Дотук с експанзията на трудовия пазар

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 875 Неутрално

  пазарът не е стигнал своя пик , тепърва ще се пасва с европейския ,защото масово вече хора се завръщат от западна Европа ,вкл и такива с над 10-20 г стаж там и търсят тука работа ,макар и по слабо платена ,тази група също има потенциал и ще расте ,не са правилни преценките в статията .

 2. 2 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Хубавото е, че се говори за заетостта, която е ниска и за която не говори никой политик, а всички се бият в гърдите за ниската безработица, като премълчават, че тя не отчита онези, които трайно не търсят работа.
  Много странна ми се вижда възрастовата група 15-24! Да поставиш в една група хората 15-18 години, които трябва да са на училище; тези 18-23, които или започват работа след училище или са в университета ; тези над 23, които вече са завършили и почват като висшисти, за мен е неразбираемо.
  Смислена информация за мен би бил процента заетост на хора между 18 и 65 години, като в него се включат и студентите. Това са реалните работещи.
  Хората 15-18, които работят, не трябва да са повод за гордост!

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 3. 3 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 277 Весело

  А къде ще денем виетнамците(50 000 ли бяха)?! 👲

  reductio ad absurdum...
 4. 4 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4165 Любопитно

  Само 67.7% заети? Интересно къде са другите 32.3%? Дали не са мургавите избиратели на помощи? И, както казва колегата - защо се включват учениците? Дали с тях не се вдига % на заетостта? Въпроси чакащи отговор

 5. 5 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 1145 Весело

  Факт - много хора вече се завръщат, като аз съм един от тях и се запознавам с нови и нови ежеседмично.
  Всъчност, от гледна точка на работещите, именно дефицита на работна ръка води до покачване на СРЗ - случаят тогава, когато работодателите почват един друг да се надцакват и крадат персонал.
  Питаш ли дневничари обаче - лошо - това е много лошо!
  #NPC-та, сър!

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4465 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drug":

  Може ли малко по-конкретно кои са тези професии?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4465 Неутрално

  До коментар [#5] от "trial_jezz":

  И каква е твоята професия ? И по какви ричини се върна и от коя държава ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 2341 Весело

  "Спадът на броя на заетите на годишна база (вече за трето поредно тримесечие) е по-бавен от този на населението, което води до нов рекорд в коефициента на заетост"

  Чорбаджи Бойко пак ще има да се тупа у гърдите един месец и да кряка "Ей глейте колко сме добре, безработица на практика няма!"

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 9. 9 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#5] от "trial_jezz":

  що си казваш публично какъв бълък си. Убуу, върна се. Очаквай неочакваното.

 10. 10 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drug":Може ли малко по-конкретно кои са тези професии?
  —цитат от коментар 6 на КМЕТ В СЯНКА


  ".....и все по-малка част от родените 1997-1998 г., когато раждаемостта в страната удря дъното заради тежката икономическа криза тогава"

  Кметице, може ли по-конкретно кой предизвика тази криза???

 11. 11 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Държавата, откъде "крадох" знание, опит и добри практики е Германия. Но да - признавам - работя в сфера, която не изисква непосредственото ми присъствие до клиента. В ерата на интернет, необходим е само достъп до него, добри познанства и още по-добри умения за развитие на win-win отношения!


  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5028 Любопитно

  България е нетен донор на европейския трудов пазар!

  [email protected]
 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4465 Неутрално

  До коментар [#10] от "4ort":

  КОЙ !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 1145 Любопитно

  До коментар [#9] от "scott":

  И кое ще е това "неочаквано"!?
  Да падне интернета, може би!?

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 15. 15 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2778 Весело

  Без да претендирам за представителност, мога да потвърдя, че знам за хора, завърнали се от чужбина - някои изморени от високото темпо и готови да живеят по-спокойно у нас, други - готови да работят тук за кажи-речи същите пари, но очакващи по-висок стандарт. Няма лошо, вероятно и след Брекзит ще има вълна към България.
  Това, което анализът не отчита или поне трябва много да се досещаш и гадаеш, е голямото циганско население с ниско или никакво образование, което никога не е работило. Ето там трябва да се мисли какво да се прави.

 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4465 Неутрално

  До коментар [#14] от "trial_jezz":

  Ами например да ти откраднат фирмата близки до властта индивиди. ако им възбуди интереса. Нещо, което в Германия не би могло да ти се случи. Или пък да не ти платят изработеното и да загубиш парите си. Може и някоя банка да те завлече. Има и други неочаквани случки. Неслучайно инвеститорите не се бият.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 928 Разстроено

  За какви пикове и експанзии става дума?.. Вместо с измишльотини, кажете го направо - потенциалът на българския бизнес е никакъв. Страна, в която нито има смислени инвестиции, нито някой от вън иска да работи, е обречена да си остане съветска република, макар да декларира европейско членство. Лека полека се завръщаме в 20-ти век, защото съвременна Европа и мутромилиционерския "бизнес" са НЕсъвместими! Всичко друго е алабализми...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 18. 18 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  При ”завръщащите” се въпроса е доколко това завръщане е реално ”телом” и ”духом”.
  Имам няколко приятели и познати, които се преместиха в Бг, но ”тялом” са в Бг а ”духом” другаде. Защо ще попитате. Ами защото почти всички са или самонаети или имат собствена фирма. Работата която извършват не изисква ”твърдо” присъствие и 95% от клиентите им са извън Бг. Практически не зависят от българският пазар. Едните познати са проектанти и както казаха ” Дали ще смятам и чертая тук или там е все тая. Всичко се изчиства по мейла а ако е необходима чак толкова лична среща, ей го къде е летището”
  Та този фактор е много важен, дали се вкл в Бг трудовият пазар и зависят от Бг клиенти или Бг е просто ”спалня”

  Frieren für die Freiheit. Tempolimit für die Freiheit. Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?
 19. 19 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2778 Весело

  До коментар [#17] от "Йоаникий":

  не бъди толкова песимистичен, само си спомни какво беше преди 20 години.
  имаме подобрение, въпросът е, че не е достатъчно и терминали 1 и 2 работят основно в посока европа все още.
  а и ако някой се е надявал, че ще станем швейцария на балканите, явно се е объркал здраво, трябва да сме реалисти.

 20. 20 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  До коментар [#18] от "DDR":

  има такива, но подобни хора само да спят в България и частично да си харчат парите, пак е по-добре, отколкото да са навън.

 21. 21 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Факт - много хора вече се завръщат, като аз съм един от тях и се запознавам с нови и нови ежеседмично.Всъчност, от гледна точка на работещите, именно дефицита на работна ръка води до покачване на СРЗ - случаят тогава, когато работодателите почват един друг да се надцакват и крадат персонал.Питаш ли дневничари обаче - лошо - това е много лошо! #NPC-та, сър!
  —цитат от коментар 5 на trial_jezz


  И колко време сте били извън България? Такива които отиват на "гурбет" се завръщат рано или късно. Тези които сме се установили и изградили семейства, домове, приятели, статут трябва да сме луди за да се завърнем. Аз персонално не виждам една причина поради която да зарежа спокойният си и уреден на 100% живот, за да се върна в Бг и да започна всичко отначало. Само като чета новините, като гледам цените на всичко спрямо заплатите...аз трябва да съм "самоубиец" за да го направя.

 22. 22 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 690 Любопитно

  До коментар [#15] от "boevbisser":

  Стга с този Брекзит де.... Ще се върнат тези които са на гурбет и нямат бъдеще, нито на острова нито на друго място. Хората с образование, просперитет, добра работа никога няма да се върнат. Това което много от "пророците" не разбират е факта, че именно от излизането от Европа, тези установили се на острова ще спечелят най-много. Два паспорта, две системи, два различни пазара които се очертават.... това е което те ще спечелят докато Европа все повече става ЕСССР...факт.

 23. 23 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  До коментар [#22] от "padrino":

  Даже само те да се върнат от Великобритания, на фона на трудовия ни пазар е добре.
  И все нещо са прихванали от гурбета - повече дисциплина, отговорност, английски са понаучили, ти на какво ниво точно смяташ, че е обикновеният работник тук.
  А ти не се радвай излишно за Брекзит - никой, ама никой няма да спечели от тази чутовна глупост.

 24. 24 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  До коментар [#20] от "boevbisser":

  Прав сте. И в този вариант пак е добре. Истинското подобрение в икономиката ще е настъпило тогава, когато основната маса гурбетчий, чиято работа изисква 100% физическо присъствие на работното място, трайно се завърне.

  Frieren für die Freiheit. Tempolimit für die Freiheit. Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?
 25. 25 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  До коментар [#16] от "КМЕТ В СЯНКА":

  +++++++++++

 26. 26 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 690 Любопитно

  До коментар [#23] от "boevbisser":

  Аз лично...след 31 години на острова едвам чакам за 29 Март да настъпи. Вие можете да мислите каквото искате по=въпроса, но аз живея тук и виждам нещата далеч по-добре отколкото тези които четат "новините".
  Преди 3 седмици шефът на Еърбъс нападна правителството, че е виновно за това че те ще спрат производството на крилата на самолета на острова.....сега се оказа че те спират производството защото са загубили поръчки. нищо общо с Брекзит
  Нисан спират производството на един модел...оказа се че го изнасят във Япония (не в Европа) нищо общо с Брекзит
  Управителят на Bank of England непрекъснато обясняваше как системата ще се срути.....тази седмица се обърна на 180 градуса и обяснява каква "златна" възможност за Великобритания е това....
  И така нататък...Всичко ще се превърне в измислица, по същият начин по който стана и през 2000 с компютърните "сривове"

 27. 27 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 1145 Весело

  До коментар [#14] от "trial_jezz":Ами например да ти откраднат фирмата близки до властта индивиди. ако им възбуди интереса. Нещо, което в Германия не би могло да ти се случи. Или пък да не ти платят изработеното и да загубиш парите си. Може и някоя банка да те завлече. Има и други неочаквани случки. Неслучайно инвеститорите не се бият.
  —цитат от коментар 16 на КМЕТ В СЯНКА


  Нали се досещаш, че и за това съм помислил - няма как няк'ви мутрафони да ми крадат нещо, с което те после сами не могат да се оправят. 😉
  Браншът е високо-технологичен, братле! Дори да приемем, че такива се появат, бизнесът е зависим от МЕН. Отделно, че по-евтино ми е да се отчитам на такива, за каквито ти говориш, отколкото да плащам данъци в Дойчланд-Мойчланда...
  И както е видно, не съм само аз този, който се досеща за тая напълно легална "далавера". Уви, на форумните комуняги и анти-българи на чужда хранилка, знам - българи в България им не треб'ат. 😉

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 28. 28 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 1145 Весело

  Та този фактор е много важен, дали се вкл в Бг трудовият пазар и зависят от Бг клиенти или Бг е просто ”спалня”
  —цитат от коментар 18 на DDR


  Приятелю - забравяш един крайно важен ФАКТ!
  А именно, че всяко начало е трудно. Да - прав си - първоначално контрагентите им ще са на чуждия пазар. Но всяко начало е трудно - лека-полека, твоите приятели ще придобият и БГ-клиенти, и ще наложат европейско качество на изпълнение и на нашия пазар. И ще печелят нови и нови!
  А завърти ли се веднъж колелото, тогава и инерцията помага. 😉

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 29. 29 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 1145 Любопитно

  Само като чета новините...
  —цитат от коментар 21 на padrino


  Съжалявам драги, но Вие сериозно ли?!
  Нима не знаете, че новините са направени за такива като вас?
  Умният си прави сам сметката и не чака "новините" да му кажат има ли оферта, или не!

  P.S. Ако на над 10г. престой в Западна Европа му викате "гурбет", значи нямам повече какво да Ви кажа...

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 30. 30 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  До коментар [#28] от "trial_jezz":

  Точно тези с проектирането се опитаха да се вкл в бг пазара —в Сливен например от години постоянно вървят ремонти на резерва за горивата. Било им е обяснено, да не се врат където не са ги канили а ако много държат, ей там, под онази фирма. Та всяко начало е трудно...😉

  Frieren für die Freiheit. Tempolimit für die Freiheit. Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?
 31. 31 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 690 Весело

  До коментар [#29] от "trial_jezz":

  "10 години престой в Западна Европа"....не конкретно Германия, не Франция, Не Холандия.....а Западна Европа? Ясно....
  Тези които могат да четат ще го разберат правилно "Драги", за останалите ...успех със завръщането.

 32. 32 Профил на Animals As Leaders
  Animals As Leaders
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#5] от "trial_jezz":

  Завръщат се таратанци!

 33. 33 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  До коментар [#28] от "trial_jezz":Точно тези с проектирането се опитаха да се вкл в бг пазара —в Сливен например от години постоянно вървят ремонти на резерва за горивата. Било им е обяснено, да не се врат където не са ги канили а ако много държат, ей там, под онази фирма. Та всяко начало е трудно...😉
  —цитат от коментар 30 на DDR


  Вижте - да концентрирате вниманието си в/у неуспелите не смятам, че е особено добра стратегия. Пазарът не е толкова малък. Който търси - намира. А както казах, всяко начало е трудно. Впоследствие пазарът ще отсее онези, които не стават. И ще възнагради тези, които го заслужават. Така работи капитализма. 🙂

  До коментар [#29] от "trial_jezz":"10 години престой в Западна Европа"....не конкретно Германия, не Франция, Не Холандия.....а Западна Европа? Ясно....Тези които могат да четат ще го разберат правилно "Драги", за останалите ...успех със завръщането.
  —цитат от коментар 31 на padrino


  Благодаря - старая се да е успешно! А всяка смислено направена инвестиция, рано или късно се изплаща. 🙂
  Относно "западната Европа" - ами написал съм, къде съм пребивавал. Уви - няма кой да чете.

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 34. 34 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  пазарът не е стигнал своя пик , тепърва ще се пасва с европейския ,защото масово вече хора се завръщат от западна Европа ,вкл и такива с над 10-20 г стаж там и търсят тука работа ,макар и по слабо платена ,тази група също има потенциал и ще расте ,не са правилни преценките в статията .
  —цитат от коментар 1 на edin drug

  Къде това?Имам стотици познати емигранти и само един се върна.Това са приказки за наивници.Даже и други заминават.

 35. 35 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 684 Неутрално

  България е нетен донор на европейския трудов пазар!
  —цитат от коментар 12 на karabastun


  И в това няма нищо лошо, показва какво е истинското ниво в държавата, за да искат всички кадърни хора да избягат от нея.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 36. 36 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  [quote#29:"trial_jezz"][/quote]

  Изключения като вашето само потвърждават правилото.Вие сте се върнал,а за последните 9 години има нови 250 хиляди емигранти от България в Германия.

 37. 37 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Никакво връщане назад! Който иска да им робува на комунягите в кенефа, моля. Изключенията само потвърждават общата ситуация.

  Няколко човека които познавам се върнаха - да поемат готовия бизнес на родителите си. Никой друг. тия смехории за хилядите завръщащи се чиста лъжа. Както и рашистката пропаганда срещу ЕС. Пълно е с червени гниди сврели се на топло в ЕС, но не спират да вият срещу него. Но в матушката си не се местят, що ли?

 38. 38 Профил на ajq20599049
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5675 Любопитно

  Много ми е забавно, как наричат "дърво без корен" хора, които от над 20 г. живеят в Германия, примерно, имат високо платена работа, имат семейства, деца, и собствени къщи върху собствен парцел земя?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 40. 40 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2976 Неутрално

  До коментар [#10] от "4ort":КОЙ !
  —цитат от коментар 13 на КМЕТ В СЯНКА


  Пропусна въпроса "Има ли доказателства".
  Управлението Виденов - Гечев е дъмгосало родените в тези години, дори ръста на родените в тези години е нисък, имат наследствен стрес. Дано никога повече такива дебили нямат власт над България!

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 41. 41 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  [quote#29:"trial_jezz"]
  —цитат от коментар 36 на Мусаши
  Изключения като вашето само потвърждават правилото.Вие сте се върнал,а за последните 9 години има нови 250 хиляди емигранти от България в Германия.[/quote]

  Вижте, г-не. Донякъде сте прав. Но не забравяйте - първи се връщат хората с предприемаческо мислене - тези, които вече са събрали необходимия капитал - както финансов, така и социален. Именно те са най-напред нужни, за да могат с контактите си да изградят заетост, която вече описаните от вас тепърва заминаващи/заминали впоследствие да могат да заемат. Дотогава и последните вече ще са се ошлайфали, език понаучили, добри практики в себе си интегрирали и т.н., и т.н.

  P.S. Както казва мой другар, "за какво ми е Германия, като аз си правя България да ми е Германия"?!

  P.S.2 Имаме нужда от повече оптимизъм! Българи (по кръв и самосъзнание), спрете да се самосъжалявате и взирате единствено в неуспелите - негативни примери.
  Гледайте кой е успял и от него се учете!
  Знайте, че сред нас има една малко, но отвратително уродливо малцинство, което в ненавистта си към нас ЖЕЛАЕ и прави всичко, за да ни изгони от собствената ни държава. Игнорирайте ги тия мошеници - просто не правете бизнес с тях.
  Търсете българи били в чужбина, които да инвестират във вас и уменията ви. Мислете, учете, трудете се и всичко ще си дойде на мястото!

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 42. 42 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2994 Любопитно

  До коментар [#12] от "karabastun":

  По-скоро беше....който замина ..замина!Нетен донор е Полша,Румъния!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 43. 43 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  [quote#41:"trial_jezz"][/quote]

  Не ги казвайте на мен тия неща.Аз никога не съм напускал България,за да работя в друга държава.Бил съм само като турист в други държави.Факт е обаче,че има масова емиграция на българи.От моя клас в гимназията в България останахме 8 човека.От общо 30.И то става въпрос за хора,завършили езикова гимназия,не бачкатори.Никой не се е върнал и няма намерени да го прави.

 44. 44 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#12] от "karabastun":По-скоро беше....който замина ..замина!Нетен донор е Полша,Румъния!
  —цитат от коментар 42 на Willy Messerschmitt


  Само за една година българските граждани в Германия са се увеличили с 47 хиляди души.Така че още сме нетен донор.

 45. 45 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6241 Неутрално

  Цената на труда, лошите условия за бизнес и липсата на идеи си казват думата

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 46. 46 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2495 Неутрално

  До коментар [#41] от "trial_jezz":

  Оф-ф-ф-ф-ф...! Абе ставате досадни вече, с измислиците си и заучените клишета...!
  Завърналите се в България, винаги са програмисти или архитекти, дето ни обясняват, как всичко е високи технологии и как те работели и печелели от разстояние. Все ни се обяснява, за светлото бъдеще и невероятните перспективи, дето щели да се открият съвсем скоро...!
  Абе хора, слезте на Земята. Елате да ви разходя из дълбоката провинция...! Толкова е зле, че даже и кучета няма вече по улиците... Нищо няма! Какъв бизнес? С кого...? С хора, дето имат доход по 200 лева на месец? Кой ще ви плаща за проектите и за бизнеса? Хората ги няма. Просто измряха или заминаха...! Претендирам, че имам много познати. По-скоро имах...! Повечето от съучениците ми, отдавна не са в България. Тия, дето са се върнали се броят на пръстите на едната ръка. Изкарват тук по година или две и като свършат парите и пак заминават... А не са хора, без образование или нормални способности за работа. Последно търсих преди седмица бивш колега ел.инженер, за ремонт на една инсталация... Голям работяга. Ами от две години бил в Германия. Хванал си жената и трите деца и това е... Човек, дето гони 50 години да замине с жена и три деца. Сам смятай...!

  Бивш tww09306483.
 47. 47 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1800 Весело

  Явно на тея отгоре вече им се стъжнява яко щото не остана кой да им работи.
  Голям смях!

 48. 48 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1800 Весело

  То лесно се разпределят крадени пари, ама е трудно да ги разпределяш като ги няма...

 49. 49 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  До коментар [#11] от "trial_jezz":

  Точно така е. Да се работи в къщи, вкл. за западни работодатели или клиенти е наистина отличен избор. Познавам много хора, предпочели такъв вариант. Да не говорим, че Германия не винаги е приветливо място :))

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 50. 50 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4212 Неутрално

  Работа в големите градове има, но има и млади хора, на които им пращат мама и тате от чужбина и тук нито учат нито им се работи.

 51. 51 Профил на ywl31599092
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#14] от "trial_jezz":

  В живота си, не в работата/бизнеса...

  Модератора е неадекватен!
 53. 53 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#26] от "padrino":

  Не си живял достатъчно дълго и нямаш представа каква е била Великобритания ПРЕДИ да се присъедини към ЕС...

  Модератора е неадекватен!
 54. 54 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#28] от "trial_jezz":

  Само дето в момента колото се върти, даже ускорява, но в обратната посока...

  Модератора е неадекватен!
 55. 55 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Весело

  До коментар [#33] от "trial_jezz":

  "Пазарът не е толкова малък".

  Българският ли?

  Модератора е неадекватен!
 56. 56 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Какво връщане в България, каква кариера, какъв бизнес, кви 5 лева. Професиите които могат да се работят дистанционно могат да се практикуват и от Мозамбик, стига да има чиста течаща вода, Интернет и супермаркети.

  Територията е със затихващи функции, ако човек се абстрахира от относителната еуфория в София, където засега нещата що-годе вървят заради изсмукването на работна сила от цялата страна и централизираното харчене на частни и публични капитали.

  Ситуацията в останалата страна е катастрофална. Болно, необразовано, профанизирано население, което вече е изгубило всякакви съпротивителни сили и дори няма интелектуалния капацитет да осъзнае в каква ситуация се намира. Който има късмет да не е сервитьор, охрана или склададжия и печели малко над средното си къта работното място до пенсия и не казва гък на работодателя си. Другият изход е гурбет в Англия или Германия, след това връщане за 1-2 години докато се изхарчат парите и пак.

 57. 57 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1514 Неутрално

  Статистиката по неволя е подвеждаща, понеже не може да обхване лицата, който на хартия са в България, а работят в чужбина. Ето, тук в Германия делим с приятел-българин един апартамент, над нас, под нас и срещу нас живеят български граждани. Тя (статистиката) се мъчи да обхване българският пазар, но числата са подвеждащи - не диференцират работещите и учещите в чужбина. А те са над 1 милион.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 58. 58 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1514 Неутрално

  До коментар [#56] от "irobot":

  За някои изходът е Германия, където след 5 години легална работа и достигане на пенсионна възраст се докопваш до социалната пенсия от малко над 500 евро, което е близо до максималната пенсия в България. Ако устискаш да работиш повече години - пенсията е по-голяма. Но не е за всички, не казвам, че е някакъв изход от трагичната ситуация.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 59. 59 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1514 Неутрално

  Явно на тея отгоре вече им се стъжнява яко щото не остана кой да им работи.Голям смях!
  —цитат от коментар 47 на uhl23528019  До коментар [#47] от "uhl23528019":

  Да, прав си! Робовладелец без роби звучи комично!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 60. 60 Профил на qig54599146
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  [quote#41:"trial_jezz"]
  —цитат от коментар 43 на Мусаши
  Не ги казвайте на мен тия неща.Аз никога не съм напускал България,за да работя в друга държава.Бил съм само като турист в други държави.Факт е обаче,че има масова емиграция на българи.От моя клас в гимназията в България останахме 8 човека.От общо 30.И то става въпрос за хора,завършили езикова гимназия,не бачкатори.[/quote]

  Мусаши твоя песимизъм като става дума за миграция е добре известен. Ама не ти ли хрумва, че твоя клас може и да е outlier?

  Аз също съм завършил езикова. От моя клас в чужбина сме 7 от общо 26 души. Един от които се беше върнал по едно време в БГ, но пак замина. От другите един учи навън, но се върна. А друг работи навън, но също се върна.

  На кратко, близо 3/4 от класа ми са си в БГ.

 62. 62 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  При ”завръщащите” се въпроса е доколко това завръщане е реално ”телом” и ”духом”.Имам няколко приятели и познати, които се преместиха в Бг, но ”тялом” са в Бг а ”духом” другаде. Защо ще попитате. Ами защото почти всички са или самонаети или имат собствена фирма. Работата която извършват не изисква ”твърдо” присъствие и 95% от клиентите им са извън Бг. Практически не зависят от българският пазар. Едните познати са проектанти и както казаха ” Дали ще смятам и чертая тук или там е все тая. Всичко се изчиства по мейла а ако е необходима чак толкова лична среща, ей го къде е летището”Та този фактор е много важен, дали се вкл в Бг трудовият пазар и зависят от Бг клиенти или Бг е просто ”спалня”
  —цитат от коментар 18 на DDR


  Много точно казано. Наскоро започнах работа в една от банките в Лондонското Сити. Не съм "банкер" - занимавам се с data science и по тази причина се запознах с доста хора от техническия персонал. Оказа се, че в банката в техническите отдели (напр. ИТ) работят маса българи. И много от тях половината време работят от София, половината в Лондон. Като се мернем в коридорите се чува "ти с кой самолет летиш тази седмица?"

  Бих казал това е идеален вариант - взимаш британска заплата, а ти и селейството ти живеете в БГ.

  Но тях, естествено, българската статистика за трудовия пазар не ги хваща. А не са чак толкова малко. И ще стават все повече.

 63. 63 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  И колко време сте били извън България? Такива които отиват на "гурбет" се завръщат рано или късно. Тези които сме се установили и изградили семейства, домове, приятели, статут трябва да сме луди за да се завърнем. Аз персонално не виждам една причина поради която да зарежа спокойният си и уреден на 100% живот, за да се върна в Бг и да започна всичко отначало.
  —цитат от коментар 21 на padrino
  Тези, които са изкарали 10 и повече години в чужбина в огромната си част няма да се върнат. Особено ако имат жилище и деца. Някои евентуално ще се върнат като пенсионери. И това е.

  Но от тези дето са едва от няколко години навън много ще се върнат. Под "много" разбирам поне 30-40%.

  Другото е, че никой не би се върнал в БГ за да почва "от начало". Тези дето се връщат обикновено имат капитал. Нямам предвид само пари, а и нематериален капитал - език, контакти, опит. Те не биха почнали от "нулата".

 64. 64 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  Завърналите се в България, винаги са програмисти или архитекти, дето ни обясняват, как всичко е високи технологии и как те работели и печелели от разстояние. Все ни се обяснява, за светлото бъдеще и невероятните перспективи, дето щели да се открият съвсем скоро...!Абе хора, слезте на Земята. Елате да ви разходя из дълбоката провинция...! Толкова е зле, че даже и кучета няма вече по улиците... Нищо няма! Какъв бизнес? С кого...? С хора, дето имат доход по 200 лева на месец? Кой ще ви плаща за проектите и за бизнеса?
  —цитат от коментар 46 на tww09306483


  Българският пазар е едва 0.01% от световния. Трябса да си адски елементарен индивид да се впериш в тези 0.01% и да игнорираш останалите 99.99%.

  В БГ може да живеят добре хората дето могат да продават труда си на въпросните 99.99%.

  А останалите могат да винят най-вече себе си затова, че трудът и знанията им не са конвертируеми.

 65. 65 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  [quote#61:"Николай Николов"][/quote]

  Ами не е само класът.От випуска също повечето са в чужбина.На всеки пет години се събираме випуска и тези, дето са в България идват почти всички.И не се събираме много хора.
  И естествено ако си завършил софийска гимназия,нещата стоят по друг начин.Ама София не е цяла България.Със собствено жилище в София и ако си създал необходимите контакти,не ти трябва да ходиш в чужбина.

 66. 66 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#64] от "Николай Николов":

  Такива дето работят дистанционно за чужди компании колко процента от всички емигранти са?По последни данни има около 1,3 милиона емигранти.Посочените от теб надали са повече от 1 процент от тях.

 67. 67 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  [quote#61:"Николай Николов"]
  —цитат от коментар 65 на Мусаши
  Ами не е само класът.От випуска също повечето са в чужбина.На всеки пет години се събираме випуска и тези, дето са в България идват почти всички.И не се събираме много хора.И естествено ако си завършил софийска гимназия,нещата стоят по друг начин.Ама София не е цяла България.Със собствено жилище в София и ако си създал необходимите контакти,не ти трябва да ходиш в чужбина.[/quote]

  От провинцията съм. На събирания на випуска не съм ходил от поне 15 години при все, че някои от годините по случайност бях на място. Други не ходят щото живеят в София или на друго място в БГ. И пак, доколкото разбирам, повечето успяват да се видят.

  На кратко - твоя случай е частен. Но не мога да твърдя, че моят е по-представителен.

  И, изобщо, доводи от сорта "мой познат" (или "моя клас") са доста безпредметни - меродавното е статистиката. А тя показва, че българите в чужбина са около милион и двеста хиляди. Т.е. огромната част от българите са си в БГ.

 68. 68 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  [quote#67:"Николай Николов"][/quote]

  Махни 2 милиона над 60 годишна възраст и 1 милион деца.И се оказва,че от всеки 4 човека в активна възраст един е в чужбина.Изобщо не е малко това.Като се прибави и това,че населението е намаляло с 1,1 милион от отрицателен естествен прираст,картинката става доста мрачна.В момента пазарът на труда го крепят поколенията от втората година на петдесетте години,шейсетте и седемдесетте години.Общият брой население във възрастта 40-64 години е с 1 милион повече от тези на възраст от 1 до 24 години.След 15-20 години ще настъпи колапс на пазара на труда.Дори и да спре емиграцията.А това скоро няма да стане.Преди месец двама познати закриха магазина си и заминаха за Канада.

 69. 69 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  До коментар [#64] от "Николай Николов":Такива дето работят дистанционно за чужди компании колко процента от всички емигранти са?По последни данни има около 1,3 милиона емигранти.Посочените от теб надали са повече от 1 процент от тях.
  —цитат от коментар 66 на Мусаши


  Така е. Специално тези дето работят в Лондон, но живеят в БГ и редовно пътуват между двете места са не повече от 1000. Просто няма как да са повече защото няма толкова места по самолетите. Самолетите от БГ за Лондон и обратно са по принцип пълни поне на 90%. Това е моя опит - а аз съм летял поне едно 50-тина пъти по тоя маршрут. Но дори и така на ден не могат да минат повече от 1000 души в едната посока. Просто няма толкова много полети.

  В провинцията също може да има такива "екскурзианти". Стига да има полети. Ама Боко още не е осмислил, че инфраструктура не значи само пътища. И, че най-бързият път от БГ до нашия основен пазар (З. Европа) не са магистралите, а летищата. От Лондон може да се лети до съвсем забутани села в Полша и Румъния. Райън Еър например лети в Полша до градчета като Шчитно с население под 30 хиляди души. И, респективно, дава шанс на такива "екскурзианти". Не мога да забравя как преди 15 години по стечение на обстоятелствата летях от едно такова забутано източноевропейско летище за Лондон. Половината самолет бяха хора в работни комбинизони, някои от тях с куфарчета с инструменти. Беше понеделник и явно отиваха на работа след като са изкарали уикенда при семействата си.

  У нас, за съжаление, подобни връзки с Лондон имат само 4-те най-големи града в страната. А международно летище би следвало да има до всеки град с поне 100 хиляди души население.

  Просто явно ще трябва да мине много време преди някой в БГ да се усети, че за страната би било много добре да оправи изоставените провинциални летища и дори да субсидира редовни полети до основните западноевропейски столици.

 70. 70 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#69] от "Николай Николов":

  Българската провинция я пиши загинала.Все по-малко деца се раждат,а и като завършат училище отиват в чужбина или София, по-рядко Пловдив и Варна.Та след 30-40 години,дори и по-рано, повечето райони ще са обезлюдени, областните градове ще вегетират и само в трите големи града ще има достатъчно хора,макар,при там ще намалеят.Стара Загора като закрият мините и тецовете я чака същата съдба.
  Не случайно България е с най-бързо намаляващо население в света.И то за сметка на българите,щото циганите увеличават броя си.

 71. 71 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  До коментар [#70] от "Мусаши":

  Уф. Пак същите глупости как БГ изчезвала. Като развалена грамофонна плоча сте. Хем сме я дъвкали тази тема и преди. И вече не знам за кой път повтарям, че БГ при Освобождението е била едва 3 милиона. Та няма нищо страшно ако от 7 милиона се свием на 6 или дори на 5.

  Ама най-вероятно няма да се стигне до там. Емиграцията намалява. До 10 години тенденцията ще се обърне - имигрантите (българи завръщащи се от чужбина и чужденци заселващи се в БГ) ще са повече от емигрантите.

  Та спада на населението ще удари дъно. И после ще започне леко пъплене нагоре. Дали ще стигнем пак 7 милиона? Надали. Но не е въпроса в количеството, а в качеството. Важното е качеството на живота да расте. И то, ако няма някакви особени катаклизми, ще продължава да расте.

 72. 72 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#70] от "Мусаши":Уф. Пак същите глупости как БГ изчезвала. Като развалена грамофонна плоча сте. Хем сме я дъвкали тази тема и преди. И вече не знам за кой път повтарям, че БГ при Освобождението е била едва 3 милиона. Та няма нищо страшно ако от 7 милиона се свием на 6 или дори на 5.Ама най-вероятно няма да се стигне до там. Емиграцията намалява. До 10 години тенденцията ще се обърне - имигрантите (българи завръщащи се от чужбина и чужденци заселващи се в БГ) ще са повече от емигрантите. Та спада на населението ще удари дъно. И после ще започне леко пъплене нагоре. Дали ще стигнем пак 7 милиона? Надали. Но не е въпроса в количеството, а в качеството. Важното е качеството на живота да расте. И то, ако няма някакви особени катаклизми, ще продължава да расте.
  —цитат от коментар 71 на Николай Николов


  Населението е било 3 милиона,ма при каква структура?Преобладавали са младежите.А сега близо 30 процента са над 60 години и 13 процента под 15.А и от тия младежи поне една трета са цигани.
  Дори и да спре емиграцията,то отрицателният естествен прираст е убийствен.До две-три години се очаква умрелите да са ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ от новородените.Тепърва ще раждат и жените,родени през кризата от 90-е години.Които бяха малко на брой.Няма да има увеличаване на населението или дори стабилизиране,а само намаляване .И то драстично.Досега сме изгубили над 25 процента от населението само за 30 години.по данни на ООН до 2050г ще сме най-бързо намаляващата държава в света.

 73. 73 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  Населението е било 3 милиона,ма при каква структура?Преобладавали са младежите.А сега близо 30 процента са над 60 години и 13 процента под 15.А и от тия младежи поне една трета са цигани.
  —цитат от коментар 72 на Мусаши
  Е колко от тези 3 милиона са били в трудоспособна възраст? Два милиона? Със сигурност ще имаме доста повече.

 74. 74 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  Дори и да спре емиграцията,то отрицателният естествен прираст е убийствен.До две-три години се очаква умрелите да са ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ от новородените.Тепърва ще раждат и жените,родени през кризата от 90-е години.Които бяха малко на брой.Няма да има увеличаване на населението или дори стабилизиране,а само намаляване .
  —цитат от коментар 72 на Мусаши


  Раждаемостта действително е ниска. Макар, че за Европа е по-скоро ОК. Половината ЕС имат същата или по-ниска.

  За раждаемостта проблемите са комплексни. Има ред неуредици като недостатъчно места в детските градини в големите градове. Въпреки, че не струва милиарди да се построят допълнителни градини. Също балонът при имотите е определено вреден защото е за сметка на младите. Тоя балон лесно може да се спихне с подходящи данъчна система. В Гърция Сириза поне едно свястно нещо направи и спихна балона като удари притежанието на допълнителни жилища. У нас може също да стане ама май не ни стига акълът за тая проста работа.

  Но най-важното дори не са градините и жилищата. Проблемът е психологически. В много по-бедни страни хората имат по 3-4 деца. Работата е до нагласа. Българите просто имаме 2-детното семейство като идеал. В БГ имам само едно познат дето са 3 деца и то само защото майката е имала два брака. А в Англия дето нямам чак толкова много познати знам за 3 семейства с по 6 деца и няколко с по 4. Говоря за образовани бели хора. В БГ за такива многодетни семейства даже не съм чувал (освен при ромите).

 75. 75 Профил на zhoo
  zhoo
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не вярвам на стъкмистиката относно пазара на труда. Тенденция за вълна на завръщащи се емигранти е измислица. Завръщат се млади несемейни хора, които все още търсят пътя си и са получили сравнително атрактивно предложение от голяма, най-често чужда фирма, хора в края на трудоспособната си възраст, чиито деца са се устроили, неуспели гурбетчии и малко други. Проблема, според мен са убийствените държавни политики по отношение на малък и среден бизнес, образование, здравеопазване и правораздаване, както и липса на политики, адекватни на глобализацията - пак в посока на съхраняване на дребният бизнес. Без такъв няма решение на демографската криза и на трудовата миграция.

 76. 76 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#74] от "Николай Николов":

  Изобщо не е ок раждаемостта, защото поне една трета от новородените са цигани.При етническите българи е много ниска.В София коефициента на плодовитост е най-нисък 1,29 промила като там също има цигани,така че само за българите е около 1,1.
  В България раждаемостта не се насърчава по никакъв начин.Ето в Унгария се дават по 31 хиляди евро за трето дете,а в Естония по 500 евро месечна помощ за три деца.
  Достъпът до жилища за млади хора е затруднен,щото жилищата ги изкупуват емигранти.И става парадокс-много необитаеми жилища и цените растат.Наистина трябва да има висок данък за второ и последващи жилища.Щото тая тенденция ще продължи.Докато балонът не изгърми,но не се знае кога ще е.

 77. 77 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  До коментар [#76] от "Мусаши":

  Уф, колко са етническите българи дето имат 3-то дете?

  Не мисля, че материалното стимулиране е решението. Това дето държавата следва да направи е да реши някои логистични проблеми.

  На първо място, да направи жилищата по-евтини - както за наем така и за покупка. А това може лесно да стане като се сложат чувствително по-високи данъци върху второ, трето и т.н. жилище. Другото е да се облегчи прехвърлянето на партиди за ток, вода и пр. от наемател на наемател. Също следва да се облегчи процесът по изгонване на нередовни наематели, както и да се облегчи процесът по преследването им в случай на непокрити наеми и щети. На Запад има застраховани депозити, които са правно регулирани и които могат да служат като обезпечение на такива непокрити вземания. Ако се въведат такива мерки повече хора биха дали празните си апартаменти на наематели, което би понижило наемите. А така хем една пета от апартаментите в големите градове стоят празни, хем наемите са високи. Ситуацията е луз-луз - и много собственици, и много потенциални наематели губят от тази ситуация.

  И, накрая, следва да се реши проблемът с детските градини. Това няма да струва милиарди затова при такъв бюджетен излишък е срамота да съществува този проблем.

 78. 78 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#77] от "Николай Николов":

  Ако се отпуснат по 30 хиляди евро за трето и последващо дете ти гарантирам,че ще има десетки хиляди семейства,които ще направят по още едно или повече деца.
  Многодетните български семейства,които познавам,без изключение са материално над средно ниво.
  Проблемът с детските градини в големите градове ще се разреши от само себе си поради намалялата раждаемост в последните години.Сега ще си записвам едното дете на градина в Пловдив и няма никакъв проблем за това-есента ще почва,можеши и сега да почне,но искаме да е в изцяло нова група.
  Относно жилищата съм съгласен с теб-купуват се жилища като инвестиция от хора с пари,а младите семейства не могат да си ги позволят заради високите цени.

 79. 79 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  До коментар [#78] от "Мусаши":

  От субсидиите за трето и следващо дете биха се възползвали основно други етнически групи.

  По принцип "ключа от палатката" е другаде. Трябва да се увеличат детските, но да се обвържат с резултатите от ежегодно външно оценяване. Така парите бихе се давали само за деца дето действително научават нещо в училище. Щото сега се плаща за "биологична единица" по списък, а не за образован гражданин дето е готов за пазара на труда.

  Това лесно може да стане - просто вместо външното оценяване да е 3-4 пъти за цялото средно образование трябва след първи или втори клас да стане ежегодно. Данните от МОН да отиват автоматично в социалното министерство и от там да изплащат парите.

 80. 80 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#79] от "Николай Николов":

  Има начини да се избегне получаването на помощи от циганите като такива помощи се дават само на семейства,в които и двамата родители са с висше образование.Да се стимулира раждаемостта сред образованите хора.
  А циганите да си получават социални помощи за бедност.
  И ако смяташ,че 30 хиляди евро не са стимул,явно и понятие си нямаш от получаваните доходи в България .60 хиляди лева са 100 средни нетни заплати за някои области.Ще има направо бейби бум.Със сигурност и аз ще направя още едно дете .
  Дори не за 60 бона,а за 30 пак ще има бейби бум.

 81. 81 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  До коментар [#80] от "Мусаши":

  Това е дискриминационно и едва ли ще мине. Ще има атака пред конституционния съд, ЕС и т.н.

  А и, честно казано, не съм убеден, че е най-справедливият подход.

  Ако толкова държиш да елиминираш ромите има по-елегантни хватки - например помощите да се дават под форма на данъчен кредит или пък да са вързани с дохода от последните 3-4 години преди раждането.

  Варианти има много. Но всички гореизброени по същество представляват плащане за биологична единица, а не за образован човек. За мен това е един от най-големите кусури на сега съществуващата система.

  На мен ми е все едно дали ще дават пари на българи или на роми ако това се дава без каквато и да е връзка с реално научения материал.

  Системата трябва да е "пари срещу знания".

  Другото е извращение дето не помага, а само би задълбочило проблема. Щото ние нямаме нужда от още по-голям брой телета дето нито чужд език знаят, нито математика, нито имат елементарна способност за критично мислене. А такива телета, уви, има не само сред ромите.

 82. 82 Профил на Венцислав Иванов
  Венцислав Иванов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всяка година ИПИ предричат едно и също нещо, докато вземе че се случи........

  За справка ----> https://ime.bg/bg/articles/pregryava-li-pazaryt-na-truda/

 83. 83 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#81] от "Николай Николов":

  Нищо дискриминационно няма.Аз не казвам да се дават такива помощи само на българи,а на родители с висше образование.Ако цигани с висше образоване имат три и повече деца и те да се възползват от помощта.
  А пък другите да продължат да си получават помощи за бедност.
  Така ще се размножават само образовани хора,а и техните деца ще са такива.Не познавам дете на образовани родители,което да е тъпанар.
  И така ще има непосредствен стимул за раждаемост.Това което предлагаш ти би дало средства едва след поне 10 години,щото до трети клас няма как да има оценяване.Друго е да се получат 60 бона веднага след раждане,друго някакви имагинерни помощи след 10 години.

 84. 84 Профил на kpq10599222
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 85. 85 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  Това което предлагаш ти би дало средства едва след поне 10 години,щото до трети клас няма как да има оценяване.Друго е да се получат 60 бона веднага след раждане,друго някакви имагинерни помощи след 10 години.
  —цитат от коментар 83 на Мусаши
  Това, което предлагам може да се реализира до максимум 2 години. Технически това би бил напълно достатъчен срок. И ефектът може да е моментален - стига повишението на детските да е съществено.

  А висшето образование дето го предлагаш не е критерий в БГ. У нас всеки може да има висше. Университетите обявяват прием дето е по-голям от завършващите средно образование. Да не говорим за купените дипломи.

  Плащането на такива големи суми срещу някакъв "кетап" от Горно Долския Университет ще е просто една от многото безумни злоупотреби със социалните помощи в БГ. Много сходно с помощите за ТЕЛК дето докараха до това всеки 10-ти да се води инвалид.

  Просто би било безумно. И, слава богу, няма да се приеме.

 86. 86 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  Не познавам дете на образовани родители,което да е тъпанар
  —цитат от коментар 83 на Мусаши


  Това е доста нелепо твърдение предвид обезценената стойност на дипломите за висше образование в БГ. Всеки идиот може да има "вишу". И много идиоти имат такова. Това, че са етнически българи хич не променя ситуацията.

  Само един малък пример. Наскоро се роди втория ми син и дадохме обява в БГ за детегледачка. Плащането дето бяхме сложили не беше кой знае какво по британските стандарти, но явно беше ОК за БГ щото се обадиха не само много баби, но и млади момичета. Правихме интервюта по Вайбър и понеже партньорката ми не знае български се опитвахме с английски. Зле братче, зле. Мили момичета бяха, все българки, ама и името си не можеха да кажат. Една от тях дори беше студентка задочно. "Мениджмънт" ли беше, "маркетинг" ли беше в Търновския университет. Ама 2 думи на английски не можеше да върже горкичката.

  На тез времена да не знаеш поне на средно ниво английски означава, че си функционално неграмотен. Такива повече от 600 лева заплата няма как да изкарат в БГ ако ще и да имат "вишу".

  Ако с детските ще правим повече такива - благодаря, ама няма нужда. Нямам нищо против тях, но такива недоучени люде после все някой им е виновен, че взимат смешни пари. Та за да си го "върнат" гласуват я за "патрЕоти" , я за някой друг дето щял да ни "оправи".

  Сори, ама такъв "матр'ял" не ни трябва.

 87. 87 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#86] от "Николай Николов":

  Познавам хора с по 5000 лева заплата в България, които не знаят английски.И такива с по 700 лв,владеещи английски на ниво В2.Така че това не е толкова важен критерий.Освен ако не използваш английски в работата си.
  И естествено,че няма да се приеме моето предложение.И България ще продължи да намалява с най-бързи темпове в света.Дотук за 30 години сме изгубили 25 процента от населението.Безпрецедентно за държава,която не е преживяла война, епидемия или природно бедствие.Все повече населени места и региони ще се обезлюдяват,а областните градове ще вегетират.А циганите ще стават все повече.

 88. 88 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  До коментар [#87] от "Мусаши":

  Важно е качеството, а не количеството. Населението на Нигерия и Бангладеш расте с ударни темпове. Това на Япония и ред западни страни намалява. Ти в коя от тези страни предпочиташ да живееш?

  Просто брой глави добитък не ни трябват. Ако ще и да са етнически българи.

  Апропо, ромите намаляват също. Много от тях емигрират.

 89. 89 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  Все повече населени места и региони ще се обезлюдяват,а областните градове ще вегетират.
  —цитат от коментар 87 на Мусаши
  До тук повечето наши градове са в пъти по-големи отколкото при освобождението.

  Голям проблем за БГ е не толкова обезлюдяването колкото свръх-концентрацията в София. Четвърт БГ се напъха там. То това е и част от обяснението за ниската раждаемост. В големите градове жилищната площ е по-малка. В апартаментите-кутийки трудно се гледат повече от 1-2 деца.

  БГ може да бъде райски кът ако започне повече да се мисли и действа за по-големите областни центрове (50-150 хиляди души). Там има достатъчно жилищна площ, никакви задръствания и поради по-ниската гъстота на жилищата - по-добър въздух.

  И дори не е необходимо кой знае какво. В страната има поне 10-тина занемарени летища. Постягат ги, пускат по 10-тина милиона субсидия годишно за бюджетни авиолинии и могат спокойно да свържат половината областни центрове с всеки от 10-те най-големи летища в Европа. Ще има бум на уикенд туризъма (като тоя дето се наблюдава в Пловдив откак Райън еър започна да лети до там) и ще има работа за "екскурзианти" дето карат уикендите в БГ, а делниците в Европа. Маса градчета ще живнат.

 90. 90 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  Познавам хора с по 5000 лева заплата в България, които не знаят английски.И такива с по 700 лв,владеещи английски на ниво В2.Така че това не е толкова важен критерий.Освен ако не използваш английски в работата си.
  —цитат от коментар 87 на Мусаши


  Това са глупости.

  Естествено, че има и милионери дето не знаят английски. Пеевски силно ме съмнява да знае добре английски.

  Но корелацията между добър английски и доходи е очевидна. И преди да излезеш с обичайния за теб довод "имам познат Х дето знае английски а получава 500 лева" гугълвай "корелация".

  И не е въпрос само на доходи.

  Английският отваря хоризонти. Човек може директно да се осведомява от чужди източници по всякакви тема (политика, здраве, и т.н.), а не да разчита на наши доморасли експерти. От това би имало огромна полза както за отделния човек, така и обществото като цяло като се има предвид качеството на българската журналистика. Всеки начин да я заобиколиш и пиеш вода директно от извора е за предпочитане.

  А и като писах английски по-горе нямах предвид, че качественото образование се изразява само в знание на английски. Има и други неща - математика, критично мислене. Просто английскията е предпоставка за много от тези умения понеже значително разширява източниците, които могат да се ползват.

  Пак ще дам пример от личния си живот. Имам 2 сина - единият е от предишен брак и живее в БГ. Опитвам се да му купувам книжки дето са полезни за него. И ми стана ясно, че изборът на такава литература на български е значително по-беден от избора дето го има на английски. Без значение каква е темата - изкуство, математика, природа, история, общество и т.н.

  Та децата дето не знаят английски още от самото начало биват подлагани на "педагогическа диета". Не, че от тях не може да станат хора, но просто материалите са по-ограничени.

 91. 91 Профил на vpq14599241
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 92. 92 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#89] от "Николай Николов":

  Това е някаква утопия.По областните градове младите хора все повече намаляват.И все по-голям става процента цигани сред тях.С туризъм нищо няма да живне.А и едно е Пловдив-хилядолетен град с история,друго Горна Оряховица, където нищо няма привлекателно за туристи.
  А и там цените на жилищата растат, въпреки намаляващото население.Защото много емигранти си влагат парите в жилища.

 93. 93 Профил на В Василев
  В Василев
  Рейтинг: 277 Неутрално

  ...непрекъснатото увеличаване на минималната работна заплата при липса на особено подобрение на уменията на завършващите училище също продължават да пречат на заетостта на най-младите…..

  Из резолюцията на XV конгрес на ДКМС, 1987г. https://ibb.co/6skq5z3
 94. 94 Профил на tfh58599288
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 95 Профил на sdfsdfsdf
  sdfsdfsdf
  Рейтинг: 229 Весело

  Ахахахаха, дневничарският редактор е пропуштил target="_blank" в пакетирания ( и високовероятно платен ! ) линкаж, но го е добавил накрая :D

  NO GDPR CONSENT WAS EVER GIVEN !!! Especially considering that the European data protection authorities have made it clear “that if a controller chooses to rely on consent for any part of the processing, they must be prepared to respect that choice and stop that part of the processing if an individual withdraws consent.” https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rules-business-and-organisations/legal-grounds-processing-data/grounds-processing/what-if-somebody-withdraws-their-consent_bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]
 96. 96 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  Това е някаква утопия.По областните градове младите хора все повече намаляват.И все по-голям става процента цигани сред тях.С туризъм нищо няма да живне.А и едно е Пловдив-хилядолетен град с история,друго Горна Оряховица, където нищо няма привлекателно за туристи.
  —цитат от коментар 92 на Мусаши
  Уф, аман от този негативизъм. Ами направо да лягаме и да мрем.

  Г. Оряховица няма какво да покаже, но Търново и околността (Арбанаси, Елена, манастирите наоколо) могат да имат целогодишен международен туризъм като тоя в Пловдив. Това всичкото е в радиус от 30-40км от летището в Горна. Ама летището не работи. Боко го хариза на Вълка и го загроби.

  Такива места в БГ има много, ама няма летища наблизо. Т.е. летища има, ама са занемарени и не функционират.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK