ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

Как ДПС и ГЕРБ си написаха изборен кодекс, или изкуството на политиката

Данаил Кирилов

© Юлия Лазарова

Данаил КириловМашинно гласуване почти навсякъде и отпадане на хартиената бюлетина на следващи избори след местните през есента, както и обезсмисляне на преференциалните гласове. Тези промени в Изборния кодекс, за които настояваха от ДПС, изненадващо бяха приети от парламента. Според източник на "Дневник" това е част от сделката, която движението сключи с ГЕРБ. Мнението му се споделя от политици от всички цветове.


ДПС прежали предложенията си, на които държеше – право за агитация на друг език с превод на български и отпадане на уседналостта от 3 месеца за европейски и 6 месеца за местни избори. Те и без това нямаше да минат, коментира източникът.


ГЕРБ получи подкрепа, за да наруши закона и да запази сегашната Централна избирателна комисия до европейските избори, въпреки че мандатът на състава изтича на 21 март. Получи и кворума, необходим за промени в кодекса в пленарна зала.
Вероятно част от сделката е и бъдеща парламентарна подкрепа на ДПС за ГЕРБ, тъй като "Обединени патриоти" показаха, че са всичко друго, но не и обединени, и на тях не може да се разчита. Изкуството на политиката, заключи източникът с леко повдигане на рамене.


Първо действие. Завръзка


9:00 ч., 14 февруари, Народното събрание.


Депутати от всички партии влизат в пленарната зала, където след малко ще се гледа поредният ремонт на Изборния кодекс. Групата на ДПС също влиза, организирано. Само преди малко повече от 8 часа в заседание продължило след полунощ, правната комисия на парламента е решила да обезсмисли преференцията. Това става с малко мнозинство с подкрепата на депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля". Въпреки тази малка победа за движението при първата регистрация на депутатите кворум няма. Причината е, че от БСП не се регистрират. От ДПС - също. Знакът на движението е разбран.


В дадената от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева почивка лидерът на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов и председателят на правната комисия Данаил Кирилов излизат от пленарната зала и влизат в стаята на зам.-председателя на парламента Нигяр Джафер, която се ползва и от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. След половин час депутатите от ДПС вкарват картите си в пултовете за гласуване и гледането на кодекса започва.


Явор Божанков

© Юлия Лазарова

Явор Божанков


Дебатите вървят трудно и аргументите по обичай преминават в нападки. Според социалиста Явор Божанков промените в Изборния кодекс, с които се обезсмисля "закланата снощи" преференция, са шамар в лицето на българския народ, "патриотите" вече нямат право да се наричат така, управляващите са шайка, но историята ще ги съди. Юлиан Ангелов от ВМРО му отговоря, че няма право да се изказва така за "Обединените патриоти", тъй като преди години в Горна Оряховица тогавашният лидер на ДСБ Радан Кънев го е представял като новия десен лидер, а сега е депутат от БСП. Божанков се изчервява, но не използва възможността да отговори на Ангелов...


Социалистът Таско Ерменков обявява от трибуната, че управляващите се отнасят с Изборния кодекс като с проститутка.


Въпреки старанието и опита за красноречие на депутатите на БСП преференцията фактически е отменена...


Действие второ. Кулминация


Пладне.


Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) изненадващо свиква извънредно заседание на комисията си, под претекст че ще се разгледа предложението на лидера на левицата Корнелия Нинова за създаване на публичен регистър на избирателите. Комисията игнорира предложенията на БСП и депутатите на Нинова напускат. Липсата им прави заседанието още по удобно.


Само преди 12 часа мнозинството в правната комисия е решило, че на евроизборите на 26 май тази година машини ще има за не по-малко от 1000 секции от общо над 12 хиляди. На извънредното й събиране се приема предложението на Йордан Цонев от ДПС за Европейски парламент машинното гласуване да бъде в не по-малко от 3 хил. секции, а на местните през есента - в повечето секции. ГЕРБ и "Воля" допълват необходимите гласове. "Обединени патриоти" се въздържат. ГЕРБ се отказва и от собственото си и прието в сряда предложение да отпадне забраната за оповестяване на социологически данни в деня на изборите и в деня за размисъл. Отново съгласие с ДПС.


Новите извънредни решения на комисията, които са отстъпление от първоначалните идеи, внесени от ГЕРБ и "Обединени патриоти", са гласувани до малките часове на петък. Това хвърля светлина и върху разговора на Данаил Кирилов и Цветан Цветанов с Мустафа Карадайъ. Междувременно Цветан Цветанов се качва на самолета за Мюнхен, където ще участва в конференция за сигурност, а депутатите му остават да гласуват предложенията на ДПС.


Действие трето. Развръзка


Наближава полунощ. Тече гласуване на вече уговорените промени. Депутатите от БСП се държат като матросовци. Открито говорят за сделка между ДПС и ГЕРБ и свързват липсата на "Атака" от залата с връзките й с ДПС. "Не сме влизали в сделка с ГЕРБ, най-малко с националистите – от първия ден сме против преференцията и ще бъдем против нея, докато бъде ликвидирана", размахва пръст от трибуната Йордан Цонев.


Мустафа Карадайъ

© Юлия Лазарова

Мустафа Карадайъ


Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ използва всеки повод да напомни, че България нарушава конституционното право на гласуване на българските граждани с изискването за уседналост от 3 месеца за Европейски избори и 6 месеца за местни, както и с лимита от 35 секции в държавите извън Европейския съюз. Карадайъ припомня няколко пъти и забраната за агитация на друг език.


Протест срещу промени в Изборния кодекс и по-конкретно текстовете, завишаващи броя на гласовете, които трябва да събере даден кандидат, за да може да бъде избран преференциално

© Юлия Лазарова

Протест срещу промени в Изборния кодекс и по-конкретно текстовете, завишаващи броя на гласовете, които трябва да събере даден кандидат, за да може да бъде избран преференциално


През това време около парламента има протест срещу отмяната на преференциите.


Депутати и журналисти обсъждат в кулоарите кой реално има изгода от приетите набързо и изненадващо промени в Изборния кодекс.


Изводи


Печелившият е ДПС. Партията на почетния председател Ахмед Доган неизменно наказва с отлъчване всичките си избрани преференциално депутати и съветници, дръзнали по този начин да оспорят партийната повеля при подреждане на листите.


Движението потенциално би спечелило и от това, че машинно гласуване няма да има в секции в населени места под 300 жители, където живее немалка част от електората на ДСП. Избирателите в такива села са около 300 000.


ДПС настоява машините за гласуване да се произвеждат в България. Дали в процедурата по избор на изпълнител ще има нарушение и евентуална връзка на производителя с движението, каквито предположения вече се правят, предстои да се разбере.


С тези промени в последния момент ГЕРБ си гарантира по-малка конкуренция и още по-здраво бъдещо парламентарно сътрудничество с ДПС.


Депутат от ВМРО разказва в кулоарите, че според техен анализ преференциалното гласуване може да доведе до 50% ръст на гласувалите за малки партии и коалиции, тъй като хората без политически пристрастия са склонни да гласуват за приятел, роднина или друг познат, на когото имат доверие. Ударът ще е най-голям върху малки коалиции като "Демократична България" - ДСБ, "Да, България" и "Зелените". При тях преференцията би създала здравословна за крайния резултат конкуренция. Тази конкуренция, съответно и част от подадените гласове няма да ги има при трудното подреждане на твърди листи, което рядко минава без скандали.


Въпреки добрите аргументи на Дора Янкова и подкрепата на ВМРО предложението на БСП населените места с над 150 жители да могат да избират кметове, а не над 350, както е в сегашния кодекс, не се приемат. При прегласуването Ана Александрова (ГЕРБ) си позволява да даде указания на глас от трибуната "против" и предложението не минава за 1 глас.


Промените в кодекса са завършени. Изкуството на политиката в български вариант.


Епилог


Най-големите губещи на следващите парламентарни избори, когато и да са те, са избирателите и демокрацията. На предишните парламентарни избори гласуваха 3 682 151 души от 6 810 341 в изборните списъци. Почти 16% от гласували не са представени в парламента, тъй като партиите, за които са пуснали бюлетини, не са преминали 4% бариера за влизане в парламента. Партията на непредставените би била трета по големина в сегашния парламент, а при следващи парламентарни избори ще бъде още по-голяма.


В следващ парламент с три сигурни партии – ГЕРБ, ДПС и БСП (според най-новите проучвания), коалицията ДПС - ГЕРБ излиза наяве.


В подобни ситуации някои са казвали "целувката на ДПС", други - "проклятието ДПС". Или в обратния ред - проклятието... целувката...


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK