Поредният голям заговор срещу България. Сериозно?

Поредният голям заговор срещу България. Сериозно?

© ReutersПоредният голям заговор срещу България - да ни вкарат насила в еврото и да ни ограбят мускалчетата розово масло. Горе-долу така можем да обобщим новите пропагандни страхове от еврото. Защо работят така успешно? За "Дойче веле" коментира проф. Ивайло Дичев:

По-старите читатели вероятно помнят трепета, който предизвикваха чуждите пари по времето на соца. Помнят сигурно и как купил полагащите се бонове за бензин, членът на туринг клуба напълваше колата със суджуци и консерви и тръгваше на пътешествие, молейки се да не му се развали нещо по пътя, та да се отвори харч. А ние, момчетата от махалата, взимахме назаем един долар за показване на входа и се пренасяхме в приказното западно царство, наречено "Кореком".
Но валутата си беше и страшна - защото можеха да те попитат откъде я имаш и да ти се случат разни лоши неща. Тъкмо забраната обаче я правеше още по-примамлива. И когато режимът падна, неслучайно отвсякъде избликнаха мечти в зелено (заради зеления цвят на долара).
Обидата


Припомням всичко това в опит да разбера защо новите пропагандни страхове от еврото работят така успешно. В Германия те бяха свързани с нежеланието на мощната дойче марка да крепи бедните южни роднини. Във Франция се тюхкаха повече на символическа тема - окайваха интелектуалците от банкнотите, Мариана и петела, години наред продължаваха да изчисляват цените във франкове. Но лошите спомени за следвоенната инфлация на гордата, но нестабилна родна валута накрая си казаха думата. На други места водещ бе страхът, че злонамерени търговци ще използват момента да увеличат цените. Макар здравият разум да подсказва, че в пазарното стопанство търговците увеличават цените и без повод, стига да има кой да плаща. В крайна сметка се оказа, че увеличението е незначително и дебатите се насочиха към по-важни теми.


Последният аргумент се върти и из българските сайтове, но според мен водещият мотив е не толкова икономически - проблемът е накърнената национална чест. Защото гледай сега: ако днес взимам 1000 лева, представяш ли си колко унизително ще бъде утре заплатата ми да стане 500 евро. Обидата е в това, че ще лъсне огромното неравенство между нас и западняците. Левът все пак създава илюзията, че живеем в различна вселена и затова нещата не могат да се сравняват. Ако въведем разплащане с неконвертируеми буци сол, ще бъдем още по-защитени символически, нали така?
Някъде дълбоко в себе си българинът все още дели парите на наши и техни. Вече години той може да обръща парите си в евро или каквото друго пожелае, но невидимата граница не иска и не иска да изчезне. А и всеки ден някой му повтаря, че ЕС ей сега ще се разпадне - и тогава какво правим? Има и друго: с парите вече неведнъж са го премятали - комунистите на няколко пъти му обираха спестяванията с обмяна на курса, после дойде хиперинфлацията от 90-те, а сега - евро. Вековната андрешковска подозрителност го кара да мисли, че някой пак иска да го преметне. И колкото по-далеч е този тъмен субект, толкова по-опасна е работата.

Невежество и комплекси


Странното е, че всъщност никой в България не вярва в силата на нашия суверенен лев. Самонадеяните сравнения с английския паунд или швейцарския франк, които си били много добре извън еврото, издават единствено невежество и комплекси - къде сме ние, къде са тези стари и мощни валути. Много добре знаем какво ще стане, ако се отвържем от валутния борд и тръгнем да плаваме в откритото валутно море.


В същото време изобщо не вярваме на експертите, които ни обясняват, че еврото ще донесе стабилност и ниски лихви. А и евро-туристите, на които разчитаме, никак не обичат да обменят пари при кратки пътувания. Но колкото повече разумни аргументи ни дават, толкова повече се настройваме против еврото. Защото сме убедени, че експертите - добре платени, неразбираемо говорещи - са част от големия заговор: да ни вкарат насила в общата валута и да ни ограбят мускалчетата розово масло. Ако четеш форумите, самото ни влизане в ЕС е такова коварство - не ние сме се борили с всички сили да ни приемат, а те ни били подмамили, за да ни изсмучат работната ръка. Националното самочувствие трябва да е много тежко увредено, ако му се налага да прибягва до такива хитрости.


Да помислим и за това


И понеже настроенията против еврото най-често се вихрят из русофилските среди, ще предложа на експертите един геополитически аргумент. Еврото се опитва да стане алтернатива на долара като световна валута. Защо е важно това ли? Защото чрез долара САЩ осъществяват световно господство, товарят планетата с дълга си, налагат санкции на страни, които извършват доларови операции, забранени от Вашингтон. В този смисъл битката за еврото е битка за еманципация на нашия континент. Хайде сега да видим какво ще отговорят критиците.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (123)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Ивайло Дичев кои го държеше?

  Германската олигархия ли?
  Или нещо нагоре

 2. 2 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Всеки така наречен "интелектуалец" си има меценат.

  Парите на мецената дават сила и насока на мислите и творениата "интелектуалец" -а

  Така е било от векове, така е и сега !

 3. 3 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 278 Неутрално

  То това влизане в еврозоната го дрънкат вече 10 години. Само луд още може да се връзва на подобни глупости. То ако искаха да ни вкарат в Еврозоната и Шенген отдавна да са го направили. Въоб
  е никой няма да пита никого. Целяит дебат е защото въобще нямат намерение да вкарват България никъде което е доказано вече 10 години. България е срината от крадците които се подкрепят от западните олигарси. Потупват ги по рамото и им викат конгратюлейшън докато разбойниците крадат и пращат открадантото на съхранение в техните банки и офшорни зони. После разорената страна става плячка като взиамт всичко включително и децата им. Ето това е новата колониална система която владее не с оръжие а с корупция.

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2702 Неутрално

  Абе Дичев експерт по финанси ли е станал?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Добър текст, жалко, че любителите на "суверенитет"- по Кремъл и на конспиративни теории не четат смислени текстове и не са склонни да използват хипотетичният си мозък по предназначение!!!

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5814 Неутрално

  Много вярно :)
  А от опасенията на държавите приели първоначално еврото, верни се оказват само опасенията на германците. Те подкрепиха бедните южни роднини :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Спрях до значението за размера - от 1000 на 500!!!Този не е добре.Как успява винаги да се намести - я в телевизия някоя ще говори глупости, я в някой сайт.
  Ясно е, че ще приемем еврото и смятам, че това ще е добре, но не се съмнявам, че цените ще се закръглят нагоре и ще обеднеем с поне 50лв на месец, в началото.

 8. 8 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3621 Любопитно

  Добри аргументи но...русоробската дезинформация наблага на страховете на хората!На бедните и манипулирани хорица...дето гласуват за БКП!При едно евентуално приемане на еврото,маса скрити,мръсни пари именно на гадната сбирщина от "червени бизнесмени" ще бъдат извадени на светло!Еврото пречи и на ...Расия!Тук у нас!Правилата пречат за препирането и купуването на части от България!Та така г-н Дичев!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 9. 9 Профил на vxx57592865
  vxx57592865
  Рейтинг: 294 Неутрално
 10. 10 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  И в този момент се появяват всички Носталгици и поради липса на аргументи почват да ругаят автора.

  SHADOWS of SOFIA
 11. 11 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3945 Неутрално

  Момчета от 1 до 4, вие спестяванията си (ако имате такива) в каква валута, различна от лев и евро ги държите? Ха?

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 12. 12 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Бае Ганя за това си е пришивал джобове като ходи по Европата.. познавайки им адета.

  хаха

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 13. 13 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Голям интерес от влизането в еврозоната имат задлъжнялите български банки.

 14. 14 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 339 Любопитно

  Хем искаме да сме в ЕС, хем да сме някак бамбашка...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 15. 15 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  .........текста е добър....поне за РАЗМИСЪЛ........!!!!????........но самата мисъл ,че може да ОБЕДНЕЕМЕ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ме кара да НАСТРЪХВАМ.......!!!!!.....иначе ЕВРОТО е ПРЕКРАСНА ВАЛУТА.........но се си мисля ,че е хубаво за нещо такова да се ПОПИТА НАРОДА........!!!!!!?????........НАРОДЕЦА не е много ИЗСТРАДАЛ и е МЪДЪР.........нека ТОЙ си каже ТЕЖКАТА ДУМА........!!!!!......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 16. 16 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1427 Весело

  дичь (рус) - дивотия

  г-н Дичев - г-н Дивотиев

  Името казва всичко.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 17. 17 Профил на Madmax
  Madmax
  Рейтинг: 8 Весело

  Абе Дичев експерт по финанси ли е станал?
  —цитат от коментар 4 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Имаше една детска песничка

  Всичко мога, всичко знам
  Аз професор съм голям

  Та така и с Дичев

 18. 18 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2702 Неутрално

  проблемът е накърнената национална чест. Защото гледай сега: ако днес взимам 1000 лева, представяш ли си колко унизително ще бъде утре заплатата ми да стане 500 евро.
  ____________
  Всъщност обидното е това което ти струват 1 лв да стане 1 евро, както стана в Германия , когато стартира еврото!


  Всеки така наречен "интелектуалец" си има меценат.Парите на мецената дават сила и насока на мислите и творениата "интелектуалец" -аТака е било от векове, така е и сега !
  —цитат от коментар 2 на WWW

  Децата на няколко фондации станаха професори и вече дават акъл за неща които никога на са учили или практикували през живота си!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 19. 19 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Всички, които познавам са за еврото. Та не знам защо авторът мисли, че глупостите ръсени за еврото от разни хибридчици работели успешно.

 20. 20 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Голям интерес от влизането в еврозоната имат задлъжнялите български банки.
  —цитат от коментар 13 на Deinio


  Къде са задлъжняли, че не съм чувал. Дай подробности, другарю.

 21. 21 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Точно в десятката ! Страхотно ! Но взе да ми писва от невежите българета. Като не ви харесва хубавия живот, ясните правила, законите и цивилизоваността, вън от ЕС и обратно в мизерията!

 22. 22 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Ивайло Дичев кои го държеше?Германската олигархия ли?Или нещо нагоре
  —цитат от коментар 1 на WWW


  Тоя позитанец пак са го изпуснали от психиатрията.

 23. 23 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Изненадващо добра статия на Ивайло Дичев.
  Тъжното е, че не споменава един от реалните "рискове" - поскъпването на услугите и труда. Ето там трябва да се пише повече и да се обяснява.
  Конкретно - ще поскъпнат пенсии, заплати, услуги на местния пазар - най-вече ресторантьорство и хотелиерство, както и професионални услуги като фризьорство, адвокатски услуги, нотариални услуги, счетоводни услуги и т.н. И точно ето това поскъпване трябва да се обяснява, че е от полза, а не е недостатък.
  За съжаление и на противниците, и на защитниците на еврото, текстовете са емоционални, а не рационални. И дебатът се води на тема "дали да приемаме еврото", а не на тема "кога да го въведем".
  Моето лично мнение е - веднага :)

  Бог да благослови Америка за България!
 24. 24 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  Всички, които познавам са за еврото. Та не знам защо авторът мисли, че глупостите ръсени за еврото от разни хибридчици работели успешно.
  —цитат от коментар 19 на Jumbo Jet


  Проблема е в тези които никой не познава.А и не е сигурно , че пишат това което мислят. Получават си сребърниците и каквото им кажат...

  SHADOWS of SOFIA
 25. 25 Профил на Madmax
  Madmax
  Рейтинг: 8 Весело

  И в този момент се появяват всички Носталгици и поради липса на аргументи почват да ругаят автора.
  —цитат от коментар 10 на КА2


  Отиди на форума на investor.bg
  Tам пишат много профита от областта на финансите.
  Включително и аз - да се похваля нескромно
  Но ника ми е друг
  Ако ти се занимава, ще си намериш и аргументите
  Дичев тука не вирее, меко казано

 26. 26 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Абе Дичев експерт по финанси ли е станал?
  —цитат от коментар 4 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  До толкова до колкото да вземе гранта.
  И да си поиска следващия.

 27. 27 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Дичевстига си се изказвал неподговен. На германците им набиваха канчетата как елед като се премине към еврото цените ще останат без промяна смо че тайно и полека онова което беше 1 марка и трябваше да струва 0.5 евро в рамките на седмици стана 1 евро а. заплатите останаха същите Чети , питай преди да пишеш, ама то е така с професорите след 10.11 - кухи тикви сега чакам ББ и Цв.Цв да си лепнат по една професорска титла, а защо не академик.

 28. 28 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Проблемът на еврото е, че е обща валута за държави с абсолютно различни икономики. За развити икономики е на място, за неразвити е спирачка. За нас е все тая, тъй като ни и без това сме вързани с лева.

 29. 29 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Не забраната е правела чуждата валута по-примамлива, а корекоремите, в които е имало стоки, липсващи от българския пазар.

 30. 30 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2923 Неутрално

  До коментар [#1] от "WWW":

  За глупавите опорки срещу еврото отдавна писахме тук. Сега Дичев претопля манджата. А като прочетох как влизал в Кореком-а - само членове на БКП и децата им можеха да влизат, дори и с "долар на заем" - така че комунето Дичев иска да се хареса на демократите - мазно и гнусно. Аман от желаещи червени бръмбари, и тоя партиен син да се пише дЕсидент и демократ.

 31. 31 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Тая работа с еврото ми напомня, дет са ми казвали, че едно време провинциалистите като дойдели в София, прескачали трамвайните релси, да не би да ги тресне тока. Същата работа. Само дет този път сме финансови провинциалиссти насред Европа. Е, има и едни банки, ние си ги знаем кои са, дет също се дърпат, щот не им отърва европейския контрол. Инак, само можем да спечелим от еврото.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 32. 32 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3621 Весело

  До коментар [#11] от "дедо Андро":

  Тези нямат спестявания...тях пасоля ги държи живи..да знаеш!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 33. 33 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  Момчета от 1 до 4, вие спестяванията си (ако имате такива) в каква валута, различна от лев и евро ги държите? Ха?
  —цитат от коментар 11 на дедо Андро  Можеш да бъдеш сигурен, че не са в рубли !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 34. 34 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Това е невероятно глупава статия. Споренето дали или не за еврозоната е безумен защот овече 10 години България получава по една или друга причина не. Никой не я е канил за да има нужда от дебат. Това че български управници се натискат не е повод за дебатиране след акто от тях не зависи нищо.

 35. 35 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  дичь (рус) - дивотияг-н Дичев - г-н ДивотиевИмето казва всичко.
  —цитат от коментар 16 на БМЗ  Абе, ти много закъсня !
  Трябваше по-рано да атакуваш Дичев, след като хал-хабер си нямаш от темата, редно е да атакваш онзи, който я е написал .
  Ей, не спазвате опорките и това ще се отрази на хонорарът ви !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 36. 36 Профил на Madmax
  Madmax
  Рейтинг: 8 Весело

  [quote#25:"Madmax"][/quote]

  Няма смисъл да се хабите да обяснявате защо сте против Еврото.
  Вземете си нещо наготово от investor.bg
  Има мнения, добре аргументирани и с много статистика
  Ако искате - цитираите, ако искате не цитираите
  Ако уцелите мое мнение, няма да ви се сърдя
  Може да ви подкрепя дискретно

 37. 37 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  Всички, които познавам са за еврото. Та не знам защо авторът мисли, че глупостите ръсени за еврото от разни хибридчици работели успешно.
  —цитат от коментар 19 на Jumbo Jet  Добре е, че дебатираме приемането на еврото, а не на рублата .
  Впрочем, ако имаше приемане на рублата ( НЕ ДАЙ БОЖЕ ), дебати изобщо нямаше да има ... !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 38. 38 Профил на Madmax
  Madmax
  Рейтинг: 8 Весело

  Сега един много прост пример

  Какво правим, ако еВрото почне да гълта водичка?

  1 . Ако сме в Еврозоната - потъваме заедно с вярата си в супермена Драги
  2. Ако не сме - продаваме Еврата и купуваме нещо друго - злато, долари ... Просто решение, нали?

  Кои иска да спорим по казуса? Ще излъчите ли представител? Дичев кво ще каже по въпроса?

 39. 39 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1029 Весело

  Щом е толкова хубаво защо не се въведе паралелно разплащане и в лева и в евро?

  В Русия съм! В Русия съм!
 40. 40 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Другари русофили , пълен бойкот на еврото ! Вместо да спонсорите икономиката на западните империалисти като си купувате евро , хвърлете си спестяванията в лева през балкона ! Там добрият майор Деянов ще се погрижи за тях .

 41. 41 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1029 Весело

  До коментар [#14] от "PisnaMi":

  "Хем искаме да сме в ЕС, хем да сме някак бамбашка..."

  Аз не искам! Не говорете от името на всички!
  Референдум!
  Нали това е най-най-демократичното нещо на света?!
  Ето, почвате сега разяснителна кампания и след 3 години референдум! А?
  Стиска ли ви, соросоидчета?

  В Русия съм! В Русия съм!
 42. 42 Профил на Madmax
  Madmax
  Рейтинг: 8 Весело

  Щом е толкова хубаво защо не се въведе паралелно разплащане и в лева и в евро?
  —цитат от коментар 39 на Веселин Дечев


  Питаи проф. Дичев, аз съм от другия отбор.

 43. 43 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3630 Весело

  До коментар [#40] от "Dankol":

  Всъщност те вече ги хвърлиха два пъти но нищо, луд умора няма!

  klimentm
 44. 44 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3630 Весело

  До коментар [#41] от "Веселин Дечев":

  Като не искаш има лесно! Изселваш се от България и готово!

  klimentm
 45. 45 Профил на Madmax
  Madmax
  Рейтинг: 8 Весело

  Сега един много прост примерКакво правим, ако еВрото почне да гълта водичка?1 . Ако сме в Еврозоната - потъваме заедно с вярата си в супермена Драги2. Ако не сме - продаваме Еврата и купуваме нещо друго - злато, долари ... Просто решение, нали?Кои иска да спорим по казуса? Ще излъчите ли представител? Дичев кво ще каже по въпроса?
  —цитат от коментар 38 на Madmax


  Сега си намерете статистика за средната задлъжнялост на страните от Еврозоната. Отличника разбира се е Гърция.
  Горанов каза, че ще е шок. Само да не е шок и ужас?

 46. 46 Профил на Madmax
  Madmax
  Рейтинг: 8 Весело

  [quote#45:"Madmax"][/quote]

  Давам ви още малко време, но ми се струва че пак ще е пълно мълчание в залата.

 47. 47 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Тази пропаганда не е спирала, но сега съвсем ще се усили - тези, които искат да получават кредити, които не смятат да връщат, тези които държат чейндж бюрата и банкие, дето печелят от ежедневните плащания и получавания на средства в евро от редовната външно-търговска дейност не искат да минаваме в евро, за да си вътят далаверите и търговията. Всички други, гражданите които получават средства в евро от своите роднини ( става дума за милиарди), както и нормалните бизнесмени и всички които ще теглят кредити, само ще спечелят от намаляване на тези паразитни разходи.
  Знаем кои са тези хора, които не искат да им пречи някой, в случая ЕЦБ, напротив, искат да врътнат още някое КТБ и ако може и да съборят борда, та да турят ръка на над 50-те милиарди спестяваниея и сметки на граждани и фирми. Т ще се спукат да пускат всякакви лъжи по темата, както се казва ше дадат всичко от себе си, само и само това да не стане, поне в близко време.

 48. 48 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4328 Неутрално

  "А ние, момчетата от махалата, взимахме назаем един долар за показване на входа и се пренасяхме в приказното западно царство, наречено "Кореком".
  Но валутата си беше и страшна - защото можеха да те попитат откъде я имаш и да ти се случат разни лоши неща. "

  На черно доларът струваше 3-4 пъти по-скъпо от официалния курс. Но беше забранено да се купува по този начин валута. Това деяние беше официално криминализирано. Наричаше се валутно престъпление. Ако отидеш в Кореком и искаш да си купиш нещо , ще те питат от къде имаш валутата. Затова българина се изхитри и караше арабски студенти да правят покупката , защото на чужденци не се искаше сметка за произхода на валутата. В какво жалко и унизително положение се намирахме, защото в Кореком се продаваха западни стоки , които сега се намират във всички магазини. Стоки , които ги нямаше в магазините за простосмъртните строители на социализма.
  Няма кой да ги разправя тези неща на младите. На тях се внушава колко добре сме били по време на комунистическото робство.

 49. 49 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3090 Неутрално

  Абе Дичев експерт по финанси ли е станал?
  —цитат от коментар 4 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Културна антропология е учил.

  Любовта ще спаси света!!!
 50. 50 Профил на Madmax
  Madmax
  Рейтинг: 8 Весело

  Та кое е по-доброто, че не разбрах нещо

  Сериозният риск се реализира

  Вариант А
  В Евровозата - Е сега си ЕПМ!
  https://www.youtube.com/watch?v=jaKk8vBiCPw&fbclid=IwAR2P5ygD_DfB4sV_NQTaOlV8Xu9v9etG71EGDFRcfzq7-2lTngfwX3Wra-0

  Вариант Б
  Извън Еврозоната - отърваваме се от токсичния актив, купуваме нещо читаво за обезпечение на борда

 51. 51 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Момчета от 1 до 4, вие спестяванията си (ако имате такива) в каква валута, различна от лев и евро ги държите? Ха?
  —цитат от коментар 11 на дедо Андро


  CHF :)

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 52. 52 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3090 Неутрално

  Не трябва да приемаме еврото. Има много причини, първо ще се усети вдигането на цените, но това е най-малкия проблем.
  Страните от Еврозоната са силно задлъжнели и това се "лекува" само с инфлация.
  Освен техните, ще заминат и нашите спестявания.
  Да не говорим, че напълно губим суверенитет. Влизаме в Съюз, в който нямаме никакъв глас.
  Ако стане нещо, ще ни обяснят като на гърците, да работим повече и взимаме по-малко пари.

  Любовта ще спаси света!!!
 53. 53 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4328 Неутрално

  Всички, които познавам са за еврото. Та не знам защо авторът мисли, че глупостите ръсени за еврото от разни хибридчици работели успешно.
  —цитат от коментар 19 на Jumbo Jet


  Въпросът , който трябва да се постави е защо до сега нямаше политическо желание да влезнем в еврозоната. То се появи едва при третото правителство на Борисов , а България изпълняваше критериите за еврозоната много отдавна , още от правителствата на Симеон и Станишев, защото сме във валутен борд и левът е вързан първоначално за германската марка, после за еврото. Тогава ,преди Гърция да се издъни, беше много по-лесно отколкото сега, когато се появиха заради Гърция, нови допълнителни изисквания. Изпуснахме питомното , сега ще гоним дивото.
  На този въпрос ако си отговорим , ще се види , че съпротивата срещу еврото не е само до "разни хибридчици",а до политически сили, тясно свързани с Москва, които , когато са на власт, не предприемат никакви действия за въвеждане на еврото у нас.

 54. 54 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1029 Любопитно

  До коментар [#44] от "klimentm":

  "Като не искаш има лесно! Изселваш се от България и готово!"

  Това ли е демокрацията?
  Аз викам-референдум. Пък като загубите чемодан, вокзал и при еврото!

  В Русия съм! В Русия съм!
 55. 55 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1147 Любопитно

  Баси форума, толкова комунисти на едно място не са се събирали от незнам кой си конгрес на БКП. И всички вкупом плюят ли, плюят това €, а тайничко си го ползват ли, ползват, че и $ също. Няма друга толкова лицемерна сган, няма...

 56. 56 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2923 Весело

  До коментар [#48] от "tacheaux":

  Като дете съм ревал пред витрините на Кореком-а, не ме пуснаха, макар и майка ми да ги помоли само да разгледам. А не си ли член на БКП и д долари не можеш да влезеш, без член на БКП да се застъпи за теб. Та Дичев е бил партийно чадо. Затова се нагажда в последствие - преди доста време имаше статия тук за и против еврото и все едно е преписал жълто оцветените коментари.

 57. 57 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 532 Весело

  Я,дичеФ разбирал и от икономика?!?

 58. 58 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2923 Весело

  До коментар [#48] от "tacheaux":

  На младите се внушава че всички са живяли като партийни секретари. Това празни магазини, няма тоалетна хартия, режим на водата и тока, нямаш право на собствено жилище дори и с деца. Само равните си бяха последна дупка на кавала.

 59. 59 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 895 Разстроено

  До коментар [#19] от "Jumbo Jet":

  +++! Завиждам ти, имаш добри приятели. Аз, за съжаление познавам хора, дето живеят във времето на максимата сътворена по виденово време за банките - дайте си парите при нас и забравете че са ваши...
  Разбира се, това време мина отдавна, вече сме в ЕС. Необратимо.

 60. 60 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1029 Любопитно

  Плавам от петнайсетина години по моретата и съм обиколил всички страни в ЕС с морски излаз. В компанията ми има значителен гръцки персонал.
  Говорили сме си многократно за въвеждането на еврото. Всички бяха единодушни, че има огромно поскъпване. И следваха люти псувни. Как пък един колега не рече "закръглиха цените с 1-2 цента, нищо не се усети"?
  В Германия говорих един път с една бригадирка в пристанището. Каза буквално:"всички цени останаха същите като цифра, само валутата се смени от марка на евро". Тоест - всичко по две!
  Тъй че не ми разправяйте как нямало да поскъпне нищо! На тея глупости може да ви се хване някоя провинциална ученичка само.

  В Русия съм! В Русия съм!
 61. 61 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Първо да кажа, че съм твърдо ЗА приемането на еврото. Но опасенията не са толкова безпочвени. Влезте в хранителен магазин в Гърция и вижте ценоте. Същите, като в България, но в евро. :-) Кола кола 2 евро, хляб 1 евро, месо между 6 и15 евро за килограм. Има голям шанс и ние да се озовем с подобно цени. Германските магазини няма да пропуснат. ;-)

 62. 62 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2923 Весело

  До коментар [#52] от "hope":

  Ей го поредния с опорките - левът е отдавна вързан за еврото - ще се превалутира за последно и после всичко по старому. Вярно - цена завършваща на 99 стотинки ще завършва на 99 цента - така губиш цяла стотинка на покупка.

 63. 63 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1029 Любопитно

  До коментар [#56] от "Deaddark":

  "Като дете съм ревал пред витрините на Кореком-а, не ме пуснаха, макар и майка ми да ги помоли само да разгледам. А не си ли член на БКП и д долари не можеш да влезеш, без член на БКП да се застъпи за теб. Та Дичев е бил партийно чадо. "

  Това е долна гнусна ЛЪЖА!
  Аз като дете многократно съм влизал във еарненския кореком в сградата на хотел Черно море и съм разглеждал. И никой нищо не ми е казвал, нито е имало някой на входа да пуска. А това за членове на БКП за да влезеш е такава лъжа,че въобще няма да коментирам.
  На едноцифрена възраст сигурно съм бил член на бкп или кпсс?!
  И в корекома на Дружба, сега Константин и Елена съм влизал с родителите си. И никой не ни е проверявал или спирал.

  В Русия съм! В Русия съм!
 64. 64 Профил на Madmax
  Madmax
  Рейтинг: 8 Весело

  Та кое е по-доброто, че не разбрах нещоСериозният риск се реализираВариант А В Евровозата - Е сега си ЕПМ! https://www.youtube.com/watch?v=jaKk8vBiCPw&fbclid=IwAR2P5ygD_DfB4sV_NQTaOlV8Xu9v9etG71EGDFRcfzq7-2lTngfwX3Wra-0 Вариант БИзвън Еврозоната - отърваваме се от токсичния актив, купуваме нещо читаво за обезпечение на борда
  —цитат от коментар 50 на Madmax


  Сега мисля разбирате и суверенитета като ценност.
  Повече не виждам смисъл от обяснения, лекции и назидания.

 65. 65 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1029 Любопитно

  До коментар [#58] от "Deaddark":

  "Това празни магазини, няма тоалетна хартия, режим на водата и тока, нямаш право на собствено жилище дори и с деца"

  ЛЪЖА!
  Режим на водата не е имало, освен в някои вилни зони и то след 10.11.
  Режим на тока имаше само няколко години към края.
  Празни магазините не са били. Всичко си беше прясно и без кобсерванти. Затова мляко се пазареше сутрин, а месо и сурови колбаси 2-3 дни в седмицата.
  Да, нямаше сегашното разнообразие, но празни магазините не са били. Бяха след 10.11- при Луканов.

  В Русия съм! В Русия съм!
 66. 66 Профил на Madmax
  Madmax
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Първо да кажа, че съм твърдо ЗА приемането на еврото. Но опасенията не са толкова безпочвени. Влезте в хранителен магазин в Гърция и вижте ценоте. Същите, като в България, но в евро. :-) Кола кола 2 евро, хляб 1 евро, месо между 6 и15 евро за килограм. Има голям шанс и ние да се озовем с подобно цени. Германските магазини няма да пропуснат. ;-)
  —цитат от коментар 61 на xox55541929


  Аз съм против. Но ако ти наложиш мнението си, трябва задължително преди това страните от Еврозоната да се справят с дълговете си. Да спазват законите - да покрият критериите от Маастрихт! Това защо се пропуска? Критериите не са случаини. Границата е очертана - нагоре риска скача
  Да спазват финансова дисциплина. Те не се справят.

 67. 67 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2923 Неутрално

  До коментар [#63] от "Веселин Дечев":

  Толкова са ти плоски лъжите, че и дебил не би ти повярвал. Само членовете на партията браните $хубавото старо време" , защото само за вас е било хубаво. Много ясно че ще те пуснат в Кореком-а, нали знаят че баща ти е партиен деец.

  Бас хващам, че приемането на еврото няма да се отрази, както при Гърция. Гърците решиха да излъжат ЕС и да спастрят дълговете си и затова поскъпна всичко двойно. Не заради ЕС, а заради гръцкото правителство, което си е корумпирано като налето. И в този ред на мисли, нашите също може да вдигнат двойно и да излъжат че е по вина на ЕС - а мурзилките-алкашки ще им припяват и посвирват в тон.

 68. 68 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1029 Весело

  Добре, да кажем опасенията са напразни.
  КОЙ поема финансова гаранция, че ако цените се вдигнат ще ми заплати разликата?КОЙ?
  Всички знаем какво ще стане- Бойко ще изгчезне от ефира,министрите ще вдигат рамене,а грантоедите ще мучат "мии тооо...таковато...ъъъ..аааа...миии.."
  За КТБ кво стана?
  За Лемтн брадърс кво стана?
  Вие сериозно ли вярвате на веселяшките приказки на политиците???

  В Русия съм! В Русия съм!
 69. 69 Профил на Madmax
  Madmax
  Рейтинг: 8 Любопитно

  [quote#66:"Madmax"][/quote]

  Да поставяме и ние условия! Не само ЕС! Така се преговаря
  Не си спазват законите. При тези нива на дълга това е опасно. Критериите от Маастрихт не са случаини. Задължително трябва да ги изпълнят, за да влезем в Еврозоната.

 70. 70 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  "битката за еврото е битка за еманципация на нашия континент."
  Ако паднат дебилите под 50%, може и българите да го разберат, Засега рублите са им по мили даже от българския лев.

 71. 71 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#67] от "Deaddark":

  "Много ясно че ще те пуснат в Кореком-а, нали знаят че баща ти е партиен деец."

  Баща ми не само, че не е партиен член,ами не са го допуснали да кандидатства в Морското, щото някакъв негив братовчед бил избягал.
  И никога не съм виждал да има пазач или да са ме проверявали в споменатите два Корекома.

  В Русия съм! В Русия съм!
 72. 72 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4522 Весело

  До коментар [#44] от "klimentm":

  И отиваш в Испания? Защо разпространяваш такива пораженчески идеи рано сутрин се чудя :-)

 73. 73 Профил на Madmax
  Madmax
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Първо да кажа, че съм твърдо ЗА приемането на еврото. Но опасенията не са толкова безпочвени. Влезте в хранителен магазин в Гърция и вижте ценоте. Същите, като в България, но в евро. :-) Кола кола 2 евро, хляб 1 евро, месо между 6 и15 евро за килограм. Има голям шанс и ние да се озовем с подобно цени. Германските магазини няма да пропуснат. ;-)
  —цитат от коментар 61 на xox55541929


  Може да си стиснем ръцете ако средният дълг на Еврозоната слезе към 50% така че да има и резерв. Дотогава ще чакаме.

 74. 74 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2923 Неутрално

  До коментар [#65] от "Веселин Дечев":

  Колкото и да се пениш и повишаваш шрифт, аз съм го живял това - дикиш не хващаш при мен; ходи лъжи милениълите.

 75. 75 Профил на Madmax
  Madmax
  Рейтинг: 8 Весело

  Маастрихт защо не се изпълнява? Къде е върховенството на закона?

 76. 76 Профил на Madmax
  Madmax
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#73:"Madmax"][/quote]

  За да рискуваме, трябва да видим че ЕЦБ и страните от Еврозоната могат да се справят с проблемите си. Иначе не си струва.

 77. 77 Профил на Madmax
  Madmax
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#73:"Madmax"]
  —цитат от коментар 76 на Madmax
  За да рискуваме, трябва да видим че ЕЦБ и страните от Еврозоната могат да се справят с проблемите си. Иначе не си струва.[/quote]

  Те едвам крепят равновесие, ако ние влезем и ни гръмне някоя друга банка, системата ще е близо до разпад. Затова и тия проверки и стрес-тестове.

 78. 78 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#3] от "jobssboj":

  А защо не направим като Черна Гора? Не са в ЕС, но приеха еврото и готово... Дали пък ние не се ослушваме, как мислиш?

 79. 79 Профил на Madmax
  Madmax
  Рейтинг: 8 Весело

  Много съм добър по финанси, няма нужда да съм скромен. Ще намина след някои друг час.

 80. 80 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Ивайло Дичев, на теб ти се плаща в евро нали? Хайде честито, продажна душице, и марш от тука!

  ИДЕМ, ИДЕМ СГАН ПРОКЛЕТА!

 81. 81 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#63] от "Веселин Дечев":

  Това е Варна - помислили са ви за чужденци...

 82. 82 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4328 Неутрално

  До коментар [#56] от "Deaddark":
  "Като дете съм ревал пред витрините на Кореком-а, не ме пуснаха, макар и майка ми да ги помоли само да разгледам"

  Това което разказваш е недостоверно.
  Всеки можеше да влезе в Кореком, но не всеки можеше да купува.

 83. 83 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 538 Любопитно

  дичь (рус) - дивотия г-н Дичев - г-н ДивотиевИмето казва всичко.
  —цитат от коментар 16 на БМЗ

  Прощавайте,но дичь на руски не означава дивотия,а дивеч! (дивите животни като обект на лов)Та,ако ще се превежда името на г-н Дичев,то би било -Дивечов:))))) Но,то,едва ли има нещо общо с тази руска дума...Не,че е толкова важно ,но все пак...:)))) За протокола...:))))


 84. 84 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Хм, Ивайло Дичев казва, че небето, когато няма облаци е синьо, а слънцето свети.
  И тъй като аз съм мнителен и подозрителен, частично по природа, а останалата част идва от житейския опит, се почесвам подозрително някъде, точно както този Бай Ганьо с мускалчетата, обрисуван от Дичев.
  Дали уж либералните коментатори като Смилов и Дичев, защитаващи на пръв поглед либерални, европейски тези, не манипулират не чрез написаното, а чрез логиката и структурата на мисълта, която прокарват в него? А също и да декларират един почти несъществуващ проблем и гръмко да поведат кръстоносен поход срещу измисления проблем? И така всъщност да го легализират в публичното пространство?
  Защото аз например не съм останал с впечатление, че има някаква сериозна обществена съпротива срещу въвеждането на еврото.
  Мдаа, андрешковска подозрителност, би казал Дичев.

  Ако би казал това, то дано би бил прав.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 85. 85 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 538 Любопитно

  "Празни магазините не са били. Всичко си беше прясно и без кобсерванти. Затова мляко се пазареше сутрин, а месо и сурови колбаси 2-3 дни в седмицата. "
  =========================================================================
  Това е някаква друга България...:))))):))))))):))))))
  (И не се пазари,а се пазарува:))))) Стига да има,какво....:)))))
  А,мляко се пазаруваше сутрин,защото свършваше.Не фантазирайте!
  А,за месо и колбаси (за намирането и купуването им) не ми се говори изобщо!
  "...дори бегъл поглед върху отчетите на основните предприятия, снабдявали с хранителни продукти редовите поданици на НРБ, прави на пух и прах хипотезата за здравословната и обилна храна на хората извън обсега на привилегированата върхушка.
  Показателни са отчетите на държавното предприятие „Млечна промишленост“. Освен че е губещо и на много места се осъществява в несъвместими със санитарните стандарти условия, в редица клонове на предприятието се отчита, че планът ги принуждава да използват масово силно оводнени и опасно заразени с микроорганизми млека. „По отношение на бактериалното замърсяване млеката са много лоши. Общият брой микроорганизми в суровото мляко се движи между 50 и 100 милиона на един милилитър. През летните месеци получаваме и фалшифицирани млека. Най-често се среща смесването на здрави с кисели млека, които при термична обработка се пресичат. За прикриването на оводняването се прибягва до поставянето на сол, захар и други. От страна на Държавния санитарен и ветеринарен контрол (ДВСК) не получаваме никакво съдействие, а напротив – като че ли се стремят да прикрият истинското положение“, пише в отчета за 1983 г. на „Млечна промишленост“-Кюстендил."

 86. 86 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Как пък един от писалите по-горе не е пожелал да приемем рублата!

 87. 87 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  Хм, Ивайло Дичев казва, че небето, когато няма облаци е синьо, а слънцето свети.И тъй като аз съм мнителен и подозрителен, частично по природа, а останалата част идва от житейския опит, се почесвам подозрително някъде, точно както този Бай Ганьо с мускалчетата, обрисуван от Дичев.Дали уж либералните коментатори като Смилов и Дичев, защитаващи на пръв поглед либерални, европейски тези, не манипулират не чрез написаното, а чрез логиката и структурата на мисълта, която прокарват в него? А също и да декларират един почти несъществуващ проблем и гръмко да поведат кръстоносен поход срещу измисления проблем? И така всъщност да го легализират в публичното пространство?Защото аз например не съм останал с впечатление, че има някаква сериозна обществена съпротива срещу въвеждането на еврото.Мдаа, андрешковска подозрителност, би казал Дичев.Ако би казал това, то дано би бил прав.
  —цитат от коментар 84 на Боян Таксиров


  Точно.Досега и аз не съм чел за подобно нещо,а редовно следя медиите.Кои са тия,дето се обявяват против еврото?И защо?

 88. 88 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2462 Весело

  Поредната порция пропаганда от другаря Дичев.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 89. 89 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Всъщност обидното е това което ти струват 1 лв да стане 1 евро, както стана в Германия , когато стартира еврото!"
  Съчетано с 500-те евро, отбелязано от Дичев. Народът извън София е гладен - не е време за експерименти.

 90. 90 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Дичевите писания все от пръстите изсмукани. Ама расъл с хонорарите от "Пътят към София" и прочее халтури, как да е нещо друго.

 91. 91 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Повече статии като тази са необходими , та дано светне и на Бай Ганьо!

 92. 92 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Любопитно

  До коментар [#52] от "hope":
  ========
  Всъщност малцина забелязват, че лева е едно от няколкото останали неща които пазят България като автономна държава....
  Затрият ли го и него, край.....

  Даже и в момента, при наличието на лева, българската държава е брюкселска провинция.....

  Bukalemun
 93. 93 Профил на Antikelesh
  Antikelesh
  Рейтинг: 244 Любопитно


  Тавагишчи,

  Като чета много от коментарите се фрустрирам.

  От кой космос падате? Кое НРБ си спомняте? Със сигурност не е това, в което аз съм живял. Магазините били пълни – кога, къде, в края на комунизЪма магазините бяха пълни с празни рафтове. До средата на 80-те горе долу ставаше, но после нещата вървяха надолу, надолу, надолу. Не сме гладували, не, в никакъв случай, но чак пък да е било препълнено и изобилно с хубави пресни и вкусни стоки.

  Забравихте ли опашките - за всичко! Месо, бира, пресни яйца, телевизори, неработещи автомобили и перални. Непрестанното звънене и чакане на майстори да оправят избумтялата съветска или българска техника, докопана с толкова мъка? Суета сует и вещомания, може би, но кому днес му се пере на ръка? А вчера?

  И имаше много „показуха“. Помните ли ремонта на „Витошка“ за партийния конгрес 1981? Като направиха ония лъскави магазинчета с течащите тавани. И като ги напълниха със стоки в деня преди откриването на конгреса? И народа като изграби тия стоки в същия този ден и после нямаше с какво да ги заредят? И как ги затвориха в деня на закриването на конгреса за ремонт?

  А посещенията на дипломатическия корпус? Отсечените и заострени като кол грамадни дървета, които се набиваха по улиците вечерта преди да дойдат дипломатите? А колко от тези, които са ходили в казармата са боядисвали есенната трема в зелено, защото ще идва "генералът" или, още по-страшно, Добри Джуров, вечният министър? Аз съм я боядисвал с пръскачка за син камък. И съм правил градинка на асфалт, върху който камион е изсипал 10 сантиметра пръст. После съм я мел. При това в елитно поделение, за връзкари, не в Елхово - Грудово - Звездец.

  Имаше и хубави неща - така например по правителственото трасе до Бояна бе забранено да се простира по балконите. Сега забраната е свалена и индийската същност на обитателите изби обратно наяве - шарени гирлянди от гащи и зяносани "сутени" и прочия битови хубавинки висят навсъде.

  Сега не е прекрасно, но да се лъжем колко хубаво е било преди и как светлото ни бъдеще е в мрачното ни съветско минало – айде по-полека. И без това едва се отскубнахме от мечешката прегръдка на руснаците, в която „патриоти“, „социалисти“ и „вся остальная непьющяя …“ се пробват да ни натикат пак. Хора, мислете - къде са децата ви и какви пари ви пращат. Всъщност колко от тях пращат рубли? Колко от вас са пратили децата си да учат руски? Та така, успех ви желая.

 94. 94 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  До коментар [#92] от "eti mehter":


  До коментар [#52] от "hope":========Всъщност малцина забелязват, че лева е едно от няколкото останали неща които пазят България като автономна държава.... Затрият ли го и него, край.....Даже и в момента, при наличието на лева, българската държава е брюкселска провинция.....
  —цитат от коментар 92 на eti mehter


  По добре Брюкселска провинция, отколкото мутренски феод.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 95. 95 Профил на Албатросов
  Албатросов
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Добре де, не ми е ясно - като се въведе еврото щели да вдигнат цените след 1-2 седмици. А какво пречи да се вдигнат цените сега, в левове? Народът щял да се ядоса?

 96. 96 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3630 Весело

  До коментар [#92] от "eti mehter":

  Край на какво комшу? Забрай ли че сме във валутен борд?!

  klimentm
 97. 97 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3630 Весело

  До коментар [#93] от "Antikelesh":

  Изключително вярно!

  klimentm
 98. 98 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#65] от "Веселин Дечев":

  лъжеш като комунист

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 99. 99 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 640 Любопитно

  До коментар [#56] от "Deaddark":

  кога това бе ,дето не са те пускали в Корекома бе

  гошо
 100. 100 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1105 Любопитно

  Другарю Дичев, Вие разбирате от държавни финанси? Това е ново за мен.

  Тъй като може пък и да разбирате, знам ли, може ли да ми обясните защо Дания и Швеция не желаят да влязат в еврозоната, ами все още си карат на собствените валути и защо нямат никакво намерение да ги сменят? Тях какво ги страх, че ще им окрадат?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK