Няма драматичен хаос, но продължава процесът на "о-без-посочване"

В парламента

© Анелия Николова

В парламента"Дневник" публикува отговорите на политолози и социолози какви са очакванията им за политическия живот през 2019 г.


Какви са надеждите Ви и какви опасенията за 2019 г.?


- В момента България има най-лошото парламентарно представителство от 1989 година насам. Но това не може да се промени за година, изглежда е тенденция отчасти в Източна Европа, отчасти в цяла Европа. Деградацията на представителството тук обаче е драматична. Въпросът не е в това, че "много хора не били представени", това са технически констатации. Въпросът е по-дълбок и сериозен. Самото конституиране на представителство е в критична фаза. Та опасенията ми са, че това ще продължи неопределено дълго. Надеждите - че ще започне да се оправя. Опасенията са по-силни.
Какво е състоянието на основните политически партии и коалиции? А на извънпарламентарните?


- От деградацията на представителството следва отсъствието на действителни, дълбоки, идейни различия между партиите в парламента. Различия има, но те се дължат на факта, че всички са конкуренти за повече власт. Но на това ниво разликите са от маркетингов порядък, кой ще измисли по-голяма дивотия, за да се хареса на избирателя. На по-дълбоко ниво протичат серия вредни за страната съгласия. Например ориентацията към националистически платформи и реч. Или ориентацията към анти-Европа. Или проруските нагласи. Или тенденциите към засилване на репресивните мерки в сферата на наказателните политики, прекаляването с по принцип съмнителната идея за т. нар. гражданска конфискация. И т. н.


Има ли условия за ново обединение вдясно и какво ще видим вдясно през 2019 г.?


- Изразът "обединение вдясно" е добре да се изостави. Иначе би било много странно, ако двете живи формации "вдясно" – "Да, България" и останките или новата форма на ДСБ, не се обединят. Тези две групи трябва безусловно да се обединят. Първият тест са европейските избори. На тях преди 5 години бившият Реформаторски блок за пръв път показа, че е лицемерна формация, зад видимото обединение протичаше конкуренция, недотам честна. Ако сега направят подобно нещо, ще е зле и за двете. Например ако се конкурират скрито за евроизборите. Ако се конкурират, по-добре да е открито. Ако играят фиктивни първични избори, също ще е лош знак. Първични избори се правят от големи партии. А за тях има съмнение дали изобщо съществуват. Ако разиграят първични избори, ще се изпокарат, но и без да се изпокарат, избирателят им ще се усъмни, че там тече някаква нечиста игра.


Накъде е поела БСП? Ще има ли ново ляво?


- БСП иска да прибере националистическия вот при себе си. От това следва допълнителна деградация и ред комични епизоди. Големият проблем с тази партия винаги е бил опортюнистичният й профил. Тя се мести гъвкаво по електоралните пазари като скално козле. За нейно съжаление обаче управлението сега е с минимален интелектуален капацитет. Затова се е оставила на очевидните неща – националистически, антилиберални, антизападни нагласи и величието на Русия. И дори в тази проста комбинация има противоречие, защото националистическа програма трудно се съвместява с прегръдка на империя от азиатски тип.


През 2019 г. се навършват 30 години от началото на промените след комунистическия режим. Завърши ли преходът?


- Т. нар. преход, в единствено число, като някакъв вид грандиозна обществена схема приключва с началото на царското управление през 2001 година: свободен пазар, основни права, западна ориентация, точка. Оттогава "преходът" се разслоява на множество преходи. Днес още по-малко може да се говори за преход в единствено число. Но ако все пак трябва пресилено да се говори, България следва тенденции в цяла Европа и особено в някои източноевропейски страни. За разлика от антипрехода на Виденов и ранния преход на Обединените демократични сили /ОДС/ докъм 2001-а сега няма ясна крайна точка. Политически страната живее трайно в нетрайни конюнктури. Това може и да не е толкова зле, колкото ни изглежда, защото има и по-зле. Ако ориентациите на националисти и БСП против ЕС надделеят, това може да е необратимо, т.е. трайно влошаване.


Промените след края на 1989 г. започнаха с искане за "смяна на системата". Сега се чува същият лозунг. Какво означава той в наши дни?


- Нищо. И тогава нищо не означаваше. В такива празни реторически фигури всеки влага каквото го боли. Един иска президентска република, без да знае какво е това, друг иска обратното, пак без да знае, трети иска референдум за всичко, от конституция до какво да си купя от фермерския пазар.


Има ли обществена енергия за сериозни протести и дали те биха могли да предизвикат промени?


- Няма енергия за обществени проекти. Но по-лошото е, че няма условия за конституиране на разумно представителство. Обществената енергия в суров вид, без представителство, е негативна бунтовна енергия, се изправя срещу нещо и няма как да е позитивна. Това е принципно положение. По тази причина в Англия традиционно се говори за "суверенитет на парламента". Изразът подсказва, че представителството не е техническо средство, а фундаментален въпрос на политическата общност. Без него тя се разгражда. В България енергия в смисъл на протестна вълна няма след 2013-а. Но дори да имаше, тя само може да спре някакъв процес, не може да изведе страната към надежден проект. Затова значението на представителството се вдига още повече. Ако нещо дойде, трябва да е оттам. Но това не изглежда особено вероятно в обозрими срокове, още по-малко следващата година.


Кое е неизбежното в политическата среда, което ще се случи през 2019 г.?


- Съществените неща са по-скоро в международния контекст, където няма нещо неизбежно. Важно е какво ще стане в Германия, в която има замъгляване на визията, във Франция, където Макрон се оказа в слаба позиция, в Унгария, където обаче се надига, изглежда, вълна срещу Орбан. Дали Тръмп ще потъне окончателно е важно за Европейския съюз, но не е непосредствено важно за България освен по линията на противостоене между САЩ и Русия. Много важно е дали "неизбежните" енергийни фантазии ще бъдат укротени. Така че няма нещо неизбежно. Средата е особено хаотична в едър мащаб, "Хаосът владее", както казваше героят на Ларс фон Триер. В България няма драматичен хаос, но продължава процесът на "о-без-посочване", на загуба на посока.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  "Първият тест са европейските избори. На тях преди 5 години бившият Реформаторски блок за пръв път показа, че е лицемерна формация, зад видимото обединение протичаше конкуренция, недотам честна. Ако сега направят подобно нещо, ще е зле и за двете. Например ако се конкурират скрито за евроизборите. Ако се конкурират, по-добре да е открито. Ако играят фиктивни първични избори също ще е лош знак. "

  То хубаво, ама там всеки иска да е по-бати! Затова търсят всякакви други за коалиция, за да не се вижда открито враждата!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 921 Неутрално

  “Т. нар. преход, в единствено число, като някакъв вид грандиозна обществена схема приключва с началото на царското управление през 2001-ва година”
  ——
  Самото понятие за “преход” предполага някаква надежда за изменение към по-добро. Гледам, че напоследък политическият да де ... елит не си дава зор дори да ви лъже повече ... имало е преход, ама той свърши, който го забелязал — браво, ама иначе битият — бит, е... — е... Оттук нататък всичко ще е такова квото е, една стабилност и само хилядолетието се променя ... Да ви е честита новата две илядо и ...

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  Не си представям да се стигне до откровено отдръпване от ЕС. Дори и най-неевропейските партии се надяват да разпределят някакви фондчета. Врякането против съюза е по-скоро опит да се привлекат определен тип гласоподаватели. В същото време желанието да се промени ЕС е естествено. Брюксел се държи по-критично към източноевропейците, отколкото към настъпващите африканци. Те влизат в Шенген без паспорти, ние - с проверка.
  А преходът? Ако употребим смисъла, на който се надявахме преди 30 години, като преход към нормалност и благоденствие, май трябва доста да почакаме. В същото време тогавашната баница е не само разпределена, но и изядена. Преходът завърши.
  Всеки говори както му изнася.

  Еретик
 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2587 Разстроено

  "управлението сега е с минимален интелектуален капацитет" - каква посока да следват, след като са подвластни на ДРУГИ, а не на български интереси - не патриотарски, не националистически, партийни. Интересчийските действия са характерни за "прехода", нямащ нищо общо с демократични, пазарни, морални отношения. Липсата на посока се дължи на самочувствието, че България може сама да бъде фактор, а такова самочувствие имат подготвени, грамотни хора. Та, оГРЪМотяването е важно, а лустрото, с което ни убеждават, че сме по-добре го налагат управници, ОПравящи себе си.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  От статията: "Ако ориентациите на националисти и БСП против ЕС надделеят, това може да е необратимо, т.е. трайно влошаване."

  Надявам се ВСИЧКИ българи да схванат това!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 6. 6 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2093 Любопитно

  ... Брюксел се държи по-критично към източноевропейците, отколкото към настъпващите африканци. Те влизат в Шенген без паспорти, ние - с проверка.
  —цитат от коментар 3 на Костадин Иванов


  Африканците влизат в Шенген без паспорти НЕЛЕГАЛНО, а ние - с лична карта и ЛЕГАЛНО! Има разлика, нали, колега?

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2547 Неутрално

  просто кликнах върху "всички статии от Стефан Попов"

  препоръчвам ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Тази статия е тенденциозна и манипулативна, пълна с грозни внушения!
  Много хора не били представени парламентарно - ами да отидат и да гласуват бе!
  Статията е писана от някой който работи против България!

 9. 9 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#8] от "mop36557620":

  за кого да глсуват Боко, Бареков, Сидеров, Курнелия, Магарешки, Каръккочанов...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 10. 10 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  До коментар [#6] от "дедо Андро":

  "Африканците влизат в Шенген без паспорти НЕЛЕГАЛНО, а ние - с лична карта и ЛЕГАЛНО! Има разлика, нали, колега?"
  =====================
  Чисто легално си беше през 2016. Даже автобуси им пращаха от немско. А една унгарска журналистка бе уволнена и принудена да се извини, защото ритнала претичващ през границата нашественик. Тогава Орбан още не беше взел серт позиция.
  А "бедстващите" в Средиземно море, дето ги вземаха почти от плажа на Либия и ги караха в Европа?
  Ако са наистина нелегални, що не ги качат на няколко кораба и да ги изсипят обратно? Или да ги натикат в затвор?

  Еретик
 11. 11 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Искам да запитам автора:
  Кога започват новите епизоди на "Обединение в дясно" ?

  И, ако може да разкрие, дали ще има булка при обединението?
  В края на сериала, главният герой пак ли загива геройски?

  Благодаря.

  Не ща да влизам у затвора!
 12. 12 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  Тази статия е тенденциозна и манипулативна, пълна с грозни внушения!Много хора не били представени парламентарно - ами да отидат и да гласуват бе!Статията е писана от някой който работи против България!
  —цитат от коментар 8 на mop36557620


  Ами отидох и гласувах Бе!!!

  И не, не мисля че Бай -уй, СидОров или Шкембе-войвода ме представяват! Нито пък Нинова, Доган или още по-малко - Марешки!

  Самото изреждане на горните - да не казвам какви - би трябвало да доведе най-малкото до реакция на повдигане и повръщане у всеки нормален човек!

 13. 13 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 425 Неутрално

  "Африканците влизат в Шенген без паспорти НЕЛЕГАЛНО, а ние - с лична карта и ЛЕГАЛНО! Има разлика, нали, колега?"
  —цитат от коментар 10 на Костадин Иванов


  По отношение влизането - да. По отношение на престоя - никаква.

  Не ща да влизам у затвора!
 14. 14 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#8] от "mop36557620":

  “който работи против България”...
  Тъпизъм, който нищо не казва, но често се ползва от истинските неуморни труженици против интересите на най-широкото мнозинство българи - а именно комунистите , днес “русофили”, по-точно путинофили, а най-точно ТИРАНОФИЛИ.
  Върховенство на Закона, либерализирана икономика, култ към образоваността, насърчение на иновациите, сверяване на часовника само с най-напредналите, култура във всичко - ето това работи ЗА България.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 15. 15 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#8] от "mop36557620":“който работи против България”...


  Върховенство на Закона, либерализирана икономика, култ към образоваността, насърчение на иновациите, сверяване на часовника само с най-напредналите, култура във всичко - ето това работи ЗА България.
  —цитат от коментар 14 на Торбеш


  Нека го пре-постна това по-горе - щото е есенцията на това, което е в интерес на България, и трябва да се повтаря и потретва, то дори и най-дървената кратуна у нас (и които за огромно съжаление май вече са мнозинство) най-после хване за какво иде реч!


 16. 16 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  ... Ако са наистина нелегални, що не ги качат на няколко кораба и да ги изсипят обратно? Или да ги натикат в затвор?
  —цитат от коментар 10 на Костадин Иванов


  Защото ги спасяват от почти сигурна смърт сред развълнуваното море, поне някои от тях. Но като се има предвид НЕЛЕГАЛНОТО ИМ ВЛИЗАНЕ, всички, за които може да се докаже, че животът им не е застрашен в родината им, биват изпратени назад.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 17. 17 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 809 Неутрално

  "разликите са от маркетингов порядък, кой ще измисли по-голяма дивотия, за да се хареса на избирателя."


  Ако не се вземем в ръце , още дълги године ще гледаме как "Бенчо Бенчевци" ще лапат кюфтета в "столовата" срещу коня.

  заб. Използвам Бенчо като събирателен образ , но може да е който се сетите от "избранниците"

 18. 18 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "- В момента България има най-лошото парламентарно представителство от 1989 година насам. "

  - Лъжите на пРезидента и подгласниците му не коментирам.

 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2547 Неутрално

  До коментар [#14] от "Торбеш":

  но пък днес да не споменеш Ботев казва много .... за същата работа.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Тази статия е тенденциозна и манипулативна, пълна с грозни внушения!Много хора не били представени парламентарно - ами да отидат и да гласуват бе!Статията е писана от някой който работи против България!
  —цитат от коментар 8 на mop36557620  До коментар [#8] от "mop36557620":

  Адмирации!
  Профан Ведър на резидентството.

 21. 21 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 790 Любопитно

  Накъде е поела БСП? Ще има ли ново ляво?


  - БСП иска да прибере националистическия вот при себе си. От това следва допълнителна деградация и ред комични епизоди. Големият проблем с тази партия винаги е бил опортюнистичният й профил.
  —цитат от коментар 0 на Статията


  ... ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ С ТАЗИ ПАРТИЯ ВИНАГИ Е БИЛ ОПОРТЮНИСТИЧНИЯ Ѝ ПРОФИЛ...

  Попадение в десетката!
  Спомням си първите избори 1990-та година! Разговарях с бивш Помполит, и останах изненадан от неговата нова политическа ориентация! Ама той беше яростен противник на новото БСП, и върл привърженик на новосформираното СДС!
  "Щях да имам много по-добро мнение за тебе, ако си беше запазил старата политическа ориентация!" - му заявих тогава!

  Къде изчезнаха тия един милион комунисти отпреди 1989-та? Не вярвам да са измрели всички!
  Къде са сега техните наследници, ВЪЗПИТАВАНИ В КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ИДЕИ от техните родители?

  Това е големия проблем! Сегашните големи противници на каквито и да е демократични проблеми си имат бакграунд в редовете на бившето БКП, независимо какво е новото им име!

  Да разлая троловете!!
 22. 22 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Голям недостатък на статията е че не казват кои е Стефан Попов !

  Такива хора които няма как да получават пари за това което правят на пазарен принип са финансирани от някои - и това е някои клан на олигархията.

  КОЙ финансита Стефан Попов?
  На чия ясла е така да се каже?
  В кое НПО работи и от къде му идват парите и задачите?

  Намираме следното:
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Стефан_Попов_ (философ)

  Председател на Настоятелството на Институт Отворено общество (2000-2006).

  Тоест Попов е бил ччовек на СОрос , може и сега да е.
  А може да шернат асет м/у няколко олигархични кръга , един от които да е на Сорос.

 23. 23 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Тази статия е тенденциозна и манипулативна, пълна с грозни внушения!Много хора не били представени парламентарно - ами да отидат и да гласуват бе!Статията е писана от някой който работи против България!
  —цитат от коментар 8 на mop36557620


  Попов работи за пари, и то пари които не са български.
  Неговото НПО е Риск Монитор, крайно съмнителна структура, финансирана от олигархията от Лондонското Сити и Уолстриит:
  http://www.riskmonitor.bg/bg/team/Stefan-Popov

  КОгато се отриваше паметника на Самуил Попов започна да хули инициативата, и да прави обструкции, органиира петиия против САмуил:
  Днес официално беше открит паметникът на цар Самуил в центъра на София, до базиликата "Св. София", а в общината беше внесена подписка с искане събитието да бъде отложено. Подписката започна ден преди церемонията, в интернет. В писмото, разпространено в социалната мрежа "Фейсбук" от изпълнителния директор на фондация RiskMonitor Стефан Попов,

  https://www.dnevnik.bg/intervju/2015/06/08/2548961_stefan_popov_tova_centralno_miasto_v_sofiia_ne_triabva/

  -----------------------------------
  Да, Стефан Попов е българо- ненависник, доларждия и глобалист.
  Работил е за Сорос, хули Орбан , унгарите, руснаците , българите .... хвали господарите си .

  Работата му не е да прави неща полезни за българите, а за господарите които му плащат масрафа.

 24. 24 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  През 1989 хората искат промяна на системата, искат го и сега. И, веднага следва "те не знаят, какво искат"?! 1989г,хората искаха свобода 🗽, демокрация, развитие. Получиха див и първобитен, грабителски преход, който даже не е и класическа форма на капитализма. Сега, пак искат промяна, наказания за съсипалите икономиката, промишлеността, селското стопанство, здравеопазването, образованието. Да, ама - не! Не може, защото изялите баницата, провалилите всички очаквания на хората, са свещени и недосегаеми, те са (ще използвам русизъм) " всьо и вся", богоподобни, а обикновените хора - ами, те да "духат супата" (според чичовото), или да пият една студена вода по новите цени.

 25. 25 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Да слагаш българофили (националисти) и русофили (БСП) под един знаменател, е показател за пълното невежество на автора. За националистите русофилите са на едно място с мюсюлмани, комунисити, анархисти и хомосексулаисти.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 26. 26 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  ...Да, Стефан Попов е българо- ненависник, доларждия и глобалист.
  Работил е за Сорос, хули Орбан , унгарите, руснаците , българите .... хвали господарите си .

  Работата му не е да прави неща полезни за българите, а за господарите които му плащат масрафа.
  —цитат от коментар 23 на WWW  До коментар [#23] от "WWW":

  Договорът между Луканов и Сорос пропускате, другото е точно:
  "ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 76 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 20 ЮЛИ 1990 Г. ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА УСЛОВИЯ ЗА РАЗВИТИЕТО И ФУНКЦИОНИРАНЕТО НА ФОНДАЦИЯ "ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО"..." - https://www.ciela.net/svobodna-zona-darjaven-vestnik/document/-1088914432/issue/3071/

 27. 27 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#23] от "WWW":

  "Попов работи за пари..."

  А ти за какво работиш? За п.шки или за потупване по рамото от вонящ на джибри пасоль?

 28. 28 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 966 Неутрално

  [quote#23:"WWW"][/quote]

  А бе ти верно си ИДИОТ / по Гогол/ ! Тебе след като са те научили да пишеш са забравили да ти кажат за умственото ти изоставяне и невъзможноста да живееш сред нормални себеподобни . Засрами се и недей се излага тук в ''Дневник'' . Света е широк и спасение за теб дебне отвсякъде .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 29. 29 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 790 Любопитно

  До коментар [#23] от "WWW.Чебурашка":


  Неговото НПО е Риск Монитор
  —цитат от коментар 23 на WWW.Чебурашка


  А твоето НПО кое е?
  Събота и Неделя , форума на "Дневник" е окупиран основно от путинарчета!

  Да разлая троловете!!
 30. 30 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 790 Любопитно

  До коментар [#25] от "Мизийски ☦":


  Да слагаш българофили (националисти) и русофили (БСП) под един знаменател, е показател за пълното невежество на автора. ...
  —цитат от коментар 25 на Мизийски ☦


  Сидеров какъв е според вас?

  Да разлая троловете!!
 31. 31 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Според мен, трагедията се заключава в това, че "управлението е с минимален интелектуален капацитет". И всички взети решения, са функция на това. Бай Га..., Фуй, разбира само от схеми, усвояване, как да угоди на кукловодите си (а те са много). Този прост човек, си служи с методите на XX век, а вече изтичат първите 20г на XXI. Не виждам визионери. Никой не говори за образованието, а то е в основата на всеки успех. Живеем в ерата на знанието, а страната се управлява от хора с посредствен интелект и без никаква култура и възпитание. Хора, които не знаят чужди езици или нивото е потресаващо...

  Но това не е краят! Защото, ВИЕ СИ ГИ ИЗБИРАТЕ.

 32. 32 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 316 Неутрално

  "В момента България има най-лошото парламентарно представителство от 1989 година насам"

  Ето това е квинтесенцията на горната статия. Останалите неща са следствия на този факт. Парламентарна република сме, все пак...

 33. 33 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#29] от "lone wolf":

  Соросоидите излязохте на амбразурата.

 34. 34 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 213 Гневно

  "В момента България има най-лошото парламентарно представителство от 1989 година насам"
  —цитат от коментар 32 на Practic


  Еми така е. Щом умнокрасавците от ултрадясното крило на БСП не са представени в парламента, какъв парламент е това?

 35. 35 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#22] от "WWW":

  Доколкото знам, Джордж Сорос се противопоставя на целите на популистите. Затова Волен Сидеров и други подобни екземпляри, параноидни популисти, използват думата "соросоид". Твърди си, че подкрепил протестите срещу Орешарски - а аз питам, колко души протестираха и колко подкрепяха протестите срещу Орешарски.
  Джордж Сорос е глобалист и международен финансист.
  Джордж Сорос безспорно е антинационалист и филантроп с изключителна благотворителна дейност (милиарди долари, за изброяването на които пръстите на двете ръце не стигат).
  С огромни инвестиции в българската софтуерна индустрия и е носител на орден "Стара планина" (най-високото отличие в наградната система на страната ни).

 36. 36 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 213 Гневно

  Според мен, трагедията се заключава в това, че "управлението е с минимален интелектуален капацитет".
  —цитат от коментар 31 на vhv


  Да бе, така е. Освен че управляващите не са умни, ами не са и красиви.

 37. 37 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 389 Неутрално

  "В момента България има най-лошото парламентарно представителство от 1989 година насам"Ето това е квинтесенцията на горната статия. Останалите неща са следствия на този факт. Парламентарна република сме, все пак...
  —цитат от коментар 32 на Practic


  Ненависта ти към българите е потресаваща !
  Явно не може да ни търпиш дори

 38. 38 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3048 Любопитно

  До коментар [#28] от "Радко - СВОБОДА или РОССИЯ":

  "А бе ти верно си ИДИОТ / по Гогол/ ! "
  ================
  Дали не е по Достоевски?

  Еретик
 39. 39 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Хареса ми как автора е изобличил БСП. Написал го е черно на бяло, така че дори и полу-грамотниците в този форум представящи се за български националисти като в същото време величаят Путинландия да го разберат. Ама аз все пак, знаейки интелектуалното им ниво, ще им го напиша още по-просто. Няма Бългхарски патриот който да е нещо различно от Българофил. Никой от нашите велики революционери не е бил русофил, русофоб, германофил или нещо от сорта, те са били Българофили. Въртяли са калъчката срещу враговете Български и толкоз. БСП, Атака, Шкембе Войвода, Магарешки и прочее сган са толкова патриоти, колкото аз съм Султана на Бруней. Така че тролчета загубени дето ми величаете Рашата, като в същото време ми се представяте за патриоти, замислете се ( ако можете да мислите ).

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 40. 40 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3048 Весело

  До коментар [#30] от "lone wolf":

  "Сидеров какъв е според вас?"
  ==============
  Всичко от което има кяр. Беше редактор на "Демокрация". Националист. Русофил. Златен пръст. Всичко и нищо. Ако му дадат повече, ще прегърне Сорос. Той е единствен и неповторим /добре че е така/ и не може да бъде извадка за статистика.

  Еретик
 41. 41 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#36] от "Боби Бобев":

  Като ти чета интелектуалните напъни, не искам и да си представям одухотворената ти физиономия.

  (А бе, простите и грозните, не бяхте ли срещу ИК? Как тогава, все мъжката физика ви влече и повтаряте - красиви, красиви...? Май ще се окаже вярно, че само скрити пед..., гейове, сте срещу тази конвенция...)

 42. 42 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1401 Гневно

  До коментар [#30] от "lone wolf":

  Сидеров е мазна мижитурка, готов да продаде и майка си за пари. Когато Путин му беше спрял грантовете, почна да говори против Русия. После Ботоксовото пак почна да о спонсорира, и продажникът веднага обърна палачинката. Мръсна продажна гад.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 43. 43 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1401 Гневно

  До коментар [#33] от "Боби Бобев":

  Айде и ти мижитурко се появи с дежурното Сорос. Много лесно е да се обяснява всичко с една дълга и зла ръка която дърпа конците. Лесно и тъпо.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 44. 44 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 389 Неутрално

  До коментар [#29] от "lone wolf":Соросоидите излязохте на амбразурата.
  —цитат от коментар 33 на Боби Бобев  Децата на „Сорос“

  ...Не можем да си представим експертите без Сорос…...


  Институт „Отворено общество“, който се установява в България почти веднага след началото на прехода, се намира на върха на пирамидата на НПО, които в голямата си част се раждат благодарение на него. Този принцип съществува и като понятие (принцип), познат с английските наименования: NGO building, institutional building или civil society building. Бюджетът на „Отворено общество“, който през 1997 г. достига 15 милиона долара (финансиране на повече от 1000 проекта за една година), заедно с международната му легитимност в „демократичния бизнес“ му позволява да ръководи и да разпределя сред НПО европейски фондове по програмата PHARE. През 1997 г. фондацията подписва договор с делегацията на Европейския съюз в София. Тя му прехвърля администрирането на програмата PHARE-Democracy, по която „Отворено общество“ оценява 311 български проекта. След официалната покана за присъединяване на България към Европейския съюз „Отворено общество“ е натоварено с контрола и провеждането на множество програми по PHARE за България, в това число общи проекти на Европейския съюз и на Световната банка за адаптирането на българската администрация към европейските норми.
  Така фондацията се превръща в инкубатор на българското гражданско общество, което тя цели да изгради като „противотежест на изпълнителната власт“[1].

  Няколко примера за think tanks, директно създадени от „Отворено общество“:

  -Голям брой интервюирани споделят мнението, че Нов български университет (НБУ) е най-големият think tank, който Сорос е създал в България“[1
  - Центъра за икономическо развитие (ЦИР). Георги Прохаски
  - Огнян Шентов, лидер на think tank-а майка „Център за изследване на демокрацията“ (ЦИД).
  - Тhink tank-ът Европейски институт е създаден през 1999 г. по инициатива на Джордж Сорос
  там е Николай Младенов
  - Иван Кръстев, ръководител на мозъчния тръст „Център за либерални стратегии“
  - лидерът на think tank-а ЦСП Евгений Дайнов
  - Александър Кьосев
  - Деян Кюран
  - ЦИД, think tank-а майка, Красен Станчев
  ....

  https://anonybulgaria.wordpress.com/2014/02/06/децата-на-сорос/

 45. 45 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3048 Весело

  До коментар [#38] от "Костадин Иванов":

  "https://bg.wikipedia.org/wiki/Идиот_ (роман)"

  Простотията обикновено е нахална и самовлюбена. Някои смешници са ми написали минуси за ироничната забележка, че "Идиот" не е от Гогол, а от Достоевски. Това не променя истината, четете!

  Еретик
 46. 46 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 790 Неутрално

  До коментар [#33] от "Боби Бобев":

  Thanks!
  Изкарваш ме много млад!

  Да разлая троловете!!
 47. 47 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 389 Неутрално

  До коментар [#33] от "Боби Бобев":Айде и ти мижитурко се появи с дежурното Сорос. Много лесно е да се обяснява всичко с една дълга и зла ръка която дърпа конците. Лесно и тъпо.
  —цитат от коментар 43 на tsyrvulan


  Не е една, ама другите ръце не са се засветили така както Сорос се е засветил през десетилетията.

  Коя е ръката която финансира "Центъра за Либерални Стратегии"?
  не се знае кои е господаря там.
  В него са Иван Кръстев, Смилов - наследника на Дайнов явно ще е , там е "икономиста" Георги Ганев .... и още герои, но по неизвестни.

 48. 48 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#41] от "vhv":

  А бе хайде не се напъвай да си представяш, че току виж се размирисало... Пхахах!

 49. 49 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#43] от "tsyrvulan":

  Цървуле, не само аз във форума сме на това мнение. А ако питаш дали си мижитурка, ще ти отговоря че не си. Казах ти какъв си.

 50. 50 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  "В момента България има най-лошото парламентарно представителство от 1989 година насам"Ето това е квинтесенцията на горната статия. Останалите неща са следствия на този факт. Парламентарна република сме, все пак...

  —цитат от коментар 32 на Practic


  Ненависта ти към българите е потресаваща !
  Явно не може да ни търпиш дори
  —цитат от коментар 36 на Боби Бобев


  Какво общо има тук ненавистта към българите? И нима горното не е вярно ?

 51. 51 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1302 Весело

  Много забавни констатации! Авторът, например, без всякакво стеснение обявява за "Да, България" и останките или новата форма на ДСБ“, че „Първични избори се правят от големи партии. А за тях има съмнение дали изобщо съществуват“. Бухахахаххахахахххаххаха! Още по-голям майтап пада при оценката на БСП, която „се мести гъвкаво по електоралните пазари като скално козле“. Да оставим настрана, че скалното козле е игриво и симпатично животинче и сравненията с позитанските политически киликанзери е люта обида за него, но наистина тази година вождинята на позитанци се заигра с козичките – на баба Дора! Да оставим това, че ги скъса от целувки, ами – по думите на други партийци, присъствали на нейните изцепки „от маркетингов порядък, кой ще измисли по-голяма дивотия, за да се хареса на избирателя“ – въпросната дрОгарка бая се е забавила при коча на баба Дора, което допълнително е разстроило жалеещата се бабка, бухахахаххахахахахахахаххаа! За малко да си разлея чая Lapsang souchong – за ценители и познавачи!

 52. 52 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1302 Весело

  Ха-ха, току-що видях в друг сайт (да не му правя реклама), че стрина Курна се е снимала нахилена като свинска глава на витрина на брега на реката при мъжкото хора в Калофер! Тая вярно няма равна в измислянето на изцепки „от маркетингов порядък, кой ще измисли по-голяма дивотия, за да се хареса на избирателя“! Само че резултатът винаги е обратен на искания от нея, честито! Сайтът даже я приканва да вземе участие в хорото „барабар Корнелия с мъжете“, че да позамие някои части от тялото си, бухахахаххахахахаххахаа!

 53. 53 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 815 Гневно

  Няма драматичен хаос, но продължава процесът на "о-без-костяване" на държавата, ако все още има такава в наличност?!

  Какво обединение какви 5 лв. Тези дето са в парламента не се различават съществено едни от други, само дето едните се водят "десни", но коридорите в които плуват са им тесни, а другите са "леви", ама и те лобисти си падат и хич не ги е грижа нито за баба Пена, камо ли пък за баба ти Славена, само така си говоря та да изглежда, че са загрижени за хората, ама повече са загрижени за парите дето им влизат в джобовете - какво да ги правиш всички са лобисти и с малки изключения дали се водят патриоти или някакви си други между нас казано са си големи "иди оти"[email protected]!!!!

 54. 54 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5206 Неутрално

  ".. Средата е особено хаотична в едър мащаб..." а ние се обезпосочваме.
  Това е.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 55. 55 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Стихийните хвърляния в политологическите потоци за вадене на някакво налучкано подобие на кръст все повече довеждат до контузии сред анализаторите, твърде плитки ли са подмолите, твърде наслоени шлаки ли пречат на гмуркането, всички излизат тромаво с някакви обяснения, всеки нарамил кръстосани клишета, зиморничаво протривайки настръхнала кожа със синини и червени отоци. Уж един е българският политически гьол, а току се вадят дървени обяснения, самоделни кръстачки от прогнози, макар и главният ДС-свещенослужител да е хвърлил предварително кръста в златното легенче на ГЕРБ. Какви анализи и преходи, какво означава заклинанието "завършен преход". Преходът на ДС и червената каста пак си е преход на ДС и червената каста и ще си преходжа, както е предхождал още в средата на осемдесетте години. Новите лица в Парламента не са попаднали случайно, за да говорим за лошо представителство, А и старите бяха също така не по-малко отвратителни. Икономическите дадености тук почиват на едно единствено правило - преджобване на населението, поради липса на друг източник за отграбване на територията. В този смисъл, политическият грабеж в колосални размери, практикуван у нас през десетилетията, независимо от кого, сега опира до откровено джебчийство - всичко подлежи на плячкосване - ДДС и на тоалетната хартия, нови цени за фекалната вода, повишени с ДДС, впрочем. Това е частичка от калейдоскопа на грабителските кроежи. Който и да се смени от парламентарно представените трупи, събрани с кастинг, начинът на омагьосания кърпеж на бюджета ще бъде еднакъв, докато един ден БНБ ( затова и вдигнаха заплатите) ще обяви край на валутния борд, готви се нова хиперинфлация, за да се обезцени лева, което също е грабеж и почва ново кръжене в спиралата, хегеловски казано. А от мътни води най-добре се вади подходящ политически кръст

  Дедо Крум
 56. 56 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 213 Неутрално

  п.с. От мътни води се вади лесно и политически труп.

  Дедо Крум
 57. 57 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  До коментар [#49] от "Боби Бобев":

  Да се обяснява всичко, включително собственото си жалко съществуване, с някакви конспиративни действия на някакви зли гении е присъщо на силно ограничени индивиди. Или казано по друг начин, да се обвиняват другите за собствените несполуки а глупост. Лешоядите се събират когато плячката им е вече силно отслабена, ама самите лешояди въобще нямат вина че животното е отслабено. Ако не разбираш какво съм написал, ще го напиша като за дебили. Никой не ти е виновен за собственото ти жалко съществуване. Сорос или другите големи играчи на пазарите не са виновни за това че плячката е слаба, и те като лешоядите пируват, но не убиват.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 58. 58 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 668 Неутрално

  " Или тенденциите към засилване на репресивните мерки в сферата на наказателните политики, прекаляването с по принцип съмнителната идея за т. нар. гражданска конфискация. И т. н."

  Ооф...корупцията предполага твърди мерки. Вие говорите за репресии. И аз знам защо. Лобизъм до немай къде. Едно и също само и само някои червени богаташи да не се разделят със заграбеното от народа си...

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 59. 59 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1401 Весело

  До коментар [#47] от "WWW":

  Те ако питат такива като теб, даже и аз съм грантаджия, рийшли. Обвинявали са ме не един път в този форум, че съм бил свързан с някакви митични и всевластни НПО. А пък аз представи си съм имигрирал от БГ още в края на царуването на мадридския дядка. Както казах, лесно е да се обяснява всичко с някакви конспиративни зли сили, лесно и тъпо.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 60. 60 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1967 Неутрално

  "Самото конституиране на представителство е в критична фаза. Та опасенията ми са, че това ще продължи неопределено дълго. Надеждите - че ще започне да се оправя. Опасенията са по-силни."

  Това е наистина сериозният въпрос!
  Дали обществото ни е готова да търси отговора? - според мен "твърдо НЬЕ"
  Както каза класикът - такъв е мат'ряла!

  I Want To Believe
 61. 61 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  До коментар [#60] от "2.5":

  Мда, наистина въпросът е сериозен, бих казал дори фундаментален...да не използвам думата екзистенциален.

  А за материала, бих казал следното.

  И тук, при мен, когато има предложения за промени, отпорът е сериозен. Има много дебатиране, много консултиране, изследвания как това ще засегне еди коя си социална група, как ще промени бита. Но след всичко това, въведат ли се промените, всички се съгласяват че това вече е факт и трябва промените да се уважават и спазват.

  Българите обаче в това отношение са съвсем различни. Те ли ще ми кажат. В моята фирма аз коля и беся, аз съм закона. Законът е за да не се спазва и други подобни които обясняват народопсихологията и отношението на Българите към правилата, писани и неписани.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 62. 62 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2193 Весело

  И на ляво и на дясно-батака им е все същият!

 63. 63 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4988 Неутрално

  Западните държави са вървели 100 години за да стигнат на това ниво, ние се блъскаме 30 години и искаме всичко да ни е ОК, при това комунизмът ни научи да искаме пари без да сме ги заработили. А БСП е хашлашка партия и дано се осъзнаят гласуващите за нея.

 64. 64 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 213 Любопитно

  До коментар [#63] от "Peni Nikol":

  А за другите държави от Източна Европа важи ли?
  Визирам Полша, Чехия, Унгария и Словакия?

 65. 65 Профил на Кольо Христов
  Кольо Христов
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#9] от "Apollo Eight":

  Има и други. Всеки, който има глава на раменете си да избере някоя партия.

 66. 66 Профил на Кольо Христов
  Кольо Христов
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#9] от "Apollo Eight":

  Има и други. Всеки, който има глава на раменете си да избере някоя партия.

 67. 67 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  Тва заглавие по-словоблудно не можахте ли да го изрисувате. После народа бил прост. И Нойзи ше ви завиди за това постижение.

 68. 68 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  " В България няма драматичен хаос, но продължава процесът на "о-без-посочване", на загуба на посока."

  Тоз очевидно не харесва посоката. Или не може да я определи. Ма си личи, че човекът си има собствено, лична посока. Куфара, самолета и.... зад океана. Там може и да му е добре, ако го оценят. Което обаче е малко вероятно. Горкият човек!

 69. 69 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  “Т. нар. преход, в единствено число, като някакъв вид грандиозна обществена схема приключва с началото на царското управление през 2001 година: свободен пазар, основни права, западна ориентация, точка. ”

  Ако този е политолог, то всички трябва да сме чугуни!
  Ами т. нар. преход не е приключил - нито има обществени регистри (имотен, търговски, кредитен, граждански), които да гарантират сделките на свободния пазар; нито основните права са гарантирани (наскоро беше направен пореден опит за подмяна на правата с една Истамбулска конвенция), нито “западната ориентация” е приета от Запада (визи, Шенген, еврозона и мониторинг за вътрешен ред и правосъдие, които и до момента не отговарят на европейските стандарти). Да не говоря за “грандиозната схема” - пенсионна система, здравна система, финансова система. Самият факт, че все още пазаруваме с “купони” (компенсационни бонове, компенсаторни записи, жилищни записи, общо на стойност от 15 млрд. лв. в края на 2018 г.) и съдебните спорове за земя и реституция продължават, говорят, че “парламентарното представителство от 1989 г. не е било лошо, а пагубно за държавата и обществото. Тая демографска криза не е заради простотиите на ГЕРБ. Тя е 20-годишен плод на “умници” от рода на Стефан Попов. ГЕРБ само поддържат зададения “умен” наклон на руслото с плахи опити за несъгласие.

 70. 70 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  "Кое е неизбежното в политическата среда, което ще се случи през 2019 г.?"

  Бих казал, кое е желаното за 2019 г.

  1. Обединение в дясно и създаване на единна партия. (Или в най лошия случай - подготовка за създаване на единна партия с един лидер);
  2. Изпращане на двама евродепутати от Демократична България в Европарламента! (Как да се подреди листата без да има кавги? - като се поръча платено проучване на Алфа Рисърч с предложени от партиите кандидати! )
  3. Комунистите да се сринат до един дупетат в Европарламента.
  4. Герб да смени умореното си ръководството;
  5. Ксенофобите - нацисти (националисти) да изпълнят поговорката на Радой Ралин "Братски се делили, братски се избили";
  6. Руските бандити да върнат Крим на Украйна!
  7. Тръмп да се срути;
  8. Орбан да го последва;
  9. Радев - с тях;
  10. Ф-16 да дойде;
  11. МиГ, Су и реакторите от БелЯне - да си ходят;

  Това за сега е достатъчно, за да станат България, Европа и света, едно по-добро място за живеене...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 71. 71 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#8] от "mop36557620":
  Язък Ви за големия рейтинг! Защото няма нищо по-лошо от това да се оскверняват автори като Стефан Попов и разумните становища, които изказва.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK