Проблемът с банята и с други музеи

Централната минерална баня в София

© Надежда Чипева, Капитал

Централната минерална баня в СофияТемата за музеите в София (част от които национални) е важна за всеки град, ценящ историята и традицията си. Историята, традицията...


Заради тях заговорихме отново за Централна минерална баня. Защото днес черпим от резултатите на заложени преди време идеи, изначално неправилни.


През 90-те години на миналия век общината обмисля място за Музея на София, който никога не е имал собствена сграда. Така през 1998 г. предоставя половината от сградата на банята на Музея на София. Другата половина се предвижда за модерен СПА център. Организиран е архитектурен конкурс с такова задание, но се осъществява една част от идеята – тази за Музея на София. Другата част - за СПА комплекс, е изоставена и се прехвърля в стратегии за използване на потенциала на минерални води (последният такъв документ е издаден през 2017 г.).
Защо се е взело това именно решение за музей в банята през 1998 г. е трудно да си спомним, но архитектурният критик арх. Павел Попов разказваше, че през онези години решението е взето въпреки мнението на гражданите.


Tова е класическото за нашата територия "решение на парче" –


половин баня/половин музей


И вълкът сит, и агнето цяло, ама не съвсем. Сега нямаме нито едното, нито другото


Министерството на културата поръчва да се изготви концепция за водещи столични музеи на екип с ръководител проф. арх. Тодор Кръстев. В концепцията, приета през 2010 г., се разглеждат проблемите, свързани с местата и колекциите на националните музеи в София. Един от изводите е: "В някои случаи музеите дори влизат в конфликт с конкретните недвижими културни ценности. Музеят на София планира да се разположи в пространствата на Централната минерална баня, което ще прекъсне приемствеността на многовековната термална функция на банята от Античността до наши дни."


В същата концепция се определя като абсурдно отдалеченото място на Националния исторически музей, с което той "остава изцяло изолиран от ценностите на градския исторически център и трудната му достъпност силно редуцира потока на неорганизираните посетители в него". От друга страна, "Дворецът притежава висока историческа стойност, с ключово значение за историята на София. Намиращите се сега в него Национална галерия и Национален етнографски музей не само не изтъкват, но дори в определена степен компрометират тази стойност". Както и че сградата не е в състояние да осигури нормално разгъване на функциите на двата съществуващи там музея. Разбира се, по времето на соца етнографският музей е настанен в Двореца по идеологически причини – бъклици и дрянове се конфронтират с пищните барокови камини и огледала.


Други изводи са, че някои музеи страдат от недостиг на площи за фондохранилища (Националната галерия, Националният исторически музей, Националният политехнически музей, Националният археологически музей и др.). А България е една от малкото държави без музей за съвременно изкуство, както и една от малкото без музей, посветен на периода на тоталитаризма (да не се бърка с реализирания "Музей на социалистическото изкуство" – периодът на тоталитаризма има много исторически аспекти, които нямат нищо общо с изкуството).


Приетата концепция предлага решения:


- "Министерството на културата преценява, че с голямо основание Дворецът би могъл да приеме Музея на София. Там музеят може да представи своята колекция (която в значителна част е свързана именно с Двореца), като заедно с това изтъкне историческата стойност на сградата. Трябва да бъде използван изключителният шанс за представяне на историята на София в центъра на нейното историческо ядро". Изтъква се, че при това решение се дава "нов шанс на Централната минерална баня да възроди своята вековна термална функция, която е част от уникалната културна специфика на столицата".


- "Музей на тоталитарното изкуство би могъл да бъде разположен в кв. "Дървеница", до комплекса от сгради на Министерството на културата, върху територията на КАТ - София." (Там е Музеят на социалистическото изкуство.)


- Предлага се създаването на обща Национална галерия, обединяваща Националната галерия и Галерията за чуждестранно изкуство. (Вече има "Квартал 500".)


- Изтъква се необходимостта от връщане на Националния исторически музей отново в центъра, за която цел да се търси подходяща сграда или да се построи нова.


Тази "Концепция за водещи столични музеи" е одобрена и от Министерския съвет с протокол №6/10.02.2010 г. В нея се дават чудесни препоръки, пренебрегнати от Столичнатя община в частта, засягаща сградата на Централната минерална баня в София. Вероятно вече е била финансирана реконструкцията на предната част на банята за музей, който бе открит през 2015 г. Останалата част обаче, предвидена за СПА център (и в "Стратегията за използване потенциала на минералните води " на Столичната община от 2017 г.), е изоставена и десетки години общината не възнамерява да запази стойността й като термален център, заради който именно тук е възникнала София. Всичко други препоръки от концепцията са приети, а повечето вече изпълнени. Остава другото голямо решение за подходяща сграда на НИМ, което отново ще ни струва сериозна сума, но е абсолютно необходимо, за да функционира този музей пълноценно.


Вместо заключение: един от най-важните площади в София – Ларгото, с присъствието само на административни сгради, работещи от 9 до 17 ч. - е


мъртва зона в абсолютния център на града


Този голям централен площад не носи живот, хората преминават през него без, да остават там. Към това се добавя и все по-слабо работещият ЦУМ, а до него и сградата на Музея на София, в която влизат също малко хора. По този начин една огромна част от центъра на града не е наситена с живи функции, които да се ползват постоянно от гражданите. Така тази част на центъра на София умира след 17 ч., като откъсва живите части на града една от друга.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Закривай! Индивидите, които днес населяват този град, нямат генетична и културна връзка с тези, които са го основали около термалния извор.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 2. 2 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1943 Весело

  "половин баня/половин музей"
  Най-хубаво да ги съвместят двете – сред експонатите на музея да разположат душове: хем си къпеш гърба, хем си плакнеш очите с изкуство.

 3. 3 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Малий - кифлите да ходят на баня... Въх, въх, въх. Та те са гражданки-столичанки, к'во е това обществена баня, ма тя е за плебса. А у Шопия плебс нема - там всички са аристократи. Затова баня нема да има и ще бъде премахната, щото да не се срамува чедото от еснафско-селяндурския си произход, който пък стои в основата на сегашния му манталитет

 4. 4 Профил на Мерудия
  Мерудия
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Както винаги,смисленото и полезното за града ще потъне заради некадърност и алчност! Етнографският- в преустроените царски конюшни напр.,НИМ - мястото му е в бившия ЦУМ,почти изгорелият дом Въраждане да се изземе поради безстопанственост от мутрата,която го разрушава; подземията на НД К също може да са музей. Случаят с банята е скандален -целта е да се открадне още някой милион от преустройството на крилото с басейна в...многофункционална зала,където ще "се отдаде почит на мин.вода" -думи на проектанта??!!!

 5. 5 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Добре е да е музей, може да се премести Националния политехнически музей от Опълченска например, както и някаква галерия може би.

 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Разстроено

  половин баня/половин музей

  И вълкът сит, и агнето цяло, ама не съвсем. Сега нямаме нито едното, нито другото
  =======
  Един от най смъртонасните удари по стара архитектура.....
  Легален начин за унищожаване на историческо минало.... за което е характерно че две половини никога не правят едно цяло.....

  Bukalemun
 7. 7 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Банята можеше да бъде запазена функционално и реставрирана модерно качествено отвътре , за да бъде достъпно това велико и рядко благо - къпане в гореща минерална вода. Съсипването и затварянето й в онези мътни приватизационни времена бе заради простотията на тогавашните управници. По същата престъпна система закриха и другите бани в Горна Баня и Банкя. Дори Фандъкова е вече е дала карт-бланш за приватизирането им. Какво ще стане с Банята в центъра е щекотлив въпрос, натискът е огромен, драги зрители. Когато говорим за политика, говорим за пари.

  Дедо Крум
 8. 8 Профил на Мерудия
  Мерудия
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Да не забравяме,че мин.вода е лечебна и не можем да я ползваме...През уикендите софиянци препълват спа градовете в радиус 100км. Иначе поредните групи туристи снимат чешмите пред Банята и изумени разбират,че е музей...докато вътре Чобанов и шайката обясняват,че ако стане спа, хората няма да има как да наливат вода,нито пък ще плащат по 10лв билет!

 9. 9 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Националният исторически музей е най - добре да се нанесе в сградата на Военната академия, а на академията да се намери ново място! Така музея хем ще е центъра на София, хем ще е близо до други музей и забележителности (Военни музей), хем ще е на доста комуникаттивно място и на пешеходно разстояние от други музей! Така ще може да се ползва пълноценно и парка, където могат да бъдат разположени също експонати!

 10. 10 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Точно ЦУМ си е за Национален исторически музий.
  Ама го харизаха на оня катил Гергов, та сега ще го откупят за стотици милиони.

 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Вместо дупката във Варна, можеха да купят ЦУМ от Гергов, за да преместят там НИМ. Но като знам колко дадоха за дупка, да не си правим изобщо устата за музейна сграда.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 12. 12 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 592 Неутрално

  нещо не мога да разбера какво е искал да каже автора.

 13. 13 Профил на oIo
  oIo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Няма политика в управлението на града - това е основният проблем.
  Иначе градът ни предоставя невероятни възможности. Музей на София в Двореца - чудесна идея и какво по-подходящо място. Исторически музей в бившия ЦУМ - в сърцето на града в достатъчно просторна сграда. Музей на тоталитаризма - бившата сграда на милицията или т.нар. Народен дом на терора на пл. Лъвов мост. Музей на киното - в сградата на Модерен театър на бул. Мария Луиза, първото кино в София където е създаден и първия български игрален филм. Галерия на съвременното изкуство - Топлоцентралата на НДК или в нова сграда след международен конкурс. Етнографски музей - бившите Царски конюшни... Да не говорим за баните, които е абсолютна глупост да сменят предназначението си - Централна баня, Овча купел, Горна баня, Банкя. Нужна е единствено далновидна политика и София може да се превърне от туристическа еднодневка в град, който предлага много на посетителите, а и на гражданите си. Но от Чобанов, Фандъкова и сие е видно, че такова нещо не можем да очакваме...

 14. 14 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  Леле откъде е тази налудничава идея общината да се занимава със СПА и баня. 8 години не се намери инвеститор който да вложи собствени пари в тази идея, имаше 3 конкурса за отдване под аренда, накрая арендата беше смешна и пак не се намери частник. А сега някакви хора искат да натоварят общината с едни 10+ милиона за ремонти и 1+ милион на година за подръжка на тази баня. И единиствните посетители ще бъдат няколко цигани и пенсинери и то ако е евтинко. Щото няма нормален човек да отиде на СПА с трамвая и да се плацика в един басейн. Отделно има проблем с дебита на извора и ако се окаже че водата не достига за чешмите и банята ще стане съвсем абсурдно.
  Общината има далеч по належащи инвестиции - не досстигат ясли, детски градини. Училищата трябва да са на една смяна и с по 20 деца в клас а не 35 деца на две смени !!! Има квартали без канализация, има маса улици без тротоари в новите квартали, има поне 2 трамвайни трасета проектирани но неизпълнени и т.н. съшествени проекти. А вместо това се обсъжда БАНЯ ?!?!

 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3049 Неутрално

  Центърът на София е мъртъв ,както беше през соца и не искат да го съживят ,защото ги е страх от хората.

 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3049 Гневно

  До коментар [#14] от "m17":

  Ти виждал ли си герба на София ? Сигурно и фъндъчката не знае какво има там.

 17. 17 Профил на Punkas
  Punkas
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Да направят от банята - опера

  Без Власт !
 18. 18 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  До коментар [#16] от "джендър дебне в храсталака":

  Абе какъв герб, какво глупости. Това е реалния свят, хората гледат към бъдещето и звездите а тука обществото си гледа в пъпа и в герба и във "великото" минало. Какво ме интересува какво има на герба, далез по-важно е да се разждат деца и да има детски градини и училища за тях. Далеч по-важно е да имаме по-добър градски транспорт и паркове и всичко това струва много пари.

 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3049 Любопитно

  До коментар [#18] от "m17":

  София е възникнала заради мин. извори. Хората правят пари от това ,а тук изтича в канализацията...Какво общо има транспортът и раждаемостта само ти си знаеш...

 20. 20 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4522 Любопитно

  До коментар [#3] от "Хи-хи":

  Хм, не беше ли София , а по точно Ulpia Serdica съдадена от император Траян с публични бани? Та сигурно и по времето на император Константин и Синодът от Сердика в 343 са се къпали в тези минерални бани (самият Синод е бил на мястото на днешната Св. София, построена по-късно, през 6-ти век, но затова пък Св. Георги е бил съвсем наблизо и построен в 4-ти век - лично аз винаги се дразня от това как тази историческа църква е завряна между сградите от времето на култа)

 21. 21 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#16] от "джендър дебне в храсталака":

  виждал е на майка си питката, тоя лумпен, не го ли четеш какви глупости пише този дегенерат

 22. 22 Профил на raymen
  raymen
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Вместо да ми правят пладнешки обири с ремонти по Графа за 22 милиона извършени от квалифицирани цигани (защото затова бяха заградили да не се виждат църните дето симулират професионализъм в строителството) да бяха вложили 1/3 от тия средства в ремонта на банята и да викнат някоя бригада с истински майстори дюлгери от Кърджалийско и щеше да се получи.
  Уви, кметацата ни, тази изявена даскалица като кон с капаци на където и дръпнат юздата там гази...

 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5814 Неутрално

  Добре казано! Кой го чете?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24 Профил на raymen
  raymen
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ама нали ако е безплатно те хората ще ходят и ще се лекуват там, защото водата е лековита, оборотите на фармацевтите ще спаднат, посещаемостта на СПА хотелите на властимающите и силните на деня, на бизнесмените и приватизаторите ще секне. Хората, пенсионери, работещи дават по 15-20-30 лева за посещение в СПА-то да се почувстват добре, да поседят и да се порадват на облекчаващата и лековита вода, да разменят някой лаф непринудено, да се почувстват освободени и облекчени от товара наречен битовизъм, тегоби от душевно естество и всякакви физически несгоди, освободени от разделението на класите да си подарят един час хармония.... но кой мисли за хората, за данъкоплатците...
  Не случайно в древен РИМ че и в Османската империя ходенето на баня, или хамам е издигнато в култ, преди всичко там са се провеждали важни срещи и разговори, договаряли са се бизнес сделки, подготвяли са се политически ходове и е било безплатно!!! Субсидирано от Държавата/Империята, а се е плащало ако някой иска масажист или теляк, което си е напълно нормално, все пак е труд за който се заплаща.
  И какъв е проблема Общината да инвестира едни 7-8 милиона , да назначи 10-ина теляка или масажисти и да има твърди цени от които 10% да отиват за подръжка а останалите за саплати на трудещите се ? Да.... ясно е защо не се случва, няма кой да пълни джобовете на някой общинар, защото ще се издават касови бележки. За сведение на онзи по-горе дето беше писал: "кой ще стъпи там..." в гр. Ордин, само на 312км от София до Сюлеймание джамията строена от Синан, отзад има Хамам и се вият опашки от хора да влезнат в банята, да пробват турския кеф, и повечето са българи и от София има ; и да, плаща се, защото там водата не е нито минерална нито безплатна..... а тук при нас хем минерална и лековита, хем и безплатна.... та така !Ама Софийска община за разлика от римските, тракийските и османските управници лишава от възможността софиянците, жителите на държавата и гостите посетители на града от малкия кеф, който човек може да изпита в този живот.

 25. 25 Профил на donkaran
  donkaran
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много разумно ми се струва предложението Военната академия да стане Музей на София с градината до нея.А Банята да си стане -спацентър,баня.Независимо от цената на билета,ще е постоянно пълна.Това и е функцията, а не сега ни баня ни музей!?!? А ЦУМ да се откупи от Гергов и превърне в НИМ/идеята на проф Б Димитров/ е чудесна.Така да се вдъхне живот на умъртвеното Ларго от управници-селяци ,които не разбират от града Това е мнението ми на стар софиянец.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK