България е страна на парадоксите. Сега се появи още един

България е страна на парадоксите. Сега се появи още един

© Велко АнгеловВ България възниква нова формация, която условно можем да наречем "Прокуратура". Нейната политика е толкова проправителствена, че става опасно човек да мине в опозиция. Но то май и по времето на Бай Ганьо е било така, коментира Даниел Смилов за "Дойче веле".


През последните месеци ставаме свидетели на възникването на нова политическа формация. Условно можем да я наречем "Прокуратура", тъй като нейните лидери персонално съвпадат с висшите ръководители на прокуратурата. Разбира се, поради формални рестрикции тази политическа формация не може да бъде регистрирана като партия, но де факто изпълнява именно функции, присъщи на партиите.


Според българската юридическа доктрина прокуратурата нe бива да формира политика, а трябва да констатира и преследва отклонения от закона - каквито и да са те. Отделен въпрос е дали това е реалистична доктрина - в много държави на прокурорските органи им е вменено да упражняват дискреция (свобода на действие и преценка) и да насочват дейността си към обществено най-значимите престъпления. Обикновено обаче правенето на (наказателна) политика е обвързано и с политическа отговорност. Там, където на прокурорски органи е разрешена свобода на преценка, те са отговорни за действията си пред демократично избрани органи.

В България прокуратурата е формално напълно независима от политически контрол и отговорност, което само по себе си не е лошо. За да е защитима тази независимост обаче, обвинението не бива да се ангажира с правенето на политика, а трябва експертно и неутрално да следи за нарушения на закона.
Фактите


С възникването на политическата формация "Прокуратура" този конституционен принцип е поставен под въпрос. От една страна, имаме формална независимост на държавното обвинение, а от друга, все по-често политиканстване на неговите ръководители. "Политиканстване" е силна дума, но тя е напълно адекватна за описание на следната фактическа обстановка:


- Зачестяват пространните интервюта и изяви в медиите на ръководители на прокуратурата, и то в "политическата" секция на журналистиката;


- Времето за тези изяви в телевизиите е сходно с това, което се отделя за министър-председател и президент;


- Въпросните изяви се реализират обикновено в кабинета на съответния магистрат, за да се подчертае особената значимост на фигурата. Внушението е, че тя е сравнима с тази на президента и на министър-председателя;


- Нито един друг представител на съдебната власт - било то от ВСС, ВКС или ВАС - не се наслаждава на подобен медиен интерес и комфорт, макар че от конституционна гледна точка тежестта им не е по-малка;


- Тази медийна активност тече на фона на показни акции с излишни от процесуална гледна точка фойерверки като броене на пари на улицата, жени в белезници и букаи, обвиняеми в клетки за канибали, репортажи от гардероби и т.н.;


- Като цяло активността на прокуратурата може да разчита на систематична медийна подкрепа от страна на проправителствената преса и е критикувана само от опозиционни медии;


- Представители на прокуратурата нападат в свои изявления тези опозиционни медии, като твърдят, че критиците на прокуратурата са вероятни престъпници. И съответно се предполага, че те ще бъдат разследвани;


- В медийното пространство съзнателно се пускат сензационни, но маловажни от наказателна гледна точка "разкрития" като това за мобилния телефон на Банев в кутия от сок и плановете му за евразийска партия. Все едно в парламента няма поне две евразийски партии ("Атака" и "Воля"), като и двете участват в управлението - едната формално, а другата на повикване.


Политиканстването може да е дразнещо, може да изглежда и като проява на лош вкус, но едва ли е най-големият проблем. От действията на политическа формация "Прокуратура" става видно, че тя твърдо смята да се "коалира" с управляващото ядро от ГЕРБ и ДПС. По принцип антикорупционните звена са направени да действат и срещу управляващите. Успешни примери като операция "Чисти ръце" в Италия показват точно това.


В България обаче наказателната политика на обвинението е насочена почти изцяло към неуправляващи, към опозицията и особено към онази нейна част, която е с проевропейска насоченост. Вярно е, че Марешки, Банев, Бенчо Бенчев също се оказаха на прицел, но общият принцип си остава валиден - хора, които са извън управленското ядро.


Резултатът


България е страна на парадоксите, защо тогава да няма още един - всички говорят за корупция по т.нар. високи етажи, но партия "Прокуратура" очевидно не смее да вдигне поглед към тях. Предпочита да се вихри в мазето и в партера на властта.


За някои тази политика със сигурност е много удобна. За тези например, които искат в аферата КТБ виновен да излезе само и единствено Цветан Василев. Сякаш не беше внимателно отглеждан и пазен, а след това изгонен в странство от другарите си по върховете на държавата - правителства, регулатори, служби, партии и т.н. Удобна и за тези, които с вериги от подставени лица прибират лъвския пай от държавните поръчки и контролират голяма част от българската икономика, която иначе се притежава от Марк Жирардели и покойния Луи дьо Финес


Едно е ясно обаче - когато политиката на формация "Прокуратура" е толкова проправителствена, става опасно човек да мине в опозиция. Но то май и по времето на Бай Ганьо е било така.

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на О, ко ма напрай!
  О, ко ма напрай!
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  Залъгвайте се бе, какво ви пречи.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  Много добър текст!!!
  Жалко, че Цацаров не чете......

 3. 3 Профил на KA2
  KA2
  Рейтинг: 3072 Неутрално

  Вчера беше рождения ден на Алеко но Бай Ганя не остави и една китка на Витошка!Та така

 4. 4 Профил на KA2
  KA2
  Рейтинг: 3072 Неутрално

  Вчера беше рождения ден на Алеко но Бай Ганя не остави и една китка на Витошка!Та така

 5. 5 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 3307 Неутрално

  "...Но то май и по времето на Бай Ганьо е било така...", коментира Даниел Смилов.

  Тука вече се изложихте, драги Даниеле!

  Посткомунистическото Статукво, олицетворено от Тримата шишковци, на първо място обезпечава вземанията на Матушката в България. И чак тогава им се разрешава и те да лапат.
  Господин Смилов, ще посмеете ли да идете на Централни гробища,
  да спрете край гроба на Стефан Стамболов
  и да повторите, без да заеквате и шикалкавите, горното си твърдение ?

 6. 6 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  Чете той, чете.

  Но да си дойдем на думата. Тази прокуратура, изградена по съветски образец, с нейната военизирана структура на единоначалие, няма място в съдебната система. Това злокачествено образувание трябва незабавно да бъде извадено оттам и радикално реформирано. Мястото на прокуратурата е долу до адвокатурата.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 7. 7 Профил на KA2
  KA2
  Рейтинг: 3072 Неутрално

  До коментар [#6] от "BG Territory":

  А , дано!

 8. 8 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1086 Гневно

  Живеем в държавата НатопиЯ...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 9. 9 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4289 Неутрално

  До коментар [#6] от "BG Territory":

  ,,Мястото на прокуратурата е долу до адвокатурата.,,

  А ве напрао да си минем без прокуратура, ко ша каиш

 10. 10 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  "Прокуратура" стана мръсна дума. Представителите й единствено отблъскват с наглостта и безполезността си

 11. 11 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 2037 Весело

  До коментар [#9] от "сидер":

  Ще кажа, че даже и за милиционер си доста ментално ощетен.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 12. 12 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4096 Неутрално

  "...Но то май и по времето на Бай Ганьо е било така...", коментира Даниел Смилов.Тука вече се изложихте, драги Даниеле!Посткомунистическото Статукво, олицетворено от Тримата шишковци, на първо място обезпечава вземанията на Матушката в България. И чак тогава им се разрешава и те да лапат. Господин Смилов, ще посмеете ли да идете на Централни гробища, да спрете край гроба на Стефан Стамболов и да повторите, без да заеквате и шикалкавите, горното си твърдение ?
  —цитат от коментар 5 на Practic


  Алеко е бил русофил и навремето не е осъзнал величавото дело на Стамболов , който сам , без никаква поддръжка отвън, само с едни голи симпатии на Западния свят е успял да се пребори с руската мечка и да опази независимостта на България. България съществува благодарение на Стамболов. След неговото убийството, 140 години вече главният парадокс на България е да смята една деспотична велика сила , която още през царско време е била империята на злото, за своя освободителка и благодетелка.

 13. 13 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4096 Неутрално

  "Прокуратура" стана мръсна дума. Представителите й единствено отблъскват с наглостта и безполезността си
  —цитат от коментар 10 на daam


  Малко е да се каже , че прокуратурата е безполезна. Тя е вредна , защото се превърна в репресивен орган на властта.

 14. 14 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4096 Неутрално

  "В България обаче наказателната политика на обвинението е насочена почти изцяло към неуправляващи, към опозицията и особено към онази нейна част, която е с проевропейска насоченост"

  Прокуратурата изпълнява директивите на Решетников да се преследват проевропейските политици. Заеме ли някой от тях висша държавна длъжност , започват безконечни проверки и обвинения. Почти всички министри на РБ във второто правителство на Борисов са обвиняеми за нещо.

 15. 15 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 2152 Неутрално

  "Тази медийна активност тече на фона на показни акции с излишни от процесуална гледна точка фойерверки като броене на пари на улицата, жени в белезници и букаи, обвиняеми в клетки за канибали, репортажи от гардероби и т.н.;"

  Простотиите на прокуратурата през изминалата година са безкрайни. Криейки се зад мотото за независимост на съдебната власт, тези господа своеволничат и превръщат съдебната процедура в произвол. А властимащите само гледат отстрани и се правят на безпристрастни. Не знам само как от ЕС възприемат тази наглост и гавра с човешката личност. Нормална ли им се струва тази бутафория и не им ли пада стотинката, че това са наченки на най-обикновена диктатура.

 16. 16 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Дам. Аз не бих могъл да говоря по политическата част за прокуратурата. Само бих искал да вметна. Потърсете колко прокурори има в Холандия и колко обвинителни актове са внесли за 2017, после сравнете с данните за Родината за същата година. Гарантирам ви че ще има изненади...

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 17. 17 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3626 Неутрално

  "Едно е ясно обаче - когато политиката на формация "Прокуратура" е толкова проправителствена, става опасно човек да мине в опозиция."
  Затова така стискат зъби и не смеят да пуснат кокала.

 18. 18 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  Цацароцирка ни е много скъп, но ще става още по-скъп! След последните действия на Главатаря на прокурорите и неговата хунта...... предстои вдигане на данъците! Осъдителните присъди срещу България ще се увеличават, както и платимите обезщетения!
  Пригответе се за вдигане на данъците! Данък Русия също ще расте, Белене, МИГ, СУ.....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 19. 19 Профил на ДядоЙоцо
  ДядоЙоцо
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Алеко е бил русофил и навремето не е осъзнал величавото дело на Стамболов , който сам , без никаква поддръжка отвън, само с едни голи симпатии на Западния свят е успял да се пребори с руската мечка и да опази независимостта на България.
  —цитат от коментар 12 на tacheaux

  Този ли, дето е бЕгал (Бате) от турците, облечен в женски дрехи? Или същия, дето е попобърквал в Комитетската каса? Машалла ...

 20. 20 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Като се сетя Смилов как рева за румънския модел като вдовица за...

 21. 21 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4289 Неутрално

  До коментар [#11] от "BG Territory":

  А аз да ви кажа, че с това, прокуратурата да слезне при адвокатурата направо цепите мифката, че и Ристето задминахте с неговото искане като стане министър на правосадието той да назначава прокурари, а не главният прокурор, а ве направи сте Без умно красиви

 22. 22 Профил на goro6
  goro6
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  До коментар [#5] от "Practic":За Статуквото, за вземанията на Матушката и лапането все съм чувал по нещо, за за Стамболов знам малко. Казват, че където се е изживявал като шеф на някой революционен окръг преди да ни освободят от турско, въстание не е избухвало и още, че въпреки проливаните кърви, той все жив е оставал.Освен това като известен сексуален маниак е изнасилвал по завързаните циганки наред и даже се опитвал да прави същото с някои високопоставени дами, но нещо не му се получило. От страх да не ме изкараш руски шпионин, това го знам от големия български банкер, Атанас Буров. Та може и да се окажат верни слуховете, че няколко отмъстителни циганета са му видели сметката по много жесток начин. Е да русофоб е бил човечеца и има защо. Когато руснаците са загивали за неговата свобода, той се е криел. И аз да бях на неговото място и аз щях да ги мразя. Антиподи, бе пич. Тебе да не би да те е страх от гробове, че чак си мислиш, че хората ще заекват?

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8676 Неутрално

  Партия "Прокуратура". Много точно казано.

 24. 24 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Точната дума е:

  ИНКВИЗИЦИЯ

 25. 25 Профил на goro6
  goro6
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  До коментар [#12] от "tacheaux":Ташо, ти тъшак ли си правиш. Благодаря, не бях се смял толкова от доста време. Шегаджия! Тримата глупаци на Доньо Донев ряпа да ядат. Уникален си. Още веднъж благодаря.

 26. 26 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 2081 Неутрално

  Независима? Прокуратурата, като нова формация? Стигате, бре, другари, от нея или нищо не зависи или са на всяка манджа мерудия!

  Малинчо
 27. 27 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 2081 Весело

  До коментар [#12] от "tacheaux":

  И сега ли, бре, Ташков? Ако така се "смята" у нас, е добре да се знае кой го смята. Ако е бедният народец - не си прав тотално. Ако са прокураторите - се самозаблуждаваш. Ако твърдиш, че са властимащите - направо лъжеш! Но историята говори на онези, които чуват или четат, но и разбират матрияла...

  Малинчо
 28. 28 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 649 Неутрално
 29. 29 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 3307 Неутрално

  До коментар [#19] от "ДядоЙоцо":

  Със сигурност ще гориш в ада, рубладжиецо, за кощунството си спрямо Стамболов.

 30. 30 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  До коментар [#20] от "tosho_toto":

  да де.. само че този да е наш човек да удря само другите. забелязвам, че гордостта на лилавите "съдебната реформа" е толкова объркано понятие дори и на глашатаите им , че даже и най -върлите форумни потдържници не могат да кажат що е това.

  Защо изхвърлихте от форума dogwoman????
 31. 31 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  другото е по-интересно тоз що не направи тези "велики изводи", когато преди изборите разкарваха цветанов като мечка...

  Защо изхвърлихте от форума dogwoman????
 32. 32 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1392 Любопитно

  Този път имам само един въпрос към Смилов.Кога в БГ не Е било времето на Бай Ганьо?
  Всичко друго е едно към едно.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 33. 33 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2854 Неутрално

  "От действията на политическа формация "Прокуратура" става видно, че тя твърдо смята да се "коалира" с управляващото ядро от ГЕРБ и ДПС."

  Което е огромна грешка на ГЕРБ. В момента може да им е удобно, но пропускат, че формацията "Прокуратура" се коалира с тях не защото са ГЕРБ, а защото са управляващи. Обаче в момента, в който вече не са - о, майко мила! - прокуратурата така бързо и здраво ще се коалира с новите управляващи, че ще им разкатае фамилията. Няма да чака да й посочват - скалповете за сваляне са набелязани още от сега.
  Някой ще попита - а ДПС? Какво за ДПС - те са винаги управляващи. Затова прокуратурата се държи здраво за тях.

 34. 34 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Отлично написано, г-н Смилов!

 35. 35 Профил на ДядоЙоцо
  ДядоЙоцо
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#19] от "ДядоЙоцо":Със сигурност ще гориш в ада, рубладжиецо, за кощунството си спрямо Стамболов.
  —цитат от коментар 29 на Practic


  Съмнявам се ... мога да ти гарантирам обаче, че Стамболов е бил сатрап, крадец на едро и убиец, подобно на наш Бокич Тикваров. За това, което казах по-долу има документи и свидетелски показания, Също има неоспорими доказателства за повече от 100 бивши хайдути, с които се е разправил без съд и присъда след Освобождението. Няма пък да ти казвам колко е откраднал, след като е станал министър-председател. Поразрови се и се ограмоти ако обичаш.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 472 Весело

  '... В България възниква нова формация, която условно можем да наречем "Прокуратура" ...'
  ------

  тази формация е малко встрани от десятката. чакам с нетърпение млади и агресивни юристи да създадат фирма, която да преследва всички с власт, които нарушават законите.

  уравнението по което те трябва да работят (или по-скоро неравенството) е, че ако някой е влезнал беден в политиката а сега е (или излиза от нея) богат, това означава, че е крал. просто и ясно, материален баланс; да съдят всичко забогатяло де мърда.

  фирмата би могла да стартира с донации от данакоплатците. ако 1М българи дарят по 100 лв, забавата ще стартира с 100 М лева и корупцията ще бъде разформатирана по шевовете за 3 - 4 години. като начало, аз лично бих дарил 1000 лв.

 38. 38 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  Склонен съм да се съглася с всяка една дума от написаното от Д. Смилов. Тезата му е ясна и обоснована с твърде много убедителни примери от страна на самата Прокуратура, че действа избирателно, непрофесионално, в полза на собствени политически предпочитания.

  Обаче: специално си търсех в статията нещо, казано за Иванчева и Петрова и то е: "показни акции с излишни от процесуална гледна точка фойерверки като броене на пари на улицата; жени в белезници и букаи, обвиняеми в клетки за канибали, репортажи от гардероби и т.н."


  Стоп, за малко: с "жени в белезници и букаи, обвиняеми в клетки за канибали, репортажи от гардероби и т.н." също съм съгласен, че е безкрайно неадекватно, макар формално това да е работа на МП - т.нар. "Съдебна охрана", но тя е работа на министерството, а не на прокуратурата. Това - както и да е (т.е. претенцията на Смилов, колкото и да е оправдана, не е с формален адресат Прокуратурата на РБ).

  Но специално за думите: "... показни акции с излишни от процесуална гледна точка фойерверки като броене на пари на улицата" - тук вече ми се налага рязко да не се съглася със Смилов (не по принципни съображения за/против нашата прокуратура, а на коренно различна база). И тя е: в този случай прокуратурата може да се е активирала по политически предпочитания, в услуга на властта и пр. нейни грозни характеристики. Само че има един много, много важен момент, който не трябва да се пропуска. В случая (и далеч не само по мой собствен нюх) май се касае за действителен и брутален рушвет от Иванчева и Петрова. И той трябва да бъде наказан (за какво иначе сме общество). А за да бъде наказан, трябва да бъде доказан. А за да бъде доказан - ако добросъвестно се поставим на мястото на всеки прокурор, който иска да закове престъпника - "броенето на пари на улицата" беше най-стриктният по НПК път към справедливост по делото... Затова - нека не вменяваме това като грях на прокуратурата. Обратната страна на този медал е просто глупостта обществото да бъде надиграно от две грозни рушветчийки. Това последното е най-меко казано неприемливо. И по-ясно - чиста глупост...

 39. 39 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12655 Неутрално

  Отличен анализ!
  Много проблеми създава "партията" прокуратура:
  - елиминира опозицията
  - държи се като бухалка
  - "работи" като куче-пазач на силните на деня
  - променя си "годподаря" след изборите (до следващите избори)
  - корумпира се с желание
  - корумпира и другите себеподобни
  - не търси корумпирани
  Ерго не е ефективна като прокуратура, но е много успешна като партия...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 40. 40 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4296 Весело

  До коментар [#19] от "ДядоЙоцо":

  Всичко сте способни да фекализирате, страшни измекяри сте това комунистите!

  klimentm
 41. 41 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 1270 Весело

  Начи не били няма ляво, няма дясно, ами автентичните са си направо анархисти. След прокуратурата, как не се е сетил аФтора, да закрием и полицията, и тогава ще стане такъв умнокрасив рай, че само си викам дано :)

  Смиловщини, по големи безсмислици отдавна не бях чел :)

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 42. 42 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  Прокуратурата и в мазето не е.
  Там са циганите, а прокуратурата я няма.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 43. 43 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Много добър текст!!!Жалко, че Цацаров не чете......
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  Чете, чете той...

 44. 44 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  До коментар [#43] от "evpetra":

  Чете, ама нищо не вдява.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 45. 45 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  До коментар [#21] от "сидер":

  Обикновено не влизам в диалог с герберастки тролове, но понеже виждам, че си се хванал за израза "прокуратурата да слезе долу до адвокатурата" ще поясня какво значи това. Не толкова на теб, защото четенето с разбиране не е силната страна на милиционерите, а за колегите съфорумци, защото смятам, че ще им е интересно.
  Така.
  Предполагам всеки е виждал в американските филми тамошните съдебни зали - най-високо, зад масивно махагоново бюро в разкошен стол се е разположил съдията. Вляво от него, на постамент се намират дванадесетте съдебни заседатели. И сега внимание - пред съдията ДОЛУ на нивото на залата и равно отдалечени от съдията са местата на адвокатите и на прокурорите. Това е по англосаксонската система. Горе долу така изглежда съдебната зала и при континенталната правна система. Без съдебните заседатели, които са доста по-малко и са позиционирани до съдията (съдиите).
  Изродената ни система, тежко увредена от руските делюзии на Вишински, обаче поставя де факто прокурора НА НИВОТО на съдията. И докато това не се промени, докато прокуратурата не бъде извадена от съдебната система, докато прокурора не заеме полагащото му се място долу до адвоката и на равно разстояние от съдията, няма да има правосъдие, няма да има върховенство на закона, няма да има правова държава.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 46. 46 Профил на Жълто паве
  Жълто паве
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  Смилов се познава още по заглавието.

  Само не разбрах защо ги нарича партия. Май защото твърде често се показвали путиливизора. Тоест притеснен е от това че прокуратурата напоследък се защитава от медийните нападки на олигарсите, вместо да си подаде и другата буза.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 47. 47 Профил на Жълто паве
  Жълто паве
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  До коментар [#37] от "Brother Felonious":

  1. Не може юристи да направят нещо смислено и работещо. Юристите са хора лишени от здрав разум, и изобщо не разбират думи като морал, ценности, принципи.

  2. Такава фирма вече има. Казва се КОНПИ. Работи добре, щом всички олигархични медии вият като линейки срещу нея.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 48. 48 Профил на ДядоЙоцо
  ДядоЙоцо
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#19] от "ДядоЙоцо":Всичко сте способни да фекализирате, страшни измекяри сте това комунистите!
  —цитат от коментар 40 на klimentm


  Аз съм "комунист" точно толкова, колкото ти си "десен" моето дете ...

 49. 49 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  До коментар [#12] от "tacheaux":

  +++

 50. 50 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  До коментар [#43] от "evpetra":Чете, ама нищо не вдява.
  —цитат от коментар 44 на Росен съм аз Путлер капут


  Напротив! Ако не вдяваше, нямаше да преследва издателите на малкото независими медии.

 51. 51 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 1046 Разстроено

  България е страна на парадоксите. Сега се появи още един?!
  Де да беше само един!

  До коментар [#2] от "selqnin":
  Много добър текст!!!
  Жалко, че Цацаров не чете.....

  Цацата дали чете или не какво значение има, важно е какво пише?!

 52. 52 Профил на nonsens2
  nonsens2
  Рейтинг: 667 Весело

  До коментар [#14] от "tacheaux":

  И да не е виновна баба ми!
  Ако българинът не беше толкова гламав, ако беше поне малко политически грамотен, ако не харесваше корумпираните властници , които биха могли да му осигурят незаслужен комфорт, нищо от това нямаше да му се случва! А той си харесва дереджето, но като срамежлива девица, мрънка ли не мрънка! И си ги възпроизвежда като по калъп все същите, все същите, и така до вовеки веков, май!
  Що? Нещо лошо ли казах?

 53. 53 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  ...Почти всички министри на РБ във второто правителство на Борисов са обвиняеми за нещо. ...
  —цитат от коментар 14 на tacheaux

  Повечето от тях основателно.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 54. 54 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  И като е светлолик, и с бяла кожа ..какво ? Къде отиваме като общество ? Как всеки може да направи личен ЖИТЕЙСКИ план в това което се предлага за НОРМАЛНО. Извън ценността пари .....друго в обществото не звучи. Ако теглим чертата на ТРЕТАТА БЪЛГАРСКА държава , тя и в капиталистически ,и в социалистически вариант не бе добра за БЪЛГАРИЯ. Да преизградим системите България отново , столицата отново ..и тн . Ако не се предложи нова СИСТЕМА, друга България може и да няма ...., освен ако нашите братовчеди около КАЗАН ( Воложка България) не се прекръстят отново на българи !!

 55. 55 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  До коментар [#45] от "BG Territory":

  +++++++++++++++

 56. 56 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#45] от "BG Territory":
  Напълно съм съгласен с вас.
  Вън прокуратурата от Съдебната власт, където не и е мястото!

 57. 57 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 621 Неутрално

  В България има и други парадокси.
  Единия е правосъдната ни система.

  Иван Костов е за съд!
 58. 58 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3068 Неутрално

  До коментар [#9] от "сидер":
  Че ние и сега нямаме прокуратура на практика. А иначе това, което предлагате е едно от добрите решения.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 59. 59 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Да боравим с точните термини. Цацаротурата не е проправителствена, а червена.

 60. 60 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#47] от "Обществен деятел":

  в страните с добре функциониращо законодателство има адвокати, които, за да просъществуват, гонят линейките (след катастрофи), търсят грешки в лекарски решения, дебнат работодатели и политици, и т.н. тези лешояди са на последно место моралисти, но имат положителна функция в обществото. тази функция се дефинира с 3 думи: страх лозе пази. понякога осъдените плащат десетки милиони. ако погледнем на една системата като цяло, има ли значение кой ще налага законите, които евентуално са добри и трябва да са в сила за всички? един ден такива юристи ще се появят и в БГ.

 61. 61 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 721 Неутрално

  До коментар [#56] от "Jordan J":

  Разбира се. Мястото на прокуратурата е в изпълнителната власт. А съдебната власт трябва да бъде самостоятелна и независима. Сега тя е контролирана и ръководена от Цацаров и сие.

 62. 62 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1199 Весело

  Забелязвам, че и двете обущенца на аФторчето го стягат и то много, ама направо нетърпимо! Дясното обущенце например, много му пристяга и убива за това, че „Тази медийна активност тече на фона на показни акции с излишни от процесуална гледна точка фойерверки като броене на пари на улицата, жени в белезници и букаи, обвиняеми в клетки за канибали, репортажи от гардероби и т.н.“! По-горе в един друг коментар на колега от форума бе обстойно изяснено за това „броене на пари на улицата“! Мен лично тези „клетки за канибали“ страшно ме покъртиха! Виж ти, колко нахална била прокуроратурата в лицето на главния прокурор, че да ходи непоканена по студията и да разчита на „систематична медийна подкрепа от страна на проправителствената преса и е критикувана само от опозиционни медии“. Ще съм много благодарен, ако някой ми изясни що е това „проправителствената преса“? Може би „Прас-Прес“? И в коя точно „опозиционна медия“ главният прокурор е критикуван? М? Сега за другото аФторско обущенце! Ах, как нетърпимо стяга и убива на нежните аФторски краченца - „За някои тази политика със сигурност е много удобна. За тези например, които искат в аферата КТБ виновен да излезе само и единствено Цветан Василев“. Какъв плам, каква унищожителна риторика! Затова сега в прокуратурата се щурат боси и разчорлени и умират от притеснение да не би да арестуват по погрешка някой, който и без това вече е разследван, дължи купища пари, запорирани са му всички имоти, щото храбрия аФтор ще им одере кожичките и ще ги просне на дувара на свободното слово да се сушат за назидание на всички, които посягат на невинни олигарси! Ама и хубава мечешка услуга прави аФторчето, не може да не му се признае! На печелившите – честито! Да имат парички да спонсорират баш таквизи аФторчета!

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK