Чавес и Мадуро: началото и краят на една лява утопия

Докато Уго Чавес (на снимката) бе президент на Венецуела, приходите от петролната индустрия се превръщаха в щедри социални програми. След като Николас Мадуро дойде на власт през 2013 г., той опита да продължи чавистките реформи

© Associated Press

Докато Уго Чавес (на снимката) бе президент на Венецуела, приходите от петролната индустрия се превръщаха в щедри социални програми. След като Николас Мадуро дойде на власт през 2013 г., той опита да продължи чавистките реформиКак утопията, наречена социализъм на ХХI век, зарази Венецуела? Защо нейният край е непредотвратим? Трябва да си отговорим на тези въпроси, за да можем да поставим днешната драма на страната във верни координати.


Точно преди 20 г. Уго Чавес започна да обещава, че ще строи "социализма на ХХI век". Днес тази негова утопия е на смъртно легло. Зачена я Чавес, ще я довърши Николас Мадуро.


Дотогава Венецуела беше държавата с най-дълга демократична история в Латинска Америка. След като през 1958 г. отхвърля диктатурата на генерал Перес Хименес, Венецуела се изгражда като страна с функционираща демокрация. Каракас беше в продължение на десетилетия стожерът и убежището на демокрацията в региона, докато всички латиноамерикански държави преминаваха през десетилетни военни режими.
От началото на този век обаче я облъчи утопията за "социализма на ХХI век" и за кратко време страната се превърна в гротеска на демокрацията. Същото се случи и с нейния икономически просперитет. През 70-те и 80-те години на миналия век много страни в региона можеха да завиждат на венецуелците за високия им жизнен стандарт. Днес както икономическото положение, така и политическите свободи на голяма част от венецуелците са в бедствена ситуация. През тези 20 години единствената фабрика, която работеше безотказно, интензивно и с ускоряващ се ритъм, беше фабриката за бедност и престъпност, за клиентелизъм и корупция, за лишаване от граждански права и свободи.


Как утопията, наречена социализъм на ХХI век, зарази Венецуела? Защо нейният край е непредотвратим? Трябва да си отговорим на тези въпроси, за да можем да поставим днешната драма на страната във верни координати.


Възходът


Ако обърнем поглед назад, ще се натъкнем на интересен исторически синхрон. Уго Чавес провъзгласи утопията си точно едно десетилетие след като т.нар. реален социализъм в Източна и Централна Европа се саморазпадна. Поредица от представители на левите академични среди – както в Америка, така и в Западна Европа – посрещнаха с огромен ентусиазъм това събитие. Те го обявиха за "реванш на световната левица", за "предизвестие на събития със световно значение", за лаборатория, в която ще се подмладят левите идеи на Запада. Определиха Венецуела, пък и цяла Латинска Америка, за място, където предстои да се генерират нови социално-политически идеи не само за "третия", но и "първия свят". Академичните адепти на този "нов социализъм" и политическите активисти на радикалните леви идеи заживяха с надеждата, че югът на американския континент ще бъде нещо като юга за прелетните птици, които отлитат в топлите страни, когато се застуди в Европа. Впрочем тази метафора имаше и своите преки въплъщения – испански леви интелектуалци съветваха Чавес, а после се завърнаха в Мадрид, за да основат "Подемос".


Баща на идеята за "социализма на ХХI век" стана Чавес – политик, чиято идеология беше микс от повърхностно обединени идеи на Маркс и Боливар, на Ленин и Че Гевара. Когато през 1992 г. "команданте" Чавес предприема неуспешен опит за военен преврат, той не е много наясно какво точно иска да направи за страната си. Предавайки се, Чавес заявява, че капитулира por ahora, засега. Превратаджията Чавес прекарва две години в затвор, като в това време леви професори го просвещават в килията му. Колко непоносимо е сравнението между тези почти академични условия за тогавашния превратаджия и мизерните, адски условия, в които са поставени стотиците сегашни политически затворници, чиято главна и вероятно единствена вина е, че не приемат режима на Чавес и Мадуро и се борят срещу него!


След амнистия Чавес излиза на свобода и посещава Куба. Фидел Кастро го посреща на летището – чест, каквато той не оказва дори на държавни глави. Чавес става – това са собствените му думи – "политическият син" на Фидел. После прави партия, печели в края на 1998 г. президентските избори, заклева се пред тогавашната конституция, като я нарича moribunda, мъртва, а през следващата година я сменя с нова, ушита абсолютно по мярата на собствените му идеи. И поема по пътя на "социализма на ХХI век".


Както възходът, така и наблюдаваният сега крах на тази жестока утопия на Чавес са с едни и същи корени – изпразване от съдържание на демократичните институции, превръщане на президента в абсолютен и безконтролен център на властта, сатанизиране на частната собственост, поляризация на обществото и конфронтиране на бедните срещу богатите, следване на един катастрофален икономически волунтаризъм. Историкът Мануел Кабалеро беше много точен, когато приживе на Чавес написа: "Неговите намерения не са да ръководи държавата, а да бъде нещо като крал на хаоса." За кратък период Венецуела се превърна в държава, управлявана от абсолютен монарх, декориран с републикански институции. Стана демократура, т.е. замаскирана диктатура.


По силата на "чавистката" конституция от 1999 г. президентът концентрира огромна еднолична власт. За сметка на нея останалите елементи на демократичната политическа система загубиха много от ключовите си правомощия и най-вече – своята самостоятелност, своята независимост. Това даде възможност както на Чавес, така по-късно и на Мадуро да превърнат съдебната система и електоралната администрация в апендикс на президентството. Тези "независими" власти се оказаха тотално подчинени и манипулирани от щенията на президента.


Подобна линия беше осъществена и по отношение на армията. По силата на конституционните разпоредби кариерното развитие на офицерския корпус се диктува от президентската воля. С този инструмент, както и за да има отплата за придобитите големи привилегии, въоръжените сили бяха подложени на политизиране, а висшият офицерски състав се сдоби с характера на модерна преторианска гвардия. Чавес наложи лозунга "Родина, социализъм или смърт" като официален поздрав в армията.


Гарантираното от чавистката конституция правомощие президентът да свиква референдуми без съгласието на парламента допълнително отслаби и без това слабата роля на народното представителство. А конституционната промяна, даваща право на 6-годишен мандат с неограничен брой преизбирания (единствен случай в Латинска Америка), отне още една от важните гаранции на демокрацията. В предишната конституция на Венецуела съществува забрана за непосредствено преизбиране на действащия президент, за да не се допуска дълготрайна персонификация на президентската институция.


Защо въпреки тези очевидни щети на демокрацията, нанесени от Чавес, той печелеше избори и референдуми? Не е достатъчно обяснението, че изборните победи на Чавес са резултат на фалшификации и манипулации. Това е по-вярно за Мадуро, отколкото за Чавес. Електоралните успехи на Чавес бяха подплатени от неговото изключително умение да създава сред голяма част от избирателите усещане, че "народните интереси" са въплътени във фигурата на президента. Огромната концентрация на лична власт и заразителната реторика срещу "корумпирания елит" и "чистия народ" произвеждаха в големи социални групи ирационалното усещане, че в лицето на Чавес обществото получава шанс да се освободи от "привилегированите" политически елити, а "народните интереси" да получат пряко удовлетворяване. Другият механизъм, който произвеждаше идентифицирането на президента с народните интереси, беше употребата на нови форми на политическата accountability (отчетност/отговорност).


Парламентарният контрол и контролът посредством съдебната система, които са основните форми на отчетност/отговорност при представителната демокрация, бяха изместени през изминалите двадесет години от един почти перманентен канал за отчетност "от екрана". Чавес владееше до съвършенство езика, който му позволяваше да достига до "човека-маса" и да бъде убедителен за него. Знаейки тази си сила, той упражняваше най-ефективно властта си чрез микрофона и мегафона. Чавес водеше седмична телевизионна програма с неограничена, многочасова продължителност. Докато траеше тя, всички медии, държавни и частни, бяха длъжни да прекъсват своите програми и да я ретранслират. В тази си програма Чавес се "отчиташе" пред "народа" и доста нагледно, почти буквално дърпаше ушите на министрите. Подобна отчетност имаше по-скоро ритуален характер, от нея нямаше някакви реални последици. Но тя формираше и поддържаше в "публиката" внушението, че президентът е непрестанно при тях, с тях, заради тях. Че за очевидните несполуки са виновни другите – американският империализъм, корумпираните партии, бюрократизиралите се чиновници.


Втората предпоставка за успешните електорални цикли на Чавес беше с икономически характер. В първите десет години от управлението си Чавес можеше да разчита на огромен бонус: цените на петрола бяха двойно по-високи от днешните. Петролът е източник на близо 96% от валутните приходи на Венецуела. На тази база Чавес увеличи социалната отговорност на държавата, насочвайки част от приходите от петрола към различни социални програми. Така той привърза към себе си значителна част от бедните слоеве на венецуелското общество. Когато обаче цените на петрола започнаха да падат, започнаха да "падат" и възможностите за преразпределителна политика. Затова днешната опозиция във Венецуела вече ще може да разчита на значителна част от онези избиратели, които години наред са давали гласа си за Чавес. Показателен е фактът, че в демонстрациите срещу Мадуро участват и много хора, идващи от най-бедните квартали на Каракас.


Но "изтрезняването" от илюзиите не е лесен процес. Мадуро успя да превърне дори глада в свое оръжие. Бяха раздадени на няколко милиона души т.нар. национални карти, срещу които тези бедни хора получаваха правото да се снабдяват с ограничени количества храни, субсидирани от държавата. Но една от цените, които плащат за тази придобивка, е да гласуват на изборите. Преди да стигнат до избирателната урна, се легитимират с тази "национална карта" в съответния пункт, контролиран от чавистката партия. "Или ще гласуваш, или ще гладуваш" – този принцип имаше желязно действие.


Финалът на утопията


Една утопия е дотолкова утопия, доколкото е заредена с пожелани и сбъдващи се обещания. "Социализмът на ХХI век" се заричаше за много блага. Но последните години направиха очевиден фалита на всичките му обещания – особено в ръцете на Мадуро тази утопия непрекъснато и навсякъде произвежда беди вместо блага.


Венецуелците стъпват по богата земя. Над 18% от доказаните световни резерви на петрол са на венецуелска територия. За сравнение - Саудитска Арабия разполага с 16%, Канада – с 10%, Русия – с 5%, и т.н. Но когато се води грешна политика, подареното от природата "черно злато" не помага. Нито Чавес, нито Мадуро се опитаха да диверсифицират венецуелската икономика. Както преди 30 години, така и сега тя почти изцяло зависи от нефтодобива. През изминалите години бяха прогонени много от големите чужди инвеститори. Беше национализирана голямата поземлена собственост. Вместо по-голямо земеделско производство се стигна до дефицит на основна земеделска продукция. Сега националното производство на хранителни стоки покрива само 25% от търсенето, недостигът на основни продукти надхвърля 70%. А тъй като валутата за внос намалява, дефицитът се увеличава неудържимо.


Брутният вътрешен продукт е спаднал през последните три години с над една трета. Венецуела е в хаоса на хиперинфлация с размери, с които дори въображението ни не може да се справи. Международният валутен фонд отчита за 2018 г. инфлация от 10 000 000%. Историците, търсейки аналог на тази хиперинфлация, ни отпращат чак във Ваймарска Германия. Има дефицит на абсолютно всичко. Минималната работна заплата, каквато получават около 15% от населението, беше повишена през миналия месец с 300%, за да стигне едва до 20 долара по официалния курс на долара или до 6 долара на черния пазар. Здравеопазването е в драматично състояние. Според Световната здравна организация Венецуела показва най-високото увеличение в света на случаите на малария.


Корупцията е толкова висока, че "Трансперънси интернешънъл" постави Венецуела на 169 място в света за 2017 г. Обратно, страната е на съвсем челно място, когато става дума за престъпност и насилие. Във Венецуела стават толкова убийства за два дни, колкото се случват например в Испания за цяла година. Както казват, вероятността да бъдеш убит е много по-голяма в Каракас, отколкото в Кабул.


Ирония на историята: "социализмът на ХХI век" прелъстяваше с обещанията, че ще освободи бедните от бедността, че ще смаже престъпността и ще отреже главата на корупцията, че ще бъде щит на политическите и социалните права и свободи. Но колкото повече "възмъжаваше", толкова утопията ставаше по-хилава, по-непривлекателна и отблъскваща. Това, което става при Мадуро, не е негова "заслуга". Истинският автор на кризата е Чавес, Мадуро само я ускори.


Мадуро е нелегитимен президент и рано или късно ще бъде сменен. Въпросите са "кога, как и от кого". Засега на тези въпроси може да се отговаря само с хипотези. Но със сигурност може да се каже: Чавес е изходна точка в траекторията на утопията "социализъм на ХХI век", Мадуро е нейният грозен край. Не бива обаче да се заблуждаваме – Венецуела ще трябва да извърви много дълъг и много труден път, за да възстанови и демокрацията, и икономиката си. Провеждането на честни президентски избори е само едно от задължителните начала. Ще са нужни време, усилия и международна солидарност на демократичния свят, за да бъдат разчистени големите поразии от чавистката утопия.


Текстът е от портала "Култура". Авторът проф. Лазар Копринаров е философ и дипломат. Преподава философия на политиката, сравнителна политология и социална философия. Бил е посланик на България във Венецуела (2001-2006).

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1945 Весело

  ......много БЪРЗАТЕ.......!!!!!????......ЧАВЕС е ЛЕГЕНДА ......!!!!!.......както и СТАЛИН , КАСТРО , ЧЕГЕВАРА.........".индянците" са със много СЛОЖНА НАРОДОПСИХОЛОГИЯ........!!!!!!........грингос е НАРИЦАТЕЛНО в ЛАТИНСКА АМЕРИКА.........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 2. 2 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2339 Неутрално

  И ние си имахме Чавес /Жан/. Сега чакаме с надежда обещанията на нашия си Мадуро в пола и на кон :През 1999 г. Чавес е избран за президент на Венецуела. Той идва на власт с обещанието на Робин Худ да премахне неравенството, като помага на бедните, които се чувстват пренебрегнати в класовото общество в страната. Много от тях веднага започват да вярват на заявките на Чавес, а харизматичната му личност кара много от гражданите да го следват безусловно. Мадуро успешно продължи "делото му "! Извод - НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ЧАВЕС И МАДУРО ",дори и да ви носят дарове !"

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8019 Неутрално

  С утопия се живее временно, но не и завинаги.

 4. 4 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2339 Неутрално

  Русия, Китай, Куба и други комунистически държави все още стоят на страната на Мадуро, Въпреки сериозните вреди, които той причини на държавата си и на народа, който управляваРусия, Китай, Куба и други комунистически държави все още стоят на страната на Мадуро. Не са само те - пРезидента и БКП/БСП/ също ! Срам !

 5. 5 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4827 Любопитно

  Като всички недоучили комунисти и Чавес започва с преврат..е неуспешен!Но съвсем успешно уби (той и най-вече Мадурко) икономиката на една от най-богатите държави в Латинска Америка!Петролът,златото и най-вече красивата природа бяха в основата на благоденствието.Но не и в ръцете на комунарската върхушка...която булвално разори страната!Ето го примерът -какво представлява комунизма!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 6. 6 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4827 Весело

  До коментар [#1] от "kesh":

  Слабо тавариш..слабо!Само с лозУнги не става!Гладът и ДВА милиона процента инфлация го можете само некадърните Комунисти-навсякъде по света!Бегай пред Орландовци ТВ!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 7. 7 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  Венецуела е перфектният пример как страната с най-високи залежи на петрол в света може да колабира под "мъдрото ръководство" на социалисти. Там се доказа на практика приписаната на Милтън Фрридман шега, че ако дадеш Сахара на комунисти, до 5 години ще има дефицит на пясък.

 8. 8 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 954 Неутрално

  Заглавието на статията следва да е: "Лявата утопия: началото и края на една държава"!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  Заглавието на статията следва да е: "Лявата утопия: началото и края на една държава"!
  —цитат от коментар 8 на majorman  До коментар [#8] от "majorman":

  Напротив,при лявата утопия държавата става чудовищно свръхсилна. И все още е.

 10. 10 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Поредният неуспешен социален експеримент. Въпросът е дали ще падне поради очевидна непригодност, или ще се сгромоляса след гражданска война с много жертви.

 11. 11 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1945 Весело

  До коментар [#1] от "kesh":Слабо тавариш..слабо!Само с лозУнги не става!Гладът и ДВА милиона процента инфлация го можете само некадърните Комунисти-навсякъде по света!Бегай пред Орландовци ТВ!!
  —цитат от коментар 6 на Willy Messerschmitt


  ..........виле......!!!!!????........много си ГРУБА........не така........дай по нежно..........уважавай възрастните хорица.........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 12. 12 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1351 Весело

  испански леви интелектуалци съветваха Чавес, а после се завърнаха в Мадрид, за да основат "Подемос".
  ***********************

  Аз не бих ги нарекла точно интелектуалци, предвид факта докъде доведоха Венецуела със съветите си. Пък и са на път да разпаднат и Подемос, та...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 13. 13 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1504 Весело

  Целта на Чавес и Мадуро не е да строят държава или да осигурят благоденствие на народа. Целта им е като на всеки друг комунист - власт на всяка цена. Власт, независимо от страданието на милиони. Животът им няма значение и стойност, ако не осигуряват власт. Фараонска работа е комунизма...

 14. 14 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Има пет истини които левичарите мразят според Гари Демар:
  1. Не можеш да превърнеш бедните в богати чрез закон, който превръща богатите в бедни.
  2. Когато някой получава нещо, за което не е работил, друг трябва да е работил за него, без да го получи.
  3. Държавата не може да даде на някого нещо, което преди това не е взела от друг.
  4. Когато половината хора разберат, че няма нужда да се работи, защото другата половина ще се грижат за тях, и когато другата половина разбере, че няма смисъл да се работи, защото някой друг ще получи това, за което са се трудили, това е началото на края на една нация.
  5. Не можеш да умножиш богатството, като го делиш.

 15. 15 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Разочарована съм. Бях се наежила, да преброя феновете на социализЪма във форумето, ама "ядец". Не им се троли тук. Матеиалъ е дълъг, но много добре написан, така че и "кьоравият" да провиди....да, ама не. Родените да пълзят, да се подмазват и присламчват към "силните" на деня, няма да искат учебни часове по интелектуално и духовно "летене". Дори и след като прочетат, че Мадуро съвсем предумишлено подлага народа си на гладуване и боледуване, защото:

  "Изпадналият в немилост пред Запада президент на Венецуела Николас Мадуро нарече правителството на американския си колега Доналд Тръмп „банда екстремисти“ и обвини САЩ за кризата в страната си.

  В интервю за Би Би Си Мадуро заяви, че няма да позволи доставки на хуманитарна помощ, тъй като това било начин за Вашингтон да оправдае намесата си."
  https://www.faktor.bg/bg/articles/tsvetanov-za-sluchaya-gebrev-da-ostavim-sluzhbite-da-si-svarshat-rabotata

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 16. 16 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Комунизмът плавно пълзи на север заедно с етно носителите му. САЩ вече имат в Конгреса пръвият латино-комунист, вкаран там от "демократите". Когато латиносите станат мнозинство то бъдещите поколения ще четат подобни статии и за САЩ. Тъй като Калифорния загуби "бялото" си мнозинство (през 2014 г.) в "полза" на индианските мелези, то мога да заложа, че мизерията ще тръгне именно от този благоденстващ все още щат.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 17. 17 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4827 Весело

  До коментар [#11] от "kesh":

  уфф... тавариш ...как за толкова време не разбра че Вили Месершмит е мъж!Един от най-талантливите авио инженери!Ама в ППО то освен лозУги и ядене по банкетите ..друго не сте научили!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 18. 18 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4827 Весело

  До коментар [#14] от "petyo9":

  ++++++++++++++++++++++++Само че е малко сложно за полуинтелигенти като Кеша,Дърваря,Саранди и сие къмпани!Оф забравих и Али Бастун!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 19. 19 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1351 Любопитно

  Има пет истини които левичарите мразят според Гари Демар:1. Не можеш да превърнеш бедните в богати чрез закон, който превръща богатите в бедни.2. Когато някой получава нещо, за което не е работил, друг трябва да е работил за него, без да го получи.3. Държавата не може да даде на някого нещо, което преди това не е взела от друг.4. Когато половината хора разберат, че няма нужда да се работи, защото другата половина ще се грижат за тях, и когато другата половина разбере, че няма смисъл да се работи, защото някой друг ще получи това, за което са се трудили, това е началото на края на една нация.5. Не можеш да умножиш богатството, като го делиш.
  —цитат от коментар 14 на petyo9


  Това са думи на пастор Адриан Роджърс.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 20. 20 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3142 Неутрално


  Венецуела за пореден път потвърждава това, което, струва ми се беше казала Маргарет Тачър. А именно, че няма такова нещо като ляв път, има само два пътя - the right way and the wrong one.

 21. 21 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1945 Весело

  До коментар [#14] от "petyo9":++++++++++++++++++++++++Само че е малко сложно за полуинтелигенти като Кеша,Дърваря,Саранди и сие къмпани!Оф забравих и Али Бастун!
  —цитат от коментар 18 на Willy Messerschmitt


  .....виле......!!!!????.....много добре знам КОЙ е МЕСЕРШМИТ.....!!!!!.........ама нали вие....-таковата се за РОЗОВИ КРЪЖОЦИ хортувате...........та реших че си ФЕН на СИЛНИЯ ПОЛ............ох вече съвсем се ОБЪРКАХ с ВАШИТЕ денджари - менджари , трети полове...........МАНДЖА с ГРОЗДЕ от СЕКЪДЕ..........!!!!!????......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 22. 22 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3798 Любопитно

  Показно сриване на комунизма във Венецуела е неизбежно!!!!!

 23. 23 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3798 Любопитно

  До коментар [#2] от "doroteus":


  До коментар [#3] от "Роси":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Комунистическата утопия винаги води в крайна сметка до социално-икономическа катастрофа!

 24. 24 Профил на byrd
  byrd
  Рейтинг: 355 Неутрално

  Цяла Западна Европа и Канада са се хлъзнали вече към социализма. Демократите в САЩ също вият за "безплатни" университети и здравеопазване. Новите конгресмени( или повече конгресуъмани), бивши латино келнерки, предлагат Ню Дийл със 70% данъчни ставки. Цялото това пространство е просто геноцид над работещият човек и рай за всички видове паразити . Интересно как не се припознават във Венецуелският режим...

 25. 25 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 939 Весело

  Поредица от представители на левите академични среди – както в Америка, така и в Западна Европа – посрещнаха с огромен ентусиазъм това събитие. Те го обявиха за "реванш на световната левица", за "предизвестие на събития със световно значение", за лаборатория, в която ще се подмладят левите идеи на Запада. Определиха Венецуела, пък и цяла Латинска Америка, за място, където предстои да се генерират нови социално-политически идеи не само за "третия", но и "първия свят".
  *
  Идиотите нямат свършване.

 26. 26 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 685 Весело

  Ето затова трябва да се овладяват медиите и затварят границите...
  Ако не бяха те, венецуелците щяха да живеят щастливо, на здравословна диета.
  Дори по света щеше да се знае за невероятната страна на благоденствието.
  А сега , всичко се скапа!
  Ако се счупят всички огледала, жените ще останат вечно млади!

 27. 27 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  Началото и краят на ПОРЕДНАТА лява утопия (досега няма празно, и занапред няма да има).

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 28. 28 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  [quote#21:"kesh"][/quote]

  Не всеки път, когато си играеш с бутона Shift, е необходимо да натискаш на "Изпращане".

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 29. 29 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  Разочарована съм. Бях се наежила, да преброя феновете на социализЪма във форумето, ама "ядец". Не им се троли тук. Матеиалъ е дълъг, но много добре написан, така че и "кьоравият" да провиди....да, ама не. Родените да пълзят, да се подмазват и присламчват към "силните" на деня, няма да искат учебни часове по интелектуално и духовно "летене". Дори и след като прочетат, че Мадуро съвсем предумишлено подлага народа си на гладуване и боледуване, защото:"Изпадналият в немилост пред Запада президент на Венецуела Николас Мадуро нарече правителството на американския си колега Доналд Тръмп „банда екстремисти“ и обвини САЩ за кризата в страната си.В интервю за Би Би Си Мадуро заяви, че няма да позволи доставки на хуманитарна помощ, тъй като това било начин за Вашингтон да оправдае намесата си."https://www.faktor.bg/bg/articles/tsvetanov-za-sluchaya-gebrev-da-ostavim-sluzhbite-da-si-svarshat-rabotata
  —цитат от коментар 15 на Реми


  Всички комунисти са такива. В Музея за немска история в Лайпциг можеш да видиш документи как са блокирали всички помощи от Америка.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 30. 30 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  испански леви интелектуалци съветваха Чавес, а после се завърнаха в Мадрид, за да основат "Подемос".***********************Аз не бих ги нарекла точно интелектуалци, предвид факта докъде доведоха Венецуела със съветите си. Пък и са на път да разпаднат и Подемос, та...
  —цитат от коментар 12 на Bicho Raro


  Полезни са хората. Я виж как нашият Серж, след като спечели всички избори в България, сега печели ли, печели в Европа.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 31. 31 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  Поредният неуспешен социален експеримент. Въпросът е дали ще падне поради очевидна непригодност, или ще се сгромоляса след гражданска война с много жертви.
  —цитат от коментар 10 на hammurabi


  Другарят Манджуков харесва това (за войната с много жертви и калашници).

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 32. 32 Профил на hue00596226
  hue00596226
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Кога ще нападат здравите сили?

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Това, че поради ред причини Венецуела пропадна в икономическа криза не дискредитира лявата идея по принцип.

  Ето, в Западна Европа работи.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 35. 35 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#12] от "Bicho Raro":

  Венче, кои интелектуалци имаш предвид - "твоя човек" Иглесиас и вицепрезидента в инвалидната количка ли?

 36. 36 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  До коментар [#35] от "z_axis":

  Mоят човек Иглесиас? 😂😂😂

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 37. 37 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#36] от "Bicho Raro":

  Ми в кавички де :)

  Тия наистина ли си вярват на идеите или са "пичове" само за пред електората?

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2404 Неутрално

  Нека сравним Венецууела, Саудитска Арабия и Норвегия - и в трите добивът на изкопаеми горива е опредеплящ.
  Във всяка от трите държави има социален елемент, като Саудитска Арабия си е откровена сатрапска ислямска диктатура, което не пречи американците да я толерират по гео-политически съображения. Каква е разликата между трите държави - Венецуела е под щатски санкции. Санкциите дават резултат и сега Американците искат да изкарат, че икокномическият модел във Венецуела се е сринал. Коя от останалите държави щеше да изплува акобеше поставена в подобен режим на санкции - никоя. Имат ли санкциите нещо общо с демокрацията във Вебнецуела - не разбира се. Тогава защо янките не сложиха под санкции друг голям производител на петрол, като ...Нигерия?! Или там може би има демокрация - демокрация дръжки! Всичко е бизнес, а за силният бизнесът си е откровен грабеж.

  I Want To Believe
 40. 40 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2995 Разстроено

  До коментар [#34] от "Боян Таксиров":

  Работи икономиката, която е предимно частна, а не лявата идея. И какво точно е лява идея - това във Венецуела, Куба, Северна Корея, започнало с онова в Русия?
  Даже не смея да кажа, че е икономика, хората живеят в лишения там, какви бръмбари са ти в главата....

 41. 41 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Това, че поради ред причини Венецуела пропадна в икономическа криза не дискредитира лявата идея по принцип.Ето, в Западна Европа работи.
  —цитат от коментар 34 на Боян Таксиров


  А бе ти не беше ли против ЕС и НАТО ? :-) То Западна Европа е това, и затова работи ама не е социализъм. Иначе нямаше да виете толкова.

 42. 42 Профил на Никола Стоянов
  Никола Стоянов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Някой умник може ли да обясни защо парламентарните избори са честни а президентските не? Със санкции САЩ задушават всяка икономика .Демократ-патриоти срещу заплащане и обещания има във всяка страна.

 43. 43 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Идеологизиран анализ. Действително Чавес залитна много наляво и се поддаде на съветите на Кастро. Той опита да строи не социализъм, а направо комунизъм, а ахилесовата пета в това усилие е споменатото, че не диверсифицира икономиката. Но и той както други революционери дойде на власт, защото голяма част от населението беше бедно и той им позволи да си поживеят добре едно 15 години. За съжаление не извърши реформите в икономиката, които да позволят това да продължи.

 44. 44 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Някой умник може ли да обясни защо парламентарните избори са честни а президентските не? Със санкции САЩ задушават всяка икономика .Демократ-патриоти срещу заплащане и обещания има във всяка страна.
  —цитат от коментар 42 на Никола Стоянов


  Защото когато загуби парламентарните избори, Мадурко устрои лов на вещици за голяма част от опозиционните лидери, след което направи избори тип "референдума в Крим" и ги "спечели" , подобно на бай Тодор, който печелеше избори на поразия с невероятно мнозинство :)
  Второ - хора, престанете с глупостите за санкциите от страна на САЩ - бил съм във Венецуела преди 10 години, санкциите от страна на САЩ ги има още откакто Хюго Бос Чавес национализира петролните кладенци и те не пречеха на хората да живеят добре 15 години :) Защото санкциите касаят стоки и продукти, които не са особено на почит във Венецуела, а именно - скъпа техника /бяла и черна/, автомобили /САМО НОВИ/ и стоки, които са далеч от понятието "стоки от първа необходимост" :):):) Венецуела години наред въобще не й правеха впечатление санкциите на САЩ и живееха наред. Драмата настъпи след смъртта на Чавес, защото Мадурко започна кражбите в неподозирани размери и не можеше да задоволи алчността си, както и тази на генералите от армията ... Да си ходи доброволно към Москва, защото е възможно да последва съдбата на Кадафито ... :):):)

 45. 45 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 835 Неутрално

  До коментар [#1] от "kesh":

  да ти таковам легендите, червеньо!

 46. 46 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 835 Неутрално

  До коментар [#39] от "2.5":

  тъп си та дрънка!

 47. 47 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Глупости, твърденията в статията са на грешна основа, от там нататък няма нужда да се чете. Икономическата криза първо не е толкова дълбока, колкото се показва в медиите, които преписват от 2-3 американски "източника" от рода на СНН. Второ, кризата не е предизвикана от некадърно управление, а от икономическата блокада на демократичен САЩ, която намира Южна Америка като провинция и чувства свое изконно право да кадрува във всички държави от тези страни, а след 1990г и в Източна Европа, следвана от "Арабската пролет" в наши дни. Американски генерали от разузнаването споменават в мемоарите си(пенсионираните ръководители в САЩ обичат да пишат мемоари) за над 40 преврата в страните от Южна Америка, този процес продължава със свалянето на президента на Бразилия Дилма Русев. Емблематичен е преврата в Чили 1973г. при който ЦРУ свалят Алиенде и го заместват с … Пинотчет. Хаити, Судан, Колумбия и мн.др. според официален документ на ЦРУ до конгреса:

  https://antipropaganda.eu/rl32170.pdf

 48. 48 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#43] от "Alex Prime":

  Не си достатъчно честен, Чавес даде безплатното образование и здравеопазване, което е скъпо и беше ясно, че икономически ще им е трудно. За да береш плодовете на образованието минава едно поколение, с ниско квалифициран труд какъв растеж и бизнес може да се гради. Хубаво е преди да хвърлиш камък да погледнеш всички предпоставки и периодите които им трябват да се развият.
  Разбира се на САЩ не им пука за социално развитие, а искат да смучат ресурси за да поддържат стандарта на населението си, първата предпоставка са евтините горива. Лошото е, че на тях не им хрумва, че паразитирането върху икономиките на развиващите се странии съответно задълбочаващата се пропаст във възнагражденията м/у САЩ и ЮА ще ги удари като бумеранг с миграцията. Сега те трябва да отделят милиардиза стена и войници. Постепенно ситуацията се превръща в атакуване на зомбита, с тази разлика, че америка предизвиква генерирането на новите зомбита.

 49. 49 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Обичаме Мъдуро - само той ще се справи със заплахата от Америка!

  Марс е изконна Американска територия!
 50. 50 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Много другари в Европа и в Америка толкова търсеха реванш за 1989, та лековерно решиха, че неизчерпаемото "черно злато" на Венецуела ще осигури най-накрая реализация на "истинския социализЪм" (не като онзи "лошия" в СССР и къде ли не по света през 20 в.).

  Сега пак гледат тъпо и мигат на парцали. Болката минава, срамът остава!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 634 Весело

  ..........ЧАВЕС е ЛЕГЕНДА ......!!!!!.......както и СТАЛИН , КАСТРО , ЧЕГЕВАРА...........
  —цитат от коментар 1 на kesh


  И … имало едно време сесесере !!!

  : )
  : )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 53. 53 Профил на today
  today
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Винаги и навсякъде този строй води само до страдания и мизерия, смърт на милиони от глад, болести и заради диктаторските извращения. Затова комунизъм, социализъм и прочие изродщини трябва да бъдат забранени.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на profesionalist
  profesionalist
  Рейтинг: 378 Неутрално

  8 часов работен ден НЕ 12 часа както преди.5 дена работна седмица а НЕ 6 дена както беше при бай Тошо.Безплатно образование.Безплатно медицинско лечение за най бедните+купони за храна окло $125 на месец на беден човек.Пенсия+втора пенсия ако е работил в завод от завода.Ако е бил частник само една пенсия от държавата.Получаваш 6 месеца заплата ако си без работен.Инвалидна пенсияАко немаш работа за по дълго време от 6 месеца социални помощи и т.н. от гнилия КАПИТАЛИЗЪМ в Америка.А при Червените Феодали само обещания и мизерни заплати колкото да не умреш от глад.Та май Американския Социализъм-държавен капитализъм е по убав от тоя на Мадуров.

 57. 57 Профил на profesionalist
  profesionalist
  Рейтинг: 378 Неутрално

  Преди 50 години като дойдох в САЩ на третия месец имах нова кола Гремлин за $2,500 дадох само $100 на магазинера и на другия ден си я взех.Уредил всички документи и заема от банката по $60 на месец за три години на изплащане.НА втората година купих малак евтин дом на брега на океана срещу Манхатан за $20,700 на изплащане по $230 на месец а за наем искаха $200.Дадох депозит $1,200 само при лихва 8.5%.Та къде е РАЯ?

 58. 58 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#1] от "kesh":

  Неграмотно, неиздържано и по комунистически отвратително.
  Слабия мозък, търпи силни крясъци, видно е...

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 59. 59 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Неподозирани са разрушителните сили на вредните леви идеи.
  Комбинирано с тотален контрол и еднолична власт трагедията настъпва и никакви "революционни" идеи за социализъм не могат да я спрат.

  "Всесилната държава" на Мизес добре пасва на ситуацията във Венецуела.

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  До коментар [#14] от "petyo9":

  Има един стар съветски виц:

  Старият революционер от 19 век (не че те са стока де) говори с внука си револючионер от 20 век: "Разликата межу нас и вас е, че ние искахме да няма бедни, а вие искате да няма богати".

  Разбира се, тук се съдържат някакви романтични представи, доколкото комунистите никога не са били против богатството, ако е тяхно лично. Те омат против някой друг да е богат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK