Политически скептицизъм

Елена Йончева

© Анелия Николова

Елена ЙончеваТекстът е публикуван в портала "Култура", когато се коментира случаят с пуснатите от депутата от БСП Елена Йончева записи на министъра на културата Боил Банов от март 2016 г. и твърденията на социалисти, че той е ощетил държавата с поне 700 хил. лв.


Прехождането от скандал в скандал има една особеност, известна отдавна - кривата на сензационните разкрития граничи с точката на пресищане. И от един момент нататък всеки следващ скандал бива пометен от хиперинфлацията на всеобщото съмнение или дистанциране. Още повече когато насрещното политическо разкритие се прави от друг политик, и то най-вече за да контрира или отведе встрани обвинение, повдигнато срещу самия него.


Ето защо здравият разум предполага и някаква аналитика на политическото, осветляване на мотивациите в него – отвъд текущите политически скандали и всяко следващо "ало, ало". Ако не за друго, поне за малко по-голяма яснота в начинанията на отделни политически лица, които ни занимават от сутрин до вечер.


Едва ли има съмнение, че войната между БСП и ГЕРБ – и то не само заради задаващите се избори – вече е безогледна. Това не е само политическа битка, а е сражение на бойното поле от типа "кой кого". Съответно в ход са пуснати всички възможни средства, както стана ясно още миналата година с избухването на скандала "Кумгейт".
Явление първо: целта на атаката на БСП (в лицето на Елена Йончева) беше да покаже, че в един български град (Хасково) съществува сериозна обвързаност между водещата политическа сила (ГЕРБ в лицето на Делян Добрев), роднинските ѝ разклонения, назначенията в администрацията и печеленето на основни обществени поръчки, включително от офшорни фирми.


Изнесената схема изглеждаше напълно вероятна. След размаханите табла с лицата на "Кумгейт" в Хасково последваха още примери и от други градове под управлението на ГЕРБ, които обаче също започнаха да вадят табла "Кумгейт" в общините, където на власт е БСП. Прокуратурата се зае да проверява отделни случаи на места. И скандалът замря.


Интересното е, че БСП замълча. Замълча и ГЕРБ. Обяснимо, нали? Ако "разкритието" бе чисто медийно, а не политическо, нещата биха изглеждали по друг начин. Но то не бе журналистическо, а политическо, обръщащо светлината на прожектора само в "другата посока" и щадейки "своята". Нещо, което е важно да се разбере, доколкото е част от аналитиката на българския политически скандал и няма как да не остави усещането за трайна "политическа инструментализация".


Явление второ: в отговор, тъй като "политическата омерта" бе нарушена, последваха ответни разкрития и политически обвинения. И то свързани с травматичния фалит на КТБ и империята на Цветан Василев, откъдето изплува името на Елена Йончева. ГЕРБ подадоха сигнал: офшорка от Вирджинските острови, превъртане и изпиране на пари чрез телевизионно предаване, транш за стотици хиляди евро, част от липсващите пари, които целокупният български данъкоплатец бе принуден да покрие след фалита на КТБ.


Отменят ли първите "разкрития" вторите? В никакъв случай. Моделът "Кумгейт" е част от политическата действителност, а пък фалитът на КТБ разкри специфичното клониране на журналистически "лоши практики" и инструментализацията на познати лица от малкия екран с най-различни цели.


Изводите са, че факт А в българската политика не оспорва факт Б.
Но и факт Б не отрича практиките на факт А.


Ето защо не е казано, че ако приемем разкритията за ГЕРБ (факт А) непременно трябва да заложим на БСП, доколкото и в разкритията на ГЕРБ за БСП, а и в спомените за практиките на тройната коалиция, има множество горчиви потвърждения на факт Б.
А и подобни политически напрежения не са от вчера и днес.


В есето си "Политически скептицизъм" (1931 г.) проницателният народовед проф. Константин Гълъбов пише: "От особена полза, най-вече за нас, българите, би бил известен скептицизъм по отношението на диагнозите, които слагат политиците Трябва да престанем да вярваме толкова много на преценките на своите политически водачи, да се приучим на самостоятелно тълкуване на фактите, да се поставяме над съсловните си и лични интереси, да се приближим до политическа зрелост и един по-улегнал политически живот Не се създава култура в епохи на трескаво напрежение, вследствие на политическо непълнолетие."


Разликата с тази диагноза от 30-те години на миналия век, когато (нека не забравяме) избуяват и тоталитарните чудовища, е, че днес заживяхме във виртуална политика, която прави така, че "демократичната реалност" все по-малко да съществува, тъй като реалността по принцип спира да съществува, когато бъде дублирана.


И какво тогава им остава на хората, виртуализирани в социалните мрежи и допълнително изтормозени от скандалите? Или да изпаднат в летаргия, или постепенно пробуденият им усет за "политически скептицизъм" да прерасне в политически реализъм, способен да извърши избор отвъд факт А и факт Б.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1027 Любопитно

  Всички десни се оплакват от ГЕРБ.
  Обаче като някой ги сложи под напрежение, същите десни ги защитават.
  Защо ли?

 2. 2 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2208 Неутрално  Абе, накратко - БКП-тата воюват и всяко се опитва да отреже по-голямо парче от баницата " България " по време на евроизборите през пролетта и през есента на изборите за местни органи на властта .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 3. 3 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Журналист е, на платена практика в гьобеловата машина на БеСеПе.

  Учи се от Станойча с 'анонимния' от трактора сигнал срещу Цветанов.

  Тая партия нито нещо е научила нито нещо е забравила.

  Дано Цацата си свърши работата да окауши шантавата и ще мирясат.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2603 Весело

  Всички десни се оплакват от ГЕРБ.Обаче като някой ги сложи под напрежение, същите десни ги защитават.Защо ли?
  —цитат от коментар 1 на Paolo Di Canio


  Не са десни а либерални ентусиасти, казуса с F-16 направи Бойко умен и красив с което те забравят всички упреци за авторитарната партия, не демократични практики в назначенията на доверени калинки и сигнали за корупция при изразходвани средства на общините, държавата европейски пари!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 456 Весело

  Е, най-накрая един хем умен, хем красив коменентар, рекламиран като актуален за случая. Чета с наслада. Ама що така нищо конкретно за Боила не пише? А някакъв "избор отвъд факт А и факт Б" се опитват да ни пробутат пак :)

  over the under
 6. 6 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Куманезите пак се изложиха така, както само те могат. Анонс за големи разкрития и накрая нищо. Само в плюенето и замерянето с кал са добри.

 7. 7 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Е, най-накрая един хем умен, хем красив коменентар, рекламиран като актуален за случая. Чета с наслада. Ама що така нищо конкретно за Боила не пише? А някакъв "избор отвъд факт А и факт Б" се опитват да ни пробутат пак :)
  —цитат от коментар 5 на Отец Сисой


  Другарю, какво конкретно за Боила искате? Глупавите опити за компромати на партията ти, даже не бива да бъдат забелязвани, камо ли коментирани.

 8. 8 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Абе, накратко - БКП-тата воюват и всяко се опитва да отреже по-голямо парче от баницата " България " по време на евроизборите през пролетта и през есента на изборите за местни органи на властта .
  —цитат от коментар 2 на niksan1


  Накратко, повтаряте все същите опорки и все така няма файда.

 9. 9 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Клановете на мафията в битка за държавната софра.
  БКП-БСП срещу БСП-ГЕРБ ,а БСП-ДПС се ушлушват кой от клановете ще вземе превес и да се ориентира,а две от трите патерици също се снишават,но Вальо-релсата джафка като пале пред големия помияр.
  Жалка работа,а и цацаратурата и тя в разкрачено положени.
  Материала,материала.

 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2765 Весело

  Цитат от проф.Гълъбов:

  "...да се поставяме над съсловните си и лични интереси..."

  Само професор може да изтърси такава глупост!

  Съсловието е равно на партия. И обратно. Когато се размият и изчезнат съсловията,изчезват и партиите. И идва царството на тиранията.

 11. 11 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Тони, има пренасищане от скандали, но наистина няма сериозна журналистика която да ги подхване (включително и ти, ти си изкарваш хляба с поръчкови статийки за Русия и тем подобни).
  Стане скандал (Кумгейт, суджукгейт, Горановиятапартаментгейт, софийскиремонтигейт, алоБановгейт) и в следващите 3 дни сутрешните блокове на всички телевизии са окупирани от гербери, които вместо да обяснят разумно защо се е стигнало до там, започват да сочат с пръст политическия си опонент.
  Както добре знаем, на четвъртия ден чудо вече няма.
  Всичко е нормално.

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5642 Неутрално

  "Скандалите ми са по-добри от скандалите ти" ... :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Цитат от проф.Гълъбов:"...да се поставяме над съсловните си и лични интереси..."Само професор може да изтърси такава глупост! Съсловието е равно на партия. И обратно. Когато се размият и изчезнат съсловията,изчезват и партиите. И идва царството на тиранията.
  —цитат от коментар 10 на deaf


  Не е точно така. Съсловието не е партия, а обединение по професионален признак.

 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  До коментар [#13] от "von_seeckt":

  БЗНС по професионален признак ли е била основана?!

 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "Явление първо: целта на атаката на БСП (в лицето на Елена Йончева) беше да покаже, че в един български град (Хасково) съществува сериозна обвързаност между водещата политическа сила (ГЕРБ в лицето на Делян Добрев), ..."

  - Комай бях един от първите, които писаха, че атаката не е срещу Делян Добрев, а срещу шефа на комисията по енергетика.

  - Комай бях един от първите, които писаха, че атаката не е за "децата с увреждания" на В.Симеонов, а за накърненото самочувствие на Гундяевци. И за разконспирирането на запопеното ченге, и за спонсорството за паметника на Ген. Колев.

  Затова - със здраве на плиткото и плоско мислене.

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7308 Неутрално

  С това най- вече се помни управлението на ГЕРБ, от скандал в скандал, до безкрай.

 17. 17 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#16] от "Роси":

  Няма как политиката на олигархията да генерира друго, освен скандали, спънки и проблеми до безкрай. Или до критичната точка на разпад. Ама разпад на обществото и оттам държавата, не на отделни личности.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 18. 18 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  Всички десни се оплакват от ГЕРБ.Обаче като някой ги сложи под напрежение, същите десни ги защитават.Защо ли?
  —цитат от коментар 1 на Paolo Di Canio


  Защото Дневник дава правилна посока на недоволството от Борисов в девета глуха. Това му е втората основна задача, след първата - оплюване на Русия. Нали знаеш кой заръчва музиката?

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 19. 19 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  "Трябва да престанем да вярваме толкова много на преценките на своите политически водачи, да се приучим на самостоятелно тълкуване на фактите, да се поставяме над съсловните си и лични интереси, да се приближим до политическа зрелост и един по-улегнал политически живот Не се създава култура в епохи на трескаво напрежение, вследствие на политическо непълнолетие."

  Много точно попадение!

  I Want To Believe
 20. 20 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1910 Любопитно

  Вместо да ни занимава с политически халтурки, Тонито можеше да ни сподели защо медиите без изключения се превърнаха в универсална пералня на мръсни пари и на нечисти съвести. Факт, доказван многократно и препотвърден от русото чудовище. Защо бе, Тони, медиаторите засмуквате всякакви мръсни спонсори безогледно, а претендирате за морален императив от последна инстанция. А?

 21. 21 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#19] от "2.5":

  Стандартни и изтъркани фрази, които могат да бъдат използвани във всеки един случай и за всичко.
  Много често за най банална манипулация, базираща се на "моралната" струна.
  А "моралът" е каквото реши манипулатора. За теб, не за себе си.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 22. 22 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Много разумна позиция на автора и действително, не е и не може да бъде наша работа ние да преценяваме кой е повече или по-малко виновен.
  Лошото е, че нашата правна система е в такова състояние и толкова много доказателства ни е дала, че не работи съгласно законите, а е на управление чрез скрити механизми, та и от нея не може да очакваме решение.
  Остава третата възможност, да имаме политически субект, на който да вярваме в достатъчна степен и да ударим политически шамар и на двете БКП-та. Звучи добре, ама и него го няма и какво се получава, да си останем на голия скептицизъм и да гледаме как ни ограбват едни доста примитивни хора, според мен много неприятен сценарий, или революции ли да правим?. А и да ги направим, нещо доста нетипично за нас впрочем, кой ще дойде в резултата на тях - няма ли да изплуват някакви безкрайно съмнителни лица като през 2013-а? С една дума положението е лошо, не толкова заради моментното му състояние, колкото заради тази безизходица, която ни навява.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1076 Разстроено

  До коментар [#3] от "О, ко ма напрай!":

  Колкото окошари и Добревски ....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK