"Безобидните" проявления на всекидневния комунизъм

От музея на социалистическото изкуство

© Анелия Николова

От музея на социалистическото изкуствоОпитвам се да избягвам да пиша за нещата от всекидневието, които оставят горчив привкус в душите ни, изсмукват от тях естествената радост и лекота, бавно ги отравят. Напротив, опитвам се да пиша за доброто и смисленото около нас, натам да насочваме вниманието си, а не към тяхното отрицание. Но днес ще направя изключение, защото това, което видях, е толкова фрапантно и скандално, че искам да размишляваме заедно – как се реагира на такива прояви, как им се противостои, как се създава противоотрова?


Опашка пред гише. Момиче разговаря с чиновничката от гишето все по-разгорещено. От спора им се разбира, че чиновничката е объркала документите, загубила е един от тях, момичето трябва да идва отново, да чака за нова бележка, да подава нова молба и т. н, всичко отначало, и то без да има никаква вина. Чиновничката признава с половин уста небрежността си и гледа всякак да я замаже. Момичето огорчено казва – госпожо, аз също съм на работа, броят ми се часовете, през които отсъствам, натрупват ми се задължения, моля ви, бъдете по-внимателна с документите, с които работите. Чиновничката се прави, че не е чула думите на момичето. И изневиделица се обажда един господин от недългата "опашка", около седемдесет и няколко годишен, с интелигентен на пръв поглед вид, средностатистически български пенсионер – я стига с тия претенции на принцеса от Падуа, ма!


Мечка да се беше появила сред опашката на гишето, нямаше да останем тъй слисани.
Господинът се обърна назад в очакване на овации за остроумието си. Видя само втрещени погледи. Онемяването на гражданите явно го поощри да продължи: Претенции ще ми има тая! Аз да ти бях мъж – като гнида щях да те смачкам, ей тъй! И той показа с нокът върху повърхността на гишето как се смачква гнида.
Пак се огледа назад в очакване да получи одобрение, срещна само все по-враждебно мълчание, което обаче ни най-малко не го обезсърчи.


Защото жените сте глупави и празни, просто защото сте жени. Тук вече някой не се сдържа и изрази на висок глас несъгласието си. А господинът само това и чакаше, размаха бастуна си за по-внушително и се развика. А защо жените не играят шах? Някой може ли да ми даде отговор на този въпрос? Обръщаше се вече към хората от всички опашки по всички гишета, беше завладял вниманието им и нямаше лесно да го изпусне. Защо, защо няма турнири по шах за жени? – триумфално ръкомахаше и задаваше победоносния си въпрос.


Ако това бяха реплики от някой разказ, бихме си казали, че е лоша литература, която търси евтина ефектност, словоблудства и се заиграва с низките инстинкти. Но се случи пред очите ми, прониза ушите ми.


Зад мен една млада жена първа изгуби търпение и започна да говори в защита на женския пол. Ама ти с дългия нос, разкрещя се още повече господинът, я стига си бучала, явно много малко шамари си яла, я да дойдеш при мене, да видиш как щях да съм те намлатил досега.


И аз не издържах, включих се в разгарящото се възмущение – в кой век живеете, драги господине, в коя страна? Той се направи, че не чува, но най-сетне млъкна.


Казах си – сигурно човекът е на много повече от седемдесет години, няма смисъл от какъвто и да е диалог. Просто трябваше да бъде оставен на мира да изговори, каквото има и да спре. Спогледахме се с останалите хора, обменихме няколко наблюдения, междувременно дойде неговият ред, той пропадна в административната бездна и повече не чухме и дума от него.


Излязох извън сградата, поех си дълбоко въздух, но усещах, че вътрешно треперя, че тази случка ще се забие като свредел в съзнанието ми, че няма да успея скоро да се откъсна от нея. Тя не само не заглъхваше с течение на деня, напротив, въпросите дълбаеха в съзнанието ми един след друг, все по-болезнени.


Какви деца е възпитал този човек? Как се е чувствала съпругата му? Как общува с внуците си, какво им говори? А ако има внучка? Бие ли я? Какво е работил? Военен? Милиционер? Чиновник в някоя служба? Какви са политическите му убеждения?


Неволно рисувах образа на този човек на млади години. Разполагал е с някаква власт, чрез която безпощадно е мачкал хората, бил е инструмент на тоталитарната държавна машина. Как иначе може да се обясни това непредизвикано агресивно отношение. Именно тоталитарната машина е изградила у него този характер. Машината беше олицетворение на властта, а гражданинът беше безправна гнида, която винаги може да бъде смачкана, както той с изразителен жест показа, гражданите можеха да бъдат прибирани с камионетки през нощта, въдворявани в някое далечно село за двайсет и четири часа, в домовете им можеха да се настаняват партийни началници, издигащи се в службата, за тях бяха създавани специални закони, които ги правеха недосегаеми.


Това беше прехваленото "безкласово общество", а този човек пред гишето беше едно болтче от него. В неговото съзнание чиновникът зад гишето продължаваше да бъде недосегаем, а гражданинът пред гишето имаше право само на безропотно мълчание.


Съзнанието на този човек беше бетонирано в тоталитаризма, той за него беше върховното достижение на човешкия прогрес, той му беше осигурил земния рай. Всички промени, които се бяха случили, за него бяха заключени в клишетата на класовата борба и международния империализъм.


Не можех да си представя този човек по друг начин, нито да намеря друго обяснение за грубостта, агресивността и мизантропията му. Не мога да намеря никаква човешка причина да се нахвърли върху едно непознато момиче с такава злост, да не може да прецени, че момичето е ощетено от некадърността на чиновничката и че е в правото си да ѝ направи забележка.


Човекът беше жертва на своето време. Мирогледът на цяла една епоха се съдържаше в неговите ругатни. Бил сред господарите в онази система, но в същото време е станал нейна жертва. Нейната черно-бяла войнстваща агресивност се е просмукала в него, направила го е част от своя механизъм, лишила го е от собствената му личност и от естествената човечност, с която се раждаме. Не, това не беше психическо или старческо заболяване, а непоправима идеологическа увреденост, която продължава да се чувства в правото си да мачка.


Така донякъде си обяснявах недопустимото му поведение, но не можех да си обясня как е живял в семейството, как се е отнасял с близките си. Дали децата му и внуците му са негови копия, по същия начин ли ругаят и се нахвърлят върху хората? Защото всички знаем, че семейството слага най-траен отпечатък върху нашите характери, най-силно от всичко влияе на формирането на нашите личности. Та този човек сигурно е отгледал една дузина подобни на него деформирани, безпардонни, несправедливи, агресивни грубияни! Страшно е като си го помисли човек! Но как иначе да си обясним агресивната грубиянщина, с която се сблъскваме толкова често?


Хората, които неочаквано и неволно попаднахме в периметъра на този човек, онемяхме втрещено, не намерихме начин да му се противопоставим, бяхме като безпомощни пред него. Може би трябваше да бъдем по-остри и непримирими, а не знаехме как.


Или пък най-добрият начин е да се реагира с пълно безмълвие, за да не се предава заразата.


Текстът е от портала "Култура"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (128)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Кой знае каква злобна баба си има вкъщи тоя пенсионер.

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3268 Неутрално

  Туй само софиянец може да го направи.

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  Теодора Димова е перфектна както в усета, така и в разказа за онова, което Хана Аренд наричаше "банализиране на Злото"!!!
  РЕСПЕКТ за Теодори Димова!
  Позор за комунистическият манталитет!

 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Цяла статия за размененени няколко думи с един обикновен пенсионер.
  Явно изтрещял от дългото редене на опашката.
  Щом накрая не стана дума за насилието над жените и нуждата от истанбулската конвенция пак добре.
  А иначе комунизъм никога не е имало.
  Освен в книгите...

 5. 5 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Или пък най-добрият начин е да се реагира с пълно безмълвие, за да не се предава заразата.

  НЕ!!Това е най-лесният, най-страхливия и позорен начин!!!Не трябва да се оставя нито една подобна ситуация, без някой да му каже, че е прост, нагъл, долен комунист!!!И ако това не е достатъчно, да му се покаже и физически дори - ритни му бастуна, бутни му каскета.Защото заради мълчание и подминаване, сме на това дередже и защото подобни старци, възпитаха децата и внуците си, че тогава е било манна небесна, все едно.
  И всяка, дори дребна, нередност - пререждане на опашка, подмятане някакво - показва, как сме се озовали тук.С мълчание и с онзи страх, който комунистите наложиха и живее все още в много хора.

 6. 6 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 225 Весело

  Комунизъм, тоталитаризъм, чиновник, отношение към жените, абе що и един имигрант или ром не добавихте!?

 7. 7 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Поредна поръчка в защита на онеправданите жени??? Отворих статията с надеждата да видя извадени на показ наистина някакви всекидневни проявления на комунизма, показващи до каква степен обществото ни още е болно заради ония 45 години. А ме занимават с глупостите на някакъв дядка (ако са истина). На такъв дядо от някоя опашка обикновено хората се споглеждат многозначително и казата "да, добре дядо, щом казваш така е", а не сядат да пишат прочувстени статии. Просто дядото е вече ментално в друго измерение.

 8. 8 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  Това все едно е нашият форумен приятел Мусаши.

 9. 9 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1000 Неутрално
 10. 10 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3268 Неутрално

  Борбата с ретроградния социалистически морал, дълг и призвание на всеки джендър.

 11. 11 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1884 Разстроено

  Отвратителен комплексиран изкуфял дъртак. Светът е пълен с такива. Далеч не е нужно да е бил еди-какъв-си, както си го представя авторката, която стига до глобални заключения за ежедневното зло на комунизма. Той ни е навлякъл много по-големи и страшни злини, от които още не можем да се отървем. Отвратителният изкуфял дъртак е най-малкият ни проблем.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 12. 12 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 279 Разстроено

  Скандална гнусотия. Браво за адекватната реакция на хората срещу този комплексар. В края на 1989 г. мисля че партийните членове наброяват близо милион души – справка в Уикипедия и сами си направете сметката в какъв ад живеем, завещан от Тато и сие. Гнус!

  www.commcrime.blogspot.com
 13. 13 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Епа и тозий форум Инстанбулската се смята за женедистка изгъзица и провокация срещу българщината.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 14. 14 Профил на donald brawnight
  donald brawnight
  Рейтинг: 288 Неутрално

  А на снимката,"статуи от музея на социалистическото изкуство",виждаме как Цола Драгойчева и Митка Гръбчева,излизат с гюм в ръцете,от поредната ограбена мандра.Митка даже е натъпкала и буци сирене в партизанската торба,метната на лявото ѝ рамо....

 15. 15 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3027 Неутрално

  Димова ви впряга и възпитава.....
  Старецът е измислен......

  Еретик
 16. 16 Профил на topal
  topal
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Няма лечение. Комунизмът в главата няма лечение. Няма смисъл да се говори с него, да му се опонира или доказва каквото и да било. Все едо отсреща има чугун - такъв е резултатът. Просто го подмини, а навън погледни небето и подишай дълбоко.

 17. 17 Профил на topal
  topal
  Рейтинг: 340 Неутрално

  И не искам да засегна когото и да било; имам си един такъв - да е жив и здрав.

 18. 18 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4349 Неутрално

  До коментар [#4] от "НеКой":

  Така е, в България имаше някакъв ориенталски вариант на болшевизма. Авторката можеше да се върне към етапа на родовите вражди, "брат убивал брата за парче земя", "Гераците" и т.н., но е истина и факта че моноидеологическата среда на т.н. "социализъм" даде възможност за развитие на много примитивни манталитети, включително и на самодоволната ограниченост понякога прикривана с диплом за "вишу".

 19. 19 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 517 Неутрално

  "Та този човек сигурно е отгледал една дузина подобни на него деформирани, безпардонни, несправедливи, агресивни грубияни"
  Възможно е и обратното, да е отгледал безволеви и апатични хора, защото непрекъснато ги е мачкал и моделирал. Зависи от случая, при всички положения не е отгледал свестни хора, защото и в семейството е бил деспот и тиранин.

 20. 20 Профил на inspektora
  inspektora
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Не съм сигурен, че на един женомразец и сексист простак непременно трябва да му се приписва комунистическа идеология, само заради възрастта му. Мога да уверя авторката, че съществуват много такива индивиди у нас и по света на всякаква възраст, без никаква връзка с комунизма.

 21. 21 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#20] от "inspektora":

  Точно.
  Както и че има достатъчно жени мъжемразки, за които също може да се напише подобна статия при достатъчно добро желание.
  Ама така е по-удобно - и комунизъм и Метто в една статия.

 22. 22 Профил на Unplug
  Unplug
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Тъп комунист. Кажи му го и ще млъкне.

  All ideologies are idiotic, whether religious or political, for it is conceptual thinking, the conceptual word, which has so unfortunately divided man.
 23. 23 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Цяла статия за размененени няколко думи с един обикновен пенсионер.Явно изтрещял от дългото редене на опашката.Щом накрая не стана дума за насилието над жените и нуждата от истанбулската конвенция пак добре.А иначе комунизъм никога не е имало.Освен в книгите...
  —цитат от коментар 4 на НеКой


  Мдаа, соросоиди, либерасти и разни джендъри си позволяват да пишат за българския мачо - здрав , прав, полов атлет, дето от Зоапод гледат да го наведат, ама ние се не навеждаме. Бай Тошо е велик, комунизъм не е имало, българите са най-умни на света, но има световна конспирация да се изявим, семето ни е най-старото и сме супер велики.
  България на три морета, Меркел е джендърка Маркон е левичар либераст, евала на Брекзит Путин е велик.
  Няма по нагли и прости от комунетата и мутиралите им форми - гербаристите.

 24. 24 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3244 Неутрално

  До коментар [#5] от "Капабланка":

  ....Не трябва да се оставя нито една подобна ситуация, без някой да му каже, че е прост, нагъл, долен комунист!!!...
  —цитат от коментар 5 на Капабланка


  Няма смисъл. Той си го знае. По-добре би било да го попитат защо пък принцеса от Падуа. Или да му обяснят, че България има световен шампион по шахмат за жени. А най-много шампионки има Съветският съюз. Въобще да го съсипат от бъзик. Убий тъпанара с присмех!

 25. 25 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Не съм сигурен, че на един женомразец и сексист простак непременно трябва да му се приписва комунистическа идеология, само заради възрастта му. Мога да уверя авторката, че съществуват много такива индивиди у нас и по света на всякаква възраст, без никаква връзка с комунизма.
  —цитат от коментар 20 на inspektora


  Е да де, но понятието комунизъм в изкривеното съзнание на някои наши джендърни либерастачета е ключът, който отключва всяка врата и обяснява всяка ситуация.

 26. 25 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Ето какъв материал гласува за БСП. За щастие биологията е неумолима ..

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 27. 27 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3786 Неутрално

  Цяла статия за размененени няколко думи с един обикновен пенсионер.Явно изтрещял от дългото редене на опашката.Щом накрая не стана дума за насилието над жените и нуждата от истанбулската конвенция пак добре.А иначе комунизъм никога не е имало.Освен в книгите...
  —цитат от коментар 4 на НеКой


  Не става дума за невъзможността такъв измислен..."строй" да съществува, а за чуковете и сърповете, които все още съществуват в главите на някои.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 28. 28 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1659 Любопитно

  До коментар [#4] от "НеКой":


  Цяла статия за размененени няколко думи с един обикновен пенсионер.Явно изтрещял от дългото редене на опашката.Щом накрая не стана дума за насилието над жените и нуждата от истанбулската конвенция пак добре.А иначе комунизъм никога не е имало.Освен в книгите...
  —цитат от коментар 4 на НеКой


  Ей го на, един който мисли като червения дядка...а може би си му син?

 29. 29 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3046 Весело

  Простаци да търси човек! Те са навсякъде.
  Споровете с тях са губене на време.
  На един такъв, дето без причина ми се нахвърли с ругатни му казах:
  "Знаеш ли кой е брат ми, бе? Ей сега му се обаждам да те проследи и да те спука от бой!"

  Сви си перките, не гъкна и се изниза. Такъв с аргументи не можеш да надприказваш, само повече го настървяваш. Простакът разбира само от заплахи и груба сила.

 30. 30 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3244 Весело

  До коментар [#28] от "BiGman1":

  "Ей го на, един който мисли като червения дядка...а може би си му син?"

  Не бе, той е самият този НеКой!

 31. 31 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1664 Весело

  Кой го съчини този разказ? :)

  В Русия съм! В Русия съм!
 32. 32 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8169 Неутрално

  Няма никакъв старец !
  Това е поредната изсмукана пропаганда !

  [email protected]
 33. 33 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Познавам лично двама такива.
  Единият беше навремето комунист някакъв, а другият - обикновен чукундур.
  Нито времето ги променя, нито нищо. Но и са самички като кучета и никой не ще общо с тях.

  Доброто е заразно
 34. 34 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  До коментар [#4] от "НеКой":  ...А иначе комунизъм никога не е имало.Освен в книгите...
  —цитат от коментар 4 на НеКой

  ..и в още 10-на страни.

  Така е, то и фашизъм и национализъм никога не е имало. Освен в Италия и Германия...

 35. 35 Профил на Unplug
  Unplug
  Рейтинг: 225 Весело

  От къде да знае, че жените играят шах?
  Редно е в рубриката за спорт да намерите място и за шахмат. Да кажете на дядото коя е Антоанета Петрова...

  All ideologies are idiotic, whether religious or political, for it is conceptual thinking, the conceptual word, which has so unfortunately divided man.
 36. 36 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1659 Весело

  Като чета коментарите, явно тоя чугун е възпитал много хора тук...брилянтни чугуни с полирани до блясък мозъци...венсеремос другари, мачкайте жените и слабите като гниди...и се молете да не ме срещнете...

 37. 37 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#34] от "lz73":

  Ти между социализъм и комунизъм правиш ли разлика?

 38. 38 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  Българката Антоанета Стефанова е българска шахматистка, десета световна шампионка по шахмат (2004 – 2006), млада, съвременна жена, не другарка.
  Уви, соца е промил болшинството мозъци у нас.
  И поради това търпим управление и издевателства на нищожества.

 39. 39 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3702 Весело

  До коментар [#25] от "von_seeckt":

  и не само врати отключва , а и нпо кесии

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 40. 40 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  В мен е останало чувството за вина, което ми е насадено от подобен тип учители по времето на социализма. Сутрин минавахме през шпалир от учители, които ни оглеждаха от глава до пети — прическата (ако е дълга коса — на плитки поне 3 пъти преплетени, ако е къса — до ушите), дължината на престилката (какво дърпане надолу падаше пред входа на гимназията ), ноктите изрязани (какъв ти лак!), барети, емблеми и какво ли не. Имаше грубияни, които не просто те връщаха да се пострижеш примерно, ами така те обиждаха и унижаваха пред всички, че да не смееш да погледнеш после съучениците си от срам. А недай си Боже пък да си дошъл с ненаучен урок или без домашно — позор! Този комплекс за виновност ми е наследството от комунизма.

 41. 41 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3026 Любопитно

  До коментар [#39] от "дерибеев":


  До коментар [#37] от "НеКой":


  До коментар [#32] от "karabastun":


  До коментар [#31] от "Веселин Дечев":

  Явно този описан дърт шумкар и бивш ЗКПЧ ви е баща!!!Самодоволни простаци,които сеят "мозък" и обяснват какво е било,колко били работили ...какви малки пенЦии вземалЕ...и т.х.И като "наШте дойдат на власт ......Онзи ден един такъв се пенявеше в метрото!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 42. 42 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Измислена история, т. е. пак пропаганда. :-) Доста долнокачесвена!! :-( Точно както я правят болшевиките. За съжаление техните "проявления" изобщо не са безобидни! :-(

 43. 43 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#41] от "Willy Messerschmitt":

  Щом обиждаш, значи си либерал.
  Такива сте си били винаги, ниска топка.
  Като за 2 %.

 44. 44 Профил на v.surovina
  v.surovina
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Авторката като в петното на Роршах е видяла в агресивния дядка своите собствени травми от комунизма, а от краткото му избухване и също толкова краткото описание на това избухване няма как да задълбаем кой е, защо е, как се стига до това поведение - но може би и не трябва, в едно е права - женомразството се проявява от хора във всяка възраст, с всяко образование, с всякакви политически предпочитания.

 45. 45 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Не безмълвие,а демонстративно игнориране е най0добрият начин да се реагира в такива ситуации.Може и някое подигравателно подматяне от рода "При такъв друго освен въшка няма какво да стои".И най-вероятно е или под-чехъл и избива комплекси,или не рмал жена,щото определено е сред последния избор за съжителство и контакти,дори по-зле от нищо,та или няма деца ,или авторитета му сред тях е нулев.Едва ли е бил някога не само сред силните,но и сред приемливо живеещите ,и српоред себе си и според околните.Пълно нищожество,което се е опитало да бъде забелязано и за съжаление е успяло и шще повтори.

 46. 46 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1664 Весело

  Българката Антоанета Стефанова е българска шахматистка, десета световна шампионка по шахмат (2004 – 2006), млада, съвременна жена
  —цитат от коментар 38 на Лелка


  Но не е играла срещу мъже. Тоест шампионството й нищо не струва.
  Защо има отделни категории мъже/жени? Нали сме равни? ;)

  В Русия съм! В Русия съм!
 47. 47 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  До коментар [#40] от "Fiji":

  Простакът си е такъв по природа: мачка тези, над които има власт и се страхува от по-силните от него.
  Като му се отнеме властта го избива на словесна агресия и то към непознати за да си повдигне самочувствието.
  Заплашиш ли го по някакъв начин така, че наистина да се почувства застрашен веднага свива перките.

 48. 48 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Българката Антоанета Стефанова е българска шахматистка, десета световна шампионка по шахмат (2004 – 2006), млада, съвременна жена, не другарка.Уви, соца е промил болшинството мозъци у нас. И поради това търпим управление и издевателства на нищожества.
  —цитат от коментар 38 на Лелка


  За най-голямо съжаление се оказва, че капиталистическите общества не са по-добре застраховани от простащина и насилие от социалистическите. Проблемът не е толкова в системата, по-важно е кой и как я ръководи. Жертвите на насилие в САЩ са много(леглани оръжия, ако се сещате).

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 49. 49 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  До коментар [#37] от "НеКой":


  До коментар [#34] от "lz73":Ти между социализъм и комунизъм правиш ли разлика?
  —цитат от коментар 37 на НеКой


  Верно ли питаш?
  СоциализЪмът в България беше строен от комунистическа партия, а капитализмът ос социалистическа...
  Под "комунист" разбирам едно такова нещо, което ако го опиша, модераторите че ме баннат за 20 години...Вие може да си го наричате и социалист, и гербаджия и въобще както си искате...

 50. 50 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#4] от "НеКой":Така е, в България имаше някакъв ориенталски вариант на болшевизма. Авторката можеше да се върне към етапа на родовите вражди, "брат убивал брата за парче земя", "Гераците" и т.н., но е истина и факта че моноидеологическата среда на т.н. "социализъм" даде възможност за развитие на много примитивни манталитети, включително и на самодоволната ограниченост понякога прикривана с диплом за "вишу".
  —цитат от коментар 18 на daskal1


  Те са навсякъде, даскале. Простащината е навсякъде, а братоубийството е Библейска история. Нищо ново под слънцето. Мен ме пререждат баби, но се правя, че не ги забелязвам. Това да са ни проблемите. Възрастни хора, повечето са от друг свят, и с проблеми, които младите не разбират, защото не са били на тяхно място(възраст).

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 51. 51 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3268 Неутрално

  Случка от социализъюа. 80те години по обяд. Средношколец чака автобус по обяд след училище. Идва съсухрен дядка и вдига лют скандал с размахване на бастун и закани да го докладва в училище, че не е станал навреме да отстъпи място на пейката. Най-интересното. Намесва се друг гражданин в защита на ученика, който разпознава дядото като един от "бившите" капиталисти.
  Та може тоя да е син на оня дядка. Освен това комунистите не си падаха по откритите конфронтации. Дай им шушу-мушу, неправилен мириглед и доноси зад гърба.

 52. 52 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Тъп комунист. Кажи му го и ще млъкне.
  —цитат от коментар 22 на Кайлас


  Ако е по-отракан може и да съди за дискриминация на идеологическа основа.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 53. 53 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Познавам лично двама такива.Единият беше навремето комунист някакъв, а другият - обикновен чукундур.Нито времето ги променя, нито нищо. Но и са самички като кучета и никой не ще общо с тях.
  —цитат от коментар 33 на АзКлавдия


  Истории всякакви:

  https://www.youtube.com/watch?v=oczk6wf02qM

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 54. 54 Профил на Unplug
  Unplug
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#35] от "Кайлас":

  Антоанета Стефанова. Никой не позна верния отговор. :)))

  All ideologies are idiotic, whether religious or political, for it is conceptual thinking, the conceptual word, which has so unfortunately divided man.
 55. 55 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1623 Гневно

  До коментар [#4] от "НеКой":
  "А иначе комунизъм никога не е имало.
  Освен в книгите..."

  Освен в Белене

  подпис
 56. 56 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5622 Любопитно

  .А иначе комунизъм никога не е имало.Освен в книгите...
  —цитат от коментар 4 на НеКой


  Затова ли всячески се стремите да се пробвате пак да го построите?

 57. 57 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5622 Любопитно

  До коментар [#32] от "karabastun":

  Ти май се разпозна, а?

 58. 58 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5622 Любопитно

  До коментар [#34] от "lz73":Ти между социализъм и комунизъм правиш ли разлика?
  —цитат от коментар 37 на НеКой


  Я обясни разликите. Явно си навътре в нещата.

 59. 59 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 629 Неутрално

  "питвам се да пиша за доброто и смисленото"
  По-добре ще направиш да спреш да ни досаждаш

 60. 60 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4349 Весело

  До коментар [#38] от "Лелка":

  Ако изхождаме от възрастовия сегмент, може би Нона Гаприндашвили ще е по-убедително

 61. 61 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4349 Любопитно

  До коментар [#50] от "unx26584849":

  Не исках да зачеквам тази тема за старческия маразъм и вариациите в психологическите промени с напредването на възрастта които може би са повлияли за подобно държание. Също е вариант.

 62. 62 Профил на sweeper
  sweeper
  Рейтинг: 358 Неутрално

  Като чета коментарите, явно тоя чугун е възпитал много хора тук...брилянтни чугуни с полирани до блясък мозъци...венсеремос другари, мачкайте жените и слабите като гниди...и се молете да не ме срещнете...
  —цитат от коментар 36 на BiGman1


  Много точно сте го казали. Този стил , на "лирическия герой" де, е основен в подхода на множеството тролове тук - особено от герберасткия клан. На всяко изразено мнение за неодобрение на нещо от сияйните достижения на днешните ни управници, те наскачат с ругатни и крясъци: Ти какво искаш? Що мрънкаш? Как не се радваш на нашите постижения, ами само злословиш!
  А колкото до българското чиновничество - то наистина може да те отврати от идеята за държавност и от желанието да контактуваш с държавата. Чудно от къде ли ги внасяме тези чиновници ?!...

 63. 63 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "Безобидните" проявления на всекидневния комунизъм
  ------------------

  смешно заглавие и ... авторката затриля изсмукано от пръстите феминистко кресчендо, което няма да впечатли и селяните от долно нанадолнище. комунизмът бил виновен за реплики на някакъв пенсионер, че жените не били равни на мъжете.

  цоца бе уродлив до съвършенство, но тогава жените в БГ имаха същите права като мъжете: жените имаха право да гласуват; в университетите се приемаха 50% жени (които отсъствуваха от точните науки); стартовата заплата на един кандидат се определяше от дипломата а не пола му; както мъжете, така и жените трябваше (бяха задължени) да работят. при равен старт, жените и мъжете имаха различни траектории в кариерите си, но това няма нищо общо със социалния строй. биологичните разлики бяха и са основният двигател на социалното и професионално профилиране на 2-та пола.

 64. 64 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3975 Неутрално

  До коментар [#18] от "daskal1":
  "Така е, в България имаше някакъв ориенталски вариант на болшевизма. "

  Даскале, кажи освен ориенталски , какви други варианти има болшевизма?

 65. 65 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4349 Неутрално

  До коментар [#64] от "tacheaux":

  Азиатски

 66. 66 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Димова ви впряга и възпитава..... Старецът е измислен......
  —цитат от коментар 15 на Костадин Иванов


  Ти си измислен.И долен!
  Ясно е, че не си чел нищо друго, освен на Тато речите, ама поне да знаеше, че Теодора Димова освен дъщеря на Димитър Димов, освен писателка е и християнка, ама къде съм тръгнал да споря с кенеф, като теб!!!!

 67. 67 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Цяла статия за размененени няколко думи с един обикновен пенсионер.Явно изтрещял от дългото редене на опашката.Щом накрая не стана дума за насилието над жените и нуждата от истанбулската конвенция пак добре.А иначе комунизъм никога не е имало.Освен в книгите...
  —цитат от коментар 4 на НеКой


  Леке, още ли дишаш, бе - комунистическо недоносче долно?!!!

 68. 68 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3975 Неутрално

  До коментар [#65] от "daskal1":

  Каква е разликата между ориенталския и азиатския болшевизъм?

 69. 69 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1949 Неутрално

  Теодора Димова е перфектна както в усета, така и в разказа за онова, което Хана Аренд наричаше "банализиране на Злото"!!!РЕСПЕКТ за Теодори Димова!Позор за комунистическият манталитет!
  —цитат от коментар 3 на selqnin


  Позор!

  Иначе Комунизмът си отива, спете спокойно деца!
  Тръмп им наби канчетата , на левичарчета , и в Европа , откакто Станишката е начело на лявото, са капо и не са взели ръка ..
  Станишката не сполучи, сиромаха , и с Истанбулската Конвенция и както я беше заразнасял насам-натам , си я сви под мишка и си я примъкна обратно в дъждовния Брюксел, дето с чужди хора, чужди хляб дели , колкото и разни комуненца да поскачаха из интернет.

  Даже и в Русия, дето си я мислеха за в кърпа вързана, ядоха бой на изборите и свиха червените знамена ..

  Земята се отърсва, от отровната си плесен..

 70. 70 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1949 Неутрално

  Ти си измислен.И долен!
  .. Теодора Димова дъщеря на Димитър Димов!
  —цитат от коментар 66 на Капабланка


  Писател, член на БКП , лансиран заради класово-партийния подход .. разобличавал мракобесието , попщината и йезуитщината още в "Осъдени души" и сега наследен от дъщеря си.

  А тя - недоволна, от комунизма??????

  Браво!

 71. 71 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1949 Неутрално

  Ето какъв материал гласува за БСП. За щастие биологията е неумолима ..
  —цитат от коментар 25 на nv


  Тъпи парчета ..
  За щастие, че кръгът на джендърите, около Станишката, май няма подкрепа никаква ..
  Истанбулската , ще си я свият на тръбичка и ще си я заврат в ..

  Ти си измислен.И долен!
  —цитат от коментар 66 на Капабланка


  То остава комуненцата и на Караславов некое отроче да примъкнат и да го потропчат, да се провиква на микрофона ..

  Да бие на чувство за клети бежанци , за правата на ромите на изява , и да ни упреква, що не рачим да подпишем Глобалния Пакт за миграция..


 72. 72 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3975 Неутрално


  А иначе комунизъм никога не е имало.Освен в книгите...
  —цитат от коментар 4 на НеКой

  Затова ли всячески се стремите да се пробвате пак да го построите?
  —цитат от коментар 56 на Alarmstufe: Rot


  Реакцията на НеКой е защита на комунизма като идеология, която се състои в твърдението, че лошо е изпълнението, иначе идеологията е добра. Ако в едно бъдеще се намери друг водач с качества , а не като сифилистика Ленин, комунизма белким може и да се построи.
  Малко след срутването на комунизма и разпада на СССР излезе една книга на Игор Шафаревич "Социализмът като феномен в световната история". Шафаревич е руски математик , един от добрите на ХХ век, който е изкушен да пише на философски теми. Той е бил дисидент, но умерен, в смисъл не активен срещу съветската власт, но отлично разбирайки същността на античовешката комунистическа идеология. Още преди повече от двадесет години той пише , че ако тази идеология не бъде разобличена , има опасност от втори опит за строителство на комунизма , който ще доведе до гибелта на човечеството или най-малко ще коства не десетки , а стотици милиони жертви.
  Комунистическата идеология не беше отречена. Такива като НеКой има много на запад. Още се търсят престарели престъпници от времето на нацизма, а съвсем пресните комунистически престъпления се прикриват или най-малко се оставят в забвение. Комунистическите престъпници са на власт и ни учат на морал.
  Опасността за човечеството остава.

 73. 73 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 505 Неутрално

  "А иначе комунизъм никога не е имало."
  ==============================================================
  А-ха,така си е...
  "Та това е то: социализмът си е социализъм – ленински, хитлеровски – няма голяма разлика. Те са имали едно варварство, нашето беше малко по-различно. Но и едното, и другото си беше истински социализъм. И не чакайте никакъв друг социализъм. Казват ни, че социализмът на Ежов, на Бухарин, на Химлер, на Айхман, на Чаушеску, на Мао, на Кастро и на всички останали Пол-Потовци бил изкористяване на великата идея. Това го казват социалистите, разбира се. И всичките тези техни приказки могат да се сведат до една фраза: дайте ни да опитаме пак". Виктор Суворов

 74. 74 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  Ако изкуфелият пенсионер е продукт на комунизма, то чиновничката на гишето най-вероятно не е!
  Бюрокрацията е класа, иманентна за всяко управление.
  За последните 20+ години у нас тя хипертрофира, като кризата една от положителните страни на катстрофата в периода 1990-1997 беше драстичното намаляване на личния състав на чиновниците, за съжаление оказало се обратимо!
  Нещата останаха еднозначни само във войската и то благодарение на премахване на наборната служба, нещо което според Каракачанов също е ...обратимо?!
  :-)
  Иначе текстът по-горе е твърде префърцунен и скучн за претенциозната визитка на авторката.

  I Want To Believe
 75. 75 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  Празните мисли на един откачил простак. В Европа идва и го респектира полицията.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 76. 76 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5484 Весело

  Някои са жертва на времето (повечето), други моделират времето според себе си (малцинство). В историята остават вторите. Първите стават понякога за второстепенни герои в някой разказ :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 77. 77 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4349 Весело

  До коментар [#68] от "tacheaux":

  Много голяма дори в регионално отношение в Централна Азия например между Узбекистан , Тюркменистан, Казахстан и Киргизстан, да не давам примери с кланетата в Камбоджа, чистките във Виетнам, маоисткия период и то зи на Дън Сяо Пин в Китай и на династията Ким в Северна Корея.
  Ориенталският е по-гъвкав, по-мазен и по-шуробаджанашки.

 78. 78 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#40] от "Fiji":
  "В мен е останало чувството за вина, което ми е насадено от подобен тип учители по времето на социализма."
  ========================================================================
  "Никой закон не е в състояние да въздейства така възпиращо на човека, както насаждането на чувство на вина и срам. Никой закон не може да отнеме човешката свобода – на мисълта, словото и действието, като една малка, но за сметка на това гръмогласна армия от „морални обвинители“, самопровъзгласили се за морални съдници от последна инстанция. Всеки, който си позволи дори да помисли нещо, което е на повече от милиметър от вярванията им, бива „обвинен“ и заставен да изпитва срам и вина за мислите си. Постепенно такъв спира да мисли изобщо, престава да действа според убежденията си. Престава да действа изобщо. Но кои са тези съдници, които могат да накарат мислещото човешко същество да се превърне постепенно в блееща овца, единствено способна да повтаря като папагал звуците на звънчето, прозвъняло първо? Едно време това бяха комунистите. Днес това са западните им прогресивни събратя, под чието давление се излюпват все „по-модерни“ люде и тук – на изток. Същите онези западни прогресиви, които преди години не спираха да обясняват на сънародниците си колко красив свят се градеше тук – в източното полукълбо. След като източната им лъжа рухна и всички видяха отвратителното ѝ лице, белязано от мизерията и моралната разруха, те бързо се преориентираха и започнаха да пеят други песни. Приспивни песни. Песните на политкоректността, недискриминацията, мултикултурната асимилация на традиционни автентични ценности, природата. Червените им очила просто избледняха от времето и станаха розови. Можете да видите оригиналния им цвят в краищата на рамките, където заварките са запазили ъгълчетата с червена боя. Всеки, който им възрази, бива безпощадно заливан с тонове вина и срам. Всеки, който си позволи да се постави над мравката и тревичката, бива изравняван със земята. Всеки, който си позволи да следва собствени културни ценности, бива наричан безкултурен. Всеки, който си позволи да дискриминира и да покаже, че нещо просто не му се нрави, бива обявяван за расист. Всеки, който си позволи да нарече истината с думата за нея, бива обявяван за лъжец. Не се чувствайте виновни и не се срамувайте, че сте по-висши създания от мравките и тревичките. Това е истината – такива сте. Вие сте човеци. Не се чувствайте виновни и не се срамувайте от традициите си – вие не сте се излюпили от яйце, снесено в неизвестен курник насред нищото. Човеци са ви родили. Човеци, живели според собствените си разбирания достатъчно дълго, за да се появите и вие. Не се чувствайте виновни и не се срамувайте от собствените си предпочитания и собствените си антипатии. Вие сте човеци и имате право да избирате кого да харесвате, кого да обичате, с кого да си лягате, кого да пускате в дома си, с кого да правите каквото и да било и с кого да не го правите. Точно за това сте живи – защото всички човеци преди вас са избирали и подбирали само онези неща, които не са несъвместими със собствения им живот. Не се чувствайте виновни и не се срамувайте да назовавате истината. Само така умът ви няма да залинее, та да не може един ден да разпознае стената насреща, привикнал да я игнорира, създавайки си илюзия за безбрежно поле от рози. Само това ще ви спаси от участта да се превърнете в купчина пихтия, когато звънчето изсвири „ходом към стената“.
  Николай Христов

 79. 79 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4349 Весело

  До коментар [#73] от "objektivist96":

  Хайде да не стигаме до социализма и сравнения с развити и гладни страни, да сравним даже само френски и български комунисти (партии) и да видим дали има разлика.

 80. 80 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4349 Весело

  До коментар [#76] от "penetrating":

  Ето и мост към Хегелианските концепции за водещата роля на изключителната личност в историята и совата на Минерва :-)
  ПП
  А пропо, Сатлин е бил хегелианец, макар че се е опитвал да се представя като марксист.

 81. 81 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  Избивате го на "академично мислене". Става въпрос за избухлив прост човек и липса на демокрация. При демокрацията пристига полицията и го прибира за изясняване на самоличността, мотивите и евентуално психологическо изследване, понеже някои луди убийци така започват, а завършват с диагноза невменяемост и въдворяване в психиатрия.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 82. 82 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  В Щатите, и не само, охраната щеше да го накара да напусне, защото с поведението си смущава работата на учреждението. От разказа изглежда става дума за човек, изтрещял от скука и безсмислено съществуване. Жалко.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 83. 83 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5484 Неутрално

  До коментар [#80] от "daskal1":

  :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 84. 84 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4349 Весело

  До коментар [#83] от "penetrating":

  Естествено, аз имах предвид Сталин като хегелианец от особен вид :-)

 85. 85 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3692 Неутрално

  До коментар [#84] от "daskal1":
  Сталин-хегелианец от особен вид.
  »»»»Троцки го обвинява, че неохегелианеца бил основател на национал болшевизма.:) За азиатския комунизъм. Колега горе споменава известната работа на Шафаревич за социализма, като много стара идеология и практика. Интересно е да се прочете за
  в нея някои прародители на колхозното движение от Китай пр.н.е.
  или за инките. .. Колегата Обективист е цитирал някакъв неизвестен ми талант... Ако разбрах добре, наследниците на комунизма на запад са неотроцкистите, апостолите на мултикулти и политкоректността. Сигурно си прочел за поредната жертва на агресивната политкоректност- Уотсън. Сега 90 годишния откривател на ДНК е обвинен в расизъм и научна несъстоятелност и лишен от почетните си академични звания.Продължавал да твърди, че черната раса имала по-нисък интелект от бялата.Те това е Старецът с бастуна, а не анонимния герой на Димова.

 86. 86 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4349 Любопитно

  До коментар [#85] от "тулса":

  Гледах предаването за Уотсън и пируетите около въпроса в стил "умен но ограничен човек, който не разбира нищо извън лабораторията си"...

 87. 87 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3692 Неутрално

  До коментар [#86] от "daskal1":умен , но ограничен човек
  »»»»Определено не е комунист обаче, защото истинския комунист е хармонично и всестранно развита личност.

 88. 88 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3885 Весело

  До коментар [#86] от "daskal1":

  Хубавото е че постепенно теорията за "чистата дъска" върху която обществото и обучението 'пишат' характера на индивида бавно отстъпва. Без да съм Уотсън съм отдавна вече склонен да вярвам в генетичната предопределеност като важна съставка на човшешкия характер и поведение. Мисля че още много вода има да изтече докато подобни неща се кажат открито.

  klimentm
 89. 89 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5484 Весело

  До коментар [#84] от "daskal1":

  Разбрах и без поправката. Наистина много особен вид :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 90. 90 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4349 Весело

  До коментар [#88] от "klimentm":

  Елементи на примордиализъм? Може.
  Гледаш ли "Ancient Aliens"?

 91. 91 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4349 Весело

  До коментар [#89] от "penetrating":
  Нали знаеш, за всеки случай :-) Май съм писал за ужаса на един мой професор като младши сътрудник във военно-икономическата комисия преди войната (тази след Финландската война работеща по осигуряване преместването на промишлеността на Урал) привикан в 3 сутринта по заповед на Сталин да обясни "Защо при социализма има монопол?"

 92. 92 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3692 Неутрално

  До коментар [#86] от "daskal1":
  Да привърша засега участието си в тази интересна тема..Да дам линк към споменатата от колегата работа на дисидента и гениалния математик Шафаревич :
  https://bit.ly/2Fz2Dp4
  На руски е , но я има и преведена на английски. Както гледам началото( за античния социализъм в Древна Гърция), Сталин си е направо ...неоплатонист:
  http://shafarevich.voskres.ru/a3.htm

 93. 93 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Теодора трябва много да е огладняла, за да започне да пише политкоретен джендър антикомунизъм.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 94. 94 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 989 Неутрално

  До коментар [#51] от "blondofil":

  Това е типично поведение на два типа хора.Едните са неудовлетворени и фрустирани и дори депривирани комлексари,за които това е един от малкото начини и възможности,да получат усещане за значимост и контрол и да удовлетворят тази иначе налична у всекиго потребност.Другото е по скоро ситуационна реакция ,когато нечие поведение или случка напомня за опасност или травматично или дори само неприятно събите,например да е бил санкциониран или да е имал заради жалба или сигнал .Разбира се може да е и елементарен случай на преадресирана в безопасна ситуация агресия.Всички го правим,по "добрите" гледаме да е и безвредна.Например на мен ми се е случвало след дело да отида на мач,въпреки че не се интересувам изобщо от футбол ,с цел да рева псувни,ругатни,закани и т.н по отношение на съдията,за които разбира се ако кажа в зала последствията биха били неприемливи,като на мача са никакви.
  Нито е свързано с удеология,нито с режим нито с нация или държава,редки исключения

 95. 95 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 989 Неутрално

  До коментар [#72] от "tacheaux":

  Това е много старо ,колкото цовилизацията.Който едва ли някога ще бъде решен между другото.И това е този,между оптималното и идеалното от една страна,привързаността или напротив фобията по отношение на идеологиите изобщо.
  Кисинджър се е възхищавал от отдадена и мобилизирана администрация и население.на Китай и то на културната революция,,от друга страна и аз съм се въъзхищавал на измами в прилични размери без пострадал,например продажбата на фалшивите дневници на Хитлер на Щерн или като един журналист в лайв стайл списание си беше създал под псевдоним биография на много известен художник,основоположник на нов стил, и си беше продал мацаниците за луди пари,а когато това се разкри,соечели и популярност и пари от книгите ,в които е описал това и анализи на общността от художници,куратори на музеи и изложби,критици и колекционери..

 96. 96 Профил на oii34567760
  oii34567760
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Този дядо може да е бил и антикомунист. От текста не следва, че е комунист. Никой не го е попитал за политическите му убеждения. В същото време, достатъчно е да се поразходите по форумите, за да се убедите, че има много антикомунисти, които са също така и антифеминисти. Обратно, има и комунисти, които са убедени феминисти. На фона на това фактическо разнообразие, статията е просто недомислена.

 97. 97 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1949 Неутрално

  Празните мисли на един откачил простак. В Европа идва и го респектира полицията.
  —цитат от коментар 75 на vxa15365434


  Не смятам, че авторката е "простак"..
  Объркана джендър-антикомунистка с комунистическа закваска - да!
  Но "простак" в никакъв случай.

  П.П
  Пак стигаме до Истанбулската Конвенция, а?

  Антикомунистът Станишев (или не е антикомунист??) мисли, комай като Димова ...

  ------------------------
  "Станишев: Отхвърлянето на Истанбулската конвенция от КС е тъжно за България.."


 98. 98 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1758 Неутрално

  До коментар [#11] от "Хриси":


  Отвратителен комплексиран изкуфял дъртак. Светът е пълен с такива. Далеч не е нужно да е бил еди-какъв-си, както си го представя авторката, която стига до глобални заключения за ежедневното зло на комунизма. Той ни е навлякъл много по-големи и страшни злини, от които още не можем да се отървем. Отвратителният изкуфял дъртак е най-малкият ни проблем.
  —цитат от коментар 11 на Хриси


  Можеше и да сте права, че въпросния "изкуфял дъртак е най-малкият ни проблем", ако това беше някаква единична бройка, просто изключение. Лошата новина е, че такива са много, може би половината от по-възрастните ни съграждани, а има немалко подобни и сред по-младите поколения. Всички те освен директното си влияние върху заобикалящата ги среда, т.е. върхи всички нас, имат и предвидените в конституцията и законите изборни права и тяхното влияние е всичко друго, но не и "най-малък проблем".

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 100. 100 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  Цитат: "Човекът беше жертва на своето време. Мирогледът на цяла една епоха се съдържаше в неговите ругатни. Бил сред господарите в онази система, но в същото време е станал нейна жертва."

  Тук според мене трябва едно уточнение: Той и такива като него са градили тази система по съветски/руски модел, инсталирани тук от съветските танкове. Защо казвам руски - ами прочетете примерно Чехов и ще видите системата в царска Русия, която се е усъвършенствала и ожесточила в Съветска Русия.
  И още помня как баща ми, аспирант в Ленинград през 60-те, се върна в България кожа и кости, защото някъде бюрократичната престъпна машина беше забавила или загубила някакви документи, така че той не си беше получил стипендията и не е имал пари за храна. Побеснявам като пиша тези думи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK