Проф. д-р Евгения Калинова: Символични войни няма и не може да има

Проф. д-р Евгения Калинова

© Анелия Николова

Проф. д-р Евгения КалиноваНавършват се 75 години от бомбардировките над България от съюзническата авиация на Англия и САЩ през Втората световна война. "Дневник", воден от убеждението, че травматичните събития от историята не трябва да бъдат повод за конюнктурна политическа употреба, нито да бъдат отминавани равнодушно в забрава, а се нуждаят от обективен анализ и размисъл за поука, разговаря с проф. д-р Евгения Калинова, преподавател по съвременна българска история в СУ "Св.Климент Охридски".


Проф. Калинова изнася подробности както за въздушните нападения в цяла Европа от двете страни във войната, така и за малко известните дипломатически совалки на българските власти и на САЩ да договарят спиране на въздушните нападения и излизане на България от Оста.


Кога започват бомбардировките през Втората световна война и какви цели постигат?
- През Втората световна война в Европа въздушни атаки над граждански обекти се прилагат най-вече от Германия, Великобритания и САЩ. Целта им е да разстроят икономическия живот, разрушат комуникации и производствени мощности, демонстрират военно превъзходство, както и да отмъстят за противникови удари върху собственото население и да причинят паника, за да се стигне до по-бърза капитулация.


Бомбардировките започват от първия ден на войната – 1 септември 1939 г., когато Луфтвафе разрушава 75% от град Велюн, убивайки 1200 жители, а във Варшава жертвите са над 20 хиляди. Германските удари през пролетта на 1940 г. са над френски градове, а на 14 май е разрушен Ротердам (1000 загинали).


В отговор Чърчил разрешава на британски самолети да атакуват цивилни обекти в Рур и с това започват стратегическите удари срещу Германия. През май-юни 1940 г. са бомбардирани рафинерии и жп линии в Хамбург, Есен, Франкфурт.


През лятото германските въздушни атаки срещу Англия са към военни цели, но на 24 август е засегнат централен Лондон и в отговор англичаните бомбардират за първи път Берлин. Хитлер
нарежда удар над Лондон на 7 септември, когато загиват 430 души. Най-засегнат е Ковънтри – на 14 ноември градът е разрушен, а жертвите са 600.
Трагедията кара англичаните през декември 1940 г. да изпробват нова тактика на бомбардиране не на отделни цели в градовете, а на обширни райони, които са покривани с "бомбен килим".


Грохотът на тези бомбардировки е далече от България. Цар Борис съумява да запази неутралитет, но след италианското нападение над Гърция лавирането е вече невъзможно. На 1 март 1941 г. премиерът Богдан Филов подписва Тристранния пакт. През България войските на Райха атакуват Гърция. Англия скъсва дипломатическите отношения с нашата страна, а на 6, 7 и 14 април 1941 г. английски самолети от базите си в Гърция, заедно с югославски за първи път бомбардират Кюстендил (47 убити), Петрич, Ихтиман и няколко пъти София (38 убити).


Тези числа са несравними с жертвите от предприетите по същото време германски бомбардировки над Ковънтри (8-10 април, 450 убити) и Белград (6-10 април, 17 хил. жертви). А радостта от присъединяването на Беломорието и Вардарска Македония надделява над опасенията, че бомбардировките могат да се повторят. Но още на 22 юни 1941 г. след германското нападение над СССР самолет без опознавателни знаци хвърля бомби над Добрич, но жертви няма, а на 12 август с.г. такъв самолет бомбардира села в Разградско. През 1941 г. равносметката за България е 115 убити и 162 ранени – човешката цена за превръщането ни в германски съюзници. Но българският избор изглежда оправдан – Германия е непобедима, а на
Източния фронт бомбите й сриват Минск, Севастопол, Сталинград.


От какво е мотивирана готовността на българското правителство да обяви война на САЩ и Англия?


- Вярата в германската мощ кара българските управляващи да изпълнят послушно искането на Берлин да обявят война на САЩ и Великобритания. Тази проява на лоялност е стряскаща със своята бързина и лекота – ултимативната "покана" е съобщена на 12 декември 1941 г. В 15,30 ч. същия ден Министерският съвет я приема, като в дневника си Богдан Филов отбелязва, че само двама министри се колебаели. В 19 ч. царят одобрява решението, а на 13 декември по предложение на Филов Народното събрание го приема "с акламации и без разисквания".
Стремежът да се угоди на могъщия съюзник и илюзията за неуязвимост, родена от отдалечеността на САЩ и Англия, дават надежди, че войната ще е само "символична".


Пожелателното мислене не може да отмени факта, че България е вече сред враговете на Антихитлеристката коалиция. А в Лондон са все по-склонни да прилагат мащабни бомбардировки срещу цивилното население във вражеските държави. Още през септември 1941 г. в документи на британското въздушно командване се определят целите им: "... да се сломи духът на населението", като населените места се разрушат и станат необитаеми и хората заживеят в постоянен страх от смъртта. Задачата да се бомбардира без ограничения заляга в директива на командването на британската авиация от февруари 1942 г., в която като мишени са посочени 15 германски града.


Реализацията е ужасяваща – през нощта на 30 май 1942 г. хиляда британски бомбардировача атакуват Кьолн. Жертвите са 400, а градът е в пламъци и 45 хил. негови жители остават без дом и работа.


Несравними по обхват и резултат, но важни като първа мисия срещу цели в Европа, са
американските бомбардировки над румънските нефтени рафинерии край Плоещ на 12 юни
1942 г. През есента на същата година английските бомби причиняват стотици жертви в
Милано, Торино и Генуа, а в края й САЩ бомбардират градове в Южна Италия.


Какви са реакциите в България на този въздушен ад?


- В България цензурата не допуска сведения за огнения ад в Кьолн и за другите жертви, а прелитащите спорадично над българската територия британски и американски самолети
извършват само разузнаване и хвърлят позиви със заплахи. На 13 септември са единствените през 1942 г. бомбардировки, като по-значителни са щетите в Стара Загора, докато Русе и Горна Оряховица се разминават само с отделни разрушени сгради.


София, екипи на Противовъздушна и химическа защита разчистват разрушения след поредната бомбардировка, 1943-44 г.

© Изгубената България

София, екипи на Противовъздушна и химическа защита разчистват разрушения след поредната бомбардировка, 1943-44 г.


Как Чърчил оценява постигнатото с бомбардировките до този момент?


- В мемоарите си Чърчил признава, че бомбардировките през 1942 г. "не снижиха
военното производство на Германия", а "гражданското население запази твърдия си дух". Но той е убеден, че трябва да продължат. И през януари 1943 г. на конференцията в Казабланка се договаря с Рузвелт за общи действия на авиацията на двете държави. Заповедта е "методично разрушаване и дезорганизиране на германската военна, промишлена и икономическа система и подкопаване на духа на германския народ до степен да бъде фатално отслабена неговата възможност за въоръжена съпротива".


Англичаните бомбардират през нощта, а американците – през деня. В битката за Рур (март-юли 1943 г.) тежко разрушен е Есен. На 14 юни с.г. западните съюзници с директивата "Pointblank" ("Прицел от упор") променят решенията от Казабланка, като дават приоритет на ударите по германската самолетна индустрия, но не изключват такива по граждански обекти.


На 24 юли 1943 започват мощни нападения над Хамбург, които продължават до началото на август.
Според Чърчил те са предизвикали "невиждани дотогава разрушения в един такъв голям град за толкова кратко време", а Хамбург е бил обхванат от "огнен ураган, срещу който са безсилни всякакви човешки контрамерки". Жертвите са над 40 хиляди. Следващите месеци големи щети са нанесени на Манхайм, Франкфурт, Хановер. През лятото съюзническите удари поразяват Милано (900 убити), Торино (800), Ливорно (500).
Капитулацията на Италия и разполагането там на английски и американски войски дава нови възможности за атаки – вече към Балканите.


Кога се появяват съмненията в българската власт за изхода на войната и какво е известно за дипломатическите контакти със САЩ?


- За българските управляващи 1943 г. носи първите съмнения в успешния край на войната. През март, след германския разгром при Сталинград, те правят първи опити за контакти с американците. В Женева българският дипломат М. Милев се свързва с Рене Шарон, бивш комисар на Обществото на народите в България, който му предава американското искане "влиятелни българи да установят връзка с американците" за излизане от войната. През май по нареждане на Богдан Филов в Истанбул се провеждат две срещи на известния индустриалец Георги Киселов с бившия директор на Американския колеж в Симеоново Флойд Блек, работещ за американските служби за сигурност. Задачата, която Филов, имайки информация за случилото се с редица германски и италиански градове, поставя на Киселов, е "да обясни българската политика..., като направи опит да предотврати въздушни бомбардировки над България". Тези сондажи дават стимул на САЩ в началото на август 1943 да разработят план за откъсване на България от Оста. Целта е да се окаже натиск върху българските власти и те да се обърнат към Вашингтон за излизане от войната. Цар Борис би могъл да изиграе важна роля в този план, но той умира внезапно на 28 август. Управлението е в ръцете на Богдан Филов, за когото скъсването с Германия е немислимо, но и страхът от бомбардировките е голям.


И има защо – на 1 август американската авиация започва операция "Tidal Wave" ("Приливна вълна") за бомбардиране на нефтените находища при Плоещ. Част от самолетите минават над
България и българските летци водят първи въздушни боеве с тях. От средата на октомври
няколко пъти са бомбардирани Скопие, Велес, Ниш. Това кара Филов на 25 октомври
отново да прати Киселов в Истанбул, за да убеди американците, че не трябва да прибягват
до бомби, за да не падне правителството и да дойдат на власт комунистите. Не предлага
обаче скъсване с Германия и преговори за излизане от войната.


Чърчил, Рузвелт и Сталин консултират ли се помежду си за бомбардировките?


- На срещата в Москва - 19-30 октомври 1943, на външните
министри на СССР, САЩ и Великобритания, англичаните информират Сталин за
намерението си да бомбардират София. Това е желанието на Чърчил, за който българите
са "грешен народ", който е съучастник на германците в разгрома на ключовия му съюзник
Гърция и трябва да бъде наказан. По-важното е, че той иска Турция да влезе във войната
на страната на Антихитлеристката коалиция, а капитулацията на България ще улесни
Анкара да вземе такова решение. В резултат съветските войски ще бъдат спрени далеч
преди центъра на Европа.


Тоест целите на Чърчил са политически, но наясно ли е Сталин с тези цели?


-.Да, целите на Чърчил са повече политически отколкото военни. И бомбардировките над България са важни за реализацията им. Сталин е наясно с тези цели, но едва ли би било логично да се противопостави на английското желание да бъде бомбардиран германски съюзник, с който Англия е във война. Той, както и Рузвелт, дава съгласие, потвърдено на срещата на "тримата големи" в Техеран (28 ноември-1 декември 1943 г.).


Така през ноември 1943 г. започват англо-американски бомбардировки над българските градове в "старите предели" – Пловдив (6 ноември), София (14 и 24 ноември,
10 и 20 декември), Банкя, Перник, Радомир. До края на годината са засегнати 24 населени
места, убити са 436 души, 810 са ранени.


Докато бомбите сеят смърт, Вашингтон активизира усилията за откъсване на България от Оста. На 1 декември в Истанбул е изпратен полковникът от американското разузнаване Анжело Куюмджийски, който се среща няколко пъти с българския пълномощния министър в Турция Никола Балабанов. Целта му е регентите да бъдат уведомени, че чрез него могат да предприемат стъпки за излизане от войната с помощта на САЩ.


Чърчил осведомен ли е за тази активност на САЩ?


- За Вашингтон е важно да има главна роля в българската преориентация, защото това ще му даде водещи позиции в следвоенното бъдеще на страната. Затова американските служби "забравят" да информират англичаните за предприетите чрез Куюмджийски действия. Британската страна реагира остро, разговорите с българите са прекъснати и през януари 1944 г. Куюмджийски заминава за три седмици в Кайро, за да се изгладят проблемите с англичаните.


В същото време бомбардировките продължават над Дупница (4 януари) и Враца
(там на 24 януари загиват 124 души), като и в двата града самолетите обстрелват с
бордовите картечници хората на улиците. Засегнати са и Куманово, Мездра, Панагюрище.


Най-ужасяваща е дневната и нощната бомбардировка над София на 10 януари 1944 г., когато жертвите са 750, ранените 710, а хората масово се евакуират от разрушената столица.


Макар и на тази висока цена, целта на бомбардировките започва да се осъществява. На 5 февруари 1944 в Истанбул Н. Балабанов съобщава на А. Куюмджийски, че е упълномощен от Регентството и правителството да заяви, че те "разбират необходимостта да променят сегашната политика и да се откъснат от Оста" и че са готови "да дискутират с Америка по въпроса".


Достига ли се до конкретни договорки?


- Договарят се българската страна да изпрати двама упълномощени представители, които да съобщят на Куюмджийски условията за участие на българската армия на страната на съюзниците, без да повдигат териториални въпроси. Балабанов настоява за спиране на бомбардировките, докато трае подготвката на преговорите. Рузвелт съобщава за българското предложение в Лондон и в Москва с мнение, че то трябва да се приеме, включително в частта за спиране на бомбардировките.


Съветският отговор е, че Москва е съгласна да се изпрати българска мисия за преговори, а
САЩ и Англия, които за разлика от СССР са във война с България, са в правото си да
решават дали да продължат бомбения натиск.


И какво е решението на Чърчил?


- Що се отнася до Чърчил, той е категоричен: "След като лекарството е свършило толкова добра работа", би трябвало българите "да продължат да получават допълнителни дози от него", за да бъдат принудени да капитулират, а не да преговарят.


Все пак, докато се водят тези консултации, през февруари и първата половина на
март 1944 г. бомбардировките престават.


Защо България в крайна сметка не излиза от Оста?


- България не е готова за действително скъсване с Германия поради страх от германска окупация и загуба на "новоприсъединените" земи. В началото на март американските представители в Турция още два пъти настояват пред Балабанов да се ускори изпращането на делегация за преговори, но без успех.


Така Чърчил налага своята гледна точка и в средата на март бомбардировките са подновени. София е атакувана на 16, 17, 24, 29 март, но най-разрушително – на 30 март, когато загиват 139 души. За последен път столицата чува звука на сирените на 17 април, а жертвите са 128.


През март-април няколко пъти е бомбардиран Пловдив, както и Девин, Крумово, Хисаря, Асеновград, Куклен, Перущица, Чепеларе. След това съюзническата авиация се ангажира със задачи, свързани с десанта в Нормандия през юни 1944 г. и интензивността на бомбардировките над България намалява.


Друга причина е осъзнаването от Лондон и Вашингтон, че българските управляващи няма да преговарят, няма и да капитулират, докато не бъдат изправени пред опасността от окупация. Все пак, от май до август на връщане от Плоещ съюзнически самолети хвърлят бомби над Калофер, Велико Търново, Русе, Карлово, Казанлък, Сопот.


През 1944 г. са бомбардирани 131 населени места, убитите са 1276, а 1381 са ранени. По
същото време (ноември 1943 г. - март 1944 г.) съюзниците нанасят 16 въздушни удара
върху Берлин и още 12 германски града.


На 4 април е първата бомбена атака над Букурещ, а до капитулацията на Румъния през август убитите и ранените в града достигат 9 хиляди.


Загиналите от съюзническите бомбардировки в България през войната са 1828,
ранените – 2372. Те са част от огромните човешки загуби, които Европа претърпява в най-
големия военен конфликт. В него човешкият живот губи стойност и всяка страна, която
разполага с технически възможности, е готова да използва авиацията, за да пречупи
противника.


И все пак, нито Германия успява да сломи с бомбите си Англия и СССР, нито победата на Антихитлеристката коалиция идва само благодарение на въздушните удари над германските и италианските градове.


България, въпреки ужаса от бомбите, също не излиза от войната. Предложените от нея преговори имат за цел само да предотвратят нови тежки удари, а скъсването с Германия ще се случи едва на 6 септември 1944 г., когато Червената армия е на Дунав и след като СССР ни обявява война.
Цивилните жертви са цената, платена от българите за политиката на управляващите и доказателството, че "символични" войни няма и не може да има.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (116)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2431 Разстроено

  "радостта от присъединяването на Беломорието и Вардарска Македония надделява над опасенията, че бомбардировките могат да се повторят..." - защо ли все вярваме в мощта и правотата на "съюзници", които винаги ни прекарват?! Не се научихме да познаваме интересите на другите, защото не осъзнаваме нашите. И това поне да научим ще е многото, което да завещаем на следващите поколения българи. За България се мисли малко, заради привилегиите от "другите".

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  С такива историци нищо чудно, че у нас още се преподава историята на БКП наместо историята на България. Твърдението, че сме обявили война, защото сме вярвали в непобедимата мощ на Германия, е смешно. Тогава защо не сме обявили на СССР? Отговорът е очевиден - цар Борис от самото начало предвижда изхода от войната и разчита на англо-американска окупация, за да избегне съветската. Калинова не сме е да каже, че тези бомбардировки на цивилни обекти и население са тежко военно престъпление по тогавашните конвенции за водене на война, а съветските в Добруджа, за които само намеква, са още по-тежко, защото не сме в състояние на война с тях. Да не говорим за изпращането на терористи с подводници и самолети. Крайно време е българската история да се преподава не на руски или английски, а на български!!!

 5. 5 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 720 Любопитно

  "Изненада от протеста е изписана върху лицето на историка Евгения Калинова, участник в конференцията, посветена на 70-годишнината от рождението на Людмила Живкова"

  http://desebg.com/-a-/930-2012-10-19-12-03-44

  Обърнете внимание на сн.12 отгоре надолу. Цял живот подобни на таз др. професорка ни промиваха мозъците с преиначени исторически факти. Дали Петя смята, че точно нейното становище е подходящо за излагане в един май десен по заявка сайт??

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 6. 6 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 332 Неутрално

  С такива историци нищо чудно, че у нас още се преподава историята на БКП наместо историята на България. Твърдението, че сме обявили война, защото сме вярвали в непобедимата мощ на Германия, е смешно. Тогава защо не сме обявили на СССР? Отговорът е очевиден - цар Борис от самото начало предвижда изхода от войната и разчита на англо-американска окупация, за да избегне съветската. Калинова не сме е да каже, че тези бомбардировки на цивилни обекти и население са тежко военно престъпление по тогавашните конвенции за водене на война, а съветските в Добруджа, за които само намеква, са още по-тежко, защото не сме в състояние на война с тях. Да не говорим за изпращането на терористи с подводници и самолети. Крайно време е българската история да се преподава не на руски или английски, а на български!!!
  —цитат от коментар 4 на spiegel


  Не историци, а евразийски дезинформатори...

 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  воден от убеждението, че травматичните събития от историята не трябва да бъдат повод за конюнктурна политическа употреба, нито да бъдат отминавани равнодушно в забрава, а се нуждаят от обективен анализ и размисъл за поука, разговаря с проф. д-р Евгения Калинова, преподавател по съвременна българска история в СУ "Св.Климент Охридски". Проф. Калинова изнася подробности както за въздушните нападения в цяла Европа от двете страни във войната, така и за малко известните дипломатически совалки на българските власти и на САЩ да договарят спиране на въздушните нападения и излизане на България от Оста."

  интересна новост ... в убеждението .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3133 Весело

  До коментар [#6] от "bez_ime2":

  ми успех на информаторите тогава. и сега

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Мога да си сменя позициите по много въпроси, но никой и никога не може да ме направи почитател на войната. Ни-кой.

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#6] от "bez_ime2":ми успех на информаторите тогава. и сега
  —цитат от коментар 8 на дерибеев


  Ми, фа, сол... ти да не пишеш Русиянска рапсодия?

 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3511 Весело

  До коментар [#8] от "дерибеев":

  Той се страхува от минали исторически факти... :)
  Остави го, такива са неспасяеми....

  Bukalemun
 12. 12 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#8] от "дерибеев":Той се страхува от минали исторически факти... :)Остави го, такива са неспасяеми....
  —цитат от коментар 11 на eti mehter


  Кои са тези "минали исторически факти" бе, Ети? Откога чакам султан Ердоган да дойде да ме спаси...

 13. 13 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  Бомбардировки има,защото български изтребители свалят американски и британски самолети,които са се насочили към нефтените полета в Плоещ,Румъния,които снабдяват Германия с нефт.

 14. 14 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 506 Неутрално

  То ясно, "яли сме боя" щото се знаело в кои държави ще влезе Червената армия.

 15. 15 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 731 Неутрално

  До коментар [#2] от "bez_ime2":

  Въпросната "професорка " поставям почти на едно и също ниво по компетентност и обективност с достопочитаемата Искра Баева ! Опитва се да го играе "независима " , но често не и се получава ! Освен това демонстрира "привързаност " към МОЧА !

 16. 16 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Тия т.нар. "професори" прокарват една теза, според която всички действия на Сталин и особено окупацията през 1944 са били неизбежни (и затова много да не се дискутират) и "одобрени" от САЩ и Англия, но бомбардировките били най-голямото зло. Много хибридна опорка.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 17. 17 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  "Сталин е наясно с тези цели, но едва ли би било логично да се противопостави на английското желание да бъде бомбардиран германски съюзник, с който Англия е във война"
  Другарката Калинова нещо се опитва да адвокатства на другаря си Сталин. .

  "Бомбардировките над София - съгласувани и продължени по настояване от СССР"

  http://infobulgaria.info/news.php?itm=23549

 18. 18 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  До коментар [#15] от "doroteus":

  Не случайно тези две червени квачки, правещи се на обективни са чести гостенки, заедно с алкохолизирания комунист Косев в предаването История БГ.

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5353 Неутрално

  Твърде повърхностно, твърде непълно, леко изкривено, но заучено. Всичко в рамките на допустимото оспорване за историк, но винаги с мисълта за втори план :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  До коментар [#4] от "spiegel":

  Преди 1989 г. за специалността "История" за цяла България имаше обявени по десетина- петнайсет места в София и Велико Търново. Познай от първи път, децата на кои бяха приемани в тях.

 21. 21 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  Петя Владимирова, да бяхте взели интервю по този повод от полк. Дянко Марков, пряк участник в събитията и един достоен български офицер, борил се храбро за родината си. Вместо това ни занимавате с мнението на някаква комуноидна лелка.

 22. 22 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 346 Неутрално

  За българските управляващи 1943 г. носи първите съмнения в успешния край на войната. През март, след германския разгром при Сталинград, те правят първи опити за контакти с американците.
  ---

  тогав и започват акциите на елита за спасяване на българските еврей :)
  Когато Борис и шайката около нега надушва хурката :)

  На 8 март делгация от 40 души взима решение да отиде до София за да се застъпи за съгражданите си

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Спасяване_на_евреите_в_България

  През март, след германския разгром при Сталинград
  =>
  На 8 март делгация от 40 души взима решение да отиде до София за да се застъпи за съгражданите си

 23. 23 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 727 Неутрално

  "Сталин е наясно с тези цели, но едва ли би било логично да се противопостави на английското желание да бъде бомбардиран германски съюзник, с който Англия е във война"Другарката Калинова нещо се опитва да адвокатства на другаря си Сталин. ."Бомбардировките над София - съгласувани и продължени по настояване от СССР"http://infobulgaria.info/news.php?itm=23549
  —цитат от коментар 17 на antonio_vivaldi


  Всъщност Асен Генов е длъжен да адвокатства на САЩ.
  Посочената от теб статия е публикувана първо във финансиран от американска фондация сайт.
  Автор е небезизвестния грантаджия, който получава внезапно просветление какво може да намери в университета на Уисконсин.
  В крайна сметка кой избиваше цивилните българи - американците или руснаците (украинците, грузинците, естонците...)

 24. 24 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 727 Гневно

  "В същото време бомбардировките продължават над Дупница (4 януари) и Враца
  (там на 24 януари загиват 124 души), като и в двата града самолетите обстрелват с
  бордовите картечници хората на улиците"

  Варвари.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  До коментар [#2] от "bez_ime2":

  Калинка е една истинска наследничка на Искра Баева.Комунистка,която винагиноправдава Русия и комунизма,"Народния"Съд и престъпленията на Комунизма като цяло

 27. 27 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Бомбардировки има,защото български изтребители свалят американски и британски самолети,които са се насочили към нефтените полета в Плоещ,Румъния,които снабдяват Германия с нефт.
  —цитат от коментар 13 на Мусаши


  А свалят американски и британски самолети защото шайката на Кобурга вкарва Българрия на странта на Хитлер във Втората Световна ВОйна.
  България става плацдарм за Вермахта, даваме земята си за интересите на Германия и нацистите .

 28. 28 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  До коментар [#5] от "Реми":

  Че Браво Петя е същата комунистка като Калинкова!

 29. 29 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  Уважаемата професорка премълчава основната причина защо масираните бомбардировки започват едва в края на 1943/44. Според нея "на 1 август американската авиация започва операция "Tidal Wave" ("Приливна вълна") за бомбардиране на нефтените находища при Плоещ. Част от самолетите минават над България и българските летци водят първи въздушни боеве с тях." До този момент никой не е имал намерение да бомбардира България. Но-оооо, точно тогава нашите тарикат- изтребители посрещат завръщащите се от Плоещ бомбардировъчни формации.
  Поручик Стоян Стоянов сваля един Б-24 „Либърейтър" и поврежда друг. По един Б-24 свалят и подпоручиците Петър Бочев, Иван Бонев и Христо Кръстев.

  След този враждебен акт започват истинските бомбардировки на няколко вълни над София и други градове. Андрешковщината отново побеждава.

 30. 30 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#2] от "bez_ime2":Калинка е една истинска наследничка на Искра Баева.Комунистка,която винагиноправдава Русия и комунизма,"Народния"Съд и престъпленията на Комунизма като цяло
  —цитат от коментар 26 на yanne


  Знам, и е по-противна...

 31. 31 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Петя Владимирова, да бяхте взели интервю по този повод от полк. Дянко Марков, пряк участник в събитията и един достоен български офицер, борил се храбро за родината си. Вместо това ни занимавате с мнението на някаква комуноидна лелка.
  —цитат от коментар 21 на antonio_vivaldi

  Дянко Марков е един от хората, заради които са въпросните бомбардировки.
  Изявен германофил, страстен привърженик на Хитлер, отявлен антисемит, лидер на легионерите.
  Между другото Петя Владимирова е отразявала и въпросното лице:
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/10/04/3322020_dianko_markov_poluchi_medal_ot_ministerstvoto_na/

 32. 32 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 332 Неутрално

  [quote#27:"WWW"][/quote]

  Русиянец, ама нали Матушката ти е била в съюз с Хитлериска Германия по това време..., забра ви ли?

 33. 33 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Пак задавам 3 (ТРИ) въпроса на родните русияни:

  1. Какъв знак имат първите СЪВЕТСКИ банкноти?
  2. Защо в. "Юманите" (орган на френската компартия) продължава да излиза след като Фрнация е окупирана от Хитлериска Германия?
  3. Защо българските комунисти организират демонстрации в подкрепа на влизане на България в Тристранния пакт?

 34. 34 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 332 Неутрално

  [quote#31:"Virgin"][/quote]

  Ти чуваш ли се какви глупости дрънкаш ма, другарке? Що не четеш повече?

 35. 35 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Кобургите трабваше да намажат въжето целокупно, не само принц Кирил след 1944.
  Не е трябвало въобще да се викат гемранци в България за царе

 36. 36 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 332 Неутрално

  "В същото време бомбардировките продължават над Дупница (4 януари) и Враца(там на 24 януари загиват 124 души), като и в двата града самолетите обстрелват сбордовите картечници хората на улиците"Варвари.
  —цитат от коментар 24 на Virgin


  А, тези дето бомбардират български градове без да обявяват война, какви са? Борци за Народна демокрация?

 37. 37 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  Има и още нещо, което въпросната червена Калинова се опитва да манипулира - никакъв шанс не е имала България да сключи сепаративен мир нито с Щатите, нито с Великобритания просто защото тези две велики сили държат на думата си и е пълна илюзия, че заради някаква дребна страна на "конекрадци" те биха заложили на карта съюзническите си споразумения. Още нещо - напълно закономерно България е оставена в лапите на съветските уроди. Санким освободители и братушки. Това е. Всичко друго е бред сивой кобылы, както се изразяват духовните наставници на професорката,

 38. 38 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Кобургите трабваше да намажат въжето целокупно, не само принц Кирил след 1944.Не е трябвало въобще да се викат гемранци в България за царе
  —цитат от коментар 35 на WWW


  А вие, комунистите и ДС-ченгетата, направихте Симеон премиер? Май страдате от раздвоение на личността?

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Символични войни няма и не може да има"

  - Факт! След такова заглавие обаче, тема на материала би трябвало да бъде национал-социализма на Сталин И Хитлер. Подигравката им със самата идея за социалност, записана и подпечатана в пакта Рибентроп-Молотов:
  "Към споразумението е приложен таен допълнителен протокол за определяне границите на областите от взаимен интерес в Източна Европа в случай на „териториално и политическо преразпределение“. /Уики/

  Тц, текстът в материала отново няма нищо общо със заглавието.
  Със здраве.

 41. 41 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Неясно как се навършват 75 години от бомбардировки започнали през 1941? Дори от масивните бомбардировки не е годишнина, защото първата голяма е през 1943.

  И нито дума за съветските бомбардировки над България? Онези самолети от 22-ри и 23-ти юни 1941 очевидно са съветски.
  А това дето Сталин не можел да се противопоставя на съюзническите действия е дебела лъжа. Той се е противопоставял много пъти, когато му е изгодно. В случая не е искал. Лъжливата професорка ни спестява факта, че СССР има стратегическа авиация и също ни бомбардира. На 11 септември 1942 руснаците правят масивна атака над София, Букурещ, Загреб, Виена, Братислава и Будапеща. Това е акция широко отразена в пресата целяща да покаже, че СССР вече не е зает само със собствената си отбрана. Така че няма как първата бомбардировка на Букурещ да е през 1944.
  Също тогава през септември руснаците бомбардират още няколко български града.

  Срам за Дневник, че става рупор на про-руски лъжи за българската история.

 42. 42 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#5] от "Реми":

  Чл. първи ще връщаш ли? Схващаш ли какво е демокрация, свобода на словото....

 43. 43 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 987 Неутрално

  "... като и в двата града самолетите обстрелват сбордовите картечници хората на улиците"Варвари.
  —цитат от коментар 24 на Virgin

  а дали е истина, или ей така между другото казано? Досега не се е говорило за стрелба по цивилно население.

 44. 44 Профил на niki7
  niki7
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Майка ми и леля ми, пеленачета на няколко месеца, за малко не загиват от бомбандировките през януари 1944 г. Едва са ги открили и спасили от разрушената къща, в която са живеели баба и дядо. Англоамериканците са се проявили като военнопрестъпници, това че сме обявили война не е оправдание за систематично унищожаване на граждански обекти и варварско убийство на населението с бомби и самолетни картечници. Изроди.

 45. 45 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 987 Неутрално

  До 23
  "...Посочената от теб статия е публикувана първо във финансиран от американска фондация сайт...."

  Посмъртно подобно нещо няма да прочетем нито в руски сайт, нито в медия на Пеевски.

  Едва преди няколко години научихме, че американски журналист е първият който е осведомил Европа и света за османските и башибозушките изстъпления през 1876г. - Юджин Скайлер.

 46. 46 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#5] от "Реми":Чл. първи ще връщаш ли? Схващаш ли какво е демокрация, свобода на словото....
  —цитат от коментар 42 на Велков


  Реми намеква за чл. 39 и 41 от сегашната ни конституция. Според които изразяването на мнение не може да се използва за разпалване на вражда и разпространяването на информация не трябва да бъде насочено срещу националната сигурност и морала.
  Манипулирането на историята не е свобода на словото, а пропаганда в услуга на чужда държава.

 47. 47 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 987 Неутрално

  До 44
  "..за малко не загиват от бомбандировките ..."

  бомбаРдировки! Произхожда от "бомбаРдирам"

 48. 48 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4095 Неутрално

  За съжаление по университети и училища още се преподава лъжлива комунистическа история. Единствено в Нов Български университет се преподава истинска история. Софийски университет остава свърталище на най-ретроградните комунистически преподаватели по хуманитарните дисциплини като история , философия , социология. Продължава да се мътят мозъците на младите хора. Възпроизвеждат се псевдоисторици като въпросната Калинова. Раздават си научни титли на килограм. Всички станаха "професори". Гнус.

 49. 49 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4095 Неутрално

  До коментар [#5] от "Реми":Че Браво Петя е същата комунистка като Калинкова!
  —цитат от коментар 28 на yanne


  Петя не веднъж е показвала , че е комунистка. Тя е известна със своите критични материали по отношение днешната мутренска действителност в българската държава, но когато хвалиш генезиса на мутрите , а критикуваш самите мутри, това показва , че не познаваш корена на злото.Затова нейните правдиви текстове на критика на съвременната мутренска държава олекват.

 50. 50 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4095 Неутрално

  До коментар [#46] от "tamada":
  "Манипулирането на историята не е свобода на словото, а пропаганда в услуга на чужда държава."

  Добре казано. И в този смисъл трябва да се криминализира това деяние. Може би само така можем да се отървем от лъжливите историци и лъжливите учебници по история. Крайно време е досегашната българска история, написана от руснаци, да се отрече и да се напише истинска българска история в която чуждите нашественици и поробители да не се представят за освободители.

 51. 51 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Неясно как се навършват 75 години от бомбардировки започнали през 1941? Дори от масивните бомбардировки не е годишнина, защото първата голяма е през 1943.И нито дума за съветските бомбардировки над България? Онези самолети от 22-ри и 23-ти юни 1941 очевидно са съветски.А това дето Сталин не можел да се противопоставя на съюзническите действия е дебела лъжа. Той се е противопоставял много пъти, когато му е изгодно. В случая не е искал. Лъжливата професорка ни спестява факта, че СССР има стратегическа авиация и също ни бомбардира. На 11 септември 1942 руснаците правят масивна атака над София, Букурещ, Загреб, Виена, Братислава и Будапеща. Това е акция широко отразена в пресата целяща да покаже, че СССР вече не е зает само със собствената си отбрана. Така че няма как първата бомбардировка на Букурещ да е през 1944.Също тогава през септември руснаците бомбардират още няколко български града. Срам за Дневник, че става рупор на про-руски лъжи за българската история.
  —цитат от коментар 41 на tamada


  Би ли назовал типовете самолети в стратегическата съветска авиация.

 52. 52 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 777 Неутрално

  "Изненада от протеста е изписана върху лицето на историка Евгения Калинова, участник в конференцията, посветена на 70-годишнината от рождението на Людмила Живкова"http://desebg.com/-a-/930-2012-10-19-12-03-44 Обърнете внимание на сн.12 отгоре надолу. Цял живот подобни на таз др. професорка ни промиваха мозъците с преиначени исторически факти. Дали Петя смята, че точно нейното становище е подходящо за излагане в един май десен по заявка сайт??
  —цитат от коментар 5 на Реми


  Кои факти са преиначени?

 53. 53 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Уважаемата професорка премълчава основната причина защо масираните бомбардировки започват едва в края на 1943/44. Според нея "на 1 август американската авиация започва операция "Tidal Wave" ("Приливна вълна") за бомбардиране на нефтените находища при Плоещ. Част от самолетите минават над България и българските летци водят първи въздушни боеве с тях." До този момент никой не е имал намерение да бомбардира България. Но-оооо, точно тогава нашите тарикат- изтребители посрещат завръщащите се от Плоещ бомбардировъчни формации.Поручик Стоян Стоянов сваля един Б-24 „Либърейтър" и поврежда друг. По един Б-24 свалят и подпоручиците Петър Бочев, Иван Бонев и Христо Кръстев.След този враждебен акт започват истинските бомбардировки на няколко вълни над София и други градове. Андрешковщината отново побеждава.
  —цитат от коментар 29 на Lemmy


  Aх..какво гадно нещо са направили българските летци! На какво основание чужди летци летят над българска територия? Как бързо ви лъсва антибългарската същност.

 54. 54 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7634 Неутрално

  До коментар [#41] от "tamada":

  ++++++++++++++++++++++++++

 55. 55 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Би ли назовал типовете самолети в стратегическата съветска авиация.
  —цитат от коментар 51 на von_seeckt


  Типовете?
  Ами бомбардировачи са бе, мойто момче. Какви други да бъдат?

 56. 56 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  До коментар [#49] от "tacheaux":

  Комунистът си е комунист.Знам,че втзхваляеаш Браво Петя,просто защото днес плюе по враговете ти.И толкоз.Само,че вие не го осъзнавате.По същата причина пляскахте на Татяна Дончева.

 57. 57 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 777 Неутрално

  [quote#55:"tamada"][/quote]

  Моето момиче, до 1947, с въвеждането на Ту4 СССР няма стратегическа авиация.

 58. 58 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#49] от "tacheaux":Комунистът си е комунист.Знам,че втзхваляеаш Браво Петя,просто защото днес плюе по враговете ти.И толкоз.Само,че вие не го осъзнавате.По същата причина пляскахте на Татяна Дончева.
  —цитат от коментар 56 на yanne


  Ами че то между вази, герберите, други освен комунисти има ли?

 59. 59 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 511 Весело

  [quote#55:"tamada"]
  —цитат от коментар 57 на von_seeckt
  Моето момиче, до 1947, с въвеждането на Ту4 СССР няма стратегическа авиация.[/quote]

  Айде тогава да обясниш как руснаците са наричали самолетите Ил-4, ДБ-3, ТБ-7 (Пе-8), Ер-2 и т.н. Въобще знаеш ли какво означава абревиатурата ДБ?
  И за какво са използвали специално създадената авиация за далечно действие?
  https://www.google.com/search?q=авиация +дальнего+действия+ссср

  Не е хубаво да отричаш славната съветска история. Решетников ще ти дърпа ушите.

 60. 60 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 727 Неутрално

  а дали е истина, или ей така между другото казано? Досега не се е говорило за стрелба по цивилно население.
  —цитат от коментар 43 на historama

  Стига само да потърсиш малко...
  https://dariknews.bg/regioni/vraca/godishnina-ot-bombardirovkite-nad-vraca-1029206


 61. 61 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  До коментар [#29] от "Lemmy":

  Що за глупости! Първо бомбардировките започват две години по-рано без никакви реални военни действия от българска страна. И как българските летци няма да свалят вражески самолети, които на връщане от Плоещ хвърлят бомбения си товар над български села? Що за акъл носите!

 62. 62 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  До коментар [#31] от "Virgin":

  Ще си спестя думите, които ми идват за теб, защото ще ме изтрият. Само ще кажа, че и ти си долен клеветник като Юлияна Методиева от Маргиналия и Татяна Ваксберг от Свободна Европа. Знаеш ли въобще кога Дянко Марков завършва Военното училище и се включва в защитата на София от англо-американските престъпни бомбардировки? През лятото на 1944. Ето това ви е комунистическото, днес пребоядисано в уж европейско невежество.

 63. 63 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2518 Неутрално

  Тази статия трябваше да се публикува вчера - да се знае за какво е Народния съд
  = за съучастие с Хитлер за разпалване на Световна война !!!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 64. 64 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  До коментар [#15] от "doroteus":

  О, за мен тя е дори много по-отвратителна от Баева. Спомням си едно предаване на История бг, в което Баева се държеше много по-нормално, докато нейната съавторка Калинова се изцепи, че затварянето на границата от Турция за прогонените български турци било най-трагичното им преживяване. Не насилственото им преименуване от Правешкия престъпник, не лагера Белене и затворите, не заличаването на гробищата и подмяната имената на починалите, не прогонването им от родината, а затварянето на границата!

 65. 65 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 584 Любопитно

  До коментар [#5] от "Реми":

  Само дето този сайт оне от няколко години е станал ляво-либерален и няма нищо общо с консерватизма. Който плаща поръчва и редакторската политика.

 66. 66 Профил на eos42597158
  eos42597158
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#14] от "''zms15783''":

  И каква боя сте яли - блажна ли? Като гледам добре ви се е отразила :)))

 67. 67 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 511 Весело

  Тази статия трябваше да се публикува вчера - да се знае за какво е Народния съд = за съучастие с Хитлер за разпалване на Световна война !!!
  —цитат от коментар 63 на dark'star


  Народният съд не е бил за това - когато ние се присъединяваме войната вече е световна. По него време комунистите не са били чак толкова тъпи, че да отричат очевидни неща.
  Както и да е, включването във войната и гоненията в страната могат да обяснят обвиненията към регентите, някои депутати и офицери, но не могат да обяснят останалите хиляди жертви на Народния съд.

 68. 68 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3395 Неутрално

  "През март-април няколко пъти е бомбардиран Пловдив, както и Девин, Крумово, Хисаря, Асеновград, Куклен, Перущица, Чепеларе. След това съюзническата авиация се ангажира със задачи, свързани с десанта в Нормандия през юни 1944 г. и интензивността на бомбардировките над България намалява."
  Какви е дела вършила,
  вършила върши и днеска,
  братската дърта империя!?
  Колко е времето от април до септември 1944 г.? 4-5 месеца. Точно по това време Европа е претърпяла най-ужасните бомбардировки, а България остава суха. Защо, да не би на извергите да им е дожаляло за българите? Как ли пък не! Защото Г. Димитров успява да убеди Сталин да поиска спиране на бомбенето. Това авторката няма как да не го знае, но е твърде политнекоректно за да то спомене.

 69. 69 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2518 Неутрално

  ... не могат да обяснят останалите хиляди жертви на Народния съд
  —цитат от коментар 67 на tamada

  Търси обяснението в Британското и Американското посолство - по тяхно искане е Народния съд и то поименно, защото с тях сме били във война.
  От къде взе хилядите жертви след като осъдените военнопрестъпници са 2700 , а изпълнените присъди към 800. Нашите фашета пак са минали на леко - в други европейски страни не е имало прошка и не са вярвали като нашите комунисти, че трудът превъзпитава - да ги държат няколко години да копат и като се размине да ги пуснат живи и здрави.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 70. 70 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Уважаемата професорка премълчава основната причина защо масираните бомбардировки започват едва в края на 1943/44. Според нея "на 1 август американската авиация започва Н.Поручик Стоян Стоянов сваля един Б-24 „Либърейтър" и поврежда друг. По един Б-24 свалят и подпоручиците Петър Бочев, Иван Бонев и Христо Кръстев.След този враждебен акт започват истинските бомбардировки на няколко вълни над София и други градове. Андрешковщината отново побеждава.
  —цитат от коментар 29 на Lemmy
  Общо взето си прав. С едно изключение:

  Не съм съгласен да наричаш "тарикат'изтребители" пилотите в тогавашната царска армия във фразите "...операция "Tidal Wave" ("Приливна вълна") за бомбардиране на нефтените находища при Плоещ. Част от самолетите минават над България и българските летци водят първи въздушни боеве с тях." До този момент никой не е имал намерение да бомбардира България. Но-оооо, точно тогава нашите тарикат- изтребители посрещат завръщащите се от Плоещ бомбардировъчни формации..."

  Това са били офицери, прапоршцици и под'офицери в армията на държава която е обявила война на САЩ и ВеликоБритания. Те получават команда от свойте командири, и я изпълняват! ТАКА е в армията! Или си подаваш оставка , или изпълняваш заповед. Иначе отиваш на военен съд.

  И в Израел това се е случвало:

  https://www.nytimes.com/1982/07/27/world/israeli-colonel-quits-opposing-beirut-move.html

  Друг е въпросът защо царските политици са дали подобни искания от командирите на тогавашните ВВС.

  П.С. Статията е МАЗАЛО! Трябва с лупа да се търсят събитията предшестващи бомбардировките над България тогава, вместо да се кажат/напишат кратко и ясно.

  -На 2/3/41 България се присъединява към Тристранния пакт, и позволява на Врмахта да атакува Гърция през България. След месец има няколко бомбардировки над България със сравнително малък брой жертви.

  -На 14/12/41 България обявява война на САЩ и Великобритания. Общо взето нищо сериозно не става в "старите граници" на България.

  -1 август 1943 г. Провежда се операция на съюзническата авиация „Приливна вълна”. Бомбардирана е петролната рафинерия край Плоещ. От Бенгази излитат 177 бомбардировача Б-24 „Либърейтър“, които прелитат над Адриатическо море и през Куманово и Скопие достигат до Плоещ. При този рейд американците понасят значителни загуби – 56 самолета. На връщане летящите крепости са посрещнати от българските изтребители, които свалят 5 противникови бомбардировача.

  -На 14/1943 г. е ПЪРВОТО масирано въздушно нападение над българската столица !!!

  Дали щяло да има такова (и следващи масирани бомбардировки) ако българските ВВС не са атакували връщащите се от Плоещ самолети на съюзниците може само да се гадае. Но е факт че от април 41 до ноември 43 НЕ Е ИМАЛО бомбардировки на България (в старите и граници). ВСки да си вади сам изводите!


  До коментар [#29] от "Lemmy":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#5] от "Реми":Чл. първи ще връщаш ли? Схващаш ли какво е демокрация, свобода на словото....
  —цитат от коментар 42 на Велков


  Войниче, не ме дърпай за езика... Докато в системата на образованието участват професорка, като тази от снимката, депутати като Иво Христов, стигматизирал 80% от собствения си народ като "идиоти", един Евгени Дайнов...ТО няма шанс за адекватно, независимо изграждане на мироглед у подрстващи и студенти. Забравих Орешарски...тръпки ме побиват.
  Т.нар. "член първи" продължава да трови българското общество от ъндърграунда. На онези с белите ризки и костюми за по хиляди левове.
  Няма нежни революции. Държавата си остана пленена. Лимонки тук и там...на всички нива. Лимонки-експерти. Бомбички със закъснител. За всеки изгоден случай. Нещо като реална кавър версия на "ние сме на всеки километър".

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 73. 73 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 720 Весело

  До коментар [#71] от "dmt34597898":

  Пич, никой няма да ти върже, стига с тия глупости. Ако беше вярно, сите да сме минимилионерчета...

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 74. 74 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 523 Любопитно

  [quote#55:"tamada"]
  —цитат от коментар 57 на von_seeckt
  ... до 1947, с въвеждането на Ту4 СССР няма стратегическа авиация.[/quote]
  Брей,сериозно ли?Това,че не се нарича "стратегическа",какво значение има за типа и тактико-техническите данни ,и възможности на самолетите,които използва тази авиация?А,също и начина по,който се използват тези самолети.Той зависи от командването,а не от възможностите им.
  "В связи с развитием советского военного дела, производством отечественной техники, совершенствованием воздушных средств обороны Союза формирования оснащённые современной техникой поступали в резерв Главнокомандования ВС СССР. Одними из таких формирований были авиационные армии резерва главного командования (ААРГК) или армии особого назначения (АОН) — высшие оперативные объединения (Армия) авиации РККА, предназначенные для совместных действий с другими родами войск (сил) видов ВС и решения самостоятельных оперативных и стратегических задач.... приняли решение и создали Авиацию дальнего действия (АДД), как отдельный род сил ВВС, Постановлением ГКО Союза ССР, от 5 марта 1942 года с целью выполнения задач стратегического значения:нанесения бомбовых ударов по административно-политическим и военным объектам глубокого тыла противника;
  нарушения транспортного сообщения противника;
  уничтожения складов в ближнем тылу;
  бомбардировка противника на линии фронта для обеспечения стратегических операций.Всё время своего существования Авиация дальнего действия была резервом Верховного главнокомандования (ВГК). Командующий АДД получал распоряжения только от Верховного главнокомандующего И. В. Сталина. Авиация дальнего действия на тот период времени насчитывала более 1300 бомбардировщиков ТБ-3, ТБ-7 и Ил-4.

  Было создано управление и пять дальних бомбардировочных корпусов, имевших на вооружении в разное время почти до 3000 воздушных кораблей, из которых боевых — около 1800[5]. Основу боевого самолётного парка авиации дальнего действия составляли дальние бомбардировщики Ил-4. Лётчики тяжёлой авиации наносили удары по городам Данцигу, Кёнигсбергу, Кракову, Берлину, Хельсинки, Таллину и другим, принимали активное участие в операциях на территории Прибалтики.
  «Налёты русской авиации на Болгарию, Румынию и Венгрию причинили серьёзные повреждения многочисленным центрам. До сих пор вообще считали, что Россия слишком далека и занята защитой своего собственного фронта, чтобы нападать на Балканы, и поэтому там отсутствовали многие элементы предосторожности… Особенные повреждения нанесены Будапешту. По словам одного нейтрального дипломата, во время первого налёта на Будапешт сильно пострадал большой железнодорожный вокзал венгерской столицы и по заявлению венгерской печати правительство реквизирует всё стекло в городе для ремонта окон. В настоящее время все три государства лихорадочно организуют противовоздушную оборону в основных городах и на работающих на гитлеровцев заводах, предусмотрительно созданных в этих странах как бы вдали от бомбардировщиков объединённых стран»…


 75. 75 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#5] от "Реми":

  Чудесно допълнение – а петя владимирова се е объркала явно!

 76. 76 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  До коментар [#58] от "von_seeckt":

  Ами ето ти си комунист,а пък не си гербаджия!

 77. 77 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  До коментар [#63] от "dark'star":

  Знае се какво е "народния съд" Изчистване на националния ни елит,з ада се инсталира лесно съветската колониална администрация.С оня Георгий Михайлович.

 78. 78 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 511 Весело

  Търси обяснението в Британското и Американското посолство - по тяхно искане е Народния съд и то поименно, защото с тях сме били във война... Нашите фашета пак са минали на леко - в други европейски страни не е имало прошка...
  —цитат от коментар 69 на dark'star


  Не е хубаво да се лъже. Някой ден руснаците пак ще дойдат и тогава такива като теб първи ще отнесат куршума, защото никой не обича подлогите. Използват ги, но не им вярват и като вземат властта гледат да ги отстранят.

  Искането на Англия и Америка е вписано в Парижския мирен договор. Само че той е от 1947, а Народният съд започва още през 1944. На Кримската конференция през февруари 1945 тепърва обсъждат как да съдят нацистите след победата. А тук съдът вече е бил в разгара си.

  И най-вече искането на Съюзниците е за съд над военнопрестъпници. А тук съдят всякакви хора.

  От къде взе хилядите жертви след като осъдените военнопрестъпници са 2700 , а изпълнените присъди към 800.
  —цитат от коментар 69 на dark'star


  А хората неуспели да стигнат до съда, защото са умрели в ареста от изтезания? А хората умрели от побой и глад в затворите и лагерите? Те не са ли жертви?
  А онези между 20 000 и 40 000 избити още през есента на 1944?

  За сравнение - на Нюрнбергския процес са обявени 12 смъртни присъди. От общо 23 обвиняеми. Това са баш престъпниците започнали война и помагали на Хитлер. Но странно не са избили всички, както тук.
  Във Франция главният помагач на Хитлер е маршал Петен. Интересно, че и неговата смъртна присъда е заменена с доживотен затвор.

  И въобще Франция е държава с марионетно правителство, в която е пълно с колаборационисти и която изпраща войски в колониите и на Източния фронт да се бият срещу Съюзниците. Ние не пращаме никого, но осъдените на смърт и затвор у нас са повече, отколкото във Франция (процентно - там са около 110 на 100 хиляди население, а у нас са 130 на 100 000).
  И във Франция процесите текат в нормални криминални съдилища, във военни съдилища и във Върховния съд. И са нормални процеси, с нормално разследване и нормална защите - затова текат чак до 50-те години. А у нас в самите документи на Народния съд е записано, че той е неконституционен, а създаден извънредно. И всичко минава набързо за няма и година.

  За разлика от Европа у нас обвиненията са безумни - под съд са дадени дори членовете на последното правителство с мотив, че били обявили неутралитет, но не действали достатъчно бързо. Става дума за хора, които са били едва седмица на власт.
  Осъдени са дори вече починали хора и е отнето имуществото на семействата им. Не са наказани престъпници, а техните деца.

  Това не е бил народен съд. Това е било отстраняване на възможните противници и мачкане за урок на населението. Самата Съюзническа комисия коментира, че това е разправа под диктата на съветските окупанти.
  Едно от обвиненията към нацистите в Нюрнберг е, че са преследвали хора, прилагали са изтезания и са ги държали затварени без съд. Ами у нас комунягите правят същото. По какво се различават тогава?

 79. 79 Профил на Иосиф Давидович
  Иосиф Давидович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  После умните и красивите се чудят и реват, защо на 1 февруари1947, народната власт избива "цветът на нацията"- тази шайка фашисти, която доведе до третата национална катастрофа след ВСВ. Аз макар и дете по това време помня как се криехме по горите зимно време, когато бомбардираха нашето село. Спомням си и как наши стражари заедно с немски войници ни взеха коня с каруцата и караха дядо ми да работи без пари за немците които строяха летищна писта...и не ни даваха коня да си изорем и засеем единствената нива, която имахме, икак веднъж когато мама и дядо през нощите отидоха да орат нивата и закъсняха един час за работата ни арестуваха тримата в мазето на кметството за диверсия, аз бях арестант на 5 годинки, а през това време баща ми беше в гърция и се биеше с техните партизани там...
  Все още има хора като мен, които помнят бомбардировките и прелестите на онази престъпна власт....
  А умните и красивите да не забравят да отидат в двора на американското посолство да се поклонят на паметника, на онези които бомбардираха дедите им... така е правилно и евроатлантическо....

  Ах, Александр Сергеевич, милый Ну что же Вы нам ничего не сказали О том, как держали, искали, любили, О том, что в последнюю осень Вы знали
 80. 80 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 318 Неутрално

  До коментар [#44] от "niki7":

  Англоамериканците се проявили като военопрестъпници , защото майка ти и леля ти можело да загинат !

 81. 81 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  Цената винаги се плаща от народите. Милиони избити цивилни и войници от всички страни, разрушения, глад, мъка. Милиони! И пак не сме си научили "урока", пак се палим от популисти, пак ни насаждат омраза, реваншизъм, национализъм. Пак сме готови да мрем?

 82. 82 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2003 Любопитно

  До коментар [#79] от "Bobox":

  Разкажи за после. Като излезе от селото, къде отиде? С баща партизанин сигурно най-малко си бил партиен секретар в завод?

 83. 83 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  българските комунисти организират демонстрации в подкрепа на влизане на България в Тристранния пакт?
  —цитат от коментар 33 на bez_ime2

  А ремсистите преди ВСВ разпространяват позиви "Искаме съюз със СССР" и "Искаме съюз с героична и социално-прогресивна Германия". СССР и Германия са в съюз цели 22 месеца след началото на войната.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 85. 85 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Прочетох ей това:
  “През Втората световна война в Европа въздушни атаки над граждански обекти се прилагат най-вече от Германия, Великобритания и САЩ. “
  Ало, “браво Петя”, до там ли го докара? Какви граждански обекти е бомбардирала Германия? БГ и Германия бяха съюзници! Съвсем го подкарахте през просото! Не сте вкретенили все още младоците до там, че да ви вярват на тези абсурдистани! Каква Германия? Тази професорка наистина ли е професорка? Майко мила!

  Мърфи е оптимист!
 86. 86 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5213 Неутрално

  Войната не е хубаво нещо, нека има винаги мир, но не съм съгласна с професорката има манипулации в статията.

 87. 87 Профил на nikolay_mihaylov
  nikolay_mihaylov
  Рейтинг: 484 Весело

  Яка реакция във форума! Само така! Так держать!
  Дневник, малко неудобно се получава с тази статия... Някой може ли да напише опровержение?

 88. 88 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#4] от "spiegel":

  ,,Винаги с Германия, никога срещу Русия”: след двадесет и втори юни цар Борис продължава да се придържа към основополагащия принцип на външната си политика и запазва дипломатическите отношения със Съветския Съюз.
  Другата важна връзка не съумява да съхрани и два дни след Райха България обявява война на Съединените щати. Първият дипломат Попов уверява пълномощния министър Джордж Ърл, че това става против желанието на правителството, в резултат от германски натиск. Американската легация напуска София още през декември, но Великата република не бърза да отвърне на българското микро - убождане. Чак през април четиридесет и втора година Държавният департамент изпраща предупредителен демарш. Американските ,,магарета” проявяват слонско търпение, за да редуцират следвоенната съветска клиентела. Външно си прави оглушки, обясними единствено с невротичния страх от Големия германски брат. Снизходителният Вашингтон преустановява куртоазното държание, събира в един кюп България, Румъния и Унгария и им връща ръкавицата по установения ред на пети юни. Това прави разминаването с ,,братушките - освободители” изключително проблематично. Но не невъзможно. Опцията става невалидна само в два случая. Първо, ако София яко разсърди Берлин и си навлече окупация. И второ, ако единственият, който може да сключи сепаративен мир, цар Борис Трети, се окаже ,,внезапно смъртен”.
  https://practic-sofia.blogspot.com/

 89. 89 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 987 Неутрално

  [quote#60:"Virgin"][/quote]
  Прочетох статията за бомбардировките във Враца. Изкарах си едно цитатче:
  "Самолетите на 15-а въздушна армия на САЩ не разполагат с уреди за сляпо бомбардиране, каквито имат нощните бомбардировачи на Кралските военновъздушни сили...."

  Не съм специалист, но и пишещия статията хич го няма с тези "уредите за сляпо бомбардиране".
  Бъди здрав!

 90. 90 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 340 Весело

  Проф. д-р Евгения Калинова е от ясна по-ясна, милата тя червенуша...
  Че то и Искра Баева преподаваше в Софийския Университет „Свети Климент Охридски“...
  Не можете да познаете какво, бас фащам !
  Американистика!

 91. 91 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#35] от "WWW":
  Викаш да бяха обесили и малкия Симеончо. Ами кой тогава щеше да ви спаси задниците през 2001г.

 92. 92 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#63] от "dark'star":

  Абе лузър, ВСВ е разпалена от А. Хитлер и Й. Сталин съвместно. Заедно(рамо до рамо ) са нападнали Полша и парад в Брест даже си направили. А после тав. Сталин най-човеколюбиво избил всички полски офицери, повечето, от който са се предали на червената армия, считайки руснаците за по-малкото зло и сбъркали. Можеш ли да отречеш тези факти?

 93. 93 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Спомням си и как наши стражари заедно с немски войници ни взеха коня с каруцата и караха дядо ми да работи без пари за немците които строяха летищна писта....
  —цитат от коментар 79 на Bobox


  село Червена могила, Радомирско ?

 94. 94 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#79] от "Bobox":Разкажи за после. Като излезе от селото, къде отиде? С баща партизанин сигурно най-малко си бил партиен секретар в завод?
  —цитат от коментар 82 на Fiji


  Fiji, чети по-внимателно бе човек ! Баща му се е биел СЪС гръцките партизани. Явно е бил мобилизиран войник в окупационния ни корпус в Гърция.

 95. 95 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Какви граждански обекти е бомбардирала Германия? БГ и Германия бяха съюзници! Съвсем го подкарахте през просото! Не сте вкретенили все още младоците до там, че да ви вярват на тези абсурдистани! Каква Германия? Тази професорка наистина ли е професорка? Майко мила!
  —цитат от коментар 85 на султана глаушева


  Султанке, за Ковънтри да си чувала ? Ами Фау-тата къде са падали, да не би да са били само опити за излизане в Космоса ?

 96. 96 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1951 Неутрално

  Уважаемата професорка премълчава основната причина защо масираните бомбардировки започват едва в края на 1943/44. Според нея "на 1 август американската авиация започва операция "Tidal Wave" ("Приливна вълна") за бомбардиране на нефтените находища при Плоещ. Част от самолетите минават над България и българските летци водят първи въздушни боеве с тях." До този момент никой не е имал намерение да бомбардира България. Но-оооо, точно тогава нашите тарикат- изтребители посрещат завръщащите се от Плоещ бомбардировъчни формации.Поручик Стоян Стоянов сваля един Б-24 „Либърейтър" и поврежда друг. По един Б-24 свалят и подпоручиците Петър Бочев, Иван Бонев и Христо Кръстев.След този враждебен акт започват истинските бомбардировки на няколко вълни над София и други градове. Андрешковщината отново побеждава.
  —цитат от коментар 29 на Lemmy


  Ако някой се пита кой слага цветя на благодарност пред паметника на англо-американските убийци на цивилно българско население / като в същото време плюе по героите, защитили небето на България/ - сега го знае!
  Страхотна пасмина родолюбци, без всякакво съмнение!

  Мараба, С-ДС доносници!
 97. 97 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2570 Неутрално

  До коментар [#15] от "doroteus":

  Жени е една от рупорите на БСП(к). Не бива да се учудваме на позициите й.
  Иначе като човек не е лоша, но не знам кой и как успя да й влезе под кожата и я направи по-голяма комунистка от Пл.Митев, Гоце, Искра Баева и все от този род червени историци. Разбирам, някой да я пресираше да пише манипулативно, както е било преди 10-ти ноември, ама сега.....

  Пазете се от доносника vesolr
 98. 98 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 8 Весело

  [quote#60:"Virgin"]
  —цитат от коментар 89 на historama
  Прочетох статията за бомбардировките във Враца. Изкарах си едно цитатче:"Самолетите на 15-а въздушна армия на САЩ не разполагат с уреди за сляпо бомбардиране, каквито имат нощните бомбардировачи на Кралските военновъздушни сили...."Не съм специалист, но и пишещия статията хич го няма с тези "уредите за сляпо бомбардиране".Бъди здрав![/quote]

  И аз прочетох статията. Тюрлю'гИвеч достоен за славните години през соц'а когато Раб'дело промиваше мозъците на всички! Някои си останаха с увредени мозъци от тогава!

  Направиха ми 'ФпИчатление три неща:

  1. Един боНбардировач бил свален с огън от зенитна картечница на...няк'ва си кула.

  Не съм бил войник в славната БНА, някой друг да каже колко ниско трябва да е летял БОнБАРДИРОВАЧА та да го удари огън от зенитна КАРТЕЧНИЦА! 500 м? 1000 м. Щото тези тежки бомбардировачи летят над 3,000 м , над обхвата на зенитните ОРЪДИЯ!!!.

  2. "...Друга формация от 84 бомбардировача удря Враца. Загиват 124 и са ранени 250 врачани. Изтребители слизат ниско и обстрелват града. Мирното население е разстрелвано от упор с бордните картечници и оръдия..."

  Интересно к'ви са били тези изстребители летящи от Либия до България и обратно?!?

  3. "...Използвани са и бомби във вид на играчки и писалки, предназначени да убиват и осакатяват деца...."

  Е...тук нямам думи! Таззи легенда отказва да умре и туй то!

  Познавам "ЛИЧНО жертва на такава играчка": Мой съученик от отделенията, на който му са откъснат 2 пръста от лявата ръка. Ама не от "бомба'играчка"! А от игра с карбит (карбид?) полят с вода в ямичка, после ямичката затисната с консервена кутия с дупка, и запалена след няколко минути натискане с пръст на дупката. Та като кутияята фръкна след запалването-неговата лява ръка беше в траекторията. Що бой ядохме всички-не е за разправяне. А на него му казаха-трай си, никому не казвай за играта с карбид, и стана "жертва на играчка'боНба !!!


  До коментар [#89] от "historama":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 99. 99 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4422 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Професорката историчарка омаловажава ролята на бившата нация СССР
  в агресивни подготовка, "провеждане" и "приключване" на ВСВ:

  Неуспешен опит за преврат в Царство България 1923 г ;
  Диверсии на СССР в България и цяла Европа през следващите години ;

  Интимни националсоцилистически сношения на СССР с Германия 1933 г ... ;

  СССР е инициатор на нацисткия пакт с Германия от 23.8.1939
  за агресия срещу Полша, Европа и широкия свят ;
  Само месец по късно сталинисти и хитлеристи маршируват ликуват
  в Брест-Литовск ;

  Съветски прогермански "Соболеви акции" в Царство България ;
  ...

  инфо:

  "Тоталитаризмът",
  "Фашизмът" и
  "Тоталитарните близнаци" Сталин и Хитлер,
  от д-р Желю Желев, първи демократично избран президент на Република България.

  "Освободителните" мисии на Русия/СССР в и около България,
  от Иван Лилов, юрист.

  ___

  Правителството на Царство България е било инфестирано от
  болшевишки "калинки".

  Твърде много нелогичност в правителствени действия и недействия,
  за да е било иначе.

  Qui bene? Кой е имал "интер" нацистка изгода тогава и за десетки години насетне?
  СССР.

  Историчарката пропуска да се заинтересува що за неозначени самолети са
  бомбардирали България на 22.6.1941.

  Пропуска и връзката на обявяване на война от името на България
  срещу Англия и САЩ с атаката на Япония срещу САЩ (Пърл-Харбър)
  няколко дни по рано (декември 1941).

  Повече и най-важно:
  Що за комунистически остатъци изпитват нужда да отклоняват Евросъюзна България, член на НАТО, от днешни приоритети на страната -- с известни факти за минали вражди от първата половина на отминал век...

  "... Тези числа са несравними с жертвите от предприетите по същото време германски бомбардировки над Ковънтри (8-10 април, 450 убити) и Белград (6-10 април, 17 хил. жертви). А радостта от присъединяването на Беломорието и Вардарска Македония надделява над опасенията, че бомбардировките могат да се повторят.

  Но още на 22 юни 1941 г. след германското нападение над СССР самолет без опознавателни знаци хвърля бомби над Добрич, но жертви няма, а на 12 август с.г. такъв самолет бомбардира села в Разградско. През 1941 г. равносметката за България е 115 убити и 162 ранени – човешката цена за превръщането ни в германски съюзници.
  Но българският избор изглежда оправдан – Германия е непобедима, а на
  Източния фронт бомбите й сриват Минск, Севастопол, Сталинград.

  От какво е мотивирана готовността на българското правителство да обяви война на САЩ и Англия?

  - Вярата в германската мощ кара българските управляващи да изпълнят послушно искането на Берлин да обявят война на САЩ и Великобритания. Тази проява на лоялност е стряскаща със своята бързина и лекота – ултимативната "покана" е съобщена на 12 декември 1941 г. В 15,30 ч. същия ден Министерският съвет я приема, като в дневника си Богдан Филов отбелязва, че само двама министри се колебаели. В 19 ч. царят одобрява решението, а на 13 декември по предложение на Филов Народното събрание го приема "с акламации и без разисквания".
  Стремежът да се угоди на могъщия съюзник и илюзията за неуязвимост, родена от отдалечеността на САЩ и Англия, дават надежди, че войната ще е само "символична". ..."

 100. 100 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4422 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Две комуноидни лелки.

  Интервюираната пише въпроси,
  а интервюиращата ги чете.

  До коментар [#21] от "antonio_vivaldi":

  Петя Владимирова, да бяхте взели интервю по този повод от полк. Дянко Марков, пряк участник в събитията и един достоен български офицер, борил се храбро за родината си.

  Вместо това ни занимавате с мнението на някаква комуноидна лелка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK