За пазара, човешкия дълг и човешката природа

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (95)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  Ако на драскащия му изплащат и хонорар за подобни драсканици, може да се каже, че енамерил "пазарната ниша"...

  http://archives.bg/wars/SEARCH-f-2 Тук може да намерите данни за загинали във войните ваши близки
 2. 2 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2658 Неутрално

  онзи, който живее извън общността, може да бъде "единствено звяр или бог"; но той не е човек."

  странно, наричайки убиеца на Виктория животно (дори не звяр) получаваш в рамките на минути забрана за коментиране , а в случая Дайнов получава адмирации

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 3. 3 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  Тези,дето мислят,че пазарът определя всичко и всеки може да прави каквото си поиска не са десни,а либертарианци.

 4. 4 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "Гледайки този свят, големите философи от Античността до Просвещението и Модерността стигат до извода, че... ... ..."

  Не Дайнов, големите философи от миналото са гледали не ТОЗИ свят, а ОНЗИ ТОГАВА! Светът се променя, а покрай него и човекът, и това през последните 20-30 години става изключително бързо, поради масовото навлизане на интернет и свързаните с него комуникации. И за почиваш на това, което си чел някога за онова, което са мислили още по-отдавна разни мислители, е нелепо! Съвсем нов поглед трябва и върху човека, и върху света, и върху това, на къде отиват нещата.

 5. 5 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 396 Весело

  Къде в либертарианството господина Дайнова видя самота? Ще цитирам Айн Ранд: "Свободни сме един от друг, и все пак всички растем заедно."
  Солидарността по принуда не солидарност, а експроприация.

  Україна Переможе! Слава Героям! Слава Україні!
 6. 6 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Весело

  Друг пък беше казал, че Човекът е социално животно, което не е вегетарианец, но не е и канибал!!!

 7. 7 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 396 Неутрално

  "В отсъждането си по този казус съдията извежда принципа на "добросъседството": нашият дълг, каквото и да правим със собствеността си, е да избягваме причиняването на вреди на други хора, тъй като ние "имаме задължения един към друг".
  На принципа на прецедентното право този казус и до днес определя условността на правото на собственост на англичаните. Не може от двора ти да излизат лоши миризми, облъчвания, замърсявания, пушилки и пр."

  На мен пък ми се струва, че този принцип защитва точно правото на собственост. В моя двор мога да правя каквото си искам, но ако нящо от това което правя напусне моя двор (в случая лоши миризми, облъчвания, замърсявания, пушилки и пр,) и отиде в двора на съседа, аз нарушавам НЕГОВОТО ПРАВО НА СПБСТВЕНОСТ - следователно нямам право да го правя.

  Україна Переможе! Слава Героям! Слава Україні!
 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6009 Весело

  Либертарианците не са десни :)
  Не вярвам Евгени Дайнов да смята консервативните християн-демократите (тичпични центристи) за десни :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 322 Неутрално

  По време на комунизма в България колониалната администрация безпощадно и методично превръщаше свободолюбивия български народ, формирал се като самостоятелна европейска нация седемдесетина години с цената на море от пот, сълзи и кръв, в ориенталска тълпа. Която не изпитва особена необходимост от демократични права и свободи. Марксистко-ленинските влъхви знаеха най-добре, че частната собственост, пазарните отношения и демокрацията вървят ръка за ръка.
  И така, постепенно залиняваха отличителни български качества като добросъвестност в работата, пестеливост, пазарен дух. Вехнеха и непреходни ценности: любов към ближния, състрадание, милосърдие. И благородство. Значещо не ,,синя” кръв, а висока нравственост. Но и в тогавашните условия личната отговорност и собствената воля да вършиш добро или зло обуславяха всяка една постъпка.
  На кривия характер и изпечения егоист все са му виновни другите - родителите, учителите, колегите, съседите. Всички са му длъжни по всяко време, но той самият презира думичката "дълг".
  А иначе си имаме хубава поговорка - за сламката
  в окото на брата си и за гредата в своето око...

 10. 10 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "Къде в либертарианството господина Дайнова видя самота?"
  ==========================================================================
  ""Добродетелта да се помогне на тези, които обичаме, не е „самоотверженост” или „пожертване”, а порядъчност. Порядъчността е вярност към собствените убеждения и ценности."- Айн Ранд
  "Всяка социална система се базира, пряко или косвено, на някаква етична теория. Племенната представа за “общото благо” служи като морална обосновка на повечето социални системи – и на всички тиранични режими – в историята. Степента на поробване или на свобода на обществото е съответствала на степента на използване или пренебрегване на този племенен лозунг.
  “Общото благо” (или “общественият интерес”) е неопределено и неопределимо понятие: няма такава единица като “племето” или “народът”; племето (или народът, или обществото) е само съвкупност от определен брой индивиди. Нищо не може да бъде от полза за племето като такова; понятия като “благо” и “полза” се отнасят само до жив организъм – до отделен жив организъм, а не до безплътна съвкупност от взаимоотношения.
  “Общото благо” е безсмислено понятие, освен ако не се разглежда буквално, а в такъв случай единственото му възможно значение е: сума от благото за всеки отделен човек, включен в цялото. Но в този случай това понятие е безсмислено като морален критерий: тя оставя без отговор въпроса какво е благото за отделния човек и как се определя?
  Но това понятие обикновено не се използва в буквалния си смисъл. То се възприема именно заради своя разтеглив, неопределим, мистичен характер, който служи не за морален принцип, а за бягство от морала. Тъй като благото не е приложимо за нематериалното, в морално отношение то се превръща в празен чек за тези, които се опитват да го въплътят.
  Ако се започне с дефинирането на благото за отделния човек, би трябвало да се приеме за правилно само общество, в което благото е постигнато и е постижимо. Но ако се приеме, че “общото благо” е аксиома, и индивидуалното благо се смята за негова възможна, но не задължителна последица (не задължителна във всеки конкретен случай), се стига до гротескния абсурд на съветска Русия – страна, привидно посветена на “общото благо”, където с изключение на ограничената клика от управляващи, цялото население беше принудено да преживява в нечовешка мизерия в продължение на повече от две поколения.
  Какво кара жертвите и още по-лошо – наблюдателите, да приемат това и други подобни исторически варварства, и все още да се придържат към мита за “общото благо”? Отговорът се крие във философията – във философските теории за естеството на моралните ценности.
  Признаването на индивидуалните права означава признаване на факта, че благото не е някаква абстракция в някакво свръхестествено измерение, а ценност, имаща връзка с действителността, с този свят, с живота на отделните човешки същества (да отбележим например правото на човека да се стреми към щастие). Това означава, че благото не може да бъде отделено от бенефициентите, че хората не трябва да бъдат смятани за взаимозаменими, и че никой човек или група не могат да се опитват да постигнат полза за едни на цената на жертвоприношението на други.
  Свободният пазар представлява социалното приложение на обективната теория за ценностите. Тъй като благата трябва да бъдат открити от човешкия разум, хората трябва да са свободни да ги откриват – да мислят, да изучават, да придават на знанието си физическа форма, да предлагат продуктите си за търговия, да ги преценяват и да избират, били те материални блага или идеи, къшей хляб или философски трактат. Тъй като ценността се установява контекстуално, всеки човек трябва да преценява сам за себе си, в контекста на своето собствено знание, цели и интереси. Тъй като ценносттта се определя от естеството на реалността, именно реалността е тази, която служи като основен арбитър: ако преценката на отделния човек е вярна, възнаграждението е негово, ако тя е погрешна, той е жертва сам на себе си."-АР

 11. 11 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Силно. Респект.

 12. 12 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 396 Неутрално

  До коментар [#10] от "objektivist96":

  Щом сме на тема Айн Ранд, ето още нещо от нея:
  — Хрумвало ли ви е някога, госпожице Тагарт — попита Голт с нехайния тон на абстрактна дискусия, но така, сякаш знаеше какъв ще бъде нейният отговор, — че няма конфликт на интереси между хората и в бизнеса, и в търговията и в най-личните им желания, стига да забравят ирационалното в представите си за възможното и да забравят разрушението в представите си за практичното? Няма конфликт, няма призиви за саможертва, никой не е заплаха за целите на другите, ако хората разберат, че реалността е нещо абсолютно, което не може да се фалшифицира, че лъжите не работят, че неспечеленото не може да се притежава, че незаслуженото не може да се дава, че разрушаването на стойност, която съществува, няма да придаде стойност на нещо, което я няма. Бизнесменът, който иска да спечели пазар, като задуши по-добрия конкурент, работникът, който иска дял от богатството на работодателя си, човекът на изкуството, който завижда на по-големия талант на съперника си — всички те искат факти, които не съществуват, и разрушението е единственото средство за осъществяване на желанието им. Ако го преследват, няма да постигнат пазар, богатство и безсмъртна слава, по-скоро ще разрушат производството, работата и изкуството.

  Україна Переможе! Слава Героям! Слава Україні!
 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3683 Любопитно

  "Няма как добродетел да произлезе от хипотезата, че хората живеят самотно, хищно дебнейки се един друг в името на печалбата. От тази хипотеза може да излезе единствено поквара, като алчността например, която пък при християнските мислители е смъртен грях. Това не е случайно.

  Алчността и себичността подкопава самата основа на човешкото живеене: грижата, която полагаме един за друг"

  Добре казано и много вярно! А грижата за която Дайнов говори в горния цитат е тази, която има всяко едно развито общество, като скандинавските държави например.... грижата към всеки член на обществото. Тази грижа те прави солидарен с другите и прави самото общество по-силно и задружно.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4198 Неутрално

  – т.е. създание, което "по природа" се стреми да живее по логиката на пазара. Където се справя напълно сам, прилагайки умения като "рационален избор" и мотивиран от "максимизиране на печалбата".
  ======
  Много добре, че (природата) е в кавички.....
  Защото човек вече отдавна не е част от природата....
  Някои твърдят че още след като е открил колелото, човека е направил първата си "крачка в страни" от естествения си природен цикъл....
  Но със сигурност от близо 300 години това е така.....

  Bukalemun
 15. 15 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Туууу, цяла лекция по философия, икономика и право! А то, за какво става въпрос. За обикновен инат. " Че си запалим къщата, да изгори на Вуте плевнико". Единият , по шорти при -15, си рискува здравето и топките , за да постигне заветната цел - когато удари 12 на Нова година, да е в чайната на Черни връх. Другият пък не ще точно това, и залага освен морала, и леба и .занятието си , за да не го допусне.

 16. 16 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  Абе некои правят кинти, други са креативни, а трети и двете. Въпросът е в %-те и кой какви ги папка.

 17. 17 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#12] от "Nil satis nisi optimum":
  +++

 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4198 Любопитно

  При всички положения, поставяйки "икономиката" в центъра на нещата, Маркс ликвидира човека като субект на собственото си развитие. Прави го играчка в ръцете на някакви над-човешки "сили", на които той просто трябва да се подчини.
  ======
  Това е чистия капитализъм, оня дето беше преди двете световни войни.
  След тия две опустошителни войни, капитализма и идеологическата анархия(революционната мисъл) си протегнаха ръце и сключиха половин вековен мир, който бе нарушен с падането на Берлинската стена......
  А днес живеем в ерата на (евро) фондовия капитализъм.....

  Bukalemun
 19. 19 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "... взети на въоръжение от хора, описващи себе си като "десни" (напоследък – "либертарианци", "консерватори" и т.н.). "
  =======================================================================
  Либертарианци???!!???
  ""Основополагащият либертариански принцип за властта на закона означава, че трябва да бъдем управлявани по всеобщо приложими закони, а не чрез произволните решения на владетели. Либертарианството е против използването на законодателството за конструиране на обществото и на отношенията на хората в него. Законът е форма на защита на личността, свободата и собствеността на отделния човек. Конституцията е ограничаване на закона до тази му функция. Съвременното българско законодателство обаче поставя знак на равенство между власт, правителство, държава и общество. Това е в грубо противоречие с принципите на раделение на властите. Според концепцията на Хайек за т.нар. „абстрактни правила”, законите трябва да бъдат общи и абстрактни, а не да изискват конкретни действия от гражданите;трябва да бъдат известни и сигурни, така че гражданите предварително да знаят дали техните действия са съобразени със закона; и трябва да важат еднакво за всички хора. Иначе не се спазват."
  Освен това,"Основният и най-важен политически въпрос на нашето време е капитализмът срещу социализма, или свободата срещу етатизма. В продължение на десетилетия този въпрос е премълчаван, сподавян, отбягван или прикриван с мъгляви, недефинирани и разтегливи понятия като „консерватизъм“ или “либерализъм”, които са загубили своето първоначално значение и могат да бъдат разтягани така, че да означават всичко за всеки." Айн Ранд

 20. 20 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 396 Неутрално

  До коментар [#17] от "objektivist96":

  Плюсовете не са за мен естествено, а за Айн Ранд на която вярвам по темата повече отколкото на Дайнов.. Препоръчвам книгата ѝ "Атлас изправи рамене" на всички (надявам се, че няма да ме изтрият за спам) - сега е лесно да се прочете. Във времената когато аз я четох си беше приключение.

  Україна Переможе! Слава Героям! Слава Україні!
 21. 21 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#20] от "Nil satis nisi optimum":
  + А,не,за,Вас,са си плюсовете!Просто е хубаво,когато някой цитира тази дама.Защото,тя е права не само в този случай и не само под тази тема.Независимо от Ниагарския водопад от пепел,който изливат върху нея разни...:)))Понякога,даже и без да са я чели.Колкото до това,че четенето на Ранд си и било приключение,мисля си,че е било повече от приключение,защото изобщо не мога да си представя,че до 1989 това е възможно.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7208 Неутрално

  "Затова впрочем онези държавници, които искат да отслабят свободата, винаги атакуват правото на собственост. Справка: правото в България на един отделно взет репресивен орган на властта да конфискува имуществото на доказано невиновни хора."
  Не на всички, само на враговете.

 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4198 Любопитно

  Напротив, той изобщо зачерква идеята, че именно човекът (и неговите добродетели) са двигател на напредъка към онова, което античните гърци наричат "добрия живот". В неговата схема "икономиката" е "базата на обществото";
  ==========
  Тук автора като че ли е прекалил със заключенията.....
  Нито Аристотел, нито Смит.... нито дори и Маркс са му връстници за да им взема мислите и ги отразява в днешни времена.....
  Каква база на обществото може да е днешната икономика когато близо около 80 милиона от хората по света са мигранти....?
  И тази тенденция се засилва дори и под егидата на ООН.....

  Bukalemun
 24. 24 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 396 Неутрално

  До коментар [#20] от "Nil satis nisi optimum":+ А,не,за,Вас,са си плюсовете!Просто е хубаво,когато някой цитира тази дама.Защото,тя е права не само в този случай и не само под тази тема.Независимо от Ниагарския водопад от пепел,който изливат върху нея разни...:)))Понякога,даже и без да са я чели.Колкото до това,че четенето на Ранд си и било приключение,мисля си,че е било повече от приключение,защото изобщо не мога да си представя,че до 1989 това е възможно.
  —цитат от коментар 21 на objektivist96


  Беше издадена на руски, ако не ме лъже паметта в Париж, (за разлика от "русофилите" чета руски свободно) внесена от колега между учебниите му.

  Україна Переможе! Слава Героям! Слава Україні!
 25. 25 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3053 Неутрално

  До коментар [#13] от "Иво":
  Само дето и в грижата за другите трябва да има някакви граници. Примерно, смятам че обществото не дължи никакви грижи на здрави и прави индивиди, които не желаят да работят. На практика обаче грижите се разпространяват и върху тях, т.е. под предлог, че обществото трябва да се грижи за всички се осигурява безметежен живот на тези, които не желаят да дават абсолютно нищо за общото благо, а живеят на гърба на останалите.

 26. 26 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2519 Неутрално

  До коментар [#13] от "Иво":Само дето и в грижата за другите трябва да има някакви граници. Примерно, смятам че обществото не дължи никакви грижи на здрави и прави индивиди, които не желаят да работят. На практика обаче грижите се разпространяват и върху тях, т.е. под предлог, че обществото трябва да се грижи за всички се осигурява безметежен живот на тези, които не желаят да дават абсолютно нищо за общото благо, а живеят на гърба на останалите.
  —цитат от коментар 25 на pamela  До коментар [#25] от "pamela":

  Значи понеже има тарикати и паразити,трябва да ограничим или спрем да помагаме на тези хора,които наистина имат нужда от помощ! Браво,бе! Или "ма"!

 27. 27 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2519 Неутрално

  До коментар [#25] от "pamela":

  Например Станишев няма нито един ден трудов стаж до момента,когато стана премиер!!!

 28. 28 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2519 Неутрално

  Статията на Данов НЕ струва просто защото представлява едни красиви ОБЩИ ПРИКАЗКИ! А когато все пак му се налага да даде конкретен пример,той бърка... Случаят с чайната на Черни връх и тичащият голищар. Наемателят на чайната освен състрадателност притежава и достойнство. И когато той изрично е казал,че на Нова година чайната няма да работи,(освен предверието),но въпреки това един наглец се пробва да влезе в нея,достойнството на наемателя го кара да му тегли една майна,та да не го правят на маймуна!
  Да не забравяме и че честта и достойнството са много по-силни усещания и чувства в сравнение с доброжелателността и състраданието.

 29. 29 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3053 Неутрално

  До коментар [#26] от "deaf":

  Ясно съм уточнила за кого става дума: здрави и прави индивиди, нежелаещи да работят.
  Ако държавата не се грижи за такива ще има много повече средства за действително нуждаещите се от грижи възрастни и болни. Защото на практика здравите мързеливци подяждат тези, които наистина се нуждаят.

 30. 30 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 267 Неутрално

  "... тази подредба на нещата добродетели не могат да бъдат изведени и Маркс просто не извежда такива. Напротив, той изобщо зачерква идеята, че именно човекът (и неговите добродетели) са двигател на напредъка към онова, което античните гърци наричат "добрия живот". В неговата схема "икономиката" е "базата на обществото"; всички останали сфери – вкл. онези, в които виреят добродетелите – се оказват някаква второстепенна "надстройка", която не е способна на собствено движение и е задвижвана от "икономиката"."

  Не е така. “The saving of labour time [is] equal to an increase of free time, i.e. time for the full development of the individual, which in turn reacts back upon the productive power of labour as itself the greatest productive power. From the standpoint of the direct production process it can be regarded as the production of fixed capital, this fixed capital being man himself. It goes without saying, by the way, that direct labour time itself cannot remain in the abstract antithesis to free time in which it appears from the perspective of bourgeois economy… Free time – which is both idle time and time for higher activity – has naturally transformed its possessor into a different subject, and he then enters into the direct production process as this different subject. This process is then both discipline, as regards the human being in the process of becoming; and, at the same time, practice [Ausübung], experimental science, materially creative and objectifying science, as regards the human being who has become, in whose head exists the accumulated knowledge of society.” (Karl Marx, Grundrisse, Notebook VII)

  Marx, Karl. 1857-61. Grundrisse: Foundations of the Critique of Political Economy.

  В този смисъл човекът не е под икономиката а точно той е главният елемент, който задвижва пазарът. За да развиват "добрият живот" на работниците им е било нижно свободно време, за да преизо ретяват себеси чрез добродетелите. Либералната идеология на Лазифер не позволява това, защото индивидът е "част" от машината, и когато се изхаби се подменя от следващата част".

  "Днешните "десни" остават в руслото на най-елементарния възможен марксизъм. Преименуват неговата "икономика" (както той е преименувал "стопанството") на "пазар" и подчиняват човека на този "пазар". И така изпадат в елементарна фетишизация, превръщайки икономиката от инструмент, изобретен от човека за да му върши работа, в господар на самия този човек."

  По-скоро днешните либертарианци. Повечето десни в България са доста рационални и не изпадат в такива крайни заблуди.

  "Адам Смит, известен с образа на "невидимата ръка на пазара", е в основата на сериозното мислене за мястото на човека на "пазара"."

  Невидимата ръка е заблуда дотолкова, доколкото икономическата фетишизация на заобикалящият ни свят. Идеята, ще икономиката може да се самозадвижва и да доставя ползи без никаква намеса е глупава. Subprime mortgage crisis показа това много добре. Дейвид Уилсън обяснява по-добре и в детайл: http://evonomics.com/death-invisible-hand-narrow-pursuit-self-interest-always-fails/

  Тази идея произлиза от разсъждението, че когато всеки действащ в икономиката използва добродетели (добрият живот) тогава няма да има нужда от намеса, защото всеки краен резултат ще бъде ползотворен. Но истината, е че участващите в икономиката не винаги действат рационално и често с действията си накърняват другите. А това, е защото никога няма да има 100% рационално общество, което е доказателство че тази концепция е поредната иде(я)ология.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 31. 31 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Г-н Дайнов, моите адмирации за тази статия! Напълно споделям тезата Ви.

 32. 32 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2519 Неутрално

  До коментар [#29] от "pamela":

  НИЩО не сте уточнила!? Ако Станишев живееше в САЩ и беше американски гражданин,и не работеше с години,данъчните и дори ФБР щяха да го "скъсат" от проверки откъде аджеба има пари!
  И къде се тези "здрави и прави индивиди в България нежелаещи да работят"?! По закон помощта за безработни се плаща само една година,(ако не се лъжа),след което човек за да не умре от глад,трябва или да се хване на работа,или да краде. А и самата помощ за безработни не се плаща от другите,а от предишни вноски на безработния,когато е работел.

 33. 33 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 313 Неутрално

  "Десния" Дайнов пак пазара му пречи. Кръвта вода не става нали, другарю Дайна?

 34. 34 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Г-н Дайнов, моите адмирации за тази статия! Напълно споделям тезата Ви.
  —цитат от коментар 31 на Fiji


  Ми нали сте все "десни" на един акъл сте.

 35. 35 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Съгласен съм с изводите на г-н Дайнов, но не смятам, че обществото дължи толкова много на неразумни същества, позволили си да катерят Черни връх без нужната екипировка и предварителна уговорка, че заслона, хижата или както искате я наречете е готова да ги приюти на Коледа, за да празнуват там. Да смятаме, че някой ни дължи грижа, независимо колко безотговорно се отнасяме дори към самите себе си е несериозно. А българите имат този "навик", да се отнасят безотговорно към всичко, което не е от тяхното близко обкръжение. Няма да навлизам в подробности. Не смятам за нужно.

  agent
 36. 36 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3053 Неутрално

  До коментар [#32] от "deaf":

  Ако някой неработещ си намери друг да го храни (съпруг, родители и др. роднини) мене въобще не ме интересува, тъй като държавата не му плаща нищо.
  Помощите за безработни наистина се плащат за ограничен срок от време, но социалните помощи не са ограничени по време и може да се получават и цял живот. Опитаха се в България да ги ограничат на година и половина, но от ЕС казаха, че не можело.
  Според тебе от какво живеят в ма'алата? От социални помощи и фалшиви инвалидни пенсии.
  Всеки може да остане без работа и да разчита на помощи за безработица, но аз нямам предвид такива случаи, а социалните помощи, които се дават независимо дали си работил или не.

 37. 37 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1632 Весело

  Айде сега Христос! :-) Зелен, анархист, рокаджия да се позовава на ... то Исус нищо НЕ е написал. Някакви хора разказват някакви истории. :-)

  Никола Йорданов
 38. 38 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 579 Неутрално

  [quote#34:"Jumbo Jet"][/quote]"Ми нали сте все "десни" на един акъл сте."

  Да си "десен", не значи да си привърженик на закона на джунглата.

 39. 39 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 656 Весело

  "Затова впрочем онези държавници, които искат да отслабят свободата, винаги атакуват правото на собственост. Справка: правото в България на един отделно взет репресивен орган на властта да конфискува имуществото на доказано невиновни хора."

  Какво ма направи ве човече Дайнов....заради цитата по-горе си обърнал философията с хастара наопаки...докато четях внимателно се чудех за какво толкова философстване...еми ето, заради конфискацията...ооф.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 40. 40 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  Ще си позволя да допълня нещо, защото авторът засяга случката на Черни връх и добрата стара Англия.
  Та в Англия все още има действащ закон, според който неоказването на помощ на търпящ бедствие кораб или човек в морето е доста сериозно престъпление. И съдията въобще не се съобразява дали сте били на частен банкет в това време...

 41. 41 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#38] от "Fiji":

  ..., но в много случаи именно това се и подразбира в днешната ни държава - царуването на закона на джунглата; въсщност, нищо страшно не е станало, поне аз мисля така, но да се "дерибей" или пък да си от "новите феодали" на тази територия, съвсем не означава да си и "десен".

 42. 42 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Този път проф. Дайнов е допуснал известни неточности, които за човек от неговия калибър са странни. Твърденията му за Маркс са сугестивни. Маркс описва икономизацията, т.е. поглъщането или подчиняването на човека от пазара като злина (болест) на Новото време, а не като нещо, към което да се стремим. Оттам той и отрича пазара. Поради това днешните либертарианци не са марксисти, нито елементарни, нито комплексни. Тъй като според Маркс пазарът (капитализмът) унищожава човешкото у човека, то по-скоро проф. Дайнов е неомарксист, а не либертарианците.

 43. 43 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Въздух + алкохолни пари = философски анализ на Дайнов.

  roo
 44. 44 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Чудя се дали с написването на този материал авторът е имал намерението да помага на останалите, или е имал други намерения?

  Безспорно, Човекът не е единствено и само икономическо създнаие, стремящо се към все повече и повече печалба. Това е само една от заложбите на човека. Друга заложба е неговата социалност, сработването с останалите. Конкуренция и сътрудничество. Две срещуположни начала в човека.

  Коя от тези заложби ще надделее и ще доминира поведението на индивид или група зависи от условията, в които живее индивида или групата. При наличие на достатъчно ресурс, хората ще си помагат, при оскъдица, хората ще се конкурират за ресурса и ще възникнат спорове за неговото разпределение.
  Същото е и при животните. Но при хората има и едно трето положение - когато има достатъчно ресурс, който обаче се обсебва и контролира от едни хора, за да контролират останалите себеподобни.

  Тук говорим, че няма справедливост. Няма правила. Няма морал. Че не е честно. Че една група хора контролира достъпа до ресурс, достъпа до живот, на останалите.

  И тогава конкурентното начало взима превес и може да стигне и до крайни абсурди.

  Рибата се вмирисва откъм главата.

  ФАТАЛНА ГРЕШКА: https://fatalerror.bg
 45. 45 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 713 Неутрално

  [quote#32:"deaf"]До коментар [#29] от "pamela":НИЩО не сте уточнила!? Ако Станишев живееше в САЩ и беше американски гражданин,и не работеше с години,данъчните и дори ФБР щяха да го "скъсат" от проверки откъде аджеба има пари! И къде се тези "здрави и прави индивиди в България нежелаещи да работят"?!

  Все едно ми говориш за БГ по време на соца. Тогава хора без работа и с доходи неминуемо се озоваваха в районното за обяснения и последващи действия по намирана на работа от страна на районния инспектор. Обикновено ставаше в същия ден. Завеждаше го в предприятие по избор / на районния/ и ТРЗ- то го зачисляваше. Системата работеше перфектно и нямаше тунеядци.

 46. 46 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 628 Неутрално


  ,,За пазара, човешкия дълг и човешката природа,,
  Евгений Дайнов


  Ха сега де

 47. 47 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 542 Неутрално

  "човекът не е, по природа, самотно, нахъсено и враждебно същество, дебнещо изпод вежди останалите, за да си максимализира печалбите."

  максимизиране на печалбите може да се прави не за сметка на остналите - примери - технически прогрес, процесни оптимизации, дисциплина, в крайни случаи и повече работа.
  как пък нито една от вас проклети, гнусни, червени гниди един път не се сети за това? може би защото цял живот освен да търсите от кого да цоцате друго не сте правили. но да си повреден до степен дори да не осъзнаваш - това го умее само тотално закърнял червен отпадък.
  драйфа ни се от вас.

 48. 48 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 542 Неутрално

  "човекът не е, по природа, самотно, нахъсено и враждебно същество, дебнещо изпод вежди останалите, за да си максимализира печалбите."

  а как по дяволите твърдението, че всеки, който си е "максимизирал печалбите" е "по природа, самотно, нахъсено и враждебно същество, дебнещо изпод вежди останалите", не е реч на омразата?
  не мога да повярвам, че подобна ужасно долна измет получава трибуна да си пише помиите. май верно ще повърна.

 49. 49 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 542 Весело
 50. 50 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3683 Любопитно

  До коментар [#25] от "pamela":

  Разбира се, грижата трябва да бъде фокусирана върху тези членове на обществото, които имат нужда от нея. Имам в предвдид инвалиди, пенсионери, временно безработни, млади семейства и т.н.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 51. 51 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Тези,дето мислят,че пазарът определя всичко и всеки може да прави каквото си поиска не са десни,а либертарианци.
  —цитат от коментар 3 на Мусаши


  маймунката проста го знае това, но в момента западната марксистска сволог прокарва тезата, че либертарианец = истински фашист

 52. 52 Профил на Punkas
  Punkas
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Маркс е икономист колкото и Вебер е орнитолог

  Без Власт !
 53. 53 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 542 Неутрално

  [quote#32:"deaf"]До коментар [#29] от "pamela":НИЩО не сте уточнила!? Ако Станишев живееше в САЩ и беше американски гражданин,и не работеше с години,данъчните и дори ФБР щяха да го "скъсат" от проверки откъде аджеба има пари! И къде се тези "здрави и прави индивиди в България нежелаещи да работят"?! Все едно ми говориш за БГ по време на соца. Тогава хора без работа и с доходи неминуемо се озоваваха в районното за обяснения и последващи действия по намирана на работа от страна на районния инспектор. Обикновено ставаше в същия ден. Завеждаше го в предприятие по избор / на районния/ и ТРЗ- то го зачисляваше. Системата работеше перфектно и нямаше тунеядци.
  —цитат от коментар 45 на rvr12572942  Статията на Данов НЕ струва просто защото представлява едни красиви ОБЩИ ПРИКАЗКИ! А когато все пак му се налага да даде конкретен пример,той бърка... Случаят с чайната на Черни връх и тичащият голищар. Наемателят на чайната освен състрадателност притежава и достойнство. И когато той изрично е казал,че на Нова година чайната няма да работи,(освен предверието),но въпреки това един наглец се пробва да влезе в нея,достойнството на наемателя го кара да му тегли една майна,та да не го правят на маймуна! Да не забравяме и че честта и достойнството са много по-силни усещания и чувства в сравнение с доброжелателността и състраданието.
  —цитат от коментар 28 на deaf


  и така и трябва да бъде

 54. 54 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Туууу, цяла лекция по философия, икономика и право! А то, за какво става въпрос. За обикновен инат. " Че си запалим къщата, да изгори на Вуте плевнико". Единият , по шорти при -15, си рискува здравето и топките , за да постигне заветната цел - когато удари 12 на Нова година, да е в чайната на Черни връх. Другият пък не ще точно това, и залага освен морала, и леба и .занятието си , за да не го допусне.
  —цитат от коментар 15 на zaki


  Добре е от време на време да има такива лекции, независимо от повода. Малко да се напомнят неща на хора не чели Адам Смит а правещи се знаещи...

 55. 55 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 267 Весело

  Малко по-забавно обяснение за това как работи пазарът ни дават Джон Бърд и Джон Форчън - https://youtu.be/tAAI0h9aFSo

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 56. 56 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 434 Весело

  по-сбито и не така надменно да пише професорът. Досаден е. Да почете малко английски вестници, там дори неговите съедийници sjws умеят да пишат увлекателно.

 57. 57 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2519 Неутрално

  До коментар [#45] от "rvr12572942":

  Няма общо. В САЩ държавата се интересува гражданина да си плаща данъците и парите му да са чисти. Данъчните щяха да проверят под лупа дали Станишев си плаща данъците и откъде са парите му и дали не са мръсни. И ако го хване "в крачка",дупе да му е яко! Не знам дали разбираш,но няма човек на земята,(освен бащата и майката),който да дава ПАРИ на друг човек просто ей така,заради черните му очи! Но пък и родителите си имат "граница на търпимост".
  Въпросът си остава - откъде Станишев е намирал пари за хляб преди да стане премиер?! Няма откъде освен от далавери,за които се полага затвор.

 58. 58 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 274 Неутрално

  И на иконом-социалният фронт Дайната е същата левачка както и на политическия.

  Цялата земя в Англия била на кралицата.

  Да не са лебедите бе Дайна, станал си жертва на печатна грешка.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 59. 59 Профил на grj43594915
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  До коментар [#59] от "grj43594915":

  ЧИБА.

  ФАТАЛНА ГРЕШКА: https://fatalerror.bg
 61. 61 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2789 Неутрално

  нивото на някои индивиди, обсъждащи в интернет казуса "чайната на Черни връх".
  _____________
  Ай пак почнахме различните от различните са големи глупаци и те са обсебени от демоните на Маркс,Енгел,Ленин Салот Сар и т.н.!
  Този дето гол тича до върха е умен и красив а тези дето си топиха топките в Тунджа са селски бекове,глупави и се правят на голямата работа! Дайнов няма ли да ни изненада с нещо интересно, тези писани приличат на преписани от руски сайт само дето лошите и добрите са разместени!  Libertarianism is just anarchy for rich people
 62. 62 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 495 Весело

  Гледам тука, некои индивиди пак са се изцвъкали. Кво е това съпричастност, милосърдие, добронамереност, алтруизъм и прочее простотии. В пазара такива неща няма и съответно са некакви глупости. Аз дори и с беглите си познания по икономика ( все пак съм техничар ) знам че пазара си има кривини и поради тази причина не е и не може да бъде панацея. Така че ви предлагам да се замислите.

  Иначе наскоро си купих две книжки на Сенека. Та значи в едната се говори За Благодеянията и За Снизходителността. Другата е Нравствени Писма до Луцилий. Странно че и този философ говори за неща засегнати от автора. Някой тук спомена Айн Ранд...тя нито е философка, нито мислителка. Но за крайните либертарианци е нещо като богиня.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 63. 63 Профил на Хорошо там где нас нет
  Хорошо там где нас нет
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  Селяндурчето, което преди 2 дни беше в една телевизия пиян на кирка и обиждаше като селски каруцар световен шампион по ски(не че го защитавам, но селяндурщината никога няма оправдание) с вулгаризми като от къра сега се загрижил за другите. И какво роди:

  1. Обиди
  2. Другите са прости
  3. България не ме обича,а аз съм еб*си пича

  ЕВАЛАТА МИНДЯ

  Хотели как лучше, получилось как всегда
 64. 64 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#7] от "Nil satis nisi optimum":

  ++++++++++

 65. 65 Профил на Кристина Найденова
  Кристина Найденова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Най сетне някой написа нещо интелигентно.

 66. 66 Профил на wowbagger
  wowbagger
  Рейтинг: 221 Разстроено

  До коментар [#44] от "Боян Таксиров":

  Аз, от своя страна съм смаян от ниското ниво на проф.Дайнов - досега не бях чел толкова нелогична статия от него.
  Започва с изкривяването, че пазар = икономика в изрази, където под "пазар" се има предвид по-скоро конкуренция. Даже не му прави впечатление, че "невидимата ръка на пазара" нещо не се връзва с "пазар" = "икономика". А какво би значело тогава нашия сремеж към "пазарна икономика"?
  Ако беше ползвал по-близката по значение дума "конкуренция", вместо съвсем неправилната в случая "икономика", то цялата му статия би била абсолютно несвързана.
  Точно конкуренцията напълно изключва самотата - с кого ще се конкурираш?
  Не че и така не звучи странно пазар = икономика = самота => пазар = самота !?! Някаква самота на пазара !?!?!
  Както и да е - в случая ако приемем, че стремежа към максимално честна конкуренция (във всяка област) = безогледно търсене на максимална печалба, то е ясно какви изводи ще получим.
  Абсолютно разочарование за мен е, че Дайнов публикува толкова логически несвързани мисли. Дано проблема да е в мен!

 67. 67 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Г-н Дайнов пише за Маркс и Енгелс, защото това е учил.
  Истинския дясно ориентиран гражданин във времето на свобода, демокрация и пазарна икономика се води от заветите на Айн Ранд

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 68. 68 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  До коментар [#66] от "wowbagger":

  Според мен конкуренцията не изключва самотата, поне ако под НЕсамота имаме предвид някаква свързаност и общност. Често този, с когото се конкурираш, не ти е приятел, дори и да се налага да общуваш с него. Понякога направо ти е враг.

  "Сред други, но сам" е казал някой поет.

  Разбира се, има и спортсменска конкуренция, където общите етични, културни и морални норми се спазват.

  Но това, за съжаление, в повечето случаи НЕ е така. Особено в общества, които са ерозирали в културно и морално отношение и са зачеркнали правото и справедливостта.

  ФАТАЛНА ГРЕШКА: https://fatalerror.bg
 69. 69 Профил на whitemare
  whitemare
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  По време на комунизма в България колониалната администрация безпощадно и методично превръщаше свободолюбивия български народ, формирал се като самостоятелна европейска нация седемдесетина години с цената на море от пот, сълзи и кръв, в ориенталска тълпа. Която не изпитва особена необходимост от демократични права и свободи. Марксистко-ленинските влъхви знаеха най-добре, че частната собственост, пазарните отношения и демокрацията вървят ръка за ръка. И така, постепенно залиняваха отличителни български качества като добросъвестност в работата, пестеливост, пазарен дух. Вехнеха и непреходни ценности: любов към ближния, състрадание, милосърдие. И благородство. Значещо не ,,синя” кръв, а висока нравственост. Но и в тогавашните условия личната отговорност и собствената воля да вършиш добро или зло обуславяха всяка една постъпка.На кривия характер и изпечения егоист все са му виновни другите - родителите, учителите, колегите, съседите. Всички са му длъжни по всяко време, но той самият презира думичката "дълг". А иначе си имаме хубава поговорка - за сламката в окото на брата си и за гредата в своето око...
  —цитат от коментар 9 на Practic


  Поляците защо не позволиха СССР да ги превърне в такова нещо?

  Фильо и Фобьо са двама неграмотни, комплексирани и прости близнаци
 70. 70 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  И на иконом-социалният фронт Дайната е същата левачка както и на политическия.Цялата земя в Англия била на кралицата. Да не са лебедите бе Дайна, станал си жертва на печатна грешка.
  —цитат от коментар 58 на О, ко ма напрай!


  И на мене ми направи впечатление това твърдение на Дайнов и си направих труда да прочета каква е истината. Като начало твърдението е грешно. Но истината е трудна за обобщаване в няколко изречение, да не говорим, че е юридическа материя. Земята, но свободната най-общо казано, принадлежи на "короната", не на кралицата и не на правителството, това е формулировката. А който се интересува по-подробно, ето два линка, в които има и термини, чийто смисъл съм извадила от уикипедия.
  1.
  https://politics.stackexchange.com/questions/857/has-the-british-monarch-ever-exercised-their-right-to-revoke-land-ownership-ri
  https://en.wikipedia.org/wiki/Allodial_title
  2.
  https://www.quora.com/Does-all-land-in-the-UK-belong-to-the-Crown
  https://en.wikipedia.org/wiki/Crown_Estate

 71. 71 Профил на viy21594990
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 72. 72 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  До коментар [#71] от "viy21594990":

  ЧИБА.

  ФАТАЛНА ГРЕШКА: https://fatalerror.bg
 73. 73 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Фен съм му на Евгений Дайнов. Има богата обща култура, анализите му са задълбочени и добре обосновани въпреки, че прекалената му емоционалност някой път се отразява на тяхната точност. Винаги съм се питал обаче как може да си фен на Джими Хендрикс и Джим Морисън и едновременно с това да си член на британската консервативна партия.

 74. 74 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2397 Любопитно

  До коментар [#40] от "lz73":

  "Та в Англия все още има действащ закон, според който неоказването на помощ на търпящ бедствие кораб или човек в морето е доста сериозно престъпление."

  Също се наказва жестоко (по-преди - със смърт) всеки, който знаейки или би могъл да знае, че неговото действие или бездействие би предизвикало бедствие на кораба.

  Като оставим настрана философията и пазара, този, "гъщетният", изоставил обществото и всеобщностния празник "Нова година"; без капка солидарност с обществото и споделяне на "ценностните на обществото"; юрнал се като див звяр сам самичък в планината, като какъв да го определим по Аристотел:
  "онзи, който живее извън общността, може да бъде "единствено звяр или бог"; но той не е човек. "?

 75. 75 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  До коментар [#74] от "wanderer":

  Хм, нещо омешвате нещата.
  В Англия, едно време, ако капитан на военен съд подмине бедстваш пиратски кораб, най-вероятно е щял да бъде осъден. Негово задължение е да спаси екипажа на бедстващия кораб, а след това да ги избеси по мачтите....
  В сегашния случай няма никакво значение колко виновен е човека на студа. Задължение е на всеки да му окаже помощ. После, ако е виновен, ще си носи последствията.
  Всъщност защо спасителите са си зарязали масата и са тръгнали да го спасяват?

 76. 76 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2397 Весело

  До коментар [#73] от "vall70":

  "Винаги съм се питал обаче как може да си фен на Джими Хендрикс и Джим Морисън и едновременно с това да си член на британската консервативна партия."

  Както сте и Вие - хем фен, хем подлагате на съмнение "точността" на идола макар и леко да я подмитате в кьошето на "емоционалността".

  Почти всички страдаме от "раздвоение на личността" (to be or not to be). Но само тщеславните го натрапват на другите като "висока обща култура". Другите търсят "грешната брънка" в логическата последователност.
  Та какъв принос казвате, че има Дайнов в британската партия? Да не е само парадиране?

 77. 77 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2397 Весело

  До коментар [#75] от "lz73":
  "Хм, нещо омешвате нещата"

  Аз само питам. Та какво се случвало с капитан, извел кораба от пристанището в бурно море или го е насочил към скали или ледовете?
  Или да попитам по друг начин: Трябва ли да сме снизходителни към "бедствени" човешки грешки, допуснати от самонадеяност, тщеславие или прост български инат?

 78. 78 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  До коментар [#77] от "wanderer":

  Не, не трябва! Трябва да ги посочваме и да налагаме съответните наказания. Но пак да повторим, в случая говорим за отказване на помощ на бедстваш човек, нали? Вашето усилие да омаловажите и аведете до нула вината на хижарите много, ама адски много, ми напомня как някои правоверни другари ми обясняват, че осъдените от Народния съд са си го заслужавали. Или че двете мадами от Младост си заслужават униженията. Не така!

 79. 79 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3191 Неутрално

  Текстът на Дайнов ми допадна.
  Последният абзац, " Не съм виждал човек, смятащ, че не дължи нищо никому, да се превръща в бог. Зверове обаче – на всяка крачка.", напомня на написаните в началото на ХVІІ-ти век стихове на Джон Дън:

  Никой човек не е остров, затворен в себе си;
  всеки е парченце от сушата, частица от океана;
  и една буца пръст да отвлече морето, Европа се смалява,
  тъй както ако нос е бил отнесен или домът
  на твой приятел, или пък твоят собствен;
  смъртта на всеки земен жител ме отслабва, защото съм частица от човечеството;
  така че никога не питай за кого бие камбаната;
  тя бие за теб.


  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, Д-р
 80. 80 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3191 Неутрално

  До коментар [#21] от "objektivist96":

  Здравейте! Възможно е и да не си спомняте, но преди време с Вас сме "разговаряли" за творчеството на Айн Ранд.
  Наскоро прочетох романа „Моите години с Айн Ранд“ от Натаниъл Брандън, свалих го от Читанка-та. Мнението ми за четивото е разнопосочно - началото му ми беше твърде сладникаво; голяма част от романа, обаче, прочетох с интерес заради предавани мисли на А. Р. и разпространението на обективизма. Финалът е отблъскващ, авторът напада и обижда съвсем не джентълменски А. Р. заради разрив в отношенията им. Каквато и да е била истината, да се напише всичко това в булеварден стил е наистина "ниска топка".
  От романа научих, че А. Р. е имала сиво-бяло коте, към което е била особено привързана. Нарекла го Фриско, на името на Франсиско дʼАнкония :)

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, Д-р
 81. 81 Профил на cpb49595042
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 82 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Много добре написано, само дето професора е доста строг към Маркс. Социално-икономическите отношения са изградени от човека и следователно е имал нужда от тях, ако и пък съвременния свят показва завидно подчинение на финансовия капитал. Банковата система управляваща редица световни процеси, включително войни е една от най-силните движещи сили на планетата по настоящем. На тази система служат милиони хора, така че Маркс е бил пророк да предрече господство на финансовия капитал при положение, че е живял във времето на процъфтяващия индустриален капитал. Утопиите на Адам Смит няма нужда да ги коментираме те са плод на пожелателно мислене, което е много далече от реалния свят.
  За да бъдем по-точни трябва да се позовем първо на това което ни навеждат инстинктите и след това на придобитите качества. Инстинкта ни е да оцеляваме и правим това което е нужно за да оцелеем, тост егоизма ни е вроден, с израстването разбираме, че другите ни дават неща от които имаме нужда и затова се опитваме да живеем в хармония с тях за да продължим да се ползваме от тези блага, колкото по-малко правим за другите се оказва, че и те правят по-малко за нас, за това се стараем да се държим в групата и да се учим и да бъдем ценени. След това осъзнаваме, че знанието и уменията са много високо ценени, затова се втурваме да придобием колкото се може повече от тях. Всичко това се учи и се постига с поне малко интелект и интуиция.
  След това идва възпитанието, отговорните родители се опитват да научат децата си на тези уроци и на движението в група по-рано за да сме готови и да не правим много грешки. Етиката, взаимопомощта не са вродени, те се възпитават, морала се възпитава чрез личен пример и многократни повторения, без повторения и ежедневни усилия във всяка област човек ги губи и подивява, това е описано в редица художествени книги.
  Възрастта също е от голямо значение, докато сме млади и се учим сме отворени и толерантни, когато създадем семейство обичаме и ставаме алчни за да осигурим най-доброто на тези които обичаме. Ако те ни наранят или променяме поведението си ако сме умни и знаещи или се затваряме и ставаме зли:
  https://www.vbox7.com/play :88c3bc34
  Когато се ограничим в един определен кръг от роднини и приятели почваме да прилагаме добродетелите само към тях, всеки външен става враг. Особено това се отнася до затворените общности какъвто е случая предполагам.

 83. 83 Профил на tgd00595092
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 84. 84 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#80] от "Bramasole":
  Здравейте!Хубаво е,че сме "разговаряли"за Айн Ранд,защото, да се разговаря за нея винаги е хубаво,поне за мен е така,но невинаги събеседниците по темата Ранд са обективни и разговорите придобиват "странен" характер. Няколко коментара по-нагоре има следният текст:"... Някой тук спомена Айн Ранд...тя нито е философка, нито мислителка. Но за крайните либертарианци е нещо като богиня." Е,как да се влиза в спор с подобни твърдения,това е напълно безсмислено.Независимо,че самата АР,казва,че трябва да се говори,но тя все пак е живяла през по-голямата част от живота си в САЩ,а не в Русия или тук,а това,както казват във веселия град Одеса- са две големи разлики.:))))Та,затова е радостно,че,Ви,е харесал този разговор!
  Колкото до Н.Брандън и „Моите години с Айн Ранд“- абсолютно вярно е това,което сте написала:"булеварден стил ... "ниска топка".!!!За джентълменство и дума не може да става!Но,...за съжаление има и такива неща...
  Ако не сте го чели вече и ако .Ви,се стори интересно :
  https://rand-bg.eu/konservatizym-nekrolog/

 85. 85 Профил на Иосиф Давидович
  Иосиф Давидович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Интересно би било да чуя анализа на Дайнов относно неолибералзма и глобализма, който се установи в света с управлението на Тачър и Рейгън, С техните идеи започна рушенето на компромиса на капитала и социалната държава. С премахването на много социални права, хората от по бедните семейства изгубиха възможността да ползват социалните лифтове на достъпно више образование и безплатно медицинско обслужване, финансирано от държавата.
  Съвсем удобно мислителят Дайнов приключва с добре познатия му Маркс и го обвинява във всички смърртни грехове на икономичната теория и философия.

  Ах, Александр Сергеевич, милый Ну что же Вы нам ничего не сказали О том, как держали, искали, любили, О том, что в последнюю осень Вы знали
 86. 86 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2519 Неутрално

  До коментар [#78] от "lz73":

  Откъде сме сигурни,че наемателя на чайната е отказал да помогне на "бягащият по гащи през зимата"? Възможно е да е искал да го накаже,оставяйки го за известно време в студеното предверие. Напълно възможно е и наемателя да е предположил правилно,че нахалника ще се обади на планинските спасители,които ще дойдат,ще го приберат и така ще го освободят от присъствието му. Нямаме факти доказващи,че наемателя наистина е искал да увреди здравето или остави да умре на студа "голият по гащи".

 87. 87 Профил на tzl01595136
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 88. 88 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  До коментар [#87] от "tzl01595136":

  ЧИБА.

  ФАТАЛНА ГРЕШКА: https://fatalerror.bg
 89. 89 Профил на tsu
  tsu
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Не колелото, а самотният Бог, живеещ на небето - т.е. извтн света. След като Бог напуска света, то светът губи божествеността си и слвдователно подлежи на опустошение

  До коментар [#14] от "eti mehter":

 90. 90 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Малко ми е чудно защо Дайнов продължава да публикува в Дневник. Съвсем очевидно е, че е еквивалентно на преподаване на съвременна астрономия на монаси от 10 век.

 91. 91 Профил на ijm21595362
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 92. 92 Профил на oze04595467
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 93. 93 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Първо алчността не се заклеймява от Християскто учение, а само се препоръчва да не мислим толкова материалните блага, да не са нашата същност и самоцел:"птиците нито орат, нито сеят, но Господ се грижи за тях и не умират от глад"; "по- скоро камила ще мине през иглени уши, отколкото богаташ да отиде в рая". Алчността е градивна по самата си същност. Второ има само морални облигации да се помага. Никой няма как "задължи" някого доброволно (то едното изключнва другота, както и да правиш пазар чрез зъдлъжнителности- напр.- българската здравно осигурителна система) да помага, да съчувства и върши добрини. Трето съществува максимата "Направи добро да изядеш лайно". Четвърто, за да си в състояние да помагаш освен желанието, трябва да си в кондиция в добро физическо, материално и духовно благополучие да го извършиш. Ако някой издъхва до теб, но ти също едва береш душа, много трудно би могъл да помогнеш, дори да искаш. И накрая :"не съди за да не бъдеш съден!" Няма как, не си в сътояние да видиш, да осмислиш и правилно да прецениш всички обстоятелста около даден казус. Животът не е схема! Панта рей! Всичко тече и вечно се изменя. Ако в настоящия момент е валидно едно в следващия нещо съвсем друго.

 94. 94 Профил на cjl31595522
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 95 Профил на rrs59595550
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK