Сметни си данъците – колко даваш на държавата?

Сметни си данъците – колко даваш на държавата?

© Юлия ЛазароваЗа поредна година сайтът "Моите данъци" (kolkodavam.bg) позволява на всеки работещ българин да добие по-добра представа за данъците, които плаща на държавата. На база личната си заплата и потребление, посетителите на kolkodavam.bg могат още да изчислят личния си Ден на свобода от правителството, както и да генерират своя собствена "Разходна бележка", която показва как държавата харчи техните пари. Освен това можете и да сравните данъците, които плащате, с тези на средностатистическия работещ българин.


Нашите изчисления показват, че данъчната тежест върху средностатистическия работещ българин възлиза на 594 лв. на месец, което се равнява на 44.7% от разходите на работодателя му за него. Тази оценка почива на някои необходими допускания. Средностатистическият работещ българин:


- работи на трудов договор в най-широко разпространената категория труд (трета) и е роден след началото на 1960 г.;
- получава месечна брутна заплата от 1 117 лв. (според последните данни на НСИ за средната заплата в страната през третото тримесечие на 2018 г.); спестява 5% от брутния си доход[1];


- притежава жилището, в което живее (няма разходи за ипотечен заем или наем).


При тези условия общите разходи на работодателя възлизат на 1330 лв., а след заплащането на задължителните данъци и осигуровки в размер на 463 лв.[2] лицето получава чиста сума от 867 лв. Още тук данъчноосигурителната тежест е достигнала 34.8%. Това е процентът от общите разходи на работодателя, който не стига до джоба на работещия.


Използваме за отправна точка на тези изчисления крайните разходи за работодателя[3], защото именно те формират цената на труда – месечната сума, с която работодателят трябва да се раздели, за да наеме даден работник.


Данъчните задължения обаче не спират дотук, тъй като значителна част от данъчното облагане започва едва след получаването на "чистата" заплата. В нашия модел средностатистическият българин използва[4] останалите му 867 лв. по следния начин: · зарежда по 10 литра бензин на месец (при ориентировъчна средна цена от 2.20 лв./литър за 2018 г.) - общо 22 лв. на месец, от които 7.10 лв. акцизи и 3.67 лв. ДДС; · изпива месечно 4 бутилки бира (по 0.5 литра и 1.20 лв. всяка), половин бутилка вино (от 0,75 литра и цена от 8 лв.) и 1/3 бутилка твърд алкохол (от 0.75 литра и цена от 8 лв.) – общо 11.44 лв. месечно, от които 1.39 лв. акцизи и 1.85 лв. ДДС; · пуши средно по 5 и половина цигари на ден (при цена от 4.80 лв. кутията) – общо 38.88 лв. на месец, от които 28 лв. акцизи и 6.6 лв. ДДС; · спестява 56 лв. (споменатите по-горе 5% от брутния му доход).


След като се приспаднат разходите за този тип стоки (общо 72 лв.) и спестяванията (56 лв.), остават 739 лв., които биват изразходвани за разнообразни стоки и услуги, като приемаме, че 70% от разходите му са облагаеми с ДДС (т.е. плаща допълнително ДДС от 86 лв.). Така месечните разходи за акцизи са 36 лв., тези за ДДС набъбват до 95 лв., а общо платените данъци и осигуровки стават 594 лв. на месец – 44.7% от платените от работодателя му 1330 лв.


Крайната картина изглежда по следния начин:

Сметни си данъците – колко даваш на държавата?


Разбира се всичко казано дотук не изчерпва напълно данъчната тежест, на която са подложени българските граждани (и в частност - работещите). Например, сайтът "Моите данъци" не включва в изчисленията разходите за покриване на местни данъци върху движимото и недвижимото имущество, както и някои такси с данъчен привкус (известни още като квази-данъци) като винетните такси и таксата върху битовите отпадъци.


Разбира се всичко казано дотук не изчерпва напълно данъчната тежест, на която са подложени българските граждани (и в частност - работещите). Например, сайтът "Моите данъци" не включва в изчисленията разходите за покриване на местни данъци върху движимото и недвижимото имущество, както и някои такси с данъчен привкус (известни още като квази-данъци) като винетните такси и таксата върху битовите отпадъци.


[1] За приближение на средната склонност към спестяване е използван брутната средна спестовност на домакинствата в България за 2016 г. (като % от брутния доход), изчислявана от Евростат.


[2] Социални осигуровки - 278 лв./месец, здравни осигуровки - 89 лв./месец и данък общ доход - 96 лв./месец.


[3] НСИ използва същия подход.


[4] Важно допускане, без което обаче няма как да минем, е, че работещото лице има същото средно потребление като средностатистическия българин. Изчисленията са направени на база данните на НСИ за потреблението на стоки и услуги от страна на домакинствата, както и на база данни за потреблението на акцизни стоки от Министерство на финансите. Напълно възможно е акцизното потребление както на алкохолни изделия, така и на горива да е значително по-високо при работещите лица. Подобна разбивка на потреблението, за съжаление, не е налична, което налага да направим консервативното допускане, че то е аналогично с това на средностатистическия българин.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4199 Весело

  и защо е пропуснат размера на най заробващия данък - данък Русия? та цели сайтове и партии се издържат с борбата срещу него? не са го отменили нали

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 2. 2 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5088 Неутрално

  И аз съм правил подобна сметка и излезе че тук плащам повече данъци и разходи отколкото в "скъпа"Чехия или Словакия.

  До истината се достига с познание!
 3. 3 Профил на Г.Е.М.
  Г.Е.М.
  Рейтинг: 1065 Любопитно

  Абсолютната истина е, че работим, за да плащаме данъци на държавата, няма мърда по. Нали има приказка :"от данъци и от смъртта никой не е избягал"...

 4. 4 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Каквито и данъци да платим , на държавата винаги ще са и малко , а за нас винаги ще са огромно бреме.
  Съфорумници , бъдете живи и здрави и мислете за хубавите страни на този живот !

 5. 5 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Намирам за скандално че за "Сигурност и отбрана" отиват над 11% от данъците ми

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 6. 6 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Според чугунолеарната данъците са ниски и трябва още, например 2/3 от дохода.

 7. 7 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5630 Любопитно

  и защо е пропуснат размера на най заробващия данък - данък Русия? та цели сайтове и партии се издържат с борбата срещу него? не са го отменили нали
  —цитат от коментар 1 на дерибеев


  Тавариш,

  ДОСТАТЪЧНО Е МИЛИАРДИТЕ, които ВСЯКА ГОДИНА БЪЛГАРИЯ

  ИЗСИПВА В РУСКИЯ БЮДЖЕТ БЕЗ НИЩО НАСРЕЩА

  да не бяха изобщо изземвани от населението !!!!

  Представяш ли си ОТ КОЛКО ХИЛЯДИ ЛЕВА Е ЛИШАВАН

  ВСЕКИ БЪЛГАРИН ВСЯКА ГОДИНА,

  само и само ДА СЕ ИЗЛЕЯТ ТЕ В РУСКИЯ БЮДЖЕТ

 8. 8 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5630 Любопитно

  Пропуснати са

  ДАНЪК добавена стойност

  С купуването на ВСЕКИ ПРОДУКТ - включително

  ТОК, БЕНЗИН, ЛЕКАРСТВА, ДЕТСКИ ДРЕШКИ.....

  БЪЛГАРИНЪТ ПЛАЩА ЕДНА ПЕТА от ЦЕНАТА МУ КАТО ДАНЪК ДС


  Пропуснат е и

  ЗДРАВНИЯТ ДАНЪК

  Изземваните насила пари за здравно "осигуряване"

  което е толкова "осигуряване" колкото аз съм Мис Вселена....

 9. 9 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Не е нужно да си цял "Институт" за да се пресметне това, което се взима от работещите. То не е и кой знае колко по-различно от това на другите европейски държави. Много по-интересно е да се види къде точно отиват тези пари и дали всички наистина ги плащат. Кой е печелившият и кой е губещият. Държавата отнема пари от едни и ги подарява на други. Отделете пенсиите на милиционерите и военните от общият кюп и нека да си се оправят техните министерства. Тогава, ако искат да се пенсионират след десет години труд и да получават 100 заплати при пенсиониране. Нека да се вижди ясно как държавата превежда всеки месец зравните и пенсионните застраховки на служителите си. Нека хората да виждат ясно резултата от данъците отишли за инфраструктура, а не да гледаме Майбасите и Ламборджинитата на абонираните печеливши по изровените кьорсокаци.

 10. 10 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  До коментар [#1] от "дерибеев":

  Имайте малко търпение. Скоро ще пристигнат 8-те ни Ф16-ки и ще ни освободят завинаги от данък рАссия.

 11. 11 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  До коментар [#6] от "Индиана":

  Не че са малко данъците, ами има много дупки във всеки сектор, които спешно се нуждаят от финансиране. А защо има дупки следният пример показва: Фирма, която предлага инсталиране на MS Office и OpenOffice срещу 5 лева участва в ДЗЗД, спечелило обществена поръчка за изграждане на ВиК регистър за 6 милиона лева.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2708 Неутрално

  Чрез данъците, държавата е съдружник във всяка фирма(коректна) при разпределение на каквато и да е печалба.
  Акцизи, ДДС и всичко останало е като в другите европейски страни и това е единствената прилика. За другото - безспирна балканиада и клептомания.
  С упорита наивност очаквам този т.нар. съдружник да ми предостави дори и един скъсан лист формат А4 в знак на благодарност за събираните и преведени данъци в продължение на много години.
  За прекрасната инфраструктура и качество на живот си плащаме като попове, и за тях.

 14. 14 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Само в акциза плащам много по-малко от средностатистическия работещ българин, понеже не пуша и пия много малко! :)
  Така като гледам не давам никак малко пари на държавата! Ще ми се да ги харчат по-разумно :)

  Относно социалните не намирам никакъв смисъл. Пенсията, която евентуално ще взема, ще е нищо в сравнение с това, което мога да изкарам от тези пари :)

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11387 Неутрално

  Бензинът и пиенето са нереални, освен ако освен домашен алкохол няма и домашен нефтен кладенец :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4253 Неутрално

  Нещо сметката не е точна, но едно е сигурно , като правоверна либерална демокрация хазната се винаги се пълни над 99% от ДДС ,акцизите, здравните и социални вноски, от банки,бакалии,бензиноколонки и всякакви чуждестранни интервенти 1 стотинка не могат да вземат , даже и им дават по колониалния ЗНИ!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 17. 17 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  Ето затова сме бедни, защото още от комунизма се счита, че държавата е нещо различно. Какво значи, "колко даваш на държавата"? Какво е държавата - територията, дърветата или животните? Държавата това сме ние - хората.

  Спаси, Господи, Твоите хора и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 18. 18 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 3087 Неутрално

  25,800!! Още повече мразя Бойко сега!

 19. 19 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2496 Неутрално

  Като данъци и акциз, давам повече, отколкото се връщат при мен под формата на услуги(на местно ниво, или от централната власт), облекчаване на разрешителните режими, качествено здравеопазване, нормално и ефективно действащи полиция, прокуратура, следствие и съд. Тоест, храня огромна, тромава и безлика, за нищо не отговаряща, калинкообразна маса от мързеливи.

 20. 20 Профил на vespasian0303
  vespasian0303
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Излиза, че плащам около 35% под формата на всякакви данъци. А какво получаваме насреща всички знаем. Тази година ми се пада един кариес да оправя по каса...

 21. 21 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  "...данъчната тежест върху средностатистическия работещ българин възлиза на ... 44.7% от разходите на работодателя му за него."

  Добрият овчар стриже овцете си. Лошият ги дере !

 22. 22 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4306 Неутрално

  Герберастията е дЕсна, а в България данъците са ниски. Нали това е опорката в последните 10 години...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 23. 23 Профил на Цъкам минуси
  Цъкам минуси
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Неемигрирайки, плащам данък младост на България.

  Това НСИ няма да ви го каже, но този данък бе въведен от БКП, беше прегласуван от БСП, бяха въведени промени от ДПС, а последните 10 години, негов защитник са и ГЕРБ(к).

  Единственият данък, който започваш да плащаш преди пълнолетие — неговото начисляване става след постъпването в образователната система на републиката. За всяко придобито знание получаваш три наложени от държавата знания. Например, научаваш, че началото на Третата българска държава започва през 1878 г., но трябва да заплатиш с мисълта си нови три:
  1) Свободата е донесена от безкористната любов на една североизточна империя;
  2) Срещу българската независимост се борият всички западноевропейски държави.
  3) Санстефанска България е убита от наследниците на ЕС, а разни споразумения край град Райхщад са американски фейк нюзове.

 24. 24 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 662 Неутрално

  По важният и фундаментален въпрос е - доволни ли са хората от услугите за които плащат на държавата да им предостави? И ако не, тогава би следвало да опитаме алтернативата, а именно тези услуги да бъдат предоставени от частният пазар, а парите които плащат хората на държавата да им бъдат върнати обратно.

 25. 25 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Нема лошо в данъците стига да не наливаш в празно . Държавата меко казано харчи безконтролно и безобразно. Последни пример тол-системата , която едва ли ще си върне инвестицията за 2г .

 26. 26 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  ВЗИМАТ ТИ ПОЧТИ ВСИЧКО А АКО И ПУШИШ ОДИРАТ ТЕ ЖИВ МУТРИТЕ НИ

 27. 27 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  Не дочетох матрияла до края - така ме затисна данъчната тежест, че ми се вие свят! Не се вълнувам за себе си - с данъчната система в Бг съм приключил отдавна. Но имам там близки, приятели - тях просто ги грабят, съдират им трета кожа! За да могат една шепа дерибеи да си правят игричките!

  Малинчо
 28. 28 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1241 Весело

  До коментар [#17] от "Мизийски ☦":

  "Какво е държавата - територията, дърветата или животните? Държавата това сме ние - хората."
  ----
  :)))))
  L'État, c'est moi . Короната Ви е прищипала много силно. :))))

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8473 Неутрално

  Всеки път различно, но все повече.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK