Личните данни и опасността от цензура в медиите

Александър Кашъмов

© Юлия Лазарова

Александър КашъмовДневник препечатва текста на адвоката Александър Кашъмов от блога на организацията "Програма достъп до информация":


На 16 януари 2019 г. водещата Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред прие на второ четене измененията и допълненията в Закона за защита на личните данни. Промените целят регламентиране на защитата на личните данни в рамките на съдебната система, както и въвеждане на част от разпоредбите на Общия регламент за защита на данните, които нямат пряко действие.


Текстовете на законопроекта бяха подобрени след обществения дебат през 2018 г., като много от критиките и бележките в дискусията бяха съобразени и взети предвид. На заседанието на парламентарната комисия в сряда се разгоря отново дебат по разпоредбата, която се отнася до баланса между свободата на изразяване за журналистически цели и правото на защита на личните данни. Въпросът бе поставен от "Програма достъп до информация" (ПДИ), която подложи на критика въвеждането на 10 критерия, въз основа на които ще се преценява дали журналистическото слово е законосъобразно, или пък нарушава защитата на личните данни. Според ПДИ по този начин "излиза, че свободата на словото е изключение от принципа, който е защита на личните данни".
В становището на неправителствената организация се заключава: "От систематичното тълкуване на разпоредбите се разбира, че надзорният орган ще има правомощието да проверява дали е налице "законосъобразно обработване за журналистически цели" за всеки конкретен случай, което означава, че ще се изисква документиране на спазването на посочените по списък критерии. Намерението да се трасира по този начин пътят за проверки в медиите се потвърждава от великодушното изключение по ал.4 и на двете разпоредби (на вносителя и на работната група), според което проверката не може да води до разкриване на тайната на източника на информация."


Председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов покани членовете на работната група, работили по текстовете преди второ четене и присъстващи на заседанието, да изразят позиции по така изложените критики. След обмяна на мнения стана ясно, че надделява виждането за коригиране на текста вместо за цялостното му отпадане. Постигна се съгласие, че разписаните критерии не следва да се прилагат кумулативно, т.е. намерението не е да се възложи на всеки журналист да обоснове наличието на 10-те точки, преди да започне да пише статия. Текстът трябва да гласи, че "балансът между свободата на изразяване и правото на защита на личните данни се преценява въз основа на следните критерии, доколкото са относими". Изразът "доколкото са относими" обаче липсва в настоящия текст.


Действително 10-те критерия, предложени в законопроекта, са изведени от практиката на Европейския съд по правата на човека, но е под въпрос дали подробното им записване в закона ще доведе до точен баланс. Това ще се види в практиката по прилагането на изменения ЗЗЛД.


Предстои народните представители да спазят обещанието си да внесат коригирания текст при обсъждането на законопроекта в пленарната зала. Оставянето на редакцията във вида, в който е в момента, съдържа опасност от посегателство върху свободата на словото в критичните за властта публикации.


"Не можем да се освободим от безпокойството, че предлаганата уредба е равнозначна на въвеждане на цензура, в нарушение на чл.40 от конституцията", завършва становището на ПДИ. "И то при широкия дебат през последния четвърт век относно медийната свобода, довел до това, че Съветът за електронни медии е независим регулатор, който освен това няма правомощия по отношение на печатните и интернет медиите, и че спазването на основните човешки права при извършване на журналистическа дейност е предмет на саморегулация и на контрол единствено от съдилищата."


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 787 Неутрално

  "Програма достъп до информация" - коя я финансира?

  коя я държи така да се каже?


  За кого работи адвоката Александър Кашъмов?

 2. 2 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  До коментар [#1] от "WWW":
  Програма достъп до информация" - коя я финансира?

  коя я държи така да се каже?


  За кого работи адвоката Александър Кашъмов?

  До коментар [#1] от "WWW":

  За мене работи. Разбра ли ушанка за такива като мен работи.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 3. 3 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#1] от "WWW":

  Wicked Working Woman – WWW,
  ще цитирам какво казва колегата Торбеш за Вас:

  “Ако не се провиквате "силно!" на някоя руска излагация,
  Вашите постове са пример за безсмислено, тъпо и досадно участие
  на озлобен от зрелищния провал на комунизма и путинизма
  пенсионер от "идеологическите войски" или
  бивш войскар със зелени чорапи,
  с несменяем чип за вярност към се-се-се-ре
  и неговото жалко продължение днес.
  Изглеждате много, много жалко”.

  Ей богу, недостижим е колегата ни, признавам си!

 4. 4 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  В българските медии вилнее зверска цензура,но автора говори за възможна опасност от цензура в тях!!!

 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Любопитно

  За каква опасност от цензура говорите, Кашъмов?
  Трилогията "Лакомниците", примерно, изчезна преди всякакви закони за лични данни:
  Част І. Виж кой говори... -http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=699&aid=15879
  Част 2. Как глътнаха сладкото хапче „Софарма" - http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=700&aid=15901
  Част ІІІ. Виж кой купува... - http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=701&aid=15918

  Не, не пипайте линковете, защото не работят. А вие, Кашъмов, какво направихте за да не изчезва такава информация? Изчезна не от управляващи, каквито и да са, а в един сайт, където се подвизава и едно Гестапо.
  Друг изчезнал материал, "Очите на премиера", успях да запазя. Ето цитат от него:

  За "братството и честта" на Петко Сертов
  Интригата, че Петко Сертов е масон, тръгна от форума на столичен вестник още когато бившият експерт по сигурността към президентството, а после и секретар на Съвета по сигурността към премиера стана шеф на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Анонимният автор споменаваше един интересен факт от биографията на Сертов - участието му в управителния съвет на сдружение ложа "Братство и чест".
  Според АПИС и "Дакси" шефът на "българското ФБР" продължава да е в тази любопитна организация с идеална цел. Наименованието на сдружението определено е масонско по дух и води до кръг, който от години играе важна роля в държавата. Освен Сертов в управата на ложа "Братство и чест" например е Евгени Душков. Той е управляващ на още едно известно сдружение - КТ "Подкрепа", заедно с доктор Константин Тренчев, както и на фондация "Дом за ангели". А за да не остане съмнение, че става дума тъкмо за масонство, Душков се появява и в ръководството на сдружението на свободните зидари "Заря". Там си партнира с известни бизнесмени като Вилямс Иванов, който стои високо в йерархията на "Орел Инвест холдинг" и е един от участниците в българския съюз на частните предприемачи "Възраждане".
  Не по-малко внимание заслужава и третият управляващ на ложа "Братство и чест" - Константин Симеонов. Той също е участник в зидарската ложа "Заря", но освен това е и управляващ на фондация "Мемориален фонд Владимир Грашнов". Бизнесът на Симеонов е свързан с компанията "Глобал естейтс консултинг" ООД, където си партнира с руския гражданин Александр Жизневски.
  Четвъртият управляващ в сдружението заедно с Петко Сертов се казва Маргарит Ганев и очевидно е юридическият корифей на екипа. За това говори участието му в сдружение "Българска асоциация по международно право" и във фондация "Конференция на асоциацията по международно право - България". Счетоводството на "ложата" вероятно е в ресора на следващия управляващ - Новко Спасов, който е един от собствениците на счетоводната фирма Ей Пи Ен ООД, а грижата за здравето навярно е поверена на Стефан Сираков. Той е управляващ на Доброволна осигурителна мрежа "Здраве" АД заедно с Илко Семерджиев и е в управата на още две болници - "Царица Йоана"-София и "Света Ана"-Варна.
  Двете ложи - "Заря" и "Братство и чест", са съюзни и членуват във Великата ложа на старите свободни признати зидари на България, чийто Велик майстор е Румен Ралчев, твърдят запознати. 56-годишният Ралчев е президент на "Балкан Секюрити Груп" и е работил в УБО и НСО. В разнообразните му бизнес интереси са охранителна дейност, търговия с недвижими имоти, частни социални домове за настаняване, спорт, транспорт, строителни услуги и др. Друг любопитен факт е регистрацията му като управляващ на фондация "Акация", където е заедно с двама от "Братство и чест" - Константин Симеонов и Маргарит Ганев.
  Този съвсем кратък преглед на обществените и бизнес ангажиментите на хората в "Братство и чест", "Заря" и Великата ложа на старите свободни признати зидари на България показва, че подборът им едва ли е случаен. Всеки от тях държи различни лостове за властово и икономическо влияние, а цялата структура прилича на добре организирана и стегната машина. Въпросът е какви ангажименти се поемат с клетва към ложата и към останалите в братството и дали понякога те не доминират.
  http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=410&aid=9767

 6. 6 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 787 Неутрално

  [quote#2:"Танас"]
  [quote#3:"Practic"]

  Ето ги бай Танас, и бай Практик опровергават столетната народна мъдрост - "Които плаща, той поръчва музиката" !!!

  Оказва се че това не било вярно според Тасанът и Практикът :)
  Не гледайте казват те кои му плаща на човека, това няма никакво значение добро и уверено лъжат те.

  Парите нямали никакво занчение мучат танаса и практика, българския народ порешно е извел мъдростта "Които плаща, той поръчва музиката" !

  Вече не било така, а хората в денсюшно време знаете ли от какво се ръководели?
  За да не се мъите с отговора бай практик ще ви каже с честно и открито лиже - от ПРИНЦИПИ !
  Просто от ПРИНЦИПИ :):):)
  А може би дори и от ЦЕННОСТИ :)
  ЦЕННОСТИ !!!

  Ако търсите подмолното управлени и задкулисието - ето това е то.
  Криейки се подмолно в офиси и конспиративни квартири, съвремнните болшевики - наричани "граждански активисти" (90% от тях на гранти от чужбина, от неизвестни спонсори, като Ленин и Троцки навремето) се опитват да ви манипулират и заблуждават с новите болшевики мантри -ПРИНЦИПИ и ЦЕННОСТИ !

  ПРИНЦИПИ и ЦЕННОСТИ !

  НИКОГА НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ХОРА КОИТО КАЗВАТ ЧЕ СЕ РЪКОВОДАТ ОТ ПРИНЦИПИ и ЦЕННОСТИ !

  Те ще ви излъжат на 100 %!
  Кашъмов е много съмнителн адвокат.

  Той се бори за ПРИНЦИПИ и ЦЕННОСТИ на думи!
  Крие си финансите ....

 7. 7 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 287 Неутрално

  "Не можем да се освободим от безпокойството, че предлаганата уредба е равнозначна на въвеждане на цензура, в нарушение на чл.40 от конституцията"

  За къде си строят авторитарна държавица Герберите? В гроба няма да им върши работа!!

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 8. 8 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 787 Неутрално

  [quote#3:"Practic"]

  И двамата с ТОббеша ненавиждате българите.
  Торбеша казва на Българската Православна Църва - ЕРЕС !

  Торбеш, пост №16:
  ....................
  Значи БПЦ оттам насетне вече не е българска.
  За православна не знам, но е и църква.
  ...................
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/11/05/3340154_komisiia_obsujda_dali_bulgarskata_curkva_da_podkrepi/


  Имате голяма омраза към българите, защо?

  Торбеш е друго име на помаците, а ти какъв си по етнос:
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/11/05/3340154_komisiia_obsujda_dali_bulgarskata_curkva_da_podkrepi/

  Помаците не представляват единна общност и нямат общо самоназвание. В различните балкански държави и в различните области се използват и различни локални външни обозначения – ахряни, аповци, бабечани, боганци, гаджели, горани, дилсъзи, жупани или жупци, мърваци, поганци, потурнаци, рупци, торбеши, чеченци или чечлии и др.

 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5378 Неутрално
 10. 10 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#5] от "plebs":

  Невероятно....скъсах се да се опитвам да прочета нещо от сайта. Да, ама не. ДС не спи.
  Както се вижда от статията и Кашъмов е "буден"
  Да не се асоциира с "будител"....

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#10] от "Реми":

  Ето още нещо, но все още работещо. Копни си го докле е време, щото е И за "независимата" съдебна система:
  "Издигналият се чак в облаците Огнян Донев не­волно предизвика вниманието към важна връзка -със Софийския апелативен съд: „До дни ще има едно решение на съда, което няма да се хареса на някой тук, но той винаги обжалва – нека да обжалва. „Ин­тересно е откъде олигархът знае предварително как­во решение ще вземе съдът. Решение, което бе взето и гласеше точно това, което Донев рече.

  „В едно интервю преди година с Пенгезов стана ясно, че той е в близки социални и икономически отношения с Венцислав Стоев. Той от своя страна е в много пряка икономическа връзка с дружествата, свързани с Павлов.Стоев е човекът, в чиято фирма работеше дъщерята на Пенгезов. Смятам, че има пряка заинтересуваност за резултата от делото. Още повече Пенгезов призна, че живее у Стоев“, заяви Христо Грозев. Той е именно човекът, визиран от съдружника му Донев в пресгрупата, която издава „24 часа“ и „Труд“."
  https://anonybulgaria.wordpress.com/2013/03/01/престъпна-империя/

 12. 12 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Как само от две три изрения от една статия човек вечче надушава НПО организациите :)

  Търсим Александър Кашъмов в гугл и ето какво откриваме - Кашъмов естествено е бил в някаква част от биографията си на гранти.
  Член е бил, може и сега да е на Програма „Достъп до информация“ – организация, създадена от съпругата на Красен Станчев – Гергана Делова Жулева .
  А Красен Станчев е един от бащите основатели на грантаджииството в БГ. Старт, доверен кадър на задкуисието.

  Петата колона
  http://www.btsekov.com/?p=2837

  През последната година на политическо напрежение и конфронтация лъсна една от старателно пазените тайни на прехода – голяма част от представящите се за независими граждански организации, експерти и медии са всъщност здраво преплетена мрежа от платени политически лобисти и брокери. При това поддържана и зависима не просто от една известна олигархична групировка, а от чужда държава.Петата колона на определени кръгове и служби във Вашингтон.
  ....

  Програма „Достъп до информация“ – организация, създадена от съпругата на Красен Станчев – Гергана Делова Жулева (от фамилията на високопоставени номенклатурни кадри в системата на народната отбрана и дипломацията по време на социализма). В създаването на тази организация пряко се включва и дясната ръка на Иво Прокопиев – Филип Харманджиев, който е съучредител. Сред останалите съучредители са адвокатът Йонко Грозев (трансфериран след това в Българския хелзинкски комитет, а после в Центъра за либерални стратегии и „Червената къща“), Юлиана Методиева (доскоро ръководител на Българския Хелзинкски комитет), Георги Стойчев (трансфериран по-късно като директор на фондация „Отворено общество”), синът на бившия зам.-шеф на НСС Чавдар Петков – адв. Димитър Тотев, адв. Александър Кашъмов, дългогодишната директорка на новините на bTV Люба Ризова:

  - 2010 г. – 367,000 долара (535 820 лв.), В отговор на новите предизвикателства пред достъпа до информация

  - 2013 г. – 194,710 лв., Граждански център в подкрепа на прозрачността в обществения живот

 13. 13 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Отивам на сайта на Отворено общество:

  https://osis.bg/

  Там на "За нас", от там "Настоятелство" и кога намираме там:
  Членове:
  Александър Кашъмов

  АЛЕКСАНДЪР КАШЪМОВ
  Александър Кашъмов е завършил право и философия в СУ "Св. Климент Охридски" през 1997 г. Специализирал е по програма "Права на човека: закон и практики" в Бирмингамския университет, Великобритания и по програма "Застъпничество в международните политики" във Вашингтон, Ню Йорк и Брателборо, САЩ през 1997 г.

  ПРОФЕСИОНАЛЕН ОПИТ
  Адвокат Александър Кашъмов работи като правен експерт в неправителствената организация Програма Достъп до Информация от 1997 г., ръководител е на правния й екип. Член на Софийска адвокатска колегия от 1999 г. Под негово ръководство ПДИ е подкрепила и водила над 400 дела по Закона за достъп до обществена информация, много от които е представлявал лично.

  Как толкова много загрижени хора има в Англия, САЩ ... хора с пари, които основната имцел в живота е как да помогнат на България да си оправи закона за достъпа до лични данни....
  А какво ли искат наистина спонсорите на такива хора?

  това е истинсктата загадка ...

 14. 14 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Любопитно

  До коментар [#12] от "WWW":

  Я кажи сега Борислав Цеков пише ли за сина на Йото Кръстев, баш "соросоида" Иван Кръстев?
  А какво обяснява за договорките между Луканов и Сорос, залегнали в "ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 76 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 20 ЮЛИ 1990 Г. ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА УСЛОВИЯ ЗА РАЗВИТИЕТО И ФУНКЦИОНИРАНЕТО НА ФОНДАЦИЯ "ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО""?
  Лъже ли Румен Воденичаров в това интервю - https://slivensega.wordpress.com/2017/02/06/румен-воденичаров-сорос-ме-назначи-за/

 15. 15 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Умници! Я прочетете пак за какво пишете!

  Мърфи е оптимист!
 16. 16 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Който "плюй" - "пичели"...
  Който "ни плюй" - "ни пичели"...

  roo
 17. 17 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  Прав е човека. Доносниците трябва да останат анонимни!

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5814 Неутрално

  "Безпокойство" е много мек израз за това, което ще стане...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3339 Неутрално

  До коментар [#1] от "WWW":

  НПО.За кого работи едно НПО?!За този,който плаща,разбира се!

 20. 20 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 294 Неутрално

  когато газовиците почнат да се оплакват от цензура, значи нещата се движат в правилна посока.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 21. 21 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Турболибералната доктрина е пълна с взаимно-изключващи се догми. И тази за личната свобода и свободата на словото не е най-важната.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK