С наближаването на изборите етническите предприемачи се активизират

Красимир Каракачанов на парламентарната трибуна

© Велко Ангелов

Красимир Каракачанов на парламентарната трибунаСлучаят с инцидента във Войводиново, в който цигани пребиха военен, е характерен. Емблематичен е, защото сме го виждали десетки, стотици пъти през последните 30 години. А именно - едно престъпление се използва, за да се постави позорно клеймо върху цяла етническа група.


Характерно за етническите предприемачи е това, че те без проблем индуцират, минават от частното към общото: "Циганите в България станаха изключително нагли и търпимостта на българското общество се изчерпа", заяви вицепремиерът Каракачанов. Последваха добре познатите шегички "в България няма римляни, няма ромеи". И т.н.


Голям смях, големи яйца.
Разбира се, че ромеи по тези земи или римляни отдавна няма. Всъщност, това което имаме, е преднамерена логическа грешка, очевидна и за непредубедения петокласник - това, което са демонстрирали като криминално поведение членове на една "съвкупност", се приписва, представя чрез преднамерена логическа грешка като определяща характеристика на цялата тази "съвкупност" (група, етнос и т.н.).


Няколко неща трябва да се кажат по този повод.


Първо, наистина, анализът на полицейската статистика (при всички методологически проблеми) показва, че някои престъпления се извършват по-често от роми, отколкото от българи и турци. Това е факт. Безспорно този, който е извършил престъпление, трябва да си понесе наказанието. С всичката строгост на закона. Тук няма място за извинения.


Но, второ, на отделните случаи не трябва да се поставят етикети с цел да се подбужда към омраза спрямо даден етнос. Би трябвало да е ясно защо. Например в чл. 162 от Наказателния кодекс се казва:


Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание.


Въпросният текст обаче е определян като "мъртъв" от правозащитници. Причината - много често прокуратурата отказва да образува производства по него на основата на получени сигнали, както и да се самосезира. За "общественото порицание" съвсем няма смисъл да споменаваме. Този институт звучи, уви, направо комично. "Естествено" такова няма да има. Напротив. Г-н Каракачанов използва инцидента, за да си скове триумфална арка. А такива, които да го аплодират, докато преминава през нея, осветен от медиите, има много.


А г-н Каракачанов се нуждае от тази арка, защото:


- трябва да се отклони общественото внимание от твърде непатриотичния скандал в агенцията за българите в чужбина и да се говори за нещо друго, като по възможност лидерът на ВМРО се вмъкне в благодатната медийна роля на пищен воевода, вицепремиер с едър кокал – спасител; самото име на селото – Войводиново – сякаш призовава неговия бунтарски, непокорен дух;


- защото наближават европейските избори през май и не е ясно дали трите "патриотични" формации ще участват заедно на тях, а ако не се явят, шансовете им да излъчат и един евродепутат стават равни на нула.


Прочее в момента има само един патриотичен евродепутат. Това е Ангел Джамбазки (съзнателно не споменавам Николай Бареков). Който обаче влезе в Европейския парламент на крилете на коалицията на ВМРО с несъществуващата към момента "България без цензура". Това бяха силиците на патриотите към 2014 г. Сега са вероятно и по-немощни.


Красимир Каракачанов има значително по-висок рейтинг от колегите си Сидеров и Симеонов. Причината е, че той с някои изключения застава на сравнително по-балансирани позиции. Но с изказване като цитираното от партия, изградена върху достойна за уважение кауза – да се поддържат връзките с нашите братя и сестри в Македония, да не се забравя, че има българи и извън пределите на страната и т.н. – ВМРО се саморазобличава като обикновен етнически предприемач. Търговец на омраза и примитивни страхове. С какво тогава партията е по-различна от ДПС?


Най-големият успех в епичната "борба с шума" дойде с оставката на Валери Симеонов. Сега явно г-н Каракачанов се опитва да изпълни със съдържание възцарилата се относителна медийна тишина.


Да се върна на случая "Войводиново". Не трябва да се пропуска и друг елемент от него, който също е характерен. На основата на конкретно деяние и неговите извършители (да не забравяме все пак, че всеки е невинен до доказването на противното) се "припомня" и "подхваща" друг проблем – този с "незаконните" ромски постройки, изградени на общинска земя. И се призовава за тяхното събаряне. Подобни "казуси" през последните десетилетия има в цялата страна.


Тук основният въпрос е в това защо съответните власти в продължение на години са оставяли "незаконните" постройки и гета. Това е водещият акцент в решението от 24.04.2012 г. на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по случая "Баталова воденица". Според него планираното съдебно отстраняване на ромите от постройките в гетото е в нарушение на Европейската конвенция за защита на правата на човека (ЕКПЧ). За нарушения принцип на пропорционалността на европейското право, за несъответствията на националното ни законодателство с европейското, както и за институционалния расизъм, тук няма да споменавам.


Но ще отговоря на въпроса - изградените "в нарушение за закона" постройки са толерирани в продължение на години, защото техните обитатели са изгоден политически ресурс. Когато наближават избори, не само етнически партии като ДПС, но също ГЕРБ, БСП и т.н., почти всички политически формации, могат да извиват ръцете на циганите, заплашвайки ги например, че ще им спрат тока, а също в буквалния смисъл на думата, "че ще ги сринат със земята", ако не гласуват "за тях".


Ромите са пряко отговорни за собственото си интегриране. Сред задълженията на държавата, които обаче системно не се изпълняват, е премахването на сегрегираните училища и детски градини. Ключът към интеграцията е в образованието. Но докато етническите предприемачи се прехранват, захлебвайки с "ромския проблем", той ще продължава да съществува. Ще остава обречен заложник, пленник на омагьосан кръг. Охраняван от самите институции.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 232 Гневно

  Този Петър Чолаков от БХК ли е?

 2. 2 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  Требе да се внимава , избори идват. Къде ли ще пазарува шкембе Воевода?

  SHADOWS of SOFIA
 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  Циганите: онези от тях, които не желаят да спазват Закона, да плащат данъци и осигуровки и да пращат децата си на училище е СИСТЕМЕН И ОТ МНОГО ДЕСЕТИЛЕТИЯ!!!!
  Надявам се да доживея времето, когато ще имаме политици - без кавички, които да положат системни и смислени грижи Отечеството да реши този проблем!!!

 4. 4 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 348 Неутрално

  "Циганите в България станаха изключително нагли и търпимостта на българското общество се изчерпа"
  - Лично съм съгласен. Да, съгласен съм с агент Иван в случая. Ако и с превъоръжаването на армията се справи, за мен ще стане второто изключение сред десарите, което потвърждава правилото. Първият беше Бочаров, светла му памет.
  Със здраве.

 5. 5 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  Чолаков, Вие от София излизал ли сте? Ходил ли сте по българските села да видите що е то циганска наглост, да изнасилват , бият и убиват възрастни българи заради ,,големите" им пенсии! Същото е и в по-малките градове- незаконно строителство, неплащане на данъци, ток, вода и срещу нищо даване на обществото получават социални помощи! А какво ще кажете за раждането на деца от деца! Това не е особеност на този етнос, това е незаконно и никой не предприема мерки за спиране на това беззаконие! Плодят се като зайци и са превърнали раждането на деца в бизнес! Къде Ви е държавата, а Чолаков? Риторичен въпрос за такива и подобни на Вас!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 6. 6 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Този Петър Чолаков от БХК ли е?
  —цитат от коментар 1 на Боби Бобев

  Не, но не и от ДПС и патреотарските и подразделения.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  Сега ако започнат събаряне на незаконните постройки, които са ги търпели толкова години, ако в този студ изхвърлят на улицата ромите, ще се изостри още повече напрежението, защото не е редно да се оставят деца без покрив при минусови температури, и логично циганите да се вдигнат на бунт. И тогава и Каракачанов ще поведе армията си от националисти и ултраси и може да се стигне до ексцесии.

 9. 9 Профил на pustiniak
  pustiniak
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Извинявам се за грешката. Копирах коментара си от предната статия по темата, а той е само :
  Първо : ако ще се приглася на шкембе-войводата, нека ги наричаме цигани! Дълга тема е да се обяснява на невежи хора защо това е неправилно. Но циганин е по-обширно понятие, което не определя етнос, а начин на живот. Но ще ги наричаме цигани, за да поуспокоим зажаднелия за мъст нашенец. Ще му спестим как други народи са свикнали да наричат българите, защото това вече е обидно, а ние сме много чувствителни. Но циганите не са. Те са свикнали да ги наричат как ли не.
  Но по същество; Жалките подписки в кметството и речта на шопар-войводата само разкриват що за импотентна държавица и институции имаме. Тук циганите едва ли са виновни, защото не участват в управлението. Това си е чисто българска работа.
  Извършителите са разкрити и би трябвало да понесат цялата тежест на престъплението си, определено от ЗАКОНА! Присъдата им няма да бъде издадена от мешере, а от законен български съд.
  Какво се иска повече? Иска се омраза! Ок. Бутане на незаконни постройки, изселване и т.н. Къде бе форумни прокурори и съдии изпълнители? Къде ще отидат тези хора, които май забравяте, или от чисто расистки подбуди пренебрегвате, че те са БЪЛГАРСКИ граждани. Тук освиненият войвода и кметчето с подписката отговор няма да ви дадат! Те ще отидат някъде, нали затова се наричат цигани. Но вие няма да си дадете равносметка, че това управление, и тази "държава" е на път да направи всички ни на цигани.
  И тогава и ромите ще ни се смеят! Че без война, природно бедствие, или катаклизъм, превърнахме собствената си държава в кочина, както сами си я наричаме. Или чакайте да погледнем, да не са виновни проклетите цигани отново!
  Тиквун циганин ли е? Цацата? Пеефски? Някой в правителството, някой в съда? Болният, Далавери? Галеви, Брендо, Маджо, Р.Овч. Р. П. Големите герои от тепиха - олимпийските надежди?
  Тази долнопробна отрепка и предател, овластен като вицепремиер, освинил се от корупция Каракачанов, циганин ли е?.... Но и той ще спечели достатъчно гласове от платени с 50лв натирени и изселени БЪЛГАРСКИ граждани, пардон - цигани, за да можем да му се радваме още мандати как дебелее и простее. Един чист българин.

 10. 10 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  Въвеждане на образовтелен ценз за гласуване е много наложително. Не може хора, незнаещи български и с начално образование да гласуват.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 11. 11 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1064 Весело

  До коментар [#9] от "pustiniak":

  даже и да копираш не можеш като хората...

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 12. 12 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  Чолаков просто е обърнал проблема на обратно. Ако се беше напънал още лекинко, може би щеше да докаже на самия себе си, че агент Иван (Шкембе войвода) лично е виновен за това, че озверелите примати са нападнали ефрейтора. И понеже лично съм бил нападан от подобни скотове, мога да кажа и от личен опит - тия разбират само от бой - брутален, както го приложихме навремето срещу едни подобни в друго пловдивско село. Това е единствената успешна интеграция.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 13. 13 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 477 Неутрално

  ПетЪре, петЪре, напълниха ли ти касичката заради този пасквил който си нащракал, нека попаднеш в подобна ситуация като военния и де отпорят от бой / и не само/ та да разбереш какъв е проблема с циганите...

 14. 14 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  До коментар [#7] от "pustiniak":

  Нещо не се видях в ,,списъка” ти! Сложи ме и мен , аз съм същият ,,расист” като останалите!

  Л@ЙНО СКАПАНО!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 15. 15 Профил на pustiniak
  pustiniak
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#11] от "Пипера е много лют":

  Е ти понеже си "като хората" , затова ти трябваха три коментара да разкриеш в пълен мащаб комплексарщината си. Какъв образователен ценз имаш впредвид? Че като ви чета невежеството, се убеждавам, че човек по-добре да остане неграмотен, отколкото да използва "вторичната си неграмотност" - този термин е от едни по-дебели и сложни книги, за да грухти по форумите.

 16. 16 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  Петър Чолаков признава, че огромната част от престъпленията в България се извършват от цигани, но само това. От там нататък обвинява потърпевшите и най-вече етническите българи че насаждат омраза към циганския етнос, което изобщо не е вярно, но както казва министъра на отбраната положението вече е нетърпимо и трябва да се вземат сериозни мерки за ограничаване циганската престъпност. Чолаков би бил достоен член на БХК, ако все още не е.

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5682 Неутрално

  Институциите трябва да действат еднакво и неотменимо към всяко нарушение. Докато това не стане ще има проблеми.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на pustiniak
  pustiniak
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#14] от "С Стоянов":

  Ооо, горкичкият! Не се чувствай пренебрегнат. Не е било нарочно! Просто копирах коментара си от вчерашната статия, който мисля е достатъчно актуален под тази статия, но са попаднали и други коментари, извиних се за което. Щом искаш да си расист, бъди такъв! Все пак булгар-булгар си!

 19. 19 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  Институциите трябва да действат еднакво и неотменимо към всяко нарушение. Докато това не стане ще има проблеми.
  —цитат от коментар 17 на penetrating


  в смисъл как - по повод вчерашното убийство шкембели воевода да изтараши старозагорския Железник подръка с общинския строителен контрол ли хахах

 20. 20 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3885 Неутрално

  "Но, второ, на отделните случаи не трябва да се поставят етикети с цел да се подбужда към омраза спрямо даден етнос. Би трябвало да е ясно защо. Например в чл. 162 от Наказателния кодекс се казва:"

  Познавам и общувам с цигани, които си вадят хляба с честен труд, винаги са готови да те разберат или помогнат с каквото могат. От тази гл.т. мога да се съглася с някои неща от тази статия. НО също така е безспорен факт, че престъплението, извършено в село Воеводино, Пловдив НЕ Е изолиран случай у нас, а масово явление сред циганския етнос там, където той живее изолирано и на компактни маси в обществото ни. Особено по селата и махалите. Няма закон, няма ред, и полицай, и обикновенния гражданин еднавко са заплашени от побой, често придружаван с хладно оръжие, камъни, сопи и други такива " екстри". В този смисъл не само няма стигма, но има прекалена толерантност към тази престъпност. Не от хуманни съображения, разбира се ! Просто ГЕРБ, БСП и ДПС масово купуват циганския вот за 50 - тина лева ! Цената се плаща от всички нас, а в случая - от въпросния военнослужещ.
  Не че ми се иска да е така, напротив ! Иска ми се циганите да са именно като моите познати от тоя етнос, дето са по свестни и от много българи ! Уви, иска ми се, но дали и кога ще стане е друг въпрос....

 21. 21 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1064 Весело

  До коментар [#15] от "pustiniak":

  научи се да работиш с компютър и после разсъждавай на теми първична, вторична и третична грамотност, или каквото друго си прочел във в-к Дума вчера. Мантрите на онзи "проф" Иво Христов не те правят образован, както и дипломата от ВИНС/Свищов/УниБИТ и т.н.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 22. 22 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1130 Гневно

  Без значение от етнос и образование, законите трябва да се спазват. Като са незаконни къщите им да ги бутат, като пребиват човек ще лежат в затвора. Отделно цялата социална система е безумна, млади здрави хора и не само цигани висят на нея, при условие че в Пловдив и района се търсят над 10 000 работника. Фирмите ходят с презентации в Северна България да търсят хора!!!! От друга страна, няма пари за самотни пенсионери и хора в неравностойно положение да им се осигури нормален живот. Да им се поеме отоплението през зимата, лекарствата, за всички деца да има места в детски градини и ясли но не по 25-30 деца, а нормални групи до 10 деца и т.н.
  Това трябва да се промени, а не рев за нарушаващите закона....

 23. 23 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Аз съм циганин
  Аз съм циганин. Най-малкото - заслужавам безплатен ток и вода. Ако ми се прище да правя секс с деца трябва да го одобрите. Обяснението е, че това е особеност на етноса ми.
  Аз съм циганин и трябва да живея в незаконно построена къща на чужда земя. Дали ще е общинска или частна не ме интересува. Вие сте длъжни да ми узаконите къщата, а аз няма да платя нито един лев данък. Това е мое рождено право.
  Над мен има политическа и правосъдна протекция. Жандармерията ме пази, защото съм циганин. Гласувам за пари. Това е престъпление, но не и за мен.
  Аз съм циганин. Ще имам толкова деца, колкото си поискам. Не се интересувам как ще ги отглеждам и какво ще ядат. За това си има държава.
  Аз съм циганин. Децата ми няма да ходят на училище, защото не ми пука за тях. Ще ги пращам да просят и да крадат.
  Аз съм циганин. Искам социални помощи. Искам много социални помощи. Аз живея със социални помощи и искам да живея добре. Аз съм елемент от обществото, което няма да работи и един ден, но ще живее щял живот от помощи. Това е мое право.
  Аз съм циганин. Ще си карам каруцата където си искам. Карам автомобил без книжка. Карам пил и надрусан. Ако убия някого най-много да избягам в чужбина.
  Аз съм циганин и трябва да се лекувам безплатно. Това е мое циганско право. Аз не подлежа на здравни осигуровки. Дори и да подлежа няма да си ги плащам. Всичко, от което се разболея е спешно. Всичко!
  Аз съм циганин и държа на изконното си право да бия другите. Мога да крада безнаказано. Всяко престъпление, което извършвам трябва да се пише като битово.
  Аз съм циганин и мога да се разхождам свободно с тридесет и две висящи дела. Аз мога да пребивам стари хора за пари. Деца – също. За мен няма наказания. Това вече го знам.
  Аз съм отмъстителен и ако някой ми каже нещо мога да го убия. И ще го убия.
  Това е! Аз съм циганин и се гордея с това. А вие умрете!
  Но преди това си платете данъците.

 24. 24 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Чолаков, не си в час, ама изобщо!
  Сякаш живеем в различни страни!
  Съветвам те да даваш мнения само от неща дето разбираш или си преживял. Моя баба я изнасили и преби от бой близо два дена един такъв етнически римлянин, щото така му било на кеф. Беше с над 20 тежки провинения - не питай мен защо е сред нас, но за съжаление масово е пълно с такива. Такива изроди само бой и разстрел ги оправя, не си струва нето да ги съдиш нито да ги дондуркаш в затвора.
  Отрепките във Войводиново са същите!!! А най-лошото е че растат в геометрична прогресия с всяка година, ако знаеш разбира се какво значи това....

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 25. 25 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 541 Неутрално

  " А именно - едно престъпление се използва, за да се постави позорно клеймо върху цяла етническа група."

  понеже ако погледнеш цялостната статистика и нещата изглеждат коренно различно, нали?

  защо ли чета "хора", които не умеят логика от втори клас?

 26. 26 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Ей това е- нямахте отделна новина за инцидента, но имате място за анализ на инцидента.

  Брависимо Дневник, въобще не сте страна в този казус, с привилегированото ромейско малцинство...
  :)

 27. 27 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#8] от "Fiji":ако в този студ изхвърлят на улицата ромите, ще се изостри още повече напрежението

  В този ред на мисли, ако бяхме държава в Африка, много по-лесно щяхме да налагаме законността, поради топлия климат. За съжаление, в България има зима и студ. Може само да се утешаваме с факта, че не сме Норвегия - тогава нямаше да може да направим нищо, срещу циганското беззаконие, поради почти целогодишната зима.
  Но въпросът има и друга страна. Не е ли грижа на мъжът циганин да положи законен труд и да не рискува семейството му да бъде изхвърлено на студа. Защо трябва да мисли държавата, вместо него?

 28. 28 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Може ли авторът на горната простотия да даде пример колко цигани плащат данъци и осигуровки на държавата?Циганите са по европейските земи от 5-600 години и за това време не са се научили да живеят по европейски,няма и да се научат!А аз не искам да ги нося на гърба си!Може ли авторът да каже ЗАЩО в родопските българо-мохамедански села няма жив циганин?Ако не се сеща,ще му подам жокер-защото такъв циханин ще бъде завързан в гората,за да го изядат чакалите и мечките!

 29. 29 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Авторът на тази дарсканица зне ли , че хорат под пагон са държавни хора и посягай ки им се посяга на държавата???

 30. 30 Профил на pustiniak
  pustiniak
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#21] от "Пипера е много лют":

  Офффф, скучен си!

 31. 31 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1511 Любопитно

  До коментар [#28] от "val1320":

  Българо- мохамеданите, противно на битуващото сред мнозина българи мнение, са едни честни, хрисими и сплотени хора, поне в по- голямата си част. Плащат си данъците и спазват законите! Пълна противоположност на ,,дискриминираните” м@нг@ли!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 32. 32 Профил на wery59
  wery59
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#1] от "Боби Бобев":

  А, бе това ли най=вече те вълнува! Напъни малко двете гънки, виж истинския проблем....

 33. 33 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#8] от "Fiji":

  Вземе ги у Вас!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 34. 34 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#30] от "pustiniak":

  Не се излагай.
  Знаеш много добре , как се поразрешиха проблемите в Резервата . "Со малко кютек"Ама требеше да убият показно поне двама българи , нали.

  Много се отстъпваше за това се стигна до тук .
  Веè не може да се отстъпва. Миналата година безработицата в ЕС е рекордно ниска , за някои все няма работа. Трябва да им се спрат помощите и програмите.
  Разбира се вимовни са и кметовете.
  Тоя кмет никой не трябва да го предлага за избор.

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7930 Неутрално

  Когато всички станем равни пред закона, тогава ще отпаднат и подобни спорове.

 36. 36 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 334 Неутрално

  "Но ще отговоря на въпроса - изградените "в нарушение за закона" постройки са толерирани в продължение на години, защото техните обитатели са изгоден политически ресурс." -- Браво. Но дори и това предполага прекалено много далновидност и рационалност в институциите. Те се толерират поради същите причини по които чиновника за нищо няма да си вдигне задника, а после, когато потрябват, вече по един естествен начин се превръщат в ресурс.
  Ако наистина всички се равни пред закона, то тези отговорни за "невиждането" на тези постройки също трябва да получат заслуженото си. И не визирам хамбар суджук:)

 37. 37 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  До коментар [#8] от "Fiji" Защо трябва да мисли държавата, вместо него?
  —цитат от коментар 27 на otg46594191

  Държавата трябва да мисли за всички. Прави ли го? Трябва да създава равни условия за всички. Прави ли го? Законите трябва да се прилагат еднакво за всички. Прави ли го държавата? Или едни са по-равни от други? Но не всички имат еднакви възможности – интелектуални, физически. Затова държавата трябва да има социална политика. Циганският проблем идва колкото от особеностите на етноса, толкова и от несвършената работа от страна на държавата. Виновните цигани трябва да се наказват в съда, уличната разправа не решава проблемите. Какъв проблем ще се реши, ако утре се съборят незаконните им къщи? Може би ще е временно решение само за Войводино, но тези роми ще отидат другаде и там ще си построят назаконни къщи. Друг кмет ще ги приюти, защото ще получи гласовете им на изборите.

 38. 38 Профил на Punkas
  Punkas
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Въпроса е за кого гласуват циганите ?
  … за ромите , много ясно

  Без Власт !
 39. 39 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  България показва много лошо лице пред Европа !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 40. 40 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Извършено е нагло престъпление.С цялата строгост на закона държавните институции -правоохранителните и правораздевателните органи-трябва да си свършат работата.За съжаление държавните институции действат неубедително в подобни случаи и последните се използуват за политическа пропаганда.

 41. 41 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 232 Гневно

  До коментар [#1] от "Боби Бобев":А, бе това ли най=вече те вълнува! Напъни малко двете гънки, виж истинския проблем....
  —цитат от коментар 32 на wery59


  Май ти, с гънките, не виждаш истинския проблем.

 42. 42 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6927 Неутрално

  Активизират се защото така ги научиха комунетата да им плащат за да гласуват. Но това трябва да прекрати и да си поемат вината за безчинствата над българите в малките населени места.

 43. 43 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  Крайно време е държавата да приложи с цялата си строгост закона срещу организирана престъпна група / каквато са 10-15 цигани/, които безчинстват, нападат и бият до смърт. Докато това не стане, ще има крайно отрицателни реакции на обществото срещу етноса, който се организира в многобройни престъпни групи в цяла България и тероризира населението . Никакви други аргументи и нападки срещу този, който се бори срещу това положение ,без значение от коя партия е и какви други прегрешения има биха били състоятелни. Имаме безчинства на ОРГАНИЗИРАНИ ПРЕСТЪПНИ ГРУПИ!!!

 44. 44 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  Съветвам авторът Петър Чолаков за отиде в село Войводино и да поразпита хората там колко набедени са били циганите. Да си купи къща на село и след 20 дни група цигани с каруца да я отарашат до последния бакър. Да отиде да попита в Асеновград какво мислят хората за местната циганска махала, която беше пазена с милиция преди време, за да не я нападнат разярените българи. Или пък защо да не отите наш Петър да попита жителите на Русе какво мислят за циганската махала и убийството на младата журналистка от невръстния ром.

  Така де, двама души пребили някой и сега всички лоши българи ще дискриминираме целия цигански етнос. Двама във Воеводино, шест в Асеновград, няколко в Русе, двайсетина чупещи полицейски коли в Сливен или Стара Загора, още двайсетина, които скачаха преди в един друг по-малък град, а онези Зрънкови забравихме ли ги вече?

  Уважаеми Чолаков, не са двама виновните. Стотици хиляди са. В цяла България, във всеки град, във всяко село. Ако не им скачаш, само ще те оберат и ще си тръгнат. Ако им скочиш, ще те убият окото им няма да мигне. Иначе са много добрички, културни, усмихнати... ангели небесни. Но като видят млада жена я изнасилват и убиват на крайбрежна дунавска алея или в гъста германска гора. Други пък са по-скромни, само бутат жени по стълби в германско метро. И всички те имат едно общо - родени и израснали в циганското гето в България.

  За пари ли, Петре? За много ли? И аз искам човек да бъде съден по делата, а не по името или етноса. Но е факт, че всички от този етнос живеят в гета и обучават децата си как да крадат и да не зачитат закона. Когато имаш фабрика за серийно производство на престъпници, не очаквай от конвейера да излезе съвестен човек.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 45. 45 Профил на kaksi
  kaksi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Каракачанов си омагьосва избирателите -ясно... НПО-тата ще го ожулят с една глоба за дискриминация-ясно... Краси ще я плати с пари от паспортите - пак, ясно... И на морето дупка... Колко са нагли циганите обаче - не е ясно, защото от около 15 години забраниха статистиката на престъпността по етноси. Да, ежегодно Главна прокуратура публикуваше статистически изследвания на престъпността: по вид, брой на престъпления, по пол, по региони, рецидив, и всякакви други критерии - вкл., разбира се и по ЕТНОСИ: експертно, точно и непредубедено, за да върши работа. Да, ама не - забраниха статистиката по етноси!!! Следил съм тези изследвания с годините, а резултатите бяха толкова устойчиво еднакви: БЪЛГАРИ И ТУРЦИ - С ПОЧТИ ЕДНАКВА КРИМИНАЛНА АКТИВНОСТ, ЦИГАНИТЕ - ВИНАГИ С ОКОЛО 15 ПЪТИ /ПЕТНАДЕСЕТ ПЪТИ -ДА!/ ПО-ВИСОКА КРИМИНАЛНА АКТИВНОСТ!!! Смятал съм го всякак, не мисля, че сега е по-добре: ЦИГАНИТЕ СА ОКОЛО 5%, А ИЗВЪРШВАТ НАД 50% ОТ ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА В БГ! Българи, благодарете на ЕС, че така безразсъдно прие нашите цигани в ония еуфорични години преди 2015 г.... Благодарете, че сега маалите са почти празни - и закономерно престъпността просто намаля в пъти /факт!/и се молете - дано не се връщат!!! ВЪРНАТ ЛИ СЕ НЯКОГА ЦИГАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ - ТОВА ЩЕ БЪДЕ ПОСЛЕДНАТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА! Не ви говоря празни приказки - прокурор съм от 34 години, видял съм вече почти всичко...

  kaksi
 46. 46 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 326 Неутрално

  "Случаят с инцидента във Войводиново, в който цигани пребиха военен, е характерен. Емблематичен е, защото сме го виждали десетки, стотици пъти през последните 30 години. А именно - едно престъпление се използва, за да се постави позорно клеймо върху цяла етническа група."

  Прав е Чолаков ама донякъде. И без да иска е казал основния проблем. Проблемът е не че едно рпестъпление се използва за нещо, а в предното изречение. Че такива престъпления е имало десетки и стотици. Съответно има и реакция, колкото и да не им харесва на платените ромолюби.

 47. 47 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3659 Неутрално

  За първи път не споделям изразено от Петър Чолаков мнение.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 48. 48 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3130 Неутрално

  До коментар [#47] от "Bramasole":

  Оставят ги с години да нарушават закона. Няма държава От цялата дунамна ще спечелят шкембе войводата и Сопола , а хората по селата ще продължат да страдат

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK