Радев и Борисов: две псевдоистини за България

Президент и премиер

© Анелия Николова

Президент и премиерНовогодишното слово на Радев прозвуча като погребално-поздравителен адрес, а отговорът на Борисов - в познатия самохвален стил. Истината не е някъде по средата, а съвсем различна. И остана неизречена, пише Даниел Смилов за "Дойче веле".

В навечерието на 2019 г. Румен Радев въведе нов жанр в президентските новогодишни обръщения към нацията. Този жанр може да бъде наречен "погребално-поздравителен адрес". Иновацията носи не малки позитиви, като повечето от тях се свеждат до краткостта на изявлението – то беше само три минути. От съдържателна гледна точка обаче това изявление представляваше амалгама от неща, които са наглед несъвместими.


От една страна, в него имаше някои от обичайните пожелания за здраве, успех и задружност на нацията. А от друга, констатации, че положението на българската демокрация е от критично до безнадеждно и че тя няма да изкара дълго без някаква радикална трансформация. А е възможно дори вече да се е споминала и да се нуждае от цялостно възкресение.


Рано е за систематичен анализ на ефектите от погребално-поздравителния адрес, но може да се каже, че той свари мнозина зрители и слушатели на президента неподготвени. Не стана ясно например дали след адреса трябва да се вдига наздравица, или просто да се спомене покойникът с добро. Или пък може би правилната реакция трябва да е изблик на гняв срещу некомпетентните или корумпирани и злонамерени лица, които са причинили смъртта на демокрацията и доброто управление?
Радикализация на политиката


От гледна точка на Радев тези лица са ясни и се намират основно в ГЕРБ и някои техни предшественици. По-малко ясна е алтернативата, която според президента чудодейно би спасила българското демократично управление от ерозия и кончина. Той е загатвал, че "визията" на БСП може да бъде такава алтернатива, но също така е намеквал, че има сериозни основания за съмнения в политическите послания на "столетницата". Дори през изминалата година полусериозно се обсъждаше дали президентът няма да прави собствена формация заради напрежения между него и "Позитано".


Основният въпрос, който погребално-поздравителният адрес повдига, обаче е друг: този адрес е симптом за радикализацията на българската политика и за трайното увреждане на политическото въображение на "основните партии". По принцип тези основни, системни партии трябва да споделят много общи ценности и да се разминават само по ограничен кръг въпроси. Днес обаче нещата са различни – опонентите виждат в другия екзистенциална опасност, някакъв вид рак, който трябва хирургически да бъде отстранен от политиката.


И наистина, когато констатацията ти е, че изминалата година е била "на корупционни скандали и ерозия на демократичните права и институции", че проблемите са били отсрочвани, но не и решавани" и че сме се примирили "със застоя и безвремието, с липсата на цели и реформи", очевидно е, че е нужна не просто смяна на отделни политики, а радикална трансформация най-малко чрез цялостна смяна на караула във вътрешен и външен план. Може би затова в трите си минути Радев не намери място дори за една дума за Европейския съюз (да не говорим за НАТО) - явно спрямо тях той е възприел принципа за покойника – или добро, или нищо.


В отговор на този радикализъм на политическата атака премиерът Борисов възприе познатата си поза на несправедливо обиден труженик за общественото благо, който въпреки всичко не спира да вдига доходите в страната и да строи магистрали. Тоест ГЕРБ и неговата коалиция са символ на растежа и нормалността, а критиците не знаят какво говорят.

И речта на президента, и отговорът на премиера могат да бъдат просто пропуснати като част от политическата риторика. Каквото повикало, такова се и обадило. Речта на Радев може да мине просто като проява на лош вкус, а отговорът на Борисов – като рециклиране на пиар образа му на инфраструктурен строител с национални и международни амбиции.


Два едновременни процеса


Но проблемът с тези две говорения – радикално негативното на Радев и радикално позитивното на Борисов – е, че истината не е между тях, а отвъд тях. Имаме два едновременни процеса, които определят събитията в страната. Първо, през последните две десетилетия България изживява безпрецедентен по рода си икономически възход основно заради позитивите от членството си в ЕС. Второ, България пропусна да се възползва пълноценно и максимално от шансовете, които получи, защото създаде корупционно-захващащ модел на управление, потискащ и пречещ както на местната предприемаческа инициатива, така и на чуждестранните инвестиции.


С радикалния си негативизъм Радев рискува да изгори юргана заради охранените бълхи, захванали държавността. С радикалния си труженически позитивизъм пък Борисов нормализира въпросните паразити като необходима част от политическия пейзаж. Задачата на здравия разум не е да "балансира" между президент и премиер, като изгори половината юрган и се отърве от половината нелегитимни негови обитатели. Нужни са точна диагноза във формулировката на проблема и смели идеи за решаването му. В новогодишните послания всъщност отсъстваха и двете.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Льотчика сътови голямо 💩 с новогодишното обръщение. Напълно в синхрон с натюрела му.

 2. 2 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Сътвори. И въобще ролята на кварталната недоволна стара мома или паразска скандалджийка подхожда на Корни. Направо и лепне. Президентът трябва да е обединител а не плювалник.

 3. 3 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Цитат на Смилов:

  "В отговор на този радикализъм на политическата атака премиерът Борисов възприе познатата си поза на несправедливо обиден труженик за общественото благо, който въпреки всичко не спира да вдига доходите в страната и да строи магистрали. Т.е. - ГЕРБ и неговата коалиция са символ на растежа и нормалността, а критиците не знаят какво говорят."

  Въпрос към Смилов: Кое от краткото обръщение на Борисов констатирате като позиция на несправедливо обвинен труженик??
  "За първи път България пое председателството на Съвета на ЕС. Доказахме, че можем да бъдем активни участници в дебатите за развитието на ЕС, миграцията, присъединяването на Западните Балкани към Съюза, че може да защитаваме националния си интерес по важни въпроси като правата на българските граждани във Великобритания след Брекзит. Доказахме, че можем да бъдем лидер в региона, водейки активни разговори със съседите ни за реализирането на съвместни проекти и развитието на всички държави на Балканите", посочи той някои от трудностите и постигнатото.

  "През годината работихме активно и във вътрешен план. В сила влиза рекордно голям държавен бюджет с ръст на БВП, пенсии, заплати, като особено внимание отделяме на образованието и на хората в неравностойно положение", допълни той."

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 4. 4 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Ако някой който не познава Радев и не знае нищо за него го чуе, ще си каже че не сика да има нищо общо с такъв мрачен, хнедоволен и вечно плюещ човек. Все пак никой не иска непрекъснато да го заливат с отрицателна енергия. А отрицателната енергия е материала от който е направен пРезидента. Или по-скоро съветника дето му пише речите.

 5. 5 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 713 Любопитно

  И сега какво, и двамата са прави?

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 6. 6 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2984 Неутрално

  До коментар [#4] от "Jumbo Jet":

  Кажи си мнението

 7. 7 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2984 Неутрално

  До коментар [#4] от "Jumbo Jet":

  Само в един

 8. 8 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2984 Неутрално

  До коментар [#4] от "Jumbo Jet":

  Коментар.

 9. 9 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2081 Неутрално

  До коментар [#1] от "Jumbo Jet":

  Има такива хора...ни на умряло плачат, ни на живо се радват...

 10. 10 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  "Нужна е точна диагноза във формулировката на проблема и смели идеи за решаването му. В новогодишните послания всъщност отсъстваха и двете."
  За диагнози се обръщайте към една политическа лаборатория. Все пак сте включил и последните ДВЕ ДЕСЕТИЛЕТИЯ. Та значи, лаборантът на републиката може да участва в оформянето на диагнозата.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 11. 11 Профил на radovel
  radovel
  Рейтинг: 442 Неутрално

  В момента, в който фатмака се появи по телевизора превключих на далеч по-интересния 24 Китчън. Джейми Оливър е невъобразимо по-интересен от грозния субект с потника по нашите телевизии, четящ постулатите на съветника си с комунистическо-съветско възпитание. Въпреки дислексията си Джейми Оливър поне може да говори привлекателно. Което не може в никакъв случай да се каже за образа, който е натъпкан със комунистическа литература в часовете по политподготовка и може да казва само слушам на жена си.

 12. 12 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 874 Любопитно

  На един въпрос Борисов още не е отговорил. Защо помогна за избирането на Радев, номинирайки Цеца ???

 13. 13 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#4] от "Jumbo Jet":Кажи си мнението
  —цитат от коментар 6 на Deaddark

  До коментар [#4] от "Jumbo Jet":Само в един
  —цитат от коментар 7 на Deaddark

  До коментар [#4] от "Jumbo Jet":Коментар.
  —цитат от коментар 8 на Deaddark

  Спамерченце, той колегата поне е изказал мнение.....идеите ли ти свършха, музата ти ли погина, или чакаш рефреш на Оп.Т?

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 14. 14 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4027 Неутрално

  Икономическият растеж не е заслуга на Методиев!
  И ако е така къде е реалната средна класа в страната, къде е малкият и среден бизнес? Без тези неща няма гражданско общество.
  Къде са чуждите капитали и инвестиции, за корупцията дори не е нужно да отваряме реч!

  klimentm
 15. 15 Профил на unp44546507
  unp44546507
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#1] от "Jumbo Jet":
  До коментар [#3] от "Реми":
  До коментар [#9] от "BiGman1":
  Е как сте се наредили троловете на ГЕРБ да плюете по Радев , но и дума не казвате за демагогията на Борисов. Разбирам ви, плащат ви за това :)

 16. 16 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Между двамата няма никаква разлика!Еднакво прости, ограничени и посредствени.Комунисти, озовали се до софрата.Дано тази година се отървем от тях и от омразните им дружки, събрани в партийките им!

 17. 17 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2984 Весело

  До коментар [#13] от "Реми":

  Виж сега,тролче новоизлюпено - от Джъмбо Джет очаквам гербави опорки, както от Дечев комунистически. Борисов и Радев са хвани единия, удари другия - гербавите и червените тролчета сте същата работа. Хайде помоли се Боку и спорна агитпропска.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  С една дума, хвани единия, удари другия.

 19. 19 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 933 Неутрално

  На един въпрос Борисов още не е отговорил. Защо помогна за избирането на Радев, номинирайки Цеца ???
  —цитат от коментар 12 на Тони КОСТОВ


  На този въпрос аз също все още търся отговор....

 20. 20 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2984 Неутрално

  До коментар [#12] от "Тони КОСТОВ":

  Защото БСП е удобната опозиция. ДПС също. Справка - подаръците на Баце за Доган и Гергов.

 21. 21 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1197 Весело

  На един въпрос Борисов още не е отговорил. Защо помогна за избирането на Радев, номинирайки Цеца ???
  —цитат от коментар 12 на Тони КОСТОВ


  Единственият въпрос по същество. Инак всички се надпреварват да са от десен по-десен. И да кажат колко е гаден Радев. Е, и по мое скромно мнение, не е подходящ. Но продължавайки собственото си мнение, можеше и още по-зле да е. :) Ъхъ.
  ПП В този смисъл наистина истинският въпрос е: а защо Боко си избра Радев? Щото е е оèвадно, è всеки би спечелил на балотажа с/у мамката на нацията :) Дори шкембе войвода. Допускам само един вариант. Боко е бил толкова заслепен (и магаре да предложа - пардон в случая куца магарица) ще спечели на първия тур. Инак дори и еднокнижникът е бил на ясно, какво се случва, ако има балотаж....

 22. 22 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#11] от "radovel":

  Кой от двамата фатмаци?

 23. 23 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#12] от "Тони КОСТОВ":

  Къде ще ходи! Нали е на отчет при гов.ото Решетников? Досието "Буда" е връзката. Спомняш ли си, колко беше уплашен и как рева, че щели да го арестуват и убият в ареста...

 24. 24 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 442 Весело

  на снимката - синовете на Великата Правешка Мечка

 25. 25 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Весело

  "С радикалния си труженически позитивизъм..." Смилов пропуска момента на тържеството на захванатата държава. Когато от института за младежта на бай Тошо, днешния "Иван Хаджийски", Петър Емил Митев заключи, че преходът бил свършил. Имат си и хор от беквокали - Милениумите на Симо Сакса... :)

  Ха, току що ми изкочи реклама на dnes.dir.bg...
  Много сте го закъсали от медиите на Моника бре, Смилов. :)

 26. 26 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#3] от "Реми":

  Излишно е питаш ! Абсолютно си прав по отношение на написаното от Смилов ! Това не бива да изненадва , защото той пише само по поръчка и срещу ДОБРО ЗАПЛАЩАНЕ от поръчителя !

 27. 27 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 488 Неутрално

  На г-н Смилов му е липсвало новогодишното поздравление на г-н Плевнелиев и го разбирам. Затова сега така критикува.
  Честно казано и на мен ми липсват пожеланията на Роско и споменаванията му как възрожденците и в тефтерчето на Левски е било завещано членството ни в ЕС и НАТО, но за съжаление тези усмивки от телевизионния екран свършиха

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 28. 28 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 700 Неутрално

  "Радев и Борисов: две псевдоистини за България"

  Това е политкоректен изказ за всекидневната българска дума "менте".
  Заменете с нея в заглавието купешката дума и ще видите колко по-ясен ви става смисълът.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 29. 29 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5405 Неутрално

  Единителят на нацията не е президент на всички Българи, и приветствието, което не е никакво приветствие за НГ го показа скоро.

 30. 30 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Единия управлява и си се хвали, другия работи за руската пропаганда и оплюва България винаги когато се догопа до микрофон................

 31. 31 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Единия фатмак от кариарата, другия пожарникар с охранителна кариера. Който и от двамата да попържиш, няма да сбъркаш. Не са тези хора за постовете които заемат. Ама материала блее ли блее...

  Русогнилоча да плува и изгние.
 32. 32 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 279 Неутрално

  ... За диагнози се обръщайте към една политическа лаборатория....
  —цитат от коментар 10 на Реми


  Ето го шефа на лабораторията :
  https://youtu.be/JoCO4yjoR8E

  , който от 2002г. насам сам си е поставил за цел да брани държавността у нас (негови думи).
  Елегантно адвокатства на Баце.
  Старо (от 2012г) , но показателно.

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 33. 33 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Хубав анализ. В България действително нещата се подобряват за последните 20 години. Бавно, мъчително, некадърно, като болна улична котка, пълна с угоени кърлежи - ама напред върви. И заради некадърното управление или кърлежите да смениш посоката - към ЕС и някаква, с всичките местни кусури, либерална демокрация - ще е върховна глупост. А Резидентът именно това иска.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 34. 34 Профил на snejavasileva
  snejavasileva
  Рейтинг: 398 Неутрално

  Няма по тъпо изказване от "президентското". Даже и поздравленията на бай Тошо бяха много по добри. Рафев да си уволни съветника за глупостите които оише. А най добре и двамата да изчезнат от хоризонта.Той разделя и настройва хората един срещу друг. Това е престъпление към народа. Обединител???? Голямо трагично разочарование.

 35. 35 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  Единствената и свята истина е на Смилов :)

 36. 36 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  До коментар [#12] от "Тони КОСТОВ":
  До коментар [#19] от "Orchid":


  Мутрата издигна неизбираемата Цура, за да може да спечели гаргата със зелените чорапи, а защо го направиха - защото така им е било НАРЕДЕНО от едно много високо място .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 37. 37 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  на снимката - синовете на Великата Правешка Мечка
  —цитат от коментар 24 на Alex Prime  Отлично попадение ! Браво !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 38. 38 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 854 Неутрално


  И двамата са лъжедемократи и лъжеевропейци-единият възпитан в социалистическата казарма, за него сме формален член на ЕС и НАТО, а другият - горещ привърженик на диктатора Живков, който е готов да се откаже от европейската си политика при подходящи обстоятелства.

 39. 39 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  Единия управлява и си се хвали, другия работи за руската пропаганда и оплюва България винаги когато се догопа до микрофон................
  —цитат от коментар 30 на rdb41527334  Гаргата работи за руската пропаганда, а мутрата - за кремълските ИНТЕРЕСИ !
  За да не ми задаваш уточняващи въпроси, ще трябва да си помислиш за " Россатом " и " Газпром " и, ако и тогава не си отговориш, значи не си за този форум .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 40. 40 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  Значи така, Смилов, „България пропусна да се възползва пълноценно и максимално от шансовете, които получи, защото създаде корупционно-захващащ модел на управление, потискащ и пречещ както на местната предприемаческа инициатива, така и на чуждестранните инвестиции.“. Ами не, пиленце златно – не България, а този, който я управляваше тогава, пропусна да се възползва от парламентарното си мнозинство, за да гласува закон за лустрацията, да направи истинска приватизация, а не подаръци за червените и сините си дрОгаре! Да си спомняш случайно на кого викаха „клиентелистка партия“? Кой продаде Кремиковци за 1 долар, понеже имал дългове, а после опрости дълговете и купувачът продаде индустриалния гигант за 300 милиона долара? Чии министри до такава степен бяха корумпирани, че се наложи същият този да ги махне, защото застрашаваха властта му? Чия съпруга направи фондация „Бъдеще за България“, но България не видя и лев от тези пари? Това, ако се бе случило в друга държава, щеше да вкара притежателката на фондацията за дълги години в затвора! Още примери? Така че този „корупционно-захващащ модел на управление, потискащ и пречещ както на местната предприемаческа инициатива, така и на чуждестранните инвестиции“ бе създаден от най-добрия лаборант между биволарите и най-добрия биволар измежду лаборантите, който сега се скатава в лабораторията си или при леля Ленче, дето нямаше пари в картата за хляб - в Дръгалефци. Същият духовен бащица на днешните умнокрасиви елементи, които си дерат гърлата и ризите колко е шибано управлението на днешния „милиционеро-мутро-тиквун“, ама нямат акъл за пет пари как да се преборят с него! И да ти кажа, пък ти пак си пиши, щото няма гладен да стоиш, я – никога, повтарям НИКОГА настоящите умнокрасавци няма да се допрат до власт, камо ли да я упражняват! А що се отнася до настоящите чуждестранни инвестиции, които толкова ожалваш, ето ти материала от „Капитал“ – „Новите фабрики на България“ (https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2019/01/04/3369665_novite_fabriki_na_bulgariia/ ) – в който пише следното: „Най-малко 800 млн. лв. ще бъдат инвестирани в индустрията на страната през следващите няколко години. Това показва своеобразната класация на "Капитал" на 15-те най-големи производствени проекта, които бяха обявени през 2018 г. Сумата е сравнима с тази от предходната година (830 млн. лв.) и на практика опровергава изявленията за срив на инвестициите“. Пиши пак, много си забавен – умствено!

 41. 41 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5981 Весело

  Хубаво казано "погребално-поздравителен адрес" :)
  За мен е нормално - слушали са го само погребални агенти и те са свикнали на този стил :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 42. 42 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Създаването на крайности с цел тяхното противопоставяне е основна точка от руската хибридна атака. С други думи, двама се карат, руския трол печели.

  В това отношение речта на Румен Радев е точно попадение в десятката. Маладец!!

 43. 43 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  До коментар [#12] от "Тони КОСТОВ":

  Не е виновен загубилия изборите,а гласувалите за победителя.Още не сте си признали вината за Радев-30% от гласъвалите за Трайчо,на втори тур са гласували за Радев.Цачева остана,защото Плевнелиев се оттегли.Защо се оттегли Плевнелиев-той сам си казва-заради недоразумението Кънев,който гонкандидатира,без да го пита.И то два пъти.

 44. 44 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  До коментар [#14] от "klimentm":

  Ама естествено,че икономическия растеж не е заслуга на ГЕРБ!Заслуга умат за лошото само?За доброто са залужили лилявците,дето и ден не са работили извън държавна хранилка или НПО!

 45. 45 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3222 Любопитно

  До коментар [#16] от "Капабланка":

  Няма разлика между Борисов и Радев,ама първия мразите,за втория гласувахте.Що така?!

 46. 46 Профил на Иван Атанасов
  Иван Атанасов
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#1] от "Jumbo Jet":

  Той пък Тиквата е цвете за мирисане. Нали ? :)

 47. 47 Профил на Ivan Kirov
  Ivan Kirov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Президентът явно има за съветник оная суха кокошка Президентшата.
  Напълно в нейн стил са такива идиотски изказвания.
  Не комнетирам обаче колко му е акъла да й се води по нейния.
  В крайна сметка тактиката му е да събуди пролетарско недоволство, с цел възтържествуване на крепка дружба с СЕСЕСЕРЕ (пардон Путинландия). Т.е. Лукойл и други мафиотски образувания да смучат още по пълноценно българска кръв.
  Няма да коментирам, че такива речи принципно трябва да са позитивни с визия и пожелание за това какво да се направим за да се вдигне нацията.
  Целта на Радев е просто да сдаде държавата на Русия. БСП е само до там докъдето не пречи на план А.

 48. 48 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  Радев и Борисов са сиамските близнаци на българския преход - привидно от двете страни на барикадата, привидно играейки ролята на политически противници и опоненти. А целта им е съхраняване на статуквото. Радев и Борисов са двете страни на една и съща монета.

 49. 49 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  Радев и Борисов са сиамските близнаци на българския преход - привидно от двете страни на барикадата, привидно играейки ролята на политически противници и опоненти. А целта им е съхраняване на статуквото. Радев и Борисов са двете страни на една и съща монета.
  —цитат от коментар 48 на volarok


  Ай стига глупости веее! Борисов постоянна нещо прави, строи, гледа да угоди на де-що има претендиращи за нещо, а Радев само ръси глупости и настройва хората един срещу друг! Разликата между двамата е по-голяма и от Еверест!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 50. 50 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  На един въпрос Борисов още не е отговорил. Защо помогна за избирането на Радев, номинирайки Цеца ???
  —цитат от коментар 12 на Тони КОСТОВ


  Ами това беше реверанс към сродната бкп/бсп! Борисов не е помогнал на Радев! Борисов избра Радев! Сигурен съм, че в тъмната стаичка мутрата от СИК е гласувала не за Цеца, а за Радев!
  А иначе, каква трябваше да бъде логиката за президентските избори на един поне средно грамотен лидер на Герб, какъвто Борисов със сигурност не е? Ами просто е: трябваше да обедини всички десни избиратели около един кандидат! Всички, без изключение! За целта трябваше да проведе редица срещи и консултации, докато се стигне до такъв общопроемлив кандидат! Реформаторският Блок нямаше да издигне Трайчо Трайков, а тези 6 процента щяха да се прибавят към този общ кандидат!
  Това е една от капиталните грешки на Борисов (ако приемем, че умишлено не е вървял в тази посока)!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 51. 51 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2528 Весело

  Радев и Борисов: две псевдоистини за България
  —цитат от коментар 0 на Заглавие


  Заглавието казва всичко!
  Трудно е, само с едно изречение, да може да се опишат нещата от политическият ни живот днес!
  Даниел Смилов го е описал. Само със заглавието.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 52. 52 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2376 Разстроено

  Добре, очевадна е безпътицата, а защо не се каже нещо и за причините! Все пак това са вече тридесет години ,за които комунистите с помощта на руснаците си направиха държава и не искат да я пускат за нищо на света! Ами ,... новият брат?!?! Заглавието не върши работа . Мъка.....какъв патриотизъм , бе население!!!

 53. 53 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  До коментар [#49] от "lz2":
  "Борисов постоянна нещо прави, строи, гледа да угоди на де-що има претендиращи"
  ......................................
  Борисов е едно голямо плямпало и страхливец по душа. Интригант и демагог. В същото време е алчен и крадлив, типично за дребните душици.
  Присъствието му в политиката става вредно за държвата и бизнеса в България. Предполагам, че със залеза на Меркел и Ж.-Кл. Юнкер от европейския небосклон, Борисов ще се спихне и сам ще се оттегли. Още при следващата ЕК.

 54. 54 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 272 Любопитно

  "Първо, през последните две десетилетия България изживява безпрецедентен по рода си икономически възход основно заради позитивите от членството си в ЕС."

  "Безпрецедентен икономически възход"...Този, на коя планета живее?! Изобщо, живее ли в България? Такова нахалство и наглост, скоро не бях срещал!

  reductio ad absurdum...
 55. 55 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  ... Предполагам, че със залеза на Меркел и Ж.-Кл. Юнкер от европейския небосклон, Борисов ще се спихне и сам ще се оттегли. ...
  —цитат от коментар 53 на volarok


  Г-н Борисов представлява голям крепител на евроатлантида. От него се иска само да целува няколко задни неща. И той го прави стриктно , а на американците даже пуска езиче. И е несменяем. Алилуя!

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 56. 56 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 225 Неутрално

  ПсевдоАНАЛизатора Смилов би бил безработен ако не е Борисов.

 57. 57 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#55] от "Полковник за европейско развитие на България":

  Ами ти продължавай да пускаш езици на Путя и ще си добре.

 58. 58 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  Смилов не е на страната на Президента.
  Смилов не е на страната и на Премиера.
  Смилов е на страната на Европата и НАТО-то.
  Добре бе Смилов, твое право е. Ма не става ясно какво предлагаш? А май става ясно, че нищо не предлагаш. Щото нищо не можеш да предложиш. То и аз не мога, ма не пиша статии в Дневник.

 59. 59 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#12] от "Тони КОСТОВ":

  Еееее ама той и байОня лично да беше се кандидатирал и него щеше да го отведе Радев, щото негативният вот беше потекъл и нямаше спирка на вълната!!!!

 60. 60 Профил на Поручик Балканец
  Поручик Балканец
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Само на мен ли ми се струва, че този сайт става все по-безинтересен?

 61. 61 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 724 Неутрално

  В този смисъл наистина истинският въпрос е: а защо Боко си избра Радев? Щото е е оèвадно, è всеки би спечелил на балотажа с/у мамката на нацията :) Дори шкембе войвода. Допускам само един вариант. Боко е бил толкова заслепен (и магаре да предложа - пардон в случая куца магарица) ще спечели на първия тур.
  —цитат от коментар 21 на Vili Jambov


  Аз обичам конспирациите. Борисов има много недостатъци, но за разлика от Костов е много, много по-витален, или бързо ориентиращ се в обстановката. В един момент той щеше да се яви на президентски избори (и щеше да ги спечели), но един разведчик го стисна за топчетата и му ги размаза.... Да си припомним как на една сватба един пиян кмет на едно малко градче изтърси едни глупости по микрофона!!! И Борисов разбра посланието, и номинира за кандидат-президент неизбираемата тетка.

 62. 62 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 724 Неутрално

  ... Ма не става ясно какво предлагаш? А май става ясно, че нищо не предлагаш....
  —цитат от коментар 58 на Judjuk

  Нищо не предлага. Но казва, че царете ни са голи (елементарни, празни, кухи). Лошото е, че матрЯлът пак не вдява.

 63. 63 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  "Нищо не предлага. Но казва, че царете ни са голи (елементарни, празни, кухи). Лошото е, че матрЯлът пак не вдява."

  [quote#62:"historama"][/quote]

  Ма то туй вече го знаем. 64. 64 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Никой не е безгрешен, но ква е алтернативата...
  Нинова?

  Мъжки, с тигрите, в мачлета...
  Не позната, общо взето.

  Полетяла в висините
  по-високо от орлите?

  Не става. Летвата се вдигна.
  За да си сега начело...

  Далтаплан с Виолончело?

  "Радев и Борисов: две псевдоистини за България"
  от Даниел Смилов чрез Дойче веле...

 65. 65 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#21] от "Vili Jambov":

  Какво ви кара да мислите, че от Борисов нещо зависи? Кукловодите му го командват и той козирува.

 66. 66 Профил на Дядо Йоцо
  Дядо Йоцо
  Рейтинг: 530 Неутрално

  много "политически коректен анализ" на Даниел Смилов.....

  Що пък Радев да е негативист когато повтаря очевадни истини и именно затова бе избран от хората на тази бедна и разграбена територия.....

  Това че е честен ЧОВЕК и БЪЛГАРИН но пък е като бяла лястовица на хоризонта от политическа кал и мърсотия го прави лесна мишена за всякакви "анализи" в стил горното слово-сплетничене /слово-блудство би било много силно за да съм коректен и към Смилов/

  "The conscious and intelligent manipulation of the organized habits and opinions of the masses is an important element in democratic society" E.Bernays/USA-1928
 67. 67 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  .
  До коментар [#3] от "Реми":

  В цитата който сте привели ясно се вижда обидата на труженика, че не се отчитат обективните резултати - растеж на БВП, минимални заплати и пенсии, но Смилов и много от наблюдателите, включително и такива като нас знаем, че това не се дължи на някаква специална правителствена работа, защото в такъв случай би трябвало да провъзгласим Станишев за едва ли не икономически гений. Тези растежи или кризи, когато става дума за малки отворени икономики като нашата са резултат от цикличните промени в световната икономика, блгаоприятното влияние от членството в ЕС и на последно, но не и по значение място, наличието на големи за нашите мащаби средства по програмите на съюза. Благодарение на тях Борисов се бие в гърдите с километри магистрали и количества асфалт, който въпреки глупавата риторика на БСП, че не се яде, всъщност спомага за цялостната икономика и оттам и за трапезата на българина.
  Но както казва Смилов, нито Радев, нито Борисов и дума не обелват за състоянитео на правосъдната ни система, която гони наличните чужди инвеститори и плаши кандидатоте за това, нито дума няма и за състоянието на медиите, което ни отрежда почетното 106 място в света, за корупцията, която всички ние си я знаем доста по-добре от външните наблюдатели и т.н.

 68. 68 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2376 Неутрално

  За да има институции , на първо място трябва да има държава и тъй като тя е в миналото , то и представляващите институциите на псевдо-държавата се чудят на кой Господ да се кланят.....нещо , като украински сценарии! В пълнота .

 69. 69 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2528 Весело

  До коментар [#1] от "Jumbo Jet":До коментар [#3] от "Реми":До коментар [#9] от "BiGman1":Е как сте се наредили троловете на ГЕРБ да плюете по Радев , но и дума не казвате за демагогията на Борисов. Разбирам ви, плащат ви за това :)
  —цитат от коментар 15 на unp44546507


  Не се карайте!
  От един дол дренки сте.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 70. 70 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Даниеле, вие, десните на писане го докарвте - спор няма. Проблемите започват, когато хванете мотиката - все търсите бутон, който да натиснете и мотиката да почне сама да кОпа.

 71. 71 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Българите са разделени и озлобени. Горко ни !

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 72. 72 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#40] от "Santos":

  Цели 40 поста им трябваха на гербаво-комунделските тролчета за да се сетят, че Иван Костов е виновен за скапаното ни дередже след 10 г. управление на двете малформации на БКП - ГРОБ и БСП!

 73. 73 Профил на elibal
  elibal
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Много точен коментар. Браво, Смилов!

 74. 74 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 571 Неутрално

  А пък в една държава в Европа през 21 век избирателите били такива мазохисти че
  си избирали на три пъти министър председател бивш охранител , пожарникар който бил прочел през живота си една книга /Винету !/ спорно владеел на чужди езици: "Бон жуар..., всички ние тука парле ву франсе, " имал странно чувство за хумор: Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме", но три папи са го галели по главата......

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK