Смяната на касовите апарати – хаос, рискове и недомислени мерки

Смяната на касовите апарати – хаос, рискове и недомислени мерки

© Юлия ЛазароваВ политиката истинското отношение на дадено управление си личи колкото по големите политики, така и по малките неща. На теория настоящото управление би следвало да е част от десния политически спектър, като нееднократно се е обявявало на думи като подкрепящо бизнеса. Редица решения обаче сочат тъкмо обратното - видимо недомислената поредна промяна на касовите апарати и софтуера към тях е поредното такова.


С две думи промяната изисква от бизнеса да подмени както физическите си касови апарати, така и софтуера, който ги управлява. Основната причина за това е Националната агенция за приходите да получава информация за продажбите в реално време, вместо веднъж месечно както досега, а на касовите бележки да има QR код, който да позволява на потребителите да проверяват в реално време дали покупката им е отразена и данъкът - платен. Сама по себе си идеята не звучи зле - повече икономика на светло, ускоряване на процеса и въвеждане на допълнителен механизъм на прозрачност, който не затруднява данъчната администрация, тъй като контролният механизъм е в ръцете на потребителя. На практика, обаче, няколко обстоятелства около подмяната оставя доста съмнения за това колко е обмислена тя.


1) Липса на предварителна оценка. Днес стана ясно, че засега не е направена оценка на въздействието на промяната; не е направено дори изчисление колко ще струва това, колко търговци и производители на софтуер ще бъдат повлияни от него, и дали сроковете са възможни. С други думи смяната на касовите апарати и съпътстващият ги софтуер е поредния пример за политика, за която се смята, че ще има положително въздействие, но това мнение от страна на администрацията не е подкрепено с анализ на потенциалните ползи и щети. За пореден път се потвърждава очевидността, че мерките, въведени без анализ и оценка, водят до хаос, неразбиране и дори могат да навредят повече отколкото да помогнат, независимо от добрите си намерения.
2) Нереалистични срокове. Този проблем е до голяма степен свързан с горния - въпреки че добросъвестният бизнес, съдейки по реакциите на бизнес организациите, не се противопоставя на самата смяна, сроковете за въвеждането на новите касови апарати и софтуер изглеждат прекалено кратки - до началото на април за фирмите, регистрирани по ДДС и до началото на август, за тези без такава регистрация.. По тази причина представителите на редица браншови организации поискаха отсрочки, които на този етап не се знае дали ще получат такива. Показателно е и обстоятелството, че засега едва 20 хиляди от общо 400 хиляди касови апарати са сменени и отговарят на новите изисквания.


3) Затваряне на пазара на софтуер. Новите мерки ще изискват от търговците да ползват софтуер за управление на продажбите, одобрен от НАП, като досега такова одобрение са получили 11 такива, а още няколко десетки чакат проверка. Докато за малките търговци, които често ползват стандартни (off-the-shelf) решения за управление на продажбите, това надали ще създаде проблеми, то големите фирми често създават собствени системи, адаптирани към особеностите на бизнеса си. Това ги поставя в положение или търпеливо да изчакат приходната агенция да оцени софтуера им (което от своя страна може да доведе до нужда от въвеждане на изменения и съответно - допълнителни разходи и технологично време), или да въведат някоя от одобрените системи на цената на всички допълнителни разходи около преминаването към нея. Отделно въвеждането на изискване за преглед от НАП на системите за управление на продажбите създава и риск от затваряне на пазара в полза на установените в него фирми, тъй кат оскъпява и забавя навлизането на нов софтуер.


4) Финансова тежест. Според повечето оценки цената на подмяната на касовите апарати и софтуера ще струва на бизнеса над 100 милиона лева. Въпреки че цената за отделните фирми не е особено значителна (обикновено цитираните суми са около 500 лева за касов апарат и софтуер), остава впечатление, че бизнесът просто е длъжен да плаща каквото администрацията реши по свое усмотрение и да се съгласява безропотно. Проблем е и че поддръжката на новия софтуер ще струва на фирмите около 300 лева годишно - докато за големите търговци тази сума не е значителна, то за малките всяка стотинка може да представлява разликата между оцеляването и отпадането от пазара.


5) Пропуска се сивата икономика. Част от обявените причини за новите правила е борбата със сивата икономика. На практика обаче те засягат само търговците, които вече плащат данъците си и издават касови бонове, тъй като изискването за нови касови апарати и често-отчитащ-се софтуер по никакъв начин не засяга онези, които нарушават вече съществуващите правила; то няма да ги накара да излязат на светло и да започнат да декларират транзакциите си. Подходяща мярка за борба с продажбите на сиво би било затягането на контрола и по-високите санкции, но обсъжданите тук промени не са в тази посока.


В общи линии новите изисквания към отчитането на продажбите са особен казус - видимо добро намерение, но не докрай обмислено и съпроводено с лоша комуникация от страна на администрацията. Остава само да се надяваме, че този път замесените органи ще се вслушат в бизнеса и ще извършат прехода така, че разходът за бизнеса да е колкото е възможно по-нисък, а времето за адаптация - достатъчно.


"Дневник" публикува анализа на Института за пазарна икономика.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 277 Неутрално

  "Днес стана ясно, че засега не е направена оценка на въздействието на промяната; не е направено дори изчисление колко ще струва това, колко търговци и производители на софтуер ще бъдат повлияни от него, и дали сроковете са възможни."

  Ако надпиша произволни идеи на тенис топки и ги размятам в парка а после пусна кучето да донесе 4 сигурно ще се получи по кадърна политика.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 2. 2 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  500лв. за софтуеър и апарат?По скоро двойно ще е.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 3. 3 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Цялата на тази промяна е продиктувана от сбъркана философия! Събирането на данни не е истинска информация. Истинска информация е анализът на данните. Вместо да се занимава експертно с анализи на риска, приходната администрация ще се удави в море от данни, които няма да смогне да анализира качествено! Обаче! - ще могат да се правят безконтролно "удари" по нарочени фирми. А още по-голямата беля е, че абсолютно и безконтролно представители на данъчната администрация ще могат да търгуват с вътрешна информация - кой, кога, за колко и какво, и на кого продава. С каква надценка и на каква цена и от кой доставчик и т.н. и т.н. Остава само да се възстанови "Комитета по цените" и ще си имаме социализъм от ново поколение!

 4. 4 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  В общи линии новите изисквания към отчитането на продажбите са особен казус – видимо добро намерение, но не докрай обмислено и съпроводено с лоша комуникация от страна на администрацията.

  Кога администрацията у нас е работила добре?

 5. 5 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Пак изкъртиха бизнеса с апарати, срокове и пари.
  Редно е сега бизнеса да им постави срок да си оправят софтуера и връзките между институции а не да ни разкарват, като панаирджийски мечки по гишетата за документи.

 6. 6 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Така е в държавите от третия свят, пълни с престъпни политици, политически престъпници, измамници, обирджии и невежо население.

 7. 7 Профил на zhoo
  zhoo
  Рейтинг: 91 Неутрално

  5) Пропуска се сивата икономика. - що да гоним дивото, като можем да издоим питомното! ....НАП или там който е измислил далаверата за определен кръг МО, производители на КА и софтуер можеха да помислят за електронен касов бон със сървъри при тях и задължителен виртуален терминал за всеки търговец и QR код да бъде равностоен на касовият бон, а който има желание и нужда да връзва и фискален принтер и да печата КБ/ QR. ТАКА, обаче нямаше да облажат някой фирми, нямаше да сме верни на принципа пре...и другарчето и много дребни фирми щяха да продължат да работят.

 8. 8 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1181 Разстроено

  Тия престъпни нещастници не оставиха на мира хората които правят бизнес и плащат данъци в България.

  Имало едно време ссср...
 9. 9 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Абе хора, този народ няма повече от една кожа, бе! И нея вече я смъкнахте няколко пъти!!! Да не останете без народ, ей!!!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 10. 10 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#2] от "Jalis Ironhammer":

  Един Микроинвест склад за 150 евро и касов апарат за 100 евро са толкова някъде. Дори за складовия софтуеф имаше намаление на 100 евро до скоро. Говоря за одобрен по наредба 18. Ако вече искаш три работни места, цената на софтуера е 300 евро. Тъпото е, че спъват търговците, които така или иначе са коректни. Нашата програма сме си я писали за нас и сме си я пригодили към нашите нужди. Сега трябва да купим универсална програма от която 80% ни е излишно. Общо взето лапане на пари. Тези, които с в сивата икономика няма да се юрнат да излязат на светло.

  Много хитър
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1382 Весело

  До коментар [#10] от "Кум Лисан":

  Ако това е вярно нашата фирма значи яко я дерат. Само за софтуера се споменава цифра от порядъка на 700лв.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 14. 14 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  До коментар [#13] от "Jalis Ironhammer":

  Е, зависи от софтуера, лицензи, функционалности...

  Десните от Герб за пореден път изнасилват бизнеса в угода на Датекс.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5600 Неутрално

  Държавата сложи на масата на бизнеса поредната безсмислена сметка, целяща да прикрие държавната безхаберност, недомислие и некадърност. Няма да има резултат...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Ние сега очакваме Малката тесла. Била е замислена Голяма тесла. Пълно фискално робство.

  П Р О Т О К О Л
  № 27
  На 15 февруари 2018 г., четвъртък, се проведе редовно заседание на Комисията по бюджет и финанси при следния
  ДНЕВЕН РЕД:
  …..
  2. Законопроект за изменение и допълнение на Закона за митниците, № 702-01-53/04.12.2017 г., второ гласуване.
  …….
  ПРЕДС. МЕНДА СТОЯНОВА:
  …………..
  На лице, което не спази сроковете по чл. 118, ал. 19 – това е 10-годишен срок за съхранение на какво?
  ПЛАМЕН ДИМИТРОВ: На данните от софтуера.
  ПРЕДС. МЕНДА СТОЯНОВА: На какво да ги съхранява? Пише ли тук? На хартия, на друг носител – на какво?
  ПЛАМЕН ДИМИТРОВ: В базата данни на софтуера. Там, където се съхраняват Базата данни.
  .….
  ПРЕДС. МЕНДА СТОЯНОВА: …“в срок от пет години след изтичане на давностния срок за погасяване на публичното задължение, с което са свързани“, демек десет години.
  ПЛАМЕН ДИМИТРОВ: Да.
  ПРЕДС. МЕНДА СТОЯНОВА: „В същия срок лицата съхраняват и информация, създавана чрез други софтуери или модули от информационни системи, чието функциониране е свързано с получаване или подаване на информация от или към софтуера за управление на продажбите в търговските обекти“.
  Тоест лице, което не спази този 10-годишен срок за съхранение, тоест на деветата година или на третата година се оказва, че го няма, нали така? Правилно ли чета? Се наказва със санкция в размер на 20 хил. лв. за всеки отделен ден! За всеки ден!
  ……..
  ПРЕДС. МЕНДА СТОЯНОВА: …имам още пет години за всеки ден по 20 хил. лв. С колко ще ме глобите, че не мога да го сметна? Може ли някой да го сметне? Вижте, това е просто безумие!
  ПЛАМЕН ДИМИТРОВ: Госпожо Стоянова, не!
  ПРЕДС. МЕНДА СТОЯНОВА: А как е?
  ПЛАМЕН ДИМИТРОВ: Ами, ако трябва да го прередактираме, но сме имали идеята за деня, за който не е съхранена информацията, това да е глобата.
  ПРЕДС. МЕНДА СТОЯНОВА: Ама не прилича на такова по ал. 1. И като знам как се прилагат текстовете след това! (Реплики.)
  ПЛАМЕН ДИМИТРОВ: Тук важното е какъв е…
  ПРЕДС. МЕНДА СТОЯНОВА: За пет години, тук колежката го сметна, само 36 млн. лв.! (Шум и реплики.)
  Тук няма умишлено-неумишлено! Няма такива филми, нали?! Тук няма умишлено-неумишлено и аз разбирам защо няма. Защото – падна тока, дойде…
  ……………….

  Всъщност замислената глоба е била макс. 10 години *365*20000
  73 (седемдесет и три) милиона лева.
  Изчезва архивът на малка железарийка, идва данъчния и пита...…
  Сценарият е познат.

  Безумието е било огромно като замисъл. Сега имаме смекчена версия. Но философията и намерението на някои фискални капацитети за скопят бизнеса остава.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 17. 17 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4578 Неутрално

  Това, добре! Но в ЕС има една страна (Австрия), където касовите апарати дори не са задължителни, търговците не са длъжни да издават касов бон!

 18. 18 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сигурно знаете вица за онзи който търси изтърваните пари само под фенера, а не където ги е вадил от джоба. Следният абзац ми пррипомня това:

  "...Част от обявените причини за новите правила е борбата със сивата икономика. На практика обаче те засягат само търговците, които вече плащат данъците си и издават касови бонове, тъй като изискването за нови касови апарати и често-отчитащ-се софтуер по никакъв начин не засяга онези, които нарушават вече съществуващите правила; то няма да ги накара да излязат на светло и да започнат да декларират транзакциите си. Подходяща мярка за борба с продажбите на сиво би било затягането на контрола и по-високите санкции, но обсъжданите тук промени не са в тази посока....".

  "Дърржавата" с тези акции за периодична смяна на хард+софт'уера усложнява живота на тези които ввече регистрират (повече или по малко) продажбите си, и не закача другите.

  Интересно ми е за последните 10 г' колко пъти е трябвало да се сменяват касовите апарати (+софтуера). Струва ми се че е веднъж на 2-3 г', вероятно греша, та ако някой може да ме светне-благодарско.

  Преди малко попитах кварталния бакалин как са нещата тук с хард'софт'уерра (тук днес е първия работен ден на седмицата. В моя бизнес нямаше задължение да имам касов апарат. 90% от оборота беше беше доставки в течение на месеца с "товарителници" (май това е терминът) +веднъж месечно-фактура. Останалите 10% бяха с ръчно издадена фактура, и при получавване плащане на място-ръчно издадена квитанция. + задължително вписване в края на деня на операциите за тези 10% в една тетрадка (после в компютра). Заплащания с банкови карти се извършваха с едни старомодни рръчни машинки, с които се "гладеше" картата на купувача, и после оригиналите се даваха на банката (когато аз поисках, нямаше задължителен срок), за превод на парите.

  Та...бакалина ми каза следното: Задължени са да докладват он'лайн чрез касовите апаарати само бизнеси с оборот над 1.5 млн. лв. годишно (и по нататък сумите са в лв). Има задължение да се ползват само утвърдени от местния НАП касови апарати (има към 20 производителя+вносителя на такива), през последните 15 г' не е чувал на някой от утвърдените да му е отнето "утвърждението". Неговия касов апарат е на 7 г'.

  Задължението е да се докладва веднъж месечно на НАП за оборота БЕЗ КОПИЕ от задължителната ежедневна "Z" проверка (баланс на дневния бизнес). Трябва да има по две такива копия, при "спорадична" проверка взимат копията от деня на проверката до предишната такава/2-3 месеца назад. Обикновенно едното копие е при счетоводителя (за бизнеси с оборот на 1 млн. лв./г, те трябва да са ЛТД), за по малките фирми-при който им води счетоводството, дрругото трябва да е в магазина до края на текущия месец.

  Проверките (спорадични...внезапни) са два вида:

  1. От техничари-проверяват за десетина минути дали не си се "заиграл" със софтуера. При проблем ТИ ЗАТВАРЯТ БИЗНЕСА ДО УТОЧНЯВАНЕ НА ПРОБЛЕМА.

  2. От "мними клиенти"-двойки обикалят няколко магазина и купуват по отделно нещо дребно, взимат бележката и отиват до следващия клиент. След 2-3 часа се връщат, идентифицират се, и искат цъкане на "Х" да проверят дали си регистрирал продажбата. Ако сси забравил-виж точка 1.

  Цените на касовите апарати (всички приемащи карти) са под 1000 лв/парче за покупка, или към 40-50 лв/месец под наем, от утвърден вносител. Трябва да имаш нет' връзка, ако искаш да ти плащат с карти. Който не желае да работи с карти (сергиите за плод'зеленчук по пазарите) не му трябва нет. Банките издаващи карти взимат не повече от 1% такса за услугата. ТОВА беше новина за мен. Преди 10++ г' такива такси плащаха само голямите вериги/бензиностанциите, останалите-по договаряне, но беше над 2% (За АМЕКС беше 5 %). ю

  Санкциите за нарушителите СА ЯКИ-освен разоряващи глоби (или пандиз към месец за всеки 15-20,000 лв' според колкото отсъди съда- за който няма пари/не желае да плаща глобите) и задължаване "на очо" да се платят "реални" данъци за до 7 г' назад, често се лежи и пандиза.

  За протокола. И за сравнение с к'ото става в България.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 19. 19 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 608 Неутрално

  До коментар [#14] от "Darth Plagueis":
  Няколко са героите, но най-малко е Датекс. По-скоро производители и разпространители на софтуер за ресторанти. Но са решили да разширят обхвата, защо да не се вмъкнат и в другия бизнес.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2812 Неутрално

  До коментар [#5] от "One Hour":

  Е-е-е-е-е-е...! Бизнеса иска да бъде управляван от дясна партия, която е назначила за финансов министър тоя, дето се беше засякъл на една маса в празно кафене с ДП...! :)))

  Бивш tww09306483.
 22. 22 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Преди години имаше пак смяна на касовите апарати. Връзка с НАП, обещаваше се пълна победа над Андрешко.
  Няколко месеца се подаваха сводки, като от фронта - еди-колко си данъци този месец, следващия още повече.
  Настана тишина, миналата пролет НАП уволни 300 души. Цял отдел. Били корумпирани.

  Каквато и да е промяната, в крайна сметка нарушението трябва да се установи от хора. Данъчни служители. Ако те получават хиляда лева, колко време им трябва, за да ги корумпират?
  Вместо недомислена наредба, която ще струва стотици милиони, дайте 100 милиона на година за свестни, мотивирани данъчни.
  После може и да изхвърлим касовите апарати.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 23. 23 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2812 Неутрално

  До коментар [#22] от "UJC4040":

  Хм-м-м-м-м...! Това е трета или четвърта смяна на касови апарати и все нещо не било наред и все нещо не било оправено...!

  Бивш tww09306483.
 24. 24 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Бг администрацията прилича на куче,което си гони опашката и бясно се върти в кръг.Народа е овчи и само мълчи и изпълнява непохватно тъпи команди,като стресиран новобранец на строева подготовка.Само че,цялата работа не е смешна.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 25. 25 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 594 Неутрално

  1. Софтуера не подлежи на лицензиране, а на регистриране (до тук добре)
  2. Изискванията към софтуера са много и неизпълними, ако се четат буквално
  3. Първият регистриран софтуер беше ПРЕДИ да има сертифициран касов апарат (смях)
  4. Правилата за софтуера са писани с идеята, че касови плащания се използват само в магазините, бензиностанциите и заведенията. въобще не са съобразени със случаите на големи ИТ системи, в които касовите плащания са минорна част. Сега става така, че за да отговори на наредбата, фирма, която има 1% касови плащания, трябва да не само да купи отделна система, но и да мисли, как да синхронизира информацията между двете.
  5. Много от граничните случаи, които бяха показани от БАИТ на НАП, които попадат в наредбата, НАП няма идея как да се решат. Само казват "трябва да се намери техническо решение".
  6. Добрата новина е, че не само НАП са измислили лоша наредба, касаеща софтуер. Вижте и изискванията за софтуер в аптеките.

  Като цяло в управлението влязоха хора, които не са запознати добре с нивото и възможностите на технологиите (може би само от филмите и бита) и създадоха глупави наредби, свързани със софтуера.

 26. 26 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3893 Неутрално

  ГЕРБ да са спокойни, ще затворят още няколко хиляди дребни фирми.
  Впрочем Борисов дали ще разреши да се работи без софтуер, примерно за 10 фактури на месец, защо да се дават над 1000 лева?
  Или това е някакъв Данък или Такса?

  Любовта ще спаси света!!!
 27. 27 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3893 Неутрално

  Това, добре! Но в ЕС има една страна (Австрия), където касовите апарати дори не са задължителни, търговците не са длъжни да издават касов бон!
  —цитат от коментар 17 на vassilun  ———
  О да, за мен беше шок. Така са ни стъпили на врата у нас, че не можах да повярвам! Прилагат касовите бележки за по-малки суми!

  Любовта ще спаси света!!!
 28. 28 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  До коментар [#25] от "Технолог":

  От ''бивши" милиционери,партийци и комсомолци,толкоз.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 29. 29 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 608 Неутрално

  До коментар [#25] от "Технолог":
  1. Софтуера не подлежи на лицензиране, а на регистриране (до тук добре)

  Думата наистина е регистриране, но всъщност е лицензиране/разрешение. Защото се регистрираш, но чакаш НАП да те одобри.
  Скоро някой се оплака, че след като подал искане за регистрация, получил статус "корекция". И няма кой да му каже, какво означава това. И какво да коригира.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 30. 30 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  "хаос, рискове и недомислени мерки" ... ГЕРБ, сър!

 31. 31 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Пак искат да напълнят гушата на някое свое протеже. Писна ни и от протежетата им, и от измамите им.

 32. 32 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 608 Неутрално

  До коментар [#25] от "Технолог":
  3. Първият регистриран софтуер беше ПРЕДИ да има сертифициран касов апарат (смях)

  Още малко смях. Вторият регистриран софтуер е подал декларация на 20.12.2018. Включен е в публичния списък на 19.12.2018.
  Когато поиска, НАП действа светкавично. Даже вижда в бъдещето.


  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 33. 33 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  Тия престъпни нещастници не оставиха на мира хората които правят бизнес и плащат данъци в България.
  —цитат от коментар 8 на citoplast


  3-4 шуробаджанашки фирми ще инсталират новите касови апарати и софтуера!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 34. 34 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 608 Неутрално

  До коментар [#33] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":
  Написах ти, за пръв път, плюс.
  Нищо, че скоро ще избълваш проклятия срещу бизнеса, капиталзма, Сорос и други подобни.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 35. 35 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 608 Неутрално

  капитализма

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 36. 36 Профил на gollumbg
  gollumbg
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На мен ми е интересно има ли изобщо десни партии в България. С тази наредба се вкарват :
  1. Регулация от най-тежкият вид - със списък в сайта на НАП с позволени софтуери (качване в списъка след субективна оценка от експерт). Всеки софтуер в който се въвеждат артикул, количество и цена и е извън списъка е нелегален и никой бизнес няма право да работи с него под страх от санкция глоба и затваряне на обекта.
  2. Не много прикрит лобизъм - има изискване всеки компютър във фирмата, на който има инсталиран търговски софтуер (задължително от списъка) да е свързан с непрекъсната двупосочна връзка с фискално устройство без значение дали от конкретното работно място се приемат пари в брой или не.
  3. Допълнителна административна тежест - за всяка промяна по софтуера или хардуерна конфигурация (принтери, ИП адреси на базата данни, папки на диска/мрежата където се съхраняват архивите) - трябва да се подаде специална декларация в НАП с новите данни - естествено под страх от глоба и затваряне на обекта.
  4. Работа в режим "виновен" - наредбата в частта за софтуер е написана много двусмислено и неясно. Всеки проверяващ от НАП може да те глоби по тази наредба ако иска.

  и нищо - никаква политическа и медийна реакция (само една мижава декларацийка на Да-тата).

 37. 37 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 752 Гневно

  Тотален контрол - тотална държава. Твърда хватка за гушата на всеки дребосък, абсолютно съблечен гол пред кожодерите от НАП. Знаят всяка стотинка приход или разход. В същото време контрабандни танкери спестяващи милиарди данъци някак си остават незабелязани, а разни 'бизнесмени' могат да вадят милиони от офшорни сметки и за произхода им никой не се интересува.
  Задушаващата хватка върху останалото население все повече ще се увеличава, защото управляват изключително алчни и брутални мутро-милиционери, а овчедушието и простотията са правило.
  От икономическа фл. т. случаят е пределно ясен и може да се опише със следния пример: по-всякакъв начин да се опитвате да си улътните дограмата, ама в същото време да сте отворили вратата. Огромна армия от некомпетемнти и прости служители издевателстващи над малкото останали кокошки дето снансят яйца. Поредното доене на бизнеса с нови разходи в полза на разни 'наши' фирми.

 38. 38 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1008 Любопитно

  От съседна статия от днес,където Цвъки се оплаква от руска намеса,става ясно,че тази неразбория е следствие от сигурна руска намеса.Значи,каквато и тъпотия да измислят,естествено руснаците са виновни.Когато властта ти е в ръцете и не само,че не знаеш какво да я правиш,но неуморно твориш тъпня след тъпня,няма кой друг да ти е виновен,освен руснаците.Че си прост,алчен и крадлив като руски партиец,също руснаците са виновни.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40 Профил на bored2009
  bored2009
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#32] от "UJC4040":

  Айде сега да помислим кой е "помагал" на НАП да напишат тази нескопосана наредба. И е написана по тертипа на неговия софтуер.

 41. 41 Профил на Kiril Peychev
  Kiril Peychev
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Сега остава да видим кои са производителите на касови апарати, срещащи новите нужди и да видим каква връзка имат със сегашното правителство.
  Отново конспирации, но няма как, след като нещата се правят по този начин.

 42. 42 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 955 Любопитно

  Ако кръстникът ми има например магазин за леки коли,може ли да ми даде една,без да издава фактура,щото сме си много близки?

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 43. 43 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3779 Неутрално

  Май свършиха парите за суджук, та трябва са се дообере народа и най-вече - дребния бизнес. Не може да пречи на големите наши акули, да печелят максимално. Който не слуша - НАП, ДАНС и вся остальная сволоч, се стоварват на главата му, като същински Цербер. Всички са по презумпция виновни! Ех, бай Тошо, бай Тошо, дори и ти не можеше така.

 44. 44 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 965 Неутрално
 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7554 Неутрално

  Хаоса е запазената марка на ГЕРБ.

 46. 46 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6387 Неутрално

  Хаос и пари, и преди години ги смениха пак така на два пъти за година-две.

 47. 47 Профил на nenlow
  nenlow
  Рейтинг: 27 Неутрално

  До коментар [#2] от "Jalis Ironhammer":Един Микроинвест склад за 150 евро и касов апарат за 100 евро са толкова някъде. Дори за складовия софтуеф имаше намаление на 100 евро до скоро. Говоря за одобрен по наредба 18. Ако вече искаш три работни места, цената на софтуера е 300 евро. Тъпото е, че спъват търговците, които така или иначе са коректни. Нашата програма сме си я писали за нас и сме си я пригодили към нашите нужди. Сега трябва да купим универсална програма от която 80% ни е излишно. Общо взето лапане на пари. Тези, които с в сивата икономика няма да се юрнат да излязат на светло.
  —цитат от коментар 10 на Кум Лисан


  Не е точно така както казваш
  Работя във фирма с 3 каси и софтуера позволяваше заобикаляне на КА като и изтриване на инфо.
  Сега въвеждаме новия и на 1-во четене следи мн неща и нищо не може да бъде изтрито
  Например, търговска надц. име на артикули, работно време на касиер, поч, дни, което е свързано с осигуровки,ддс и т.н
  На по-късен етап ще изнесат базите в облак сигурно
  По-трудно ще е на фирмите в сивия сектор да имат ценово предимство и конкурират законите такива.
  Далече съм от мисълта ,че вс ще е цветя и рози.

 48. 48 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 608 Неутрално

  "По-трудно ще е на фирмите в сивия сектор да имат ценово предимство и конкурират законите такива."
  До коментар [#47] от "nenlow":
  Точно така, по-трудно. Но ще се справят. Все пак данъчните са същите.
  А фирмите в белия сектор ще го отнесат с безсмислени и трудни промени. Такава е традицията.
  Е, на Андрешко ще му е по-скъпо да се "откупи". Дали не е това целта?

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 748 Неутрално

  И-и!!! В килера имам вече 5 касови апарати, сменени все по някакви изключително важни причини, но най- вече да въртим оборотиште и пълним джобовете на онези, участващи в този бизнес. Българските управници, подобно на руските, за разлика от германските и австрийските, винаги са я докарвали до революционна ситуация: смучат ли смучат, до самозабрава, докато народът изгуби търпение.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK