Не финансите, държавната енергетика ще е в центъра на следващата криза

Не финансите, държавната енергетика ще е в центъра на следващата криза

© Николай ДойчиновПрез ноември писах, че идва нова глобална криза, а българското правителство се занимава с дребнотемия. Оттогава очертанията на проблемите вече стават все по-видими. Италианската икономика официално е в рецесия. Такава предстои за целия Европейски съюз. Хаотичният Брекзит е причина, но сигурно не най-важната. Липсата на растеж дори и при нулеви лихви е плашеща. Търговските войни не са заглъхнали и удрят европейски колоси. Натискът на популистите из целия континент пречи на дори и минималната воля за реформи.


И проблемът е, че Европейският съюз (ЕС), част от който е България и който е най-големият ни пазар, е най-застрашен от рецесия. Тя може да е драматична не заради числата, но и заради липсата на перспектива. Хората из континента масово не очакват да живеят по-добре след 10 години.


Като че ли
стартовата позиция на България


не е толкова лоша. Правителствата между 1997 г. и 2008 г. намалиха държавния дълг от 100 на 15% от брутния вътрешен продукт (БВП). Сега е около 23%,което е третото най-ниско в ЕС (след Естония и Люксембург). Повечето рискове не биха могли да нанесат непоправими щети. Дори стрес тестовете на шест банки няма да отворят дупка, по-голяма от 4-5% от БВП, и то при най-черния сценарий. Не че тези няколко милиарда ще са ни излишни. Застраховането е на автопилот и на европейски мониторинг, но и там трусовете не могат да са с магнитуд на ядрена бомба.


Всъщност проверката на стабилността на водещите банки е


най-важната реформа от години


и то по време на управлението на антиреформатора Борисов. Външният натиск (този път от ЕЦБ) отново сработва за изчистване на системата. И е вероятно да прекъсне схемите една банка да финансира бизнес активности те на собственика си. Историята показва, че точно заради това се случват фалити.


Заявките за строителство на магистрала "Хемус" също са навременни, стига да се случат по правилата, а не с цел да се налеят пари в приятелски фирми. При забавяне на икономиката е добре държавата да харчи за инфраструктура. Даже не само "Хемус" да се строи, но и скоростни и жп пътища из цялата страна.


Далеч не всичко обаче е цветя и рози. Доходите ни са все така най-ниските в Европейския съюз, инвеститорите бягат заради корупция и излишна бюрокрация, хората бягат заради комбинация от много фактори.


Основният риск пред българската икономика при следващата криза изглежда са огромните финансови дупки в държавните и общинските компании.


Положението, особено в енергетиката,
е катастрофално


и там правителството прави точно обратното на необходимото да овладее нещата.


Напротив, наред с натрупаните до момента многомилиардни дългове през последните 12 месеца положението ескалира:


- подарява се продажбата на студен резерв на Ахмед Доган за сметка на държавния ТЕЦ "Марица-изток 2". Припомням, че предишният собственик на ТЕЦ "Варна" нямаше никакъв шанс да стигне до подобна схема;


- отказва се либерализация на пазара, което вече ни коства глоба за БЕХ и двете газови компании от ЕК за 150 млн лева;


- тази година се очакват и нови санкции за до 2 млрд. лева от делата, които ЕРП водят.


- поне единият собственик на ЕРП (ЧЕЗ) иска да бяга от страната;


- въглеродните емисии поскъпнаха с пъти, което доведе до загуба от над 300 млн само за държавния ТЕЦ "Марица-изток 2";


- финансово невъзможният проект "Белене" продължава да гълта пари като за световно.


За сметка на това стратегия за спасяване на енергетиката няма. Правителството заявява, че няма никакво намерение да отваря пазара, така че най-добрите да печелят позиции, а губещите да отпадат. "Стратегията" е да се субсидират въглеродните емисии, да се правят кросови схеми, да се тупа топката, "нашите" хора да си крадат и решаването на проблемите да се отлага във времето. И решенията да се вземат от няколко човека, така че да могат абсолютно по свое усмотрение, а не пазарно, да контролират паричните потоци.


Нужно е точно обратното. Първо, нужна ни е


повече прозрачност в сектора


Истинска енергийна борса, а не такава, на която два продавача определят цените. Второ, листване на държавните компании (пък и общинската "Топлофикаци") на фондовата борса. Така ще ги превърнем от ведомства в истински пазарни играчи. Чиито директори ще знаят, че отговарят не само пред принципала, но и пред частни акционери, които могат да ги съдят за злоупотреби. Тогава интересът към доброто управление ще е взаимен и резултатите няма да закъснеят.


И, естествено, лесното влизане и излизане от пазара на нови играчи. Стига да намерят клиенти, на които са продават енергията си. В момента тези възможности са толкова ограничени от регулации, че на практика действа забранителен режим.


Иначе дори да се предприемат най-страхотните мерки в енергетика и финанси, ако не се преобразува


структурата на работната сила


България ще продължи да бъде второ качество икономика, която се крепи на ниски заплати. Затова трябва да се мисли за дългосрочните неща, които ще направят икономиката устойчива, конкурентна и успешна.


Естествено, че образованието е ключът. Такова, което възпитава критичното мислене, което е свързано с пазара на труда, което произвежда шампиони в различни области. Далече сме от това, а без него няма как да забогатеем.


И, да, трябва да се отворим за хора от чужбина, иначе няма кой да ни плаща пенсиите при сегашната демографска драма. Да улесним идването в страната на българите от Молдова Украйна, Сърбия, Македония. Тези, които ще се интегрират без особени проблеми. Сега чакат с години за гражданство. Един приятел от Молдова ми разказва как още чака, но пък комшията му румънец с криминално досие вече е станал българин по паспорт срещу прословутите 5000 долара.


Авторът е съпредседател на партията "Зелените", която е част от обединението "Демократична България".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Любопитно

  "- въглеродните емисии поскъпнаха с пъти, което доведе до загуба от над 300 млн само за държавния ТЕЦ Марица Изток 2"
  и
  "- подарява се продажбата на студен резерв на Ахмед Доган за сметка на държавния ТЕЦ Марица Изток 2. "

  Хем сърби, хем боли... ТЕЦ Варна има студен резерв, тъкмо защото вече е на газ.
  Панев, ако иска да е коректен, да разрушка как Папазов купи централата, с какъв трик успя да преоцени активите и в крайна сметка в касата на предприятието да се пръкнат пари и т.н.

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Бойко шъ го удря токо пак.

 3. 3 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 274 Разстроено

  Когато няма знание (и желание) как да се регулира енергетиката изобщо, не само държавната, ще има кризи.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 4. 4 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3099 Разстроено

  Това с енергетиката е мнооого вярно...ама точно там са се настанили едни хорица служещи на реално на чужди интереси!Обществена тайна е че зад др.Гинка стоят руски интереси и пари...зад покупката на ТЕЦ Варна от онова недоразумение и след това (подаракът) към Ахмед!!Не че не знаехме кой точно стои зад сделката...но там ясно прозират отново едни руски пари и интереси!За тъй-нареченият АЕЦ Беляне.....даже на първокласниците е ясно чии Росатом стои зад "проекта".....Кремълската хватка около енергетиката ни се стяга....и правителството е заложник на тази хватка!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 5. 5 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 479 Разстроено

  Без да съм пророк ... следващата криза ще е идването на БСП на власт ... както всеки път...

 6. 6 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Големите въпросителни са тук:

  "Без да работи, ТЕЦ "Варна" отчита нетна печалба от над 60 млн. лв. за 2017 г., а новият й собственик - бившият транспортен министър от кабинета "Орешарски" Данаил Папазов, си е разпределил 30 млн. лв. дивидент, съобщава "Капитал".


  От годишния финансов отчет на дружеството се вижда, че дивидентът е изплатен в резултат на счетоводна операция, при която на хартия дълготрайните активи нарастват от 10 млн.лв. за 2016 на 275 млн.лв. за 2017 г., приходите от 3 на 65 млн.лв., а загубата от 5 млн.лв. се превръща в печалба от 69 милиона.

  Дружеството, което чешката CEZ спря от началото на 2015 г. поради икономическа нежизнеспособност, неотдавна получи актуализация на комплексното си разрешително и се кани да започне работа на 1 юли. Отделно Папазов вече обяви, че ще участва с 210-мегаватовия 6-и блок на централата в търговете за студен резерв, чийто размер тази година държавата увеличи. ..."
  https://m.dnevnik.bg/biznes/2018/05/02/3172377_noviiat_sobstvenik_vze_30_mln_lv_divident_ot/

 7. 7 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2580 Неутрално

  Какви реформи в енергетиката...? Няма такова нещо, забравете! Това е сектор, където са концентрирани големи пари и големи интереси. ГЕРБ не смее да закача червените лобита, които дърпат конците. Ще карат докато могат, пък следващите на власт, да му мислят...!

  Бивш tww09306483.
 8. 8 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 322 Гневно

  "...ако не се преобразува структурата на работната сила, България ще продължи да бъде второ качество икономика, която се крепи на ниски заплати"

  Ето тука е заровено кучето, братя и сестри!
  През две хиляди и осемнайста година ниското равнище на заплатите и десетпроцентовата данъчна тежест се определят от германските компании като най-атрактивните условия за нови инвестиции в България.
  Преди осемдесет и три години академик Михаил Арнаудов, литературен историк и етнограф, доктор хонорис кауза на университетите в Хайделберг и Мюнстер, провиденчески изрича:
  ,,България не може да бъде колония, удавена от индустрията и културата на Европа. Тя или ще съумее да се издигне като самобитна и оригинална единица между толкова народностни и културни принципи, или трябва да загине под напора на чуждото влияние. България може да бъде малка по територия и брой на населението си, но тя би оправдала своето назависимо съществуване само чрез подвизите на духа и на творческия труд”.

  Кой държи българската нация в партер ?
  Кой има изгода от перманентна навалица на Теминал 1 и Терминал 2 ?
  Кой стяга задушаващо икономиката ни в енергийна примка ?
  Кой хибридно плоди в страната ни колониална администрация, здраво удържаща българския народ в пост-комунистическо статукво ?
  Въпросите ми са риторични!
  Всички знаят отговорите на моите въпроси!
  Включително местните рубладжии и "полезни идиоти" !

  "Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!"
  Захари Стоянов

 9. 9 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2854 Любопитно

  "При забавяне на икономиката е добре държавата да харчи за инфраструктура. Даже не само "Хемус" да се строи, но и скоростни и жп пътища из цялата страна."

  Значи ако трябва и пътищата за никъде ще строим но не и Белене защото бил руски проект. Добри са само турско-американските ТЕЦ-ове, ако трябва и държавният ТЕЦ ще им харижем да им е пълен монопола и да купуват въглищата ни без пари!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 10. 10 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 229 Любопитно

  До коментар [#6] от "plebs":

  Реално този ТЕЦ не може да изкарва пари т.е. да бъде на печлба при настоящите цени на въглеродните квоти в ЕС...Очевидно става въпрос за класическа схема на препиране на кинти...

 11. 11 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 229 Весело

  Към коментар #06:

  Всъщност ако се изплозва само горелката за природен газ и инсталираната нова турбина - бизнесът му ще е на печалба, но тя е пренебрежимо миниатюрна и май екстремума и е само 33 мегавата...

 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Весело

  "Дори стрес тестовете на шест банки няма да отворят дупка, по-голяма от 4-5% от БВП, и то при най-черния сценарий. ..."

  Стрес тестовете на пенсионните дружества са сериозният проблем...:)

 13. 13 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 229 Любопитно

  Какви и колко пари харчи в момента БЕХ по проекта "АЕЦ Белене" ?!?? Тртите транша по плащането към "РосАтом" за "самоварите" минаха отдавна...

 14. 14 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Няма драма. Крадлив народ си избира крадльовци да го крадат. Крадльовците крадат, крадливият народ гледа и си мисли, че единственият вариант е повече крадене. Мнозина не крадат - някои от тях защото не искат, но повечето защото не могат.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Съвсем резонни предложения - признавам, че подходих скептично към статия на съпредседателя на Зелените от опита си със западноевропейските му събратя но се оказах приятно изненадан от съвсем адекватния анализ на ситуацията в родната енергетика.

 17. 17 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 217 Разстроено

  Както се казва имаме развитие чрез застой...

 18. 18 Профил на kikiriki01
  kikiriki01
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "Дори стрес тестовете на шест банки няма да отворят дупка, по-голяма от 4-5% от БВП, и то при най-черния сценарий. ..."Стрес тестовете на пенсионните дружества са сериозният проблем...:)
  —цитат от коментар 12 на plebs  И аз се заглеждам във вторият стълб пенсионни дружества , неудобно свързани с именити бизнеси с растеж на хартия . При тези такси за управление дори на на индекс следващите , пак ще са на минус след инфлацията.

  Надявам се като ни приемем еврото до 1 петилетка натиска да бъде намален , ако не ще гръмнат преди енергетиката.

 19. 19 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#8] от "Practic":

  Любопитно, започваш от германските компанни, а завършваш с руския ботуш, само американските тецове си пропуснал.

 20. 20 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3780 Неутрално

  В държава, управлявана от мафия, сривът може да дойде от всеки един отрасъл без изключение ! Просто мафията винаги изконсумира ресурсите на обществото и оставя сметката за всички нас чрез управляващата клика, точно както се случи с КТБ ! И точно както ние плащаме сметката в момента !

 21. 21 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Не е лошо дневник да не се излагат с такива аматьорски писания. Цитират се някакви предполагаеми суми, догадки и изрази като " краде се като за световно " ???

 22. 22 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  При тия заплати надали някой ще дойде да работи в България.Вземат български паспорт и беж да ги няма.

 23. 23 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  Какви и колко пари харчи в момента БЕХ по проекта "АЕЦ Белене" ?!?? Тртите транша по плащането към "РосАтом" за "самоварите" минаха отдавна...
  —цитат от коментар 13 на dr_al_hussaini


  Оооо, плащанията са ежегодни. Само за 2018 Теменуга Лъжата има подписани 7 протокола с Росатом, наели сме ги за проектиране, надзор, консултиране на съхранението на реакторите и другите железа..... за което се плащат десетки милиони$ ежегодно!!!!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 24. 24 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  ++ за автора, дано го прочете. Подарявам му един постулат: Тока ще стане 3 лв преди бензина!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 25. 25 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#22] от "Мусаши":

  Какво да се прави, толкова им е акъла на управляващите и бизнеса, с ниски заплати и данъци, да станем китай на балканите. Най-много мр дразнят, като обявят някое немско цехче, за завод.

 26. 26 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  При тия заплати надали някой ще дойде да работи в България.Вземат български паспорт и беж да ги няма.
  —цитат от коментар 22 на Мусаши


  Ами украинците. Миналото лято по морето ми направи впечатление, че в заведенията имаше украинци. Пращат ги на бригада (както и нашите студенти ходят в щатите), послъгват ги малко какво точно ще работят, обаче бяха факт.

 27. 27 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3377 Неутрално

  Ако някой у нас посмее да затвори кранчето на кражбите в енергетиката ще стане гражданска война или зелените човечета ще дебаркират във Варна и ще ги посрещнат с хляб и сол.

 28. 28 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Лошите кредити към свързаните със собственика на банката фирми за жалост и сведение на автора не са история а просто са станали по-завоалирани. Сега банка А кредитира фирмите на собственика на банка Б и обратното, банка Б кредитира тези, на собственика на А.

  Умен и красив жълтопаветник.
 29. 29 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1440 Весело

  До коментар [#16] от "lustmord":
  Зависи кого гледате - Винфрид Кречман следите ли го? Премиер на Баден-Вюртемберг. Кречман е първият и единствен засега „зелен“ премиер на германска провинция. Той оглавява коалиция начело със Зелената партия, която през 2011 г. изхвърли от власт там консерваторите християндемократи на Ангела Меркел, които
  управляваха провинцията от шест десетилетия. Оттогава Кречман си спечели репутация на популярен, добре настроен към бизнеса лидер на Баден-Вюртемберг, където са базирани някои от най-знаковите германски компании и брандове –
  „Мерцедес Бенц“, „Порше“, „Хуго Бос“ и компютърният гигант САП.

  Никола Йорданов
 30. 30 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 262 Неутрално

  "И, да, трябва да се отворим за хора от чужбина, иначе няма кой да ни плаща пенсиите"
  И, да, хората от чужбина ще започнат да ни режат тъпите кратуни, щото отде-нагде трябва "да ни плащат пенсиите"?
  Всъщност това е достатъчно основание за повръщане: "Авторът е съпредседател на партията "Зелените", която е част от обединението "Демократична България".

 31. 31 Профил на lup25476256
  lup25476256
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#12] от "plebs":

  За съжаление не се предвиждат стрестестове на пенсионните дружества.

 32. 32 Профил на Just Бахур
  Just Бахур
  Рейтинг: 299 Неутрално

  АЕЦ Белене е решението на проблемите в енергетиката. Ще имаме прекрасни, безопасни блокове ВВЕР-1000 модел В-446, които отговарят на всички пост-Фукушимски изисквания, на 18-месечен горивен цикъл. Производствто и доставка на най-добрите в сектора - Росатом.

  Поколение 3+ с активни и пасивни системи за безопасност, двоен херметичен обем с пасивно отвеждане на топлината, уловител на стопилката, увеличен брой ОР на СУЗ, в сравнение на с ВВЕР-1000 В320.
  Ще имаме и 2 турбини "Арабела" от Дженерал Илектрик - най-доброто на пазара. С добра топлинно0икономическа ефективност, доказана технология, въртяща се в почти 50% от ядрените енергийни блокове.
  ---
  Очаквам всякакви специалисти да ми скочат. Така че искам да се обоснова.
  2 блока по 1000 мегавата по 18 месеца = 26 000 000 мегавата.
  Чакам някой зелен да даде алтернатива на това производство!
  ---
  Физическа обосновка:
  1. При горене, т.е. при окисление на фосилно гориво, при един акт на взаимоействие, се отделя топлинна енергия с големина 4 елктонВолта.
  2. При един акт на разпад на изотопа на 235-Уран се получава енергия с големина 200 МегаЕлектеонВолта, т.е. >50 000 000.
  3. Ето защо ядрената енергетика е несравнима с изгарянето на каквито и да е фоилни горива. Просто фосилната горивна техника е първобитна и се съответства на 21 век.
  4. Затвореният ядрено гривен цикъл е решението. И света смело крачи на там.

  ДА на АЕЦ Белене! Ядрената енергетика е гарант за безкарбоново бъдеще! Потомствен антикомунист!
 33. 33 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Хипотезата, че задлъжнялостта на електроенергийния сектор може с висока вероятност да предизвика дълбока стопанска криза в страната не е нова и, за съжаление, е доказуема с не особено сложен математически модел. Авторът заслужава поздравления за повтарянето на сигнала за тревога - в България имаме нужда от по-силни въздействия. Не стоят добре, обаче, опитите му да предлага решения, хелем пък да намесва някъкво преобразуване на структурата на работната сила - личи, че не е наясно с много неща.

 34. 34 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  До коментар [#33] от "ivangabrovo":

  никаква криза , в нито един сектор няма да се получи , въпреки напъните на другарите от различните ни партии ,хванали в примка икономиката ни , забравяме ,че сме в ЕС и никой няма да си позволи тук да се случват своеволия , с Белене или не , пенсонни дружества или банки ,никой няма да разреши провал в нищо ,щото всеки провал ще засегне и ЕС ,нещата вече са свързани неразривно и щем не щем и заплатите и пенсиите и фондовете и мин раб заплата и всичко ще ни стане европейско .

 35. 35 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 592 Неутрално

  И след като автора е съпредседател на партита на "Зелените" да каже колко митинга направиха и колко пъти затвориха Орлов мост с искане за спиране на субсидирането на неефективните и замърсяващи въглищни централи? За всеки къмпинг, за всеки лифт скачаха и блокираха София, а за енергетиката само статийки! Защо? Сигурно няма кой да рекетират в енергетиката или ги е страх да рекеират там!!!

 36. 36 Профил на Madmax
  Madmax
  Рейтинг: 8 Любопитно

  "Натискът на популистите из целия континент пречи на дори и минималната воля за реформи."

  По-скоро натискът на Зелените довежда до безумни реформи.
  Затваряне мощности без идея как да бъдат заменени.
  Приемане на завишени еко-стандарти под уличен натиск.

 37. 37 Профил на Madmax
  Madmax
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Кризата в ЕС и Еврозоната тепърва предстои.
  Дългът стана трудно управляем за много страни.
  Предишната криза от 2008 беше потушена с цената на нови заеми, които още не са върнати.
  На този фон да се натиска индустрията с нови и нови еко-стандатри, изискващи огромни инвестиции е безумие.

 38. 38 Профил на Madmax
  Madmax
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#37] от "Madmax":

  Така е, драги ми Зелени. Вие сте част от заплахите. Просто върнете газта.


 39. 39 Профил на Madmax
  Madmax
  Рейтинг: 8 Весело

  В сравнение с друг път, сега г-н Панев се е постарал повече.

 40. 40 Профил на Madmax
  Madmax
  Рейтинг: 8 Весело

  "Естествено, че образованието е ключът. Такова, което възпитава критичното мислене, което е свързано с пазара на труда, което произвежда шампиони в различни области"

  И да не би джендърното обучение да възпитава критично мислене? Зелените го подкрепят из Европа.
  Ако въпросът дали си мъж или жена те затруднява, как ще решаваш по-сложни задачи?

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  До коментар [#12] от "plebs":

  Не, на застрахователите. Мутрите са фалирали на практика ,а КФН си затваря очите от 10г . Приятелчета на бай Х.

 43. 43 Профил на Nikolay Chushev
  Nikolay Chushev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#22] от "Мусаши":

  Ами, миналото лято и на двете места където почивах работеха молдовки за камериерки, заплати по 750лв ги устройвали, според собственика на хотела. Чета, че Молдова е все по-близо до членство в Евразийският съюз, значи ще има желаещи за работа😉

 44. 44 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  Ако някой у нас посмее да затвори кранчето на кражбите в енергетиката ще стане гражданска война или зелените човечета ще дебаркират във Варна и ще ги посрещнат с хляб и сол.
  —цитат от коментар 27 на k_


  Абсолютно има външен натиск върху правителството , от време-навреме в сектор Енергетика..

  И не за свалянето на опърничевия Жан Виденов , дето не подписа на Рем Вяхирев ще говоря сега (това, как Луканов и сие го извъртяха, съм писал неведнъж) а за Жотев.

  Да припомним , "Капитал" писа на няколко пъти :

  -------------------
  .." По неофициална информация в четвъртък Иван Костов бил вбесен на основните отговорници Петър Жотев и Иван Шиляшки заради неяснотата около договорите и отложеното обсъждане на доклада на работната група. Премиерът ги натиснал да свършат работата в четвъртък през нощта, за да може в петък докладът да мине за одобрение от министрите. Неофициално беше обяснено, че в петък членовете на работната група стигнали единодушно до решение да се даде положително становище за проектите. Единствено председателят на комисията Петър Жотев се обявил категорично против. Вбесен, той заявил, че отказва да подпише такъв доклад, и си заминал. ..
  ..................................
  .." Официалната подкрепа на американските инвестиции от правителството трябваше да премахне последните въпросителни около посещението на Иван Костов в САЩ в началото на следващата седмица. Премиерът разчита да бъде приет във Вашингтон на високо ниво - от вицепрезидента Ричард Чейни, за което съдействаха най-вече лобисти от американските енергийни компании. Съдбата на инвестициите на “Ентърджи”, Ей И Ес и “Уестингхаус” ще бъде един от трудните въпроси при визитата на Костов във Вашингтон, а съществува голям риск българският премиер да се окаже неподготвен с отговорите.
  Една от задачите на посещението е да се представят условията за инвестиции у нас. Пита се кой ще приеме сериозно думите на Костов, след като две от най-големите енергийни компании в САЩ години наред не могат да се преборят с българската бюрокрация.
  При неотдавнашната си еднодневна визита у нас търговският заместник-министър на САЩ Чарлз Лудолф даде ясно да се разбере, че бъдещите инвестиции на други щатски компании в България зависят изцяло от реализацията на проектите на “Ентърджи” и Ей И ЕС в “Марица-изток”. ..
  Основният проблем при двата проекта е Сключването на 10-годишни договори за изкупуването на произведената електроенергия. Срещу дългосрочното договаряне в енергетиката възразява Световната банка,.... носи риск за бюджета при евентуални проблеми на НЕК. "
  -------------------------------------
  "От началото на 1998 г., след търг с доста странни правила, за изпълнител по проекта за "Марица Изток" 1 бе избрана никому неизвестната офшорна компания "3C". Нейн собственик се води роденият в България израелски гражданин Джейкъб Менахем, живеещ в момента в САЩ. По-късно той продаде 88% от "3C" на петата по големина в света енергийна фирма - "American Energy System" (AES), и й прехвърли правата по проекта...
  Преговори с "Entergy Power Group" за "Марица Изток" 3 се водят от средата на 1997 г. За проекта дори не бе обявен търг. Тогавашният шеф на НЕК Константин Шушулов коментираше така: "Ами сватба с търг не се прави". Идеята бе НЕК и "Entergy" да направят смесено дружество, в което НЕК да държи 34% под формата на апортна вноска. Изкупната цена на тока беше определена на 3,12 цента, защото ставало въпрос за ремонт, а не за нови блокове. ...
  Първоначалното споразумение между тогавашния Комитет по енергетика (КЕ) и "Ентерджи" бе подписано на 4.02.1998 г.
  Тогава в енергийните среди се твърдеше, че зад проекта стои вицепремиерът Евгений Бакърджиев. Свидетели засякоха как Шиляшки се покачи на трибуната на един от следизборните митинги на СДС с огромна папка в ръка и разпалено обясняваше нещо на вицепремиера, споменавайки "американците" и "Ентерджи". После Бакърджиев му нареди да се върне обратно в комитета и да подпише. По-нататък той с нищо не показа, че има нещо общо с този проект..
  Отначало "Ентерджи" смяташе, че за рехабилитацията и новото оборудване ще са необходими $ 120 млн. Осем месеца по-късно инвестицията вече бе вдигната на $ 374 млн., а още по-късно - на $ 440 млн. .."

  Та да обобщим .. това, дето СЕГА ДОПИСНИКЪТ ГО ПИШЕ , Жотев и Световната Банка са го казали в 1998 ,а "Капитал" е ДАЛ И ДВЕТЕ ГЛЕДНИ ТОЧКИ..

  Жотев, човекът , е постъпил мъжки, "Капитал" е информирал , Шиляшки, колкото е могъл се е опъвал ама тъпият народ подскача и гласува за Костов и Бакърджиев

  А иначе Ричард Чейни и Чарлз Лудолф , са натискали Костов , имало е и външен натиск, както припомня и високоуважаваният форумник k_ ..

 45. 45 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  Няма драма. Крадлив народ си избира крадльовци да го крадат. Крадльовците крадат, крадливият народ гледа и си мисли, че единственият вариант е повече крадене. Мнозина не крадат - някои от тях защото не искат, но повечето защото не могат.
  —цитат от коментар 14 на motochristo


  Гласуваха за Бакърджиев, Бисеров и Костов!

  Хак им е ..

  Жотев постъпи като пич! .. но освен мене, никой го и не спомена, а той от 10 години повтаря "НЕК се тласка към фалит "

 46. 46 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  А и "Капитал" има за НЕК последните 10 години , поне 10 статии, по-добри от упражнението на зеления другар по-горе..

 47. 47 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Различни може да са аргументите, но и без човек да е специалист, се вижда че енергетиката ства по-голям балон от безразборното строителство и финансиране при предишната криза през 2008.
  Някак успяхме да прелетим през фалита на КТБ, въпреки че днес всички солидарно плащаме през увеличените такси за всички услуги в банковия сектор, та белким се понапълни резервния фонд, предназначен да покрива загубите на хора и фирми в рамките на 100 000 евро, но да се оправим, ако НЕК и БЕХ, които са на два жълти картона се загробят с проектите за които говори правителството ми се струва мисия невъзможна.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#31] от "lup25476256":

  Някъде мярнах вест, че тази година ще ги почнат. Не е много сигурно, но е наложително да ги започнат.
  Мисля, че и банките трябва да се тестват

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 50. 50 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 660 Неутрално

  ... Тртите транша по плащането към "РосАтом" за "самоварите" минаха отдавна...
  —цитат от коментар 13 на dr_al_hussaini

  Пристигна един самовар. Може би само аз не съм чул за пристигането на втория самовар?

 51. 51 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До 45
  "Гласуваха за Бакърджиев, Бисеров и Костов!"

  И тримата ги няма от 18 години. Ревеш за 120, после 440 млн, и нищичко за няколкото милиарди евро профукани след 2007г.
  За Марица 1 и 3 плащаме скъп ток, но не и глоби.
  За Марица 2 плащаме и глоби, а за работниците няма заплати
  А пак Костов бил виновен. Айде чупка русофилчета га*дни

 52. 52 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Криза може да се случи най-вече ако се засили влиянието на "зелените" - новото лице на комунистите, след като предните се компроментираха напълно. Някой може ли да назове по-вредна за икономиката ни организация, при това субсидирана от вън. И още нещо: енергийните кризи са локални, предвидими и технически лесно преодолими. Финансовите са големия проблем.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK