Каракачанов и "окончателното решение" на циганския въпрос

Протест срещу предизвикване на етническа омраза

© Велко Ангелов

Протест срещу предизвикване на етническа омразаПращат танковете и от циганския въпрос няма да остане камък върху камък. Докъде падна "българщината" ни, просто е срамно. Толкова ли е голяма мизерията ни, че дърпаме като гладни кучета кокала от устата на другия? Коментар на проф. Ивайло Дичев за "Дойче веле".


Спомняте си, че конференцията във Ванзее, където се взима решението за окончателно решаване на еврейския въпрос, се случва през 1942, когато войната е на път да се обърне. Нацистите насочват геноцидните страсти на нацията към въображаемия враг, за да отклонят вниманието от наближаващото поражение и да замесят всички в едно чудовищно престъпление.


Разбира се "концепцията" на Каракачанов няма нищо общо със съдържанието на онзи нацистки документ, асоциацията идва главно по линия на формата. Първо, ВМРО разгаря расистките страсти на българската нация в момент, когато обединени лъжепатриоти са се хванали за гушите и не се знае как ще се представят на идващите избори. Министърът вече разигра сцена с багери, които наказват колективно ромската общност заради престъпление на двама души, но ефектът навярно не е бил достатъчен. Затова на помощ идва административно-управленската сериозност.
И тук е другата прилика с Ванзее – желанието един сложен и дълго игнориран проблем да се реши изведнъж и окончателно. При това не от екип със специалисти в сферата на социалните политики, урбанизма, образованието и т.н., а именно от силовия министър на отбраната. Човек би могъл да си каже: пращат танковете и от циганския въпрос няма да остане камък върху камък Какви мерки предлага вицепремиерът на европейска България?


Как да ги приобщим?


Ще почна от най-позитивното: "Приобщаване на почтени и образовани лица от циганската (ромската) общност към дейността по опазване на обществения ред." Съгласен съм напълно, интеграция ще има, само ако маргинализираните групи намерят мястото си в българските институции, в полицията, армията, партиите, образованието и т.н. Така те ще започнат да ги припознават като свои. Ако виждат по телевизията журналисти от своята етническа група например, ще се чувстват повече българи. Е да, ама последователите на г-н Каракачанов едва ли ще приемат някаква политика на позитивна дискриминация, каквато се практикува в целия демократичен свят; пак ще заговорят за привилегии и ще си останем в институциите само "етнически наши хора".


Отдавна сме се съгласили, че е нужно "постепенно премахване на гетата и намаляване на концентрацията на живеещите в тях чрез недопускане на незаконни строежи". Тук най-харесвам думата "постепенно", която именно противоречи на горното подозрение за "окончателно решение". Бих повярвал в добронамереността на г-н Каракачанов, ако беше си направил самокритика за последното кампанийно бутане на колиби. И изобщо – ако имаше отказ от маниера да се реагира със законови мерки на отделни криминални инциденти. "Постепенно" значи в някои случаи бутане, в други - узаконяване, в трети - строеж на социални жилища, в четвърти - благоустрояване на махалата и вкарване там на полицейски пункт. За това трябва бюджет, но и воля, и съгласие от българската част на нацията - каквито в момента за жалост не виждам. Значи предварително трябва дебат, просвещение, уталагане на страстите.


Идеята за това на ромите да се дава земя, за да се махнат от съответното населено място, не е добра, защото земеделието е сериозна професия, която не всеки може/иска да практикува. А и маргинализирани групи обикновено нямат какво да инвестират в обработването на тази земя. Ще има ли например програма за земеделски заеми на роми, гарантирани от държавата? Или тъкмо ВМРО ще писне, дето не даваме на "нашите"? Без всякакво съмнение нужна ни е програма за заетост на маргиналните групи, а проблемът с ромите е първо - че нямат образоване, но и второ, още по-важно - че са силно дискриминирани. Тъкмо за това последното кой знае защо в "Концепцията" няма и дума.


Въвеждането на "трудово-образователна повинност" е едно сталинистко мечтание, което за пореден сезон не слиза от медийния ни сериал. Какво толкова славно виждат в Трудови войски, с които нашата страна е наказана след Ньой, аз не разбирам, но да не усложняваме. Те вървят в пакет с друга момчешка идея на министъра, а именно да въведе наборна служба. Така се връщаме във времето на соца: българите в армията, циганите – в трудови войски. Трябва ли да коментираме подобни антиконституционни идеи за създаване на две категории граждани? Ако искаме ромите да учат занаят – чудесно, нека направим интернати с държавно финансиране, където те - по желание! - да се учат на професия и трудова дисциплина. Но тази работа следва да организира не военното, а образователното министерство.


Апокалиптични представи


Талантът на популиста традиционно включва умението да се внушават апокалиптични усещания, както е било през 1942 година. Ваят се образи на врагове. В случая такива са неправителствените организации, които трябвало да бъдат наказани да имат офиси в съответните гета. (Впрочем имаме ли правна дефиниция какво е гето у нас? Ще ми помогне ли някой юрист?) Начело на злодеите е, разбира се, г-н Сорос, който тази година ще навърши 89 години, да е жив и здрав още дълго да служи за боксова круша. Добре, да си представим, че се закрият всички неправителствени организации, които работят с роми, да си представим, че държавата ни реши да компенсира чуждестранното финансиране, което те получават. Кой тогава ще работи например по "ограничаване на традиции, които противоречат на правовия ред и съвременните морални ценности (напр. купуване на булки, фактическо съжителство между деца, саморазправа и др.)"? Кой ще обучава изостаналите общности на семейно планиране?


Наместо да изисква от държавата да открие програми за финансиране на организации, които ще вършат подобна работа, г-н Каракачанов внушава, че ще се действа силово - та даже, че ще се мобилизират доброволни милиции, каквито вече на няколко пъти виждаме - къде на мотори, къде пеш. Представете си го само в сферата на забременяването и абортите, карикатуристите вече се развихриха! Най-скандални безспорно са мерките по ограничаване на ромската раждаемост, които в литературата са познати като "евгеника". Тази демографска чувствителност е най-тревожното при лъжепатриотите; чудят се как да направят така, че нашите да раждат, а чуждите - не. А кои са наши и чужди явно ще решава министерството на отбраната. Предният скандал пък беше около инвалидите-мошеници, които подкупвали ТЕЛК-овете.


Каква е целта на подобни акции ли? Целта е да се насъскат избирателите срещу едни маргинализирани от обществото хора, които няма да създадат проблеми на политиците, но ще им осигурят лесна победа. Не големите бизнесмени, не незаконните палати или офшорните грабежи – врагът е самотната майка, която ограбва държавата като взима 90 лв. за две деца при доход под 400 лв. на месец! Родила нарочно, за да се облагодетелства. Вижте докъде падна "българщината" ни, просто да те хване срам. Толкова ли ни е голяма мизерията, че дърпаме като гладни кучета кокала от устата на другия? Как се гледат две деца с 90 лева? Да, има и богаташи от гетото, живеят в замъци, а получават социални помощи. Но контролът тук предполага стягане на социалните служби, а не разгаряне на расистки страсти. Ами да ги стегнат, нали управляват, какво тук има да се прави "концепция"? Май по-лесно е да се ругае декадата на ромското включване, отколкото да се управлява.


Ако имаше грижа, насочена към тези хора


Не знам дали си заслужава по-нататък да обсъждаме изложените идеи, които звучат повече като разговор на маса след 10. Разбира се, че следва държавата да развие някаква трайна стратегия по отношение на проблемните групи, но не изведнъж и предизборно, нито силово и агресивно. Много от казаното можеше да звучи напълно приемливо, ако беше пронизано от грижа за едни наши съграждани, тънещи в бедност. Например отнемането на социални помощи в случаи на нарушения можеше да бъде придружено от предложение за сериозна подкрепа на онези, които работят и учат. Образоването на младите момичета за семейно планиране можеше да е елемент от грижата за тяхното цялостно равноправно развитие. Интеграцията предполага не само пръчка, но и морков, а в този текст аз морков не виждам. Да се интегрираш, значи да заобичаш една нация, а това само със страх и наказания не става – насилието ражда цинизъм, отчуждение, контра насилие.


Г-н Каракачанов явно се обръща към собствената база, макар и с някои реверанси към останалите, откъдето идва и чудноватото определение, обърнато към двете аудитории: "цигани (роми)". Когато прегледате коментарите под постинга му във Фейсбук, ще разберете, че целта на концепцията е постигната. Един пример: "Циганите, които не са се социализирали до сега да се екстрадират за Индия!" (Оригиналният правопис е запазен).

Ключови думи към статията:

Коментари (137)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Професоре, Каракачанов нещо предлага. Добро, лошо, но предлага. Опитва се да даде решение. А ти какво предлагаш ? Само шопско критикарство в стил "Не знам как е, но така не е".

 2. 2 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 497 Весело

  Дичофф, тая опорка, че който не е либераст е фашист, расист и нацист се изтърка вече. 'Оди да ти сменят чипа или плочата, ако си на аналогов носител.

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 3. 3 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1047 Любопитно

  Много дълга статия.
  Някой да резюмира до 10 реда.

  В Русия съм! В Русия съм!
 4. 4 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Едно предложение към г-н Каракачанов - всеки, който бъде заловен да извършва второ престъпление (независимо от какъв характер) - да бъде кастриран. Всички знаем, че близо 90% от престъпленията се извършват от рецидивисти. Това им е същността, мисленето и живота. Една подобна мярка ще спаси хиляди хора от зверска смърт.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 5. 5 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 415 Разстроено

  Бедна ми майко Българийо...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3317 Неутрално

  След 30 години дива либерастия и корупция в която циганите които крадат повече могат да се откупват НАП,съдебната система и МВР и са практически недосегаеми не само у нас а и в половин ЕС ... нещата са необратими!
  Евроатлантическите интервенти се интересуват от тях колкото да си плащат сметки и да пазаруват от евробакалии със социални помощи! Така ,че бачкайте повече да има за ромските кланове в които е нормалко всеки ром с нелегален бизнес семейството му да получава по няколко хиляди от социалната система за самотни майки с много деца , ТЕЛК, интеграция и т.н.!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6901 Любопитно

  Каракачанов ли ви излезе крив за циганския въпрос или всичките НПО-та, които 30 години захлебват яко от него ?????

  karabastun1@abv.bg
 8. 8 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  Нацитата се възпалиха.
  Кремълските проксита също.
  Случайност?
  Не мислА!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 9. 9 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Да се интегрираш значи да заобичаш една нация
  ----------------

  Пълни глупости.. Да се интегрираш значи да спазваш законите и да уважаваш традициите и културата на една... нация(???). Пък ако някой има затруднения да ЗАОБИчА Българската нация(???), нека да се маха и да си намери друга нация(???) за заобичване. Апропо, моля някой да обясни на тоя че такова нещо като интегриране в НАЦИЯ няма, има интегриране в общество. Дичев, неграмотен си, а това те прави смешен.

 10. 10 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1646 Гневно

  Подивявам от тая тема, честно! И винаги по нея говорят точно тия, които най-малко имат право! Къде ви е интервюто с хората от "Амалипе", къде ви е интервюто с футболния треньор във Факултето, къде са ви репортажите от гетото, кога сте чули самите цигани какво мислят, кога ще ги питате?!?
  Какво знае Дичев за циганите, та тръгнал да се обяснява и да маха пръст на Каракачанов? Как нямате капка човещина да си помислите, че тия горки момиченца на по деветнайсет години с по три чаавета, закачени по полата, не са може би мечтали така да живеят, нито пък искат Дичев да се хвърли да ги защитава колко са прекрасни в това си положение!?
  Не става само с тояга, нито само с морков, но пък с ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ хептен не става.

  Доброто е заразно
 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4691 Неутрално

  "Хелзинци" се задействаха!

  "...врагът е самотната майка, която ограбва държавата, като взима 90 лв. за две деца при доход под 400 лв. на месец! Родила нарочно, за да се облагодетелства."!?

  С две деца?! Ти от Луната ли падаш? Не ми се пише как с 5-6 деца на месец си докарваш едни 900 лв., поне...

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 12. 12 Профил на Goldmantelziesel
  Goldmantelziesel
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Едно предложение към г-н Каракачанов - всеки, който бъде заловен да извършва второ престъпление (независимо от какъв характер) - да бъде кастриран. Всички знаем, че близо 90% от престъпленията се извършват от рецидивисти. Това им е същността, мисленето и живота. Една подобна мярка ще спаси хиляди хора от зверска смърт.
  —цитат от коментар 4 на Мизийски ☦


  Съгласен. Да започнем от кражбите на банки, ограбването на държавата, изгонването на населението и плащането на данък Русия.

 13. 13 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 3069 Весело

  "Да се интегрираш, значи да заобичаш една нация, а това само със страх и наказания не става – насилието ражда цинизъм, отчуждение, контра насилие."

  Тази дефиниция за "интегриране" изключва от "законно" българския етнос една значителна прослойка, която ненавижда България и българската нация. Нейни представители има в парламента, в обкръжението на президента, в медиите, във форумите (показателно, в"Дневник"), в социалните мрежи.
  Става дума за прослойката, която не иска да заобича 80--те процента "дебили", по недоразумение населяващи същата територия.

 14. 14 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1047 Любопитно

  А как в Русия са се оправили с циганите?

  В Русия съм! В Русия съм!
 15. 15 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 527 Весело

  в мен се затвърждава убеждението, че проф.дичев е хибриден путински агент провокатор
  всяка една негова проява довежда до абсурд либерализма и като следствие работи за националистите и антиглобалистите

 16. 16 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3317 Любопитно


  Нацитата се възпалиха.Кремълските проксита също.Случайност?Не мислА!
  —цитат от коментар 8 на BG Territory


  Който се възмущава ,че циганите много крадат,брутално изнасилват бабички и бият полицаите е нацист и кремълска ушанка или как?


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 17. 17 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1047 Любопитно

  "Е да, ама последователите на г-н Каракачанов едва ли ще приемат някаква политика на позитивна дискриминация"

  Няма такова нещо като позитивна дискриминация. Дискриминацията е само една. Защото позитивна за едни значи да е негативна за останалите. Как можеше да има стипендии само за цигани? А как ви звучи стипендии само за българи? Ааааауу фашизъм?

  В Русия съм! В Русия съм!
 18. 18 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 965 Весело

  До коментар [#8] от "BG Territory":
  Не мислА! е напълно достатъчно

  Тиква под наем.
 19. 19 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Професоре, Каракачанов нещо предлага. Добро, лошо, но предлага. Опитва се да даде решение. А ти какво предлагаш ? Само шопско критикарство в стил "Не знам как е, но така не е".
  —цитат от коментар 1 на birnic


  Що бе,предлага Дичев.Предлага още моркови:държавно финансиране на НПО та,на тази и онази програма,социални жилища,позитивна дискриминация итн.И...сакън,никаква тояга.

 20. 20 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 4660 Неутрално

  Каракачанов ще остане в историята като министър на войната с циганите. Някой прави ли си илюзията, че проблемите с циганите могат да се решат с багери и презервативи? Каракачанов е хитрец – докато Сидеров и Валери Симеонов се карат и обиждат, и рейтингът на ОП тръгна главоломно надолу, той реши да се спасява поединично като се хвана със затлачения цигански проблем. ОП влезе в НС благодарение на популистката си загриженост за пенсионерите и обещанието за 300 лева минимална пенсия. Е, след като дадоха морковче на пенсионерите, сега Каракачанов извади тоягата за циганите. Ако имахме нормално следствие и прокуратура, щяхме да разберем какво е правил командосът във Войводиново, как е започнала разправията, която е довела до побоя, дали пък всичко не е режисирано, дали един подпийнал командос не е изпратен нарочно там, за да бъде набит и така да се даде карт бланш на министъра с падащия рейтинг да започне война с циганите???

 21. 21 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  "Наместо да изисква от държавата да открие програми за финансиране на организации......""

  Ой миличкия Дичев, как само лекичко се е изпуснал каква е целта му с тез писания.
  Милее горкия ама не за циганите, а за кинтите, с които да се облажат НПО-шките организации и пишман - интелигентите.

  Срамно е Дичев.

  Panta rhei....
 22. 22 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  Тази сутрин имаше репортаж от... май Монтанско някъде, може и да греша, едно селско училище с много циганчета, от които изведнъж се оказало, че поне двайсет са с ТЕЛК и тежки диагнози. Дадоха майката на три деца, от които и трите - с ТЕЛК за епилепсия и незнам си какво друго. На децата съответно нищо им няма. "Те, вика, много са лоши и ма бият. Аз ги бия, те не слушат."
  Доплака ми се - нито майката майка, нито децата ще станат хора. В такава безпросветна и жалка среда какъв да станеш, освен шмекер, конекрадец, берач на жици и накрая - в затвора?
  Не знам как може да се помогне на хора в такова положение, обаче нещо със сигурност трябва да се направи.
  Не може да затвориш едно човешко дете да живее в кочината или в обора при животните, а да го чакаш да "стане човек".

  Доброто е заразно
 23. 23 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 965 Весело

  До коментар [#19] от "mvu02435512":
  позитивната тояга на ромското включване, освен че направи малцина милионери, не виждам да е дал някакъв смислен резултат.

  Тиква под наем.
 24. 24 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2408 Неутрално

  "Бате К*ре, кфото и ъ си гуориме, Красу Каската кендзи раята у модзъко яко. И ние треъ ъ идзмислиме нещо у таа благодатна нацока тпред-дзад-дзад-тпрет!"

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 25. 25 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 965 Любопитно

  До коментар [#22] от "АзКлавдия":
  Вие колко деца сте възпитали?!

  Тиква под наем.
 26. 26 Профил на Madmax
  Madmax
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много дълга статия.Някой да резюмира до 10 реда.
  —цитат от коментар 3 на Веселин Дечев


  Мързи ме да го чета "специалиста по всичко"

  Тука спрях - на първия пасаж

  "Докъде падна "българщината" ни, просто е срамно. Толкова ли е голяма мизерията ни, че дърпаме като гладни кучета кокала от устата на другия?"

  Дичев вика, че ние искаме да краднеме на циганите придобивките. Ама ние им ги плащаме, Дичев, това защо го пропускаш? Трябвало да ги изчакаме да станат щастливи и да ни заобичат . А не може ли за нчкоя-друга година да стане обратното - те да ни плащат сметките? Или поне да си изработят парите.

 27. 27 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1047 Весело

  "Добре, да си представим, че се закрият всички неправителствени организации, които работят с роми, да си представим, че държавата ни реши да компенсира чуждестранното финансиране, което те получават."
  МООЛЯ>?!
  Що държава трябва да финансира организации, които не са правителствени? Да се финансират от частни дарения и членове-симпатизанти. И да работят на доброволни начала. Не е ли малко нагло да се тревожат само срещу заплащане??

  В Русия съм! В Русия съм!
 28. 28 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  Първо, трябва да сменят термина "интегриране" със "социално включване" що се отнася до роми, имигранти, хора с увреждания, деца....

  Защото всеки е част от обществената система по някакъв начин. Въпросът е дали и колко е активен и ефективен.

  Просто е обидно. Само на думи.

  Помислете, например, за бременните и техния ембрион/плод. Той трябва ли вече да се интегрира? Или няма права, може да го абортират?

  Или те възникват от момента на раждането му.

 29. 29 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3261 Неутрално

  Каракачанов вместо с Македония, македонците, с политиката на България към Македония, се занимава с циганите.
  Като председател на ВМРО това не му е работа , но като ченге това му е задължение.

 30. 30 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Видите ли циганин със много скъпа кола,значи се занимава или с наркотици,или с проституция,или с просия в чужбина.
  Ние ще учим висше и ще живеем по-зле.

 31. 31 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1047 Весело

  "Кой тогава ще работи например по "ограничаване на традиции, които противоречат на правовия ред и съвременните морални ценности (напр. купуване на булки, фактическо съжителство между деца, саморазправа и др.)"?
  Кой ще обучава изостаналите общности на семейно планиране?"

  Точно Сорос ли трябва да работи за това?
  И какви са резултатите от близо 30 години високоплатена "работа"???

  В Русия съм! В Русия съм!
 32. 32 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Ако имахме нормално следствие и прокуратура, щяхме да разберем какво е правил командосът във Войводиново, как е започнала разправията, която е довела до побоя, дали пък всичко не е режисирано, дали един подпийнал командос не е изпратен нарочно там, за да бъде набит и така да се даде карт бланш на министъра с падащия рейтинг да започне война с циганите???
  —цитат от коментар 20 на Fiji


  По голяма простотия отдавна не бях чел тук .Респект!!!Само ,ако може да попитам,кротките ромчета,дето пребиха и ритаха командоса в главата и тях ли ги прати Каракачанов?

 33. 33 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3317 Любопитно  Тази сутрин имаше репортаж от... май Монтанско някъде, може и да греша, едно селско училище с много циганчета, от които изведнъж се оказало, че поне двайсет са с ТЕЛК и тежки диагнози. Дадоха майката на три деца, от които и трите - с ТЕЛК за епилепсия и незнам си какво друго. На децата съответно нищо им няма. "Те, вика, много са лоши и ма бият. Аз ги бия, те не слушат."Доплака ми се - нито майката майка, нито децата ще станат хора. В такава безпросветна и жалка среда какъв да станеш, освен шмекер, конекрадец, берач на жици и накрая - в затвора? Не знам как може да се помогне на хора в такова положение, обаче нещо със сигурност трябва да се направи. Не може да затвориш едно човешко дете да живее в кочината или в обора при животните, а да го чакаш да "стане човек".
  —цитат от коментар 22 на АзКлавдия


  Интеграцията е сложна работа, поне 3-4 поколения трябва да не живеят в катун! Просто трябва да ги направят европейски граждани и да не ги задържат в България.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 34. 34 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4852 Весело

  "Начело на злодеите е, разбира се, г-н Сорос, който тази година ще навърши 89 години, да е жив и здрав още дълго да служи за боксова круша."

  Тази част от анализа на професор Дичев ме разсмя. 😅😅😅

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 35. 34 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 4660 Неутрално

  "Който се възмущава ,че циганите много крадат,брутално изнасилват бабички и бият полицаите е нацист и кремълска ушанка или как?"

  —цитат от коментар 16 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи

  ------

  Не циганите. Крадат крадците, изнасилват изнасилвачите. А който бие полицаите, не знам как да го нарека – може би шегаджия.

 36. 36 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1047 Любопитно

  Едно предложение към г-н Каракачанов - всеки, който бъде заловен да извършва второ престъпление (независимо от какъв характер) - да бъде кастриран.
  —цитат от коментар 4 на Мизийски ☦


  Не е нужно да бъде кастриран. В САЩ има ескалация на присъдите. И третата присъда за едно и също нещо е доживотна. Да, държат 1% от населението си в затвори, и това го има.

  В Русия съм! В Русия съм!
 37. 37 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1047 Любопитно

  Абе, в Обединените арабски еморства или в Саудитска арабия защо нямат проблем с техните цигани???

  В Русия съм! В Русия съм!
 38. 38 Профил на Luis Bunuel
  Luis Bunuel
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "Мизийски ☦":

  Дядо попе, това от позицията на вече кастриран ли го предлагаш?

 39. 39 Профил на Madmax
  Madmax
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Има един филм с Ален Делон от 1975 г - "Циганинът"
  Там между другото французите показват, как са решили проблема с катуните
  Но техните цигани са малко

 40. 40 Профил на ofe29523420
  ofe29523420
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Видите ли циганин със много скъпа кола,значи се занимава или с наркотици,или с проституция,или с просия в чужбина.Ние ще учим висше и ще живеем по-зле.
  —цитат от коментар 30 на Сд


  А българите с много скъпи коли с какво се занимават?

 41. 41 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1047 Весело

  "Начело на злодеите е, разбира се, г-н Сорос, който тази година ще навърши 89 години, да е жив и здрав още дълго да служи за боксова круша."Тази част от анализа на професор Дичев ме разсмя. 😅😅😅
  —цитат от коментар 34 на Иво


  На мен ми заприлича на нещо като:
  "Дори и вие не можете да ми забраните да ви обичам, другарю Сорос!"

  В Русия съм! В Русия съм!
 42. 42 Профил на Madmax
  Madmax
  Рейтинг: 8 Весело

  Има един филм с Ален Делон от 1975 г - "Циганинът" Там между другото французите показват, как са решили проблема с катунитеНо техните цигани са малко
  —цитат от коментар 39 на Madmax


  Доста недемократично е решението, много полиция, много нещо.

 43. 43 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1047 Любопитно

  А българите с много скъпи коли с какво се занимават?
  —цитат от коментар 40 на ofe29523420


  Например са капитани далечно плаване.
  Аз циганин колега не съм видял.

  В Русия съм! В Русия съм!
 44. 44 Профил на Madmax
  Madmax
  Рейтинг: 8 Гневно

  [quote#42:"Madmax"][/quote]

  А и Брад Пит игра един път циганин в Англия.
  Общото е, че и там живеят във фургони.
  Няма кои да го остави да строят незаконни къщи

 45. 45 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  Драги управляващи комсомолци, драги комсомлци в опозиция, драги мутро-милионери, живейте си дружно с циганите!!!!

 46. 46 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 4660 Неутрално

  "кротките ромчета,дето пребиха и ритаха командоса в главата и тях ли ги прати Каракачанов?"
  До коментар [#32] от "mvu02435512":
  ------
  Не знам. Питай разследващите. Ако изобщо е имало разследване. И не съм ги наричала "кротки". Не оправдавам побойници. Не защитавам нито цигански престъпници, нито български престъпници, нито арменски. Но ние нямаме справедливо правораздаване, няма у нас върховенство на правото. Затова не вярвам на прокуратурата, не вярвам на политици и министри, които водят армия от биячи в едно село, където е имало побой, вместо да разчитат на правораздавателните органи. Значи или и те не вярват на собствените си органи, или си правят пиар от едно престъпление.

 47. 47 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3980 Весело

  До коментар [#30] от "Сд":

  Ние ще учим висше и ще живеем по-зле.
  ======
  Ха хаааа, това е яко.....
  Ми не учи, бе.....
  Някой насила ли те е вързал....

  Bukalemun
 48. 48 Профил на Madmax
  Madmax
  Рейтинг: 8 Весело

  [quote#42:"Madmax"]
  —цитат от коментар 44 на Madmax
  А и Брад Пит игра един път циганин в Англия.Общото е, че и там живеят във фургони.Няма кои да го остави да строят незаконни къщи[/quote]

  И както съм на филмова тема - наскоро гледах и един американски филм, не знам по кои канал вече.
  Там циганите бяха представени като откровени престъпници и даже имаше слухове, че били канибали.

 49. 49 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  До коментар [#14] от "Веселин Дечев":

  повечето са се изнесли от там, че не се живее.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 50. 50 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3261 Любопитно

  "Хелзинци" се задействаха! "...врагът е самотната майка, която ограбва държавата, като взима 90 лв. за две деца при доход под 400 лв. на месец! Родила нарочно, за да се облагодетелства."!?С две деца?! Ти от Луната ли падаш? Не ми се пише как с 5-6 деца на месец си докарваш едни 900 лв., поне...
  —цитат от коментар 11 на hamiltonf


  С 900 лева добре ли се гледат 5 деца?

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 51. 51 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3261 Весело

  А как в Русия са се оправили с циганите?
  —цитат от коментар 14 на Веселин Дечев


  Ами с голяма руска раждаемост, вследствие на което, са капка в морето.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 52. 52 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3261 Любопитно

  Тази сутрин имаше репортаж от... май Монтанско някъде, може и да греша, едно селско училище с много циганчета, от които изведнъж се оказало, че поне двайсет са с ТЕЛК и тежки диагнози. Дадоха майката на три деца, от които и трите - с ТЕЛК за епилепсия и незнам си какво друго. На децата съответно нищо им няма. "Те, вика, много са лоши и ма бият. Аз ги бия, те не слушат."Доплака ми се - нито майката майка, нито децата ще станат хора. В такава безпросветна и жалка среда какъв да станеш, освен шмекер, конекрадец, берач на жици и накрая - в затвора? Не знам как може да се помогне на хора в такова положение, обаче нещо със сигурност трябва да се направи. Не може да затвориш едно човешко дете да живее в кочината или в обора при животните, а да го чакаш да "стане човек".
  —цитат от коментар 22 на АзКлавдия


  прочетох с интерес това, което сте написала и си зададох следният въпрос - Кой им е дал ТЕЛК (фалшив според вас) ? Сигурно някой българин, лекар? Та кой е погазил закона?

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 53. 53 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3261 Любопитно

  "Но контролът тук предполага стягане на социалните служби, а не разгаряне на расистки страсти. Ами да ги стегнат, нали управляват, какво тук има да се прави "концепция"?"
  Много правдиви думи.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 54. 54 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  До коментар [#25] от "TzZar":

  Две. Да са ми живи и здрави. Можех и три, но не даде Господ.
  Защо?

  Доброто е заразно
 55. 55 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  До коментар [#52] от "DDR":

  Със сигурност някой "лекар"! Бих искала да му знам името на този човек, който е полагал и клетва, каквато никой друг не полага.

  Доброто е заразно
 56. 56 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  До коментар [#50] от "DDR":

  След като купиш бира и цигари за теб и бащата - не, не се гледат добре, а изобщо не се гледат.

  Доброто е заразно
 57. 57 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3261 Неутрално

  До коментар [#52] от "DDR":Със сигурност някой "лекар"! Бих искала да му знам името на този човек, който е полагал и клетва, каквато никой друг не полага.
  —цитат от коментар 55 на АзКлавдия


  Попитах, защото в поста си се възмущавате само от циганите - как нямало да станат хора. А въобще не се възмутихте и от тези, дето са станали хора и погазват закона в комбина с тези, дето нямало да станат хора. та ми беше интересно, за това попитах.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 58. 58 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3261 Любопитно

  До коментар [#50] от "DDR":След като купиш бира и цигари за теб и бащата - не, не се гледат добре, а изобщо не се гледат.
  —цитат от коментар 56 на АзКлавдия


  А ако не купиш бира и цигари , с тези пари добре ли се гледат 5 деца?

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 59. 59 Профил на ofe29523420
  ofe29523420
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#43] от "Веселин Дечев":

  Много капитан в таз' държава, брей!

 60. 60 Профил на LiberalToTheBones
  LiberalToTheBones
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Расисткият нацикабинет трябва да си ходи. Срам за ЕС, но всъщносъ нокой не ви взима насериозно в Европа заради вродената некадърност !

  Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
 61. 61 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 637 Неутрално

  "Е да, ама последователите на г-н Каракачанов едва ли ще приемат някаква политика на позитивна дискриминация"Няма такова нещо като позитивна дискриминация. Дискриминацията е само една. Защото позитивна за едни значи да е негативна за останалите. Как можеше да има стипендии само за цигани? А как ви звучи стипендии само за българи? Ааааауу фашизъм?
  —цитат от коментар 17 на Веселин Дечев


  Съвсем истински е термина "позитивна дискриминация" и се използва масово в социологията, политологията, антропологията, психологията и други хуманитарни науки. Примери за позитивна дискриминация са: "азиатците са интелигентни", "негрите са добри спортисти", " циганите са добри музиканти" и т.н. Тоест, посочват се преопладаващо добрите качества на една група хора...

 62. 62 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  " Ако виждат по телевизията журналисти от своята етническа група например, ще се чувстват повече българи. "

  Приобщаването на мангустите има смисъл само, доколкото още не са станали мнозинство, а изгледите за това не са особено оптимистични...
  Циганите са неприобщаеми! В противен случай някъде щеше да има налице такава практика! Напълно различна порода са и за нашия етнос е цивилизационен рубикон такъв експеримент. Трябва да се намали популацията им по един или друг начин. Може да не е много "хелзнкски" ама онези подлоги нали са пълни априори с фекалии -значи трябва да се изхвърлят...

  I Want To Believe
 63. 63 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Например отнемането на социални помощи в случаи на нарушения можеше да бъде придружено от предложение за сериозна подкрепа на онези, които работят и учат. Образоването на младите момичета за семейно планиране можеше да е елемент от грижата за тяхното цялостно равноправно развитие.
  *
  В България се отпускат целеви стипендии за учениците и студентите от ромски произход, авторът може да провери. Всичките студенти роми са със стипендии.

 64. 64 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#58] от "DDR":

  Който иска да си гледа добре децата и не му стигат парите се лишава от бира и цигари.

 65. 65 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Циганите за вече 5-600 години в Европа,съответно-в България.И никоя страна в Европа не е успяла да ги интегрира напълно.Преди влизането ни в ЕС от Франция,Холандия,Германия ни учеха и укоряваха за циганските въпроси.Влязохме в ЕС,циганите тръгнаха в Европа и същите тези във Франция,Холандия,Германия писнаха от тях,натовариха ги на автобусите,пратиха ни ги обратно.Трябва да се оправяме сами с тях-сега,радикално и без компромис,иначе-жална ни майка!Но в никакъв случай циганията не бива да бъде тема номер 1 за България,просто приемаме закони и ги изпълняваме,забравяме заигравките с тях като лесно манипулеруем електорат.

 66. 66 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 571 Неутрално

  В една страна членка на ЕС и НАТО предложенията на Каракачанов няма да минат, защото са расова сегрегация.Пушилката, която се вдига е заради някой друг процент повече на изборите.

 67. 67 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  От писачи като горния - Дичев - нивото на "Дойче Веле" падна много в очите ми.
  Обяснявам.
  Започвам от терминологията. Дичев, думичката "ром", която употребяваш, не е нито напитката ром, нито ромей, т.е. грък, нито пък римлянин, а е евфемизъм на "циганин" /що е то евфемизъм - справка тълковните речници/. Та за да стане думата "циганин" мръсна, значи има защо, самите цигани го осъзнават интуитивно, но не знаят как да се измъкнат от положението. Тук спирам за момент и предлагам един документ от преди думата "циганин" да стане мръсна:

  http://www.lostbulgaria.com/pic/1127.jpg

  Дичев, четеш, нали? "Ние, циганите..."! Предай това фото и на редакторите си!!!

  Така.
  Защо обаче вече "циганин" е мръсна дума? Елементарно. Прочети полицейските сводки, пък и журналистическите дописки от всякакви медии за цигански/ромски набези над старци, селскостопанска реколта, жилища и какво ли още не! И в този момент се появяват едни НПО-та и заявяват: "Ааа, вие не сте цигани, вие сте "роми", в малцинство сте и имате права!"... Нищо не споменават за задължения, обаче! Като да се спазват законите. Отново пример:

  https://arhiv.marica.bg/рекорд !-дванайсетгодишна--роди-щерка-news133297.html

  Вярно, материалът е отпреди пет години, но нали не смяташ, че нещата са цъфнали, че и вързали през това време? Прочети отново последното изречение от дописката:

  " Според чл. 151 от НК съвкуплението с човек, ненавършил 14 години, се счита за тежко умишлено престъпление и извършителят може да бъде наказан с от 2 до 6 години лишаване от свобода."

  Ами при абсолютно възможната хипотеза, че и бащата и майката са под 14 години, а? Ще кажеш "Аа, културни особености..."

  Е, аз ИСКАМ тези "културни особености" да се впишат в рамките на законите на Република България и да се носи отговорност за нарушаването им! Същото, което в много мека форма иска и г-н Каракачанов!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 68. 68 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Циганин и да обработва земеделска земя....
  Егати вица.
  Виж :
  Циганин да гепи земеделска продукция, това е реалността.

  Иван Костов е за съд!
 69. 69 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3261 Любопитно

  До коментар [#58] от "DDR":Който иска да си гледа добре децата и не му стигат парите се лишава от бира и цигари.
  —цитат от коментар 64 на pamela


  Оригиналният ми въпрос в пост номер 50 е
  " С 900 лева добре ли се гледат 5 деца?"
  Можете лио да отговорите на този въпрос? Имам предвид нормален и ясен отговор (например с Да или Не)

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 70. 70 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1029 Гневно

  Ха!
  И тук ми идва на ум как джендър-идеолозите биха коментирали цитираният от мен текст в коментар № 67:

  " Според чл. 151 от НК съвкуплението с човек, ненавършил 14 години, се счита за тежко умишлено престъпление и извършителят може да бъде наказан с от 2 до 6 години лишаване от свобода."

  Ами ето как:
  "Оооо, този текст от НК е тежко дискриминационен! Как така! Ами че то едно 4-5 годишно дете трябва да може да определи само пола си..."

  Аман от дивотии!!!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 71. 71 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 3069 Весело

  До коментар [#14] от "Веселин Дечев":

  "А как в Русия са се оправили с циганите?"

  В Русия статутът на циганите е различен от този на нашите, изграден е още в царско време и (няма защо да си кривим душата), не беше елиминиран през комунистическо. Там те имат собствен театър (популярен и на Запад), доста представители в културните жанрове, образованието за тях не е наказание.
  В интерес на истината, този статут те са изградили сами- възползвали са се от епохата на крепостничеството в Русия, когато те са били на практика свободни хора, за разлика от основната маса.

 72. 72 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#50] от "DDR":

  "С 900 лева добре ли се гледат 5 деца?"

  Казва му се "семейно планиране". Т.е. общият доход на семейството е 900 лв. Колко деца можеш да имаш при такъв доход? Според мен нула. При това положение ползваш контрацептив. По-евтино излиза онуй...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 73. 73 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2239 Гневно

  Шкембе войвода, мазната руска подлога и...да не продължавам щото коментарът ми ще бъде изтрит, удари дъното с това си виждане за ограничаване на раждаемостта. Това е присъщо само на мракобесни тоталитарни режими. Кой пък си ти бре сланинест тюфлек, измекярин доносник на ДС че да ограничаваш раждаемост? Амчи тука има религиозно малцинство, всичките имат по 6 - 7 че и повече деца. Никой не е тръгнал да ги ограничава. Лъсната ти мазната тоталитарна същност мазен доноснико на ДС. Срам и позор!

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 74. 74 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3261 Любопитно

  До коментар [#50] от "DDR":"С 900 лева добре ли се гледат 5 деца?"Казва му се "семейно планиране". Т.е. общият доход на семейството е 900 лв. Колко деца можеш да имаш при такъв доход? Според мен нула. При това положение ползваш контрацептив. По-евтино излиза онуй...
  —цитат от коментар 72 на ТНТ


  Добре, при това положение, зашо всички твърдят, че със социални помощи циганите живота си живеят и децата си гледат и им завиждат, че живеели от помощи а те трябвало да работят ? Явно твърдението е невярно?

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 75. 75 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  До коментар [#74] от "DDR":

  Щото са кухи като лейки!

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 76. 76 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1646 Любопитно

  До коментар [#57] от "DDR":

  Ти откъде разбра "само" от какво се възмущавам? Да не би да съм длъжна в един коментар да спомена всичко, от което се възмущавам? Аз вярвам в личния избор. Вярвам, че след като не можеш да осигуриш сносно съществуване на едно или две деца, не е редно да имаш пет! Защо да не ме възмущава безотговорното отношение на родителите към живота на собствените им деца?
  А ти като имаш овече от 900 лева на месец - колко деца имаш? Сто?

  Доброто е заразно
 77. 77 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3261 Весело

  До коментар [#74] от "DDR":Щото са кухи като лейки!
  —цитат от коментар 75 на tsyrvulan


  Много сексистко изказване, трябваше да кажеш - пробити ведра - ведро е полово неутрално.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 78. 78 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3261 Весело

  До коментар [#57] от "DDR":Ти откъде разбра "само" от какво се възмущавам?
  —цитат от коментар 76 на АзКлавдия

  Ами от написаното в поста, Възмути се от това, че нямало да станат хора, от това, че са здрави, но дума не обели, че някой по-грамотен от тях им е издал документ, че са болни. Ами ако наистина са болни?

  Да не би да съм длъжна в един коментар да спомена всичко, от което се възмущавам?
  —цитат от коментар 76 на АзКлавдия

  Не, не си длъжна, но за да има баланс е добре човек като се възмущава, да не се възмущава избирателно.

  [quote#76:Аз вярвам в личния избор. Вярвам, че след като не можеш да осигуриш сносно съществуване на едно или две деца, не е редно да имаш пет![/quote]
  Това е чудесно. Всеки вярва в нещо. Има приятел отец, многодетен баща (предполагам имате представа какви са заплатите на поповете на село), та той вика, че щом Господ му е дал толкова деца, значи гладни и неграмотни няма да ги остави. И наистина е така. Де повечето българи да разсъждаваха като него.

  Защо да не ме възмущава безотговорното отношение на родителите към живота на собствените им деца?
  —цитат от коментар 76 на АзКлавдия

  Можете да се възмущавате, колкото си искате щом това ви носи удовлетворение.

  [quote#76:А ти като имаш овече от 900 лева на месец - колко деца имаш? Сто?[/quote]
  Няма да издам, за да не ме набедите в нещо.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 79. 79 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 10257 Неутрално

  По скоро ние българите сме дискриминирани, но това е друга тема. И Каракачанов има право.

 80. 80 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3980 Любопитно

  До коментар [#77] от "DDR":

  Не се намесих умишлено в разговора, да видим докъде ще стигне....
  Живял съм близо до циганска махала и доста добре ги познавам.....
  Тия хора са с голям, но неовладян до момента потенциал..... и затова си живеят в един друг свят.....

  В Бг, лошото е, че има една сериозна цифра на хора които не са цигани, но са ги направили такива с течение на времето....

  Bukalemun
 81. 81 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Винаги е имало общности от различни етноси водещи паразитиращ начин на живот. Според някои изследователи от такива общности, оформили се покрай кръстоностните походи през XIII век произхождат и шопите. Паразитирането и свързаната с него деградация са възможни при деградиране на основната система и разпадането на структороопределящите нейни елементи. Такъв процес имаме сега в България. Избуяването на паразитиращите общности е свързано с разпадането на държавноопределящите елементи на българското общество. Лечението е само едно - отстраняване на факторите, разлагащи обществената система и налагане със сила на спазването на законите под ръководството на осъзната група от хора с влияние и позиции в обществото, със съдействието на представители на въоръжените сили, в това число и доброволци от резерва. Вече има пример - 09.06.1923.

 82. 82 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Слушай сега, Дичев, малко история.

  Конференцията във Ванзее може и да е 42-ра, но геноцида започва много по-рано. Литовските евреи например са избити лятото на на 41-ва. Отношението към евреите в Германия по това време не е някакъв маньовър за сплотяване на нацията, а основа в идеологията на NSDAP. Това по отношение на фактологията, а пасквила ти, иначе е достоен само за съжаление, както и автора му.

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 83. 83 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  Дичев е такава смешка, че нямам думи.
  Колкото и да се мъчи да мине за интелигентен и социално ангажиран културтрегер, все си остава дебелото дете на футболната площадка.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 84. 84 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  "Всякакви междинни „включвания” могат още да се сътворят, при това все полезни. Ще предложим и още едно – този път 85-годишно, за да видим приликите и отликите в циганското „включване” за изминалото от 1931 г. не малко време:
  „Те [циганите] са живи, пъргави и подвижни, могат да бъдат и весели, и меланхолични, хитри са, отмъстителни и чувствени без чувство на приличие. Живеят смесени: баща, майка и деца върху една и съща слама, винаги заедно с добитъка си, от който те се различават само по грубостта на апетитите си и безочливостта на удовлетворяването им. Те сменят религията си така лесно, както и местожителството си, като никога не са могли да се привържат по един постоянен начин към земята и ако и да са проявили предпочитание към известни места, те са почти в постоянно движение и изчезват и за най-малката причина. Те ненавиждат удобствата на живота, обичат безделието, макар и да са необикновено интелигентни и сръчни за всичко, което искат да научат или предприемат ... Те упражняват занаята на ковачи, калайджии, талигари. Те са още пощенски куриери, ковачи, казанджии, рудокопи и палачи ... Циганките предат, шият дрехи, врачуват и продават билки, а когато са млади, продават тялото си на първодошлия. Децата пък тичат подир пътниците и просят милостиня. Навред циганите са ненавиждани от всички съсловия на населението [в областта Македония], на която ненавист те отговарят с една прекалена безочливост” (Албум-алманах „Македония”, 1931)."

 85. 85 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Ивайло Дичев от 20 години е активист на Български Хелзинкски Комитет. Просто го имайте предвид на кой гявол слугува.

 86. 86 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 3069 Неутрално

  "Бих повярвал в добронамереността на г-н Каракачанов, ако беше си направил самокритика за последното кампанийно бутане на колиби. И изобщо – ако имаше отказ от маниера да се реагира със законови мерки на отделни криминални инциденти. "

  Ако имаше отказ от ..и т.н., трябва да се реагира с незаконни мерки. Това проповядва този професор...
  Всъщност, по какво е професор? Дано не е по право! Още по-лошо, ако има вземане-даване с филологията

 87. 87 Профил на hue00596226
  hue00596226
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това ,което предлага Каракачанов е само срамежливото начало на окончателното решение на циганския проблем на България.
  Всеки политик ,който предлага решения за спиране на гетоизацията в държавата ни ,ще печели българските гласове.

 88. 88 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#84] от "objektivist96":

  от 1845 от другия край на европа

  Въпреки бедността си и неопределимото отвращение, което внушават, циганите се радват на известно уважение сред хората от простолюдието и доста се гордеят с това. Те чувствуват своето умствено превъзходство и искрено презират народа, който им оказва гостоприемство. Езичниците са толкова глупави — ми казваше една циганка от Вогезите, — че не е голяма заслуга това, да ги измамиш.

  https://chitanka.info/text/29739/4 #textstart

 89. 89 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Думата приобщаване стана най-безполезната дума в политическия речник. Всички я повтарят като папагали, а полза никаква. И това е така, защото приобщаването на циганите е невъзможно. Не можеш да приобщаваш хора, които са на друго стъпало на биологическото си равитие и не разбират за какво става въпрос. Не можеш да говориш разумно на хора, които мислят само как да те измамят, ограбят и окрадат. Мисленето на циганина е в съвсем друга плоскост, те мислят само за храна,пиене и чукане, всичко друго не достига до мозъците им. Така че надежда всяка тука оставете.

 90. 90 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  "Каква е целта на подобни акции ли? Целта е да се насъскат избирателите срещу едни маргинализирани от обществото хора, които няма да създадат проблеми на политиците, но ще им осигурят лесна победа. "

  Ей тук я закъса яко в ръсенето на мозък.
  Кои са избирателите и кои са маргинализираните?
  Последните не са ли избиратели?
  И не гласуват ли точно за тези, които ги държат на каишка?
  И не се ли насъсква обществото от същия платен вот, който е нарушение на закона и от "маргинализираните" и от плащачите?

  Аман от платени тъпунгери правещи и едните и другите на глупаци, създали бизнес от разпалените обществени конфликти.

 91. 91 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  До коментар [#88] от "samarianin":
  +++
  ""В България, а и в доста други европейски страни, се харчат значителни средства за така наречената „ромска интеграция”, като успехът навсякъде е нулев. Интересно е да разгледаме основната причина за неуспеха на това иначе толкова благородно дело. За тази цел в следващите редове ще Ви представим някои непознати за средностатистическия човек факти за това как циганите гледат на останалите народи и в частност на нас, Българите.

  Подробно ще се спрем на тяхната расистка култура и привички, които са причина те да бъдат гонени през цялата им история от всяко едно място, където са попадали.
  Всеки от вас ще може сам да прецени, дали причините за изгонването им през 1500-та година от Холандия, преследванията през 18-ти век в Англия, стерилизирането им през миналия век в скандинавските държави и екстрадирането им от Италия днес се крие в коренното население на съответните държави или расистката циганска култура предизвиква естествени защитни реакции във всеки един народ, без значение от епохата, в която са се разигравали дадените събития.

  За начало е добре да уточним, че нещата трябва да бъдат наричани с истинските си имена. Ако говорим Български език, трябва да наричаме мургавите ни събратя “цигани”, защото това е Българската дума. От доста време медиите опитват да наложат думата “ром”. Тази дума е неподходяща, защото звучи чужда и смешна за много цигански групи, които не я употребяват като самоназвание. Но основната причина да не използваме думата “ром”, е циганският расизъм, който стои зад нея.
  Циганите имат специална дума за „нециганин”
  Тази дума е „гаджо” или „гадже”. Тя е обидна и означава „дивак; некултурен човек”. Този факт е засвидетелстван от всички изследвания за циганската идентичност, като също така е записан в „Енциклопедия Британика”. Проектът Rombase на университета Karl-Franz в Грац, Австрия, пише следното:
  „Всички определения за „нецигани”, използвани от циганите, са основно с обидно значение.” Те имат поговорка като: „Гаджо никога не казва нещо вярно”. С течение на времето циганите са изградили непреодолими граници между себе си и останалите народи. Тези граници обаче са непреодолими само в една посока – един „гаджо” никога не може да стане истински „ром”. Нециганин, който говори цигански език и спазва циганските традиции, който е приет в общността и смята себе си за „ром”, бива възприеман като „ром” в по-малка степен от един асимилиран циганин, който не говори цигански.
  Да бъдеш „ром” се счита за право по рождение, а да бъдеш „гаджо” може да бъде научено. Предимно негативният образ на нециганите е много ясно изразен, особено в литературата и в устните предания на циганите. Те гледат на нециганите с недоверие, присмех и презрение.” По-горният цитат е взет от изследване, проведено с подкрепата на Европейската общност в рамките на програма „Sokrates” и със съдействието на австрийската академия на науките. От него става ясно, че циганите са „изградили непреодолими граници между себе си и останалите народи”.
  Никой у нас не говори за това. Никой не казва, че циганите сами се изолират и гледат на останалите народи с „недоверие, присмех и презрение”. Защо тогава останалите презрени народи трябва да плащат за благоденствието на циганите-расисти? Българите нямат дума за „небългарин”.
  Българите нямат проблеми да живеят с представители на други народи, включително с цигани, стига те да живеят като нормални хора. От друга страна, циганите доброволно се отделят в гета, в които почти не допускат представители на други етноси, освен циганския. Кой е расистът в случая?
  Циганите имат специална дума за „Българин”
  В циганския език съществува думата „дас”. В миналото тя е означавала „роб”, а в настоящето циганите в България наричат Българите със същата тази дума. Според проекта „Ромско езикознание и ромски език“ на Манчестърския университет, „циганите наричат другите народи с думата „гадже“ или „гаджо” и в частност славяните - с „дас“, от оригинална индийска дума за „роб“ - игра на думи, вдъхновена от подобността на гръцките думи ‘склавос’ (роб) и ‘славос’ (славянин)”.
  Така наречените „Български цигани” (цигани, чийто майчин език е Българският) се наричат от циганоезичните цигани „даскане рома”, а турците ги наричат „гяур ченгенеси” (източник: „Ромското всекидневие в България”, 2006, Алексей Пампоров, стр. 62). Сиреч „дас” в превод на турски е „гяур”. За жалост на Български тази дума не може да се преведе, понеже няма Българска дума за „небългарин”. Накратко казано - ние Българите за циганите сме не само диваци, но и роби.
  Циганската традиция „махриме”
  Различните специалисти, проучвали „ромската” идентичност, са стигнали до извода, че тя се основава на разделението „ние – другите”, „бог – дявол”, „чист – нечист”. Тук предоставям информацията от проекта Rombase, споменат по-горе:
  „Циганите имат една дуалистична философия, която разделя доброто от лошото.
  „Махриме” наричат ритуалната нечистота. Терминът се отнася до разделението „чист – нечист”. „Махриме” определя границите между половете, между възрастите, между циганите и „гаджетата”. Причината, заради която спазващите традициите цигани се стараят да имат минимален контакт с нецигани, е най-вече от социално естество. Донякъде тази изолация е избрана от тях самите и е тясно свързана с разбирането, че те са различни и превъзхождат нециганите в културно отношение.
  Трябва да се отбележи, че достъпът на циганските жени до света на нециганите е много по-ограничен, а преминаването на границата се наказва много по-строго в сравнение с мъжете. Например, за много цигански групи отношения между цигани и нецигански жени за позволени, докато отношения между циганки и нецигански мъже са строго забранени. Без значение на пола, винаги когато е възможно те отбягват работа, която води до зависимост от „гадже”. Още за „махриме” от книгата „Ромското всекидневие в България”, 2006, на Алексей Пампоров, стр. 286-288:
  “Вярванията, свързани с ритуалното омърсяване, са представяни като сърцевина на ромската култура, която служи, за да изрази и подсили етническата граница, и която създава фундаменталното разграничение между ромa и гаджe.” В България махримето бива представяно като възлов елемент в развитието на циганския етнос, а наличието му като критерий, че групата се придържа към ромската традиция.
  Според Марушиакова, до махриме може да се стигне, при неспазване на груповата ендогамия; неоказване на помощ на член от групата неуважение към вътрешните органи на властта и предпочитане на органите на макрообоществото. Също така източник на махриме са някои ритуални забрани, както и хранителни такива за контакт с нечисти в ритуален смисъл индивиди. Де факто, всички изследвания акцентират върху два вида махриме – един, който разграничава мъжете от жените и друг, който разграничава циганите от не-циганите.
  Съответно в една скала на ритуалната чистота най-чист е мъжът ром, а най-нечиста е гаджи – жената нециганка. Според разделението на „ромската дуалистична философия”, нециганите са част от „лошото”, те спадат в категорията „други”, а отношенията с тях са в категорията „нечисти”.
  Изниква въпросът – как и към какво да се интегрират Български граждани, които считат останалите Български граждани за нечисти, избягват контакти с тях и не искат да работят работа, в която са подчинени на представители на друг етнос?
  Някои изследователи правят уточнението, че в България тази традиция е размита, понеже по времето на централизирана планова икономика циганите са били принудени да работят и да се хранят редом до нецигани. Само че сега вече имаме пазарна икономика и съгражданите ни не са принудени да се трудят. Нашата икономика освен това е от такъв тип, че трудещите се са задължени да издържат нетрудещите се. Следователно циганите имат всички условия да продължат да спазват расистките си традиции.
  Циганската сегрегация
  Според различните програми за „ромска интеграция”, циганите живеели сегрегирано – в гета – и трябвало да бъдат „десегрегирани”. Никой не задава въпроса „А кой ги е сегрегирал”? Истината е, че циганите сами искат да живеят в гета. По времето на комунизма се раздаваха апартаменти на цигани в блокове с Българско мнозинство, с цел десегрегация. Но самите цигани доброволно продаваха тези апартаменти и купуваха апартаменти на Българи, живеещи в цигански квартали.
  Небезизвестният квартал Столипиново в Пловдив възниква по подобен начин – цигани се заселват, купуват апартаменти от Българи, други построяват незаконни къщи и постепенно създават едно огромно гето. Циганската сегрегация всъщност се дължи на гореспоменатите цигански традиции, според които те трябва да отбягват контакти с нецигани. Всички Българи, представители на НПО-та и други, които твърдят, че циганите били жертви на дискриминация, също се страхуват да минат сами през някоя непозната циганска махала.
  Значи те също спомагат за сегрегацията. Тези хора казват, че са за „интеграция”, но същевременно одобряват изучаването на цигански език в училище и „запазване на ромските традиции”. Ако искат да се борят против сегрегацията, трябва да се борят срещу циганските традиции и циганския език, защото те са расистки по своя характер. Самото начинание „интеграция чрез запазване на традициите и езика” е безумно.
  Думата „интеграция” произлиза от латинската дума „integer”, която значи „цял”. Който иска интеграция, трябва да работи в насока малцинствените култури да се приобщават към културата на Българската нация, която трябва да бъде цяла и единна, а не както в момента да подхранват расистки настроения в малцинствата."

 92. 92 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  Свистене на палки и звук от натрошени кости.Това е решението.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 93. 93 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3714 Неутрално

  До коментар [#52] от "DDR":

  "Кой им е дал ТЕЛК (фалшив според вас) ? Сигурно някой българин, лекар? Та кой е погазил закона?"
  ==========
  Полуправилна позиция. Според закона виновни са и двамата. Нямам нищо против и двамата да бъдат наказани.

  Еретик
 94. 94 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3714 Любопитно

  До коментар [#58] от "DDR":

  "А ако не купиш бира и цигари , с тези пари добре ли се гледат 5 деца?"
  ===========
  Представяш ли си да си намериш и работа?

  Еретик
 95. 95 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3714 Весело

  До коментар [#61] от "theduloclan":

  "Съвсем истински е термина "позитивна дискриминация" и се използва масово в социологията, политологията, антропологията, психологията и други хуманитарни науки. Примери за позитивна дискриминация са: "азиатците са интелигентни", "негрите са добри спортисти", " циганите са добри музиканти" и т.н. Тоест, посочват се преопладаващо добрите качества на една група хора..."
  =========
  Да. А блондинките са красиви.
  Нещо много ми идва музиката. А съседите на махалата направо реват от нея.

  Еретик
 96. 96 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Много дълга статия.Някой да резюмира до 10 реда.
  —цитат от коментар 3 на Веселин Дечев


  Блок "Кармен" -Казанлък

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 97. 97 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Ех, дичуф, дичуф... Почти ми е мъчно за теб. Не е лесно да си жалък...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 98. 98 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2927 Неутрално

  До коментар [#23] от "TzZar":

  Е, увеличи броя на циганите висшисти от 2011 година до сега от 600 на 2000, като има и още 7000 студенти от цигански произход.
  И това е нещо, но все още е твърде малко - 7 хиляди студенти от цигански произход означават само 7% от младежите с цигански произход на тази възраст.

 99. 99 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2927 Неутрално

  До коментар [#68] от "Ivan Prodanov":

  Не е точно така.
  Голяма част от работниците в турските чифлици са били цигани. На много места след Освобождението те заграбват земите на чифликчиите и се превръщат в дребни собственици-земеделци. Така възникват цели села в България, Македония, Гърция, които много бързо се интегрират и асимилират с околното българско, македонско или гръцко население - днес само етнографите знаят кои са тези села и какви са остатъците от цигански обичаи и вярвания у жителите им. /Попов, Марушиакова - Циганите в България/.
  Подобен процес е имало и в Германия - в Рейнската област след присъединяването й към Прусия били били насилствено принуждавани да отседнат и оземлявани цигани. Към времето на Третия райх те били асимилирани и интегрирани, служили си във Вермахта. Само крайно разбърканата планировка в сравнение с околните немски села, следствие на по-високата им раждаемост /през 19-ти век средната възраст при първи брак в Рейнската област е била около 25 години при жените, а при циганите - около 16 години/ напомняла на жителите и на околните за техния произход.

 100. 100 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2927 Неутрално

  До коментар [#71] от "Дон Кихот":

  Е, да речем, че крепостните са били от 60% на населението на Руския по времето на Катерина до 45% към 1850-те /поради по-ниската им раждаемост и по-високата смъртност в сравнение със свободните селяни/, та определено не са били основната маса на населението.
  А и по-голямата част от циганите в Русия идват там от Дунавските княжества /Молдова и Влашко/, къде именно циганите са били крепостни, а за нециганите крепостничество е нямало. Разселването на цигани от новосъздадената Румъния по Европа, вкл. Русия след отмяната на крепостничеството в Румъния през 1860-те години е известно в науката като "второ разселване на циганите".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK