Елегия за софийските кина

Разрушаването на кино "Сердика", което беше до паметника на Левски

© Надежда Чипева, Капитал

Разрушаването на кино "Сердика", което беше до паметника на ЛевскиС изчезването на киносалоните, които няма как да не помним, защото сме гледали там филми още като деца, си отива и някаква част от живота ни: сякаш избледнява негативът на нашите спомени. Като че ли не сме същите. Няма го онова "пространство на мечтите", което нито телевизията, нито компютрите са в състояние да запълнят. Полумракът на киното още от зората на ХХ в. се е превърнал в неотменима част от човешките блянове, станал е част от културата. Той ни потапя в друг свят, където заживяваме въображаемо – зрително, а и умозрително – чрез въображението на другите, докато светването на лампите брутално не ни върне в действителността.


Затова старите кина са важна част от паметта на града, от онова, което доста функционално днес се определя като "градска среда"; а истината е, че в тези "места на паметта" човек има шанса да се върне в детството си. Да извърти лентата на спомена чрез някои от любимите си филми; или да добави нови, вмествайки ги в същата памет. С изчезването или разрушаването на градските кина, които на много места в Европа се наричат "независими", биваме лишени от това си право; липсата е реална, почти осезаема. Усещам я тези дни не само аз. За нея заговориха мнозина.


Виждам как хора от различни поколения спират по трамвайната линия на "Алабин" с поглед вперен в полуразрушената козирка на кино "Европа палас" (известно в социалистическото си битие като "Димитър Благоев"). Скоро там ще има голяма бакалия или супермаркет, наречете го както искате. Но няма да е "пространство за мечти", а място за покупки. Такива места в София има предостатъчно. Старите кина обаче се броят на пръсти. Сещам се само за три: "Одеон", "Домът на киното" и кино "Влайкова". Оцелели ли са други, извън мултиплексите? Едва ли.
А мултиплексите в моловете не са "зали за мечти", те също са места на потребление, където филмите вървят заедно с пуканките и газираните напитки. Дори екраните са по-различни, обсъждал съм това с кинооператори и режисьори. Някак не са пригодени за авторско кино. И атмосферата е по-различна. Да сте гледали там документално кино? Има изключения, но се броят на пръсти.


Вчера обикалях софийските улици в опит да си спомня колко кина имаше някога в столицата. Изброих на ум над трийсетина, които продължават да живеят в спомените ни. Тръгнах по "Раковски", сещайки се, че някога и читалище "Славянска беседа" е било кино. Както и Театърът на Армията, все наричан от баба и дядо кино "Роял". Ала да не се връщаме чак толкова назад във времето. Стигам площад "Славейков", днес в разкопки, където някогашното кино "Славейков", макар и под друга форма, е донякъде съхранено чрез прожекциите в днешния Френски културен институт. Ала на отсрещния тротоар двата салона на кино "Култура" отдавна ги няма. Особена носталгия ме изпълва при мисълта за първия салон откъм площада, чието подземие е все някаква продавалница. Спомням си, че с едно билетче там гледахме с часове анимационни филми – поредицата на "Уолт Дисни" за "Мики Маус", "Ну, погоди" или "Болек и Лолек" – от началото до края и от края към началото; лампите светват, угасват и така – колкото издържиш. Случвало ми се е с приятели да откараме половин ден. Днес има анимационни канали по телевизията, но, повярвайте ми, изобщо не е същото.


В преустройваното днес "Европа палас" ("Благоев") почти всяка седмица имаше премиера на български филми. В отсрещната "Москва", сега някакъв базар, който така и не съм посетил, освен задължителните порции съветско кино, даваха и не малко западни филми. Съседното "Рекс" (в соца – "Млада гвардия") днес е книжен център "Гринуич", а някогашното кино "Витоша" е приютило книжарницата на "Сиела".


Признавам, че кината, превърнали се в книжарници, по-малко тревожат спомените ми. Ала не е така с някогашното кино "Цанко Церковски", всъщност кино "Модерен театър", едно от най-старите кина на Балканите (отваря врати на 4 януари 1908 г.).


Модерен театър, 2012 г.

© Надежда Чипева, Капитал

Модерен театър, 2012 г.


Днес тази великолепна неокласическа червена сграда на бул. "Мария Луиза" се руши пред очите ни. Няма дори паметна плоча, която да отбележи, че тук през 1915 г. е показана първата българска лента – "Българан е галант" на Васил Гендов. Филмът не е запазен, а ето че и киното – емблематична сграда за София, преустроена от италианеца Карло Вакаро с помощта на българския архитект Димитър Начев, е на път да изчезне. Или просто да се превърне в незнайно какво. Тъжна гледка е този "Дом на мечтите".


Негодуващи граждани са закачили язвителни кино-афиши, отправящи стрели към Министерството на културата, някой е залепил и копие от Закона за опазване на културното наследство. Ала кой да види. Ентусиасти от киносредите продължават да настояват, че изходът е само един: да се промени статутът на тази паметна сграда – от паметник с местно на паметник с национално значение. И тогава има шанс собствениците да я преотстъпят (срещу наем) или продадат (примерно на Столична община), за да се превърне тя отново в автентичен Дом на киното – с два киносалона, музейна експозиция, арт кафенета, пространства за уъркшопи.


Нали така оцеляват историческите киносалони в Европа. Посетете виенско кино "Адмирал", където е обичал да гледа филми Артур Шницлер и ще се озовете в атмосферата от 1900 г. – с прекрасните стари киноафиши с автографи на Роми Шнайдер; там можете да поседнете на плюшените столове, да изпиете чаша чай или червено вино в очакване на прожекцията. Същото е с парижките кина в "Латинския квартал" – можете да пиете кафе в предверието, докато разглеждате безброй книги от историята на киното (понякога с автографи), да гледате любим филм в присъствието на кинознаменитост. Така бе спасено кино "Абес", където Абел Ганс през 1928 г. прави премиера на шедьовъра си "Наполеон". Спомням си в как в началото на нашия век тръгна истинска битка за оцеляването на "независимите кина" в Париж (извън мултиплексите). Всяка вечер зрителите имаха шанса да гледат някой филм в присъствието на известно име. Бил съм на прожекции заедно с режисьора Бертран Таверние или писателя-нобелист Клод Симон. И независимите парижки кина оцеляха.


Нима е невъзможно това да се случи в София? Нали българската столица бе обявена от ЮНЕСКО за творчески град на киното в периода 2017-2027 г.? И то тъкмо на 13 януари 2015 г., когато се навършиха сто години от прожекцията на "Българан е галант". Отвоюването на кино "Модерен театър" ще е важна стъпка в тази насока. Няма да е лесно, но не е невъзможно, ако към усилията на ентусиастите се включи и Столична община. Защо прецедентът с музея на Яворов да не се повтори и спрямо "Модерен театър"? Каузата е важна, значима, наистина си струва столицата да разполага с такова автентично кинопространство. Струва си.


Текстът е от портала "Култура"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Какво предлагат старите кина...освен някоя сграда шедьовър. Не са малка книжарничка, че да могат да оцеляват. Можеше да бъдат примерно читалища, но за това се иска революция в образованието.

 2. 2 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Капиталът е власт.

  Простият човек няма отговорност.

  Простият човек е неотговорен капиталист.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 3. 3 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Изключително тъпа статия. Очевидно има евросинема, Г8, Люмиер, кино Култура от скоро, (е не е там, където беше) кино Влакйова, където човек може да иде и да види някой некомерсиален филм (европейски или американски), който да се нарече киноизкуство. Тези кина са точно толкова на брой, колкото е и потреблението на този тип преживяване. Очевидно комерсиалната киноиндустрия, пълна с екшън и ефекти и филми по комикси си е индустрия и изисква и индустриално.разпространение.

 4. 4 Профил на M
  M
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Няма интерес, западнаха всичките. Екранът е малък, залите са малки, звукът е кофти, вентилацията е зле, няма добър наклон и видимост, главите на предните пречат, особено ако съм дете, няма избор на часове за прожекция, защото в две зали няма как да подредиш 20 филма адекватно....нещо чудно ли има, че западнаха. Сравнение не може да става с комфорта на новите кина.
  Смисълът и посланието на филмите е друг въпрос, там за съжаление нещата наистина смятам, че се влошиха доста.

 5. 5 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Наистина би било чудесно Модерен театър да се превърне в кино и да добави малко културен пласт към бул. Мария Луиза, който в последните години има съвсем западнал вид.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 6. 6 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Помня преди 50г. как едно лелче от махлата коментираше:
  -Необходимо ли е, лельо Кунче?
  -Обходимо е, обходимо...

  За съжаление кино салоните морално са остарели. Имат малка посещаемост и големи разходи. През 50-те в щатите има бум на автокина, успоредно с тях бум на кабриолети с удобна задна седалка и още по-успоредно-увеличаване на раждаемостта. Спомнете си като водеща технология колко години просъществува видеото. Бих се съгласил, че това са сгради с архитектурна ценност, които можем да ползваме за друго, но с конкуренти като ТВ и интернет киното губи убедително.

 7. 7 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 644 Неутрално

  "Да сте гледали там документално кино? ..."
  Ъъъъ......кинопрегледите с постиженията на компартията ли визирате като документално кино, щото преди 10-ти ноември такова не се прожектираше

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 8. 8 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Поредната статия тип "Колко хубаво беше преди, а сега е толкова лошо"...

  За сведение на Тони Николов - така, както той няма спомен за седенките на по селата, така сегашните 20г - 30 г. нямат спомен за едновремешните киносалони.

  Вероятно когато те стигнат неговите години, ще мърморят срещу амазон и нетфликс, които са убили кината в моловете.

 9. 9 Профил на imar
  imar
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Какъв е този смешен плач? Къде бяхте през цялото това време, а чак сега, изведнъж сте се затръшкали, че киносалоните не изпълнявали "възвишената" си дейност. По-добре добре да има Лидл в помещението и то да се стопанисва, отколкото да се руши в продължение на десетилетия.

 10. 10 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  Проблемът всъщност е друг. Днес в центъра на София май няма нито един мултиплекс. Налага се да се ходи до моловете, а това не е удобно за всички най вече за хората от Центъра и за тези, който са делеч от моловете. Старите кина са част от младостта ни, но и те си отидоха, както си отиде младостта ни. Остават спомените ....

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 11. 11 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Нищо. Сега има молове. И кина в моловете. Може и пуканки да си купиш. И да рупаш до насита за радост на съседите по място. Нали сме модерни.

  Мърфи е оптимист!
 12. 12 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 2379 Неутрално

  Проблемът с киносалоните е същия както с преждевременно затваряне на блокове АЕЦ и ТЕЦ. По този начин се отваря път на моловете и нови централи и да се завъртят и поизперат финикийските знаци изнесени в зората на дворцовия преврат!

 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  Обичайно добър текст на автора, но темата и тезата, не могат много да ме спечелят.
  Ако говорим за това, което се прожектираше и гледаше тогава, извън единиците добри наши филми и малкото на брой, но подбирани хубави чужди филми (които впрочем и тогава и сега не се появяват закономерно а по някаква случайна зависимост), не виждам нещо което да предизвиква чак такава носталгия.
  Да, цените бяха смешни, ние бяхме млади и като нямаше къде и нямаше с какво (парички де) да заведеш момичето си, отиваш на кино и кой знае, можеше да ти излезе късмета с момичето, а и с филма. И да не забравяме, че всичките тогавашни разходи пак ние сме ги плащали, защото с евтини билети салони не се издържат. При това солидарно са плащани и от хората по селата и малките градове, които не са имали достъп до това изкуство.
  А днес, когато останалите и все още съществуващи салони са толкова празни, че в някои случаи човек се чувства неудобно, като вижда че маса хора работят, та двама-трима да гледат, и когато българската кинопродукция е с такова отсъстващо качество, нещата съвсем излизат от контрол. Не мога да си представя колко зрители щяха в продължение на поне една седмица, като беше тогава при 4-5 прожекции на ден, ще посетят бивщия Д.Благоев, за да гледат примерно рекламирания и награждаван наш филм Ага и за чия сметка щеше да бъде това. Ами краткия отговор е, за сметка на винаги оскъдните средства за култура и разбира се за сметка на данъкоплатците. Май като всяка носталгия и тази излиза доста скъпо, затова е по-добре да редуцираме депресивните настроения и.. да свършим и някаква работа.

 14. 14 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#8] от "peaspiring":

  Май не вдяна нищо от статията а?
  Ама то си е нормално за хора, като вас.
  Рупай чипса и бъди щастлив.

  Иван Костов е за съд!
 15. 15 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Поредния нафталинен драскач, който ни претопля спомени от соца в блудкав сантиментален сос. Вуйче, кажи си направо, че най-якото на 80-те беше, че не те болеше гърба.

  Тези всичките кина, по които роним сълзи бяха най-обикновен аутлет на пропагандната машина. Извънредно рядко се промъкваше нещо смислено през чугунената цедка на цензурата като реално имаше нездравословен глад за качествено кино. Нещо не го чувам да споменава, че хората спяха пред НДК веднъж годишно, за да си купят билети за нещо дето става за гледане. Ами тези Софийски жилищни сгради, в които имаше частни киносалони - там ли живееха най-големите глупаци, че не се тъпчеха по салоните да гледат "гаварит масква"?

  Друго, което убягва на глупака втренчил се в пъпа си е, че последните 15 години се случи (не)малка революция във формата на киното. 120 минути се оказаха твърде тясно пано, за да се нарисува епичен шедьовър с множество сюжетни линии и дълбочина на персонажите, което роди фантастични продукции като Deadwood, The Office, Parks and Rec, Westworld, The Wire, Rome, Carnivale, The Sopranos, True Detective, Fargo, Game of Thrones, Breaking Bad, Firefly .... ту нейм а фю. Та в кое кино да ги гледам тези, чиче?

  А пък технологиите пък са го подминали тоя пич като бърз влак малка гара. В момента на цената на телевизор във висок клас можеш безгрижно да си оборудваш домашно кино с 4 метра диагонал на екрана (4K) и многоканален звук (Dolby Atmos). От 10+ години не съм стъпвал в кино и хич не ми лиспват кашлящите миризливци наоколо, загубата на време да пътувам до някъде си, в някакъв си час, за да гледам нещо, което някой е преценил вместо мене, че искам да гледам.

 16. 16 Профил на Niraah
  Niraah
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Тъжна, но безмислена статия. Защото гражданските инициативи около съхранението на старите кина са също толкова умряли, както самите кина. Позицията на кино гилдията вяла и без грам креативност; слаби закони за опазване на наследството и за меценатството, което евентуално да развърже кесиите на богатите за инвестиции в културата.

 17. 17 Профил на sw51
  sw51
  Рейтинг: 289 Неутрално

  всяко нещо с времето си.. едно време и децата играеха на двора и по дърветата, а не на смартфона/компютъра.. така е. В капиталистическа реалност, нещо което не се търси, съответно не носи дивидент, умира..

 18. 18 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 298 Неутрално

  всяко нещо с времето си.. едно време и децата играеха на двора и по дърветата, а не на смартфона/компютъра.. така е. В капиталистическа реалност, нещо което не се търси, съответно не носи дивидент, умира..
  —цитат от коментар 17 на sw51


  мхм...щото в социалистическата реалност се търсеше само продукцията на мосфильм

 19. 19 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Киното в стария формат у нас отшумя най-вече заради няколко причини: появата на видеомагнетофоните през осемдесетте години на миналия век и появата на видеотеките с видео касети под наем с предлагани западни заглавия ( с отвратителен дублаж и качество), които се гледаха в захлас от населението, претръпнало от съветски и български филми с комунистически сценарии, сетне появата на двд формата и двд устройствата и появата на хубавите телевизори с големи екрани и дистанционно управление, пуснати в свободна продажба през деветдесетте, макар и много скъпи, сетне навлизането на компютрите и "дивекс" формата, който създаде възможност за домашен запис върху компакт диск и създаване на домашна колекция, почти безплатна. А с появата на устройствата , четящи дивекс-формата и сд-записвачките по-късно , с появата на екраните от 32 инча и хубавите компютърни колони, с появата на двд записвачките и масовото навлизане на кабелния интернет, безплатното теглене на стотици, днес буквално хиляди филми във всеки дом, превърна гледането в домашно забавление, особено с масовизацията на торентите. С новите блу рей формати, народното мкв, скъпото 4к, с появата на 52 инчови екрани по за 1500 лв и аудио системите с безупречен многоканален звук, всеки панелен хол се превръща в кино с два фотьойла, още повече че има над десетина хиляди филма с български субтитри. Друг е въпросът, че пиратството на пракитка затри интереса към голямото кино. Но за какво ти е да дадеш 10 лв. за зала, в която до теб простак набива пуканки и миризмата влиза в носа ти, пие кока кола и се оригва, а звукът буквално ти пука тъпанчето? За какво ти е да влизаш в кино Влайкова , да седнеш на старите столове, а горе осемдесетгодишния кинооператор да ти пуска филм от ... двд? Единствено кинофестът в НДК продължава традицията да се види добро кино, макар и на солени цени. Но пък почти всички изгледаха предложенията за Оскарите вкъщи, а "Зелената книга" излезе в отлично качество в пиратските сайтове седмица преди премиерата в Европа. Натрупаните колекции вече, с излизането на твърдите дискове от 2 терабайта, дават възможност на всеки да си направи колукция от седем-осем хиляди заглавия , сотличен звук, с превод, с избор на теми, а стоте телевизии с превод допълнително продължават масовото записване "на цифра" с качество.
  Не без значение за предпочитанието към гледането на филми вкъщи е и заради телевизионните реклами, които буквално убиват желанието да гледаш телевизия. Съвсем друго е да си пуснеш предпочитан филм от колекцията си, да си го гледаш в момент, когато си искаш, най-сетне и да коментираш във фейсбук с познатите си новите номинации.
  Друг феномен, който задържа хората вкъщи, е масовото показване на мачове и спортни състезания с прекрасен образ на голям телевизор. Мъжете масово се залостват във вторник и сряда, в събота и неделя, гледат по четири мача на ден понякога, други гледат предавания за риболов, жените гледат сериали и чалга, а децата денонощно гледат анимация. През останалото време всички чатят във фейсбук. Трети "живеят като западняци" в заведенията на превърнатия в селско стъргало бул.Витоша.

  Дедо Крум
 20. 20 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4365 Неутрално

  При Кината има почти монопол и цените са ужасно високи.
  Семейство с две деца и пуканки за децата 60-70 лв..


  До коментар [#19] от "Дедо Крум":

  "Друг феномен, който задържа хората вкъщи, е масовото показване на мачове и спортни състезания с прекрасен образ на голям телевизор. Мъжете масово се залостват във вторник и сряда, в събота и неделя, гледат по четири мача на ден понякога, други гледат предавания за риболов, жените гледат сериали и чалга, а децата денонощно гледат анимация. "

  ----------
  Хората обедняха, това е най-евтиния вариант за забавление.

  Любовта ще спаси света!!!
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на Мерудия
  Мерудия
  Рейтинг: 292 Гневно

  Хора, наистина ли не искаме да запазим първото кино в София? Сграда с прекрасна архитектура и история, на която може да й се даде живот ! Общината е с рекорден бюджет, въпрос на желание( а не на възможности- защото ги ИМА) е Модерен театър да стане мултифункционален културен център с музейна част, ателиета за деца, книжарница, кафе и т.н. Само за ремонт на банята в Овча купел ще отидат 29 млн.лева, и то- за да стане научен център??!!!

 23. 23 Профил на donaddt
  donaddt
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#10] от "vxa15365434":

  Моловете обикновено са близо до метрото, така че не отнема много време на вивеещ в центъра да ги посети.

 24. 24 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#14] от "Ivan Prodanov":

  Ванка, ако изкаш, изкарай няколко милиона за Модерен Театър. И след това поне още по един милион на година, за да може Тони Николов да си спомня младостта, когато е гледал документално кино. Ти гледал ли си документално кино на кино?

  Мултиплексите ще отидат в историята, така както единичните кина. В Щатите моловете фалират, защото хората пазаруват онлайн и стриймват през Нетфликс, Амазон и Хулу.

 25. 25 Профил на Clint_Eastwood
  Clint_Eastwood
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Е какво , да държим някакви западащи кина, защото някой си имал детски спомени от тях? Примерно грозното кино "Сердика", което западна под логиката на пазара и смърдеше на урина, трябваше да остане вместо новия хотел, който се строи сега ли?

  И изобщо какво се предлага? Ако имате пари, купете си киното и си го дръжте и разработвайте (на загуба вероятно). Ако не, не съдете собствениците, че го продават.

  Според модератора "клоун" е обидна квалификация, която налага изтриването на коментари.
 26. 26 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Киното е неповторимо преживяване и дава различни усещания- както и книгите, телевизията, игрите и прочие. Същото е и с масовите и "алтернативните: кина- всяко си има предимствата. Изключително приятни моменти съм имала и в Евросинема, и в Дома на културата, и във Влайкова, атмосферата е прекрасна и програмата е стойностна и качествена. Нормално е този тип кина да са по-малко, предвид интелектуалното ниво на масата, но не смятам, че някога ще изчезнат, поне не в най-големите градове.

 27. 27 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  Хората гледат кино по друг начин сега, не ходят в киносалоните защото имат и други възможности. Да не говорим, че другите забавления конкурират гледането на филми.

  Старите кина са обречени, не е само в БГ тази тенденция. Съхранените киносалони имат куп други функции: галерии, кафенета, ресторанти, книжарници...

  Чист киносалон не е възможно да се самоиздържа. Това не е по вина единствено на комерсиализацията. Трябва да се търсят хибридни форми на мястото на кината, иначе няма да стане.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1215 Разстроено

  До коментар [#4] от "M":

  +++! Последния ред обяснява всичко.
  Публиката за стойностни филми оредя значително. Да не говоря и за това, че с музиката, театъра и изобразителното изкуство се случва същото. Че за да отидеш да видиш нещо наистина стойностно, трябва първо да се окъпеш и облечеш... Ако вообще това те интересува.
  Чалга културата определя интереса днес. Там отиват парите. Киното, дори с нов удобен салон, ако не прожектира нещо пълно с кръв и сперма, запада.

 30. 30 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Изключително тъпа статия. Очевидно има евросинема, Г8, Люмиер, кино Култура от скоро, (е не е там, където беше) кино Влакйова, където човек може да иде и да види някой некомерсиален филм (европейски или американски), който да се нарече киноизкуство. Тези кина са точно толкова на брой, колкото е и потреблението на този тип преживяване. Очевидно комерсиалната киноиндустрия, пълна с екшън и ефекти и филми по комикси си е индустрия и изисква и индустриално.разпространение.
  —цитат от коментар 3 на uq


  това. да не говорим, че последните години все по-голям процент от европейското "висше кино" е на чисто държавна издръжка и качеството е чисто соц.

  едно време имаше филми като ране, обслужвал съм краля на англия, контрол (унгарския), таксидермия и какво ли не. красиви, интелигентни филми, които те пренасят в друг свят и философско настроение.

  сега отиваш на 'европейско кино' и гледаш или как ирански диджей имигрират до швейцарско или как 12-годишно момче иска да си смени пола. предвид, че аудиторията на горе-споменатите филми беше съставена от интелигентни хора, 90% от нас не се кефят да плащат за шибана индоктринация два пъти - 1 път за билета, 1 път от данъците (които са кражба!!!!)

 31. 31 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Ако била започнат да продават картонено сирене и мляко от гипс, ще фалират и те. Напълно нормално е.

 32. 32 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Поредната глупост на Тони НИколов, достойна само за Портал "Култура". Ама нали и той е човек, трябва да изкарва прехраната си.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Аз също си спомням с добро чувство атмосферата на старите кина, когато да идеш на добър филм си беше преживяване. Студийното Левски, а и Сердика, когато беше най-модерното в София. Сега предпочитам да гледам в къщи, където не ми съфбат кола на ухото и никой не мляска пуканки.

  Може и наустина старите кина да не отговарят технически на новите изисквания и да не могат да се издържат сами, но действително първото кино на Мария Луиза трябва да остане и да стане нещо като музей о място.

  Историята не е само траките и манастирите, ценностите трябва да се запазват именно за да не ги пресъздаваме след 50гтина години като бутафория.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 35. 35 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Написал човек истината: #15 Dwight Schrute. Дай ся да го мъчим с минусчета. Кухи лейки, бол... Комплименти Дуайт! А това инвазивно деде, че и Др (по богословие), от що ли не разбира, то не бяха павета, не бе макадам... Киносалоните умряха , НЕ КИНОТО!!!

  roo
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2695 Неутрално

  Добре е да се запазят няколко автентични стари кина дори като музеи на киното където да могат да се прожектират и гледат филми както навремето. А иначе по времето на социализъма имаше и хубави филми и едва ли някой би висял на опашка за билети за тъпи пропагандни филми освен ако не ги водеха под строй като войниците.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 38. 38 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Качеството на управление е функция на качеството на населението.

  Българинът е предимно прагамтик-битовист. Ако нещо не го касае пряко има малка вероятност да се задвижи. Донякъде това му качество е наследен рефлекс от Османското владичество, а в по-ново време затвърдено от комунистическото управление, което е (пре)възпитало една значителна част от обществото, която все още не е напуснала този свят. Последната пък е предала 'мъдростите' и ценностите си за живота на следващото поколение, което в по-голяма или по-малка степен разсъждава като родителите си.

  Ако добавим към това и значителният брой на новозаселилите се 'софиянци', които не се чувстват свързани с града, неговата история и култура, въпросът за кината става (за съжаление) още по-маловажен.

  И накрая, но не последно място, с напредването на технологиите, хората търсят забавление. В старите кина можеш просто да гледаш филма, докато в модерните кина има повече възможности за забавление както в киносалона, така и около него.

 39. 39 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  До коментар [#1] от "''zms15783''":


  До коментар [#3] от "uq":


  Дебили, като вас двамцата, не могат дори да разберат за какво иде рече, нали?!!!Не до пари и до пуканки, бе - олигофрени!До усещане е, до запазване на културни паметници, до естетика!!!И примери с Париж са дадени, ама вие пак си знаете вашето - ама как да обясниш на простаците!?
  По вашата логика, защо изобщо трябва да се опазват старите сгради - да се рушат и на тяхно място да се бетонира и остъклява, а?!
  Обзалагам се, че дори не сте прочели една книга - двамата общо!Тъпаци - дано измрете!

 40. 40 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Кината навремето си съответстваха на тогавашната атмосфера - нямаше интернет, нямаше молове, една телевизия, от сутрин до вечер пропаганда на социалистическия напредък и т.н. Скучна и бедничка атмосфера. Същевременно хората бяха далеч по истински от сега. И отношенията също. Та киното беше една възможност да са излезе па макар и за 2 ч. от тази среда. Особено популярна бяха американските и югославските филми. Да не говорим, че доста от филмите бяха забранени до 12 или 16 г. Това още повече привличаше. Като правило за доста от американските и югославските филми билетите свършваха. И какво ние учениците по онова време правихме - ами влизахме гратис. Имаше едни кинопрегледи, и след тяхното 2-3 минути се пускаше осветлението, след което се гасеше и пускаха филма. Но лелката стои на вратата за закъснели посетители. А ние тумба от 10-15 в един момент влизаме на юруш - няма как да ни спре. В кино "Изток" пък влизахме през тоалетните, ама после сложиха железа и не ставаше тоя номер. Тогава и там на юруш. По време на филмите понякога имаше и смях и викове. Още помня как в "Одеон", т.е. киното до Попа прожектираха филми като се правеше симултантен превод. Филма е "Топ гън" с Том Круз. Тоя сваля някаква шефка. В един момент преводачката в киното превежда едно нейно изречение така - "Здравей загорели младежо", при което цялото кина избухна в смях. Ами ония филми, които като гледаш на първите редове и събираш гилзите:) ? Атмосферата тогава беше друга. Неразбираема за сегашните млади.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3615 Неутрално

  От 10+ години не съм стъпвал в кино
  —цитат от коментар 15 на Dwight Schrute  Личи ти по агресивната простотия. Недей да ходиш и занапред -- лошо миришеш.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 43. 43 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3615 Неутрално

  Начи нервите ми скъсА тоа Тони с теа кина, елегии и носталгии. Алоооу, страната е друга, матрала е друг.

  А документално кино съм гледал за последно с марксист Желю. Там бяха и кака Мара, и милите хора, натоварени да ги наглеждат -- Велиславчето, офицер Смоленски.

  С една дума, с човека, който на тепсия поднесе България на мутрите.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 44. 44 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  Тони,май ни е минало времето.И аз с умиление си спомням как тарсихме билети за студийно кино и как се радвахме на всеки некомунистически несъветски филм.Бяхме млади ,хубави и жадни за култура.Но всяко нещо с времето си.Изхвърлихме видеокасетите ,изхвърлих една голяна колекция от ДВД-та,които си играх да свалям и записвам.Сега всичко е в мрежата.Сваляш и гледаш с перфектно качество.Вярно няма я магията накиното но филма си го гледаш.

 45. 45 Профил на Clint_Eastwood
  Clint_Eastwood
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Същевременно хората бяха далеч по истински от сега. И отношенията също.
  —цитат от коментар 40 на krf54523578


  Това преди или след доносите до ДС?

  Според модератора "клоун" е обидна квалификация, която налага изтриването на коментари.
 46. 46 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Много хубава статия, за съжаление у нас не се разбира културната политика. Що се отнася до прогнозите, че Хулу и Нетфликс ще убият дори мултиплексите, да се проверят приходите на кино по света как растат и тогава да се правят такива прибързани заключения. Киното е магия, която няма да умре, колкото и непонятно да е това за простака.

 47. 47 Профил на u2h2
  u2h2
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Старите кина затвориха, защото бяха на загуба. Не може да се върви срещу пазара.

  ПП В бившето кино "Витоша" сега е книжарница "Хеликон", а не "Сиела". Странна грешка за Тони Николов.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 300 Неутрално

  [quote#45:"clint_eastwood"][/quote]

  Не всичко бе доноси, демократе.

 50. 50 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 638 Неутрално

  добре де, тя статиата не е за тва, ама кви придимства вишдате да си гледъте нешто в къшти а не в кино? щото аз досега некъкви сириозни аргоменти не чухми.

 51. 51 Профил на Clint_Eastwood
  Clint_Eastwood
  Рейтинг: 786 Весело

  До коментар [#49] от "krf54523578":

  Абе странна работа - хем по-истински взаимоотношения, хем единственият начин да израснеш в живота са доноси за близките и колегите.

  Според модератора "клоун" е обидна квалификация, която налага изтриването на коментари.
 52. 52 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#49] от "krf54523578":Абе странна работа - хем по-истински взаимоотношения, хем единственият начин да израснеш в живота са доноси за близките и колегите.
  —цитат от коментар 51 на clint_eastwood


  Като те слушам се питам колко милиона бяха по затворите заради борба срещу комунизма ? Та се наложи след 10 ноември с лупа да се търсят. И кой ти е казал, че всеки трябва да израства ? Нима в САЩ всички са израстнали ? И кой ти каза, че само с доноси се израства ? Понякога тъпата антикомунистическа пропаганда е толкова тъпа, че те кара да се смееш. Да, имало е израстване с доноси, но живота е шарен. Не само доноси имаше. Имаше си работа и някои израстваха защото са кадърни. А на некадърници винаги някои пречи. Добра утеха за проваления заради некадърност живот.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK