В нов исторически период сме, или поне останалият свят е там

В нов исторически период сме, или поне останалият свят е там

© Reuters"Дневник" публикува отговорите на политолози и социолози какви са очакванията им за политическия живот през 2019 г.


Какви са надеждите Ви и какви опасенията за 2019 г.?


- Опасенията ми са свързани почти изцяло със състоянието на Запада. Очевидно е, че Западът минава през един от най-слабите си периоди в новата история. Надеждата ми е, че този период ще премине по-бързо и че България няма да бъде необратимо засегната. Разбира се, като западни хора вярваме в "съзидателното разрушение", така че се надяваме Западът да излезе реновиран и по-силен накрая.
Какво е състоянието на основните политически партии и коалиции? А на извънпарламентарните?


- Управляващата коалиция все още е обединена в желанието си да управлява. Вероятно това ще остане така още известно време, но надали чак до края на мандата. Струва ми се най-реалистично голямата стратегическа цел да е да мине 2019-та година с избора на нов главен прокурор. След това вероятно пак ще е време за оставка. Дотогава Борисов и най-близкото му обкръжение ще си е решило дали още иска да е в играта на най-високо ниво или ще сдаде щафетата.


Опозицията в лицето на БСП успява да покрие най-базовите стандарти за опозиция, но реално, ако иска да е в позиция, в която да се бори да спечели избори, се нуждае от много по-сериозно обновяване.


Има ли условия за ново обединение вдясно и какво ще видим вдясно през 2019-а?


- В политическия живот съществува концепцията за малките исторически прозорци, които се отварят от време на време и предлагат възможността да се постигнат големи резултати. Такъв прозорец имаше преди няколко години, но в момента е затворен.


Та в този смисъл за дясното обединение единственото, което може да се каже е, че има да си изкупва греховете преди да му се отвори нов прозорец, ако изобщо такъв се отвори някога.


Накъде е поела БСП? Ще има ли ново ляво?


- БСП е поела към солидна посредственост. Ако иска да спечели избори, ще й трябва или доста повече, или някакъв голям провал от управляващите. За нито едно от двете няма някакви значителни знаци към момента.


През 2019 г. се навършват 30 години от началото на промените след комунистическия режим. Завърши ли преходът?


- Всичко, което се случва по света в последните няколко години, показва, че се намираме в нов исторически период. В историята са общоприети термините за "дългият 19-ти век" и "късият 20-ти век". Ако в нашата историография си задаваме въпроса дали 30 години са ни били достатъчни за да влезем в следващия исторически период, то значи, че явно отговорът е отрицателен, но останалият свят вече си е там.


А сега вече въпросите, които стоят пред обществото са различни от типичните за прехода. Сега важното е накъде върви Европа, дали това ни устройва, и ако ни устройва, какво да направим за да сме част от този път, а да не отидем в "Европа на втора скорост" или някаква друга алтернатива.


Промените след края на 1989 г. започнаха с искане за "смяна на системата". Сега се чува същият лозунг. Какво означава той в наши дни?


- Лозунгът от 1989-ма е буквален. Значи, че гражданите искат системата да се смени и да е базирана на свободния пазар и политическите свободи. Както перфектно знаем, това се случи само привидно, а реално свободният пазар е силно лимитиран от картелизиране, монополи и държавен натиск. Политическата несвобода да нямаш избор е маскирана от това, че имаш много приблизително еднакво лоши избори.


Сега лозунгът значи да няма корупция и да има прозрачност. Казано другояче, гражданите искат същото, но искат този път да не се бастардизира.


Има ли обществена енергия за сериозни протести и дали те биха могли да предизвикат промени?


- Докато има хора, които искат да живеят щастливо, а са нещастни, винаги ще има енергия. Видяхме много добре в последните месеци, че се появяват пламъци на протести. Въпросът е обществената енергия да се използва за реален напредък, а не да изтича чрез провалите на лидерите на общественото недоволство.


Кое е неизбежното в политическата среда, което ще се случи през 2019 г.?


- През 1789-та Бенджамин Франклин пише в писмо, че единственото сигурно в живота са смъртта и данъците. Точно двеста и тридесет години по-късно нямаме причина да се съмняваме в правотата му. Всичко освен смъртта и данъците си е плод на нашите собствени енергия, умения и усилия за промяна.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  И тук се казва, че чакаме властта да падне, но не знаем с какво да я сменим.

  Еретик
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10599 Весело

  Мъчи се да звучи интересно, но според мен само се мъчи :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1281 Гневно

  "В нов исторически период сме, или поне останалият свят е там"

  Ако останалият свят е в ДЖЕНДЪРСКИ ПЕРИОД, аз не искам да съм там!!!!

 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4523 Весело

  "Всичко (освен смъртта и данъците) си е плод на нашите собствени енергия, умения и усилия за промяна."
  Не! Костов е виновен за всичко! И Боце!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8904 Неутрално

  Пълна безнадеждност!

 6. 6 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#3] от "Дедо Либен":

  Ами продължавайте да наричате цивилизования свят джендърски и си стойте в мутренската феодална кочина, която ще се самозатрие от насилие, лицемерие, двойни стандарти, експлоатация, промивка на мозъци, кражби и социални конфликти.

  Тогава "джендърския" свят ще ви изкупи за жълти стотинки.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 7. 7 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  Човек живее такъв живот, какъвто си го направи.
  Семейство изгражда такъв дом, какъвто си го направи.
  Народ живее в такава държава, каквато си я направи.

  ПП. За човечеството ще се въздържа засега.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 8. 8 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#7] от "simval":

  Въздръж се и за семейството.
  Вече НЕ е модерно :)

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 9. 9 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 4000 Неутрално

  Днес е 10-ти януари. Преди 22 години на този исторически ден бях около парламента, а вътре в него, примиращи от страх, Клара Маринова, Валерия Велева и Мира Баджева пееха "Къде си вярна, ти, любов народна". Сега Клара Маринова води политическо предаване по "България он еър", Мира Баджева издава "Жената днес", Валерия Велева е перманентният политически ментор. А ние продължаваме да се борим. Преди се борехме за свобода, сега се борим за съвършенство.

 10. 10 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  До коментар [#8] от "Боян Таксиров":

  Ако няма семейство - няма и общество.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 11. 11 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#10] от "simval":

  Това е твоята гледна точка.
  Ако някой не иска да живее в семейство, насила ли ще го жениш/омъжваш?

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 12. 12 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 989 Неутрално

  До коментар [#10] от "simval":Това е твоята гледна точка.Ако някой не иска да живее в семейство, насила ли ще го жениш/омъжваш?
  —цитат от коментар 11 на Боян Таксиров


  Не знам дали на сила или со кротце со благо и со малко кьотек, но семейството е най-малката градивна клетка на човешкото общество. Разпада и щото всеки гледа себе си упорито ми напомня на раковата клетка, която не се интересува от организма и общото благо, а само и единствено от себе си.
  Така че каквото се случва с организма с ракови клетки, това ще се случи и с човешките общества.
  Всъщност общо взето лекото и приятно преживяване, егоизма и липсата на нужда да се бориш с природата и околния свят както и напълно неадекватните закони даващи прекомерени права на единия пол спрямо другия, направиха така щото никой да не иска да се жени. Отдавна е нарушен баланса между половете, нуждата от връзка между тях да си помагат взаимно, да са заедно в добро и зло... Опита за въвеждане на джендърска култура е опит да се справят с този нововъзникнал и според мен не очакван проблем, но уви не се получава. Материализма о начина по който се е развил последните 100-150г. е обречен по принцип.
  Не всичко е пари на този свят и не всичко се купува и продава! Мога само да пожелая на ИМАЩИТЕ, от където и да са, да си мечтая да ни изкупят. Могат и да се разделят с парите си, но нищо няма да получат в края на краищата, щото е наша съдба да живеем тук и да оцеляваме в собствената си киселинна среда, среда в която не може да вирее ни африканец, ни азиатец, ни европеец или поне по-голямата част от тях :)

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 13. 13 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#12] от "traveler1":

  Не знам дали на сила или со кротце со благо и со малко кьотек
  —цитат от коментар 12 на traveler1


  Наистина си забавен :) Но постът ти е доказателство за това, че не "джендърите"(каквото и да означава това) искат да ви накарат да живеете според техните разбирания, а по скоро вие искате да накарате "джендърите" да живеят според вашите разбирания или още по точно казано, "джендърите" да живеят според вашите разбирания как трябва да живеят те, което не означава непременно, че вие живеете по същия начин, който искате да наложите на останалите.

  И след като "со кротце" това няма да стане, съветвам ви да преминете направо към кьотека.
  Хайде да ви видим!

  Любопитно е също, как си представяте животът на едно семейство, създадено чрез кьотек?

  Отговори ми, ще ми е интересно :)
  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 14. 14 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 989 Неутрално

  До коментар [#12] от "traveler1":
  —цитат от коментар 13 на Боян Таксиров


  Кьотека, е не чрез бой, както явно ти се иска да е, а чрез нормативна база. Ако не помниш едно време в края на 60-те, се въвежда ергенски данък, който е принудил доста хора да се откажат от ергенлъка и да направят семейства.
  Тва с джендърастията няма да коментирам. Мечтай си колкото искаш. И по-добре да сме последни, щото в някой момент може и да станем първи - нищо се не знай! Живеем в много кратък времееви интервал, в който много бързо всичко се обърща на 180 градуса, не е като преди 500г., тъй че... :)

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 15. 15 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#14] от "traveler1":

  Като те чета, май ти си мечтаеш.
  Няма предпоставки да станете първи. По скоро нещата вървят наобратно.

  А що се отнася до връщането на ергенския данък, т.е. икономическата принуда за създаване на семейство, това също е много забавно :)

  Някак си ще трябва да оградите и границите с бодлива тел и да стреляте по дезертьорите на месо...

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 16. 16 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 989 Неутрално

  До коментар [#14] от "traveler1":Като те чета, май ти си мечтаеш. Няма предпоставки да станете първи. По скоро нещата вървят наобратно.А що се отнася до връщането на ергенския данък, т.е. икономическата принуда за създаване на семейство, това също е много забавно :)Някак си ще трябва да оградите и границите с бодлива тел и да стреляте по дезертьорите на месо...
  —цитат от коментар 15 на Боян Таксиров


  О, няма нужда да пазим границата от излизащи, щото наближава времето когато ще трябва да се пазим от навлизащи. Ще поживеем ще видим...
  Оставям те да се забавляваш, аз имам по-тривиални неща за вършене, щото хляба и сиренето в магазина са с пари все още :)

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 17. 17 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2229 Весело

  До коментар [#2] от "penetrating":

  "според мен само се мъчи :)"

  Изпаднал е в "един от най-слабите си периоди в новата история" на грантаджийството му.

 18. 18 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Отива се към ЕС на националните държави (отечествата) каквато е била изначалната идея за този съюз. Това е в наш интерес. Модела в който участвахме досега не ни устройва - на практика Германия и останалите западни страни изсмукаха интелектуалния потенциал на Източна Европа (като най-засегнати сме ние) превръщайки го в една периферия на ефтината работна ръка и консумаризма.

 19. 19 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  До коментар [#11] от "Боян Таксиров":

  "Ако някой не иска да живее в семейство, насила ли ще го жениш/омъжваш?"

  Тезата на Simval "Ако няма семейство - няма и общество" следва да се разбира, че ако няма приемственост/наследственост няма общество. Този въпрос е решаван по различен начин от различните идеологии и религии (харем в исляма, грижа за родителите при будизма, семейството от мъж и жена при християнството). Така или иначе трябва да бъде дефинирана една "най-малка частица/тухла" в изграждането на обществото. Имаше вече един неуспешен опит, където индивидът с неговите (незадоволени) потребности беше дефиниран като "елементарната частица" на комунизма. Сега върви втори опит, самоубийствен, където индивидът с неговите (незадоволени) мераци за свобода, е поставен в основата. "Самоубийствен, защото за разлика от предишния опит, когато беше "убита" собствеността, сега се посяга и на Живота (на другите) и то не само чрез пренасянето на "заразни" болести от мигранти, а и на самоубийствени актове, включително новоизмислените "погребални" понятия като "отрицателна лихва", "отрицателна доходоност", "отрицателен растеж", "отрицателна капиталова адекватност" (под 100%), затрит имунитет (без ксенофобия към заразите с цел трансплантиране на каквото падне).
  Да допълня, че опитът с НПО-шки вече е тестван - от прости кланове (в Ирландия) до високо-организирана корпорация като Коза ностра, Ндрангета, Камора и други синдикати. За избягване на намесата във Властта през "задни вратички" от неправителствени фондации и синдикати, в Швейцария са преминали на "пряка демокрация" и въпросът с "човешките права" не е на дневен ред (не е бил и когато швейцарките не са могли да гласуват).
  Вие какво предлагате за "елементарна клетка" на обществото със собствен вътрешен контрол (за да не се образуват ракови множества от рода на фондация или синдикат) при това "добрите решения" (собственост, знания) да се "онеследяват" (запазват, развиват)?

 20. 20 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2229 Весело

  До коментар [#18] от "theduloclan":

  "западни страни изсмукаха интелектуалния потенциал на Източна Европа"

  Полския водопроводчик, българския просяк, румънския джебчия, чешките порнозвезди?
  Ако "потенциалът" не е засмукал много от западната демокрация, та да го затворят в райета като в Швеция, САЩ или Англия, то ни го връщат "облагороден" с по 100 евро в джоба за да продължи да движи свободно (чужди) стоки и капитали на родно ниво. Жив пример е Евелин Брендо. В очакване сме и на потенциала на Николай и Евгения Баневи.

 21. 21 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4457 Весело

  Колко удачно някои от коментиращите потвърждават тезата на заглавието!
  Всъщност България живее още в 19 век, дори не в 20!

  klimentm
 22. 22 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#19] от "wanderer":

  Не съм съгласен с нито една от тезите ви, що се отнася до съвремието.
  Това, че в миналото е имало и робовладелски строй, и феодализъм и дикенсов капитализъм, не означава, че сега това трябва да продължава. Отговорите за бъдещето не се крият в миналото.

  Ясно е, че всяка култура и форма на обществена организация ще се съпротивлява до край пред навлизащите нови обществени отношения. Така е било винаги. Но това няма да спре естественото развитие на обществените отношения и порядки, породено от променящите се условия, натрупване на информация и т.н.

  Питате каква трябва да бъде основната градивна частица на обществото?
  Самият въпрос показва, че нямаме едно и също виждане какво е това общество. За вас то е една статична структура, за мен, а и за Карл Попър например, както и за много други либерални мислители, обществото е процес. Динамика, а не статика. И повече от естествено е, че човекът е основният елемент в това общество, а не някакви статични структури, като например социално-битовата единица семейство. Това е напълно в тон и със западната култура, която разглежда Човека като Индивид, като същност със свободна воля, право на свободен избор и със собствени усещания.

  Ако вие отричате Индивида и си представяте човека като биологична единица, абсолютна функция на обществото, то по добре се преселете в Китай или Северна Корея, където се надявам да бъдете щастлив, вкусвайки от плодовете на колективизма, заличаващ човешката същност в името на една измислица и лъжа.

  Ако не се преселите там, вие ще се опитвате да наложите тук вашите разбирания, които поне се надявам да са искрени, а не лицемерни, т.е. да искате за себе си едно а за другите-друго. Забележете, че двойните стандарти са в основата на вашата концепция. В едно йерархично и командно общество винаги има малцинство правоимащи и мнозинство правонямащи, което противоречие се прикрива и замазва с идеология, религия и репресии.

  Та опитвайки се да наложите подобни разбирания върху останалите, ще се сблъскате със съпротивата на хората, отстояващи Свободата си - от ваша гледна точка груби егоцентрици и материалисти, и накратко, ще стане въргал.

  Достатъчно силен ли се чувствате за това?

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 23. 23 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2229 Весело

  До коментар [#21] от "klimentm":

  "Всъщност България живее още в 19 век, дори не в 20!"

  Всъщност, решението на 19 век - националните държави е все още дискусионно. И не само за България (и Македония), но и Румъния (Трансилвания), Испания (Каталуня), Белгия (Валония и Фландрия), Италия (Северната лига), Украйна (Донбас), Русия (с множеството автономии и сателитни републики), Беларус като цяло и Арабския свят (ИДИЛ) (Пропускам цяла Юго-източна Азия, Африка и Южна Америка).
  И ако имаше някакъв консенсус през 20 век (по разпада на колониалната система), то напъните на "световния пролет-либертариат" за световна революция, опс глобализъм раждат нови колизии. Първият провал на този нов либертариат беше Лемън Брадърс (продажбата на "светлото бъдеще" под формата на джънкове). Очаквам вторият да е "търговска война" (у форума я наричат "хибридна") и при третият, закриване на държавните дългове (ще трябва по нов начин да се разменят стоките или поне гаранцията за парите да не идва от едно единствено място), да оттекат в историята както оттекоха ленинците преди половин век.

 24. 24 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4457 Весело

  До коментар [#23] от "wanderer":

  Провалите и възходите са спътници на историята на човешката цивилизация, бъдещето е неотменимо миналото е мъртво. Каквото и да се случи с нас!

  klimentm
 25. 25 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4457 Весело

  До коментар [#23] от "wanderer":


  И още, има нещо което упорито се отказвате да видите в отричането на бъдещето, това са простите факти за увеличаване продължителноста на човешкия живот, качеството на медицината образованието и науката, с една дума всичко онова което наричаме благосъстояние на обществото. Ако сравним живота на средния човек преди сто години и сега в чия полза ежсравнението?!

  klimentm
 26. 26 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  До коментар [#22] от "Боян Таксиров":
  "Отговорите за бъдещето не се крият в миналото."

  Отговорите на бъдещето винаги се базират на миналото. Не само в науката (Коперник ползва математичния апарат на "грешния" Плутарх и "верните" арабски наблюдения), но и в обществото (Платон, римското право)
  Няма как да съградите нещо ново без да ревизирате/преосмислите, а не изкорените, старите си традиции, знания, морал.

  "обществото е процес"
  Раждане, Онаследяване (опит за точно копие, но с мутации), Смърт - това си е "жива статика" макар базата (опит, знания, традиции) да расте. За да имате (непрекъснат процес) трябва да махнете "раждането" и "смъртта".

  "със западната култура, която разглежда Човека като Индивид, като същност със свободна воля, право на свободен избор и със собствени усещания. "

  Това "виждане" не е точно на "западната култура". Изповядвано е от "Морските народи" (Тъмните пет века на ранната античност, 10-5 век пр. Хр.), изповядвано е от Спарта (по особено жесток начин), изповядвано е от Александър Македонски (и разпадналата се македонска империя), изповядвано е от монголите (още по-бързо разпадала се империя) и дори е заложено в Марсизма (Комунистическия манифест).
  Нещо повече, в "западната култура" (Хегел, Кант, Адам Смит, Русо, Волтер) въпросът със свободата винаги е бил дискусионен. Факт е, че до ден днешен Великобритания, Нидерландия, Белгия, Дания, Швеция, Норвегия, Испания са МОНАРХИИ. Можеше и Германия, Италия, Австрия, Унгария, Румъния и България да си останат монархии, ако не беше … деконструктура Чърчил.

  "В едно йерархично и командно общество винаги има малцинство правоимащи и мнозинство правонямащи"
  Всяко общество е йерархично (власт) и командно (закони), в което мнозинството "правоверни" ИЗБИРАТ (отказват се от право във Вашата терминология) малцинството (с определени, ограничени свръх права, но не с всякакви права както се опитвате да внушите с "правоимащи"). Без власт и закони просто няма общество. Имаме си стадо, глутница, прайд, където йерархията се установява не на ИЗБОРА, а на СИЛАТА.
  Където не е имало "ИЗБОР", друго мнозинство е правило избора (след "отказа" на юдеите хаананците да ги управляват са дошли асирийците - хаананците изчезват, а другите са писари във Вавилон … на Бибилията, жалващи се от съдбата си; свободните, неизбрали никого, пиратски (не)общества са затрити от "командното" монархично английско общество).

  "опитвайки се да наложите подобни разбирания върху останалите"
  Опитвам се да изясня само "хода на историята" за да не попадаме отново в "небрано лозе", било национализъм (Тройна ос), социализъм или либерализъм. И да, достатъчно силен съм да приема "хода на историята" за себе си - смъртта … като съм оставил "наследство". Друг въпрос е доколко то е читаво и дали е най-доброто.

 27. 27 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2229 Любопитно

  До коментар [#24] от "klimentm":

  "миналото е мъртво."

  И що почитаме мъртъвците? Не само гробищните паркове, ами и паметник на Самуил с "ненамигващи" очи имаме.

 28. 28 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  До коментар [#25] от "klimentm":

  "в отричането на бъдещето"

  Не отричам бъдещето. Само се страхувам, че не виждам всичко онова, което ще го предопредели. Ако не бях такъв "страхливец", щях да пиша нагли статии и да ръся интервюта като Питър Щурм.

  "простите факти за увеличаване продължителността на човешкия живот,"
  Тук ме хващаш неподготвен, в смисъл раздвоен. От една страна има легенди за "безсмъртния Човек", от друга - научна хипотеза за "програмирана смърт" (краен брой деления на клетката). От трета страна човешкият живот най-много се е скъсявал от простотията му, свободната воля да задоволява свободно всякакви свободни мераци - от секс до нагъчкване в тясно пространство (кораб, фабрика) на много "клетки", някои от които "заразно-мутирали" (епидемии).
  Та, нямам еднозначен отговор дали Знанието, Хигиената или Медицината са увеличили продължителността на живота. Дори имам известни подозрения в статистиката (изключват се неонаталната смъртност и абортите).

  "качеството на медицината образованието и науката, с една дума всичко онова което наричаме благосъстояние на обществото."
  Тук, не разбирам какви критерии използвате за "качество" и "благосъстояние". Надявам се "качеството" да не е пръстовия отпечатък на Москов и "благосъстоянието" да не е броя на милионерите по Красен Станчев (защото по брой на милиардери сме ударили дъното, далеч след Индия сме).
  За "благосъстояние на обществото" бих използвал критерия: за колко време една обществена единица (семейство или цялото общество) е в състояние да възстанови загубеното (имущество, знание, животи) след природно бедствие. И тоз критерия не ми дава основания за оптимизъм доколкото това време за възстановяване приближава (и почти надхвърля) един човешки живот, дори с по-голямата му продължителност, (американски фирмени облигации с падеж от 95 години).

 29. 29 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Отговорите за бъдещето може и да се базират на миналото, като материал за анализ, но не го повтарят, а го надграждат.
  А понякога пък идва нещо принципно ново. Може да го наречете мутация :) Позитивна или негативна, понеже виждам, потребявате термина единствно в негативен смисъл, като грешка при копирането на генетичния материал, а всъщност еволюцията се базира именно на мутации.
  Раждането и смъртта са нещо индивидуално. Обществото е кумулативен процес от действията на всички индивиди.

  Що се отнася до монархиите, те са монархии само на хартия. Или мислите, че английското бабе има някаква реална власт например?

  Има общества с различна степен на йерархия. При демокрацията йерархията е базирана на точно определени отговорности и правила. Там, където тези правила се пренебрегват, наблюдаваме произвол, където СИЛАТА замества ПРАВОТО, ИЗБОРА, както пишете. Един свободен човек отхвърля правото на СИЛАТА, или иначе казано "правото" на СИЛНИТЕ НА ДЕНЯ, пред принципите на обществото, базирано на избора и свободната воля, които принципи съществуват поне още от времето на Перикъл, антипод на платоновата мисъл.

  При споменатата от вас СПАРТА особено жестокият начин се базира именно на правото на СИЛАТА, според което спартанците ПОРОБВАТ околните градове и села и превръщат жителите им в ДОБИТЪК!

  С това помним Спарта. С това тя е останала в Историята, а не с постиженията на Атинската Демокрация, върху които се базира и европейската цивилизация.

  Въртят един филм по научнопопулярните канали. История на човешката цивилизация или нещо подобно. Интересно беше това за хетите, чиято тоталитарна държава се е разпаднала поради натрупване на несправедливости.

  Значи силата сама по себе си НЕ е достатъчна. Трябва и нещо друго, което да е в тон с човешката природа. Няма ли го, има само проблеми, конфликти и войни.

  Дали вие сте оставил наследство няма никакво значение. и не вие може да прецените колко читаво е то, а Животът.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 30. 30 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4457 Неутрално

  До коментар [#28] от "wanderer":

  Само преди 100/200 години достиженията на науката искуството и практическото им приложение са били достъпни на много малък кръг от хора. Днес те са всеобщо достояние и поради факта че човек има много повече свобода и не е загрижен единствено за физическото си оцеляване, ето това разбирам под “ благосъстояние “ най общо казано

  klimentm
 31. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10599 Весело

  До коментар [#17] от "wanderer":

  :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 32. 32 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  "В нов исторически период сме, или поне останалият свят е там."
  ==========================================================================
  Останалият свят е там!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK