Какви бяха свободните работни места през 2018 г.

Какви бяха свободните работни места през 2018 г.

© Надежда Чипева, КапиталПрегледът на отворените данни за обявите за свободни работни места на Агенция по заетостта (АЗ) за периода между четвъртото тримесечие на 2017 г. и четвъртото тримесечие на 2018 г. ни дава възможност да направим някои интересни заключения:


- Средна брутна заплата (приравнена за 8-часов работен ден) за свободните работни места в бюрата по труда за цялата 2018 г. е 727 лв.


- През третото тримесечие на 2018 г. тя възлиза на 755 лв. или 67.5% от средната заплата за страната (1117 лв. по данни на НСИ за третото тримесечие на 2018 г.), като през последните няколко години не се наблюдава особена промяна в това съотношение.
- През последното тримесечие на 2018 г. тя вече достига 757 лв., което е с 8% над осреднената заплата по обявите за същия период на 2017 г. Този темп на нарастване е в унисон с наблюдавания в икономиката (между 7 и 8% в различните тримесечия).


В условията на бързо нарастваща минимална работна заплата (която вече надхвърля 45% от средната), не е изненадващо, че относителният дял на обявите за работни места с такъв тип заплащане остава значителен. През 2018 г. 27% от разгледаните от нас обяви в бюрата по труда са за минимално заплащане, а едва 6-7% са за заплата, която е близка или над средната за страната. Нещо повече – при тези изчисления сме изключили данни за работните места, които всъщност са за по-ниско от минималното заплащане, каквито обяви продължават по някакъв начин да се появяват в базата данни на Агенцията по заетостта.


Източник: Изчисления на ИПИ на база данни от АЗ

Източник: Изчисления на ИПИ на база данни от АЗ


Сред най-нископлатените професии, за които обаче има търсене в бюрата по труда (обикновено за минимална работна заплата), намираме охранители, машинни оператори в текстилното, шивашкото и кожарското производство, пощальони и куриери, продавачи на пазари, други видове неквалифицирани работници, включително такива в селското стопанство, както и различни видове помощен персонал.


Сред разгледаните от нас свободни работни места най-високо брутно заплащане е било предложено за системен анализатор (4 хил. лв.), но в бюрата по труда през 2018 г. са се търсили и десетки ИКТ специалисти (при средно заплащане за 2254 лв., но с някои позиции достигащи 2900 лв.), оператори в контактни центрове, различни видове техници, инженери и административен персонал – все позиции със средна предлагана заплата над 1500 лв.


Като цяло най-голям дял от обявите през 2018 г. са за групите "машинни оператори и монтажници", както и за "квалифицирани работници и занаятчии" (и двете групи формират по около 23% от свободните работни места). Прави впечатление още, че свободните работни места, които не изискват специална квалификация (11%), са повече от тези за специалисти (едва 10%). Конкретните професии, които като бройка най-много се търсят в бюрата по труда, са:


- Машинни оператори в хранително-вкусовата промишленост (3,3% от всички свободни места)
- Майстори-занаятчии на изделия от текстил, кожа и сродни материали (2,5%)
- Машинни оператори в шивашкото производство (2.4%) Работници в преработващата промишленост, н.д. (2%)
- Монтажници на електрическо и електронно оборудване (2%)


Регионален преглед


Средната предлагана заплата в бюрата по труда за цялата 2018 г. е 727 лв., като нейният размер варира от 893 лв. в столицата до 561 лв. в област Кърджали. Област Кюстендил е другата, в която средното предлагано заплащане е под 600 лв., а в диапазона 600-650 лв. се концентрират повечето от по-слабо развитите области като Видин, Монтана, Силистра и Разград.


Любопитно е, че на второ място по най-висока предлагана заплата се нарежда област Търговище, което е в унисон с добрите данни за местния пазар на труда – областта регистрира рекорден коефициент на заетост през третото тримесечие на 2018 г. Пред 2018 г. за заплати над 900 лв. там са търсени готвачи, металурзи и машиностроители, печатари, заварчици и монтажници.


"Дневник" публикува анализа на Института за пазарна икономика.


Методологическа бележка


Този анализ се базира на уеб приложение, разработено от ИПИ и Инфограф, което прави ежедневни заявки до отворените данни, публикувани от Агенция по заетостта. Информацията се обработва и съхранява в база данни, която позволява разбивки на свободните работни места и предлаганата работна заплата по общини, области и професионални дейности.


Поради някои проблеми с източника на данните, като непълна информация в обявите за продължителността на работното време, размера на предлаганото заплащане и др., представената тук информация не е изчерпателна. Друг проблем са временните прекъсвания на достъпа до базата данни (например по наши наблюдения тя изобщо не е достъпна от 15 декември 2018 г. насам).


Анализът ни за 2018 г. се базира на обяви, включващи данни за 28 хил. свободни работни места, а общо от стартирането си през лятото на 2017 г. приложението ни е събрало данни за 53 хил. свободни работни места, за които в базата данни на АЗ е била налична необходимата ни информация. Макар и не изчерпателна, базата данни дава навременна и достатъчно добра представа за търсенето на труд конкретно през бюрата по труда.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  Свободните работни места са свободни, защото заплащането е ниско. Работодател, който плаща добре, няма проблем с намирането на хора.

 2. 2 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 524 Неутрално

  -Който учи, че папа едрата пара-рече мъдро Стойне и си поръча още една ракия-И язе имам момче като теб, ама хич не му върви в учението. Е, па че го зема при мене, да мие с дългио маркуч...

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5592 Весело

  Тук е не посочена най-търсената напоследък от държавата професия - професионално рейдърство срещу успешни бизнеси :)
  Може би се е загубила заради сривовете на приложението на ИПИ

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  Пазарът на труда в България става все по безинтересен.
  Накрая мутрите и мутресите ще си работят сами :)))

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 5. 5 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  Публична тайна е, че наистина хубавите и желаните работни места не ги предлагат в Бюрото по труда или в джобс.бг. Тези работни места обикновено се заемат още преди напускащият да си тръгне. Предлагат се директно на определени доказани в професията хора или на някой доказал се служител с по-нисък статус в компанията. На тези позиции заплатите са над средните за сектора, понякога с много отгоре. Само местата за ниско квалифицирани работници ще пускат в бюрото и сайтовете, където предлаганите заплати вече са в най-добрия случай средни, а най-често - под средното.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 6. 6 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5821 Неутрално

  Да оправят заплащането и осигуровките на работещите и ще имат кандидати за свободните работни места.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK