Поредното повишение на минималната заплата крие рискове

Поредното повишение на минималната заплата крие рискове

© Надежда ЧипеваПетър Ганев е старши изследовател в Института за пазарна икономика. В началото на годината "Дневник" събра прогнозите на няколко наблюдатели за икономиката и бизнес средата. Четете ги в следващите дни.


Задава ли се нова криза през 2019 г. и как ще се прояви в България?


- Факт е, че през последните месеци става все по-модерно да се говори за предстояща икономическа криза. В общия случай се разглежда сценарий, при който има забавяне на растежа в Европа или в най-лош вариант – рецесия, което неизбежно да се прояви и при нас. Това е важно да се подчертае – не криза, която сами бихме си направили, а криза привнесена отвън. Трудно е да се определи с някаква висока сигурност кога би се случило по-сериозното забавяне в Европа. По-негативни от очакваното са данните за Германия през втората половина на 2018 г., както за растежа, така например и за автомобилната индустрия, което допълните засили опасенията. Все още обаче това не води до някакви драматични прогнози.
Големите рискове остават по-скоро свързани с наследството от предходната криза и познатите структурни проблеми в Европа – страните с високи дългове (фокусът е върху Италия) и зависимостта на финансовата система от политиката на ЕЦБ. Декемврийското решение на ЕЦБ бе да се запазят нулевите лихви поне до лятото на 2019 г., но да бъдат преустановени количествените улеснения – програмата за покупка на активи. Това само по себе си едва ли ще предизвика голям трус, но по-сериозният въпрос е как в средносрочен план ще се избяга от нулевите лихви без това да катурне европейската икономика.


Очаква ли се осезаемо повишение на банковите лихви и в кои сфери това ще има най-голям ефект?


- Има основания да се очаква известно покачване на лихвите през 2019 г., но то едва ли ще е "осезаемо". По-скоро във втората половина на годината лихвите ще тръгнат леко нагоре като тенденция. Кредитирането е възможно леко да се охлади, както в резултат на по-внимателно поведение по време на проверката на активите на банките в първата половина на 2019 г., така и конкретно в имотния сектор, където вече има индикации за охлаждане.


Поредното повишение на минималната работна заплата ще повлияе ли на заплащането в частния сектор на фона на масовия проблем с кадрите?


- Тенденцията за покачване на заплатите е резултат от общата икономическа картина, а не само от промените в минималната заплата. Тази тенденция беше зададена от частния сектор – особено през 2017 г.,но вече и публичния сектор играе водеща роля – с вдигането на заплатите в администрацията и удвояването в средносрочен план заплатите на учителите.


Вдигането на минималната заплата ще подкрепи доходите на най-нискоквалифицираните и на работещите в по-бедните региони, но крие и своите рискове – както през откриването на нови работни места, така и при евентуално забавяне на икономиката, когато именно тези работници ще са първите извън пазара на труда.


Каква е прогнозата Ви за инвестициите в икономиката?


- Въпреки множеството спорове около инвестициите в България – особено върху размера на чуждестранните инвестиции, общата инвестиционна картина не е толкова мрачна. Инвестициите, в т.ч. вътрешните такива, в промишлеността се покачват, което е ключово за страната. По-добре започнаха да работят и основните индустриални паркове в страната, което означава и реализирането на инвестиционни проекти, включително с чужд капитал. Доброто състояние на бюджета, означава и повече възможности за публични инвестиции – разходването на излишъка за 2018 г. е такъв пример.


Ще напредне ли България по пътя за членство в еврозоната?


- Мисля, че България ще извърви предвидените стъпки спрямо поетите ангажименти за приемането ни в ERM II. Най-голямо внимание разбира се ще привлече прегледът на активите на 6-те банки, което ще се случи в началото на 2019 г. Не мисля, че там ще има нещо драматично различно спрямо това, което видяхме през 2016 г. (Когато БНБ оповести резултатите от проведените стрес тестове на банките - бел. ред.)


Големият въпрос е какво ще се случи в средата на 2019 г., когато поетите ангажименти са изпълнени и се очаква да влезем ERM II. Дали това няма да е нов Шенген? Добрата новина е, че отговорът на този въпрос не може да се разтяга във времето – през лятото на 2019 г. ще стане ясно.

Поредното повишение на минималната заплата крие рискове

© Цветелина Белутова


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (90)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  Стигнах до ИПИ, и за малко да не го прочета до края. Насилих се и - дежурните мантри. Вдигането на МРЗ е лошо, Ние сме добре, но кризите идващи отвън ни пречат. Бюджета е преизпълнен, има голям излишък(защо не се оправят бакиите в здравеопазването и образованието, да се изравнят субсидиите в селското стопанство с европейските?). Промишлените паркове да заработят(интересно, каква структуроопределяща промишленост 🏭 имаме?). Преливане от пусто в празно.

 2. 2 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Петре, никакви рискове не крие! Това го повтаряш от 10 години и всяка година виждаш че не си бил прав, но продължаваш до припадък.

 3. 3 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 434 Весело

  Тия вече и сами не си вярват......!?

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5559 Весело

  Всеки ден различна позиция. Така няма начинда сбъркаш :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Ниското заплащане кара хората де не желаят да работят, да се образоват или ги карат да напускат страната. Нашите пишман експерти вместо да гадаят като циганки калайджийки по-добре да погледнат реалността. За няколко десетилетия България загуби над 20% от населението. Със сигурност не всички фирми могат да плащат повишените заплати. Те просто трябва ще пускат кепенци и ще освобождават работна работна ръка за фирми, които имат способността да се развиват. Работните заплати неизбежно ще се увеличават, това е реалността, инак за без пари може да намерим работа за целия китайски народ.

 6. 6 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Гневно

  във връзка с повишаването на минималната работна заплата, от 01.01.2019 г фирмата, която поддържа асансьорите в нашия блок повишава месечната такса от 60 на 80 лева, което е 33% повече? С колко % се повишава минималната работна заплата и с колко % таксата и ЗАЩО?
  Има ли смисъл да сезираме Комисия За Защита На Потребителите в нашия град????

 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2961 Неутрално

  разбира се, че крие рискове, основно за дилърите на премиум автомобили и "бизнесмени" с 1-2 наети които да издържат родата

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  Прочетох коментарите и разбрах всичко. Ние драги ми смехурковци си искаме комунизма. Минимална заплата, гарантирано работно място, богатите са лоши и ограбват народа, а бате Бойко ( преди Тато му викахме) е простоват добряк който ни разсмива и въздава справедливост понякога. Кебабчетата са основна валута а бирата трябва да е евтина, и няма значение ако е гадна. За това 20% от населението напусна, не заради минималната заплата. Това са онези 20%, които минималната заплата така или иначе не ги устройва. Това са онези, които искат да ги води смислен човек и да получават според това което могат и знаят, защото могат и знаят много, които не ядат кебабчета от кучешко месо и искат бирата да е качествена, нищо че е 8 евро.
  Заради това мислене никога и няма да ни се изравнят нито доходите нито качеството на живот със запада, защото си обичаме конфортната мизерия. Гарантиран доход, макар и малък, евтини кебабчета и бира, макар и гадни, евтинко БМВ, макар и дърто и така. На това му се вика МИЗЕРИЯ и ние си я искаме и за това си я и получаваме

 9. 9 Профил на wyn37593602
  wyn37593602
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#8] от "uq":

  Прав си. Обаче толкова много си писал. Всичко се обощава от следнта мисъл:

  “The difference between a welfare state and a totalitarian state is a matter of time.”
  — Ayn Rand

  демек който иска мебапчета и МРЗ ще получи тоталитаризъм. Не знам дали живееш в БГ, но вече се усеща.

 10. 10 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3162 Неутрално

  Повишаването на МРЗ до невероятните 280 (двеста и осемдесет) евро, било опасно? Вероятно ще предизвика хиперинфлация? Или с толкова много пари, стотици хиляди българи ще изкупят колите от шоурумите на Мерцедес и Ауди? Или няма да стигнат круизните лайнери за всички, които ще тръгнат на околосветско пътешествие?
  Баси! Вече и слепите видяха, че населението се топи, заради смешните доходи и мизерният стандарт! Обаче, някакви икономисти ни убеждават, че при сходни цени на основни стоки и услуги, при нас и в Европа, било много опасно да се вдига МРЗ...!
  Ами, като е опасно, да вземат да я намалят тази пуста МРЗ! Пък, току виж, потръгнали нещата...!

  Бивш tww09306483.
 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4433 Неутрално

  До коментар [#8] от "uq":

  Много добре казано! "КебаПчета".

 12. 12 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 331 Весело

  Най-добре е с/у труда на хората да им се дава комат плесенясал (евтин пеницилин с/у микробите) хляб, малко шльокавица и една ватенка. И общежития. Тогава нема да има рискове- и Ленин, и Мао, и Кимовците са го казали.

 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4433 Неутрално

  До коментар [#10] от "tww09306483":

  "Повишаването на МРЗ до невероятните 280 (двеста и осемдесет) евро, било опасно?"

  Обяанено е защо повишаване на минималната заплата може да е опасно, но кой да чете:

  "Вдигането на минималната заплата ще подкрепи доходите на най-нискоквалифицираните и на работещите в по-бедните региони, но крие и своите рискове – както през откриването на нови работни места, така и при евентуално забавяне на икономиката, когато именно тези работници ще са първите извън пазара на труда."

 14. 14 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1457 Разстроено

  Най-елементарният пример е да се направи съпоставка на състоянието на икономиката и населението за тези 30 г. след 1989г. и 30 преди преди . Показателите са потресаващи.

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 15. 15 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3702 Неутрално

  Не виждам голяма опасност от повишаване на МРЗ, но защо ИПИ не забелязват перманентното увеличаване на хората в бюджетната сфера, и най-вече в държавната администрация? Хората и бизнесът искат електронно правителство, вместо това ГЕРБ назначават нови чиновници.

 16. 16 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  До коментар [#14] от "bati vi":

  И какви са те? Щото си мисля, че сега сме доста напред.

 17. 17 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Увеличението на минималната работна заплата е смехотворно в сравнение на тлъстите увеличения с на кметските и чиновническите заплати - вече равни с тези на министрите. Държавната феодална каста си гласува огромни заплати, парите за които които някой трабва да задели чрез ограбване от изтънялата кесия на българина. При тези нови цени, включващи всички кошмарни увеличения на данъци, такси, ток, отопление, вода, бензин, съответно и с увеличено ДДС, печалбите на фирмите също ще са високи, тези фалшиви обяснения, как собствениците щели да бъдат притеснени от "високата" минимална работна заплата са смешни. Но още по-смешно е, че няма и балами да работят безплатно, та се планира спешно внасяне на виетнамци.

  Дедо Крум
 18. 18 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Ниското заплащане кара хората де не желаят да работят, да се образоват или ги карат да напускат страната. Нашите пишман експерти вместо да гадаят като циганки калайджийки по-добре да погледнат реалността. За няколко десетилетия България загуби над 20% от населението. Със сигурност не всички фирми могат да плащат повишените заплати. Те просто трябва ще пускат кепенци и ще освобождават работна работна ръка за фирми, които имат способността да се развиват. Работните заплати неизбежно ще се увеличават, това е реалността, инак за без пари може да намерим работа за целия китайски народ.
  —цитат от коментар 5 на gianni


  Не 20 процента,а 25 процента от населението е загубила България за 30 години.Половината от тях заради емиграция.А емиграцията е заради ниските заплати.

 19. 19 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  Няма да коментирам административното повишаване на минималната заплата.Гледах тази сутрин репортаж от една общинска болница в Пловдив,сестрите са подали оставки,а без сестри няма болница.Какво казват сестрите - Искаме 700 лева заплата- Общината казва - няма пари,разберете.Една от сестрите отговаря на този призив -Не ме интересува откъде ще ги вземат парите- няма да работим за 540-560 до 580 лв чисти пари и да носим отговорност за живота и здравето на хората след като минималната заплата става 560 лева.Управляващите казват,че тази заплата е за нискоквалифициран труд,истината обаче в България е друга.Не са само мед сестри и медицински лаборанти,има социални работници,читалищни,музейни,библеотекари,а между тях има и хора с магистратури.Това не е ниско квалифициран труд.

 20. 20 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3162 Неутрално

  До коментар [#13] от "vassilun":

  Обяснения, могат да се измислят, какви ли не... Основният проблем е, че нашият икономически модел се основава на мизерно заплащане и ниски доходи, като се мислеше, че с това ще сме много привлекателни за външни инвеститори. Оказа се, че смешното заплащане и ниските данъци, не доведоха някакви сериозни инвеститори, но в замяна на това, България остана без хора.
  И така, живот и здраве през новата 2019-та година, още 50 хиляди здрави, прави и работещи българи ще отидат да работят някъде из Европа. Пък дървените философи ще продължават да разтягат локуми и да треперят пред опасността от повишаване на МРЗ...!

  Бивш tww09306483.
 21. 21 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Разстроено

  ".... бирата да е качествена, нищо че е 8 евро."

  И черни трюфели да има в тази бира, 8 евро няма как да дам при мойте реални доходи!!!!.

 22. 22 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  От петте теми, които се коментират в статията, в заглавие е изведена МРЗ. Що така, бе, Петре? Или редактора да питаме?

 23. 23 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4433 Неутрално

  До коментар [#20] от "tww09306483":

  Мнозинството българи не емигрират заради ниска минимална заплата. Повечто от тях никога не са работили на минимална заплата. Тези българи емигрират в страни с повече сигурност, с по-добра среда за живот, с по-добро образование за децата.

  Ако Вие сте предприемач, при криза кога бихте освободил първо? Инженер (заплата 2240 лева) или две чистачки и двама товарачи, работеща на минимална заплата (2+2 х 560 = 2240)?

 24. 24 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Реалната МР3 в България трябва да е около 900 лева(нето) и да има необлагаем минимум върху нея , трябва да се намалят данъци , само в България алкохолът и цигарите са с еднакво ДДС с лекарствата.Съкращаване на администрацията , въвеждане на електронно управление.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 25. 24 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  До коментар [#23] от "vassilun":

  Ти заради сигурност, образование и здравеопазване ли работиш в Африка?Или заради повече пари?
  И покрай случаят с умрялото дете в Кьолн имаше доста коментари на българи в чужбина.И се оказва,че много трудно получават направления за специалист и за изследване като понякога чакат с месеци.За сигурността същата работа-заради бежанците нивата на престъпност са по-високи от България.

 26. 26 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Реалната МР3 в България трябва да е около 900 лева(нето) и да има необлагаем минимум върху нея , трябва да се намалят данъци , само в България алкохолът и цигарите са с еднакво ДДС с лекарствата.Съкращаване на администрацията , въвеждане на електронно управление.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7887 Неутрално

  До коментар [#8] от "uq":

  ++++++++++

 28. 28 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Ами дай да я свалим тогава, за да няма рискове...!?

 29. 29 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3162 Неутрално

  До коментар [#23] от "vassilun":

  Не ме разсмивай, с изсмукани от пръстите примери, дето нямат нищо общо с реалността...! :)))
  Какво щяло да стане, ако условията били еди какви си? Пак ти го повтарям, локуми могат да се разтягат всякакви. Щом нещата не вървят, значи има нещо генерално сбъркано.

  Бивш tww09306483.
 30. 30 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Мисленето на въпросния Петър крие рискове. Ако някое предприятие ще се гътне само заради незначително повишаване на осигуровките, прав му път. Пътят е ясен - постепенен фалит на мутроикономиката, опразване на територията от традиционното население, евентуално създаване на място за по-богатите западни пенсионери. С малко късмет може да се окажем резервна територия за евреите, ако иранците с руска помощ успеят да видят сметката на Израел. С евреите винаги сме били внимателни, това може да послужи след като моделът на Петърчо се сгромоляса.

  master
 31. 31 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2223 Любопитно

  "старши изследовател в Института за пазарна икономика"

  Някой знае ли какви конкурси за научни звания вървят в тази фондация "Институт за пазарна икономика"?
  Имам голям мерак да се кандидатирам за "генерален изпълнителен изследовател" с пожизнен грант от другия "институт", фондация "Ококорено общество".

 32. 32 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  Тия от ИПИ ако не бяха на грантова хранилка на вързано куче леб не могат да дадат. Колко стаж имат в реалната българска икономика, колко фирми са управлявали, ама без държавна, или грантова хранилка? Минималната заплата сама по себе си е защита на най-бедната част на населението и голяма част от нея (20-30%) отива в държавата под формата на ДДС и акцизи за ток, вода, хррани, лекарства. Защото най-бедните харчат за това, те не спестяват, не ходят по круизи, на Варадеро. А също така минималната заплата бута и средната заплата нагоре, защото добре квалифицираните специалисти не искат доходите им да се доближават до минималната заплата, а да са доста над нея. За нормалния бизнес, който иска квалифицирани кадри и осигурява на нормални пари, вдигането на минималната заплата не се отразява по никакъв начин. Отразява се на бизннеса, който укрива осигуровки, и експлоатира и държи хора на минимална заплата. Такъв бизнес на никого не е необходим и може спокойно да фалира.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 33. 33 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#8] от "uq":

  Къде го няма ,този гарантиран минимален доход,месечен или почасов, СЛЕД КАТО ИМАШ КОНТРАКТ И ГО ИЗПЪЛНЯВАШ?

 34. 34 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 390 Неутрално

  До коментар [#2] от "zxp53317185":

  Както винаги заглавието е изопачено, с цел грабване на вниманието. Вътре в статията се вижда, че икономистът не е казал точно това и правилно, според него е посочил, че при евентуална криза, тези с минимална заплата ще изхвърчат първи. Моят личен опит показва обратното.

 35. 35 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 977 Неутрално

  До коментар [#18] от "Мусаши":

  Грешиш! Почти никой от познатите ми българи ( предимно работещи в ИТ и финансовия сектор) не е емигрирал заради доходи. Проблем е тоталната абдикация на държавата от всичко което зависи от нея, като образование, здравеопазване, сигурност, правосъдие, публична администрация и т.н.

 36. 36 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2223 Весело

  До коментар [#8] от "uq":
  "Ние драги ми смехурковци си искаме комунизма."

  Драги ми смехурко, искаме си капитализма - за всяко вдишване, мърдане на малкия пръст, обелване на дума (на интервю), писане на буква (във форума) - "bezalen". Никой не живее безплатно на таз земя и всеки живот струва пари.

  "За това 20% от населението напусна, не заради минималната заплата"
  Прав сте, половината отидоха заради соц. осигуряването в Германия, Швеция, Австрия, Франция (от там Саркози ни ги връща със самолет), другите отидоха заради "правата си вяра" - къде ислям, къде "американска мечта", къде "технологично предизвикателство" (източване на банкомати, кредитни карти и цели банки напоследък).

 37. 37 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Аз също мисля, че минималната заплата трябва да бъде намалена. Каква е тази минимална заплата, дето расте непрекъснато. Ами тя така ще догони максималната! Минималната заплата трябва да се стреми към минимума, а не към средното равнище. Като работодател отдавна съм установил, че повишаването на заплатата не повишава производителността на работника и служителя. Ако един изкопчия изкопава днес 4 кубика земна маса, дори да му утроиш заплатата - няма да изкопае 12 кубика. Напротив - като му дадеш повече пари, той ще се напие и утре няма да дойде на работа.

 38. 38 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4433 Неутрално

  До коментар [#23] от "vassilun":Ти заради сигурност, образование и здравеопазване ли работиш в Африка?Или заради повече пари?И покрай случаят с умрялото дете в Кьолн имаше доста коментари на българи в чужбина.И се оказва,че много трудно получават направления за специалист и за изследване като понякога чакат с месеци.За сигурността същата работа-заради бежанците нивата на престъпност са по-високи от България.
  —цитат от коментар 24 на Мусаши


  Разбира се, че работя за пари! Аз не съм емигрант! Семейството ми не е с мен!

 39. 39 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  До коментар [#35] от "Quo Vadis?":

  И откъде си сигурен,че ти казват истината? Швеция с 7230 изнасилвания за една година да не би да е по-сигурна държава,или Великобритания с върлуващите пакистански банди,или пък Германия,да не говорим пък за САЩ?Това са приказки от шипковият храст-всеки е отишъл заради повече пари,ама не си го признава.
  И моите съученици от английската гимназия са повечето в чужбина,ама поне не лъжат ,а са откровени,че са в чужбина заради по-високо възнаграждение.

 40. 40 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2223 Любопитно

  До коментар [#34] от "Oggie Petkov":

  "че икономистът не е казал"
  Той по коя икономика е икономист? Не беше ли "данъчен експерт" по "данъчната свобода"!? Всяка година обявява коги настъпва Освобождението за да развяваваме байряци и да ковнем нов икономически закон на базата на обосновано умозрително предположение.

  "при евентуална криза, тези с минимална заплата ще изхвърчат първи"

  С криза или без криза, тия без "обществени поръчки" (закрила на държавата - от поръчка, през регламент до опазване на собствеността) изхвърчват първи - Ветко Арабаджиев, Миню Стайков, Митьо Очите, танкера БРАД (сега уж БДИН, ама държавата,Панама, е анулирала "байрактарството" и сега корабчето се шматка без флаг, безпризорно, чака някой да го "намери" и "усвои").
  Всички тия плащат далеч над минималната заплата. Нито осигуровките ги притесняват, камо ли акциза (от ДДС-то просто си печелят).

 41. 41 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2223 Весело

  До коментар [#37] от "otg46594191":

  "Минималната заплата трябва да се стреми към минимума, а не към средното равнище"

  Как към минимума!? Трябва да е отрицателна като "отрицателната доходност", "отрицателната лихва", "отрицателните одити" (на КПМГ). И да нараства непрекъснато "наляво" по абцисата.

 42. 42 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  Аз също мисля, че минималната заплата трябва да бъде намалена. Каква е тази минимална заплата, дето расте непрекъснато. Ами тя така ще догони максималната! Минималната заплата трябва да се стреми към минимума, а не към средното равнище. Като работодател отдавна съм установил, че повишаването на заплатата не повишава производителността на работника и служителя. Ако един изкопчия изкопава днес 4 кубика земна маса, дори да му утроиш заплатата - няма да изкопае 12 кубика. Напротив - като му дадеш повече пари, той ще се напие и утре няма да дойде на работа.
  —цитат от коментар 37 на otg46594191


  Но пък ако продължаваш да му плащаш същата заплата, тоя изкопчия ще отиде в Германия и за същите 4 кубика ще вземе 4 пъти повече заплата, и дори разходите му за живот да са 2 пъти по-високи от България, пак ще е на плюс. А ти ще трябва да наемеш 2 от наште шведи, които за същите пари ще ти изкопаят 1 кубик на ден.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 43. 43 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2223 Весело

  До коментар [#37] от "otg46594191":

  "Като работодател отдавна съм установил, че повишаването на заплатата не повишава производителността на работника и служителя. Ако един изкопчия изкопава днес 4 кубика земна маса, дори да му утроиш заплатата - няма да изкопае 12 кубика."

  Явно не сте работодател. Иначе щяхте да знаете, че ако бяхте удвоили заплата, изкопчията щеше да пази багерчето като "зеницата на очите си" и да копа по 20 кубика земна маса (вместо багерчето да седи в ремонтната работилница).
  Ако я бяхте утроили, изкопчията сам щеше да Ви предлага с кое багерче се постига максимална ефективност (производителност спрямо разходи за поддръжка).
  Да не сте и Вие от назначените бизнесмени? Ортак на Николай Банев … или само Жени-то Банева?

 44. 44 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#6] от "Дедо Либен":

  Хубаво питаш Дедо Либене, но можеш ли да кажеш кога за последно повишиха таксата за да стане 60 лв? Каква беше МРЗ тогава?
  В услугите основните приходи са от такси и се разпределят основно за заплати! Техниците не са на МРЗ, защото са специалисти, но техните заплати също трябва да се повишат и стратегически би трябвали да е с по-висок процент от МРЗ, за да стимулират останалите да стават специалисти - както се случва с програмистите.
  И не се повишават само разходите за заплати.
  Сервизния автомобил с който пристигат също е с нов данък и нова застраховка. Неговото поддържане от друга сервизна фирма също е с нова такса.
  Има и други режийни разходи със завишени цени. Наема сигурно и той е скочил и не всичко е пропорционално на МРЗ.
  Преди 10 години имаше система в социалната сфера която бе обвързана с МРЗ. Включваше 54 компонента на социални плащания. Дянков административно поиска повишаване на МРЗ, но премахване на обвързванията с МРЗ които държавата трябва да прави. Също както англичаните в момента - искаме правата, но не и задълженията. Когато разрушиш една система независимо колко е добра, то ще получиш хаос.
  То хубаво че искаме да получаваме повече, но трябва да разберем, че ще трябва да плащаме повече.

  pastor
 45. 45 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 954 Неутрално

  Добре де тея са си закачили и гръмкото име и-тут, ни са учЕни, нито правят нещо сериозно а пък си вЕрват.

 46. 46 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  До коментар [#16] от "lz73":

  Да ..то там е и проблема, че само си "мислим", че сме добре...

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 47. 47 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#42] от "Darcas":тоя изкопчия ще отиде в Германия и за същите 4 кубика ще вземе 4 пъти повече

  Прав сте уважаеми,
  На първо време ще се случи точно това, което казвате. Но само след няколко години, когато всички изкопчии от източна Европа отидат в Германия, заплащането и там неминуемо ще падне, поради свръх високото предлагане на този вид труд. Логиката на пазарната икономика е малко сбъркана - признавам. От една страна, работодателят се стреми да мине с по-малко работници, или поне с по-ниски разходи по това перо. От друга страна, работниците и служителите искат по-големи възнаграждения, а това прави продукта на фирмата по-скъп, т.е., неконкурентоспособен. Днес ми се мерна в нета, че Китай започвал серийно производство на къщи с 3Д принтери. Колко ли бетонджии,зидари, дърводелци, жичкаджии, водопроводчици и пр. строителни кадри ще трябва да се преквалифицират в продавачи на понички? Истината е, че човешкият труд ще става все по-излишен поради биологичното си несъвършенство, съчетано с нарастващи претенции. Стремежът към материален просперитет се оказа задънена улица, без изход. Но това никой икономист и анализатор, няма да ви го каже. За да не ви разстрои.

 48. 48 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2708 Неутрално

  Кога останеш без работа - минималната заплата е 0 :)

 49. 49 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2223 Весело

  До коментар [#42] от "Darcas":

  "Но пък ако продължаваш да му плащаш същата заплата, тоя изкопчия ще отиде в Германия"

  Ако отиде в Германия е добре за него, но ако "отиде" в дома му … Тогава и работници от Германия няма да може да наеме.
  Понякога си мисля, че в тоя форум пишат само грантаджии или философи от Богословския факултет.
  На пазара всяка стока си има стойност, под която не може да падне. Ей на, онзи прословут ВЕФ - "социалистическата мечта" и сега производствената му стойност е 10 лева, но понеже вехтошарят го продава за пет лева, той просто не се произвежда. Аналогично, при тая МРЗ имаме спряло "демографско" производство.
  "Работната сила", макар и по-различна "стока" (с високо еластична цена), също има минимална стойност, под която не може да падне. И тази минимална стойност не зависи нито от притежателят на работната сила, нито от "ползвателя" на работната сила, а се определя от "обществения стандарт" (способността на Държавата и наложените от нея регулации). Дори и в римската епоха, когато "ползвателят" е бил и притежател на "работната сила" (роб), то всеки "ползвател"/робо-дател, излизащ извън римските стандарти (продава недъгав роб или се пазари за повече от 1000 сестрици-заплатата на легионер), е губил главата си (от името на императора). И сега "главата на бизнесмен" не е идол, пред който трябва някой да се прекланя.

 50. 50 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#19] от "chicago514":
  Проблема е в ниското ниво на икономически познания на обществото, като това цари и сред хора, които трябва да вземат важни решения за цялата страна.
  Не може да се разбере, че приходите на една фирма не могат да скачат пропорционално на административното увеличение на МРЗ. Ръста на БВП принципно показва осреднено това увеличение, а за миналата година това са 3%. Принадената стойност на фирмата също се е увеличила с 3%.
  Сега добрите чичковци от управлението и синдикатите заповядват на изедника работодател да увеличи Минималната заплата с 10%. Да, но освен такива на МРЗ има и други с почти двойни! Какво да прави изедника, при положение, че приходите му са почти константа?
  Той изедника, че намери решение, защото не е прост! Решението обаче в дългосрочен план няма да е полезно дори за тези на МРЗ.
  Има един закон за запазване на енергията и поради неговото съществуване, до момента не е построен вечния двигател.
  В икономиката е същото, но опитите продължават!

  pastor
 51. 51 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2223 Весело

  До коментар [#48] от "realguru":

  "Кога останеш без работа - минималната заплата е 0 :)"

  А стига бе! На такава заплата ли са телефонистите, представящи се за разследващи полицаи? "Туристите", посещаващи с брадва бедни старици?
  Да не говоря за "специалистите" по делото "Леярите" или наскоро останалите без "средства за производство" печатари на долари и евра в Бургас и Варна.
  В Природата нищо не се губи - където има "високо напрежение" винаги ще има и "разряд". Друг въпрос е дали този "разряд" може да се насочи към съзидание или ще си остане "дисконструктивен".

 52. 52 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3702 Неутрално

  Искам да напомня инициативата на омбудсмана М. Манолова да атакува забраната пенсионери да заемат държавна служба. Много от тях получават максималната пенсия, и при пенсионирането са получили 20 заплати накуп.

 53. 53 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  До коментар [#50] от "pastor":

  "Ръста на БВП принципно показва осреднено това увеличение, а за миналата година това са 3%"

  Мисля, че бъркате, и то тотално. Специално за българския ръст на БВП, то той се дължи на повишено потребление (пари отвън - офшорки, емигранти и други "инвеститори" а ла Брендо) и на бюджетен дефицит от 2% (към един милиард лева). Освен това 67% от БВП са "услуги", фризиране, къдрене, напудряне (съдебни разходи) и препродажби - препродажба на апартамент от Татово време, построен за 50 тройунции злато и препродаден сега за 100 тройунции злато.

  "Има един закон за запазване на енергията и поради неговото съществуване, до момента не е построен вечния двигател.
  В икономиката е същото, но опитите продължават!"

  Законът за запазване на енергията важи за "затворена система". Доколкото има "тъмна материя" и "тъмна енергия", едва ли хипотезата за затворената Вселена е вярна. А "вечен двигател", вечен спрямо човешката цивилизация има - Слънцето. Друг е въпросът дали човечеството може да ползва ефективно четирите взаимодействия (гравитационно, електро-магнитно, силно и слабо взаимодействие) и дали са само толкова взаимодействията.
  А икономиката има слаба връзка, по-слаба от слабото взаимодействие, с природните взаимодействия. Повече е свързана с Живота (живите организми), където ентропията намаля (не вечно, а до Смъртта) в противоречие на втория термодинамичен принцип.

 54. 54 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3702 Неутрално

  До коментар [#44] от "pastor":

  "...То хубаво че искаме да получаваме повече, но трябва да разберем, че ще трябва да плащаме повече...."
  Сетих се, че едно подстригване в Люксембург е 25 евро, в Париж под 16 евро не видях, а във Варна 5-8 лв.

 55. 55 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 977 Весело

  До коментар [#39] от "Мусаши":

  Ами невиждам смисъл да ме лъжат след като се виждаме доста често заедно, а и в крайна сметка всичките имат доход доста по голям от средния за държавата ...

  Обикновено не общувам с хора, който са двулични и лъжат ... държа на собствената си среда а респективно на средата на семейството и децата ми

  Искрено Ви съжелявам ако трябва да се съмнявате в думите на приятелите си

 56. 56 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2223 Весело

  До коментар [#52] от "historama":

  "Много от тях получават максималната пенсия, и при пенсионирането са получили 20 заплати накуп."

  Много от тях, 0.6% получават максимална пенсия (1040 лв. - от онзи ден се изплаща за първи път), а други (3% годишно и 10% от всички пенсионери) при пенсионирането си са получили 20 брутни заплати без начисляване на адекватни социални осигуровки.
  И какво праим, ако пенсионер (с 1040 лв. пенсия) спечели конкурс за директор/старши държавен експерт (2600 лв. заплата) в държавна агенция/европейска комисия поради слабо подготвеност на конкурентите - "мурзилки", грантаджии или друг "калинчест" материал?

 57. 57 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3178 Неутрално

  Много важно е да не допускаме на пазара на труда виетнамци, украинци и молдовци.
  Ще работят за по-малко пари, а българите ще стоят на социални помощи.

  Ако, размерът на социалните помощи е като в западна европа, ок.

  Любовта ще спаси света!!!
 58. 58 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  До коментар [#55] от "Quo Vadis?":

  Съжалявай себе си.Мен никой не ме лъже и откровено си казват,че са емигрирали заради по-високите заплати.И тия същите , когато бях тежко болен събраха една добра сума,за да подпомогнат лечението ми без изобщо да съм ги молел за това.И въпросът не е в парите,а в жеста.Тия с големите претенции дали ще го направят заради теб?

 59. 59 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 977 Любопитно

  До коментар [#58] от "Мусаши":

  След като ме карате да се съмнявам в думите им, приемам че се позовавате на собствения си опит.,
  В ИТ и финансовия сектор разликата в доходите не е така драстична както в останалите сфери .

 60. 60 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  Моето скандално лично мнение е, че минималната заплата в този и вид трябва да бъде премахната. Единственото, което държавата трябва да определя, е минимално почасова заплащане. И дори това е спорно ама от мен да мине.
  Защото сега се налага да назначиш някого на цял или половин работен ден и да му плащаш цяла или половин МРЗ, а той да има работа максимум за 1-2 часа. Ако вместо 560лв. МРЗ се въведе минимално почасово заплащане от примерно 4лв./час и право на работодателя да наема хора дори и за един час, както и право на работника да работи при много работодатели....само че НАП не харесва това...

 61. 61 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  До коментар [#56] от "wanderer":

  В държавната администрация,в МВР,МО, образованието е пълно с пенсионери,които заемат места,а млади кадри не могат да почнат работа поради липса на места.А и конкурсите за ръководни длъжности се печелят от близки до властта.

 62. 62 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  До коментар [#59] от "Quo Vadis?":

  И в юридическата сфера доходите са високи и затова нито един колега от университета не е емигрирал.С изключение на една колежка,която е преподавател в университет в Италия.Как пък на тях не им пречи здравеопазване, престъпност, образование?

 63. 63 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 977 Весело

  До коментар [#62] от "Мусаши":

  Ами просто дипломите и специалноста им не е конвертируема. Не можеш с завършено право в България да си съдия или адвокат в САЩ или Германия

 64. 64 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  До коментар [#56] от "wanderer":


  ...И какво праим, ако пенсионер (с 1040 лв. пенсия) спечели конкурс за директор/старши държавен експерт (2600 лв. заплата) в държавна агенция/европейска комисия поради слабо подготвеност на конкурентите - "мурзилки", грантаджии или друг "калинчест" материал?
  —цитат от коментар 56 на wanderer


  АМи обясняваме му просто и ясно, че пенсията, която получава, не идва от пенсионен фонд, където всичко зависи само от това какви пари са натрупани по личната му партида. Пенсичта му идва от НОИ, където такива глезотии няма, а всичко е на "солидарен" принцип и работещите изкарват пенсиите на пенсионерите. При това положение той има избор какво да получава - пенсия или заплата, но не и двете. Защото получавайки и двете лишава някой по-млад от възможността да "трупа стаж".
  Когато скъпата ни държава проумее, че по Конституция социалното осигуряване е право, а не задължение и ме освободи от задължението да давам мангизи на НОИ, тогава може и да позволява на пенсионери да работят за нея...

 65. 65 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  До коментар [#63] от "Quo Vadis?":

  Странно , но познавам доста хора с много конвертируеми професии, при това прекрасни професионалисти, които твърдят, че тук е по-добре. Те според Вас глупави ли са, че не ходят Германия за 10 000евро, а си стоят тук?

 66. 66 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  До коментар [#62] от "Мусаши":Ами просто дипломите и специалноста им не е конвертируема. Не можеш с завършено право в България да си съдия или адвокат в САЩ или Германия
  —цитат от коментар 63 на Quo Vadis?


  Само дето и хора ,които могат да се реализират в чужбина предпочитат да работят в България.Естествено възнаграждението е по-ниско,но покупаелната способност на заплатите им е по-висок тук.
  Ами кажете в кои държави са емигрирали вашите познати,та да направим сравнение за престъпността и здравеопзването.

 67. 67 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 977 Весело

  До коментар [#65] от "lz73":

  Ами аз също не бих отишъл в Германия. Емиграцията е лично решение което не е много лесно. Много хора опитват и се връщат по различни причини, а и в крайна сметка България е цвете на фона на Африканските държави :)

 68. 68 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 977 Неутрално

  До коментар [#66] от "Мусаши":

  САЩ, Канада, Швейцария, Италия, Франция, Германия, Англия, Дания, Холандия, Чехия, Полша .... което не значи, 1е няма и останали в България ЛоЛ

 69. 69 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  В САЩ престъпността е много по-висока оттук,а и здравеопазването е много по-недостъпно.Сестра ми живее там,а и други познати са ми споделяли впечатления.
  В Канада също има по-висока престъпност,както и в Италия,Франция,Великобритания.За другите държави не съм правил справки.В Швеъйцария със сигурност е по-ниска,но пък там разходите са много восоки.Особено за жилище.

 70. 70 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 977 Неутрално

  До коментар [#69] от "Мусаши":

  Идеална държава няма иначе всички щяхме да сме в нея. Всеки сам преценява за себе си какво му е приоритет и къде ще се чуства по добре.
  Ако парите са ти приоритет САЩ е най-доброто. За хората, който не са издържали в Швейцария са ми казвали, че най-големият им проблем е бил липсата на забавления и скучния живот, както и местната ксенофобия.
  Престъпноста в БГ зависи много от това къде живееш (както и в другите страни), но битовата престъпност със сигурност е по ниска във всички от изброените държави.

 71. 71 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  До коментар [#68] от "Quo Vadis?":
  До коментар [#69] от "Мусаши":

  Господа, водите безпредметен спор.
  Истината я знаете и двамата. Който е кадърен може да живее в България достатъчно добре. Поне не толкова по-зле от която и да е друга страна, че да си струва да напусне родината си. Има малки изключения но там става дума за научна база и т.н.

 72. 72 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 977 Разстроено

  До коментар [#71] от "lz73":

  Чуствал ли си се повече като имигрант в собствената си държава ... ?
  Дълго се опитвах да променя държавата и накрая се оказа по лесно да е сменя.

 73. 73 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  До коментар [#69] от "Мусаши":Идеална държава няма иначе всички щяхме да сме в нея. Всеки сам преценява за себе си какво му е приоритет и къде ще се чуства по добре. Ако парите са ти приоритет САЩ е най-доброто. За хората, който не са издържали в Швейцария са ми казвали, че най-големият им проблем е бил липсата на забавления и скучния живот, както и местната ксенофобия.Престъпноста в БГ зависи много от това къде живееш (както и в другите страни), но битовата престъпност със сигурност е по ниска във всички от изброените държави.
  —цитат от коментар 70 на Quo Vadis?


  Просто не е вярно това.Не знам какво разбирате под битова престъпност,но по отношение на убийства, грабежи, изнасилвания, кражби на коли България е много по-сигурна държава.Това са престъпления,които няма как да не се отчетат,затова най-добре се вижда разликата.

 74. 74 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 875 Неутрално

  До коментар [#69] от "Мусаши":

  Може да извадиш хиляди доводи за това, че хората са сгрешили и са избягали от доброто здравеопазване и ниската престъпност в България, заради по-голямата заплата в чужбина (ама и тя не била толкоз голяма, защото разходите там били големи). Не е една причината за това, че над милион българи са се пресместили в чужбина и не желаят да се върнат, те са десетки. Ако в България беше толкоз добре, то чужденците щяха да искат да дойдат у нас, а не обратно.

 75. 75 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  До коментар [#74] от "gianni":

  Ами в България заплатите са ниски.Защо да идват чужденци?Като се повишат заплатите и ще дойдат и чужденци.В случаят говорим за българи, които са емигрирали.Истина е,че освен заплащането в някои държави има и по-добри социални пакети-помощи за деца,помощ при безработица,по-рано пенсиониране.Но пак става въпрос за пари.Кой каквото и да говори винаги става въпрос за пари.

 76. 76 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 875 Неутрално

  До коментар [#75] от "Мусаши":

  Отиват за по-добър живот, в който наистина ключов елемент са парите. Но както се казва всичко относително, в пъти по-голямата заплата не означава в пъти повече пари в края на месеца. Навсякъде е така, че хората с ниски заплати остават на нула в края на месеца. За да получиш обаче по-добро положение в общество и по-добра заплата, не е толкова лесно, трябва си време. В крайна сметка хората привикнат към много по-доброто качество на живот там и не искат да се разделят с него. Имай предвид, че преобладаващата част от хората които наистина са се установили, а не са отишли на гурбетлък, са много по-добре там, отколкото биха били у нас.

 77. 77 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6978 Неутрално

  Те хубаво повишават заплатата, но кога ще намалят от огромната бездействаща администрация.

 78. 78 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#68] от "Quo Vadis?":До коментар [#69] от "Мусаши":Господа, водите безпредметен спор.Истината я знаете и двамата. Който е кадърен може да живее в България достатъчно добре. Поне не толкова по-зле от която и да е друга страна, че да си струва да напусне родината си. Има малки изключения но там става дума за научна база и т.н.
  —цитат от коментар 71 на lz73


  Какво значи добре ? Тука ако взимаш 700-800 Е чисто се води супер .Минимален процент са работните позиции където се взима 1500-2000 Е чисто.И то повечето са съсредоточени в 4-5 големи градове,по провинцията е страшно.То затова провинцията се обезлюди а тези 4-5 града се задъхват от пренаселване.И да стандарта на дадена страна е важен ,но ако стандарта е 3-4 пъти по висок а заплатите са със 7-8 пъти по високи от тук ,къде е по-добре?

 79. 79 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 977 Неутрално

  До коментар [#75] от "Мусаши":

  В София и Пловдив работят много чужденци и заплатите не са им никак ниски.
  Докато не ти потрябва някаква публична услуга или не опреш до здравеопазване България е прекрасна държава. Купон, добра храна , хубава природа, приветливи хора, ниски цени на почти всичко, активен нощен живот. Ако имаш нужната квалификация и знаеш езици има много опции за реализация за всеки. Специално младите чужденци имат страхотни отзиви за България ....

 80. 80 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 977 Неутрално

  До коментар [#73] от "Мусаши":

  Дядо ми го обираха няколко пъти цигани. Единия път бяха взели златни монети и циганина си призна, че следователя го е пуснал защото му ги е дал. Това няма как да се случи в нормална държава. И дядо ми живееше в град който има полицейско управление и доста служители в него.
  П.С. подобни пробелми са имали и повечето хора в града но полицията не прави абсолютно нищо а законите за защита на личната собственост в България са като писани от комунисти (който уважават само общото)

 81. 81 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 977 Неутрално

  До коментар [#75] от "Мусаши":

  парите са необходими но не са всичко. Ако се върна в България заплатата ми няма да е много по различна от текущата и за повечето квалифицирани специалисти важи същото. Повярвай ми тези хора не напускат България заради парите.

 82. 82 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  До коментар [#73] от "Мусаши":Дядо ми го обираха няколко пъти цигани. Единия път бяха взели златни монети и циганина си призна, че следователя го е пуснал защото му ги е дал. Това няма как да се случи в нормална държава. И дядо ми живееше в град който има полицейско управление и доста служители в него. П.С. подобни пробелми са имали и повечето хора в града но полицията не прави абсолютно нищо а законите за защита на личната собственост в България са като писани от комунисти (който уважават само общото)
  —цитат от коментар 80 на Quo Vadis?


  Градски легенди.То така стават нещата-за всяка вещ ,която се изземе от полицията се прави протокол и се описва.И после трябва да даде отчет къде се намира.Освен това по всяко дело има и прокурор освен следовател.И той иска отчет за всяко негово действие.Казах ,че съм юрист-точно пък пред мен подобни лъжи няма как да минат.

 83. 83 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  До коментар [#75] от "Мусаши":В София и Пловдив работят много чужденци и заплатите не са им никак ниски.Докато не ти потрябва някаква публична услуга или не опреш до здравеопазване България е прекрасна държава. Купон, добра храна , хубава природа, приветливи хора, ниски цени на почти всичко, активен нощен живот. Ако имаш нужната квалификация и знаеш езици има много опции за реализация за всеки. Специално младите чужденци имат страхотни отзиви за България ....
  —цитат от коментар 79 на Quo Vadis?


  Коя публична услуга не се предлага в България?А пък специално в София има и няколко много добри болници.От личен опит го казвам.

 84. 84 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 977 Гневно

  До коментар [#82] от "Мусаши":

  Надявам се да ти се върне тройно на теб и на семейството това което причиниха на дядо ми и баба ми крадливите цигани и нищо правещите полицай и следователи ....
  Ако съм излъгал не би трябвало да те притеснява.

  Хората се махат от България заради 90% от назначените на държавна служаба машини за лайна, който се подиграват и с тях и със собственоста и живота им!!!

 85. 85 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 977 Гневно

  До коментар [#83] от "Мусаши":

  Да има три Българии който нямат нищо общо по между си.
  София , Пловдив и още няколко големи града и останалата страна!
  И тези в София си нямат и хал хабер как се живее в провинцията, нито им пука за това и за това 90% от населението на БГ след 10 год ще е в София и още няколко големи града

 86. 86 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 977 Неутрално

  До коментар [#83] от "Мусаши":

  Здравеопазването е като в САЩ , ако не си платиш мреш. Полицията не върши и за 5 стотинки работа. В София не знам каква е мизата но за близката провинция бизнес за над 10 хил. Евро месечно става интересен за местните бандити/политици.

 87. 87 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  До коментар [#82] от "Мусаши":Надявам се да ти се върне тройно на теб и на семейството това което причиниха на дядо ми и баба ми крадливите цигани и нищо правещите полицай и следователи .... Ако съм излъгал не би трябвало да те притеснява.Хората се махат от България заради 90% от назначените на държавна служаба машини за лайна, който се подиграват и с тях и със собственоста и живота им!!!
  —цитат от коментар 84 на Quo Vadis?


  Даже и кълнеш.Това показва какъв боклук си.Разговорът приключи.Не искам да имам нещо общо с такива като теб.
  Аз не съм казал,че дядо ти не е ограбен от цигани,а че няма как циганинът да е подкупил следователят и той да е прекратил делото.Най-вероятно не е имало доказателства.Само по филмите Хорейшо разгадава всичко.

 88. 88 Профил на nablyudatel
  nablyudatel
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#37] от "otg46594191":

  "Като работодател отдавна съм установил, че...."
  Абе установил си, ама то това е различно от разбрал.

 89. 89 Профил на hifi_hifi
  hifi_hifi
  Рейтинг: 342 Неутрално

  Статията е за минималната заплата и тоя въобще не е прав.
  С вдигането на минималната заплата ще окапят смотаните фирми и хората ще се пренасочат към по-читавитъе... пазарна икономика
  Ако някой работодател не може да плаща тези пари значи не става за такъв

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK