Поредната игра на Путин или последното морално предимство на ЕС

Балканите отново се превръщат в игрално поле за политиката на Великите сили

При посещението на Путин в Сърбия през януари

© Reuters

При посещението на Путин в Сърбия през януариТекстът е публикуван в портала "Култура". Англоезичната версия е в "Ню Йорк таймс".


"На Балканите преходът приключи", ми каза преди време албанският политически анализатор Ремзи Лани. В противовес на мисленето в много посткомунистически страни, Лани нямаше предвид трансформацията от диктатура към демокрация. "Преминахме от репресивни към депресивни режими." И беше прав. В голяма степен старите комунисти и радикални етнически националисти вече ги няма, на тяхно място дойде стагнацията – икономическа, социална, политическа.


Въпросът сега е как се вписват тези депресивни режими във все по-острото геополитическо съперничество.
Ден преди неотдавнашното си посещение в Белград руският президент Владимир Путин изрази недоволството си от промяната на името на Македония и обвини "Съединените щати и някои западни страни", че "дестабилизират" региона. Междувременно руският външен министър осъди "желанието на САЩ да приемат колкото се може по-бързо всички балкански страни в НАТО и да премахнат руското влияние в региона". Русия настоява, че не това искат хората там.


Който е проследил посещението на Путин в Белград и неговата риторика там, няма как да не стигне до заключението, че конфронтацията между Запада и Русия на Балканите се променя както по характер, тъй и по интензитет. През последното десетилетие Русия пазеше активно своето икономическо и културно присъствие в региона, но никога не постави открито под съмнение хегемонията на НАТО или Европейския съюз там. Вече не е така.


На пръв поглед амбициите на Русия изглеждат нереалистични. Балканите остават твърдо свързани със Запада: Гърция, България, Румъния, Хърватия, Албания и Черна гора са членове на НАТО, а членството на Македония предстои. Всяка страна е или член на ЕС, или се стреми да се присъедини към него. Европейският съюз е най-големият търговски партньор на региона, най-голям инвеститор и предпочитана дестинация за емиграция. Традиционната предвидливост сочи, че Русия може и да създава проблеми, но едва ли повече от това.


Ала традиционната предвидливост може и да греши. Москва усети слабото място в западната позиция на Балканите: ако в страни като Украйна Европейският съюз се възприема като носител на промяната, на Балканите той е по-скоро пазител на статуквото, което може и скоро да се разруши.


Обществата в тези страни са разочаровани и ядосани. Нараства етническото напрежение. В почти всяка страна се провеждат мащабни антиправителствени демонстрации. Икономическият растеж в повечето случаи е нисък, бедността е широко разпространена, а обезлюдяването – драматично: над 40% от родените в Босна и Херцеговина са напуснали страната, около 40% от родените в Албания и 25% в Македония също.


И докато социологическите проучвания сочат, че мнозинството от хората продължават да гледат на присъединяването към ЕС като на най-добрия път към благоденствието, обещанието за европейска интеграция започва да губи привлекателната си сила. Не само защото бъдещето на Европейския съюз изглежда несигурно, но и заради лидери като президента на Франция Еманюел Макрон, които дадоха да се разбере, че няма да хабят политическия си капитал, защитавайки интеграцията на Западните Балкани.


И макар настроенията в региона да се променят, Европейският съюз не желае да промени подхода си. Това се дължи отчасти на бюрократичната инерция и липсата на политически интерес. Но също на страховете, че всяка промяна в политиката на Балканите ще изглежда като предателство към основни принципи.


Войните през 90-те в бивша Югославия изиграха решаваща роля за формиране на политическата идентичност на Европейския съюз след студената война. Европейците възприеха тази трагедия не толкова като конфликт между държави или нации, а като сблъсък между принципи: този на етническия национализъм, представян от Слободан Милошевич, и принципа на мултиетническата демокрация, въплътен в Европейския съюз. Затова и политиката на ЕС по отношение на Балканите е натоварена с много повече идеология, отколкото в която и да е друга част на света.


Идеологическата твърдост на Европа заслужава възхищение, но е отчасти и причина за парализата в региона.


Най-добрият пример за това е ролята на Европейския съюз в дипломатическата игра между Сърбия и Косово. Диалогът бе иницииран и поощряван от ЕС, тъй като всички осъзнаха, че единственият начин да се премахнат пречките пред по-широко икономическо сътрудничество и да се проправи път за присъединяване на Сърбия и Косово към Европейския съюз е взаимното признаване на Белград и Прищина. Но щом президентът на Сърбия Александър Вучич и неговият колега в Косово Хашим Тачи се захванаха с чувствителния въпрос за "корекция" на техните граници с цел постигане на окончателно споразумение, големите европейски столици бързо заявиха, че няма да допуснат това.


Промяната на границите никога не е добра идея, особено като се има предвид травматичният опит от етническите войни на Балканите. Но да казваш на демократично избрани лидери, че не могат да формират отношенията между своите страни, също не е добра идея. И макар европейците с основание да се опасяват, че промяната на границата между Косово и Сърбия може да насърчи и други страни да последват техния пример, макар ЕС с право да настоява, че всяка промяна на границите трябва да бъде подкрепена от мнозинството хора в тези страни, посланието се приема лошо. Сякаш Европа настоява пред своя непослушен съсед да стои далеч от остри предмети. Затова и предизвика реакция. Днес шансовете за споразумение между Сърбия и Косово са много по-слаби, отколкото преди месеци, за сметка на това опасността от етнически сблъсъци е по-висока.


И тук се появява Русия.


През ноември миналата година Владимир Путин се срещна с президента Тачи, макар Москва да не признава държавата Косово. Срещата показа, че Русия гледа на себе си не просто като защитник на Сърбия, но и като потенциален политически брокер. Затова Европа не бива да се изненадва, ако много скоро Русия създаде своя пътна карта за нормализиране на сръбско-албанските отношения. (Тя не бива да се изненадва също така, ако Турция прояви интерес към подобна руска инициатива.)


С други думи, действията на Русия на Балканите целят не просто разваляне на играта. Москва би искала да замени Европейския съюз в ролята му на посредник при решаването на регионални конфликти. По същия начин тя се опитва – до голяма степен успешно – да замени САЩ като посредник в Близкия изток.


Миналия петък, след 27 прахосани в спорове години, гръцкият парламент одобри най-сетне новото име на Македония, Северна Македония, с което бе сложен край на един от конфликтите на Балканите. Това бе истинска победа на европейската стратегия за региона. Сега Европа трябва да покаже същата енергия и гъвкавост, за да накара Сърбия и Косово да постигнат своя компромис. Това е единственият начин да продължи да бъде влиятелен играч в региона, а не пазител на статуквото.

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 348 Неутрално

  егати тъпнята, Иване. високопарни псевдоинтелектуални празнословия...дано поне си взел некой и друг лев.

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 2. 2 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2286 Неутрално

  В крайна сметка единствения смислен изход от цялата тази политическа игра трябва да е влизане на всички европейски страни в ЕС и комунистите управляващи Русия също да осъзнаят ,че основният враг не им е ЕС , където бягат дори собствените им деца ,нито НАТО и е крайно време да се постигне някакъв политически консенсус ,защото от дрънкането на оръжия и напрежението и стреса няма нужда никой ,а и народите им още повече бягат от родните си страни в посока ЕС , не в посока Русия и Сибир .

 3. 3 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1407 Весело

  Така е! Абсолютно съм съгласен с автора! Ние сме моралните шампиони, а Путин....

  Бог да благослови Америка за България!
 4. 4 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  Много добър анализ. А снимката връща към едни забравени от мнозина времена.

 5. 5 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Кръстев, Кръстеев , само като прочетох , че Москва искала да посредничи при решаването на конфликти и направо ми идва да ти зашия една двойка русофилска....
  Та в кой исторически период на Русия и на СССР блядовете са решавали конфликти, а не са ги създавали? Аман от празни писания на платени московски политолози

 6. 6 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Кръстев, Кръстеев , само като прочетох , че Москва искала да посредничи при решаването на конфликти и направо ми идва да ти зашия една двойка русофилска....
  Та в кой исторически период на Русия и на СССР блядовете са решавали конфликти, а не са ги създавали? Аман от празни писания на платени московски политолози

 7. 7 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Кръстев, Кръстеев , само като прочетох , че Москва искала да посредничи при решаването на конфликти и направо ми идва да ти зашия една двойка русофилска....
  Та в кой исторически период на Русия и на СССР блядовете са решавали конфликти, а не са ги създавали? Аман от празни писания на платени московски политолози

 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3162 Неутрално

  Иван Кръстев няма как да отрече ,че русанаците си харесват православните а мириканците и англичаните обичат да финансират ислямистите и либералните ентусиасти на Балканите!
  Справки - Косово , Албания и разни инкубатори за либерални ентусиасти водени от шамани (пребоядисани комсомолски лидери) като Иванчо!

  егати тъпнята, Иване. високопарни псевдоинтелектуални празнословия...дано поне си взел некой и друг лев.
  —цитат от коментар 1 на KLINGON

  +++

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  Сирия , Сърбия ,Венецуела,ЦАР...Русия се опитва да отхапе частица световна слава , докато икономиката и се гърчи като змия натисната с лопата

 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3680 Любопитно

  Доста евтина пропагандна статия.....

  Bukalemun
 11. 11 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2242 Неутрално


  Иване,
  Това което си написал, съгласувно ли е с някой идеологически отдел в Кремъл ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 12. 12 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  аз тоя отдавна не го чета.
  все едно да чета сайта гласове.
  ченгета от библиотекарския
  се правят на доброто ченге.
  продажен сноб е тоя.

 13. 13 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2640 Неутрално

  Каквото и да се пише , росиюшка ще продължава да рови на Балканите.Извадихме късмет , че Костов усети слабостта на русия по онова време и започна преговори с НАТО и ЕС.

  SHADOWS of SOFIA
 14. 14 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3226 Неутрално

  Празни приказки. Съжалявам , че си изгубих времето да ги прочета. Все се надявах до края на публикацията да срещна някоя умна мисъл , но не би.

 15. 15 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 997 Неутрално

  "...Русия може и да създава проблеми, но едва ли повече от това..."
  Накратко - кварталният хулиган е опасен за съседите си, за другите може само да създава проблеми.

 16. 16 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 592 Весело

  Отбор юнаци, по-умни от Иван Кръстев 😂

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 17. 17 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4359 Неутрално

  "ВЕЧЕРЯЩИЯТ С ПУТИН" Иван Кръстев
  и този път пробутва ПОЛИТИЧЕСКА РЕКЛАМА
  на БЕЗДАРНАТА ПОЛИТИКА водена от ПУТИН НА БАЛКАНИТЕ.
  Пробутва я с ПРЕТЕНЦИИТЕ ЗА "БЕЗПРИСТРАСТНОСТ" и "ОБЕКТИВНОСТ"

  По ред на номерата.

  Русийката играела го била "БРОКЕР" на Балканите.
  "ПОМИРИТЕЛ" между СРЪБСКИТЕ Й ФАВОРИТКИ и АЛБАНЦИТЕ ?!?!
  Айде немаше нужда, г-н Кръстев да ни подценява толкова.
  И в АЛБАНИЯ, и в КОСОВО хората имат ИСТОРИЧЕСКА НЕПОНОСИМОСТ
  към СЪРБИЯ и РУСИЯ, към ВЕЛИКОСРЪБСКИЯ и ВЕЛИКОРУСКИЯ ИМПЕРИАЛИЗЪМ

 18. 18 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3751 Неутрално

  Доста евтина пропагандна статия.....
  —цитат от коментар 10 на eti mehter


  Евтина, ама платена. Нема лошо, всичко е бизнес...

 19. 19 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4359 Весело

  На фона на ШУМНИТЕ и ЗАПОМНЯЩИ СЕ ПРОВАЛИ
  на РУСИЯ на БАЛКАНИТЕ,
  да се говори за каквито и да било ПРЕТЕНЦИИ
  И ПОЛИТИКИ ЗА ВЛИЯНИЕ е просто СМЕШНО
  и ЗВУЧИ ПО-СКОРО КАТО ПОДИГРАВКА И НАДСМИВАНЕ
  НАД РУСКОТО ПОЛИТИЧЕСКО БЕЗДАРИЕ

  В ЧЕРНА ГОРА ли "успя" Русия
  В МАКЕДОНИЯ и ГЪРЦИЯ ли "успя"
  СЪРБИЯ ли "оправи" Русия.....
  та сега ПиАри като Иван Кръстев
  ни надуват главата с
  КРИЗИСНИ ПиАрски антрефилета,
  зер, някой ги вземе насериозно и им повярва
  ха-хааааа

 20. 20 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4223 Неутрално

  Русия се напъва да пълни някакви сфери с някакво влияние, само и единствено за да се конфронтира с ЕС и Щатите.
  За един прост престиж, за да изглежда някакъв фактор.
  За друго, просто няма нужния капацитет.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 21. 21 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4359 Весело

  Иван Кръстев няма как да отрече ,че русанаците си харесват православните
  —цитат от коментар 8 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Ха-хаааааа
  Оценяваме чувството ти за хумор !
  Руснаците толкова много "ХАРЕСВАТ" ПРАВОСЛАВНИТЕ,
  че се ОПИТАХА ДА ОТРОВЯТ ВСЕЛЕНСКИЯ ПАТРИАРХ ВАРТОЛОМЕЙ
  И ВСИЧКИ ПРЕДСТОЯТЕЛИ НА ВСЕЛЕНСКАТА ПАТРИАРШИЯ НАКУП

  Дотолкова "ХАРЕСВАТ" ПРАВОСЛАВНИТЕ,
  ЧЕ СА ПРАТИЛИ НАЕМНИЦИ И ОРЪЖИЕ В УКРАИНА ЗА ДА ГИ ИЗБИВАТ !!!!

  Щеше да е смешно, ако не беше ГНУСНО и то МНОГО ГНУСНО

 22. 22 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4737 Любопитно

  Ами ..Расия се опита да вбие клин на Балканите използвайки многогодишните вражди и противоборството между държавите!За наш късмет НЕ успя!Не успя и в слабата и наведена Македония!Остана и сал една Сърбия!И злобата!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 23. 23 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4737 Любопитно

  Ами ..Расия се опита да вбие клин на Балканите използвайки многогодишните вражди и противоборството между държавите!За наш късмет НЕ успя!Не успя и в слабата и наведена Македония!Остана и сал една Сърбия!И злобата!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 24. 24 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  " заради лидери като президента на Франция Еманюел Макрон, които дадоха да се разбере, че няма да хабят политическия си капитал, защитавайки интеграцията на Западните Балкани"

  -------
  По-скоро няма да хабят пари, за да живеем по-добре.
  В България вече се затварят работни места на западноевропейски компании, заради "високите цени на труда".

  Любовта ще спаси света!!!
 25. 25 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 850 Неутрално

  "Преминахме от репресивни към депресивни режими."

  Напълно вярно.

  За останалото. Ако с ЕС някои си мислят, че е зле, то на какво основание се надяват, че без ЕС ще бъде по добре?

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 26. 26 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  За Балканите единствения път е ЕС !!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 27. 27 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  аз тоя отдавна не го чета.все едно да чета сайта гласове. ...
  —цитат от коментар 12 на mihail_p  До коментар [#12] от "mihail_p":

  Не може да надскочи сянката на баща си, Йото Кръстев - " Секретар по идеологията на Окръжния комитет на БКП в Ловеч. Главен редактор на вестник „Народна младеж“. Завеждащ-отдел „Средства за масова информация“ на ЦК на БКП.[2][3]
  Женен за Латинка Кръстева, учителка по български език и литература.[3] Син на двамата е политологът Иван Кръстев.[1]" /Уики/

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8445 Неутрално

  Все най-бедните и се връзват на Русия. Сигурно защото са и най -глупави.

 29. 29 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 338 Любопитно

  Колеги, в статията пише че Макрон е отсвирил Бойко за Западните Балкани. Не щял да си хаби капитала. След шофьорите - 2-ри удар в гърба.

 30. 30 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8955 Неутрално

  Кръстев би трябвало да определи действията на Русия като хибридна война, защото не предлага решение, а пречи и всява шум в и без това сложната ситуация. Иначе е прав, че ЕС не желае да инвестира ресурси поради леност, нежелание да се занимава с периферия, сериозни вътрешни проблеми и Макрон...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 31. 31 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Ако правилно схващам професионално овъртяната статия на Кръстев, около 65% от семейния му бюджет идва от Кремъл.

  Жалко, някога беше интересен автор. Вече е руски измекяр.

  Navigare Necesse Est
 32. 32 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3631 Неутрално

  Следващото след като набълбукаш е да почнеш да повръщаш. Брюксел дава аванси на всички, за да ги зариби, но знае много добре, че разочарованието ще е жестоко. Всички се натискат заради далаверата, но празните усти скоро почват да злословят.

 33. 33 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  И поредният бисер на директора на института с най-дългата софра. Даже и асоциацията на българските работодатели се мъдри сред цялото соросово войнство!

  https://www.cls-sofia.org/bg/donors.html


  Мърфи е оптимист!
 34. 34 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 990 Весело

  дето има бедни и недоволни иде популизъмът... а кога иде под формата на путю с мръсни кинти за изпиране и баражен огън от хибридни партенки и продажни лъжливи медии... напрао лепва там кат муха на лайно
  с други думи европа требе да развърже кесията за да стегне инфраструктурата и да се почне некакво развитие по тея места... щот инак путю ше доде с дестина ръждиви локомотива и шесе обяви за цар

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 35. 35 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3557 Неутрално

  До коментар [#31] от "Schopenberg":

  За пръв път не мога да се съглася с Вас. Иван Кръстев обръща внимание върху един наистина важен въпрос - недостатъчното умение на Запада да вникне в балканските бъркотии и опитите на Русия да се възползва от това. Като с цел повишаване на нашата бдителност той правилно споменава, но не набляга особено на един факт - че всъщност Русия на Путин е само играч на дребно, нещо като "шум в системата".

 36. 36 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3631 Неутрално

  "Като с цел повишаване на нашата бдителност той правилно споменава, но не набляга особено на един факт - че всъщност Русия на Путин е само играч на дребно, нещо като "шум в системата".
  До коментар [#35] от "Един препатил":

  Като изключим Албания, всички други са на руска газ. За тях Русия не е дребна. За тебе е дребна, щото много си се надул, ма внимавай да не се пръснеш.

 37. 37 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Доста евтина пропагандна статия.....
  —цитат от коментар 10 на eti mehter


  ... сещам се и за по-евтина пропаганда... тази, дето главният и пропагандист уверено изписва "коНфорД"... аре, на геврека дупката те засмуква - изчезни, *етинчо!

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 38. 38 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#35] от "Един препатил":

  Благодаря ви за вниманието и отзива ви. Да, статията на Кръстев може да предизвика и подобни на вашите усещания. Но в цялост тя създава невярна представа за значението на Русия, като една влиятелна сила. Всъщност путинова русия днес е отвратително ретроградна, вманиячена за величие, преувеличена наследница на СССР, стъпила на ръждясалото, ядрено наследство. В този смисъл всяко мнение, рециклиращо значението на Кремъл е дълбоко невярно и съмнително.
  Ние сме част от най-привлекателния свят. Към него под драматични и самопожертвователни начини се стрмят хиляди унижени и онеправдани в мечтите си живущи в Средния изток и Африка. Виждаме подобни центростремителни движения у нас и в другите периферии.
  Няма по-успешен обществен проект от ЕС,НАТО. Обективно погледнато, това е най-добрият модел за съществуване на малката ни планета. Естествено злокобна и ретроградна, претендираща за място сред нас Русия ще е винаги против.
  Следователно основната политическа позиция, опитваща се да анализира съвременния ни свят, следва на първо място да започва с определението, че Русия е вредна и опасна за човечеството.

  Navigare Necesse Est
 39. 39 Профил на historian
  historian
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Иван Кръстев е много умен и хитър анализатор, но според мен, в момента играе много тънко за Путин: той много леко и ловко загатва за основния проблем между Сърбия и Косово -желанието им да променят границите като главно условие за постигане на споразумение, но НЕ обяснява защо ЕС (и САЩ) са против, а Русия - не.... Заради Крим разбира се... Затова в случая, позицията на ЕС е правилна, според мен. А Сърбия и Косово нямат друг избор освен да слушат ЕС ако искат да станат членки...

 40. 40 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Тоя не прави нищо друго, освен да легитимира Путин, като разсъждава най-чинопокорно и сериозно каква роля бил имал той из балканския район, вместо да осветли американския читател за каква продънена история иде реч. Но, какво да очакваш да публикува един от най-левите таблоиди в щатите, Ню Йорк Таймс. Това, което трябваше да напише авторът, ако беше честен и почтен, е, че Русия днес е една напълно провалена и разпадаща се, а вероятно вече разпаднала се, мафиотска държава, която спешно се нуждае от генерална промяна, за да може по най-бързия начин да стане член на НАТО и ЕС, заедно с Украйна. Това някой си да се напъва да прави останалите от балканите членове на тези организации, преди Русия да е станала член, означава ЕС и НАТО да си вкарват таралеж в гащите. Да не говорим, че ако това стане, с България е свършено. Не ни стигат тук, в щатите, несмаслените бръщолевения на нацистките демократи, ами и на ехото им от България трябва да се наслаждаваме.

 41. 41 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  Добър е анализа на Кръстев, въпреки че на мен ми липсва малко по-категоричния тон, какъвто според мен би бил по-подходящ.
  Какво толкова имаме?
  От една страна и преди 89-а и падането на стената, всеки средно нормален човек гледаше с поне едно око на Запад. След 89-а, по съгласуван и не много дефиниран начин, така или иначе и на Балканите настъпиха политическите промени, но няма как успоредно с тях, от само себе си, да дойде и стандарта на стара Европа.
  Нормално е хората да са нетърпеливи и едни да емигрират в старите европейски страни, а други, включително ретро настроени хора да останат тук, да са недоволни и стават хранителна среда за имперските амбиции на Путин и ко.
  Дали по този начин и с помощта на последните възможни сателити като Сърбия, евраазийските интереси ще надделеят тук на Балканите или ще продължи пътя на европеизация на полуострова, предстои да видим, но аз мисля, че връщане в орбитата на Русия е малко вероятно. Още повече, че каквото и да си говорим, у нас и в целия полуостров, страните членки на съюза и дори кандидатите за това, стандарта расте благодарение на европейската икономика и сравнението с Русия се вижда с просто око.

 42. 42 Профил на V. Uzunov
  V. Uzunov
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Иван Кръстев е много умен и хитър анализатор, но според мен, в момента играе много тънко з...
  —цитат от коментар 39 на historian

  Този е изключително мазен платен манипулатор.

  В момента вече доста дълго време на балканите има мир и това дразни някои комплексарчета с власт.

  Хората на балканите на човешко ниво не се мразят и са ок... Сърбия (ако се оттърве от грандоманщината) и Косово ще се разберат стига да не им се намесват разни гащници... и двете са европейски цивилизовани племена както и албанците, разбира се.

 43. 43 Профил на v.n.t.news
  v.n.t.news
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Г-н Кръстев , съветвам Ви да спрете с анализите си . Балканите си избраха пътя на еврогейщината, съпътствана с мощта на НАТО и никога границите на евразийката няма да започнат от Балканите . Жалък опит да въздигнете до ранг Велик играч една продънена черна азиатска дупка .

 44. 44 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#1] от "KLINGON":

  Наистина, голяма тъпотия. Човека отиде там и предложи 1.4млрд инвестиции и евтин газ, какво по-добро от това? Интересно е как храненици на НПОтата казват на бялото черно.

  Интересно как би коментирал жестокия факт, че Америка иска да се намеси със сила във Венесуела. Джон Болтън каза, че всички опции са на масата. Та въпроса ми е къде е морала на Чичо Сам след като е готов да изправи 5000 войника срещу независима страна?

  Как притежателя на грантове би коментирал собствената си несъстоятелност след като за него инвестиция в Сърбия е по-важна от военна намеса в чужда страна, която би взела и много цивилни жертви? Оказва се, че тролването и фалшивите новини идват от "демократичните медии".

 45. 45 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Адаш (или аркадаш), ако ЕС е пазител на статуквото (в най-общия смисъл на тази дума, разбира се), тогава Кремъл (или Москва и управляващата върхушка там) на какво се явява пазител тогава, сигурно на хунските и войнствени татаро-монголоидно-степни нрави, обичаи и манталитет.

 46. 46 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 704 Неутрално

  100 % руско говедо си е човекът

  BG e мини империя на злото.
 47. 47 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Кръстев, Кръстеев , само като прочетох , че Москва искала да посредничи при решаването на конфликти и направо ми идва да ти зашия една двойка русофилска....Та в кой исторически период на Русия и на СССР блядовете са решавали конфликти, а не са ги създавали? Аман от празни писания на платени московски политолози
  —цитат от коментар 5 на SSS


  Иване,Това което си написал, съгласувно ли е с някой идеологически отдел в Кремъл ?
  —цитат от коментар 11 на niksan1


  "ВЕЧЕРЯЩИЯТ С ПУТИН" Иван Кръстеви този път пробутва ПОЛИТИЧЕСКА РЕКЛАМАна БЕЗДАРНАТА ПОЛИТИКА водена от ПУТИН НА БАЛКАНИТЕ.Пробутва я с ПРЕТЕНЦИИТЕ ЗА "БЕЗПРИСТРАСТНОСТ" и "ОБЕКТИВНОСТ"По ред на номерата.Русийката играела го била "БРОКЕР" на Балканите."ПОМИРИТЕЛ" между СРЪБСКИТЕ Й ФАВОРИТКИ и АЛБАНЦИТЕ ?!?!Айде немаше нужда, г-н Кръстев да ни подценява толкова.И в АЛБАНИЯ, и в КОСОВО хората имат ИСТОРИЧЕСКА НЕПОНОСИМОСТкъм СЪРБИЯ и РУСИЯ, към ВЕЛИКОСРЪБСКИЯ и ВЕЛИКОРУСКИЯ ИМПЕРИАЛИЗЪМ
  —цитат от коментар 17 на Hawaii


  Мисля че всички вменяеми колеги ще се съгласят, че човек който е непособен да отличи "мнение на автора" от "поведение или пропаганда описвани от автора", е равен по кухост на читателя който четейки екшън или фантастика автоматично приписва всички прочетени мисли и мнения на автора на книгата вместо на персонажите.

  ...И, естествено, имплицитната мисъл че Кръстен наистина е написал статия за Ню Йорк Таймс с тема "И ето защо Путин е готин", и те са му казали "колко сте умен, затова ви харесваме".

  Това показва че коефициента на интелигентност на читателя е макар и по-висок от на средния африкански/карибски негър (около 70 точки)--иначе не би чел Дневник--но уви не успява да надскочи интелектуалния капацитет ниво арабин или индус (около 80 +)--чете, но не владее нюанси от рода на "сега ще кажа какво според мен мисли Хитлер, и това няма да значи че аз подкрепям Хитлер".
  https://brainstats.com/average-iq-by-country.html

  Този читател, неумеещ да разграничава описваното от описващия, е по-добре да започне веднага някаква серия упражнения за повдигане на умствения капацитет.

  Може да се започне от тука: https://www.back2game.com/iqtest.php
  Че "бял пакистанец" като умствено състояние не е надобре нито за човека, нито за хората около него, нито за обществото на което е член.

  Учените доказаха че в рамките на съвременното общество завършване на гимназията добавя към 7 точки интелектуален капацитет към генетичното заложено ниво на човек, а живот в общество без война и с достатъчно храна добавя още толкова. Затова африкансия негър има средно 70 точки Ай Кю, а американския негър--85 точки. Защото американския е подложен на американско образование и има достъп до храна. Като добави човек и смесена наследственост--примерно дядо мулат--да качи още малко капацитета отвъд наследствения африкански--и ето, готови сме.

  Човек не е виновен ако има лоша генетична наследственост и е роден с умствен капацитет съответстващ на либиец или етиопец. Но живот в страна членка на ЕС автоматично дава шанс човек с няколко положителни навика--откъм храна, умерено пиене, и трениране на мозъка--да качи дори с 10 процента своя умствен капацитет.

  Никога не е късно.

 48. 48 Профил на derek101
  derek101
  Рейтинг: 305 Неутрално

  До коментар [#36] от "Judjuk":

  Тъпаците така и не се научиха, че думата "газ" е от мъжки род.....

 49. 49 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  Между другото в принципна Европа/Швеция като най-прогресивна на някакви местни избори партията на популистите на получила нито един глас (нула) въпреки че кандидати на тая партия са си гласували за себе си (логично е нали все пак).

  Съдът обаче му се сторило разумно и анулирал изборите. Та сега ще има нови избори.

  Та прогресивна Европа вече използва същите номера за броене на гласове дето и Путин ги използва.

  https://www.breitbart.com/europe/2019/01/30/swedish-local-election-voided-populist-party-votes-not-counted/

 50. 50 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Между другото в принципна Европа/Швеция като най-прогресивна на някакви местни избори партията на популистите на получила нито един глас (нула) въпреки че кандидати на тая партия са си гласували за себе си (логично е нали все пак).Съдът обаче му се сторило разумно и анулирал изборите. Та сега ще има нови избори.Та прогресивна Европа вече използва същите номера за броене на гласове дето и Путин ги използва.https://www.breitbart.com/europe/2019/01/30/swedish-local-election-voided-populist-party-votes-not-counted/
  —цитат от коментар 49 на realguru


  "Проблемът" на Швеция, Британия, и САЩ, е че тези три страни в модерно време никой не е завладявал, поробвал, и избивал.
  Това изкривява светогледа на техните либерални елити, към симпатична но наивна "хипарщина"--те не си дават сметка нито колко опасен е света на ниво "междудържавни отношения", нито какви конвулсии може да изпита едно общество ако елитите станат прекалено нагли и отказващи да чуват населението когато то изказва "неправилно" мнение.
  Всички други континентални членки на ЕС, освен Швеция, имат ярък опит от 20-ти век какво е да ти сринат градовете с бомби, да ти разстрелват населението, да ти изнасилят жените. Какво е да живееш в диктатура или тоталитаризъм. Какво е да се случи гражданска война. Какво е въоръжени отряди да се дебнат из горите или из кварталите.
  Това го знаят всички континентални членки--Унгария, Полша, Чехия, Словакия, България, Румъния, Италия, Испания, Португалия, Гърция, Франция, Германия, Австрия, Финландия, Дания. Дори Ирландия с техните вълнения и тероризми.
  Единствените които не го знаят са Шведите. Тази липса на травма ги прави чудни наивисти, но и съответно е голяма опасност, защото са забравили цената на определен вид грешки.

 51. 51 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#47] от "patilanskomeze":

  Автор, който специално е отдал времето си да анализира в детайли ситуацията, би трябвало да ни каже повече, отколкото онова, което и сами виждаме, но без да надценяваме натрапника. Навремето, когато някой е запретвал ръкави да напише ``сега ще кажа какво според мен мисли Хитлер'', виждайки как въпросният се е разпищолвал из Европа, но от написаното е лъхало уважение като към някакъв достоен противник, който, като че ли, нищо чудно, току взел, че спечелил един ден, тогава, хайде да не е чак, че ``аз подкрепям Хитлер'' да му се стори на човек, че лъха от писанията на запретналия ръкавите, но най-малкото, такъв анализ не си струва да се чете.

  И Йоло Денев в силните си години е бил политически играч, който е можел с едно свирване да свика барем хиляда души да думкат барабани пред Народното събрание. Значи ли това, че тогавашен писач с всичкия си, изобщо заел се да пише за подобно нещо като по този начин го легитимира, правилно би предвидил политическо бъдеще за такъв? Да приемаш и легитимираш един днешен Йоло Денев с ракети, е равносилно на подкрепа.

 52. 52 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  Учените доказаха че в рамките на съвременното общество завършване на гимназията добавя към 7 точки интелектуален капацитет към генетичното заложено ниво на човек, а живот в общество без война и с достатъчно храна добавя още толкова. Затова африкансия негър има средно 70 точки Ай Кю, а американския негър--85 точки. Защото американския е подложен на американско образование и има достъп до храна. Като добави човек и смесена наследственост--примерно дядо мулат--да качи още малко капацитета отвъд наследствения африкански--и ето, готови сме.

  Човек не е виновен ако има лоша генетична наследственост и е роден с умствен капацитет съответстващ на либиец или етиопец. Но живот в страна членка на ЕС автоматично дава шанс човек с няколко положителни навика--откъм храна, умерено пиене, и трениране на мозъка--да качи дори с 10 процента своя умствен капацитет.
  —цитат от коментар 47 на patilanskomeze


  Не може ли апартейд вместо живот в страна в ЕС. Или доброволци да ходят там да ги учат. :)

 53. 53 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#51] от "bryghtlyght":

  Също резонна позиция.

 54. 54 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3679 Весело

  Кръстев, Кръстеев , само като прочетох , че Москва искала да посредничи при решаването на конфликти и направо ми идва да ти зашия една двойка русофилска....Та в кой исторически период на Русия и на СССР блядовете са решавали конфликти, а не са ги създавали? Аман от празни писания на платени московски политолози
  —цитат от коментар 5 на SSS


  Те руснаците така казват на тяхната намеса бе драги!
  Решаване на конфликти.
  Решават, рашават конфликта....докато накрая излезе, че цялото решаване било само в руска полза!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 55. 55 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Пази боже, сляпо да прогледа! Тои майцепродавец ще говори за морал. За него най-висша форма на морал е да продаде топлите бъбреци на майка си.

 56. 56 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3243 Неутрално

  ....В ЧЕРНА ГОРА ли "успя" РусияВ МАКЕДОНИЯ и ГЪРЦИЯ ли "успя"СЪРБИЯ ли "оправи" Русия.....та сега ПиАри като Иван Кръстевни надуват главата сКРИЗИСНИ ПиАрски антрефилета,...
  —цитат от коментар 19 на Hawaii


  Да, но успя да забави някои процеси, предизвикало не малко пропуснати ползи за всички балкански народи, а и за ЕС, може да се каже, че рашистан пак са успели с тяхната деструктивна политика.

 57. 57 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3243 Неутрално

  ......По-скоро няма да хабят пари, за да живеем по-добре. В България вече се затварят работни места на западноевропейски компании, заради "високите цени на труда".
  —цитат от коментар 24 на hope

  Заради високите цени на труда, или заради категоричния ни отказ да си реформираме образователната ни система? Че те вече и българските фирми започват да търсят някакви чужденци.
  И все пак да не си затваряме очите, но в големите градове големи западноевропейски и американски компании откриват десетки работни места, където заплатите не са още люксембургски, но гонят вече 2000 лв. Разбира, там се наемат образовани, а не само рецитиращи "Аз съм българче..."

 58. 58 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 937 Неутрално

  И като влезнем всички балкански страни в ЕС, и той ще се разпадне. ЕС нито е гаранция за просперитет, нито за сигурност.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 59. 59 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 514 Неутрално

  И като влезнем всички балкански страни в ЕС, и той ще се разпадне. ЕС нито е гаранция за просперитет, нито за сигурност.
  —цитат от коментар 58 на Darcas


  Просто ще се раздели стабилно на първа и втора скорост. Едните ще се сливат в СЕЩ, а другите ще са в по-провинциален вариант на сегашната версия.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61 Профил на goro6
  goro6
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#5] от "SSS": Ти хубаво си измислил трито -ССС, но не ти е ясно какво представляват. Казвам ти и запомни, няма да повтарям SSS=ССС=силно стабилизиран серсемлък. Във всички исторически периоди Единствено Русия решава конфликтите и ги решава така, че минават поне 30-40 години, докато на конфликтаджийте им дойде на акъла да създават нови конфликти. И като съдя по тебе, забравят и пак им идва мерака за нова конфронтация. Що не си гледате мизерния живот, ами се занимавате със неща и събития, които надхвърлят значително интелектуалното ниво получено от романчето "Винету". Дядо Вазов е казал: "Кат Русия няма втора, Тютчев обясни: "В Русия можно толка верить", а Железния канцлер Ото Фон Бисмарк ви закопа: Всички големи искат, но само Русия може да е велика". Айде ходи по голяма нужда, че умириса пространството.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK