А и избирателите в голямото си мнозинство никога не са ги питали. Получава се порочен кръг, избирателите поради ниска политическа култура въобще не са наясно що е туй нещо политическа програма, а политиците които са наясно с ниската политическа култура не представят пред избирателите истински политически програми.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 12. 12 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1461 Весело

  Обаче е много забавно че лилавото бекапе подгрява сцената с парчета посветени на предсрочни избори преди хедлайнера на шоуто - позитанушките. Явно в кремъл са ужасно изнервени щом буквално подкарват умнокрасивците които доскоро ужким го играеха антикремъл в пропаганден бой със заградителни отряди без значние че окончателно ги осветляват

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 13. 13 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  Много добър анализ. Хареса ми.

 14. 14 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Обаче е много забавно че лилавото бекапе подгрява сцената с парчета посветени на предсрочни избори преди хедлайнера на шоуто - позитанушките. Явно в кремъл са ужасно изнервени щом буквално подкарват умнокрасивците които доскоро ужким го играеха антикремъл в пропаганден бой със заградителни отряди без значние че окончателно ги осветляват
  —цитат от коментар 12 на Нагъл Визионер


  Всъщност е точно обратното: ти го играеше доскоро антикремъл, ма сега използваш терминология директно заимствана от сайта на руското посолство.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 15. 15 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#12] от "Нагъл Визионер":

  Предсрочни избори може да предизвика само ГЕРБ при падане на правителството въз основа на поредица грешни решения. То натам вървят нещата. Непрекъснатите скандали, неосъществените реформи и прочее са индикация че нещо много яко скърца във властовата конструкция. Така че натрупано напрежение има. Не е ясна искрата която ще го запали, дали ще бъде поредното спасяване на Столичната Топлофикация, която към този момент има натрупани 600 млн. дългове, дали ще бъде някакъв ценови шок или нещо друго - ще видим.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 16. 16 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Иначе е трогателно, че ГЕРБ биват изкарвани от клакьорката Говлампи като неугодни на Кремъл. Явно е забравил как се пенеше, че "това вече е прекалено", когато Боко за пореден път се скатаваше около дипломатическите санкции. На полезните и***ти паметта им е удобно кратка.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 17. 17 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  До коментар [#14] от "КретенКилър":

  Прави впечатление , не напада нито комунарите нито атакистите.Скрита ломонка .

  SHADOWS of SOFIA
 18. 18 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 935 Любопитно

  До коментар [#12] от "Нагъл Визионер":

  Какъв анти-кремъл са ГЕРБ бре? Драпат за рашистанските проекти в Родината със зъби и нокти. Това Белене, това разни тръби, това разни хъбове, не смеят да пипнат ЛукОйл за разлика от Румънците, не изгониха нито един руски дипломат по време на скандала, коалиционните им партньори са откровени про-кремълски подлоги. Къде виждаш нещо си анти-кремъл у ГЕРБ?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 19. 19 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Има ли справедливост в обществото, човек ще стисне зъби и ще си каже, че може и да се оправим. Но тоталната липса на такава го обезверява и отчайва. Но пък това означава някои от т.н. властимащи да си получи заслуженото. А там са все "наши" хора.
  С една дума - няма да стане!

 20. 20 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Какво ти проветряване?
  Те трябва да бъдат грижливо изметени и след това щателно дератизирани обезпаразитени и дезинфектирани.

 21. 21 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#19] от "paf":

  И аз вече почвам същото да си мисля. Като години живеещ извън България съм наясно че постигнатото от Западните демокрации нито е било бързо, нито е било плавно. По-скоро е било обществена еволюция, за която се изисква време. За съжаление, поради демографските тенденции в Родината, времевия прозорец пред Българското общество все повече се стеснява.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 22. 22 Профил на donald brawnight
  donald brawnight
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Проветряването е действие второ.
  Първото е ОБЕЗПАРАЗИТЯВАНЕ,но за него са нужни един по особен вид аерозоли,които не се срещет по аптеките....Наричат се вещества за по-голяма боева ефективност...Към тази група спадат зомана,зарина,циановодорода,циклопропана и още много,мноооого други.

  п.п.Повечето самоубийства,по време на Прехода,Народната Власт изърши именно с тях.

 23. 23 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Много обичам, когато се хвърлят едни думи само, за да придават авторитет: "изправени сме пред екзистенциален пъзел с диалектически измерения". Дрън-дрън!

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 24. 24 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Деля политиците в България на няколко категории:
  1. Бойко Борисов. Когато се научим да уважаваме Строителите на съвременна България, откъдето и да влезеш в София, ще те посреща огромна статуя на Бойко Борисов, а също и статуи - по-малки разбира се, на Стамболов и Костов.
  2. Професионални лузъри - такива, дето и на ръце да ги занесеш, и където и да ги сложиш в политиката, ще се издънят и ще изпаднат от нея. Тук - култовите в това отношение "Радан и Христо".
  3. Откровени изроди - тази категория обхваща изключително широк спектър от лица с ярко изразена психопатия - от резидента Пръдлев и "кака им Корни", през жерлюбойчевци, таскоерменковци и кирилзарковци от всички партии, та чак до по една случайност още неприбрания в лудницата Сидеров. Всички те обаче имат няколко общи характеристики - сбъркана национална, социална и сексуална идентичност, това че са дупедавци, майцепродавци и пезевенки на сестрите си, и това, че притежават изключително ниска култура и изключително слаб интелект.

 25. 25 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Т.н. десни партии си проиграха вече шанса да бъдат незаобиколим фактор и коректов на управлението.
  Ако трябва да говорим за проветряване,то ще е в патриотично-националистическата коалиция,която има шанса да се превърне в приемлива консервативна 3-та или 4-та политическа сила.С този материал толкоз.Другото са си чисти алабизми.

 26. 26 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 267 Весело

  До коментар [#10] от "КА2":

  Така са се вкопчили, че трябва едно америнанско торнадо да мине.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 27. 27 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 853 Неутрално

  4. Чебурашки. Това са такъв вид измислени пишман-политиции, дето не могат да се начудят, как са попаднали на такова неприсъщо им и неподходящо за тях място, като политиката. Пример: "представителите" от цялата група на Марешки, но не само те.

 28. 28 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Свършихме с четенето около Апис.
  .. Най-вероятно надоле Пешо се е позовал и на президентина.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 29. 29 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Времето показа, че проветряването в България, може да дойде само отвън! Дали ще е циклон от запад, или арктипен антицклон от изток ще видим. Засега Баце успешно играе ролята на вятърна турбина. Прави газови хъбове, или пък купива ф16. Каквото и да бъде проветрявянето обаче, промяна в българската икономика трудно ще настъпи. Единственият шанс, макар и доста неприятен е значително намаляване на евросредтвата!
  —цитат от коментар 7 на tvi63


  Ако е циклон, дано да ги отнесе такива като тебе на майната им. А с антициклона и сами ще се справим. На България евросредствата я и ги намалят, я не, но на тебе все в среден род да ти говорят! Всичко това - като пожелания за Новата година, де...

 30. 30 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Много добър анализ на състоянието ни. Само не съм убедена, че проветряване на коридорите на властта е възможно. Как да стане, ако навън е мъгла и бъка от фини и не толкова фини прахови частици. Трябва филтър сериозен...

 31. 31 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#14] от "КретенКилър":Прави впечатление , не напада нито комунарите нито атакистите.Скрита ломонка .
  —цитат от коментар 17 на КА2


  В момента се е фокусирал върху "умнокрасивците" (термин, измислен и ползван от кремълската пропаганда).

  Те са главния враг.

  Неслучайно кремълци са се фокусирали върху единствените хора с акъл в главата, и насъскват слугинажа като Говлампи всеки ден да хули и клевети.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 32. 32 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Много добър анализ на състоянието ни. Само не съм убедена, че проветряване на коридорите на властта е възможно. Как да стане, ако навън е мъгла и бъка от фини и не толкова фини прахови частици. Трябва филтър сериозен...
  —цитат от коментар 30 на Мондиана


  Точно. Да живееш в Чернобил и да решиш да проветряваш точно по време на ядрения взрив. Аман от малоумници, дето са успели да разберат, че проветряването е хубаво нещо, ама за понятия като "време", "място", "действие", и... хайде, "личност", да кажем, че със "субект на действието" малко ще ги затрудня, акъл им не стига...

 33. 33 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Какви коридори, това са Авгиеви обори !!!

 34. 34 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Пак безсмислено оригиналничене.

 35. 35 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 751 Гневно

  Какво проветряване?!

  Боку и цялата му комунишка шайка трябва да бъдат натирени завинаги!
  И въдворени при бай Ставри!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 36. 36 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 221 Неутрално

  ЧНГ на всички коментатори-умнокрасавци, които си напълниха кошниците с минуси! Пхахах! Първо проветрете себе си.

 37. 37 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#15] от "tsyrvulan":

  Почти никой в БГ реално не иска реформи. Дори при най-малкия опит за такива, веднага скачат засегнатите, на които им е развален рахата, медиите, които търсят сеира веднага подхващат темата и нещата спират или се връщат назад. Тези, които говорят за реформи, си ги представят като някакво вълшебно лекарство за болната ни държава. А този, който се хване да ги прави ще бъде аут завинаги от политиката. Истината е, че ББ е един страхливец от гледна точка на политическа смелост, но може би това е и което го държи на власт толкова време. Може да се окаже скоро, че е по-добре без реформи, отколкото такива, каквито ще ни "предложи" БСП ако вземе властта.

 38. 38 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#15] от "tsyrvulan":

  Предсрочните избори ще дойдат от патриотите. Само те са способни да настъпят "N" пъти мотиката и да се сбият като котараци край паничката.

 39. 39 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  Почти никой в БГ реално не иска реформи. Тези, които говорят за реформи, си ги представят като някакво вълшебно лекарство за болната ни държава. А този, който се хване да ги прави ще бъде аут завинаги от политиката.
  —цитат от коментар 37 на Oggie Petkov

  Съгласна съм с теб. Точно затова снощи писах, че е най-добре Костов да дойде. Той и без това е най-мразеният политик – няма какво да губи. А и има воля и компетентентност да направи реформите. Но никой (хората, избирателите) за съжаление няма да му даде шанс, т.е. никой не иска да даде шанс на държавата. Предпочитат "най-добре е танковете да дойдат", пред "най-добре е Костов да дойде".

 40. 40 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5818 Весело

  "Коридорите на властта...", проветрение, безмислени клишета и префърцунено оригиналничене.
  Властта не се помещава в някакви си коридори. Там нищо не се случва, просто преминават едни хора.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 41. 41 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1023 Весело

  Българинът не обича да проветрява, щото го е страх да не настине.

 42. 42 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ГЕРБ трябва спешно да се махне от властта. Серията тежки провали на кабинета Борисов 3, който изглежда напълно абдикирал от нормалните процеси на властта, още повече доказват спешната нужда от промяна. Само вижте правителствената бухалка за репреси КОНПИ.
  ГЕРБ, БКП и Д(П)С са пагубни за европейското бъдеще на България.

 43. 43 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 221 Неутрално

  ГЕРБ трябва спешно да се махне от властта.
  —цитат от коментар 42 на arcanum


  Ми махнете го бе, лилави комунисти? Ама това не е ваша работа. Защото сте пълни некадърници.

 44. 44 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Не бе, те му се карат, че не се маха сам... и подкрепят пРезидента с алюзията, че той щял да ги маха.
  Да ги освободи един вид от робството на Базе.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 45. 45 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  До коментар [#42] от "arcanum":

  Като стигне и до тях "правителствената бухалка за репресии КОНПИ", ще им уврат главите, но ще е късно. Защото, когато някой започне да размахва бухалка, той се опиянява от силата, която притежава и от страха, който предизвиква – става неконтролируем.

 46. 46 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 853 Неутрално

  "Коридорите на властта...", проветрение, безмислени клишета и префърцунено оригиналничене.Властта не се помещава в някакви си коридори. Там нищо не се случва, просто преминават едни хора.
  —цитат от коментар 40 на Незнайко в Слънчевия град


  Скрит цитат е. Смътно си го спомням вече, но имаше такъв разкошен роман. Само че съм го чел преди около половин век, така че - търси си го самичък. А з справки в Интернет не правя. Имам си библиотека. Интернет е за много младите хора, за тези, дето и пейдесе години още не са навършили.

 47. 47 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#37] от "Oggie Petkov":

  80%, сър. Населението на територията, бивайки лишено с десетилетия при соца и първите поне 10 г. от 'прехода' от достъп до елементарни консуматорски блага, в момента е загрижено основно да може да харчи пари за глупости. Което пък му е осигурено от глобалната икономическа конюктура, членството в ЕС и относителната отвореност на икономиката. България е най- изостаналата страна в ЕС, но пълк в сравнение с преди 20 г. българите имат много по-големи възможности. За 80% от мат'ряла няма корелация между 'добър живот' и неща като върховенство на правото, разделение на властите, работещи регулатори, еднакви правила и еднаквото им прилагане за всички, независими медии, здрави институции и т.н. За 80% от мат'ряла добър живот значи да си купиш с 30 г. кредит 'партаментче в кокетна ко'перацийка в 'Манастирски ливади', на 'тиха, но комуникативна локация', да карат кола 'нов внос' без катализатор, да ходят на Гърция по тридневните уикенди и като цяло да харчи пари за гъза си. А на това да се докопаш до голямата далавера се гледа като на най-валидния начин за преуспяване.
  Последният път, когато мат'рялът излезе и категорично поиска промяна, беше именно, когато възможностите да консумира материални блага бяха сведени до ръба на оцеляването през зимата на '96-'97 година. Тогава без дълбоки промени нямаше как да се оправи нищо и правителството на ОДС започна тези промени под постоянния дъжд от клевети и дезинформация откъм филиала на КГБ - ДС и местните полезни идиоти. Икономическата конюктура в момента, слава Богу, не вещае чак такива кризи и Боко просто запушва с пачки разните пробойни, които зейват ту в един ту в друг сектор. Тия пачки ги трупа от малко над 2 млн. човека, които реално произвеждат някаква стойност в тая кочина и без които дори милиардите, изливани от ЕК щяха да си останат само пожелания. Тъпото е, че за разлика от западноевропейските общества, в които по времето на буржоазните революции хората без благородническо потекло, но с материални възможности, са поискали да имат думата в управлението и са отхвърлили феодализма, у нас огромен брой хора с материални възможности над средното ниво, всъщност са или в схемите или са просто полезни идиоти, като Евлампито, който дори не си пише 'джаваскриптите' на тази територия, но пък злорадства по адрес на 'умнокрасивците под опашката на коня'. В този смисъл, демографията на територията е дотам увредена, че шансове да се случи някакво обединение на база ценноснти и приципи, характерни за истинските, не фасадни демокрации, което обединение да получи достатъчна обществена подкрепа за истински, дълбоки промени, у нас няма.

 48. 48 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Много обичам, когато се хвърлят едни думи само, за да придават авторитет: "изправени сме пред екзистенциален пъзел с диалектически измерения". Дрън-дрън!
  —цитат от коментар 23 на Kiril


  И аз така. Като вземат да ми се правят на много учили! Онзи ден един ме вбеси - взел да ми говори за "единство на пространство и време". Три часа гледах по-тъпо и от табуретката, ама като се усетих за какво приказва, направо побеснях. Кажи "километраж" бе, субституираща инхеренцио! Дисциплинарен дискурс такъв!!!

 49. 49 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 714 Неутрално

  ГЕРБ трябва спешно да се махне от властта. Серията тежки провали на кабинета Борисов 3, който изглежда напълно абдикирал от нормалните процеси на властта, още повече доказват спешната нужда от промяна. Само вижте правителствената бухалка за репреси КОНПИ. ГЕРБ, БКП и Д(П)С са пагубни за европейското бъдеще на България.
  —цитат от коментар 42 на arcanum


  Ами когато решат ще се махнат. Ама и тогава вие костомолците пак ще изтеглите късата клечка.

 50. 50 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Личното ми убеждение е, че държавата ни рязко би дръпнала напред, ако твърдо и безкомпромисно се създадат условия за пренасочване на изпълняващите нискоквалифицирана "умствена" работа "кадри" към селскостопански труд. Имам предвид тези, които са успели да вземат диплома, но не и образование, и най-вече чиновническото съсловие, което в България е непомерно голямо спрямо действително работещата част от населението ни. Такива условия, които не му оставят друг изход. Да се направи, предполагам е елементарно - при това ниво на развитие на компютрите и на виртуализиране, на изнасяне в интернет на огромно количество дейности, изключително лесно е да се започнат масови съкращения на администрацията, на тези, чиято работа е свързана предимно с документооборот. Лесно е и да се намерят основания за съкращаването на заетите с подобна дейност. Т. нар. "държавни образователни изисквания", и най-вече тези, които се отнасят за дванадесети клас, съществуват от незапомнени времена, но никога не са били прилагани в пълния им обем. Та те трябва просто да се "засилят" много сериозно и да се направи това, което в полицията наричат "реподбор" - масов изпит за посочената по-горе част от народонаселението ни, за потвърждаване степента на образованост. Изземване на старите дипломи и издаване на нови само на издържалите съответния изпит. И пренасочване на неиздържалите този изпит към народополезни дейности, като отглеждане на крави, прасета, овце, кози, кокошки и пуйки. А също и на марули и краставици. И това трябва да се направи преди окончателно да се саморазруши съществуващата в България чудесна материална база - многото изоставени по селата къщи с принадлежащите към тях дворове. Като вторичен ефект от подобно патриотично мероприятие ще се оформи следното: 1. Рязко намаляване на броя на пенсиите , които НОИ трябва да изплаща, и с това - създаване на възможност за увеличаване на самите пенсии - направо си представям колко хора ще получат инфаркти и инсулти при мисълта, че бъдещата им реализация ще е възможна само и единствено в рамките на селското стопанство. 2. Рязко увеличаване на доходите на лекарското съсловие - пред кабинетите на служителите на Харпиий… май така им се казваше господа, или не... Хараламби май беше, ще има огромни опашки от желаещи да си извадят някакъв медицински документ, че точно за такава работа те специално не стават... 3. Бурен ръст на промишлеността - рязко увеличаване на производството на мотики и лопати в България.

 51. 51 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5260 Неутрално

  Отличен анализ :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 52. 52 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  [quote#31:"КретенКилър"][/quote]

  Тц-тц-тц, ти да видиш! И ние да не знаем, че „единствените хора с акъл в главата“ са "умнокрасивците" (термин, измислен и ползван от кремълската пропаганда) - да не си помислите, че те сами са се назовали така! А ето какво казва авторът на текста, под който са настоящите коментари: „Предстои да видим как извънпарламентарната опозиция ще се представи на европейските избори през май 2019 г. Ако т.нар. традиционна десница успее да се пребори поне за един мандат, да има поне един евродепутат, това ще даде тласък на един нов проект“. Чини ми се, че и авторът пробутва опорки от „кремълската пропаганда“, май! Или не, а? Да не би да съм се объркал? Може, може, остава ни само трепетното очакване, че „единствените хора с акъл в главата“ ще седнат (под опашката на коня, разбира се, къде другаде?), па ще почне едно разливане, събиране, използване и предлагане на акъл, па ще наредят като на сергия сума ти партийни програми, изборни, управленски и външнополитически стратегии, които да зашеметят тези „80% дебили“ като „слугинажа като Говлампи“ и да ги накарат да плеснат с ръце, да се прегърнат и да се затичат към секциите да гласуват за повече от един кандидат! Така де, срамота е „единствените хора с акъл в главата“ и „традиционна десница“ да не успее да се пребори поне за един мандат, да има поне един евродепутат! Да, щото това пък, по мъдрото заключение на автора, „ще даде тласък на един нов проект“! И той ще е нещо изумително и няма да има нищо общо с разни предишни проекти, щото, нали „Няма по-голямо унижение за един бард на революцията, за един стожер на републиката и за един трегер на демокрацията от това един пожарникаро-мутро-простак да му бъде премиер. Трети мандат!“ (този, последния цитат не е мой, има си хас)!

 53. 53 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#37] от "Oggie Petkov":

  Та значи тук вече си прав. Защо си прав ли, щото през годините докато Бойка управляваше и все още управлява, се отказа да прави реформи. В следствие вместо решения на проблемите, се получи отлагане в бъдещето. Сега след като се понатрупаха, което и правителство да се захване, ще трябва да прави реформи през целия си мандат. Това означава загуба на последващите избори а хората извършили реформите ще се превърнат в политически трупове. Принципно, правителствата извършват реформи в началото на мандата си, като след това се провеждат политики за да се тушира напрежението сред засегнатите. Правителство което не почне с реформи в началото на управлението си, няма никакво намерение да ги извърши. А на България вече и е необходимо правителство кемикадзе, което да извършва промени и решава отлаганите проблеми през целия си мандат.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 54. 54 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Проветрени, но от кого. Управляващите мислят, че е тяхно задължение, но нещо не се справят.

 55. 55 Профил на d10001
  d10001
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Не подкрепям нито правителството, нито ГЕРБ, но анализи от горния тип за мен са слаби и основно поставят акцен на драматизма а не на реалната картина. Сякаш има някаква утопия и благоденство дето и ние все не можем да ги достигнем и все има виновни за това.

  Според мен, този рай не съществува. Иска се здраво учене всеки ден, работа от сутрин до вечер, състезание с конкуренти от всякакъв тип, куп лишения и качества на характера. Държавата има 5-6 функции като образование, сигурност и прочие. Всичко останало градим ние (сами или заедно). Никои не ни е длъжен. Нито мама, нито тате, нито държавата.

 56. 56 Профил на T
  T
  Рейтинг: 221 Неутрално

  откакто се заговори за пропагандна война, особено внимавам кой е писал съответното медийно излияние! Та за въпросния автор на статийката веднага ми излезе - "магистър по политическа философия – идеята за толерантността (University of York, Великобритания, 2003 г."...и оттам нататък всякаква непредубеденост ми се изпари!
  Все едно един апаратчик от АОНСУ да ми втълпява колко съвсем малко ни е оставало до комунизЪма, ама видиш ли- злите сили ни попречили!
  Каквото е учил, това написал, това сме го минали вече като движение другарю (пардон - господине!)

 57. 57 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#55] от "d10001":

  Горе-долу си схванал какво се иска. Само замени работата от сутрин до вечер с ефективност. Аз, след като напуснах Родината, разбрах че никой не ти плаща за това колко си се блъскал, плаща се за ефективност.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 58. 58 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  До коментар [#31] от "КретенКилър":

  Терминът "умнокрасавци" е идеален за такива като вас.С един основен проблем-невероятно разминаване между мераците Ви,и малките ви възможности(във всякакъв смисъл).Предполагам,и в това рязминаване се корени злобата и агресията,така характерна за Вас.

 59. 59 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  До коментар [#42] от "arcanum":

  Е,мхайте ГЕРБ.ама става с избори.Не с плюене в нета.

 60. 60 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Весело

  До коментар [#45] от "Fiji":

  Всеки,преследван от КОКНПИ е невинен,почти както и всеки в Централния Софийски.

 61. 61 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Весело

  До коментар [#52] от "Santos":

  И на мене ми направи впечатление,че се говори зс някакъв още по-нов проект на лилявите.Не,че не е нормално-през 1-2години сменят името си у измислят поредния Проджект,а тук едни и същи никове го хвалят като най-най....

 62. 62 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Весело

  До коментар [#56] от "T":

  Добре,че споменавате АОНСУ.Днешните корифеи на умнокрасавците са точно там.От Костов до Дайнов.

 63. 63 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3404 Неутрално


  Коридорите на властта трябва да бъдат проветрени
  Петър Чолаков

  Ааа не мерси, благодаря, син на комунистическа номенклатура да казва как трябвало да се проветрят някакви коридори и форумните умнокрасавци да леят дитирамби, колко точен бил господина. Колко належащо било това за което пише, червените им дупета се виждат чак от Луната

 64. 64 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 320 Неутрално

  ....значи, момченца (момиченца)....изключително повърхностнни, посредственни анализи...какво да ви опонирам.....просто с минусите които ще ми поставите ще преборя колко от вас са откровенни педерасти.....))))

 65. 65 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 320 Неутрално

  .....и да не забравя....напишете си имената, адресите, че от утре да ви почваме наред...))))....на боко измекярина челядта си вие....измет такава....!!!

 66. 66 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 274 Неутрално

  За предсрочните избори... гладна кокошка просо сънува! А ако се случат,колко депутата ще вкара Прокопиев?

 67. 67 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5564 Неутрално

  О да, най малко 20% трябва да излязат от тия кабинети.

 68. 68 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3310 Весело

  Проветрени е малко! Ядренно обеззаразяване!

  klimentm
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK