Кой посланик следва днес...

Посланикът на САЩ Негово Превъзходителство Ерик Рубин пристигна в МС да информира премиера Бойко Борисов за банкови преводи от Венецуела.

© Правителствена Информационна Служба

Посланикът на САЩ Негово Превъзходителство Ерик Рубин пристигна в МС да информира премиера Бойко Борисов за банкови преводи от Венецуела.Избори 2022

Според Българския тълковен речник, издание на БАН, държава е политическа организация на обществото на определена територия, в която действа публична власт под формата на правителство с основни органи армия и полиция, и съдебна власт.

Според Уикипедия държава е политически организирана общност, заемаща определена територия, имаща система за управление под формата на правителство с неговите органи и притежаваща вътрешен и външен суверенитет.


И двете определения съдържат условието "правителство и неговите органи", за да има държава. За отбелязване е, че в дефиницията на академиците, за разлика от тази на свободните от оковите на високата наука граждани, са посочени основните органи на публичната власт - армия, полиция и съд. За да бъде изпълнено условието за държава.


Само в рамките на три дни тази седмица бяхме залети от сътресни новини, чиито източници са чужди медии и органи на публичната власт на други държави. От понеделник до сряда два пъти главният прокурор, вътрешният министър и началникът на ДАНС (припомням, че ДАНС означава Държавна агенция за национална сигурност) застават до чуждестранен посланик,
за да научат от него съществена за националната сигурност информация


В понеделник след среща с посланика на Обединеното кралство при премиера Борисов с участието на главния прокурор, вътрешния министър, председателя на ДАНС и главния секретар на МВР Сотир Цацаров направи изявление по случая "Емилиян Гебрев". Това стана, след като посланик Ема Хопкинс определи срещата като ползотворна и заяви, че британските и българските служби работят в сътрудничество по случая "Гебрев" и заедно с европейските партньорски служби вземат под сериозно внимание предположенията за намеса на руски служби.


Не е ясно какво точно са свършили българските компетентни органи за три години - досега не бяха разкрили пребиваването на офицер на чужда служба за сигурност на своята територия през 2015, нито атентат над бизнесмен, владеещ значим дял от българското оръжейно производство. Британският посланик не може да не си дава сметка за това, но в тона на дипломатичните отношения ни убеждаваше пред камерите, че вярва на нашите органи. Докато началниците им стояха от двете й страни с комична сериозност и загрижено кимаха. А в напоителното изявление на главния прокурор, което последва изявлението на посланика, трябваше да потъне същественият въпрос: защо престъплението не бе разкрито.


Впрочем вчера медиите предадоха, че главният прокурор отхвърлил версията за хранително отравяне (руколата, кафето...) и прехвърля на британските служби отговорността да установят с каква отрова е направен опит да бъде умъртвен Гебрев (на българска територия). Всъщност официална версия за хранително отравяне на Гебрев не е и имало: следствието е образувано за опит за убийство и това не е променяно.


Посланик Рубин даде думата на председателя на ДАНС Димитър Георгиев..

© Правителствена Информационна Служба

Посланик Рубин даде думата на председателя на ДАНС Димитър Георгиев..


Жалката картина на повторяемото асистентство, пред което


посланик информира българското подобие на държава...

И още ненагърмял се ефирът от коментарите около срещата с британския посланик, в сряда основната новина е... отново посланик и от двете му страни асистентството на нашите компетентни органи. Този път в Министерския съвет гостува Негово Превъзходителство посланикът на САЩ Ерик Рубин. Пари на венецуелската петролна компания открити в българска банка, съобщи ... пак главният прокурор Сотир Цацаров; и пак след като посланик Ерик Рубин се срещна с премиера в същата компания.


Всъщност посланикът на САЩ се появи, за да опровергае българското външно министерство, което миналата седмица пък опроверга информацията от международния обмен на "Ройтерс", че петролната компания на Венецуела е превела пари в българска банка. Коя е банката, тя информирала ли е БНБ и финансовото разузнаване в ДАНС за огромния размер на преводите, кой закон е нарушен ... главният прокурор не каза, гражданите ще го научат от медиите (тук). Както не каза в понеделник кога и дали българската ДАНС е разбрала за присъствието на офицер от чуждо разузнаване на българска територия и дали въобще знаеше това, преди да го чуе от чужди и наши медии.


С две думи - както в понеделник след срещата с посланика на Великобритания, така и в сряда след срещата с посланика на САЩ - ние, българските граждани, сме принудени да вярваме на гостите. Нашите органи на публична власт може вчера да са твърдели едно, но днес са само жалки асистенти, застанали чинно до поредния посланик, за да потвърдят неговата истина.


Защо е така ли?


Ако публичните органи на власт в България си вършеха работата в името на националната сигурност, както се именуват, те щяха да знаят повече от посланика, който и да е той, и да участват в равностоен разговор. Но понеже години наред тези органи, които определят лицето на държавата /и конкретно полиция и прокуратура/ са превърнати в бюра за обслужване на частни интереси и наказателни изпълнения срещу неудобните на тези интереси, затова сега нямат избор. Освен да мълчат или мънкат и да асистират, изгубили тотално образ и подобие на държавни мъже.


Така че живеем в жалко подобие на държава. Което не се вмества нито в определението на академиците, нито на гражданите.

Избори 2022


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK