Автобусът в Ковачевци и уличките в Михилци

Автобусът в Ковачевци и уличките в Михилци

© Цветелина Белутова, Капитал



През последните дни станахме свидетели на най-различни новини за финансови драми на местно ниво. Общински болници пред колапс, граждани със запорирани сметки заради дългове на общината, спиране на автобусния транспорт до областния център и какво ли още не. Човек би останал с впечатлението, че публичният сектор в България е в тотален крах. Всичко това обаче идва на фона на три поредни години на огромен бюджетен излишък, харчен щедро в края на годината, както и на абсолютно рекордни бюджетни приходи, планирани за настоящата 2019 г. Откъде идва тази немотия на местно ниво?


Многократно сме коментирали нарочната фискална централизация, която се поддържа у нас и която изсмуква парите на данъкоплатците от техните местни общности в посока към жълтите павета. Пари за преразпределение има, но те не са в общините, а в централната власт. Затова и проблемът с общинските болници се решава с изказване на премиера, че "болници в мое управление няма да закрия" и препоръка здравното министерство да реформира системата "до утре". Същото наблюдавахме и през 2018 г., когато кметове минаваха през Министерски съвет да благодарят за отпускането на пари от излишъка за една или друга инвестиция на местно ниво - цяла редица кметове присъстваха и на решението за магистрала "Хемус".


А помните ли, че кметовете на малките кметства също протестираха през миналата година? Те пък негодуваха, че големите общини не им дават това, което им се полага. Цялата система върви наобратно - бай Иван данъкоплатеца си плаща подоходния данък в хисарското село Михилци, но надеждата му за асфалтиран път в селото минава през бляна, че Бойко ще отпусне на община Хисаря пари от излишъка, а пък кметът на Хисаря ще се сети, че в Михилци все още живеят 150 човека. Един ден това сигурно ще стане, но в тоя същия ден други стотици населени места ще имат същия казус и едва ли всички ще случат да минат през жълтите павета.




Парадоксалното е, че в годините на растеж тези слабости се виждат най-ясно. Логично е, когато всички усещат подема - има работа и пари, то и заобикалящата среда да почне да се подобрява. Тази заобикаляща среда обаче е общинска, а не държавна. Липсата на адекватен собствен ресурс в общините води до това, че подемът на много места остава само по телевизията. Какво ли би се случило, ако местната общност има собствен ресурс да реши най-големите си проблеми? Прочетете какво се случи през последните години с болницата в Панагюрище и ще придобиете някаква идея. Там обаче имат късмет в лицето на голяма компания, която осъзнава, че трябва да инвестира в местната общност. Когато липсва подобен инвеститор, всички се обръщат към общината, която обаче е оставена без собствен ресурс.


Нека вземем за пример случая в Ковачевци, тъй като е съвсем прост и актуален. Хората искат да имат превоз до областния център Перник, най-малкото защото там работят. Решения може да има всякакви - ще кажете, нека компаниите, в които работят, ги извозват, или нека се организират по някакъв начин сами хората. Практически обаче те са го направили - общината е организирала транспорт. За 20 дни приходите на този транспорт са 1 400 лв., а разходите - 2 800 лв. (по думи на кмета). Това означава, че за година ще имат дупка от около 25 хил. лв., ако приемем, че превозите са всеки ден, в т.ч. събота и неделя.


Пак някой ще каже, че трябва да вдигнат цената, за да си "вържат" сметките. Но дали е толкова лесно? Целият публичен сектор у нас се дотира - училища, детски градини, театри, железопътен транспорт, пощенска услуга, енергетика, здравеопазване и т.н. Сектори, в които често пазарът е нарочно гонен, за да могат политици и близки до тях да печелят. И на фона на всичко това страничният наблюдател да нахока община Ковачевци, че ще си дотира спешно организирания автобусен транспорт до Перник, е малко пресилено. В крайна сметка това си е решение на жителите на Ковачевци.


Връщайки се към децентрализацията, можем да зададем логичния въпрос - дали данъкоплатците в Ковачевци са изработили достатъчно за този разход? Подоходният данък, който плащат през годината, дали стига, за да се покрие дупката от около 25 хил. лв.? Нашите сметки (виж тук) показват, че жителите на Ковачевци внасят подоходен данък в размер на близо 150 хил. лв. на година. Предложението ни за преотстъпване на поне 1/5 от подоходния данък към общините би означавало, че в общината ще останат приходи в рамките на 30 хил. лв. Ето че 1/5 от подоходния данък, който плащат жителите на Ковачевци, всъщност е достатъчна, за да покрие разхода на общината за транспорт до Перник.


Всъщност това е фундаменталният момент в идеята за децентрализация. Ресурс, който така или иначе е заработен от жителите на общината, да остава на местно ниво и да решава най-тежките казуси. Няма как на национално ниво да кажем кои са тези казуси, много по-разумно е всяка община сама да си ги определя и решава. Във Враца сигурно ще помагат на болницата, в Неделино ще се опитат да си изплатят дълговете, в Ковачевци най-вероятно ще поддържат транспорта до Перник. Ако се изчистят и взаимоотношенията с малките населени места, в касата в Михилци също ще влязат пари, с които да си оправят уличките.


Всичко това, разбира се, има много детайли и условности. Именно затова през 2019 г. в ИПИ ще усилим работата си в посока фискална децентрализация. Предстоящите местни избори в края на годината също са предпоставка както да се говори повече за местните бюджети, така и да се търсят решения, които да са в сила за новите общински власти. Виж повече в "Пътят към фискална децентрализация: Споделяне на данък общ доход с общините" (април 2018 г.).


"Дневник" публикува анализа на Института за пазарна икономика.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Проблемът с децентрализацията е, че бедните общини ще имат по-малко приходи от данъци и това допълнително ще забави всякакви проекти в тях. Вариантът за явтоматично отчисляване на част от бюджета пропорционално на жителите пък създава проблем на малките населени места. Вариант с фиксирана сума в зависимост от типа на населеното място и компонента, пропорционална на броя на жителите сигурно има предимства, но трябва да се оптимизира. Във всеки случай трябва да се избягва многостепенната система, която в момента е основна причина местната власт да не си вижда парите.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 2. 2 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1135 Весело

  Децентрализация ... анатема! А инак държавата била лош стопанин... затова с публичните средства трябва да разполага Той... който справедливо и щедро разпределя :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  1. Как ИПИ планира да се бори за фискална децентрализация когато България вече е под тираничната авторитарна власт на Борисов?! Ще вдига въстание ли?
  2. В община Стамболийски градският и междуградски транспорт е безплатен. Значи при силно желание един кмет може да намери пари за финансиране на транспорта. Въпреки финансовата примка която му е надянал Борисов.

 4. 4 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  1. Как ИПИ планира да се бори за фискална децентрализация когато България вече е под тираничната авторитарна власт на Борисов?! Ще вдига въстание ли?
  2. В община Стамболийски градският и междуградски транспорт е безплатен. Значи при силно желание един кмет може да намери пари за финансиране на транспорта. Въпреки финансовата примка която му е надянал Борисов.

 5. 5 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Чакайте малко, че ми стана смешно :)))

  "Цялата система върви наобратно – бай Иван данъкоплатеца си плаща подоходния данък в хисарското село Михилци, но надеждата му за асфалтиран път в селото минава през бляна, че Бойко ще отпусне на община Хисаря пари от излишъка, а пък кметът на Хисаря ще се сети, че в Михилци все още живеят 150 човека."

  Та ако системата вървеше не "наобратно" както казва автора, а по "правия път", то бай Иван от село Михилци със своите данъци трябваше да може да финансира изграждането на асфалтов път, обаче автора дали е проверил КОЛКО ПОДОХОДНИ ДАНЪЦИ Е ПЛАТИЛ БАЙ ИВАН, че има претенции за асфалтов път? Бас ловя, че всичките 150 души от селото за 10 години от подоходните си данъци не могат да съберат пари 1 км асфалтов път! Щото при пенсиите няма подоходни данъци...
  Той че това с децетрализацията беше едно мижи-да-те-лажем, измислено от ДПС за да се краде по места (на дребно, но от много места), където контрола е занижен и малкото представители на държавата са "свои хора".

 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#5] от "cristo_n":

  От "10-ти" до днес комунистите откраднаха минимум по 35 000 лева от всеки пенсионер.

 7. 7 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "Предложението ни за преотстъпване на поне 1/5 от подоходния данък към общините би означавало, че в общината ще останат приходи в рамките на 30 хил. лв. Ето че 1/5 от подоходния данък, който плащат жителите на Ковачевци, всъщност е достатъчна, за да покрие разхода на общината за транспорт до Перник."

  - С което да осигури работна ръка на някой вероятно приватизатор до входа на предприятието му. Това ако не е олигархизъм, здраве му кажи. Не е това решението в такива случаи.
  Преотстъпването на част от данък доход на общините гарантира относително високи приходи на големите и относително малки приходи на малките. Тъкмо тук трябва да е корективната функция на държавата /областта според мен/.

 8. 8 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 441 Весело

  Само че трансферът на Държ.бюджет към община Ковачевци е 767 хил лв. Т.е. даже и да се прехвърлят 100% от приходите от ДОД към общините за голяма част от тях той НЯМА да е достатъчен, докато ще има Общини(София, Пловдив, Марица и т.н.) които ще бъдат облагодетелствани от това.
  Винаги ще има нужда за по-слабо развитите икономически обюини от трансфери от държ.бюджет.
  За да се промени това трябва да се създадат програми за подпомагане на икономиката на по-слабо развитите региони. Но това не бива да става чрез инвестиции в производства държавна собственост.

 9. 9 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  До коментар [#5] от "cristo_n":

  Пътищата м/ду селата са от републиканската пътна мрежа и не се поддържат от общините. Постъпленията са от винетки ... предполагам и от акциза на горивата. За някои явно магистралите са най- важни, но за болшинството граждани ... пътищата до тях са по- важни.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 10. 10 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  Много е важна децентрализацията, но как Бойко сам да се откаже от ролята си на Дядо Коледа? Нали ще загуби голяма част от силата си, ако той не бърка в чувала и не раздава на послушните големи подаръци, а на тези, които не са слушкали – малки или никакви.
  Напуснахме София преди години, за да избягаме от лудницата, и решихме да живеем в село. Избрахме морско село, не точно курорт (пак заради лудницата), а на 3-4 километра от морето. Поради близостта си с морето и с големия град, селото е с много скъпи къщи, непрекъснато се строят нови. Но данък сгради е нисък и не отива в бюджета на кметството. Гледката е нереална: големи, красиви къщи с китни дворове, аранжирани с вкус градини ( удоволствие за окото), а улиците неасфалтирани или където има асфалт, той е с дупки и калищаци. Контейнерите преливат редовно и вятърът разнася боклуците навсякъде. Преди години се направиха тесни тротоарчета на главната улица, но където не живеят хора, те обраснаха в трънаци и вече не се виждат плочките. Кметството няма пари за инфраструктура. А имотите непрекъснато сменят собствениците си –англичани, капитани, руснаци. Цената е висока и нотариалните такси също не са ниски, но и тези пари не отиват в бюджета на кметството. Положението е плачевно. Дори няма желаещи за поста кмет. На последните избори старият кмет искаше да се откаже, но понеже нямаше други кандидати, отново се кандидатира и на изборите беше единствен кандидат. Това е положението с централизацията.

 11. 11 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Това означава Тиквата да краде по-малко.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5268 Неутрално

  Колко е сумата, която селото получава от държавата?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  До коментар [#10] от "Fiji":

  Избрали сте кметски наместник предполагам, а данъците влизат в общината в която влиза селото ви. В Бургас жителите на бившите села Ветрен и Крайморие искаха евтин градски транспорт и бяха обявени за квартали на града ... но си натресоха и градски данък сгради и отпадъци, в пъти по- големи :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 14. 14 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "нарочната фискална централизация, която се поддържа у нас и която изсмуква парите на данъкоплатците от техните местни общности в посока към жълтите павета."...
  "че подемът на много места остава само по телевизията"
  Ами тъкмо това е истината.

  мурзилка
 15. 15 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  До коментар [#13] от "ь":

  Не е кметски наместник, селото е голямо. Имахме си избори за кмет, въпреки че кандидатът е само един.

 16. 16 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  До коментар [#13] от "ь":

  Така е, кметството зависи от общината, общината зависи от държавата. Данък сгради и такса смет са смешно ниски в селата. Предполагам, че хората няма да имат нищо против да се вдигнат, стига тези пари отиват за селото. Не говоря за затънтени села, които са на доизживяване и пенсионерите там направо вегетират, а за големи и живи села.

 17. 17 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1135 Весело

  До коментар [#15] от "Fiji":

  Избрали сте го... но ако общината примерно е Созопол ... Бог да ви е на помощ, защото на Рейзи не може а и не бива да се надявате, защото ще ви излезе "солено" :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2362 Весело

  До коментар [#17] от "ь":

  Слав Богу не е Созопол, а Аврен.

 20. 20 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  До коментар [#16] от "Fiji":

  Парадокса е, че общини като Варна и Бургас също зависят от държавата и една евентуална децентрализация би ги направила независими, а това на никоя партия не се нрави. Бургас живна през царуването на Борисов защото си бе нарочен от него за град с големи възможности за ... усвояване :) Не че не искаше да е Варна, ама там от ТИМ трудно щеше да се уреди да "хапне" нещо :) Сега и там се наливат средства, но чак когато кмет стана гербер... което си е поредно доказателство защо няма да има децентрализация :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 21. 21 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#5] от "cristo_n":Пътищата м/ду селата са от републиканската пътна мрежа и не се поддържат от общините. Постъпленията са от винетки ... предполагам и от акциза на горивата. За някои явно магистралите са най- важни, но за болшинството граждани ... пътищата до тях са по- важни.
  —цитат от коментар 9 на ь


  Аз критикувам не фактите, а ТЕЗАТА НА АВТОРА на статията, за данъците на "бай Иван" и допълнително, за смисъла и ефекта от самоуправлението.

  От друга страна, и ти да управляваш бюджета на държавата, ще харчиш ОГРАНИЧЕНИТЕ ФИНАНСОВИ РЕСУСИ за районите, които създават БВП, а не за селската улица на бай Иван. И говоря ТОЧНО за селската улица, защото през селото минава асфалтов път (ето ти вече фактите!) , който се поддръжа от АПИ, но в статията става въпрос за пари, които се очакват да се отпуснат от община Хисаря, т.е. не става въпрос за републиканска тъпна мрежа. Значи бай Иван иска по асфалт да си стига до частния имот... Хубаво, ама да си го купи.
  п.п. И до нашата вила се стига по черен път и така е от 70-те години, когато е строена, но не ми е и минавало пез ума, че държавата трябва да харчи пари за афсалт там, при положение че не сме си изградили още магистралния пръстен в държавата.

 22. 22 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  До коментар [#20] от "ь":

  Децентрализацията означава свобода...! Децентрализацията означава, местна инициатива и независимост в решенията...! Децентрализацията означава смърт за червената номенклатура и управляващите милиционери...! Затова, със зъби и нокти ще дращят, за да се запази, докато всичко в България рухне! Именно заради зверската централизация България се раздели на София и всичко останало. Именно заради централизацията пустеят села и малки градчета...! И само ще става, още по-лошо...!

  Бивш tww09306483.
 23. 23 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Поради близостта си с морето и с големия град, селото е с много скъпи къщи, непрекъснато се строят нови.
  —цитат от коментар 10 на Fiji


  Ами събирате по 10000 лв от къща и си строите каквото си щете. Щом са ви ниски данъците, значи ви истават спестени пари и може да си доплащате на фирма, да ви извозва контейнерите с буклук по-често! То затова ви е и ниска таксата смет - щото е предвидено извозване на сметта веднъж на 1-2 седмици. То не може да искаш да си купиш имот в на село, на спокойствие и да искаш държавата да направи така, че инфраструктурата да ти е като в София. Ами утре ще поискате и театър в селото, и спортни игрища... Нали искате самоуправление - съберете си пари и се самоуправлявайте.

 24. 24 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  До коментар [#21] от "cristo_n":

  Тъй, тъй...! Ами, в този дух... Кога например, ще се премахнат дотациите за градският транспорт в София? Кога ще се премахнат дотациите за софийската Топлофикация? Кога най-после, създаващите най-висок БВП ще започнат да си плащат справедливо транспорта и отоплението...?

  Бивш tww09306483.
 25. 25 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  До коментар [#10] от "Fiji":

  Ами какво да ви кажа... - пре... таковали сте се. Има много по-хубави села - преместете се :)

 26. 26 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#21] от "cristo_n":Тъй, тъй...! Ами, в този дух... Кога например, ще се премахнат дотациите за градският транспорт в София? Кога ще се премахнат дотациите за софийската Топлофикация? Кога най-после, създаващите най-висок БВП ще започнат да си плащат справедливо транспорта и отоплението...?
  —цитат от коментар 24 на tww09306483


  Ами ние софиянци с нашите данъци си ги плащаме тези дотации, затова и казвам - малките общини да си харчат, каквото са събрали с данъците си!
  Ама то не става да плащаш 5-10 лв данък имот годишно са някой селски имот и да искаш благини, платени от данъците на някой друг, за 50000 лв!

 27. 27 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  До коментар [#26] от "cristo_n":

  Не се прави на неразбрал...! Защо има дотации на транспорта и парното в София?

  Бивш tww09306483.
 28. 28 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 945 Неутрално

  Божо лице, и глупаво. Децентрализация върви в нормални държави, и то само там, където има работа и нормални доходи.


  Без да се подпогат, малките и бедни общини, с огромна безработица и население предимно от спенсъри просто ще си отидат в небитието окончтелно.

 29. 29 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  До коментар [#23] от "cristo_n":

  Това със събирането на пари е много трудна работа. Май девизът "моят дом – моята крепост" беше английски, но като гледам англичаните (то не останаха много де) си чистят пред къщите, че дори и по-надалеч, а на българите не им правят много впечатление боклуците. Повечето са виладжии – едни идват, мърсят и си отиват, други идват, възмущават се и пак си отиват. Много малко са тези, които ще почистят отвън, камо ли да дадат пари.

 30. 30 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  До коментар [#10] от "Fiji":Ами какво да ви кажа... - пре... таковали сте се. Има много по-хубави села - преместете се :)
  —цитат от коментар 25 на Тони КОСТОВ

  Къде? В Австрия ли? :)
  Не съм свикнала да бягам, искам и тук да е красиво и уредено. Надявам се на следващите избори да дойде някой по-енергичен кмет, защото не всичко е пари, много неща си зависят и от нас. Трябва ни кмет, който с авторитета си да накара хората да разберат, че не трябва да изхвърлят пластмасите на полето, а тревите в контейнерите, например. Може и да има по-хубави села, но когато живееш там, виждаш проблемите. И за нашето село гостите казват, че е чудесно. Но ми се иска да е перфектно, но май у нас няма такива нито села, нито градове.

 31. 31 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3687 Неутрално

  "Цялата система върви наобратно – бай Иван данъкоплатеца си плаща подоходния данък в хисарското село Михилци, но надеждата му за асфалтиран път в селото минава през бляна, че Бойко ще отпусне на община Хисаря пари от излишъка, а пък кметът на Хисаря ще се сети, че в Михилци все още живеят 150 човека. Един ден това сигурно ще стане, но в тоя същия ден други стотици населени места ще имат същия казус и едва ли всички ще случат да минат през жълтите павета."

  Много неадекватно изказване, откъснато от реалността ! През Михилци минава централен асфалтиран път, свързващ Хисаря с централният път Пловдив - Карлово ! В момента текат ремонти именно по този път ! Отделните малки улички могат да не са добре асфалтирани, но в колко малки селца от този тип всички малки улички са добре асфалтирани ?
  Освен това, в Михилци живеят много по - малко от 150 души и данъците, ако изобщо има такива, които се плащат сумарно, не стигат дори за кръпките по улицата, дето се движи централния водопровод на селото ! От друга страна кметицата не върши нищо особено за облагородяване на малкото селце, разположено в близост до Розовата долина ! Как да очакваме някой друг да си даде зора да и върши работата - било в Хисар, било в Карлово ?!

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3478 Неутрално

  Гербаджийското единствено Слънце на света никога няма да позволи това.

  Любовта ще спаси света!!!
 34. 34 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  Децентрализацията е доброто решение. Ама другарите комсомолци не искат и няма да децентрализират. И не говоря само за другарите от бат Бойковата партия, същите са и от всичките други БКП-та. Нали за това са се борили за власт, да дават/вземат пари, да прибират комисионни, да се правят на велики.

 35. 35 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Отделните малки улички могат да не са добре асфалтирани, но в колко малки селца от този тип всички малки улички са добре асфалтирани ?
  —цитат от коментар 31 на samoedin


  Браво, щом другите са зле, трябва да се примиряват хората ли? Викаш да търпим до ГРОБ(ГЕРБ)

  мурзилка
 36. 36 Профил на Стойка Петрова
  Стойка Петрова
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#20] от "ь":

  Те като искат да прилапат нещо няма кой да ги спре и не се съобразяват с никой. При предишния кмет да не бяха по- добре нещата? Даже беше по- зле. И преди и сега винаги има някой, който да се облажва от цялата работа, без значение коя партия е на власт.

 37. 37 Профил на refrenolog
  refrenolog
  Рейтинг: 221 Неутрално

  гледам пълно с фенове на децетрализацията, дали въпросните фенове, смятат и че община Банско сама децентрализирано трябва да си решава дали да строй втори лифт и морските общини пак децентрализирано да решавата какво да застрояват и как.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK