Дори осакатен Изборен кодекс няма да попречи, ако има желание за преференции

Макетът на бюлетината за предишния евровот през 2014 г.

© Анелия Николова

Макетът на бюлетината за предишния евровот през 2014 г.Въобще не е изненадващо, че авторитарни партии като ГЕРБ, ДПС, "Патриотите" и "Воля" искат да концентрират цялата власт в ръководствата си за сметка на избирателите, като обезсмислят преференциалното гласуване, както снощи реши правната парламентарна комисия, а днес се очаква да потвърди и пленарната зала.


Те от години роптаят срещу преференцията, защото им пречи на схемите. Например как да продават избираеми места в листите си, ако случаен кандидат може да измести платилия мястото си с помощта не на вожда, а на хората? Не е невъзможно, но по-трудно. Намалява бройката на "продаваемите" места по листите, което ограничава кешовите постъпления. Отделно, че много по-трудно се контролира дали в парламента или общинските съвети ще влязат само послушковците, които нямат друга цел в живота, освен да изпълняват капризите на вожда. Което им осигурява влияние, пари и други екстри.


Унищожаването на конкуренцията е патент на последните правителства в икономиката и медиите, така че защо не и при правенето на избори. Те така ги виждат нещата. Естественият им стремеж е да контролират колкото се може повече живота в държавата. Да не допускат изненади. Да разпределят порциите в енергетиката, банките, строителството на пътища, лотарията и къде ли още не. Това носи корупция, носи и анемичен растеж във време на глобален ръст. Ще донесе и липса на такъв, когато се обърне палачинката.
Нужно ни е обратното - повечето свобода за хората и бизнеса. Това ще ни донесе просперитет. И то минава и през свободата да избираме личности, които да ни представляват на всички нива на властта. Партиите и без това са преяли от власт с разпределянето на порции, да не говорим за субсидиите.


Ръководствата на партии не са по-умни от избирателите. Затова най-естествено е независимо какво гласува шайката днес (или след евентуално президентско вето), нормалните партии да осигурим реална (а не само формална) възможност за пренареждане на листи чрез преференции. Това е истинската демокрация и истинският мажоритарен елемент.


Не ни трябва закон, за да постигнем джентълменско споразумение между кандидатите, че тези с най-много преференции ще ни представляват. Това ще осигури честност, добър подбор и в крайна сметка - излъчване на предпочитаните кандидати. Конкуренцията ражда качеството. И този принцип важи в икономиката, важи и в политиката. Затова се провалят и диктаторите. Защото губят тренинг, когато никой не им диша във врата.


Един пример от местните избори в Асеновград преди 4 години: тогава листата на "Зелените" беше подредена чрез жребий, а всички кандидати се съгласиха (и изпълниха), че в общинския съвет ще влязат тези, които са получили най-много преференции и след две години ще бъдат сменени от следващите по брой личен вот.


Така че дори и осакатеният Изборен кодекс не е фатален за хората, стига да има желание. Даже ще си проличи кой за какво се бори.


В крайна сметка и това е демокрация - нормалните партии уважават волята на избирателите си, а диктаторските - не. Там нали и без това всички са уверени в непогрешимостта на съответния вожд.


Авторът е съпредседател на партията "Зелените", която е част от обединението "Демократична България".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2669 Любопитно

  А КОЙ има желание за преференции?

  [email protected]
 2. 2 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Моля неграмотните избиратели от ДПС и ГЕРБ да не гласуват с преференции, че могат да объркат 3 с 8

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2685 Любопитно

  Това е добър вариант. Демократичните партии ще сключат споразумение , а авторитарните ще продават местата в листата. Тиквите да гласуват за най- дашните.

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2685 Весело

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Не бастуните

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2669 Весело

  До коментар [#4] от "джендър дебне в храсталака":

  Обратното е ! :)
  Жендарите имате желание за преференции на бастуни !!!:)

  [email protected]
 6. 6 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Абе „Дневник“, щом като „дори и осакатеният изборен кодекс не е фатален“, защо тогава от ДБ организират повторна демонстрация. Надсловът е "Да спрем унищожаването на преференцията".

  http://clubz.bg/79513-demokratichnata_obshtnost_izliza_na_protest_v_zashtita_na_preferenciqta

 7. 7 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  До коментар [#1] от "karabastun":
  Grigor Lilov
  52 минути ·
  ВЛАСТТА СИ НАЕМА ГОЛЯМ МЕЖДУНАРОДЕН ЛОБИСТ?
  **** Ще се прави кризисен ПиАр и "комуникация" на Запад покрай дружбата ни с руските интереси

  Бойко Борисов вчера се срещна с ген. Уесли Кларк.
  Срещата ни беше представена като инициатива в борбата срещу корупцията, а генералът - като представител на някаква, забележете - никъде и от никого неназовавана швейцарска организация за борба с корупцията.
  Вкл. и самият генерал не я назовава.

  Но според моите източници генерал Уесли Кларк представлява в тази среща с нашия премиер себе си, но в друга роля - в качеството му на изпълнителния директор на Wesley K. Clark & Associates.

  ________________________________________
  Това е негова консултантска фирма, специализирана за съвети и помощ в бизнесразвитието, КРИЗИСНИЯ ПИАР И СТРАТЕГИЧЕСКИТЕ КОМУНИКАЦИИ (под "комуникации" се разбира лобизъм)
  Компанията е регистрирана на втория етаж в сграда, намираща се в щата Арканзас, в Литър Рок, на площад Ottenheimer Plaza.
  ________________________________________

  Кларк е в ръководните тела на редица фирми, инвестиционни компании, една банка, няколко лобисткки организации. Името му изплува в световния скандал Paradise Papers (панамското досие за офшорките) покрай онлайн хазарната компания Stars group.

  Ще напомня, че при изхвърлянето му от военната кариера (под претекста ротация на кадрите) генералът публично заяви, че негова цел в цивилния живот е да натрупа 40 млн. долара и запретна ръкави за бизнес.
  Вероятно този бизнес е мотив и за политическата му кариера като лице от демократическата партия на САЩ.

  Ще отбележа, че генералът има тесни връзки със Сорос, понеже Уесли Кларк е в Борда на директорите на BNK petroleum. В нея инвестиционният фонд на Джордж Сорос - "Quantum Partners", има дял от 20%, др., свързани с милиардера лица - още 12% по мои данни.

  ***** Кризисен ПиАр и "комуникация"

  Надали някога от друг освен от мен ще се коментира дали правителството и премиерът Борисов са наели консултантската компания на Кларк (а покрай това и мощното лоби от НПО-та на Сорос и неговото влияние при демократите в САЩ) заради кризисен Пи-Ар и "комуникация" покрай:
  *** разни мътни венецуелски, и не само венецуелски пари (преминаващи и през др. банки, вкл. и през една, визирана като СИК);
  *** покрай разни неафиширани, но много тесни руски връзки, вкл. и с руските спецслужби;
  *** покрай родни финансови трансфери в държави от Близкия Изток;
  *** покрай няколко международни наркоскандали (испанско-венецуелско-комубийската и перуанската връзка);
  *** покрай турски хазартен фирмаджия у нас с редица компании - интерфейс не само за големи по размер пари с произход от Венецуела, но и такива на руски секретни служби и такива за ислямския фундаментализъм.

  Не за първи път Уесли Кларк осъществява "стратегически комуникации" в България.
  Преди години аз разгледах една такава негова "стратегическа комуникация" в поредица постове във Фейсбук профила ми с направеното тогава от мен разследване за политическата кариера, партия и финансирането им на Николай Бареков. ( виж четирите части на разследването, поместени на 30 януари и 3 февруари 2014)

  *****
  Комбинацията Кларк с връзка със Сорос и международното му влияние явно е детайл от картината. Защото днеска енергийната боска - министър Теменужка Петкова спря изпълнението на българско-сръбския газов поток, наречен кой знае защо "Продължение на "Турски поток". Напомням, че нито Путин, нито Ердоган, следователно и "Газпром" още не са взели не само решение откъде ще мине тръбата (др. алтернатива е Гърция), но дали и въобще ще минава нанякъде.
  Най-същественото е, че спирането на обществената поръчка е по жалба на компания на енергийния олигарх Христо Ковачки.
  И със 100% сигурност той е колективен изпълнител на волята на родното и руското управление. А е избран напълно предан човек на тези управления, за да има гаранция, че протестът срещу търга може винаги да бъде оттеглен от него, ако му се разпореди - независимо какви др. интереси играят.
  А защо руснаците играят срещу газовите си интереси? Ами защото например имат и политически и те са с приоритет.

  Има и още една днешна родна история с "Газпром" и газовата ни мрежа, но за нея ще пусна отделен пост.

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 8. 8 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 341 Любопитно

  Кой беше кандидата на Зелените в листата за Евро изборите?

 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Любопитно

  Статус Инвест дали ще стигне до преференциите?

 10. 10 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Само неграмотните се страхуват от преференциалния вот .Такива са и болшинството от избиратели на ГЕРБ и ДПС

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2669 Весело

  До коментар [#8] от "lustmord":

  Те са с големи преференции :)

  [email protected]
 12. 12 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 647 Неутрално

  По принцип т.нар. "преференция" трябва да се премахне! Докато не се въведе изцяло мажоритарен вот, преференцията е безсмислена. Дори и да спечели някой благодарение на преференция, то лесно може да бъде "помолен" да се откаже.

 13. 13 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  И тия подменят вота на избирателя...
  Какви джентълментски споразумения, какви 5 лева..

 14. 14 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Любопитно

  [quote#7:"Чардо"]...Най-същественото е, че спирането на обществената поръчка е по жалба на компания на енергийния олигарх Христо Ковачки. ...quote]

  До коментар [#7] от "Чардо":

  Чардо, ето ти го ореола на Христо Ковачки:
  frognews.bg/search/?search=строители+на+капитализма&submitsearch=&action=search

 15. 15 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Въпроса с преференциите е принципен и оставането му на добрата воля на кандидатите работи само при обширни избори като местните. В ситуацията с избора за европейски представители е абсурдно да очакваш да проработи джентълменско споразумение - ужасно малко избираеми места.

 16. 16 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  По принцип т.нар. "преференция" трябва да се премахне! Докато не се въведе изцяло мажоритарен вот, преференцията е безсмислена. Дори и да спечели някой благодарение на преференция, то лесно може да бъде "помолен" да се откаже.
  —цитат от коментар 12 на silverman


  Според мен трябва да е задължителна, като листата е подредена по азбучен ред!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 17. 17 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  Едно предчувствие ме гони , че крайно време е дошло , след толкова гръмнали бушони да гръмне главното табло!
  откраднато от епиграмада

  SHADOWS of SOFIA
 18. 18 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 855 Весело

  Хахаха.... Дневник, с наближаване на изборите се оформяте все по-отчетливо като профилирано партиен вестник. С преференция или без резултатите на аФтора на изборите няма да са коренно различни.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 19. 19 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  На партиите да им се спрат субсидиите. Не да плашат,че ще вземат пари от фирми,а да си събират членския внос от членовете си.

 20. 20 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":Grigor Lilov52 минути · ВЛАСТТА СИ НАЕМА ГОЛЯМ МЕЖДУНАРОДЕН ЛОБИСТ? **** Ще се прави кризисен ПиАр и "комуникация" на Запад покрай дружбата ни с руските интересиБойко Борисов вчера се срещна с ген. Уесли Кларк. Срещата ни беше представена като инициатива в борбата срещу корупцията, а генералът - като представител на някаква, забележете - никъде и от никого неназовавана швейцарска организация за борба с корупцията. Вкл. и самият генерал не я назовава.Но според моите източници генерал Уесли Кларк представлява в тази среща с нашия премиер себе си, но в друга роля - в качеството му на изпълнителния директор на Wesley K. Clark & Associates.________________________________________Това е негова консултантска фирма, специализирана за съвети и помощ в бизнесразвитието, КРИЗИСНИЯ ПИАР И СТРАТЕГИЧЕСКИТЕ КОМУНИКАЦИИ (под "комуникации" се разбира лобизъм)Компанията е регистрирана на втория етаж в сграда, намираща се в щата Арканзас, в Литър Рок, на площад Ottenheimer Plaza.________________________________________Кларк е в ръководните тела на редица фирми, инвестиционни компании, една банка, няколко лобисткки организации. Името му изплува в световния скандал Paradise Papers (панамското досие за офшорките) покрай онлайн хазарната компания Stars group.Ще напомня, че при изхвърлянето му от военната кариера (под претекста ротация на кадрите) генералът публично заяви, че негова цел в цивилния живот е да натрупа 40 млн. долара и запретна ръкави за бизнес. Вероятно този бизнес е мотив и за политическата му кариера като лице от демократическата партия на САЩ.Ще отбележа, че генералът има тесни връзки със Сорос, понеже Уесли Кларк е в Борда на директорите на BNK petroleum. В нея инвестиционният фонд на Джордж Сорос - "Quantum Partners", има дял от 20%, др., свързани с милиардера лица - още 12% по мои данни.***** Кризисен ПиАр и "комуникация"Надали някога от друг освен от мен ще се коментира дали правителството и премиерът Борисов са наели консултантската компания на Кларк (а покрай това и мощното лоби от НПО-та на Сорос и неговото влияние при демократите в САЩ) заради кризисен Пи-Ар и "комуникация" покрай: *** разни мътни венецуелски, и не само венецуелски пари (преминаващи и през др. банки, вкл. и през една, визирана като СИК);*** покрай разни неафиширани, но много тесни руски връзки, вкл. и с руските спецслужби;*** покрай родни финансови трансфери в държави от Близкия Изток;*** покрай няколко международни наркоскандали (испанско-венецуелско-комубийската и перуанската връзка); *** покрай турски хазартен фирмаджия у нас с редица компании - интерфейс не само за големи по размер пари с произход от Венецуела, но и такива на руски секретни служби и такива за ислямския фундаментализъм.Не за първи път Уесли Кларк осъществява "стратегически комуникации" в България. Преди години аз разгледах една такава негова "стратегическа комуникация" в поредица постове във Фейсбук профила ми с направеното тогава от мен разследване за политическата кариера, партия и финансирането им на Николай Бареков. ( виж четирите части на разследването, поместени на 30 януари и 3 февруари 2014)*****Комбинацията Кларк с връзка със Сорос и международното му влияние явно е детайл от картината. Защото днеска енергийната боска - министър Теменужка Петкова спря изпълнението на българско-сръбския газов поток, наречен кой знае защо "Продължение на "Турски поток". Напомням, че нито Путин, нито Ердоган, следователно и "Газпром" още не са взели не само решение откъде ще мине тръбата (др. алтернатива е Гърция), но дали и въобще ще минава нанякъде. Най-същественото е, че спирането на обществената поръчка е по жалба на компания на енергийния олигарх Христо Ковачки. И със 100% сигурност той е колективен изпълнител на волята на родното и руското управление. А е избран напълно предан човек на тези управления, за да има гаранция, че протестът срещу търга може винаги да бъде оттеглен от него, ако му се разпореди - независимо какви др. интереси играят. А защо руснаците играят срещу газовите си интереси? Ами защото например имат и политически и те са с приоритет.Има и още една днешна родна история с "Газпром" и газовата ни мрежа, но за нея ще пусна отделен пост.
  —цитат от коментар 7 на Чардо


  +++++++++++

 21. 21 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  Има прост начин хората да изразят желанието си кой да изберат без да им го налагат партийните елити - мажоритарните избори. Само че "автентичните" неизвестно защо са твърдо против.

  Може би защото преференциите им трябват не за да уважат волята на избирателя а за да ритат по кокалчетата коалиционните партньори. Една по болшевишки дисциплинирана партия леко ще прокара така своят кандидат срещу по-голяма партия но в която има различни мнения. Показаха ни го.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 22. 22 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1985 Весело

  Според мен трябва да е задължителна, като листата е подредена по азбучен ред!
  —цитат от коментар 16 на Тиква загубена

  Азбучно 15/15 :) Но има рационален момент, циганите не могат да четат и броят и такава веселба ще настане :) Казват обаче, че и на това намерили цаката, клечка с определена дължина.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 23. 23 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Има прост начин хората да изразят желанието си кой да изберат без да им го налагат партийните елити - мажоритарните избори. Само че "автентичните" неизвестно защо са твърдо против. Може би защото преференциите им трябват не за да уважат волята на избирателя а за да ритат по кокалчетата коалиционните партньори. Една по болшевишки дисциплинирана партия леко ще прокара така своят кандидат срещу по-голяма партия но в която има различни мнения. Показаха ни го.
  —цитат от коментар 21 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП  До коментар [#21] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  +++
  Специално за вас
  "Реформаторите се подиграха с 570 хил. граждани, подкрепили референдума"
  https://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/reformatorite-se-podigraha-s-570-hil-grazhdani-podkrepili-referenduma-51425

 24. 24 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Фактите са си факти.
  Никога преференцията не е пречила на умните и грамотни избиратели гласуващи за ДСБ.
  Феноменът 15-15,13-13 и т,н избуява със страшна сила при електората на партйи за който гласуват.
  Тъпаци и пълни неграмотници.
  Това са гласоподавателите на ГЕРБ, БСП,ДПС и всички патреоте и другата сган.
  Че сме малко е нормално и не разочароващо.
  Хората дето имат нещо в главата си са около десет процента от всяко общество.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 25. 25 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Брей, че и нагли да му се невиди! И смятат хората за абдали!

 26. 26 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3412 Неутрално

  А ве дрогаре умно красиви, не разбрахте ли, че вашето обединение обезсмисли тези тъй наречени преференции с вътрешните избори. Веднаж, че пак се разделиха, като Ристевистите си правиха свои избори, а ДСБ-то направо си го посочи. И какво, ще преференцирате между Тафров-чето и Малин-овчето. Това да избираш между двама посочени ти от партията си е най голямата лъжа

 27. 27 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3412 Неутрално

  До коментар [#24] от "dedoliben":

  Либене, ми обединението първо обезсмисли преференциите ве. Първо на първо пак се разединиха, Рисевистите си правиха свои избори, а ДСБ направо го посочиха. Преференция разбирам така, в бюлетина да има графа ,,личен избор,, в която графа аз да мога да напиша името на своя кандидат, може да бъде дори и редови член на партията, може да бъде дори и от друга партия

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#3] от "джендър дебне в храсталака":

  А най-смешното е, че точно обижданите от теб тикви ще определят кой да управлява.

  А ти си реди преференции, колкото искаш. Гласът ти така или иначе няма особенно значение , важно е какво ще решат "тиквите" :)

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  Вече се видя, кой се страхува от преференциалното гласуване. Обаче с това много обидиха избирателите си. Направо им казаха, че са тъпи.

 31. 31 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 59 Неутрално

  До коментар [#16] от "Тиква загубена":

  Листата може да е подредена по жребий, преференциите да са три, и да няма праг за валидност. Листите в един МИР се правят еднакво дълги за математическа равнопоставеност. Може да е задължителна като във Финландия. Сега партиите са малки, нищожен процент от избирателите, а не позволяват намеса в решенията си. Това е скандално, недемократично и наистина прави от партиите шайки.

 32. 32 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  От ден на ден, все повече и повече, върхушката на Герб започва да прилича наистина на една мафиотска шайка! Преференциите са капка в морето от лоши решения, които съпътстват цялото управление на Герб през годините!
  През последните дни, благодарение на БТВ, станахме свидетели на още една наистина уникална наглост! Докато наивни фирми, съвестно се готвят за участие в конкурс за магистрала Струма, друга една фирма, явно близка до върхушката на герб, вече е започнала със сондажите... сещате се защо! Защото знае, че мафията управлява държавата! Щом мутрата от СИК е казала предварително кой трябва да бъде победителят, защо да се губи време с разни конкурси...?
  Мадуро, и той е разбрал, че България е най-корумпираната страна в ЕС и не случайно е избрал банката на "акционера" Любен Гоцев, за да прехвърли откраднатите пари от венецуелския народ някъде, неизвестно къде...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#12] от "silverman":

  В ДПС действат дор с по-твърда ръка, изключват ако не се откажеш

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 643 Неутрално

  А КОЙ има желание за преференции?
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Ако беше прочел статията, нямаше да задаваш този тъп въпрос!

 40. 40 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Абе „Дневник“, щом като „дори и осакатеният изборен кодекс не е фатален“, защо тогава от ДБ организират повторна демонстрация. Надсловът е "Да спрем унищожаването на преференцията".http://clubz.bg/79513-demokratichnata_obshtnost_izliza_na_protest_v_zashtita_na_preferenciqta
  —цитат от коментар 6 на trj09592697


  Защото защитават демократичните правила в цялата страна, а не само в обединението Демократична България. Там демокрацията е приложима и преференциите ще работят реално, а не формално!

 41. 41 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Статус Инвест дали ще стигне до преференциите?
  —цитат от коментар 9 на plebs


  Тролче гербаво, така, както Да България показаха нагледно, как се гласува по електронен път, така сега Демократична България ще покаже нагледно, как работят преференциите, независимо от жалките опити на ГРОБ-ДПС да ги обезсмислят!
  А,вие, тъпите бойкороби, си гласувайте безропотно за тези, които ЦвЦв сложи начело в листата!
  Дет казА Бойку, подигравателно за такива като теб - и магаре да посочи, ще му го изберете! Ай да ви е честито!!!

 42. 42 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  Доколкото преди разясняваха - преференциите, тоест предпочитанията, имат само пожелателен характер - тоест партията може да свика събрание и пак да си посочи който иска. Та не знам какво толкова държат на тези преференции - нищо не зависи от тях.

 43. 43 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Има прост начин хората да изразят желанието си кой да изберат без да им го налагат партийните елити - мажоритарните избори. Само че "автентичните" неизвестно защо са твърдо против.
  До коментар [#21] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Изборът на пРезидент фърчилков ясно показа, защо чисто мажоритарните избори са неприемливи за парламентарни, общински и евроизбори. При тях партийните елити ще наложат на избирателите един единствен кандидат, без листа с възможност за реален избор и хората няма да имат никаква алтернатива.
  Става въпрос за волята на симпатизантите и избирателите. Ако партията им издигне неприемлив за тях кандидат в района, какво правят симпатизантите ѝ, а? Каква алтернатива имат - или да гласуват с отвращение за посочения неприемлив, но единствен партиен кандидат, или да гласуват против убежденията си за противников кандидат. Мажоритарният вот не е обективен вот.

 44. 44 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 643 Неутрално

  И тия подменят вота на избирателя...Какви джентълментски споразумения, какви 5 лева..
  —цитат от коментар 13 на Велков


  Напротив, ще бъде спазена волята на избирателите, въпреки жалкия опит на ГРОБ-ДПС-ОП да го обезсмислят!

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46 Профил на Цеци Лилков
  Цеци Лилков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Предложение за промяна в "Закона за избор на членове на Европейския парламент от България"
  Предлагам в Изборната бюлетина вота вместо да се отбелязва със син химикал "Х' или "V" кръгчето да се трие с монета!
  По възможност с евроцент!

  Цеци Лилков
 47. 47 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3086 Любопитно

  До коментар [#6] от "trj09592697":

  Правиш ли разлика между "желание" и "възможност"?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK