Румен Радев: съчинение по картина на Решетников

Румен Радев

© Юлия Лазарова

Румен РадевС позицията си за Венецуела Румен Радев се строи на грешната страна. Остана изолиран в ЕС, но пък се оказа в компанията на Ердоган, Путин, Си Цзинпин и други "защитници" на демокрацията. Защо го прави? Коментар от Даниел Смилов за "Дойче веле":

Българският президент Румен Радев - държавен глава на страна - членка на ЕС и НАТО - учуди света с позицията си за Венецуела. Докато колегите му признаха Хуан Гуайдо за временен президент или поне призоваха за нови избори, Радев на практика подкрепи оставането на Николас Мадуро на власт - човека, довел страната си до безпрецедентна икономическа разруха и сумарен срив на БВП от над 60%. За сравнение - Голямата депресия през 30-те години на миналия век е причинила над два пъти по-малък спад на икономиките в Германия и САЩ.


Българският президент сметна за необходимо да разпрати следното съобщение по повод драмата в южноамериканската страна: "България трябва да се въздържи от подкрепа на предложената европейска позиция." С това послание той бързо остана самотен в ЕС. Салвини от Италия, която блокира приемането на обща европейска позиция, впоследствие нарече Мадуро "престъпник" и поиска нови избори. Дори чешкият президент Милош Земан - комунист и приятел на Путин - покани Гуайдо на официална визита в страната си. Така Радев се оказа изолиран в ЕС, но пък се намери в компанията на Ердоган, Путин, Си Цзинпин и други автократи, изявяващи се като "защитници" на демокрацията и конституционализма във Венецуела (но не и у дома). Какво всъщност прави българският президент?


Една картина
Картината на съветския художник Фьодор Решетников "Опять двойка" може би обяснява поведението му - неподготвен за международната политика, ученик носи поредната слаба оценка по този предмет. Всички го гледат с укор, само кучето му се радва.


Картината на Фьодор Решетников "Опять двойка"

Картината на Фьодор Решетников "Опять двойка"


Ако нещата свършваха дотук, ситуацията щеше да е жалка, но разбираема. Грешки стават, а и президентът има все пак още три години за поправка. Проблемът е, че при нас на двойката му се зарадва не само кучето, но и цяла основна и по документи проевропейска партия - БСП. Корнелия Нинова, в ролята на майката, вместо да помисли за дърпане на уши или други по-хуманни дисциплиниращи мерки, насърчи ученика си: "Нашата позиция е ненамеса във вътрешните работи на трета държава. Прилагане на международното право и на върховенството на закона. Поддържане на диалог между управлението и опозицията във Венецуела - за намиране на мирно и спокойно излизане от ситуацията."

В същото време Румен Радев получи телевизионно одобрение и от самия Решетников (не художника Фьодор Павлович, а генерала Леонид Петрович - човек на руското външно разузнаване, бивш директор на Института за стратегически изследвания и настоящ говорител на интимните мисли на българската левица).


След първоначално колебание българското правителство все пак застана на де факто общата европейска позиция и призна Хуан Гуайдо за временен президент. А Румен Радев остана да се утешава с мисълта, че половината от италианското правителство, Малта, Кипър и Гърция са близки до неговото мнение. Не съвсем обаче, защото дори Гърция призовава за извънредни избори във Венецуела, без да признава Гуайдо за временен лидер. На този фон Радев остана де факто сам. Да, и сам воинът е воин, но каква е войната, която той води?


Отстояване на международното право?


Благовидното оправдание с международното право е фалшиво. Признаването на държава и на дошло по неконституционен път ново правителство е суверенно право на всяка друга държава. Венецуела е в сериозна криза и е на ръба на гражданска война. Има самообявило се ново управление (Гуайдо) и международната общност е длъжна да реагира, като признае или не признае новия актьор. Позицията на Радев съвпадна с тази на Русия, Турция и Китай, а не с тази на основните ни партньори в ЕС и САЩ.


Нещо повече - Румен Радев и БСП нямаха проблем да оправдаят руската военна интервенция в Украйна и анексията на Крим - актове в крещящо противоречие с международното право. В случая с Венецуела обаче, където никой не е пратил войски, те говорят за "ненамеса".


Международното право не забранява изказването на подкрепа и дори признаването на управление, дошло по неконституционен път. Нито пък забранява критиките на формално легитимни управления, които са довели страната си до катастрофа. Международното право забранява изпращането на войски и на зелени човечета. Забранява и анексията на територии. Ако Радев и БСП ще защитават международното право, добре е да осмислят тази разлика.


Отстояване на националния интерес?


Президентът Радев обича да се заиграва с модерния в света "реализъм" - страните действат в международните отношения само ако нещо е в техен пряк материален интерес. Но дори от тази цинична гледна точка позицията му за Венецуела е неоправдана. Вярно е, че нямаме търговия и други отношения с тази страна, за които да се страхуваме. В този смисъл от егоистична гледна точка би трябвало да подкрепим позицията на основните ни партньори в ЕС, с които имаме много тесни отношения - в крайна сметка стопанството ни зависи екзистенциално от Германия, Франция, Холандия и т.н. В този смисъл нищо не губим, подкрепяйки Гуайдо. Напротив - само можем да спечелим от конструктивната си роля в ЕС.


По друг начин биха стояли нещата, ако наш основен партньор беше Русия. Но тя не е - нито в икономически, нито във военен план.


Отмъщение заради решението за самолетите?


Президентът Радев е оскърбен от решението на българското правителство да започне преговори за купуване на F-16, тъй като самият той изразява силна подкрепа за "Грипен". Но може ли външна политика да се води на базата на подобни дребнави и безпринципни заяждания?


Създаване на проруски анклав на Балканите?


Решетников (генералът) определено иска да пренарисува картата на Балканите и да забие някъде руското знаме. Защо не на "Дондуков" 2? Въпросът е каква е ползата за България от включването ни в такъв анклав, от който дори Македония и Черна Гора странят. С позицията си по скандала "Скрипал" българското правителство даде сигнал, че е склонно да се държи като скрит коз на Путин в ЕС. Радев продължава и дори засилва тази линия.


Каква е целта на всичко това? Наистина ли президентът иска България да бъде тясно обвързана с режима на Путин и де факто "отцепена" от ЕС и НАТО? Това ли е позицията на БСП?


Целта е слаб и разединен ЕС?


Може би Радев и БСП смятат, че един слаб и разединен ЕС би бил от полза за България? Какви са аргументите за тази позиция? В изявите си Радев правилно критикува много от недъзите на българското управление, но досега не се е разграничил от тезата, че те са породени или поне засилени от членството ни в ЕС и НАТО. Напротив - Радев продължава линията "Нинова", според която демокрацията, ЕС и НАТО "отнемат" благата на хората. Това е тежка, безотговорна манипулация с непредвидими последици.


Хибридна операция?


Някои вярват, че Румен Радев като цяло е изписан от Решетников (генерала, не художника) в перфектна операция на Москва. Но това са конспиративни теории, които надценяват способността на Русия да дирижира събитията по света. И подценяват опортюнизма на собствените ни политици, които в преследване на гласове се оказаха способни да изоставят всякакви идеи.


Така например БСП от социалистическа, проевропейска, лява партия се превърна в хомофобска, ксенофобска и авторитарно-носталгична консервативна формация, практически неразличима от "Атака". Румен Радев е наполовина продукт на тази трансформация. Другата половина е умората от омотаното в клиентелистки свързаности управление на Борисов, което си плаче за алтернатива. Така или иначе, в основата на подкрепата за Радев не е някаква хибридна операция, а процеси в родната политика. Което не пречи на Решетников (генерала) да му се радва, да подкрепя позициите му и да го брои за постижение на руската политика.

Този филм вече сме го гледали


Това, което се случва днес във Венецуела, ни е познато от кризата в собствената ни страна в периода 1996-1997 г.: "Стопанските реформи на практика бяха спрени след 1994 г. от правителство на Жан Виденов. То получи мандат за провеждане на "социалноориентирана" икономическа политика, плавен преход, или поне така го разбра. Неговата политика бе опит за повторно въвеждане и модифицирана форма на централно планиране. Делът на контролираните от правителството цени нарасна от 18,9% през 1994 г. до 49% през 1995 г. и до 52,4% през 1996. () Намесата и неестествените процеси в икономиката доведоха до втори в историята на реформите спад на БВП - сумарно за периода от 1989 до 1997 г. той е 32%. () Резултатът от социалноориентираните реформи бе, че към 1997 бедността се увеличава три пъти в сравнение с 1995. Равнището на доходи от 1995 е достигнато едва през 2001 година." (Асенка Христова, Красен Станчев: Лъкатушенето и заблудите в периода между 1990 и 1997)


И тогава, и сега БСП реагират по един и същ начин. Проблемът не е в грешната политика на управляващите, а в световната конспирация на капитализма, САЩ, империалистите и Сорос. Може би става дума за идеологическа солидарност с Мадуро?


Опять двойка


С идването на Тръмп на власт соцносталгиците в България видяха възможност за своята реабилитация. Те харесват президента на САЩ не защото вярват, че той ще укрепи Америка. Напротив - виждат в него шанс за следното:


- оттегляне на САЩ от световните дела и особено от Европа;
- дискредитация на либералната демокрация;
- възможност за експерименти с други режими.


Макар самият той да е демократ и дори в много смисли либерал, Тръмп даде криле на един нов диктаторски интернационал, който мрази европейския и американския начин на живот, гражданската свобода и демокрацията. Затова и този интернационал е озадачен, когато сега вижда САЩ и Европа единни срещу един от тях - Николас Мадуро. В озадачението си някои симпатизанти на този интернационал, които иначе са от западния лагер, не се ориентираха добре и набързо се строиха на грешната страна.


Именно това направи Румен Радев. Опять двойка.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (222)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  "Защо го прави?"
  ..............
  Както казват едни комшии " Како свират, тако скокам, ова ми е занаят"
  Та и при Червен Радев, така свирят от Масква, така и той скача.

 2. 2 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  Няма как да се отхвърли това, че Радев е продукт на операция на Москва, като конспиративна теория. Да не забравяме, че неговата кандидатура се появи веднага след завръщането на Нинова и Първанов от Москва. А пък и Радев си е комунист и в червата. Неслучайно никога не отиде на поклонението на Белене, но изпраща (тайно, смелият льотчик!) поздравления на комунистическите партизани.

 3. 3 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Фатмака когато и да ги импийчнат все ще е късно. За жалсот вицето е още по-зле. ВИЕ си ги избрахте!

 4. 4 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Разединителят на нацията всъщност нито една своя мисъл не е казал. Само си отваря устата и текат думи на ивохристовци, курнелии, решетниковци и прочие куманези.

 5. 5 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Пълни глупости са твърденията, че Румен Радев стои на погрешната страна. По всички правила признаването на Хуан Гуайдо за президент по този начин противоречи на международното правило. САЩ отдавна на зачитат международното право, но безпрецедентно по същия път тръгват и много държави от ЕС, включително и България.

 6. 6 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 316 Весело

  хаха браво Смилов, яки тупалки по пРезидента.
  Само с едно не съм съгласен - Радев е руски хибриден продукт, руснаците се възползваха от нашата слабост просто. защото другарката от Крушовица дори не му знаеше името, докато не се срещна с Решетников.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 7. 7 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  В момента е спорно президента ни чии интереси защитава повече ,нашите или тези на червената партия и Масква .

 8. 8 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 267 Неутрално

  "Картината на съветския художник Фьодор Решетников "Опять двойка" може би обяснява поведението му - неподготвен за международната политика, ученик носи поредната слаба оценка по този предмет. Всички го гледат с укор, само кучето му се радва."

  И нашия е неподготвен и без достатъчен капацитет. Всички му се смеят, само кучето (червената част от ония 80%) му се радва.

 9. 9 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Хахаха, още едно официално мнение, което тънко се подиграва на жалкия ни резидент... Хареса ми: Решетников, ама друг, и опять двойка - на работния за резидента език, та белким и той разбере.

 10. 10 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Жалко подобие на държавен глава

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 11. 11 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 470 Весело

  "Всички го гледат с укор, само кучето му се радва."

  В ролите :
  Грижовната мама : Куронелия
  Строгата кака: Деси
  Веселото братче: Цецко
  Радостното Куче : сборен образ на БСП

  Абе луда работа..................

 12. 12 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2955 Неутрално

  Руският резидент е говорител на Москва или в частност на всеки антибългарски болшевик на североизток от нас. Дали ще е Решетников, Гундяев, Путин, Марфа, Дугин, няма значение. Резидентът не е българин, а руски послушко, тази очевадна истина е ясна дори за безродните нашенски задунайци, колкото и да се мятат на амбразурата в негова защита.

  Пазете се от доносника vesolr
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 267 Неутрално

  "Българският президент Румен Радев - държавен глава на страна-членка на ЕС и НАТО - учуди света с позицията си за Венецуела. Докато колегите му признаха Хуан Гуайдо за временен президент или поне призоваха за нови избори, Радев на практика подкрепи оставането на Николас Мадуро на власт

  Могат да се учудят само наивници или не особено умни индивиди. За всички останали е ясно, че Фърчилков е московска кукла на конци. И бесепарски придатък.

 15. 15 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  О, спомням си я тази картина. И аз съм правила съчинение по нея като ученичка в началните класове. Но не знаех, че художникът се казва Решетников.

 16. 16 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Не съм уверен, че за цял един мандат Радев ще съумее да изкаже някаква собствена не идея, ами даже и мисъл. Фуражката не прощава.

 17. 17 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Отново смиловщини. Забележете само мисленето на редовия болшевик, говори се за правилната страна и кой, къде застанал. Т.е. светът е черно бял. Или си с черните, или с белите. Подобно мислене да ви напомня нещо от не така далечното ни минало?

 18. 18 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 471 Весело

  Колко и какви генерали има в България?
  Как в царска България се е давало това звание?
  Може ли изобщо да се сравняват тези червеногъзи посерковци със славните български генерали,превърнали в страшилище нашите войски?
  А аскьовлийското селянче ще остане като като гюбре в нашата история.

 19. 19 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Русия и Турция са дали пари на Мадуро и позицията им е разбираема. На фатмака не е.

  The best way to predict the future is to invent it.
 20. 20 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Мило дневниче, то хубаво дето си заработвате залъка с каруцарски ругатни по адрес на г-н Радев, но не сте ли учили, че липсата на респект към такива лица, като президент, министър председател и т.н., представлява преди всичко 1) липса на самоуважение, която липса внушавате и на вашите читатели и 2) постоянно внушение, че в страната няма ред.

  Как да се очаква нещо добро от "демокрацията", когато се превръща в студена форма на гражданска война? В тази връзка един контролен въпрос: може ли "демократ" да съществува без да води тотална война срещу всеки и срещу всичко, просто ей така, понеже друго не му идва на ум?

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 21. 21 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5097 Неутрално

  Той не е президент обединител, не е и президент на всички Българи, президент под командата на решетников и кремъл.

 22. 22 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 244 Весело

  Твърде неправдоподобнa и дори тъпа релация, Смилов... Мадуро ви го каза съвсем точно и ясно..."Този филм вече го гледахме и изобщо държавният преврат, който сега отново опитвате - той вече веднъж се провали през 2017г. и то с цената на 170 цивилни, военни, нелегални паравоенни "революционери" и т.н..." Да не се окаже, че г-н Радев е заел правилната позиция... ;)

 23. 23 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1445 Любопитно

  Радев не подлежи на определение в рамките на нормалността.
  Ако бъде запитан къде е поздравителната му телеграма изпратена до Мадуро по повод встъпването му в длъжност като Президент, Радев няма даде смислен отговор, защото няма такава. Мадуро е извън закона и конституцията. Единствен Гуайдо е легитимен времен Президет до провеждането на президентски избори.

 24. 24 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#5] от "Voiko":

  Разкажете повече за м/ународното правило?

 25. 25 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Той не е президент обединител, не е и президент на всички Българи, президент под командата на решетников и кремъл.
  —цитат от коментар 21 на Peni Nikol


  Кой наш президент беше обединител?

 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  "... компанията на Ердоган, Путин, Си Цзинпин и други "защитници" на демокрацията."

  В лепрозориума.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Твърде сложно описание на (евентуални) мотиви за един твърде прост и елементарен човек, какъвто е Радев. Живота на този човек е преминал в казарма и политическите му възгледи са оформени в кръжоци и занятия по политическа подготовка, където е зубрил "марксизъм - ленинизъм" , при това в елементарна и опростена форма (за военни).

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 29. 29 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#18] от "tedif":

  Моля ви се, селянчето е славяновско, но и софийско да беше, все тая. Липсата на капацитет не прощава!

 30. 30 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Кой наш президент беше обединител?
  —цитат от коментар 25 на von_seeckt


  Росен Плевнелиев

  The best way to predict the future is to invent it.
 31. 31 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#21] от "Peni Nikol":

  "Той не е президент обединител, не е и президент на всички Българи, президент под командата на решетников и кремъл."

  За което получава снизходително почесване между ушите:
  https://www.24chasa.bg/novini/article/7284794

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 32. 32 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  До Радев се строяват само тези които не са българи!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 33. 33 Профил на radovel
  radovel
  Рейтинг: 418 Неутрално

  То фатмаците не могат да мислят, прекалено много изисквате от тях, само слушам казват, някои........

 34. 34 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  Чедесно съвпадение на картина и ситуация, липсва само името на Павлов за да обясни лая на тролчетата. Каквато и беля да направи палавника, кучетата ще му се радват и подкрепят.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 35. 35 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 843 Неутрално

  [quote#30:"EU defender"][/quote]

  Интересен обединител с няколко процента обществена подкрепа.

 36. 36 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Ами, "учудил света". Никой не му обръща капка внимание. От две години вече е президент и, ако не броим ходенето да гледа Виенската филхармония, да лети със самолет във Франция, Путин да го държи на терасата в Сочи и португалският домакин да го вози на трамвай - друго извън България той не е направил.
  Жалка история.

  Доброто е заразно
 37. 37 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  Кой наш президент беше обединител?
  —цитат от коментар 25 на von_seeckt


  Правилно!
  Няма ваш президент който да е бил обединител на нацията.
  Ето Първанов, а сега и Радев!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 38. 38 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 843 Неутрално

  [quote#37:"Храбър"][/quote]

  Храбрий, пак нищо не каза!

 39. 39 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Защо Радев го прави? Освен всички логични обяснения на Смилов, има и още едно: отблагодарява се на Бойко Борисов, връща му услугата. Бойко помогна на Радев да стане президент, сега Радев помага на Бойко да изглежда евродемократ.

 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Като си избираме генерали да ни управляват, ето рова са последствията. Те могат да изпълняват, не да мислят.

 41. 41 Профил на radovel
  radovel
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#18] от "tedif":

  Точно това съм казвал няколко пъти, последния истински български генерал си е получил пагоните от Цар Борис. Това важи и за генерал Владимир Стойчев. Всички след това са посерковци.

 42. 42 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#25] от "von_seeckt":

  Може би "обединител" наистина да не е най-подходящата дума и никой президент не е бил "обединител", но пък и такъв разединител не сме имали.
  Включително Първанов, който какво точно си е мислил - негова си работа, но никога не е говорил така разпасано и безотговорно.

  Доброто е заразно
 43. 43 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 614 Неутрално

  А колко народ гласува за този екземпляр - Радев?!!!Военен бил - значи се доказал, като мъж!Можел и да лети - едва ли не Батман!!А реално - геврек, нищо, нула, балон!
  Някои все още го смятат за баш президент, но искам да питам другите, които го разбраха какъв е, ама гласуваха за него - идиоти ли сте?!!!
  Не се ли научихте да разпознавате лъжата?Колко пъти ви трябва да гласувате за все едни и същи - лъжци и тъпаци?!Цар, Станишев, Бареков, Яне Янев, Сидеров, Борисов, Корнелия, Първанов, Каракачанов, Симеонов, бензинаджии разни и подобни дебили?!!!
  А, бе - не разбрахте ли, че вие сте виновни за това ни дередже!Не Радев и не Борисов, защото вие си ги избирате такива - руски подлоги, некадърници и подлеци!

 44. 44 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Твърде неправдоподобнa и дори тъпа релация, Смилов... Мадуро ви го каза съвсем точно и ясно..."Този филм вече го гледахме и изобщо държавният преврат, който сега отново опитвате - той вече веднъж се провали през 2017г. и то с цената на 170 цивилни, военни, нелегални паравоенни "революционери" и т.н..." Да не се окаже, че г-н Радев е заел правилната позиция... ;)
  —цитат от коментар 22 на dr_al_hussaini


  Не, ще се окаже, че ти си идиот!Нещо, в което не бива да се съмняваш!

 45. 45 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3594 Неутрално

  Хвърчилков даже НЕ знае защо....е подкрепил Мадуро!!!Това е страшното.....направил го е защото е зависим,контролиран и....немислещ!И защото е ПОСТАВЕН за резидент!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 46. 46 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 843 Неутрално

  До коментар [#25] от "von_seeckt":Може би "обединител" наистина да не е най-подходящата дума и никой президент не е бил "обединител", но пък и такъв разединител не сме имали.Включително Първанов, който какво точно си е мислил - негова си работа, но никога не е говорил така разпасано и безотговорно.
  —цитат от коментар 42 на АзКлавдия


  Не знам, на какво се основават изводите ти. Ако вземем рейтинга като критерий, то най голям разидинител досега беше Плевнелиев.

 47. 47 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  В момента е спорно президента ни чии интереси защитава повече ,нашите или тези на червената партия и Масква .
  —цитат от коментар 7 на edin drug


  Нима може да бъде спорно РРРР/ руският резидент Румен Радев/ чии интереси защитава?!

 48. 48 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#35] от "von_seeckt":

  Ще видим подкрепата на Радев след като си тръгне от президенството. Втори мандат за това човече няма да има, разбира се.

  The best way to predict the future is to invent it.
 49. 49 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#41] от "radovel":

  "Точно това съм казвал няколко пъти, последния истински български генерал си е получил пагоните от Цар Борис."

  Като правнук на генерали, които са получили пагоните си от Фердинанд И Борис, I couldn't agree more.

  Всичко, що е минало през Варшавския договор и е носило петолъчка на мекицата, е негодно.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 50. 50 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1636 Весело

  а деса пуетеса чего делает
  —цитат от коментар 28 на julesta


  Много добър въпрос. Предполагам, че му пише следващото изказване в компанията на Иво Христов.

 51. 51 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4812 Неутрално

  До коментар [#20] от "Полковник за европейско развитие на България":

  Фатмак, много удобно забрави какви гнусотии ръсехте по адрес на Плевнелиев.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 52. 52 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Дааа, шапкарите окончателно доказаха, че може да се живее и без грам мозък!

  Имало едно време ссср...
 53. 53 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 843 Неутрално

  До коментар [#41] от "radovel":"Точно това съм казвал няколко пъти, последния истински български генерал си е получил пагоните от Цар Борис."Като правнук на генерали, които са получили пагоните си от Фердинанд И Борис, I couldn't agree more.Всичко, що е минало през Варшавския договор и е носило петолъчка на мекицата, е негодно.
  —цитат от коментар 49 на Norman Granz


  Другарю гранц назовете ги тези прадядовци.

 54. 54 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3594 Неутрално

  От човек научен да казва само "слушам"толкоз!Няма по-страшно нещо от селяк издигнат от БКП и армията едновременно!Е това е Р.Радев!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 55. 55 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4812 Неутрално

  Защо Радев го прави? Освен всички логични обяснения на Смилов, има и още едно: отблагодарява се на Бойко Борисов, връща му услугата. Бойко помогна на Радев да стане президент, сега Радев помага на Бойко да изглежда евродемократ.
  —цитат от коментар 39 на Fiji


  Глупости. Радев непрекъснато пречи на Борисов.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 56. 56 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  До коментар [#25] от "von_seeckt":
  Обединението трява да стане под знамето на желанието за по-добър живот - а такъв се открива единствено в рамките на ЕС и НАТО. Другият вариант на "обединение" е противоестествен - да се интегрираш с по-слабо развити и несвободни държави, в името на някаква идеология, която никоя не защитава в същите държави.

 57. 57 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3249 Гневно

  ...хаха браво Смилов, яки тупалки по пРезидента. .
  —цитат от коментар 6 на меншевик


  Смилов една по една разглежда всички възможни обяснения за действията на Радев и всичките те водят само до един извод!
  Радев не работи за благото на България, а в интересите на чуждо, враждебно за нас правителство.
  Ето защо той трябва да бъде изгонен от мястото на президент, като вредител и противник на родината ни!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 58. 58 Профил на T
  T
  Рейтинг: 213 Неутрално

  ..много ми странен воят на повече от половината активисти- "десни списвачи" в тоя форум, след като същите хорица преди време застанаха зад "мъжагата Радев" и помогнаха да бъде изпран, защото видиш ли- било срамота "тая лелка да ни е президент"! Вие си го избрахте льотчика- сърбайте му попарата сега на офицера-комунист!Глупостта (наивитета) Ви ви издава постоянно!

 59. 59 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4812 Неутрално

  Инач, поздравления на Смилов за оригиналното заглавие! Великолепна игра на думи, точно в десетката!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 843 Неутрално

  [quote#60:"Храбър"][/quote]

  Дръж се възпитано!

 62. 62 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#60] от "Храбър":

  "... червено безумно кречетало такова."

  Не се занимавай с него, негвият свят не е нашият.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#63] от "Храбър":

  "Защо се пънете над сравнения между Цачева и Радев?
  Хвани единия, па удари другия! "

  Истината е, че аз - с огромно отвращение - гласувах за нея.

  Ясно беше още тогава, че тя може да е посредствена лелка, да не отбира от нищо и т.н., но тоя е АКТИВЕН ВРЕДИТЕЛ.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 65. 65 Профил на buddy
  buddy
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Колко и какви генерали има в България?Как в царска България се е давало това звание?Може ли изобщо да се сравняват тези червеногъзи посерковци със славните български генерали,превърнали в страшилище нашите войски?А аскьовлийското селянче ще остане като като гюбре в нашата история.
  —цитат от коментар 18 на tedif


  И с професорите е същата работа. И в услугите е така - "да ти дойде майстор вкъщи"... И в здравеопазването... И в магазините...

  И всичко идва от комунистическото образование и възпитание.

 66. 66 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Съмненията , че фуражката деформира главата отпаднаха!

  SHADOWS of SOFIA
 67. 67
  psihodesen
  Рейтинг: 220 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 68. 68 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  До коментар [#60] от "Храбър":
  И генерал Вазов

 69. 69 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Егати смотания президент! Толкова ли не му стига акъла да го отиграе по-елегантто (по килифаревски демек), че да не остава самотен и изолиран в ЕС. Отсега нататък ще го канят май само в Узбекистан, да стреля по архари.

 70. 70 Профил на tomyd
  tomyd
  Рейтинг: 306 Разстроено

  Все си мислех, че от Първанов по зле, не е възможно български президент да се представи, но Резидента Радев ме опроверга неприятно.

 71. 71 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2887 Весело

  С позицията си за Венецуела Румен Радев се строи на грешната страна.
  ______________
  Всъщност Радев си има доста смислена позиция! Или либералните ентусиасти искрено вярвате ,че България трябва да е ангажирана с вътрешните дела на страна в която нямаме посолство и там живеят 50 българи от които половината са в затвора за трафик на наркотици към САЩ и ЕС???

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 72. 72 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#70] от "tomyd":

  "Все си мислех, че от Първанов по зле, не е възможно български президент да се представи, но Резидента Радев ме опроверга неприятно."

  Много пъти съм коментирал Първанов и все в негативна светлина, като руски лобист и откровен еничарин, но по отношение на образование, обща култура, политически знания и дипломатичност е много класи над тоя кютук.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Хубавото е, че има и други мнения:

  "Позицията на президента Румен Радев за Венецуела май има ефекта на ядрен взрив в политическо блато. От дълбините на българската медийна мизерия изпълзяха всякакви митологични създания и екземпляри, за да напомнят за своето съществуване и да пуснат политически мехури, пълни със зловоние и мелодраматична любов към правителството. Времената са странни и подли и вероятно трябва да разглеждаме това като естествено проявление на апокалиптичния пейзаж, в който са се превърнали обществените дебати у нас.

  Въпреки това е забавно да проследим част от медийните реакции като за целите на този текст ще се интересуваме единствено от анализаторските мозъчни експлозии и ще заобиколим партийните мнения, които могат да бъдат обект на отделно психиатрично изследване. Ако правим класация, то първенецът в нея е абсолютно безспорен. Това е Веселин Желев, който буквално ден след като стана ясно, че между правителството и президента има напрежение, изгря на медийни небосклон със статия в "КлубЗет", озаглавена лозунгарски: "Свалете Радев". Същият текст със скоростта на светлината беше пуснат в ПИК с още по-патосното заглавие: "Свалете Радев. Импийчмънт сега" и го отбелязваме, защото такова кръвосмешение между умните и красивите и тяхната конкуренция наблюдаваме толкова рядко, че е грехота да не го споменем. Яркото политическо единодушие се крепи върху тезата на Желев, че Радев е провокатор, който "тества прага на търпение на управляващите, на обществото и на международните партньори на страната ни". След това в стил, който смесва параконституционния анализ и откровеното хейтърство, се допълва, че държавният глава отдалечава България от ЕС и водещите партньорски страни в НАТО. Желев с убедеността на талибан казва, че Радев е "прокремълски провокатор", който изземва правомощия на правителството и заради това трябва моментално да бъде импийчнат. Той (президентът) се солидаризирал с "антиевропейската опозиция в парламента" и престъпил червената линия за една достойна европейска демокрация. Пропускам някои от твърденията, но мисля, че съвестно и коректно съм предал позицията на автора.

  Текстът може да бъде анализиран предълго, но смущаващото в него е фанатичното убеждение на "журналиста", че президентската институция може и трябва да бъде единствено изпълнител на външнополитическата линия на правителството. Това е не само подло твърдение, то е антиконституционно. Защото Радев няма правомощията да обърне политическия курс на кабинета, но никъде не е казано, че трябва да бъде безпристрастен политически воайор, който да си наляга парцалите и да не взима отношение по болезнените международни въпроси. ГЕРБ обаче твърдо дълго съществуваха в политическа аномалия, която им беше дала под аренда всички власти в държавата и сега просто не могат да се примирят с различното мнение. А Радев не прави нищо повече от това да бъде именно президент на България, който настоява и изисква страната да се съобразява със собствените си интереси, а да не поляга като държанка пред геополитическото статукво. Това е римейк на стара ситуация. Всички, които не са се събудили за политиката вчера, си спомнят, че точно същата беше ситуацията пред България и през 2003 година, преди инвазията в Ирак. Тогава проповедниците на голямото единодушие също настояваха страната ни да приеме окупацията на арабската страна и то на базата на доказателства, които по-късно се оказаха абсолютен фалшификат. Тогавашния президент Георги Първанов (в пика на своята кариера и политически смисъл) обяви, че войната, която предстои, не е неговата война и днес позицията му изглежда като взрив на здравомислие и отчитане на националните интереси. Медийната мътилка обаче не търпеше това - пералнята на мозъци беше включена на бързи обороти и средностатистическият българин бе атакуван с твърдения, че страната ни е задължена да се включи в батальоните на демокрацията, да бъде в челните редици на "Нова Европа", защото ще извлече икономически и политически дивиденти. Днес можем да четем тези лъжи като тъжна ирония, а и не е необходимо да виждаме в бъдещето, за да знаем, че само след няколко години, когато пушилката стихне, блатото улегне и истината изплува на бял свят, за да кажем, че две трети от днешните твърдения за Венецуела ще се окажат тотална и хибридна лъжа. Разликата е, че през 2003 година Франция и Германия имаха истински лидери, които знаеха как да се противопоставят, а днес двете страни са овладяни от угоднически върхушки, които отказват да видят истинската ситуация. Но и днес България има истински президент, а това се оказва проблем, защото нарушава утопичния пейзаж на съгласието, насочено пряко срещу всеки български гражданин.

  Георги Коритаров пък, в своето медийно турне тези дни, обяви, че всеки "има правото да бъде недалновиден" в коментар на позицията на Румен Радев. Когато в такъв горещ дебат вкарваме подобен термин, тогава определено трябва да се запитаме какво означава далновидност? През 2012 година тогавашният външен министър Николай Младенов също реши, че е далновидно да свикаме среща на сирийската опозиция в България. Това е събитие, за което днес виновно се мълчи, но тогава ни се рекламираше с идеята, че България се превръща в геополитически фактор, който ще има думата в бъдещото устройство на Сирия. Само че тази "далновидност" гръмна като граната в лицата ни, защото страната ни не постигна абсолютно нищо със своите действия. Оказа се, че Асад има достатъчно подкрепа, за да се задържи на власт, а 7 години по-късно въпросът за неговото оттегляне вече дори не се поставя даже и дежурно. Прибързаните действия на България обаче, увлечени от такава богоподобна далновидност, още дълго ще стоят като петно в пресилената ни дипломатическа активност и показват на практика какво се случва, когато действаме с мисълта, че точно този път не може да не сме уловили вълната и ще се наредим в редичката на победителите, които се борят за парче от тортата.

  Чудех се дали трябва в такъв текст да поставяме и мнението на Огнян Минчев, но реших, че няма да го подминаваме с лека ръка. В неговия свят президентът защитавал интересите на Русия и заради това бил вреден. Когато защитата на реален български интерес (нека да се въздържаме от прибързани действия) ти се струва като действие в защита на Русия, значи трябва да се прегледаш. Защото това означава, че и позицията на ООН е прорурска. Защото това означава, че и действията на страните от ЕС, които не подкрепят самоназначилия се венецуелски президент, също са проруски. Козът "Русия" може да има ефектна страна и да изглежда бляскав и непоклатим, но злоупотребата с него си е откровено геополитическо комарджийство. И по същество какво общо може да има с демокрацията защитата на човек, за когото никой не е гласувал и за когото никой не знае каква е реалната му подкрепа в собствената му страна. Демокрацията е ценност, но само когато нейните принципи се спазват стриктно, а не когато се превръща в геополитически продукт за натикване в гърлата на несъгласни държави. А и е странно как така хора, които вероятно още имат проблем да намерят Венецуела на картата, изведнъж така се загрижиха за нейния народ. Ако ще сме принципни поддръжници на демокрацията, нека да искаме и и настояваме монархията в Саудитска Арабия да понесе отговорност за зверското разчленяване на журналист-дисидент. Много избирателна е загрижеността за състоянието в света и това винаги е знак за опасност и морално двуличие.

  Нека да подминаваме и "любимия" ми сайт "Фактор“, който повтаря всичко казано дотук, но със свои собствени думи. Радев не подкрепил Мадуро, той подкрепил Путин в подкрепата му за Мадуро. Ехааа, такъв геополитически коан даже и прегладнял дзен-будист не може да сътвори. Тези хора дори не могат да си представят поне за миг, поне за една минута, че България може да има собствено мнение, че страната ни може да има гръбнак, да формулира собствена позиция, която поне малко да демонстрира наличието на суверинитет.

  Илиян Василев пък се раздал откъм поетично мислене. Той настоява неговата аудитория да си представи Радев като Мадуро - хората бесни, а президентът им раздава оръжие и громи империалистите. Опасявам се, че в реалността, която всички останали обитаваме, ситуацията е съвършено различна. Президентът е глас на здравия разум, който настоява политиката да се прави по правила, а не по стихиен слугинаж, но това е твърде сложна конструкция, за да може да бъде осмислена от трубадурите на единодушието. Защото това е проблемът на днешните ни "евроатлантически" анализатори - те носят в сърцето си конгресите на ГЕРБ, където няма различни мнения, където дискусията е табуизирана и където всяко различно мнение се тълкува като форма на организирана престъпност. Но България днес е в друга ситуация. Тъпите аналогии с 4 февруари просто не работят.

  Венецуела има свещеното право сама да избира своя президент и сама да решава съдбата на своя петрол и ресурси. Да прикриваме тази цинична борба с пазари с трафаретните клишета за демокрация и свободен избор е част от разпадащия се стар свят, който се гърчи и отказва да разбере, че климатът вече е друг. Но днес има повод за оптимизъм. През 2003 година абсолютно същите хора звучаха като проповедници на върховния морал.

  Днес вече си личи, че са карикатури."
  Александър Симов

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Смилов Смилов, що разбираш и ти от политика?
  Ама нали ви научиха, че майданите са добро нещо.
  Само да не ти е в къщата...

 77. 77 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  Мувчо е абсолютно неадекватен политик. Очевадно и няма интелектуален потенциал за длъжността. Да си президент, не като да караш изтребител. Ако второто е по-висш шофьорлък, то за първото се иска и много ум и много опит, каквито резидента на Решетников определено не притежава.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 78. 78 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  [quote#55:"Alarmstufe: Rot"][/quote]

  Как Радев пречи на Борисов? Според мен му помага. Окичи се с официалното звание руски резидент и така обвързаността на Бойко с Кремъл избледня.

 79. 79 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 418 Гневно

  Радев е легитимно избран и като такъв има право на своята позиция, а каква е оценката ще поставят избирателите след няколко години, а не Смилов в поредния си "анализ".
  Иначе Мадуро трябва да си ходи, но по мирен път.

 80. 80 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Отново смиловщини. Забележете само мисленето на редовия болшевик, говори се за правилната страна и кой, къде застанал. Т.е. светът е черно бял. Или си с черните, или с белите. Подобно мислене да ви напомня нещо от не така далечното ни минало?
  —цитат от коментар 17 на von_seeckt  Хахахааа, ОПЯТЬ ДВОЙКА !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 81. 81 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Смилов Смилов, що разбираш и ти от политика?Ама нали ви научиха, че майданите са добро нещо.Само да не ти е в къщата...
  —цитат от коментар 76 на НеКой


  Не бой се нема да има майданче! Ше си го отглеждаме да ни показва как не трябва да се прави политика.

  SHADOWS of SOFIA
 82. 82 Профил на пилот падналВградината
  пилот падналВградината
  Рейтинг: 213 Весело

  Главният проблем - ЕДИН от главните проблеми, защото те са няколко, - един от многото главни проблеми, свързани с ръководенето на хора, е този, кого да натовариш да върши тази работа; или по-точно, кой ще успее да накара хората да му позволят да върши това с тях.
  Да обобщим: добре известен е фактът, че онези хора, които ЖЕЛАЯТ да управляват хората, са по правило тъкмо тези, които най-малко са способни да вършат това. Да обобщим обобщението: всеки, който е способен да направи така, че да бъде избран за президент, в никакъв случай не бива да му се позволява да изпълнява тази длъжност. Да обобщим обобщението на обобщението: хората са един голям проблем.

  Буквално всичко в тоя живот до една или друга степен бе странно. Просто бе странно по малко по-различен начин, отколкото беше свикнал, което беше странно.
 83. 83 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  комунистът най се стряска от избори.

  току виж отишли привилегиите (де се чуло и видяло комунист без привилегии).

  след време в учебниците по история ще се учи за руската агентура в уж-Република България!

 84. 84 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  а деса пуетеса чего делает
  —цитат от коментар 28 на julesta  Купува си рокли с които се опитва да пунктира Мелания и се вози в мерцедесите на НСО за наша сметка ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 85. 85 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  С позицията си за Венецуела Румен Радев се строи на грешната страна.______________Всъщност Радев си има доста смислена позиция! Или либералните ентусиасти искрено вярвате ,че България трябва да е ангажирана с вътрешните дела на страна в която нямаме посолство и там живеят 50 българи от които половината са в затвора за трафик на наркотици към САЩ и ЕС???
  —цитат от коментар 71 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Човекът ти го е обяснил много добре в статията. Отговорил е точно на твоето дълбокомислено тъпоумие, ама червено може ли да чете?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 86. 86 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Браво на Смилов, добро попадение с картината, автора на картината и шофьора на самальот

 87. 87 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#5] от "Voiko":

  Ти, другарю, нямаш понятие какво е международно право, така че не се изсипвай на площада с торбата си глупости. По международно право и да признаеш Мадуро и да признаеш Гуайдо, си е ок. Но е малоумно една държава да има две позиции по един и същи въпрос. Не е сефте куманезите да заемат малоумни позиции.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 88. 88 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  ....след време в учебниците по история ще се учи за руската агентура в уж-Република България!
  —цитат от коментар 83 на хм


  Не след време!
  Сега трябва да се чете колко неволи и злини ни е коствало това прекалено добронамерено отношение към тази подла и вредна Русия.
  Сега!
  Та да знаят нашите деца и внуци да се пазят от змиите в тази ужбратска страна!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 89. 89 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Крайно време е нашата държава да се заеме с Дойче веле на български език. Абсурд е излъчването на български. Време е българската секция да са закрие. Как така от страна-член на ЕС и НАТО като Германия ще се излъчват атаки и всякакви претенции към българското държавно ръководство.
  Ясно е, че елементарния Борисов нищо няма да направи по въпроса. Но може би Радев трябва да постави този въпрос на държавното ръководство на Германия. Дано съвсем скоро на това се сложи край. Не сме им слуги, та да си разиграват коня както искат.

 90. 90 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  До коментар [#58] от "T":


  " ... сърбайте му сега попарата на офицера-комунист ... "


  Какво ли щеше да бъде, ако мнозинството от българите бяха решили да не сърбаме попарата на офицера-комунист, а на стругарката-партиен секретар-комунист ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 91. 91 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Хубавото е, че има и други мнения:"Позицията на президента Румен Радев за Венецуела май има ефекта на ядрен взрив в политическо блато. От дълбините на българската медийна мизерия изпълзяха всякакви митологични създания и екземпляри, за да напомнят за своето съществуване и да пуснат политически мехури, пълни със зловоние и мелодраматична любов към правителството. Времената са странни и подли и вероятно трябва да разглеждаме това като естествено проявление на апокалиптичния пейзаж, в който са се превърнали обществените дебати у нас.Въпреки това е забавно да проследим част от медийните реакции като за целите на този текст ще се интересуваме единствено от анализаторските мозъчни експлозии и ще заобиколим партийните мнения, които могат да бъдат обект на отделно психиатрично изследване. Ако правим класация, то първенецът в нея е абсолютно безспорен. Това е Веселин Желев, който буквално ден след като стана ясно, че между правителството и президента има напрежение, изгря на медийни небосклон със статия в "КлубЗет", озаглавена лозунгарски: "Свалете Радев". Същият текст със скоростта на светлината беше пуснат в ПИК с още по-патосното заглавие: "Свалете Радев. Импийчмънт сега" и го отбелязваме, защото такова кръвосмешение между умните и красивите и тяхната конкуренция наблюдаваме толкова рядко, че е грехота да не го споменем. Яркото политическо единодушие се крепи върху тезата на Желев, че Радев е провокатор, който "тества прага на търпение на управляващите, на обществото и на международните партньори на страната ни". След това в стил, който смесва параконституционния анализ и откровеното хейтърство, се допълва, че държавният глава отдалечава България от ЕС и водещите партньорски страни в НАТО. Желев с убедеността на талибан казва, че Радев е "прокремълски провокатор", който изземва правомощия на правителството и заради това трябва моментално да бъде импийчнат. Той (президентът) се солидаризирал с "антиевропейската опозиция в парламента" и престъпил червената линия за една достойна европейска демокрация. Пропускам някои от твърденията, но мисля, че съвестно и коректно съм предал позицията на автора.Текстът може да бъде анализиран предълго, но смущаващото в него е фанатичното убеждение на "журналиста", че президентската институция може и трябва да бъде единствено изпълнител на външнополитическата линия на правителството. Това е не само подло твърдение, то е антиконституционно. Защото Радев няма правомощията да обърне политическия курс на кабинета, но никъде не е казано, че трябва да бъде безпристрастен политически воайор, който да си наляга парцалите и да не взима отношение по болезнените международни въпроси. ГЕРБ обаче твърдо дълго съществуваха в политическа аномалия, която им беше дала под аренда всички власти в държавата и сега просто не могат да се примирят с различното мнение. А Радев не прави нищо повече от това да бъде именно президент на България, който настоява и изисква страната да се съобразява със собствените си интереси, а да не поляга като държанка пред геополитическото статукво. Това е римейк на стара ситуация. Всички, които не са се събудили за политиката вчера, си спомнят, че точно същата беше ситуацията пред България и през 2003 година, преди инвазията в Ирак. Тогава проповедниците на голямото единодушие също настояваха страната ни да приеме окупацията на арабската страна и то на базата на доказателства, които по-късно се оказаха абсолютен фалшификат. Тогавашния президент Георги Първанов (в пика на своята кариера и политически смисъл) обяви, че войната, която предстои, не е неговата война и днес позицията му изглежда като взрив на здравомислие и отчитане на националните интереси. Медийната мътилка обаче не търпеше това - пералнята на мозъци беше включена на бързи обороти и средностатистическият българин бе атакуван с твърдения, че страната ни е задължена да се включи в батальоните на демокрацията, да бъде в челните редици на "Нова Европа", защото ще извлече икономически и политически дивиденти. Днес можем да четем тези лъжи като тъжна ирония, а и не е необходимо да виждаме в бъдещето, за да знаем, че само след няколко години, когато пушилката стихне, блатото улегне и истината изплува на бял свят, за да кажем, че две трети от днешните твърдения за Венецуела ще се окажат тотална и хибридна лъжа. Разликата е, че през 2003 година Франция и Германия имаха истински лидери, които знаеха как да се противопоставят, а днес двете страни са овладяни от угоднически върхушки, които отказват да видят истинската ситуация. Но и днес България има истински президент, а това се оказва проблем, защото нарушава утопичния пейзаж на съгласието, насочено пряко срещу всеки български гражданин.Георги Коритаров пък, в своето медийно турне тези дни, обяви, че всеки "има правото да бъде недалновиден" в коментар на позицията на Румен Радев. Когато в такъв горещ дебат вкарваме подобен термин, тогава определено трябва да се запитаме какво означава далновидност? През 2012 година тогавашният външен министър Николай Младенов също реши, че е далновидно да свикаме среща на сирийската опозиция в България. Това е събитие, за което днес виновно се мълчи, но тогава ни се рекламираше с идеята, че България се превръща в геополитически фактор, който ще има думата в бъдещото устройство на Сирия. Само че тази "далновидност" гръмна като граната в лицата ни, защото страната ни не постигна абсолютно нищо със своите действия. Оказа се, че Асад има достатъчно подкрепа, за да се задържи на власт, а 7 години по-късно въпросът за неговото оттегляне вече дори не се поставя даже и дежурно. Прибързаните действия на България обаче, увлечени от такава богоподобна далновидност, още дълго ще стоят като петно в пресилената ни дипломатическа активност и показват на практика какво се случва, когато действаме с мисълта, че точно този път не може да не сме уловили вълната и ще се наредим в редичката на победителите, които се борят за парче от тортата.Чудех се дали трябва в такъв текст да поставяме и мнението на Огнян Минчев, но реших, че няма да го подминаваме с лека ръка. В неговия свят президентът защитавал интересите на Русия и заради това бил вреден. Когато защитата на реален български интерес (нека да се въздържаме от прибързани действия) ти се струва като действие в защита на Русия, значи трябва да се прегледаш. Защото това означава, че и позицията на ООН е прорурска. Защото това означава, че и действията на страните от ЕС, които не подкрепят самоназначилия се венецуелски президент, също са проруски. Козът "Русия" може да има ефектна страна и да изглежда бляскав и непоклатим, но злоупотребата с него си е откровено геополитическо комарджийство. И по същество какво общо може да има с демокрацията защитата на човек, за когото никой не е гласувал и за когото никой не знае каква е реалната му подкрепа в собствената му страна. Демокрацията е ценност, но само когато нейните принципи се спазват стриктно, а не когато се превръща в геополитически продукт за натикване в гърлата на несъгласни държави. А и е странно как така хора, които вероятно още имат проблем да намерят Венецуела на картата, изведнъж така се загрижиха за нейния народ. Ако ще сме принципни поддръжници на демокрацията, нека да искаме и и настояваме монархията в Саудитска Арабия да понесе отговорност за зверското разчленяване на журналист-дисидент. Много избирателна е загрижеността за състоянието в света и това винаги е знак за опасност и морално двуличие.Нека да подминаваме и "любимия" ми сайт "Фактор“, който повтаря всичко казано дотук, но със свои собствени думи. Радев не подкрепил Мадуро, той подкрепил Путин в подкрепата му за Мадуро. Ехааа, такъв геополитически коан даже и прегладнял дзен-будист не може да сътвори. Тези хора дори не могат да си представят поне за миг, поне за една минута, че България може да има собствено мнение, че страната ни може да има гръбнак, да формулира собствена позиция, която поне малко да демонстрира наличието на суверинитет.Илиян Василев пък се раздал откъм поетично мислене. Той настоява неговата аудитория да си представи Радев като Мадуро - хората бесни, а президентът им раздава оръжие и громи империалистите. Опасявам се, че в реалността, която всички останали обитаваме, ситуацията е съвършено различна. Президентът е глас на здравия разум, който настоява политиката да се прави по правила, а не по стихиен слугинаж, но това е твърде сложна конструкция, за да може да бъде осмислена от трубадурите на единодушието. Защото това е проблемът на днешните ни "евроатлантически" анализатори - те носят в сърцето си конгресите на ГЕРБ, където няма различни мнения, където дискусията е табуизирана и където всяко различно мнение се тълкува като форма на организирана престъпност. Но България днес е в друга ситуация. Тъпите аналогии с 4 февруари просто не работят.Венецуела има свещеното право сама да избира своя президент и сама да решава съдбата на своя петрол и ресурси. Да прикриваме тази цинична борба с пазари с трафаретните клишета за демокрация и свободен избор е част от разпадащия се стар свят, който се гърчи и отказва да разбере, че климатът вече е друг. Но днес има повод за оптимизъм. През 2003 година абсолютно същите хора звучаха като проповедници на върховния морал.Днес вече си личи, че са карикатури."Александър Симов
  —цитат от коментар 74 на birnic


  Ако Радев не вижда причина да изказва мнение по въпроса и се страхува то да не го прави. Нито му го искал някой, нито е фактор самият Радев.
  А да се снижиш по гореща външнополитическа тема е урок научен от Бае Тодар Живков.
  Като го е страх да беше останал при жена си

 92. 92 Профил на alienvv
  alienvv
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#22] от "dr_al_hussaini":

  точно така ще се окаже, просто за пореден път правителството заема грешната страна и води към трета национална катастрофа...наистина сме го гледали филма, но не сме научили нищо...поздравления за Радев и срам за късогледите...

 93. 93 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Крайно време е нашата държава да се заеме с Дойче веле на български език. Абсурд е излъчването на български. Време е българската секция да са закрие. Как така от страна-член на ЕС и НАТО като Германия ще се излъчват атаки и всякакви претенции към българското държавно ръководство.Ясно е, че елементарния Борисов нищо няма да направи по въпроса. Но може би Радев трябва да постави този въпрос на държавното ръководство на Германия. Дано съвсем скоро на това се сложи край. Не сме им слуги, та да си разиграват коня както искат.
  —цитат от коментар 89 на krf54523578


  Направо да остане само БспТВ?

 94. 94 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  До коментар [#64] от "Norman Granz":


  " Истината е, че аз-с огромно отврвщение-гласувах за нея . "


  ??????
  Не мога да повярвам !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 95. 95 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#89] от "krf54523578":

  "Крайно време е нашата държава да се заеме с Дойче веле на български език. Абсурд е излъчването на български. Време е българската секция да са закрие."

  Я тия милиционерщини ги пробутвай някъде другаде.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 96. 96 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  "Има самообявило се ново управление (Гуайдо) и международната общност е длъжна да реагира, като признае или не признае новия актьор."

  Как тъй международната общност е длъжна да признае самообявило се правителство??!!! Тия преядоха с атлантически ценности и не само пощуряха ами и откачиха! Едно време най-правата линия беше партийната линия. Сега е атлантическата. Стига с тези прави линии!

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#94] от "niksan1":

  "??????
  Не мога да повярвам !"

  На първия кръг гласувах, за Трайчо, Трайков, но на втория трябваше да се спре идването на власт на този ... хм-хм.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 99. 99 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 983 Неутрално

  "Има самообявило се ново управление (Гуайдо) и международната общност е длъжна да реагира, като признае или не признае новия актьор."Как тъй международната общност е длъжна да признае самообявило се правителство??!!! Тия преядоха с атлантически ценности и не само пощуряха ами и откачиха! Едно време най-правата линия беше партийната линия. Сега е атлантическата. Стига с тези прави линии!
  —цитат от коментар 96 на Judjuk


  Абе не е права линията въобще. Мадуро е избран законно, но наруши закона като забрани законно избрания парламент и направи паралелен. Да не говорим за икономиката която постигна........ огромен ръст, но само в инфлацията

 100. 100 Профил на alienvv
  alienvv
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#89] от "krf54523578":

  е как да не сме им слуги, недейте така...толкова напън за слугинаж не е познато и през ония 45 години...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK