Историята на моя чичо Кольо

Паметникът на жертвите на комунистически репресии в София

© Юлия Лазарова

Паметникът на жертвите на комунистически репресии в СофияНа този ден, в който България почита паметта на жертвите на комунистическия режим, искам да ви разкажа за един концлагерист в Белене - за моя чичо Кольо, пише проф. Александър Кьосев в есе, публикувано от "Дойче веле":

Днес (1 февруари) е ден за възпоменание на жертвите на комунизма. Не обичам такива дни, в които скръбта става юбилейна, не обичам патос - нито героизиращ, нито виктимизиращ. Защото юбилейната скръб е абстрактна - по някакви числа, колко души са загинали в лагерите и прочие.


Моята скръб и паметта ми са съвсем конкретни. На този ден ще ви разкажа за един концлагерист - чичо ми Никола Кьосев. Единствен от синовете на дядо ми Гиго, кожар, дребен търговец, преди 1944 той получава пари и учи в Американския колеж. Завършва го с отличие, но след 9 септември това добро образование веднага се превръща в голям недостатък - дюкянът на дядо ми е експроприиран, малкото пари се стопяват, а той никъде не може да си намери работа.


Тогава - било е някъде през бедните 1950-те години - той се свързва със свой бивш учител от Американския колеж, който по това време е консул в американското посолство в София. Очевидно от чудене как да помогне консулът му дава идея да изработва фолклорни кукли, български сувенири, които американското посолство да подарява на свои гости от САЩ. Това се оказва фатална грешка. ДС не спи и не след дълго чичо ми е арестуван, обвинен (ако въобще е имало някакво обвинение, не успях да разбера) за нерегламентирани контакти с чужденци, а освен това и за шпионаж. Намекват му, че вътре в куклите имало тайни съобщения, с които той предавал на врага важна информация за родината.
В Белене. И след това


Тази история е истина, млади хора, не е зловеща шега. Чичо ми заминава за неопределено време в Белене, на лагер. Излиза по също толкова неясни причини след около година и половина, с тежка язва, която предизвиква кръвоизлив, спасяват го по чудо. След това години наред не може да си намери работа, после работи какво ли не, накрая става преводач на техническа литература срещу хонорар. Това работи почти до края на живота си, умря на 94 години.


Чичо Кольо не обичаше да говори за Белене. Научих, че е бил там, чак когато излязох от казармата, на 22 години. Разпитвах го много, но той не искаше да разказва. Разбрах само, че е имало бой и комари, че било бедно, грозно и мизерно, че много хора са умрели. Впрочем, като стана дума за грозно - пътувал съм по Дунава с лодка и мога да ви уверя, че остров Персин и района на Дунав около Белене с малките островчета и каналите с надвиснали величествени дървета между тях са едно от най-красивите места, които съм виждал. Но за концлагеристите е било грозно.


Чичо ми сякаш напълно се беше разделил с този травматичен спомен. Не познавам по-активен и жизнен, по-позитивен човек от него - беше активист на протестантската църква в София, събираше литература за родния, любимия Дойран, имаше огромна библиотека с много съчинения за Македония, беше фотограф и филателист, събираше картички, четеше научна фантастика, обичаше децата, мен специално. И най-важното - беше пътешественик.


Първо, по времето на късния соц, с писма поддържаше връзка с много от своите съученици от Американския колеж, разселени къде ли не по света (през 1990-те години гостувах на едни негови съученици в Лондон, по негова препоръка). После започна да пътува реално, със сина си Любен, като всеки път спестяваше дълго. Успя да посети какви ли не места и хора по света. От подновения Американски колеж в София го откриха незнайно как и го направиха почетен ученик на училището. Беше много щастлив, показваше ми албуми със съученици от 1930-те години, албуми със свои фотографии от пътуванията. На стари години се захвана и направи родословно дърво на нашия дойрански род. Страдаше много от това, че внукът му се беше преселил в Германия и не поддържаше никаква връзка с него, с нас, с България.


Това е историята на чичо Кольо, който навярно е един от малкото, успели да превърнат Белене в жизнена енергия. Повечето концлагеристи не съумяват да го постигнат, мнозина оцелели се самоубиват години, понякога дори десетилетия след преживяното - посттравматичен синдром. Прави го даже Бруно Бетелхайм, един от теоретиците на концлагерния травматичен опит. Бетелхайм се самоубива в нощта, в която се отбелязва 52-та годишнина от нахлуването на нацистите в Австрия.

Само ние сме им останали


Разказвам всичко това не само защото съдбата на тези хора ме натъжава. А защото съм бесен от модния израз на глупави млади хора: "Айде стига с тия концлагери!" Те избързаха да затворят книгата на миналото, преди въобще да са я прочели. Преди да са прочели и една страница. И сега спорят за третия пол. Да ви кажа от позицията на паметта - третият пол не е заплашително бъдеще, той е реално минало.


Трансхуманизмът не ни очаква, той вече е бил. Защото концлагерите са родили първите трансхуманоиди, хора без пол, без възраст, без социален статус, без джендър роли, за които Примо Леви възкликва "Нима това е човек?", а Агамбен помества техния "оголен живот" в самия противоречив център на модерното общество. Загубилите надежда, концлагерните "мюсюлмани" (не става дума за бежанци и ислямисти, четете Леви) са били първите екстремни същества отвъд пол и джендър, отвъд надеждата и човешкото. И днес честваме именно тях, отвъд-хората от близкото минало. Навремето не е имало конвенции, които да ги защитават. Само ние, спомнящите си за тях, сме им останали.


А на другия полюс на екстремния концлагерен опит са онези, които са оцелели. Които не са се предали, запазили са воля за живот и обратно са станали хора. Като чичо Кольо.

Ключови думи към статията:

Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Комунистите се преодеха в социалисти и наказани няма

 2. 2 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  Когато говорим за жертви на комунистическия режим, винаги трябва да се сещаме за позитанските комунисти от "бсп"! Образно казано там са се крили убийците... Там се крият днес и децата на убийците!
  "Животът на един царски пилот по време на комунизма..."

  https://www.svobodnaevropa.bg/a/преди-надеждата-и-след-това/29708268.html

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 3. 3 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3292 Неутрално

  Да видим дали РРРР/Руски Резидент Румен Радев/ ще почете жертвите на комунизма.

 4. 4 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  "Разбрах само, че е имало бой и комари, че било бедно, грозно и мизерно, че много хора са умрели. Впрочем, като стана дума за грозно"  Разликата с нацистките лагери, явно е била, че в нашите лагери не е имало газови камери.

 5. 5 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1779 Любопитно

  Да видим дали РРРР/Руски Резидент Румен Радев/ ще почете жертвите на комунизма.
  —цитат от коментар 3 на tacheaux


  И да рискува да го уволнят?! Едва ли.

 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  Дневник, ако смятате да "отбиете" отбелязването на днешния ЧЕРЕН ден само с това хилаво писание на Кьосев за чичо му и за някакви "трансхуманоиди" и "джендъри", срам за вас!

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Надали това е най адекватният пример за жертва на комунизма, лежал година и половина и умрял на 94 г. Има хора, лежали по комунистическите зандани цял живот, като покойния Илия Минев.

 8. 8 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1423 Весело

  Разликата с нацистките лагери, явно е била, че в нашите лагери не е имало газови камери.
  —цитат от коментар 4 на popovski31


  Още е нямало руски газ😈

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 9. 9 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1423 Весело

  Между комунисти, социалисти и нацисти няма големи разлики. От едно котило са.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 10. 10 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Остава пак да прибегнете към картата с черепите и ще се върнем там, откъдето тръгнахме.

 11. 11 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 218 Разстроено

  "Пътувал съм по Дунава с лодка и мога да ви уверя, че остров Персин и района на Дунав около Белене с малките островчета и каналите с надвиснали величествени дървета между тях са едно от най-красивите места, които съм виждал. Но за концлагеристите е било грозно."

  Опитайте се да си представите смазващите психиката условия, които затворниците в Белене са били принудени да понесат!

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 12. 12 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Бог да прости жертвите на комунистите !

 13. 13 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#11] от "Kiril":

  Аз цялото това изречение с "най-красивите места" го намирам за абсолютно отвратително! Остава да каже, че природата покрай Аушвиц е хубава и да се диви как така концлагеристите не са я оценили!

  "Пътувал съм по Дунава с лодка и мога да ви уверя, че остров Персин и района на Дунав около Белене с малките островчета и каналите с надвиснали величествени дървета между тях са едно от най-красивите места, които съм виждал. Но за концлагеристите е било грозно."Опитайте се да си представите смазващите психиката условия, които затворниците в Белене са били принудени да понесат!
  —цитат от коментар 11 на Kiril


  Доброто е заразно
 14. 14 Профил на narodaeverekciq
  narodaeverekciq
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Най-добрия комунист е мъртвия комунист!

 15. 15 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Бог да ги прости невинно загиналите! Вечна да е паметта им!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 16. 16 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3153 Неутрално

  На стари години се захвана и направи родословно дърво на нашия дойрански род. Страдаше много от това, че внукът му се беше преселил в Германия и не поддържаше никаква връзка с него, с нас, с България.
  ____________
  Ми то пък историята се завърта, над милиони старци жертва на демократурата и НЗОК не видяха внуците си, дето избягаха от либералната демокрация и отидоха в западни "соц" страни, ангажирани с новите болшевики вкл. Германия!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 17. 17 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 218 Неутрално

  До коментар [#13] от "АзКлавдия":

  "Аз цялото това изречение с "най-красивите места" го намирам за абсолютно отвратително! Остава да каже, че природата покрай Аушвиц е хубава и да се диви как така концлагеристите не са я оценили!"

  Това е някакъв тип логическа заблуда, която се опитвате са пробутате. Според мен е тип "straw man"* тоест атакувате аргумент, който липсва.

  Той не се "диви" е смисъл "как може тея затворници да не се радват на красивите гледки" а посочва фактът, че нещо, което нормално минава за красиво според хората, които са затворени вътре е грозно.

  Тоест условията са толкова ужасни, че смазва психиката на хората. Както и отбелязах в първоначалния ми коментар.

  * https://yourlogicalfallacyis.com/strawman + https://en.m.wikipedia.org/wiki/Straw_man

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 18. 18 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Не ми хареса писанието!

 19. 19
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 20. 20 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#15] от "пустиняк":

  Кой от тях е невинен?

  Иван Костов е за съд!
 21. 21 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Дано тези уж жертви да гният вечно в АДА.
  —цитат от коментар 19 на Ivan Prodanov  До коментар [#15] от "пустиняк":Кой от тях е невинен?
  —цитат от коментар 20 на Ivan Prodanov


  Вероятно лъскаш всеки ден подаръка за "вярна служба на Партията" и чакаш момента да го употребиш!
  Имате мозък на еу-лени, милиционери ненавистни!
  Дори текста не си прочел, пък и дори да си – не можеш да видиш вината на примитивната, вредна, отвратителна, продажна слугиня на чужда държава, унищожила хиляди съдби на честни и невинни българи!
  Текстът, колкото и да търсите недостатъци е прекрасен – лаконичен и правдив!
  Благодаря, г-н Кьосев!

 22. 22 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  Между комунисти, социалисти и нацисти няма големи разлики. От едно котило са.
  —цитат от коментар 9 на venci4
  И точно това обяснява Желю Желев във "Фашизмът".

 23. 23 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Надали това е най адекватният пример за жертва на комунизма, лежал година и половина и умрял на 94 г.
  —цитат от коментар 7 на von_seeckt


  Понякога покрай сухото гори и мокрото.

  Явно за година и половина на комунистите им е станало ясно, че този човечец не е заплаха.

  Но все пак и той си го е предизвикал, 1950 г да се срещаш със американци служители в посолството и да им предаваш каквито и да е било предмети е меко казано доста неразумно.

 24. 24 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#7] от "von_seeckt":

  Познавах един човек дето е бил в Белене. Имаше малка вила на наследствено място на жена си в Бояна. Имота е бил стотина декара, а й бяха оставили около 200 квадрата. Та на вилата един ден отворих дума как като студент ходех на борсата и копах няколко пъти основите на вили в Бояна. Не можех да изкопая повече от кубик, почвата беше доста камениста, а и никога не съм се хвалил с физическа сила… Тогава той каза - а как ти се струва норма 6 кубика дневно? Верно основно пясък. В Белене. Каза и как е щял да умре от няколко ужилвания на оси. И как един друг концлагерист просто го зарил в калта и го спасил. Човека имаше таланта да разказва вицове, знаеше стотици. И може би това е била причината да иде в Белене. Защото официалната е смешна. Направили обиск у тях. Разбира се, по подаден сигнал от "ухо". И в избата намерили една прашасала детска игра - гумени букви големи около 5 см. с които можеш да "отпечаташ" картичка, нещо като "Ела на моя рожден ден"! Явно не е била ползвана с години. Но пък обвинението е било - притежаваш нелегална печатница... Та бил в Белене 4 години. Жена му ми показа две снимки, едната преди, другата след това. На втората беше вече един старец.
  Много отговорен човек, ВСВ е бил офицер (лейтенант) във втората фаза. Правят го шеф на гарата в Белград. Отговорен за живота и здравето на 67 войничета. При това в доста враждебна обстановка. Беше доста интелигентен, много добър счетоводител. На резултата от изборите 90-та, просто се изсмя. Каза ми - не очаквах друго!! При това имаше доста информация, верно е че изборите бяха манипулирани от комунистите. Защото резултата беше смазващ - 91% гласували за тях. Не им трябваше такава победа, та "подариха" на СДС доста проценти. После се оказа, че СДС е пропито с ченгета, естествено комунистите си бяха защитили и гърба.
  Мисълта ми е, че няколко години след 9-ти септември 44-та, просто България престана да съществува във вида си от Царско време. Стана част от СССР. С необходимата за това съсипия. Икономическа (за да сме зависими) и морална (за да сме послушни).

 25. 25 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Моите бяха трима. Дядо Боби, род.1912г., баща на зет ми. Бил е полицай в Патра. Лежал е в Белене. Свако Павел, род 1925г. Съден от народния съд за подмол на народната власт. Лежал в Белене. Лишен от граждански права. Беше майстор бояджия и работеше в една ТПК. Всяка вечер заспиваше с ВЕФ-а на шкембето, а от вефа новини на радио Лондон и Св. Европа. Вуйчо Добри, никола петковист,род.1925г. Също Белене, според близките, станал жертва на клевета. Най-големия майтап беше на сватбата на сестра ми, 1972г., когато тримата се събраха и се оказа,че добре се знаят.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1899 Неутрално
 28. 28 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Може ли ДВ да не сравнява концлагеристите с джендърите? Най-малкото не е хуманно.

 29. 29 Профил на derek101
  derek101
  Рейтинг: 287 Гневно

  До коментар [#19] от "Ivan Prodanov":

  Поредният комунистически изверг! Нямаш ли малко срам, частица морал, трохичка мозък??? Затова сме на това дередже, увредените комунистически зомбита продължават да спъват движението ни напред към културно-цивилизационните ценности, които в крайна сметка са исторически присъщи на България..

 30. 30 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 927 Неутрално

  До коментар [#4] от "popovski31":

  труповете са давани на прасетата да се гоят!

 31. 31 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  Да видим дали РРРР/Руски Резидент Румен Радев/ ще почете жертвите на комунизма.
  —цитат от коментар 3 на tacheaux


  СПОКО!НЕМА ДА ПОЧЕТЕ.И МИНАЛАТА ГОДИНА
  НЕ ПОЧЕТЕ!РУСКОТО МЕКЕРЕ Е ПРИНЦИПНО!

 32. 32 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  НЕ знам какво да мисля за тази статия. Много хора са страдали от комунистическия режим. Моите родители също. Семейството на майка ми е било ограбено и изселено по селата от червената паплач. На майка ми са забранили да следва, но понеже е вдигнала шум накрая са вдигнали забраната. Дядо ми по бащина линия е бил в затвора заради убежденията си, а чичото на баба ми по бащина линия е бил убит от народния съд, понеже е бил депутат.

  Когато бях малък, понякога ходих заедно с един приятел в културния отдел на американското посолство на Съборна, да гледаме филми и да взимаме безплатни списания Спектър.
  Когато се похвалих на дядо ми, къде съм ходил, помня добре реакцията му - заплашително изръмжаване през зъби "Да не съм чул повече, че си бил пак там". А беше възпитаник на Американския колеж, също като този чичо Гиго от материала.
  Уплашил се беше за мен. После постепенно разбрах какво е бил преживявал в село Раднево, където е бил изселен с баба ми и майка ми, как са го били в милицията, за да го принудят да стане доносник. Но той никога не е станал и не се е прекършил. Заради всичко това той често си говореше сам, тихо и сподавено псувайки комунистите.
  Разбира се, живяхме бедно.

  Това, което написах е само щрих, отнасящ се до живота на моите родители и роднини по времето на комунизма, с който искам да покажа, че не е само този чичо Кольо. Истории такива много. Доста хора има какво да разкажат. Въпросът е, това да не се използва с определени цели.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 33. 33 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  Много ми е интересно дали псевдо-либералите изповядващи джендър идеологията биха приели Александър Кьосев за човек стоящ от тяхната страна на барикадата?!

 34. 34 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  Добре написано, поздравления за автора!
  Текстът е истинско попадение в среда, доминирана от примитивни политически скандирания - жив, човечен, докосващ!
  Браво!

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 35. 35 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  "Разбрах само, че е имало бой и комари, че било бедно, грозно и мизерно, че много хора са умрели. Впрочем, като стана дума за грозно"Разликата с нацистките лагери, явно е била, че в нашите лагери не е имало газови камери.
  —цитат от коментар 4 на popovski31  До коментар [#4] от "popovski31":

  Прилики между нацистките и комунистическите концлагери няма. Знаеш ли защо? Защото в нацистка Германия границите са били отворени и всеки който се е страхувал и мразел нацистите е можел спокойно да емигрира.
  Днес в сайта на Свободна Европа е качен следният ужасяващ случай. През 50-те години българин е арестуван заради разпространение на анти-комунистически позиви. Пратен е в затвора за една година. След като излиза оттам,с няколко приятели се наговарят да избягат на Запад през границата с Югославия. Но сред тях е имало агент под прикритие на ДС,който ги издава. Вкарани са в концлагера в Белене. Общо този българин прекарва 14 години по концлагери. Ако комунистите бяха оставили границите отворени,този човечец НЯМАШЕ да лежи по концлагери,а щеше да си живее спокойно на Запад.
  Та значи разлика нямало според теб...!!!

 36. 36 Профил на Мерудия
  Мерудия
  Рейтинг: 302 Разстроено

  Nadia Bright
  1 hr ·
  всяка година:
  историята ни е показала, че властта на простите, безпроизходните и полуграмотните води до агония. поклон пред паметта на жертвите.
  П.с.: когато говорите, че комунистите трябва да се изтребят до внуците им, не сте по-различни от тях.
  Респект, проф. Кьосев. Скоро бях в Дойран... няма бг следа там

 37. 37 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  Най-добрия комунист е мъртвия комунист!
  —цитат от коментар 14 на narodaeverekciq


  ++++++++++++++++

  Така е! И жалко, че не са си получили заслуженото престъпниците отговорни за арестуването дори на хора, като в гореописания случай.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 38. 38 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  До коментар [#32] от "Боян Таксиров":

  Да знаеш какво стана с това списание "Спектър"? Има ли го още?

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#38] от "deaf":

  Нямам идея, отдавна не съм го виждал, но тогава ми беше много интересно. И мисля, че беше над нивото на доста от сегашните научнопопулярни и политически списания.
  Погледнъх в Гугъл - май последните броеве датират от 92ра година.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 41. 41 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#40] от "Боян Таксиров":

  *погледнах :))

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8348 Неутрално

  Бог да прости жертвите на комунизма!

 43. 43 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Моите пет стотинки - от един роднина, как се видял за пръв път в съзнателния си живот с баща си.
  Някакъв непознат дошъл у тях и бавно си измил ръцете и той забелязал, че по сапуна остават черни следи и хем одобрил, че човекът си мие ръцете (както набивали в главата на лапето да прави), хем се ядосал, че ръцете са толкова мръсни, та оставят черни следи по сапуна. Така запомнил и баща си, дядото си отишъл бързо.
  Извинявайте за сантименталността, просто семеен спомен.

 44. 44 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Дядото се връщал от Белене, да добавя - то си е ясно от контекста де.

 45. 45 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10095 Неутрално

  Чичо Кольо заслужава това есе.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 46. 46 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  Ми то пък историята се завърта, над милиони старци жертва на демократурата и НЗОК не видяха внуците си, дето избягаха от либералната демокрация и отидоха в западни "соц" страни, ангажирани с новите болшевики вкл. Германия!
  —цитат от коментар 16 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи

  И те са жертва на същите хора – комунистите и техните наследници. Децата избягаха не ОТ либералната демокрация, а избягаха КЪМ либералната демокрация. Ако по време на социализма нямаше стена, и кучетата щяха да избягат оттук.

 47. 47 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8499 Неутрално

  Комунистите не признават за зверствата си с цвета на нацията и не само с тях, колко селяни са затрили заради земята и стадата им. Бог да прости жертвите им.

 48. 48 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8499 Неутрално

  Комунистите не признават за зверствата си с цвета на нацията и не само с тях, колко селяни са затрили заради земята и стадата им. Бог да прости жертвите им.

 49. 49 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 428 Неутрално

  От 1927 година е член на Българската комунистическа партия. През 1932 година някои членове на ВМРО (обединена), включително и Кьосев, поставят за първи път въпроса за признаване на отделна македонска нация.

  Ето обаче какво прави другият чичо на въпросния професор КЬОСЕВ - ДИНО КЬОСЕВ, който през 1933 година той емигрира в СССР, където работи като ветеринар. По това време изнася и доклад в средите на Коминтерна в Москва във връзка с необходимостта от признаването на отделна македонска нация. След приемане на Резолюцията на Коминтерна по Македонския въпрос през 1934 година, Задграничното бюро на БКП в Москва създава група, която да разработи план за проучване на въпроса за „македонския език и нация“ и да излезе с решение, в която е включен и той.
  Сега Кьосев се кичи с чичо-антикомунист, а на времето е следвал в чужбина заради чичото-комунист - национален предател. Защо не ни напише и за другия?


 50. 50 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  Цитат от г-н Кьосев:

  "...защото съм бесен от модният израз на глупави млади хора:"Айде стига с тези концлагери!". Те избързаха да затворят страницата на миналото,преди изобщо да са я прочели."

  С това "наблюдение" на г-н Кьосев изобщо не съм съгласен! Изобщо! Младите разбират какво е било в миналото,но се отвращават и бунтуват когато възрастните в България,използват същото това минало (както и бъдещето!) като извинение да ги експлоатират и мачкат свободата им! Съвсем като комунистите! Нима не го усещате това?! Една част от възрастните ОТРИЧАТ миналото,(което е невероятна глупост когато тези възрастни са интелектуалци),а друга част обещават на младите българи светло бъдеще,(ей сега само да завършите висшето и ще ви осигурим европейски заплати и стремителна кариера), въпреки че младите отдавна разбраха,че нямат бъдеще в България. Затова и не искат да слушат нито за концлагерите в миналото,нито за бъдещето влизане на България в евро-зоната. Тази реакция на младите българи показва,че те са ментално нормални,силни и ЗДРАВИ хора. )Има си хас! Точно такава трябва да е реакцията на млад човек!) Отвръщането на погледа от миналото,забравата е жизнено необходима на човека. И на младият,и на старият.
  В годините след "10-ти" беше пак същото,но с обратен знак... През 1989г. бях точно на 20год. Тогава повечето възрастни ми набиваха в главата като с чук,че миналите 45год. са били прекрасни,(с някои недостатъци),и че бъдещето което ме очаква е ужасно. Щях да полудея ако не се разкарам! И си бих камшика на Запад...

 51. 51 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2128 Неутрално

  "Да ви кажа от позицията на паметта - третият пол не е заплашително бъдеще, той е реално минало."
  Прав си. Все трябва да си опичаш акъла какво да приказваш. Преди гонеха от работа ако кажеш, че комунизма е простотия, сега те гонят от работа ако кажеж че джендъризма е простотия.

 52. 52 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  ........................глупави млади хора: "Айде стига с тия концлагери!" Те избързаха да затворят книгата на миналото, преди въобще да са я прочели.....................

  Не са виновни младите и вече не много младите хора, които не искат да слушат за концлагери.

  ДСигурност си е жива и здрава и се грижи за изтриване от българската памет на античовешките престъпления на комунистите станали възможни благодарение на мръсната измет от североизток докарала ги на власт.

  Погрижи се с НЕучене на история. А неученето беше лесно. Просто в учебниците НЯМА почти нищо за престъпленията на същата тази бсп/БКП/ДСигурност. И това след преврата им.
  И така вече 30 години.

  Време е, когато се учи за клането в Батак следващият урок да е за взривяването на църквата през 1925-та година. Това лесно ще го разберат, но ще научат, че това е първият терористичен акт в историята на Европа, а може би и на света и е дело на същата тази партия бсп/БКП/ДСигурност, целящ избиването на елита на България ведно с царя.

  А по-следващият урок да е за чичо Кольо точно в този вид. Това твое писание г-н Кьосев е готов урок за децата. Без корекции.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 53. 53 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  До коментар [#50] от "deaf":

  Въобще не съм съгласен с твърденията ти, но не ми се влиза в полемика.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 54. 54 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#50] от "deaf":

  и че бъдещето което ме очаква е ужасно. Щях да полудея ако не се разкарам! И си бих камшика на Запад...
  —цитат от коментар 50 на deaf


  Вярвам ти, ама малко драматизираш :)

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 55. 55 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  До коментар [#49] от "Nikolai Tsekov":

  Ами не. Просто ти разказа за чичо Кольо и концлагера без условности.

  Ако утре Кутев Позитански ти докаже по безспорен начин, че правителството е взело подкуп от американците да кажем в размер на 50 милиона долара и го ДОКАЖЕ няма ли да си с него? Аз ще бъда с него срещу това правителство.
  Комуноид няма да стана, но и подкупни хора няма да оставя на власт.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 56. 56 Профил на Христо Хинков
  Христо Хинков
  Рейтинг: 8 Гневно

  На отвратителния, гаден, отблъскващ трол с ник Николай Цеков (лат):
  слушай боклук червен Мразя да пиша във форуми но заради теб си нарушавам правилото защото истината все пак трябва да се защитава. Познавам чичо Дино Кьосев - бащата на Александър Кьосев който ми е приятел от първи клас. Баща му беше обикновен работник в химическа фабрика и никога не е бил в СССР. Всичко което пишеш е абсолютна лъжа и нека това да ти тежи на съвестта гад мръсен!

 57. 57 Профил на Христо Хинков
  Христо Хинков
  Рейтинг: 8 Гневно

  До коментар [#49] от "Nikolai Tsekov":
  Прочете ли ми коментара гад? Ако още не си дати допълня и това - Сашо Кьосев не е следвал в чужбина - още една лъжа на съвестта ти ако я имаш, разбира се.

 58. 58 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  Познавам чичо Дино Кьосев - бащата на Александър Кьосев който ми е приятел от първи клас. Баща му беше обикновен работник в химическа фабрика и никога не е бил в СССР.
  —цитат от коментар 56 на Христо Хинков


  Но очевидно не познавате другия Дино, за когото говори колегата:

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Дино_Кьосев

  Хайде по-спокойно, а? Съдбите на предците не ангажират техните наследници / освен ако самите наследници не решат друго/ , нали знаете това? Ал. Кьосев сам е избрал кой от роднините си да припознае като особено близък човек и няма никаква нужда да бъде назидаван за избора си.  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 59. 59 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#57] от "Христо Хинков":абе хапльо, я виж в Уикипедия какво пише за тези Кьосеви - професора и чичо му предател! Прочети къде е бил Кьосев старши преди 9-ти и какво е писал за "македонската" нация като московски наемник. След това прочети къде е следвал Ал Кьосев пък тогава ми пиши простотии

 60. 60 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#56] от "Христо Хинков":Дино Георгиев Кьосев от 1927 година е член на Българската комунистическа партия. През 1932 година някои членове на ВМРО (обединена), включително и Кьосев, поставят за първи път въпроса за признаване на отделна македонска нация.

  През 1933 година той емигрира в СССР, където работи като ветеринар. По това време изнася и доклад в средите на Коминтерна в Москва във връзка с необходимостта от признаването на отделна македонска нация. След приемане на Резолюцията на Коминтерна по Македонския въпрос през 1934 година, Задграничното бюро на БКП в Москва създава група, която да разработи план за проучване на въпроса за „македонския език и нация“ и да излезе с решение, в която е включен и той.

  В 1948 се завръща в България и работи в Министерство на земеделието и горите. От 1950 година е редактор в „Работническо дело“. В 1956 – 1957 е кореспондент на вестника в Берлин, а от 1958 до 1966 година е негов заместник-главен редактор.
  Носител е на ордените „Народна република България (орден)“ ІІ степен (1961), „Георги Димитров“ (1971) и Златна игла от Лигата за дружба между народите, ГДР (1970).

  Дино Кьосев умира в 1977 година.[1]

  Негов роднина е българският общественик професор Александър Кьосев.


 61. 61 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  До коментар [#59] от "Nikolai Tsekov":

  ..................акцентира в публикациите си върху липсата на етнически смисъл на понятието „македонски народ“ в традициите на македонското освободително движение и отхвърля съществуването на македонска нация преди създаването на югославската федерация..............

  Това чета. Не знам истината.

  Но този човек ти пише за Сашо.
  Не излиза да са много близки.

  ..........Далечен негов роднина е българският общественик професор Александър Кьосев........

  И не е бил в сесесерето никога, точно, както твърди ядосаният човек.

  Да не става въпрос за съвпадение на редки имена или някой послъгва?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 62. 62 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#61] от "Росен съм аз Путлер капут":

  Абе с тоя Хинков може ли въобще да четете Уикипедия - чичото- предател на Ал Кьосев на просто е бил в СССР и Коминтерна, но излиза с идеята за македонска нация. Включен е в групата на Коминтерна по създаването на тази нация и нейния език - или си смени диоптъра или дилъра....

 63. 63 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1779 Любопитно

  До коментар [#35] от "deaf":


  Съгласен съм.

 64. 64 Профил на Христо Хинков
  Христо Хинков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#60] от "Nikolai Tsekov":

  Е нали каза, че е чичо? Оказва се май далечен роднина? А може би няма нищо общо? Четеш укипедия и после пускаш инсинуации. Аз писах това което знам. Дали има съвпадение на имена или е далечен роднина - това е друг въпрос и излиза от рамката, която задаваш. Ето затова си трол. Повече не се разправям с теб.

 65. 65 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#64] от "Христо Хинков":е щом Уикипедия е инсинуация ти чие съвпадение си - с чичото-комуняга или с другия? А прочете ли за специализациите на Ал Кьосев преди и сега? Май лъжецът си ти, а лицемерът - АЛКьос....

 66. 66 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  До коментар [#62] от "Nikolai Tsekov":

  Написал съм го. Съвпадение на рядко срещано име.
  Май така се оказва?

  Казах, че не знам нищо по въпроса, а Уики не знае всичко за всеки.
  Нормално е човека да се засегне, а аз мога само да гадая кой кой е.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 67. 67 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  До коментар [#65] от "Nikolai Tsekov":

  За да напише това значи е сигурен. Такива неща са повече от ясни.

  ....................Познавам чичо Дино Кьосев - бащата на Александър Кьосев който ми е приятел от първи клас. Баща му беше обикновен работник в химическа фабрика и никога не е бил в СССР......................

  За дилъра МИ по-леко и по-внимателно. Наркотик през живота си не съм виждал, камо ли да съм опитал.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 68. 68 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  След това прочети къде е следвал Ал Кьосев пък тогава ми пиши простотии
  —цитат от коментар 59 на Nikolai Tsekov


  Ал Кьосев е следвал и завършил образованието си в Софийския университет.

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 69. 69 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  Прочети къде е бил Кьосев старши преди 9-ти и какво е писал за "македонската" нация като московски наемник.
  —цитат от коментар 59 на Nikolai Tsekov


  Бащата на Ал. Кьосев / "Кьосев старши"/ никога не е живял а СССР и няма нищо общо с идеите за македонска нация. Неговият втори братовчед, наричащ се Дино Георгиев Кьосев, е визираният комунистически функционер. По-затруднените ментално с лекота го бъркат с бащата на проф. Кьосев, защото мозъците им трудно правят разлика между двамата втори братовчеди Дино Георгиев Кьосев / чичото/ и Дино Гигов Кьосев / бащата/.
  Хайде успокойте страстите, а?

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 70. 70 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1406 Весело

  .Да не става въпрос за съвпадение на редки имена или някой послъгва?
  —цитат от коментар 61 на Росен съм аз Путлер капут


  Не! Става дума за пълен иди....пардон, интелектуалец, чието има завършва на кап....т. Човекът е много умен, само дето изпитва затруднения при четене на текст с разбиране и събиране над 2+2....

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 71. 71 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 398 Разстроено

  Историята на моя чичо Кольо!
  и аз имам една история за един мой вуйчо, който никога не съм виждал, но зная за него от разказите на роднините ми. Казвал се е Златко и бил високо интелигенте с две висши образования едното от които юридическо и само на 39г. изпратен през 1959г в лагера Ловеч без съд и присъда от където никога не се връща повече! Мир на праха му!

  До коментар [#1] от "кокошката":
  Комунистите се преродиха в социалисти и наказани няма!

  И още през 90 -те години гордо заявиха че, "поемат вината заедно с мезетата"! Какво да ги правиш дали ще се казват комунисти, социалисти или пък национал ......все са си едни и същи хора?!!!!!

 72. 72 Профил на Кейгецу
  Кейгецу
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Сега Кьосев се кичи с чичо-антикомунист, а на времето е следвал в чужбина заради чичото-комунист - национален предател. Защо не ни напише и за другия?
  —цитат от коментар 49 на Nikolai Tsekov


  Това е абсолютна гнусна лъжа.

  Сашо Кьосев не е ползвал никакви привилегии заради никакви роднини (всичко е постигнал сам) и не е следвал в никаква чужбина.

  Завърши Софийския университет, пак там беше аспирант, асистент (на проф. Милена Цанева), доцент и от 2013 г. е професор. Това го знаят хиляди хора - негови състуденти, колеги и поколения студенти, на които е преподавал.

  В Западна Европа той успя да излезе едва през 1990 г., като лектор по български език и литература в Германия.

 73. 73 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До всички невярващи в биполярността на Кьосеви - Съгласен съм, че децата не отговарят за престъпленията на роднините си. Но в случая културтрегерът Кьосев набляга на героя "чичо колльо", негов близък. Ако Кьосев беше квалифициран като роднина на лице, "засегнато от мероприятията на Народната власт", нямаше да помирише учене по-далеч от Драгоман. Става обаче обратното - роднината на "чичо Кольо" е пратен на специализация в съмнителната Чехословакия през 1981 г - годината на развития соц и неговото ДС. Как ли е станало това? През 1990 г. по Луканово време АлКьос прави далечни презокеански специализации. Така че, когато имаш "скелети в гардероба" - при комунизма "чичо Кольо", при демокрацията "чичо Дино - национален предател, сталинист и член на групата на Коминтерна по създаване на македонска нация" трябва да кажеш и А, и Я. А не да се пъчиш и пред двете системи със съответните роднини-"герои". Та това препоръчвам и на самия АлКьос - кажи си, Иване, както думаше Петър Стоянов на Костов. Последният се направи на утрепан....

 74. 74 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  До коментар [#73] от "Nikolai Tsekov":

  Може и да си прав, но 81-ва няма НИЩО общо със 71-ва, когато всичко е още прясно.
  По това време Чехословакия вече е изтръпнала от 68-ма и соца сякаш никога няма да свърши.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 75. 75 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  До коментар [#71] от "Emil Dimov":

  Две висши? То е стигало и две средни да имаш. Все си е престъпление за неуките обирачи на мандри. Много си чел нещо, не може да е нямало някъде вражеска пропаганда из тия книги. И хич няма да се сети, че си завършил ПРЕДИ те да са на власт.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 76. 76 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  До коментар [#70] от "Манчо":

  Пак плосък фатмашки хумор под такава статия?
  Е, не е за чудене. Някои сме ебачи СЪС свян, други пък сте чекиджии, но без свян.
  Случва се.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 77. 77 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Чичо ми е направил опит да избяга от комунистическата кочина, тежко ранен е и след това лежи три години в затвора.Комунистите са конфискували романът на единият ми дядо и нивите и добитъка на другият.И е лежал 6 месеца в управлението на милицията без изобщо да е съден.Бил се е във Втората световна война против нацистите,а след това комунистите го наричат фашист .
  Сега комунистическите отрочета станаха най-яростните антикомунисти и също наричат фашист всеки, несъгласен с марксистките им идеи.Историята се повтаря като фарс.

 78. 78 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Имах предвид ,че са конфискували дюкянът,не романът естествено.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  Разказ за наивници. С чичо гонен от комунистите как се става преподавател в СУ ?

 81. 81 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#80] от "krf54523578": АлКьос е имал обаче и друг чичо - московски наемник, предложил създаването на македонска нация и участвал лично в това пъклено дело на Сталин и Димитров. Връща се в Бг и е комунистически гаулайтер, посланик и прочие. За тази история и този чичо писах по-долу, но разни примитиви ми скочиха, че АлКьос бил чист като сълза, а другият чичо - нацпредателят Дино Кьосев, било съвпадение на имената, въпреки, че в Уикипедия изрично пише че Дино е роднина на АлКьос. Та благодарение на Дино АлКьос е завършил и аспирантура, и е преподавал, и в Чехословакия на специализация е ходил. А "чичо Кольо" пък му е просто алиби за демократичните му заслуги. Човекът си вади чичовците от ръкава като магьосник в цирка.

 82. 82 Профил на Кейгецу
  Кейгецу
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Става обаче обратното - роднината на "чичо Кольо" е пратен на специализация в съмнителната Чехословакия през 1981 г - годината на развития соц и неговото ДС. Как ли е станало това? През 1990 г. по Луканово време АлКьос прави далечни презокеански специализации.
  —цитат от коментар 73 на Nikolai Tsekov


  Продължаваш да лъжеш упорито и безобразно.

  През 1981 г. Кьосев беше млад асистент в СУ и ходи на летен курс по чешки език в Прага.
  А през 1990-1994. беше лектор по български език в Гьотинген и не е ходил на никаква презокеанска специализация.

 83. 83 Профил на Кейгецу
  Кейгецу
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Разказ за наивници. С чичо гонен от комунистите как се става преподавател в СУ ?
  —цитат от коментар 80 на krf54523578


  Става се с акъл.
  По това време комунистите контролиха строго само някои специалности - примерно журналистика и международни икономически отношения. Филологиите им бяха последна грижа.

 84. 84 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#82] от "Кейгецу":Кой лъже, бе айланкоолу? С чичо-антикомунист АлКьос прави дисертация в СУ, става преподавател, ходи на специализации в чужбина - ти имаш ли си и грам идея какво значеше да си роднина на "лице, засегнато от мероприятията на Народната власт", умнико? За да се запишеш изобщо в университета от ОФ ти даваха удостоверение че не си в тази категория! Помирисвал ли си някога комунизъм в действие? Не ставай нещастник да пишеш неща, за които хал-хабер си нямаш!

 85. 85 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 428 Неутрално

  [quote#83:"Кейгецу"][/quote]

  Много ти разбира гагата какво са контролирали комунягите - ДС контролираше ВСИЧКО! За да станеш доцент се искаше разрешение от градския комитет на БКП. За професор - от ЦК на БКП. Документите на приетите за студенти се проверяваха за врагове на народа. Ама каква разбира зелена чутура от комунизъм?!

 86. 86 Профил на Roi
  Roi
  Рейтинг: 304 Неутрално

  До коментар [#15] от "пустиняк":

  Пожелаваш смърт на целия ръководен състав на ГЕРБ, оставаш ни сираци, аз съм потресен...

 87. 87 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  Че Белене си беше болшевишка простотия, го знаят и малките деца, но пък омръзна едни и същи списувачи като Ал.Кьосев да мрънкат постояно за братовчеди, чичовци и вуйни, пострадали от комунизма. Кьосев по време на омразния му комунизъм защити докторат на тема поезията на септемврийския поет Никола Фурнаджиев, пръв главен редактор след 1944 на комунистическия литературен офиоз "Литературен фронт". А уж произхожда Ал. Кьосев от семейството на класов враг на народната власт. Та мисълта ми е, че ако си възхвалявал творчеството на Никола Фурнаджиев преди 1989, нямаш моралното право да развиваш сополиви беленски тези за чичи си Кольо.

 88. 88 Профил на radetski
  radetski
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Ех, тоз чичо Колъо..Хубава история, но трябва ли да я четеме всяка година в Дневник на 1 Февруари?

 89. 89 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Не ми хареса писанието!
  —цитат от коментар 18 на ralita68


  Пий един бояришник !

  : )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 90. 90 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Дано тези уж жертви да гният вечно в АДА.
  —цитат от коментар 19 на Ivan Prodanov


  Така написано … да ти пожелая:

  и ти и цялата ти рода :да гният вечно в АДА" !

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 91. 91 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  [quote#83:"Кейгецу"][/quote]

  Корабче в очите плува ли ?

 92. 92 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 755 Неутрално

  На ония години да правиш бизнес с американското консулство е било ясно, че си търси белята, и едва ли самият "чичо Кольо" не го е знаел. После с тези 1,5 години в затвора даже е минал доста леко, и затова роля сигурно има другият чичо на проферсора, Дино Кьосев, който е бил от големите функционери в БКП.
  Забелязвам че сегашните либерали все произхождат от червени родове, но иначе се изкарват жертви на комунизма. Тогава тези бяха на хранилката на БКП, а сега са на хранилката на западните левичари. Писна ми разни леви комунисти/социалисти/либерали да ни дават акъл как да живеем.

 93. 93 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  До коментар [#13] от "АзКлавдия":

  Разбрала си всичко съвсем наопаки. С това описание авторът подчертава още повече нечовешките и депресиращи условия в лагера - лагерниците са били до такава степен брутализирани, че не са били в състояние да възприемат и природната красота; дори и тя не е можела да им помогне.

 94. 94 Профил на оКоМаНапрай
  оКоМаНапрай
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  Болката не е отминала за близките и добре е да се помни.

  ..малко с джендъра иде настрани ама какво да правиш,
  а гнева срещу обявилите се за наследници на убийците от 49 конгрес?
  а гнева срещо наследниците на идеологията като Радев?

  и вместо него гнева срещу младите.. що бе?

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK