Задават се множество кризи

Задават се множество кризи

© Надежда ЧипеваГеорги Ангелов е старши икономист в институт "Отворено общество". В началото на годината "Дневник" събра прогнозите на няколко наблюдатели за икономиката и бизнес средата. Четете в следващите дни.


Задава ли се нова криза през 2019 г. и как ще се прояви в България?


- Задават се не една, а множество кризи. 2019 ще бъде кулминация на много геополитически проблеми - като започнем от Брекзит, през търговката война между САЩ и Китай (а може би и САЩ срещу Европа), нови санкции срещу Русия, проблеми в развиващите се страни заради вдигането на лихвите в САЩ, проблемите със свръхзадлъжнялата Италия и т.н. По един или друг начин много от тези проблеми ще получат разрешение - и за съжаление в много случаи решението ще е далеч от оптимално. Например, Брекзит изглежда почти сигурно ще се случи в "твърд" вариант, без споразумение, което ще е шок не само за Англия, но и за Европа - съответно това ще се отрази негативно на икономиката и ще има забавяне. Така че през 2019 година можем да очакваме много несигурност, много "друсане" по пътя.
Очаква ли се осезаемо повишение на банковите лихви и в кои сфери това ще има най-голям ефект?


- В САЩ лихвите се увеличават, но в Еврозоната все още няма такава тенденция. Мисля, че през по-голямата част от 2019 година няма да има покачване на лихвите. Предвид забавянето на икономиката и инфлацията, както и предстоящата смяна на управителя на Европейската централна банка, вероятно няма да има сериозно повишение на лихвите поне до есента на 2019 година.


Но към края на 2019 и 2020 вече можем да очакваме обръщане на тенденцията и по-високи лихви - макар че дори и това не е съвсем сигурно предвид на голямата несигурност и геополитическите проблеми.


Поредното повишение на минималната работна заплата ще повлияе ли на заплащането в частния сектор на фона на масовия проблем с кадрите?


- По-скоро обратното се случва - липсата на кадри води до растеж на заплатите, а минималната заплата следва тези пазарни тенденции. В този смисъл, минималната заплата не е причина за повишаването на разходите за труд, а е резултат. Точно поради това минималната заплата не е проблем в момента за пазара на труда.


Проблемът е липсата на хора и този проблем няма да изчезне - ще продължи да се задълбочава. След 30 години, в които имаше излишък на трудови ресурси, сега влизаме в нова ера (поне за България) - дефицит на кадри. Това е структурна промяна и бизнесът трябва да разбере, че тя не е временна, а постоянна. Няма да се върне времето на евтиния труд, не бива да има такива илюзии. Оттук-нататък трудът само ще поскъпва, а изходът е в повишаване на производителността - т.е. повече инвестиции в техника, съвременно оборудване и машини, автоматизация на процесите вместо трудоемки производства.


Каква е прогнозата Ви за инвестициите в икономиката?


- Инвестициите неизбежно ще се увеличават, защото натоварването на производствените мощности е високо, а трудоспособното население намалява - т.е. има нужда както от повече машини и оборудване, така и от по-производителни машини, които да позволяват повече производство с по-малко хора. Освен това лихвите ще останат рекордно ниски, поне в първото полугодие, а може би и по-дълго, което стимулира търсенето на кредит. Отделно инвестициите ще се увеличат и поради напредъка в усвояването на еврофондовете, големите заложени средства в бюджета за инфраструктура както и заради местните избори, които стимулират кметовете да завършат максимално много проекти преди вота.


Ще напредне ли България по пътя за членство в еврозоната?


- За първи път от повече от 13 години има шанс за разширение на валутния механизъм ERM II - т.нар. чакалня за еврозоната. И точно България е страната, която има шанс да влезе. Но за да стане това, е необходимо бързо да бъдат изпълнени всички поети ангажименти за реформи, както и прегледът на активите на банките. Съдебната реформа също е част от условията, затова и там трябва да се положат повече усилия. Евентуално влизане в Шенген също ще помогне. До юли страната задължително трябва да изпълни всички обещани мерки, да подаде молба и да впрегне всички дипломатически и политически усилия, за да постигне единодушно решение на страните от еврозоната и ЕЦБ. Не трябва да имаме свръхочаквания, но има реалистичен шанс страната да бъде приета в ERM II.

Задават се множество кризи

© Надежда Чипева


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 1011 Весело

  Сега ще почне отсяването на бизнесмените - на тия с идеи и тия използващи евтин труд(роби) И можеби вторите ще требе да си ходят в близките 10 години.
  Както говорих с наследницата на една бивша голяма шивашка фабрика - работа имало много, ама хора нямало коит да я свършат. И като питах на какви цени - тя ми съобщи цени по-ниско от тия на които навремето баща и вземаше. А като и казах каква трябва да търси - тя отговори - ама койще ти плати такива пари.

 2. 2 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Молете се да не влезем в еврозоната.

  А в главата на избирателя още е тъмна нощ.
 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3362 Неутрално

  До коментар [#2] от "Tru Soulja":

  Докато комунистите са на власт България няма да влезе в евро-зоната. Защото ако влезе това означава край на пладнешките грабежи тип ВТК.

 4. 4 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3362 Неутрално

  Пардон - КТБ имах предвид.

 5. 5 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1940 Неутрално

  До коментар [#1] от "ЙЕИ":

  Робите са заменими... с техника. Т.е. проблема пак е на робите.

 6. 6 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  До коментар [#5] от "niakoi_si":

  Учебника може и да твърди това, но в България положението е такова, че няма кой да инвестира в автоматизация, която да замени дори и 50% от робите. Просто защото стана ясно, че собствеността не се ползва с необходимата степен на защита, а в тази ситуация всичко е несигурно.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 7. 7 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":

  Не е сигурно , колко банки в Европа изгоряха...

  А в главата на избирателя още е тъмна нощ.
 8. 8 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  До коментар [#1] от "ЙЕИ":

  Точно така е - ще оцелее този с повече интелект.
  Ето ви сигурния начин да се свърши с неестествения отбор, започнал на 9.9.1944г.
  Назначените “бизнесмени” го закъсват в исторически план, и то завинаги, но ще опитват да измамят прогреса с мошеничества, и това исторически ще е за кратко.
  Оцеляването ще става все по-здраво свързано с напредъка, с ума.
  Вместо разход на енергия - разход на сиво вещество.
  Вместо нелепи заповеди - внимателен анализ.
  Вместо безпросветни роби - свободни хора.
  Диктатура на разума - УМНО-КРАСИВО, нали?

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 9. 9 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3230 Неутрално

  До коментар [#8] от "Торбеш":

  Това е България. Мазните назначени комунисти-капиталисти може да оцелеят, а другите не.

  Висша справедливост НЕ съществува.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 10. 10 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3230 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":

  Не съм сигурен, че не е прав за еврозоната.
  Влезем ли там и започне батак в ЕС ще изгорим първи.
  Докато не сме там винаги можем "да го извадим" и да се вържем към друга валута.

  Този ми песимизъм е от поне три години.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 11. 11 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2767 Весело

  Ай да е хаирлия, когато баячките и гадачите вещаят кризи е супер за кадърното, като бонус много балъци се преецакват и циврят, още се хиля като се сетя навремето колко балъчор изрева щото си бяха въобразили че са играчи и се набутаха със швейцарски франкове

  Use your Illusion
 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3362 Неутрално

  До коментар [#10] от "Росен съм аз Путлер капут":

  Валутният борд ни прави допълнително още по-бедни. Той ни носи (вече) само вреди. Ако го премахнем обаче,някои мафиоти може да се изкушат и да ограбят отново народа. Така че изхода е един - да приемем еврото. Но комунистите ще правят всичко възможно това да НЕ стане! Тях ги устройва положението сега,когато никой не им държи сметка на парите.

 13. 13 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3230 Неутрално

  До коментар [#12] от "deaf":

  Така е, но ако....пак да кажа...., че, ако в ЕС настане батак ще изпаднем в положението от 97-ма година, но без вариант за изход. Тогавашният комунистически погром над България ще ни се види цвете.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3362 Неутрално

  Ай да е хаирлия, когато баячките и гадачите вещаят кризи е супер за кадърното, като бонус много балъци се преецакват и циврят, още се хиля като се сетя навремето колко балъчор изрева щото си бяха въобразили че са играчи и се набутаха със швейцарски франкове
  —цитат от коментар 11 на Еф Шеснайсе  До коментар [#11] от "Еф Шеснайсе":

  Орбан обаче възстанови парите на унгарците сбъркали да вземат швейцарски франкове.

 15. 15 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2767 Весело

  До коментар [#14] от "deaf":

  "Орбан обаче възстанови парите на унгарците сбъркали да вземат швейцарски франкове"

  Което е грешка, балъците се набълбукаха от лакомия и не е редно всички да плащат за тяхната глупост, нито са социално слаби нито нищо

  Use your Illusion
 16. 16 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3438 Любопитно

  До коментар [#7] от "Tru Soulja":

  Колко и кои? Бих помолил за информация.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 17. 17 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3362 Весело

  До коментар [#15] от "Еф Шеснайсе":

  Ама разбира се,че Орбан греши! Как може тоя популист да се грижи за народа си!!! Как не го е срам от българските политици! Защо не вземе пример от другият набеден икономист и министър Милен Велчев,който превъртя дълга на България в долари и сега и до днес българите плащат милиарди долари заради тази негова изключително нагла мошеническа схема!

 18. 18 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 708 Любопитно

  До коментар [#16] от "DDR":

  Не помните ли световната финансова криза?

  А в главата на избирателя още е тъмна нощ.
 19. 19 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2496 Любопитно

  Очакват ни още кризи? България е в криза още от началото на така наречения преход. Ние сме опитно поле за различни полит икономисти, а народа се мъчи да оцелее. Ще цитирам края на един виц от ново време "а, защо не опитат с ДДТ?"

 20. 20 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 708 Любопитно

  До коментар [#16] от "DDR":

  http://inews.bg/10-години-от-световната-финансова-криза_l.a_i.603037.html

  Ето тук има малко информация , не претендирам за изчерпателност.

  А в главата на избирателя още е тъмна нощ.
 21. 21 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2767 Весело

  До коментар [#17] от "deaf":

  Айде без лозунги и извъртане, в случая става въпрос за чисто лична лакомия, никой не ги е карал балъците да зимат франкове.

  Направиха го с цел чиста лична егоистична печалба (нищо лошо само по себе си) обаче като глътнаха вода ревнаха всички да плащат тяхната глупост. Щото не се 'грижи' Орбан а бърка в общото и разпределя загубите на балъците върху всички. Пак да кажем че това не са социално слаби и тия глупости за 'грижа за народа' не минават

  Use your Illusion
 22. 22 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 708 Неутрално
 23. 23 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  До коментар [#15] от "Еф Шеснайсе":


  До коментар [#14] от "deaf":"Орбан обаче възстанови парите на унгарците сбъркали да вземат швейцарски франкове"Което е грешка, балъците се набълбукаха от лакомия и не е редно всички да плащат за тяхната глупост, нито са социално слаби нито нищо
  —цитат от коментар 15 на Еф Шеснайсе


  За чия сметка Орбан ( не ми е ясно защо въобще се споменава името) едва ли не лично възстановява нечии загуби?
  Първо не Орбан, а всички унгарци солидарно са възстанновявали загубите на тези, които са сключвали сделки в швейцарска валута и второ, средствата им са "възстановени" във форинти - аз лично не бих залагал много точно на тази валута.
  За тези които не знаят точно Унгария е поставила рекорд по инфлация, та в този смисъл, правото на една държава да управлява сама собствените си финанси, далеч не винаги е за доброто на народа - виж Гърция, виж Венецуела, да си спомним какво беше с италианската лира, сръбския динар и т.н.Може и да си спомним и българския лев съвсем наскоро какво ни причини.

  "1. Унгария, 1946 г.
  Най-висока месечна инфлация: 13 600 000 000 000 000%
  Цените нарастват двойно на всеки 15.6 часа
  Най-тежкият случай на хиперинфлация световната история е този в Унгария през първата половина на 1946 г. До средата на същата година банкнотата с най-голяма деноминация в Унгария е 100 000 000 000 000 000 000 (сто квинтилиона) пенго, докато през 1944 г. банкнотата с най-голям номинал е била 1 000 пенго. Според проучването на CATO при върховите си нива унгарската инфлация е достигала 195% дневно, като цените са се удвоявали на всеки 15.6 часа, което води до месечна инфлация от 13.6 квадрилиона процента.
  Ситуацията е толкова тежка, че правителството въвежда специална валута за данъците и пощенските плащания, чийто курс се определял всеки ден по радиото. Пенгото в крайна сметка е заменено по-късно през годината при валутна ревалвация, но се смята, че когато валутата е заменена през август 1946 г., общата стойност на всички унгарски банкноти в обращение се е равнявала на една хилядна от долара."

  И нека не забравяме, че има над 50 млрд лева в момента в сметки и депозити на граждани и фирми, които са страхотна примамка за нашите мошеници, така че първо борда не трябва да пада и второ колкото по-бързо влезем в еврозоната, толкова по-защитени ще бъдем и няма да зависим от бандитските мераци на разните местни тарикати.

 24. 24 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2970 Неутрално

  По-голямата част от изброените кризи изобщо няма да засегнат България. Що се отнася до липсата на хора, които да работят това е вярно. Само че прекалено много са тези, които живеят на гърба на работещите - получават социални помощи и какви ли не привилегии, но са абсолютно неграмотни, нямат никаква квалификация, не работят и нямат никакво намерение да работят.

 25. 25 Профил на writer6
  writer6
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До коментар [#1] от "ЙЕИ":Робите са заменими... с техника. Т.е. проблема пак е на робите.
  —цитат от коментар 5 на niakoi_si

  Бях чел някъде, че количеството човешки и времеви ресурси, необходимо за изготвянето на задание за проектиране, проектиране, производство, внедряване и обучение на съответните оператори, поддръжка,ремонт и модернизация на техниката, предназначена да замени или компенсира ръчния труд са съизмерими с човешките и времеви ресурси, необходими за ръчното извършване на дадена работа.

 26. 26 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2858 Неутрално

  "Задава ли се нова криза през 2019 г. и как ще се прояви в България?"

  - Забележете, Ангелов посочва САМО привнесени кризи.

  Георги Ангелов - уважавам анализите му, но ги намирам по-често в 24 часа. Това показва и търсене в "Отворено общество" - https://osis.bg/?s=Георги +Ангелов

  Да,
  "Георги Ангелов: Имаме коз за влизане в еврото"
  "Френски или холандски модел за здравето?"
  "Десет аргумента “за” еврозоната"
  са знакови анализи.

 27. 27 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  Тези тендеции не са особена новост за тези, които следят тяхното развитие. Въпросът за мен е в каква степен ще намерят отражение в България и дали местния бизнес, малък и среден, е в състояние да посрещне предизвикателствота. Общоизвестно е, че страната е в най-голяма степен обвързана/зависима от прецесите в световната икономика и когато някой от големите играчи започне да киха българската икономика я втриса. Аз смятам, че в момента особено важна е темата за "какъв Брекзит" ще се случи в ЕС и как той ще рефлектира върху отделните страни.

 28. 28 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  [quote#25:"writer6"][/quote]

  Не съвсем, и не това е целта. Използва се автоматизация не за да се прецака някой а за да се подобри качеството, повторяемостта и производителността особено в някои индустрии. Има и нещо друго - заменяш нискоквалифициран труд с висококвалифициран.
  Например в Семикон индустрията преди 30 години много специализирани чипове се опроводяваха със златни нишки и ултразвиково заваряване на ръка. Хиляди женички, повечето азиатки я работеха тази работа. Поне 10% от спойките бяха дефектни и трябвше да се поправят. Сега дори за тези специализирани чипове се използват абсолютно автоматизирани машини и брака спадна под 0.1%. Почти всичко в продукцията на чипве е 100% автоматизирано защото трябва да е чисто. В Автомобилната индустрия всичко което тежи повече от 5кг се мести с някаква форма на автоматизация. Много по/скъпо е да плащаш за застраховки на работнизи със здравни проблеми вселдствие трудови злополуки.

  California Über Alles
 29. 29 Профил на writer6
  writer6
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До коментар [#28] от "Pontif New Dnevnik SUCK":
  Идеята ми беше, че винаги ще има нужда от немалък човешки труд, само че фокуса ще се измества все повече и повече от физическата към умствената сфера. Умствената умора и изтощение не са по-леки от физическите такива и водят до не по-малка амортизация и износване на човека. Никога няма да дойде времето, в което хората ще бъдат изцяло заменени от технологиите. Винаги за всеки един човек ще бъде необходимо да прави някакъв принос към обществото, за да бъде част от него.

 30. 30 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Най-сериозната драма не идва отвън, а си е чисто вътрешна - че българските гласоподаватели тенденциозно не успяват да измислят как да гласуват за някой който не е пълен простак и неграмотник, така че да сме малко по-подготвени за каквито и да е трудности.

  Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
 31. 31 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Оказва се ,че демографският срив има и положителни страни-намалява работната ръка ,а оттам и се увеличават заплатите.
  А Ангелов плаши гаргите-търговска война между САЩ и Китай няма да има.Нито САЩ срещу ЕС.

 32. 32 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  До коментар [#28] от "Pontif New Dnevnik SUCK":Идеята ми беше, че винаги ще има нужда от немалък човешки труд, само че фокуса ще се измества все повече и повече от физическата към умствената сфера. Умствената умора и изтощение не са по-леки от физическите такива и водят до не по-малка амортизация и износване на човека. Никога няма да дойде времето, в което хората ще бъдат изцяло заменени от технологиите. Винаги за всеки един човек ще бъде необходимо да прави някакъв принос към обществото, за да бъде част от него.
  —цитат от коментар 29 на writer6


  Съгласен съм че умствения труд е по-изтощителен от физическия. Но по принцип це върви към все по-голямо нарастване на производителността на труда. Включително и на умствения. Един багер заменя 100 гопачи с кирки, Един лапто вързан към Интернет заменя часове ровене по библиотеки или сметки на ръка или с логаритмична линийка ако въобще знаеш какво е това чудо.
  Сега един добър 3Д принтер заменя няколко шлосери ... и така ще продължи. При откриването на Америка 98% от хората са работили в селското стопанство за да се исхранват всички. През 1900 около 38%, сега 0.8% могат да изхранят 1.6 милиарда човека. През 50те години в САЩ ако си добър шлосер а жена ти машинопистка си уреден с доста добър стандарт. Сега ще умреш от глад. Не на всякъде е така обаче. В Китай около 300 милиона са средна класа с жизнен стандарт почти като този в България. (говоря за средно не за много богатите или по-бедните) Това значи 3 яденета на ден, жилище с баня и тоалетна, телевизор, телефо, някаква форма на образование и здравна система. Но има близо 500 милиона които живеят едно ниво над феодализма все още. Спят на рогозки на пода, работят черна кърска работа, хранят се само с местни продукти и често със съмнително качество. Чистотата на водата е под съмнения, канализацията е на ниво 1850г. Подобно е положението и в Индия и на много други места включително и в Русия по дивите провинции. По тези места автоматизацията не е навлезнала и скоро няма да навлезне. В развитите общества обаче има изпреварване на технологиите и меторите за производство в сравнение с развитито на социалната система. Това се чуства особено в развити страни в които има ръст на населението. В САЩ например и сега има "излишни" хора на които образованието и квалификацията им не отговарят на изискванията на пазара и няма голям шанс за работа. В същото време се търсят специалисти. Тази ситуация се влоши в последните 25 години заради изнасянето на много трудоемки и мръсни производства в Китай и Азия. Тези хора които с малко обучение можеха да работят в някоя фабрика сега са безработни и 90% от тях няма да станат софтуеристи.

  California Über Alles
 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8473 Неутрално

  Някои управляващи искат да влезем в еврозоната, само за да могат да изхарчат резерва, който сме длъжни да имаме, заради валутния борд.

 34. 34 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11387 Неутрално

  Не трябва да очакваме чудеса без да си свършим сами работата :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 35. 35 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 3087 Неутрално

  2019-та ГЕРБ ще се окопаят еднолично и ще колят и ще бесят. А народът пак ще го е страх да излезе на протест.

 36. 36 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2767 Весело

  До коментар [#35] от "arcanum":

  "А народът пак ще го е страх да излезе на протест"

  Щом има смели умнокрасивци да плюват тирана у Дневник значи всичко е наред, спокоен съм за демокрацията :)

  Use your Illusion
 37. 37 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 357 Неутрално

  До коментар [#7] от "Tru Soulja":Колко и кои? Бих помолил за информация.
  —цитат от коментар 16 на DDR  Ето
  http://epicenter.bg/article/archive/48847/11/0

 38. 38 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  До коментар [#17] от "deaf":

  Таман си помислих, че днес форумът е в дефицит относно глупостите...

 39. 39 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  До коментар [#17] от "deaf":

  Таман си помислих, че днес форумът е в дефицит относно глупостите...

 40. 40 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3362 Неутрално

  До коментар [#39] от "venelingeologia":

  Ъ?!

 41. 41 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  Множество кризи значи ли една голамя криза? И Снежанка претендирала, че е девствена, но всъщност имала 7 малки дупчици на девствената ципа.

 42. 42 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1710 Весело

  Неолиберастка паника....
  :)
  !

 43. 43 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4819 Неутрално

  най-интересен ще е преходът от "противостоене" към "противоборство" между САЩ и Китай...

 44. 44 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Може би за Европа ще настъпи криза но такава не се сабелязва за САЩ .
  Икономиката е доста стабилна и повече от всякога досега. Тарифите към Китай носят по скоро печалба отколкото някой смятат загуба. Много производсва напускат Китай и се завръщат в Америка заради данъчни облекчения и пр. Китай предстои да бъде наказан заради пиратски стоки откраднати патеннти... Някои европейски страни почнаха също да се усещат малко късно но може би ще последват Америка. Само така може да се избегне евентуална криза в Европа.

 45. 45 Профил на lionly
  lionly
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Само в ЕЗ да не влизаме.

 46. 46 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  За сега не се очертава криза в повишаването на заплатите на кметовете и висшите чиновници, които ще взимат около 5000 лв. Поголовно увеличение на заплатите в администрацията, където 10 % са 500 лв. И ако увеличението на минималната пенсия стана от 200 на 207 лв, можем вече да изчислим 25 пъти по-широк разкрач на ножицата в доходите. Кризата е нравствена, да оставиш възрастните хора с откровено намерение и пожелание да пукнат от студ и недоимък, да се правиш на ударен, че вече започнаха да умират от глад старци по селата, това е тежък и непростим грях, който ще донесе нови проклятия върху опустошената ни от червената чума страна. ГЕРБ, прекият клонинг на мръсната комунистическа банда, води уверено страната към феодално-кастово общество. Днес обществото се възмущава от циганите-убийци, но никой не смее да посочи българоубийците от правителството на ГЕРБ.

  Дедо Крум
 47. 47 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  До коментар [#28] от "Pontif New Dnevnik SUCK":
  Освен това трябва да се има предвид, че автоматизацията на рутинните дейности повишава производителността и от там богатството в обществото като цяло. Увеличеното богатство означава повече време и пари в джобовете на хората. А повече време и пари означава повече нови нужди за задоволяване.
  Да, верно е че професията шлосер, машинописка, касиер са на изчезване ама на тяхно място се появяват нови.
  Например колко са биле заетите у нас преди 20г като поддръжка на кабелни мрежи, туристически агенции, градинари, професионални домоуправители, масажисти и пр.?
  Колко сега ползват в къщи домашни помощници?
  След десетина години първо в София, после и в други градове в жилищните блокове доброволните домоуправители и ангажираните с поддръжката на сградата на доброволни начала ще бъдат рядкост.
  Колко от шлосерите в средата на миналия век са пътували всеки свободен ден "да разпуснат" по близки и далечни дестинации на СПА?

 48. 48 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3052 Весело

  До коментар [#47] от "k_":

  "Колко от шлосерите в средата на миналия век са пътували всеки свободен ден "да разпуснат" по близки и далечни дестинации на СПА?"

  Преди век, всички овчари от Пиринско са "пътували" свободно в Егейска Македония и са разпускали за цели шест месеца … стадото. Сега нема ни овчари, ни овце, и роботизирани не се задават на хоризонта - некви "зелени" овце, дето да пасат вятър и Слънце и да дават мляко или направо кашкавал за "нарасналите потребности на човешките свободи".

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3956 Неутрално

  До коментар [#35] от "arcanum":

  Е,"народът"?!Излезте вие да гонповедете,ама всичките 50-тина!

 51. 51 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Автоматизацията допринася за богатството, но чие богатство ? 80 % от парите се получават от 20% от фирмите/мениджърите. Ако приложим принципа 80/20 към тези 20% ,-резултата е, че1% от фирмите получават половината от парите. Т.е. наблюдаваните1% свръхбогати в САЩ са съвсем закономерен резултат от капиталистическата система. И на тези хора им дават данъчни облекчения, за да можело да инвестират в икономиката , т.е. да станат още по богати?! Системата в настоящия и вид е безкрайно нестабилна, и не е случайно че се подготвя нова такава, за съжаление приличаща по-скоро на феодална.

 52. 52 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Кризите ще ги има докато финансовата система е такава. Просто не може държавите да взимат безкрайни заеми за популизъм без да ги връщат, а само рефинансират с нови при различна лихва. Няма как да хората да са спокойни, след като инвеститори невиждали пшеница на живо да спекулират с цената на фючърсите на храните. Не може пари изкарани с труд да влизат в акции на фирми чиято стойност се равнява 100 пъти годишната печалба след данъци и всичко това да няма последици.

 53. 53 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 979 Неутрално

  До коментар [#25] от "writer6":

  Несъстоятелни глупости, които отричат техническия прогрес.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK