На 74-ата година от "народния съд" раните стоят неизлекувани

На тази стена от черен мрамор до НДК в центъра на София са изписани имената на жертвите на комунизма, за които са открити данни

© Анелия Николова

На тази стена от черен мрамор до НДК в центъра на София са изписани имената на жертвите на комунизма, за които са открити данниКогато стане дума за "народния съд", числата на арестуваните, обвинените и осъдените, заедно с реда и организацията на процесите са най-безпристрастната оценка на трагичното събитие. Систематизирани и дигитализирани от Държавна агенция "Архиви", документите разкриват цялостната картина на народния съд заедно с обвиненията и мотивите за присъдите, ако могат да се нарекат мотиви в правния смисъл на думата.


"Наредбата-закон за съдене на виновниците за въвличането на България в световната война срещу съюзените народи и за злодеянията, свързани с нея" е написана и обнародвана от правителството на Отечествения фронт на 6 октомври 1944 г. и целта е да се придаде законност на репресиите след стихийния произвол, който се вихри от 9 септември.


Въз основа на наредбата са формирани
6 върховни и 68 областни състава на територията на страната,
които провеждат 135 масови процеса


от 20 декември 1944 до 2 април 1945.
Арестувани са 28 630 души. Обвинени са 10 920.


Митинг в подкрепа на т.нар. народен съд, 1945

© "Изгубената България"

Митинг в подкрепа на т.нар. народен съд, 1945


В доклада на министъра на правосъдието Минчо Нейчев от 24 юни 1945 до Политбюро на комунистическата партия (тогава БРП/к/ - Българска работническа партия - комунисти) четем: " От 22 декември 1944 до 31 март 1945 народният съд разгледа 145 дела и издаде 9599 присъди. От тях:
На смърт - 2730. Доживотни - 1920. 20 години - 19. 15 години - 962. 10 години - 727. Под 10 години - 3241."
В доклада си министърът изрично отбелязва, че работата не е приключила, има висящи дела срещу 150 офицери, които са... на фронта!


На всеки от деветте върховни състава, които заседават в София в Съдебната палата и в Софийския университет, са подсъдни определена категория обвиняеми.


Първи състав съди тримата бивши регенти на малолетния цар Симеон II, бившите дворцови секретари на покойния цар Борис III и всички министри: от първия кабинет на Богдан Филов (15.II.1940 - 11. IV. 1942), от втория кабинет на Филов (11.IV. 1942 - 14.IX.1943), кабинета на Добри Божилов (14.IX.1943 - 1.VI.1944), кабинета на Иван Багрянов (1.VI.1944 - 2.IX.1944) и кабинета на Константин Муравиев (2 - 9.IX.1944). Подсъдимите са 51 души. От министър-председателите оцелява само Муравиев с доживотен затвор, по-късно амнистиран. Оцеляват и трима министри. Четирите правителства преди неговото са разстреляни заедно с премиерите.


Втори състав съди народните представители от XXV Народно събрание (24.II.1940 - 9.IX.1944). Подсъдимите са 134. Осъдени на смърт 67 депутати.


Общо подсъдимите на първи и втори състав са 166, осъдени на смърт са 103-ма политици, оправдани няма (сборът на числата невинаги съвпада, някои са изчезнали или фигурират неясно защо и в списъците на други състави).


Трети състав - подсъдимите са 6 души: лекарят патоанатом от европейска величина в д-р Марко Марков за това, че е участвал в международната експертна комисия, разследваща убийството на полските пленници в Катин, и свещеници. Отървават се с по 6 и 5 години затвор. (Днес целият свят знае документирания факт, че престъплението не е извършено от германците, а от чекистите на Сталин. Този съдебен процес заслужава внимание със забележителния мотив в обвинителния акт, който е и сред мотивите на присъдата: "...подсъдимите мразят СССР, по тази причина са участвали в мерзката делегация" (цитат).


Четвърти състав - подсъдимите са офицери, водят се два процеса срещу 341 души, голяма част са на фронта. Процес има и през 1949 г. Осъдени на смърт са 47 генерали и полковници.


Пети състав - полицаи от Дирекция на полицията, жандармерията, Разузнавателния отдел на военното министерство. Подсъдими 127 души. Осъдени на смърт 40.


Шести състав - журналисти, коментатори, художници карикатуристи, писатели. Плюс неправителствените организации, обявени за фашистки: "Бранник", "Отец Паисий", "Родна защита", "Легионът" (Съюз на българските национални легиони). Съдят задочно 27 души извън убитите ген. Христо Луков - последния ръководител на "Легиона", художника Райко Алексиев, издателя и главен редактор на в. "Зора" Данаил Крапчев. От 96 подсъдими осъждат на смърт 16, на доживотен затвор 12. Писателката Фани Попова-Мутафова се отървава със 7 години затвор. През 90-те години г-жа Невена Крапчева, дъщерята на Данаил Крапчев, известен като ерудиран и добросъвестен издател, самият той с талантливо перо, ми разказа, че той понякога укорявал своите редактори, че не пазят висок езиковия стил на "Зора" и употребявали израза "болшевишката агентура в България", като пишат за комунистите, а такъв бил езикът на улицата, трябвало да използват името им - "нелегалната комунистическа партия". В първите дни след 9 септември издателят се озовал в Благоевград, хванали го на улицата и го обесили на първото дърво.


Ще попитате: Но как се събира големият брой смъртни присъди? От областните 68 съдебни състава, които са сформирани по места. Съдиите в тях, без да са задължително юристи, са посочвани от местните отечественофронтовски комитети, в които решенията са вземани по критерии, по-близки до личното отмъщение. Само от малкия град Попово например са осъдени на смърт 13 души. Съмнително е дали деянията им са съответствали дори на произволните дефиниции на наредбата-закон.


Така стигаме до злощастния парадокс:
с 2730 смъртни присъди България се оказва
едва ли не най-фашистката държава в Европа


България, която успява да се опази встрани от световния пожар и излиза от него с незасегната икономика, единствената от съюзниците на Третия райх без участие на нито един войник на Източния фронт и със спасено от депортация еврейско население вътре в страната, наред с подпомагането от българските посолства в чужбина на евреи от други европейски държави.


Само Франция е преди нас - с 6500 смъртни присъди в процеси, продължили до 1950 г. И с 20 хиляди изтребени колаборационисти без съд. Но Франция е с правителство фактически съюзник на Хитлер от 1940 до 1944 г. И сяда на масата на съюзниците победители.


Обяснението, че създаването на т.нар. народен съд е било задължително условие, наложено от съюзниците победители за наказване на виновните и въздаване на справедливост за жертвите, и още - че и в другите страни от Оста и в Европа се е процедирало по същия начин, с наказания със задна дата, за деяния, които не са представлявали престъпления по време на извършването им и с неосигурена защита на подсъдимите, не е убедително.


От разпоредбите на българската наредба-закон се чете действителната цел, която прави документа противоречащ според мнозина юристи и на Наказателния кодекс, който не позволява прилагане на закон със задна дата, и на действащата Търновска конституция, която не позволява създаване на извънредни съдилища. Една от целите е да бъде отнето имуществото както на изправените пред съда, така и на убитите през месеца на извънзаконовия терор чрез узаконяване на тяхната смърт: "Смъртта на лице, извършило деяние по този закон, настъпила преди или след възбуждане на обвинението срещу него, не пречи да се започне или привърши преследването и да се издаде присъда", пише дословно в наредбата. Наследниците на убитите са задължени да декларират имуществото им в определен срок под заплаха от затвор, за да бъде конфискувано. За собственост на обвиняемия се считат - забележете! - и всички прехвърлени имоти след 1 януари 1941 г. на съпрузи, братя и сестри...


Такава ли е била волята на победителите за въздаване на справедливост?
Такъв въпрос е вторичен. Базовият проблем е морален:


волята на победителите и въздаването на справедливост
са понятия от различен разред


Победителите пишат правилата и създават международната практика и след Първата световна война, и след Втората, на принципа "победителите не ги съдят". Този принцип сам по себе си изключва справедливост, нещо повече - осигурява им възможност да скрият собствените си престъпления, сочейки само тези на победените. Така се създава царството на моралния релативизъм, двойната мярка за добро и зло, която е рай за властващите елити във всяка епоха, включително и в днешната, защото подопечните им народи се замерят с обвинения "фашист" и "фашизъм", и "комунист" и комунизъм", създавайки уюта на безметежното им властване.


И жалко, и смешно е да слушаш за български фашизъм в исторически аспект от днешни властници, на фона на булдозерите, изпратени от тях да събарят цигански бараки на минус 10 градуса, докато ефирът оглушително мълчи за децата от бараките в снега и студа. Развихрянето на взаимни обвинения между партиите за "народния съд", каквито ще се чуят и днес, налага да ги предупредим, за да не стават твърде много смешни: внимавайте - правителството, което взема решението през октомври 1944 се състои както от комунисти - те заемат ключовите министерства на МВР и правосъдието, така и от земеделци, и социалдемократи, кръг "Звено", и дори... двама независими интелектуалци. И всички те приветстват "народния съд". Две години по-късно ще мислят различно.


Раните от разделението стоят отворени заради двойната мярка спрямо престъпленията: онези до идването на комунистическата власт бяха наказани. Онези след това, включително извършителите и вдъхновителите на терора през септември и октомври 1944, който оставя около 20 хиляди убити и безследно изчезнали /различните източници подават различни числа/, бяха ненаказани, а от някои обявени и за герои. Раните ще зараснат само с мъдро "отстъпление" и от двете страни: ако вторите го признаят и спрат да се гордеят, а първите... Ами първите просто приемат признанието и се примирят с историческите факти. Проблемът днес вече не е юридически - късно е, за юридически реения. Проблемът е морален. Ако не бъде осъзнат, ще продължим да създаваме с разправиите си комфорта на всяка власт да демагогства на наш гръб.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (271)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1582 Любопитно

  И пак ще има народен съд!

  В Русия съм! В Русия съм!
 2. 2 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 777 Неутрално

  "Но Франция е с правителство фактически съюзник на Хитлер от 1940 до 1944 г"

  A ние не сме ли били съюзници? Филов какво подписва?

 3. 3 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Да перефразирам комунистическия лозУнг.
  "Смърт на комунизма, свобода за народа!"

 4. 4 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  Не виждам броя на безследно изчезналите и избити без съд и присъда.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 308 Неутрално

  И пак ще има народен съд!
  —цитат от коментар 1 на Веселин Дечев


  Отдавна не сте на всеки километър (никога не сте и били). Шепа сенилни дъртаци и без Красная армия зад гърба ще има нов "народен" съд на куково лято.

 7. 7 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Разстроено

  След преживяната тази касапница цяло чудо е, че нещо още мърда в България.
  Поклон пред невинните жертви и нека Бог да ги прости, а на живите да помага.

  Доброто е заразно
 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  Това е безпрецедентен варварски акт срещу народа на България, извършен от една криминална група под външен натиск с решаващата помощ на живеещите зад граница родоотстъпници Димитров и Коларов и ренегата Кимон Георгиев.

  Броят на прочистените "фашисти" в държава, където фашизъм НИКОГА НЕ Е ИМАЛО, надхвърля многократно осъдените в Нюрнберг нацистки престъпници.

  И днес, 74 години по-късно, не липсват желаещи да повторят тази кървава вакханалия; и сега, както тогава, те черпят вдъхновение от червените петолъчки над зловещата крепост на Антихриста и получават НАПЪЛНО РЕАЛНА ПОДКРЕПА от нейните обитатели.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Дрогаря Радеф нема ли да се изкаже?
  Да защити рОдината, да заклйми враговете народни???

 10. 10 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Хубаво е да се прави паралел. От 1941 до 1944г. военните съдилища са осъдили на смърт 1590 души.

 11. 11 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 275 Неутрално

  ако пропагандата на комунизма беше приравнена, както е редно, с пропагандата на далеч по-вегетарианския нацизъм, такива като коментатора от номер едно заслужено щяха да плащат тлъсти глоби и да носят тухли по трудово-изправителни общежития, вместо да блещят със селската си дивотия по форуми

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 12. 12 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4881 Неутрално

  Няма "жертви" на комунизма!
  ЖЕРТВА е целият български народ.
  И се питам - не е ли време жертвата да се изправи срещу палача си?
  Докога ще търпиш, народе, червените си изедници????

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 13. 13 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  До коментар [#1] от "Веселин Дечев":


  И пак ще има народен съд!
  —цитат от коментар 1 на Веселин Дечев


  Като си напълните устата с московски гов.а , и не можете да ги преглътнете , си ги плюйте в нощното цукало , а не върху клавиатурата

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Не виждам броя на безследно изчезналите и избити без съд и присъда.
  —цитат от коментар 4 на KRAFTWERK


  Тях как ще ги изброиш?

 16. 16 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 308 Неутрално

  "В доклада си министърът изрично отбелязва, че работата не е приключила, има висящи дела срещу 150 офицери, които са... на фронта!"

  Комунистическа гадост!

 17. 17 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1582 Любопитно

  До коментар [#7] от "АзКлавдия":

  "Поклон пред невинните жертви и нека Бог да ги прости, а на живите да помага."

  Представи ни една невинна жертва?
  Име, фамилия, кратка биография?

  В Русия съм! В Русия съм!
 18. 18 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7497 Любопитно

  И една любопитна подробност - правителствата, които са съюзници на Хитлер, спасяват не само евреите от концлагерите, а и едно голямо малцинство, което пък малцинство после им се ''отблагодарява'' в комунистическите концлагери !?

  [email protected]
 19. 19 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Така си беше. Тогава, по времето на народната демокрация, представителите на гражданското общество поискаха и изпълниха масова #ЛУСТРАЦИЯ, #ДЕФАШИЗАЦИЯ и #ДЕМОНАРХИЗАЦИЯ, и обявиха монархо-фашисткият режим за престъпен със закон!
  Сега, през последните 30 години, има едни комсомолци, които искат да направят същото, но нещо не им се получава, освен пълненето на разни сайтове и блогове с глупости :)

  Бог да благослови Америка за България!
 20. 20 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4881 Неутрално

  До коментар [#1] от "Веселин Дечев":

  И пак ще има народен съд!
  —цитат от коментар 1 на Веселин Дечев

  Ти, Дечков, какво ще си - съдията или палачът?
  Или май ще си мародерът (семейна традиция), който вади златните пломби от устата на труповете...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 21. 21 Профил на vxx57592865
  vxx57592865
  Рейтинг: 264 Неутрално

  „И нима под вражи стяг
  готвил е за нас пощада? -
  Не, той взе, що му се пада,
  мъртвият не ни е враг!“

  …Вече !

 22. 22 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#7] от "АзКлавдия":"Поклон пред невинните жертви и нека Бог да ги прости, а на живите да помага."Представи ни една невинна жертва?Име, фамилия, кратка биография?
  —цитат от коментар 17 на Веселин Дечев


  Любомир Лулчев

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 608 Весело

  Споменъ
  Гинчо Павлов

  Четирдесет и първа бе сурова…
  Вървяха ешелоните войнишки….
  А помните ли, госпожа Петрова,
  германците, с онез ми ти големи бели пишки?

  Епохата тежеше от олово,
  удавена във сълзите вдовишки…
  Железни бяха, госпожа Петрова,
  германците, с онез ми ти големи бели пишки.

  А вие бяхте млада и готова!
  И не пестяхте ласки и въздишки!
  Доволни бяха, госпожа Петрова,
  германците, с онез ми ти големи бели пишки.

  Но допълзя червената отрова…
  От изток тръгна щурмът болшевишки…
  Изнизаха се, госпожа Петрова,
  германците, с онез ми ти големи бели пишки.

  И на марксистко-ленинска основа
  изпробвахте и руските мальчишки…
  Но липсваха Ви, госпожа Петрова,
  германците, с онез ми ти големи бели пишки.

  Дойде комунистическо такова…
  Таковахте партийците стръвнишки…
  А помните ли, госпожа Петрова,
  германците, с онез ми ти големи бели пишки?

  Сега сте стара… Времето е ново…
  Нов ред, със нов морал във жълти краски…
  Дали ще дойдат, госпожа Петрова,
  американците, с онез ми ти големи бели каски?...

  Бог да благослови Америка за България!
 25. 25 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  ...Ся, не ми обяснявайте че не е имало тогава Цв Цв, ББ, Фидосова, Цацаров, Банев, Брендо, Цеков, Стайков, Цветан Василев и прочие "цвят" на нацията!
  —цитат от коментар 5 на Веселин Дечев

  Не имало Пеко Таковци, Мако Даковци, Милко Тарабановци, Цола Драгойчева, Милко Калев Балев, Министър Председател, като Станко с трето отделение и още камара безродници, като Гошо Тарабата.

 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  До коментар [#20] от "Депутат 241":

  Аз мисля, че с Дечев трябва да се заеме ДАНС. Заради това, че призовава към разстрел на последните четири демократично избрани български правителства.

  Леви, десни, червени, зелени - те са избрани от българския народ.

  А той призовава за насилствена смяна на държавното устройство и разстрели.

  Дано службите да предприемат нещо по въпроса.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1582 Любопитно

  До коментар [#20] от "Депутат 241":

  "Или май ще си мародерът (семейна традиция),"

  Кой от семейството ми е мародер???
  Мислиш ли,че печелиш привърженици за твоята кауза като сипеш простотии?

  В Русия съм! В Русия съм!
 28. 28 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  До коментар [#22] от "von_seeckt":

  Разкажи в резюме за Лулчев какъв е бил и да видим защо (не) е невеинен.

  В Русия съм! В Русия съм!
 29. 29 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#20] от "Депутат 241":Аз мисля, че с Дечев трябва да се заеме ДАНС. Заради това, че призовава към разстрел на последните четири демократично избрани български правителства.Леви, десни, червени, зелени - те са избрани от българския народ.А той призовава за насилствена смяна на държавното устройство и разстрели.Дано службите да предприемат нещо по въпроса.
  —цитат от коментар 26 на Norman Granz


  Ами хайде бе другарю напишете едно прошение до ДАНС.

 30. 30 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 275 Неутрално

  аз няма да разказвам за жертвата от моето семейство, а за една друга - по разказ на майка ми, малко момиче тогава - как местните хулигани, станали веднага комунисти, като усетили далаверата, "изчезват" най-хубавото момче от квартала, върнало се в отпуска от военноморското училище, защото момичетата го харесвали него и на тях им се смеели, че не са като него... това е целият комунизъм в една история - завист, грабеж, измама и, естествено, убийство

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 31. 31 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Гневно

  До коментар [#7] от "АзКлавдия":"Поклон пред невинните жертви и нека Бог да ги прости, а на живите да помага."Представи ни една невинна жертва?Име, фамилия, кратка биография?
  —цитат от коментар 17 на Веселин Дечев


  На теб бих ти представила една жълта книжка.
  Моля те да не се занимаваш с мен, особено по тази тема!

  Доброто е заразно
 32. 32 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1582 Любопитно

  Нали е форум. Хайде-давайте да дискутираме кой точно е невинна жертва!

  В Русия съм! В Русия съм!
 33. 33 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#22] от "von_seeckt":Разкажи в резюме за Лулчев какъв е бил и да видим защо (не) е невеинен.
  —цитат от коментар 28 на Веселин Дечев


  Не си в час.

 34. 34 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  "Но Франция е с правителство фактически съюзник на Хитлер от 1940 до 1944 г"A ние не сме ли били съюзници? Филов какво подписва?
  —цитат от коментар 2 на von_seeckt


  Ти кажи Молотов какво подписва!!!

 35. 35 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1013 Любопитно

  До коментар [#1] от "Веселин Дечев":

  И кой ще съдим? Първанов, доган, Златев, Божков, семейство Пеевски ???

 36. 36 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  До коментар [#5] от "Веселин Дечев":

  Веско, днес печелиш приза за най-гнусна тъпня. А и като те гледам как пишеш си правя извод и за образованието ти - не си достигнал дори до 4то отделение.
  Газ пикаете комунягите .... гаааааз!

 37. 37 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1582 Любопитно

  До коментар [#33] от "von_seeckt":

  Квалификациите остави за себе си.
  Сподели пред форума кратка историческа справка кой е въпросният, какви са мотивите на Народния съд и каква е твоята позиция.

  В Русия съм! В Русия съм!
 38. 38 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  ПОКЛОН и ПОЧИТ на жертвите на мракобесният комунистически режим!!!!

 39. 39 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 777 Неутрално

  [quote#34:"Alexander97"][/quote]

  Това, което подписват Франция и Полша преди него.

 40. 40 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 566 Разстроено

  Тази откровена повърня, разваля прекрасната статия:

  "И жалко, и смешно е да слушаш за български фашизъм в исторически аспект от днешни властници, на фона на булдозерите, изпратени от тях да събарят цигански бараки на минус 10 градуса, докато ефирът оглушително мълчи за децата от бараките в снега и студа."

  Бог да прости жертвите на червената чума.

  Мома, връщай 12 и 12А!
 41. 41 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  До коментар [#30] от "hhhuuunnnn":

  "... как местните хулигани, станали веднага комунисти..."

  Факт е, че БКП (или както се е казвала тогава) е наброявала по 9 септември около 3,000 души заблудени хорица.

  Четири месеца по-късно вече е нанъбнала стократно - до над 300,000.

  В нея са се влели, освен дежурните лумпени и непрокопсаници, готови да прегърнат всяка налудничава идея, която ще им осигури - като минимум - пиене на аванта, и АМНИСТИРАНИТЕ КРИМИНАЛНИ от затворите. Те конкретно са попълнили редиците на "народната" милиция.

  Всеки може да си представи каква милиция е ббила и колко е била народна - изпечени рецидивисти, взломаджии и убийци-садисти, които са получили ОРЪЖИЕ и неограничени правомощия да РАЗКУЛАЧВАТ "буржуйте".

  Така че към хилядите описани в статията трябва да се добавят и десетките хиляди изселени, пребити по мазетата на милицията, експроприирани и принудени да се спасяват с бягство от изстъпленията на тази озверяла затворническа популация.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 42. 42 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#33] от "von_seeckt":Квалификациите остави за себе си. Сподели пред форума кратка историческа справка кой е въпросният, какви са мотивите на Народния съд и каква е твоята позиция.
  —цитат от коментар 37 на Веселин Дечев


  Има нет, чети, образовай се.

 43. 43 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1582 Весело

  До коментар [#35] от "Тони КОСТОВ":

  "И кой ще съдим? Първанов, доган, Златев, Божков, семейство Пеевски ???"

  Всеки може да бъде съден. Изброените също ли са " цвета на нацията"?

  В Русия съм! В Русия съм!
 44. 44 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Така наречения "Народен" съд е брутална разправа с политичския,икономически,научен и интелектуален елит на нацията с цел тотално смазване на народа и превръщането му в робско,покорно,уплашено стадо лесно за управление от поставените от Москва безродници!
  Убийствата не са възмезие за извършени престъпления а тотално униюожаване започнало на 9.9.1944 г., факт е че много от "осъдените" на смърт са убити много по-рано от осъждането им!А заедно с "осъдените" без съд и присъда са ликвидирани оюе 30 000!

 45. 45 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  До коментар [#42] от "von_seeckt":

  Аз искам твоята позиция.

  В Русия съм! В Русия съм!
 46. 46 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#17] от "Веселин Дечев":

  Но какви хора са убивали комунистите?

  Ето само няколко имена.
  Убиват племенника на писателя Иван Вазов. Той е бил образован икономист и само за една година има „нещастието” да е министър на търговията, промишлеността и труда. Борис Колчев ръководи строителството на жп линията Кичево-Охрид-Струга, основател е Държавното железопътно училище. Логично е избран за министър на железниците, пощите и телеграфите. Убиват го. Професор Борис Йо̀цов е виден славист, юрист, литературен историк, член-кореспондент на БАН. Автор е на книги за народните ни будители. Високо ценена е книгата му „Български страдания и борби за свобода в славянската поезия“ (1935). Става министър на образованието. Убит е. Инженер Димитър Василев е пионер на водоснабдяването и канализацията в България. Това му е вината. Убиват го... Димитър Кушев е агроном и за една година е министър на земеделието. За него се знае, че е бил против обявяването на война на Великобритания и САЩ. Но също го убиват. Димитър Шишманов е известен български писател, външен министър от 1943 до 1944 година. Син е на проф. Иван Шишманов – учен от световна класа, приятел на Иван Вазов, основател на Софийския университет. Екзекутиран е на 1 февруари 1945 г. Иван Бешков е министър на земеделието и държавните имоти. Брат е на големия български художник Илия Бешков. Той е един от организаторите на кооперативното движение у нас. През 1943 година е сред 43-та депутати, които подписват известното протестно писмо в защита на българските евреи. Убит е. Теодоси Даскалов е генерал от пехотата, министър на войната в периода от 1938 до 1942 година. Той е племенник на големия наш просветител и революционер Бачо Киро и известен противник на съюза на България с Германия. Затова е отстранен от Министерския съвет и дори уволнен от армията. Въпреки това го убиват. И последен пример: Иван Батембергски. Той е бил председател на Българската национална спортна федерация и спасява Илеш Шпиц – треньор на скопския футболен отбор "Македония". За „награда” му разбиват главата с приклад. Не го оставят да стигне жив до мястото на екзекуциите. Интернират в Добруджа петгодишната му дъщеря Илиана, понеже и тя е "враг на народа”!
  https://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/zverstvata-na-vasiliy-balgaroubiets-i-turskoto-robstvo-bledneyat-pred-komunisticheskite-prestapleniya-sreshtu-

 47. 47 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  За съжаление няма върховна справедливост от въображаемото същество там горе. Нито до момента от хората долу. Единственото възмездие на Съдбата е, че един от най-активните червени боклуци , един от най-нахъсаните тогава за 'Народния' съд Трайчо Костов му взимат главата по-късно самите му другари касапи....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 48. 48 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  До коментар [#7] от "АзКлавдия":"Поклон пред невинните жертви и нека Бог да ги прости, а на живите да помага."Представи ни една невинна жертва?Име, фамилия, кратка биография?
  —цитат от коментар 17 на Веселин Дечев


  Прекаляваш с простотията си!
  То бива дебилщина, но твоето не се търпи от гадория!

 49. 49 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#42] от "von_seeckt":Аз искам твоята позиция.
  —цитат от коментар 45 на Веселин Дечев


  Абсолютно невинен човек. И най големият парадокс, самият той е бил с леви и проруски убеждения.

 50. 50 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1582 Любопитно

  До коментар [#46] от "lout66":

  Щом въпросните са били министри не може да не са взели решения за съдехствие на хитлеристка Германия. Това са военнопрестъпници. България е изпращала стоки за немската армия. За да убива по пътя си-да е нсхранена, на топло, облечена, въоръжена. За да може да убива.

  В Русия съм! В Русия съм!
 51. 51 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#17] от "Веселин Дечев":

  Например Никола Мушанов е невинна жертва.

 52. 52 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5295 Неутрално

  До коментар [#1] от "Веселин Дечев":

  Така е, но този път ти ще си подсъдим.

 53. 53 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Но с това престъпленията на червените безродници не свършват, оказва се че българския народ в сравнение с руските мужици има достойнство и чест, за това разправата продължава:
  горяните - най-будната част от селячеството се борят 1946-1953 убити са около 3000, а над 10 000 ятаци и роднини са вкарани в затвора( най-дългото въоръжено съпротивително движение в Източна Европа)
  1953 - разтрела на тютюневите работници в Пловдив(първата стачка на падналата под московски ботуш Източна Европа) междувременно национализации, колективизации, обмен на парите в ненаситните ръце на червените изроди попада цялото богатство на страната, голяма част от което изтича към СССР.

 54. 54 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#17] от "Веселин Дечев":Например Никола Мушанов е невинна жертва.
  —цитат от коментар 51 на Bada Bing


  Така е! Самият той винаги е бил опозиция на властта, амнистира политическите затворници, търси връзка със съюзниците и т.н. и т.н.

 55. 55 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5295 Любопитно

  До коментар [#10] от "von_seeckt":

  А колко са реално изпълнените смъртни присъди?

 56. 56 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  [quote#34:"Alexander97"]
  —цитат от коментар 39 на von_seeckt
  Това, което подписват Франция и Полша преди него.[/quote]

  Сигурно имаш "приятели", които да са ти казали, че си много нагъл, но ти не им вярваш!
  Любимата ти Русия ПЪРВА подписва договор с Гитлерофашисткие захватчики!
  Не се пързаляй по френска и полска връзка, почитателю на убийци!
  България е посочена като фашистка от Тарабата и Коларов, за да си вземат цялата власт с кръв!
  Наследниците им пък обещаваха с кръв да я върнат!

 57. 57 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 777 Неутрално

  [quote#56:"Alexander97"][/quote]

  Страшно си аргументативен! Поздрави:)))

 58. 58 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  До коментар [#51] от "Bada Bing":

  "Например Никола Мушанов е невинна жертва."

  Окей. Сподели какво е направил, в какво е обвинен, за какво точно е осъден и с какво не си съгласен лично ти.

  В Русия съм! В Русия съм!
 59. 59 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Най-срамното петно в историята на България - комунистите. Прощаваме, но не забравяме.

 60. 60 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 442 Неутрално

  За насилственото превръщане на 200 000 БЪЛГАРИ в Пиринско в "македонци" какво да говорим - имали на света страна където властта принуждава собствените си граждани и сънародници да се отрекат от рода си!
  А има още - ТРИТЕ ФАЛИТА, Белене,Слънчев ден,Чернобил.....неизброими и чудовищни са престъпленията на тази мръсна,безродна,престъпна сган наричащи се комунисти!

 61. 61 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#10] от "von_seeckt":А колко са реално изпълнените смъртни присъди?
  —цитат от коментар 55 на Alarmstufe: Rot


  199

 62. 62 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Не виждам броя на безследно изчезналите и избити без съд и присъда.
  —цитат от коментар 4 на KRAFTWERK


  Няколко десетки хиляди са преди 1944 г.

 63. 63 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5295 Любопитно

  Дано службите да предприемат нещо по въпроса.
  —цитат от коментар 26 на Norman Granz


  Глупости. Дори няма да му изтрият коментара. Обаче ако го напсувам, както заслужава, мен моментално ще ме трият. Вчера бях в 24-ч бан, заради "обиди" на другарчетата. Да, на моменти бях попрехвърлил добрия тон, но всичките ми "обиди" бяха отговори на обидни за мен коментари. Познай дали тях някой ги изтри. Седят си и в момента.

 64. 64 Профил на Max91
  Max91
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Мизерна държава беше Б-я и такава си остана.Нямаше декомунизация и съд за червената номеклатура,нито пък лустрация.Да жив и здрав Иван Костов че навреме успя да ни "вкара" в ЕС и НАТО,че ако бяхме чакали до сега никога нямаше да се случи,не 6 ами и 4 мил. нямаше да останат в тази комунистическо-мутренска територия.

 65. 65 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 777 Неутрално

  [quote#63:"Alarmstufe: Rot"][/quote]

  Хайде, хайде не се прави на жертва. Надали има по често банван от мене в този форум. И за разлика от тебе никога не псувам и обиждам.

 66. 66 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5295 Неутрално

  До коментар [#65] от "von_seeckt":

  Аз също не псувам и обиждам. Наистина за разлика от тебе.

 67. 67 Профил на Шопов
  Шопов
  Рейтинг: 287 Неутрално

  ААААААА,
  ма чакай те бе,чакаааайте
  преди девети сте резали глави,и чекате пощада ??
  ОКО за ДВЕ !!
  ЗЪБ за ЧЕНЕ !!

  Every little helps
 68. 68 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#58] от "Веселин Дечев":

  За предпочитане е човек сам да потърси информация, да прочете някоя и друга книга. А и не бих могъл да пиша безпристрастно за роднини, дори и да са по съребрена линия...

 69. 69 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3965 Разстроено

  Тъжна годишнина. Поклон пред паметта на всички невинни българи избити от комунистическите изроди след 09.09.1944 г.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 70. 70 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 777 Неутрално

  ААААААА,ма чакай те бе,чакаааайтепреди девети сте резали глави,и чекате пощада ??ОКО за ДВЕ !!ЗЪБ за ЧЕНЕ !!
  —цитат от коментар 67 на Шопов


  Не сте прав! Не може да вечно да се въртим в този кървав дяволски кръг и винаги да трябва да тръгваме отнчало.

 71. 71 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 442 Неутрално

  А за икономическия просперите дето ни докараха другарите може да видим от данните на ООН:
  Година 1989 БНП на човек:
  България 2 472 $

  Турция 2 781 $
  Гърция 7 781 $
  Югославия 4 033 $

 72. 72 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3965 Любопитно

  "Обяснението, че създаването на т.нар. народен съд е било задължително условие, наложено от съюзниците победители за наказване на виновните и въздаване на справедливост за жертвите, и още - че и в другите страни от Оста и в Европа се е процедирало по същия начин, с наказания със задна дата, за деяния, които не са представлявали престъпления по време на извършването им и с неосигурена защита на подсъдимите, не е убедително."

  Може би не е убедително за автора на статията, но той както всички запознати с тази тема знае, че във всички държави членове на Остта (една от тях е България), както и държави окупирани от Остта (примерно една Норвегия) е имало подобни съдилища и те са издавали смъртни присъди на политици и военни, които са сътрудничели на нацистките изроди. Поради тази причина местните политици слуги и васали в Норвегия, Унгария, Франция, Югославия, Румъния и къде ли още не са били съдени и убивани (след получаването на смъртна присъда от въпросните съдилища).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 73. 73 Профил на anlon
  anlon
  Рейтинг: 220 Неутрално

  До коментар [#11] от "hhhuuunnnn":

  Този е от фамилия на АБПФК.

 74. 74 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  Бог да ги прости и вечна им памет!
  Надявам се, че днес ще видим преклонени пред паметната плоча Румен Радев, Бойко Борисов, Цвета Караянчева, Корнелия Нинова, патриарх Неофит.

 75. 75 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 608 Весело

  Пичове и мацки, само да направя една отметка, преди да продължим да се лустрираме и дефашузираме и декомунизираме :)
  Статията е много добра, почти отлична! Жалко, че няма конкретен автор, защото съм абсолютно убеден, че в редакцията на Дневник хората не мислят по еднакъв начин, за да е колективно редакционно мнение.
  А сега да продължим с таковата. И какво комунистите?

  Бог да благослови Америка за България!
 76. 76 Профил на Павел Кънев
  Павел Кънев
  Рейтинг: 213 Разстроено

  Червената сган, ври и кипи, в днешните форуми.
  Много съжалявам, че нямаше "народен съд" и за вас, в стил Чеушеску.

 77. 77 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Сред жертвите на Народния съд виновни има дотолкова, доколкото тези хора са участвали в процеси, свързани с тенденциите на времето и необходимостта от действия и изпълняването на очакванията на обществото. Като жертви следствие на този съдебен фарс трябва да се разглеждат и онези, загинали от терора, практикуван повсеместно до 1953 г.
  Понеже тука някой плещи за невинни... На паметта на фамилия Бокови тежи кръвта на Райко Алексиев.

  CONTADOR GRATUITO!
 78. 78 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3965 Любопитно

  До коментар [#32] от "Веселин Дечев":

  Мнозинството от жертвите на така наречения Народен съд са били невинни. Но е имало и виновни, които са заслужавали да получат смъртна присъда. Примерно Александър Белев.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 79. 79 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 418 Гневно

  Вечен позор за комунистическите безродни касапи!

 80. 80 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  До коментар [#75] от "Günther":

  Според мен автор е Петя Владимирова. Наистина чудесна статия.

 81. 81 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 741 Весело

  До коментар [#1] от "Веселин Дечев":

  „И пак ще има народен съд!“
  От кога го чакам! Ще украсяваме дърветата с играчки със зелени чопапки...

 82. 82 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3405 Любопитно

  Победителите пишат правилата и създават международната практика и след Първата световна война, и след Втората, на принципа "победителите не ги съдят". Този принцип сам по себе си изключва справедливост, нещо повече - осигурява им възможност да скрият собствените си престъпления, сочейки само тези на победените.
  ========
  Как просто и ясно е описано....
  Само дето са пропуснали да пояснят днешните им местонахождения, Брюксел и Вашингтон......

  Bukalemun
 83. 83 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 508 Разстроено

  Поклон пред жертвите!
  Комунистическия строй е дал власт на цървулите и затова ни е управлявал правешкия селтак, а сега пъдаря му.
  Прост народ, слаба държава.....

 84. 84 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  До коментар [#39] от "von_seeckt":

  "[quote#34:"Alexander97"][/quote]

  Това, което подписват Франция и Полша преди него."

  Не човек си, а желязо! При това си и лъжец и си необразован.
  Жал ми е, такива като теб, на какво ни направихте държавата!

 85. 85 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Бог да ги прости и вечна им памет!Надявам се, че днес ще видим преклонени пред паметната плоча Румен Радев, Бойко Борисов, Цвета Караянчева, Корнелия Нинова, патриарх Неофит.
  —цитат от коментар 74 на Fiji


  Да, да! Надай се Калино .....

 86. 86 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 917 Неутрално

  От правна гледна точка се постъпи идеално и реално по най-добрия начин по отношение на такива процеси.
  Реши се че това нещо изобщо не е било съд и и актовете му са нищожни,Екзекутираните са убити незаконно,и наследниците им получиха обезщетение ,за изтърпяното наказание затвор или изселване също бяха платени обезщетения,като за незаконно лишаване от свобода,конфискуваното подлежеше на реституция.
  Това че някои от осъдените наистина са извършили престъплевния,за които би могло и е трябвало да бъдат наказани ене правилно беше отчетено,доколкото това изобщо не е били съд.

 87. 87 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4190 Разстроено

  До коментар [#76] от "Павел Кънев":

  Браво, същото мислене, само оцветено различно. Те ще избият вас, после вие ще избиете тях, и така докато не остане никой. Боже прибери си вересиите!

 88. 88 Профил на vespasian0303
  vespasian0303
  Рейтинг: 245 Неутрално

  Вчера ми се наложи да посетя “правителствена” болница за пръв път. Локацията е уникална, сред хладната гора, на чисто и на спокойно. После прочетох историята на болницата, която частично знаех. Другарите комунисти са си построили специална болница, която да обслужва само техните нужди и е недостъпна за плебса. Толкова за идеалите на комунизма и как всички са пролетари. Една от най-гнусните черти на този варварски режим е неговото лицемерие - да пропагандираш за равенство (и мизерия) докато самият ти се възползваш от всички благини на “другия” режим.

 89. 89 Профил на Павел Кънев
  Павел Кънев
  Рейтинг: 213 Любопитно

  ... Каква диващуна е царяло при население с максимум 4 отделение!Ся, не ми обяснявайте ...
  —цитат от коментар 5 на Веселин Дечев


  Дечев

  чувал ли си за Гьорги Сава Раковски, Васил Иванов Кунчев, Христо Ботьов, Захари Стоянов никой не е искал да има нищо общо с шибаната ви русия, дори и Иван Вазов на стари години.

  Защо продължавате да тормозите българите?

 90. 90 Профил на Павел Кънев
  Павел Кънев
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#87] от "daskal1":

  Кои са "те" и кои сме "ние"?

  А кой си ти?

 91. 91 Профил на Павел Кънев
  Павел Кънев
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#76] от "Павел Кънев":Браво, същото мислене, само оцветено различно. Те ще избият вас, после вие ще избиете тях, и така докато не остане никой. Боже прибери си вересиите!
  —цитат от коментар 87 на daskal1


  Освен това, след като "те" са ни избили, няма как "ние" да ги избием.
  ...

 92. 92 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4190 Неутрално

  До коментар [#90] от "Павел Кънев":

  Имам дядо убит 1945 г. и не парадирам с това, за разлика от мнозина, нито искам смърт на десетки хиляди. Гледам ви от разстояние, слава богу, и се чудя, кога ще се цивилизовате и спрете да решавате всички въпроси с унищожаване на хора, а не с прилагане на закона.
  И не ме карай да напиша кои сте "вие" които искате решения в "стил Чаушеску", защото подобни решения държат Румъния, а и България на дъното.

 93. 93 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 955 Неутрално

  И пак ще има народен съд!
  —цитат от коментар 1 на Веселин Дечев


  Така е, ушанка, ще има, но този път за гнусни рублофислки предатели. Това надявам се не те плаши.

  А, по темата, поклон пред паметта на всички жертви на Народния съд и останалите безобразия и престъпления на престъпния комунистически режим.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 95 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3965 Любопитно

  До коментар [#92] от "daskal1":

  Това е така Даскале, защото вие сте добър и умерен човек. А иначе страхувам се, че след този твой коментар пак ще ти бъде лепнат етикета комунист. Или комуне изпратено едно време от БКП в Щатите за да шпионира там в полза на НРБ и СССР. Защото и подобни неща за теб съм чел тук.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 96. 96 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4190 Неутрално

  До коментар [#95] от "Иво":

  Иво, каквото искат да лепят, това е без значение за мен. Гледам, че някои от изявените антикомунисти днес вчера мълчаха като прословутия... когато се дискутираше дали е имало масово унищожаване на евреите от нацистите, Холокост, или всичко е имитация.
  Подобно двуличие, или по-точно липса на принципи освен евтина популярност във форума (не коментирам дали това носи или не носи някакви облаги) е унизително за един човек. Никой от нас не е бил свидетел на събитията, не се и съмнявам че е имало много злоба, отмъщения и т.н. Семейстото ми е ощетено финансово и от двете страни, но другият ми дядо, който е бил в Белене (арестуван след смъртта на Сталин заедно с много други) най-вероятно оказа влияние на мисленето ми от малък с две фрази за преживяваният си там : а) "моят университет" (той беше завършил военната академия) и б) "поне ми излекуваха язвата". Друго не съм чувал, но принципно подходът му беше на човечност и търсене на бъдеще заедно, а не на вендета по асоциация.
  Извинения, нещо се разприказвах за лични неща.

 97. 97 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  Но с това престъпленията на червените безродници не свършват, оказва се че българския народ в сравнение с руските мужици има достойнство и чест, за това разправата продължава: горяните - най-будната част от селячеството се борят 1946-1953 убити са около 3000, а над 10 000 ятаци и роднини са вкарани в затвора( най-дългото въоръжено съпротивително движение в Източна Европа)1953 - разтрела на тютюневите работници в Пловдив(първата стачка на падналата под московски ботуш Източна Европа) междувременно национализации, колективизации, обмен на парите в ненаситните ръце на червените изроди попада цялото богатство на страната, голяма част от което изтича към СССР.
  —цитат от коментар 53 на bobbyperu  До коментар [#53] от "bobbyperu":

  Ето това трябва да се каже на някои високомерни люде! Че селячеството и "простите" българи са водели въоръжена война срещу комунистите на живот и смърт,докато интелектуалците бързо са подвили опашка!

 98. 98 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  Но с това престъпленията на червените безродници не свършват, оказва се че българския народ в сравнение с руските мужици има достойнство и чест, за това разправата продължава: горяните - най-будната част от селячеството се борят 1946-1953 убити са около 3000, а над 10 000 ятаци и роднини са вкарани в затвора( най-дългото въоръжено съпротивително движение в Източна Европа)1953 - разтрела на тютюневите работници в Пловдив(първата стачка на падналата под московски ботуш Източна Европа) междувременно национализации, колективизации, обмен на парите в ненаситните ръце на червените изроди попада цялото богатство на страната, голяма част от което изтича към СССР.
  —цитат от коментар 53 на bobbyperu  До коментар [#53] от "bobbyperu":

  Ето това трябва да се каже на някои високомерни люде! Че селячеството и "простите" българи са водели въоръжена война срещу комунистите на живот и смърт,докато интелектуалците бързо са подвили опашка!

 99. 99 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#60] от "bobbyperu":
  +++
  Понеже,по-горе, някакъв тип пита:"Представи ни една невинна жертва?",та да питам и аз:- Тези хора в очерка по-долу,каква вина имат?!?

  "Никола Шайков е роден през 1912 г. в село Делчево, близо до град Гоце Делчев. Селото е свързано с борбите на българите за национално обединение. Никола Шайков от малък слуша разкази за титаните на ВМРО – Гоце Делчев и Тодор Александров. Той живее и тръпне с идеята за освобождение на българите в Македония. Родът на Шайков е от град Зеляхово, Егейска Македония. Семейството му е бедно и той не успява да завърши гимназия. Заедно със свои приятели, се заклева пред представители на Организацията да ѝ служи до гроб. С това жребият е хвърлен, от този ден всички негови мисли и дела са поставени в служба на народа, той поема по пътя на борбата. Това белязва целия живот на Никола Шайков. По време на Втората световна война служи в 39-ти Солунски полк в град Гоце Делчев. На 4 април 1941г. заминава за Скопие. Остава там до началото на месец юли, после е демобилизиран. След това се мести в град Зеляхово, да работи като чиновник. На 17 септември 1944 г. напуска Зеляхово и заминава за Пловдив. След няколко дни той се прибира в родното си Делчево и веднага е арестуван. Още същата нощ е отведен в стаята за мъчения и е жестоко пребит. Авторът сам разказва:
  „Най-напред те свиват така, че раменете и коленете да се допрат, а ръцете ги връзват за краката. След това прекарват едно дърво под свивките на коленете и четирима милиционери, по двама от двете страни, те повдигат над пода. Останалите, кой с бич, кой с тояга започват да те налагат, придружавайки всеки удар с по една цветиста псувня. Много скоро физическите болки надделяват и ставаш безчувствен към псувните, а след известно време и към ударите. Тази процедура продължава докато се изморят, състоянието на жертвата изобщо не се взима под внимание.
  След това те пускат долу на цимента за провеждане на втората процедура. Тя се предпочита от милиционерите, тъй като за тях е нещо като почивка, но за жертвата е ад. За провеждането й най- напред те събуват бос, а след това връзват краката ти на един стол. Първият започва да те налага с бича, а другите спокойно изчакват своя ред, почивайки си след първата процедура. Боят продължава докато изпаднеш в безсъзнание или ако се случи някой по-издръжлив, докато се наситят. Решили, че са ти отделили достатъчно внимание, двама от тях те завличат обратно в килията, слагайки краката ти в студена вода“.
  В гоцеделчевското околийско управление освен Никола Шайков има близо сто човека. Всичките свързани с ВМРО. Бройката на арестуваните расте лавинообразно всеки ден. След това Шайков разказва:
  „От затворниците, които аз заварих в околийското управление при попадането ми в него, на 4 октомври в 22:35 часа изведоха една група от 13 човека. Всички до един са избити, но точно къде – въпреки усилията ни – не можахме да разберем. В тази група повечето бяха членове на Македонската организация начело с нейния водач в Гоце Делчевско – Стоян Филипов. Единственото, което научихме за тях е, че първо са били подложени на бой и мъчения, от които двама души починали, а след това избили всички. На 31 октомври в затворът докараха двама нови арестанти: подпоручик Илия Иванов Глебаров, от Гоце Делчев и школник Васил Василев, от село Долен, Гоце Делчевско. Още същата вечер и двамата ги отделиха от нас, а по-късно ги отвеждат зад градските гробища, завързват ръцете им един за друг и така ги убиват. Не са си направили труда да скрият дори труповете им, хората минаващи оттам на следващия ден видели как кучетата ръфали месата им, но лицата били добре запазени“.
  Тези събития карат Никола Шайков още тогава да разбере, че българите от Македония носят тежък грях пред новата комунистическа власт – българи са и няма да се примирят да бъдат никакви други! Това, което не успя да направи Османската империя с тях, това което не направи Гърция или Сърбия с тях… ще бъде направено от безродните комунистически слуги на Сталин в България, под ръководството на раболепната му марионетка Георги Димитров.
  Народният съд
  На 5 февруари 1945 г. започват заседанията на „Народния съд“ в град Гоце Делчев. Съдиите са избрани от комунистическата власт с цел да разгромят непокорните българи – дейци на Организацията. И по този начин да бъде пречупена българщината в пиринска Македония. За председател на народния съд е избран Георги Шишков, от Пазарджик. За обвинител е назначен Атанас Стайков от Разлог. Стайков единствен от състава на съда се е клел за спазване принципите на Темида, тъй като е бил адвокат по професия. За него Шайков разказва:
  „По призвание – алкохолик, през цялото времетраене на процеса беше пиян, а когато взимаше думата така крещеше срещу нас, че чак слюнки хвърчаха от устата му: „Смърт за това фашистко куче!”. Много по-често обаче ни титулуваше „Михайловистко куче”, което означаваше, че „кучето” членува в Македонската организация“.
  Народните съдии са пет души: Георги Пържаров от Разлог, Георги Топалов от Белица, Филип Попов от Якоруда, Илия Гулев от Белица и Кръстьо Андонов от село Дотлия, Серско.
  За това колко брутален е бил „Народния съд“ авторът разказва следната история от процеса срещу човек на преклонна възраст Димитър Търлянов, от село Гърмен, Гоцеделчевско.
  – Ти, фашист ли си бай Димитре?
  Изправяйки се прав и гледайки Кръстю Андонов право в очите, той каза високо и ясно:
  – Да! Щом всички тук, които съдите вие са фашисти и аз съм такъв! Аз се гордея, че в този момент се намирам между тях, а не между вас! Всички, които сега съдите вие са добри и честни хора! Аз съм честен човек, целият ми живот премина в труд, помагайки на всеки нуждаещ се, никого не съм убил или ограбил, по Божите заповеди съм живял не само аз, но и семейството ми.
  В залата настъпи оживление, а съдиите свъсиха вежди, след този провокаторски отговор, и започнаха да шушукат помежду си. За да разсеят впечатлението, което направи казаното от бай Димитър в залата, неговият съселянин Иван Гулев в качеството си на съдия го запита:
  -Ти, бай Димитре, какво разбираш под думата фашист?
  – До момента на моето арестуване аз не я знаех тази дума каква е и откъде е дошла, и никога не бях я чувал. Преди да дойдете вие на власт никой на никого не викаше фашист. Но когато дойде на власт вашата партия разбрах, че аз и много други хора сме фашисти, така ни именуваха онези, които казваха за себе си, че са комунисти. Те ни се заканваха, че ще ни изтребят, биеха и псуваха на фашистка майка. Вие, откакто взехте властта, започнахте да делите хората на фашисти и комунисти, а аз след като не съм комунист – значи съм фашист. Толкова разбирате вие, толкова разбирам и аз. Според вашите разбирания фашисти са тези, които са добри стопани, не пиянстват, не крадат, не пребиват хората за нищо, не закачат чуждите жени, а работят от тъмно до тъмно. А комунистите са тия, дето не им се работи, които крадат, които пребиват имотните, за да им вземат имота, а нямат нищо, защото никога през живота си не са работили. Те са тези, които псуват, бият, пиянстват и викат, заканвайки се: „Смърт на фашистите!”. Ето това разбирам аз под думата „фашист”.
  С тези думи бай Димитър си подписа присъдата, но неговото прочувствено слово предизвика такава ярост сред състава на съда, че всички започнаха да жестикулират срещу него, а пияния прокурор Стайков, след кратко колебание, изрева стандартната фраза:– Смърт за това Михайловистко куче!
  При такава „делова” обстановка се провеждаха заседанията на „народните” съдилища и се установяваше виновността на подсъдимите. А че виновни са всички преминали през съда, това красноречиво се доказва от издадените присъди.
  „Народният съд“ в Гоце Делчев приключва своята дейност на 15 март 1945 г. с издаването на безброй смъртни и доживотни присъди. Част от осъдените на различни срокове затвор дори не получават присъди. Няма нито един оправдан или осъден условно. Заедно с присъдите са наложени големи парични глоби: на осъдените на смърт – пет милиона лева, на тези с доживотна присъда – три милиона лева, осъдените на 15 години – два милиона лева, на 10 години – един милион лева, а на тези с петгодишна присъда – 500 000 лева. Това са цифрите за всеки осъден поотделно, съществува и една обща за всички „фашисти“ и „ванчомихайловисти“ глоба – конфискация на цялото имущество.
  Шайков разказва и за съдбата на осъдените на смърт.
  „Как и къде са избити осъдените на смърт лица от „Народен съд”, заседаващ в Гоце Делчев, с точност не можахме да установим. Всички сведения в тази книга съм събирал, докато бях в затворите из България, от очевидци и участници в тогавашните събития до месец юни 1947 година. Останалото съм допълвал като емигрант, също от хора, преминали като чудо през този ад. До нас достигаха слухове, че осъдените на смърт са избити, а след това изгорени във варницата на тогавашния помощник-милиционерски началник Никола Лулов“.
  Затвор
  Никола Шайков получава доживотна присъда от „Народния съд“. Всички осъдени на различни присъди затвор отказват да попишат дадените от властта декларации, че са македонци. По този начин коравите българи от Македония за пореден път доказват на комунистите-интернационалисти, че нищо не е в състояние да пречупи обречената им любов към Отечеството.
  На 15 юни 1947 г, Никола Шайков успява да избяга от местността Папазчаир. Минава границата с Гърция и там се предава в първото село. След редица премеждия той се прехвърля в Солун. Пътува с параход за Пирея. После за Неапол. Мести се още няколко пъти, докато пристига в Канада, и в последствие се установява в Торонто.
  Именно в Торонто Шайков пише своята автобиографична книга, която ни помага да разберем каква е съдбата на българите в Пиринско. Колко страшно е било да бъдеш българин в Македония под комунистическа власт. И как родолюбците, дейците на Организацията, хората които отстояваха българщината, бяха преследвани по-жестоко и от евреи в нацистка държава.
  Книгата на Никола Шайков, освен че осветлява репресивните методи на комунистите срещу българите, поставя на дневен ред и няколко ключови въпроса.
  Кога БСП ще се извини за най-голямото национално предателство в новата ни история – отродяването на българите в пиринска Македония? Защо нейният лидер Корнелия Нинова, вместо да размахва ръждясалия меч на социализма, не се извини за концентрационните лагери на смъртта и затворите на комунистическа България?
  Където с живота се простиха плеяда смели патриоти, платили със свободата и с цената на живота си правото да бъдеш българин в “Народна” република България."

 100. 100 Профил на svk47542114
  svk47542114
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "KRAFTWERK":


  До коментар [#5] от "Веселин Дечев":

  Ти си психясал безпросветен илитерат (ако знаеш какво е това). Засрами се поне днес. Виж списъка на избитите интелектуалци и ще разбереш защо те наричам такъв. А подобните на ББ, ЦЦ, Банев и другите са именно убийците.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK