Матрицата на изборната реформа има нужда от презареждане

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2676 Неутрално

  Нито една от водещите политически партии няма интерес и няма да направи за пореден път отдавна болезнено необходимите избирателни реформи!!!

 2. 2 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  Докато "мин-фин.-а" живее на частно, абсолютно необезпокоявано, едни хора с мазни ръчички ще броят бюлетините. А както е казано - който брои, той печели.
  И за мин-фин.-а не се говори, стар изпитан номер на мутрите. А когато се говори пък пр-та не е слушала. Когато й докарат пък доказателства - я ги открадват, я ги фалшифицира. Все едни странни разминавания водят до сегашното състояние.

 3. 3 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#2] от "Хи-хи":

  Да имаш да споделиш нещо повече от собствената си злоба? Нещо, плод на сивото вещество, примерно, ако то има какво да каже.

 4. 4 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 2966 Неутрално

  Хората не искат да се редят по опашки като дебили ,за да направят харашото в личния живот на няколко партийковци.
  И смешнотое ,че някави си 30% от гласували 40 % от имащите право на глас клатят все държавата в ползу роду.

 5. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  Доста реализируеми и като че ли полезни предложения, но дали има кой да ги чуе.
  По принцип не приемам вероятността в СИК някой сериозно да манипулира вота, но съм напълно съгласен, че контрола как е гласувал даден квартал, градче и особено село е напълно възможен, когато се брои в СИК. Затова ако има преброителен център, където бюлетините се смесват, ще се скъса връзката между брокера, гласоподавателите и резултата. А няма причини в тези центрове, състава и реда да е такъв, че да сме спокойни за липсата на манипулации.
  Вярно че електронния дистанционен вот е доста рисково мероприятие, но от години по северта има възможност хората да гласуват по пощата и не виждам защо и у нас да не се използва този метод.
  Това, както и активната регистрация за участие, според мен едновременно ще увеличат броя на гласуващите и ще прочистят списъците от мъртви души, които дават възможност за измами, макар че според мен не е толкова лесно те да се осъществят.

 6. 6 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  Няма значение по какъв начин се гласува - традиционно, машинно или по интернет.
  Важното е да се мисли преди да се гласува, а не първосигнално!
  Когато се мисли е важна АЛТЕРНАТИВАТА!
  Тук е заровено кучето в "Българският изборен модел"
  За когото и да гласуваш все мракобесни комунисти!

  Слава на Украйна! Слава на украинските герои!
 7. 7 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Добри предложения!

  Антивирусните приложения винаги СЛЕДВАТ вирусите. "Естония е на светлинни години пред Балканския полуостров по отношение на доверието в системите (и, обратно – на импулса да пробием системите)." Тук "импулса да пробием системите" е огромен. До степен да се купуват по няколко винетки и администрацията да е принудена да търси дураците, за да им върне парите...

 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2978 Неутрално

  Има много лесни и евтини начини да спрем фалшификациите . Авторът е изброил няколко много ефикасни: преброителни центрове , червени химикалки, образователен ценз заСИК.
  Ако помните фъндъка го преизбраха с 90% поправени протоколи, а Цветанът на мисълта се оправда ,че тиквите в СИК били неграмотни. За последното му вярвам, но защо всички поправки са в полза на фъндъка?

 9. 9 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  Е-вотът ще промени всичко..
  Технологията на гласуване ще е следната - едни хора /един човек/ ще стои в някакво помещение с компютри, при него, в индианска нишка, ще се точат роми или работници във фирмата на Ковачки, или хора взели кредит .. тези точещи се в нишка, ще казват на оператора, някакъв код за достъп-или ще му подават листче с егн-та-а той ще въвежда данните за дадена партия ..
  Няма да я има неизвестността - дали малоумниците, ще се объркат в стаичките и ще налашкат с палав химикал преференции, дали няма да се объркат с числата, дали въобще ще гласуват и няма да те излъжат.
  С Е-Вота, ще се постигне най-доброто при закупката на стоки и услуги-ще е гарантирана услугата ..
  Даваш 100 лв. , или 200 лв. , или 300 лв. - но пък контролираш целия процес - даже може и сам да присъстваш - и лично да гледаш как се гласува!

  ... ти Читателю , да речем , си Марешки, или си Пеевски, или Ковачки .... искаш да си сигурен на изборите - а то не може да се направи нищо!
  Има там едни малки стаички, па отпред-полиция, и комисии от всяка партия, па и журналисти, па и наблюдатели. И виж - тъпи правила, трябва човек, САМ ДА ВЛЕЗНЕ В СТАИЧКАТА, па и е забранено да му се напомни, за коя баш партия трябва да се хвърля, нито плакати може да се лепят ни нищо!
  А малоумникът дето готов да му платиш и той е готов да ти вземе парите -кой знае как ще гласува , валидно или не .. и какви преференции ще налашка .. и дали въобще ще гласува.

  А електронно !? ..
  Песен електронна е електронното гласуване - проблемите се решават!!
  .. и ще видите, приятели-доста хора, ако се приеме електронното гласуване-ще инвестират в разработването на тази ниша!

  Ще се открият нови работни места .. на територията на всяка секция, ще има поне 4-5 пункта за въвеждане с поне 7-8 млади момчета и момичета, дето да въвеждат гласуването , с данните които се диктуват ...
  Ще има и мнооооого силен емигрантски вот ..
  .. невероятно много хора от списъците с неясни адреси и ЕГН-та, ще се окажат изведнъж на екзотични места и от там ще гласуват, гласуват, гласуват ..

 10. 10 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#8] от "джендър дебне в храсталака":

  А Софиянски с колко процента подправени протокола го избирахме 3 последователни мандата ?!?. Дори всяка грешка в протоколите да я запишем директно на ДБ, пак няма да надскочите прага за влизане в парламента !!!!

 11. 11 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#4] от "log_on":

  А какво да направим като умниците като вас, дето притежават монопол над абсолютната истина ги мързи да дойдат да гласуват ?. Да дойде секционната комисия с по едно кафенце вкъщи ли ?!?

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 13. 13 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 227 Неутрално

  " Полза – стрес за корумпираните секционни комисии."

  Ей там е разковничето. Броя на тези корумпирани комисии е абсолютно възможно да влияят на изборните резултати, в ущърб на демокрацията.

  Прави ми впечатление, че избирателните комисии по циганските и турските квартали все гласуват масово за един и същи кандидат, предимно от ДПС, но често и от БСП или ГЕРБ. Но ако сте минавали през тези квартали ще видите, че в много от тях хора почти няма. Циганите и те не са тъпи, всичките са по Германия или други страни в ЕС, кой на бачкане, кой да изкара по някое евро по други начинин, законен или не. Н

  Та, в циганските квартали хора няма, а масово бюлетини за ДПС се "преброяват". Как става тази работа???!!!

 14. 14 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 798 Неутрално

  А защо не проверим как стоят нещата в съседна Гърция. Регистрацията на партиите и кандидадите се извършва от Върховния съд, той осъществява и методологичско-организационната подготовка на изборите. Тоест там няма ЦИК- орган формиран на паритетен принцип от водещите политически партии и включващ по правило
  зависими от тях партийни послушковци. Съответно провеждането на изборите и преброяването на резултатите на секционно и районно ниво се осъществява от съдебни служители, които са специално командировани за тази цел в съответните секции. А това от своя страна гарантира провеждането на изборите да става от една действително професионална, добре подготвена и сравнително/подчертавам "сравнително"/ независима от партиите изборна администрация.

 15. 15 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#14] от "vall70":

  Не му е работа на върховния съд да организира и провежда избори. Но съм убеден че ако тук направим професионални ЦИК и РИК, умнорасивците първи ще ревнат че "Цветанов назначил тия дето носят торбите с бюлетините". Партийния паритет поне гарантира някакъв взаимен контрол.

 16. 16 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Нали
  До коментар [#15] от "m17":

  Нали и сега уж имаме професионални ЦИК и РИК, съставени по правило от посредствени партийни послушковци.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7368 Неутрално

  Начин има, желание няма.

 18. 18 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#16] от "vall70":

  И както виждате имаме сравнително честни избори точно заради взаимната контрол между "партийните послушковци".

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#18] от "m17":
  сравнително честни избори ???
  Кажете ми тогава случай в който лидер на голяма политическа партия е санкциониран за политическа агитация в деня на изборите или за санкционирана голяма медия, която публикува социологически проучвания в изборния ден в нарушение на забраната за това. Няма нито един наказан, именно поради волята и взаимния консенсус на въпросните партийни послушковци.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8107 Неутрално

  Централизирани преброителни центрове и отворени места за гласуване са отлични идеи против контролиран вот :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3025 Любопитно

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Новата дъвка на лилявите ще бъде "избирателна реформа "ли?!

 26. 26 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3025 Любопитно

  До коментар [#9] от "ajsayder":

  Точно затова не бива да има електронно гласуване.

 27. 27 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3025 Любопитно

  До коментар [#8] от "джендър дебне в храсталака":

  Така е-затова Прошко и Заимов не са кметове на София-само заради това!

 28. 28 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Въртим се в един кръг от години - авторът систематизира добрите идей които съзнателно се заобикалят и нарочно се саботират от така наречените системни партии (автори ДПС) макар че такова нещо в Конституцията няма.
  Накратко;
  1. Активна регистрация,
  2. Преброителни центрове,
  3. Бюлетини с дизайн ( подобни на фишовете от тотото) за машинно броене ( скенери) .
  Направят ли се само тия три неща, гласуването ще стане съвсем прозрачна и рутинна дейност без психозата за СИК-ове, РИК-ове и МИК-ове.

 29. 29 Профил на Ivan Kirov
  Ivan Kirov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Убийствено скучна статия с мнение, което никой не иска да знае.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK