Президентът като клакьор на Москва за диктатурата във Венецуела

Президентът Радев

© Юлия Лазарова

Президентът РадевТози човек е не просто неопитен и напълно неподготвен за ролята, за която е избран. Той открито защитава чужди държавни интереси - очевидно без да се срамува от това.


Никога не съм си позволявал да се изразявам неуважително към личността, заемала позицията президент на България. Дори когато на тази позиция бе Първанов - човек, чиито позиции категорично не споделях и не споделям.


Как да изразя обаче възмущението си от Радев, съхранявайки уважение към институцията президент?
Възможно ли е да си президент
и непрекъснато да говориш в защита интересите на друга страна?


Махнете санкциите срещу Русия, хайде махнете санкциите срещу Русия! Където и да отиде - две години наред. Хайде, напоследък поспря да маха санкциите - сега застана зад режима на Мадуро, довел нацията си до глад, унижение и масово напускане на страната. Венецуела, която има най-големите петролни залежи в света. Москва е силно заинтересувана от това режимът на Мадуро да остане на власт.


Бихте ли ми казали една-единствена причина,
поради която Радев е заинтересован Мадуро да остане?


Освен очевидната - че си позволява да бъде клакьор на Москва в позицията на български президент. Вместо да олицетворява - според прерогативите на президентската институция - суверенитета и достойнството на България. Дълго време аз лично бях толерантен към недостатъците на Радев като президент - поради неговата неопитност и очевидна потребност от познание и развитие до нивото на изискванията за президент на страната. Но толерантността започва да става опасна предвид позиции като тази, която Радев е заел по отношение на режима във Венецуела.


Защото никъде по света няма да кажат "Радев подкрепи диктатурата на Мадуро". Всички ще кажат - "България подкрепи диктатурата на Мадуро". Дано поне българското правителство заеме позиция, която да спаси достойнството на България!


Коментарът на политолога е във "Фейсбук". Той е написан преди Съветът по сигурността при Министерския съвет подкрепя Европейския съюз и международната общност, които признават председателя на венецуелския парламент Хуан Гуайдо за временен президент на страната."Дневник" препечатва текста с разрешението на Огнян Минчев.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK