Мистификацията като масово оглупяване - също и в България

Мистификацията като масово оглупяване - също и в България

© Велко АнгеловУязвими сме за конспиративно мислене, защото традиционно се чувстваме унижени и оскърбени. В България всички сме конспиратори до доказване на противното. Но така държава не се прави, пише Ивайло Дичев за "Дойче веле".


Версия 1: Преди 4 години в България пристига деец на руските тайни служби, който трови български бизнесмен с "Новичок", за да спре експанзията на успешната наша оръжейна промишленост. Българските власти прикриват случая, защото са зависими от Москва. Версия 2: Бизнесменът ял салата с повечко пестициди. Всъщност цялата конспирация от случая "Скрипал" насам е дело на британските тайни служби, които отчаяно се мъчат да отвлекат вниманието от катастрофалния Брекзит.


На коя ще повярвате зависи от предварителните ви нагласи, които търсите да потвърдите. Например - атлантистите са твърдо зад първата, путинистите препращат из социалните си мрежи втората. А защо медиите ни ги подхвърлят, преди да е имало сериозно проучване на фактите? Ами тъкмо затова - за да намери всеки каквото търси и да кликне върху съответния линк.
Скритият автор на злото


Конспиративните обяснения не са измислица на съвременната епоха. Идеята, че злото непременно има автор, съпъства развитието на цивилизацията. Човек не просто умира - животът му бива отнет от Смъртта с голямата коса; ние не просто се спъваме - дънерът злонамерено ни спъва, заради което бива наказан с хвърляне в огъня. Магията е онази човешка хитрост, която идентифицира скрития автор на злото и го обезсилва.


В предишните епохи обаче конспиративните теории обединяват големи маси хора. Това прави както представата за Ангра Майниу, противник на единния бог в зороастризма, така и тази за еврейския заговор срещу християнството; както вещиците, които предизвиквали импотентност у мъжете, така и заговорът на капиталистите срещу работническата класа. Ерата на дигитално-медийното свръхпроизводство добавя едно фрагментиране, ако не пулверизиране на конспиративните сюжети.


Без логическа връзка, само психологическа


Показателен е подходът на изследователите: те вече не ги обследват един по един, а броят колко хора вярват в една, в две, в пет конспиративни теории. Колко са чували за тях. Колко имат аргументи, за да ги приемат или отхвърлят. Във Франция например се оказва, че склонност да вярват в 5 конспиративни теории имат привържениците на крайни политически формации - 20% от последователите на Меланшон, 27% и от тези на Льо Пен срещу десетина при центристки настроените избиратели. Откриват се странни връзки между теории, които нямат нищо общо. Например по-голяма вероятност има тези, които мислят, че земята е плоска и властите крият това от нас, да смятат, че следите от реактивните самолети са доказателство, че ни пръскат с химикали, че атентатите на 11 септември са организиран от президента Буш, илюминатите управляват света, а Хитлер все още е жив и пребивава някъде из Родопите. Логическа връзка между тези неща няма, само психологическа.


Друга тенденция е в конспирациите да вярват не толкова слабо образованите, колкото онези, които се чувстват социално онеправдани, губещи. Виждаме го при промяна на политическата ситуация, при която някои небивалици отшумяват и биват замествани от други. Например слухът, че Обама не е роден в САЩ, днес рядко се обсъжда; затова пък разнообразни теории опитват да обяснят оранжевия цвят на сегашния президент Тръмп. С други думи: конспиративните теории са един вид фолклор, чрез който народът се противопоставя на елитите. Което не значи, че някой не ги измисля с пропагандна цел; фолклорното е в това, че авторите биват заличени по един съвсем конспиративен начин. Една от първите успешни манипулации в жанра е слухът, пуснат от КГБ през 80-те, че болестта СПИН е американско биологическо оръжие, изплъзнало се от лабораториите – съветските служби го пускат в малък, неизвестен никому индийски вестник, откъдето той тръгва по световните медии сам, като вирус.


Трудно е да се открие логика в конспиративните теории, и все пак има някои тенденции. Появяват се във време на криза: Макрон организира атентата в Страсбург, за да отвлече вниманието от протестите; Сорос или пък Путин (според политическите предпочитания) пращат бежанци, за да ни заробят, а нашето Министерство на отбраната копае край Царичина в търсене на извънземен андрогин именно в началото на прехода. Пораждат ги често нови явления: когато се появиха, мобилните телефони опасно влияеха на мозъка ни, както няколко десетилетия по-рано беше правила телевизията.


Любопитна е фигурата на демистификатора, който разкрива страшната истина на фейсбук страницата си. Понякога сам, чрез логически построения той стига до машинациите на управляващите ("може ли да е случайно?", "кой има интерес?"); в други случаи пък просто препраща разкрития, направени от други, което пък показва, че е вътре в мрежата на информираните и смелите. Има и шегобийци, но мрежата често няма чувство за хумор и взима измислиците им насериозно.


Масово оглупяване и в България


България е особено уязвима за конспиративно мислене, защото населението традиционно се чувства унижено и оскърбено, и то далеч отвъд обективната бедност, характерна за страната. Няма легитимен културен център, който да удържа здравия разум; ако другаде новият фолклор атакува медиите и университетите, у нас самите те са възпроизвеждат новия фолклор, та дори националната телевизия откри предаване, озаглавено Новото познание "за мистика, наука и конспиративни теории". Интелигенцията, разделена между Изтока и Запада, прибягва до конспиративни атаки срещу другия лагер – русофили за едните, западняци за другите. Защото да приписваш лоши черти на враговете е част от всяка човешка битка, а обвинението в конспирации добавя към злия умисъл и неморалност – ние, значи, сме невинни жертви, които не подозират ужасните планове на противника.


В началото на прехода основни политологически понятия в България бяха "сценаристи" и "кукловоди". На едно следващо ниво, след простото демистифициране на опонента, идваше разкритието на тоталната конспирация, наречена "синьо-червената мъгла". Разкритието, че всичко е нагласено и политическата битка е всъщност театър, прави излишно гласуването, протестирането, а защо не живота като цяло. Дали тази метаконспиративна теория не е също плод на някакъв заговор за приспиване на гражданската ни бдителност? Опасявам се, че тук опасно се доближаваме до параноята.


Оглупяването у нас като че ли по-рядко се отнася до технология (например че Луната е куха и там живеят извънземните, които осеменяват жените ни). БАН трудно може да влезе в ролята на злодейска организация, която тайно си прави опити с нас, нали така? Фантазиите най-често черпят материал от историята, здравето и криминалната хроника.


Полето на миналото е относително безопасно: да разобличиш мита за славянския произход на българите или пък да докажеш, че в Странджа е погребана египетска богиня, не пречи на никого. Да, лъжата, че Сюлейман паша бил евреин, наистина подклажда антисемитизма, но пък историята за предполагаемото убийство на цар Борис не буди особени антигермански настроения.


Всички сме конспиратори...


Здравните конспирации могат да нанесат сериозна вреда, когато родителите не ваксинират децата си или когато ни се казва, че епидемията по животните е конспирация на властта, целяща опразване на райони за заселване на мигранти. Понякога обаче са просто политическа пушилка - когато например се разобличава Европа, че ни продава храни с по-малко лешник и мляко, за да ни унижи. Има и лайфстайл теории около глутена, ГМО, слънчевата вода.


Най-вредни ми се виждат конспирациите, които неизменно съпътстват криминалната хроника. В България вече няма такива неща като неразбория или лошо политическо решение – всяко злополучие се приписва на хитро замаскиран мафиот. Не казвам, че няма организирана престъпност, а че когато всичко се слее в една безкрайна конспирация, която разбира се никога не се доказва, съдебната система губи все повече от авторитета си - въображението ни я изпреварва в много обиколки с конструирането на логически връзки и сюжети.


На всекидневно ниво конспиративното мислене поражда нарастваща подозрителност: наместо да тръгнем към другия с доверие, ние предварително сме сигурни, че той непременно крои тайнствени злодейства. И ако ни убеждават в противното, значи и те са част от големия заговор. Въобще: всички са конспиратори до доказване на противното. Така държава не се прави.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Конспиративните теории са удобни, защото ни карат да си мислим, че нищо не зависи от нас, а някой друг тайно ни управлява... или защо да се напъвам, като няма смисъл...

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2726 Неутрално

  Много добър текст, който описва точно един от проблемите на масовото съзнание!
  Напускането на Разума и опита да се обясни ВСИЧКО през конспирации и схеми разкрива не само Нищета на Разума, но и някаква клиничност!!!

 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3836 Весело

  Начи ... ходи, че не вярвай в конспирации, когато Дичев и още няколко като него са абонирани, направо постоянно присъствие в медиите.

 4. 4 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1116 Весело

  Кон-спирациите не са за магарета, проф. Дичев.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 5. 5 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2238 Неутрално

  Че има конспирации, има. Като например германското финансиране на Ленин и болшевиките. Целта е била дестабилизация на Русия, но за съжаление нещата са излезли извън контрол.
  За съжаление никога при конспирациите не могат да се предвидят последствията, които в много случаи са катастрофални и далеч от очакванията на конспираторите.

 6. 6 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  Лично познавам човек който отдадено вярва в теорията кухата земя. Говорили сме няколко пъти по темата и просто не разбирам такива хора.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3628 Неутрално

  До коментар [#1] от "ilinko":

  “Конспиративните теории са удобни, защото ни карат да си мислим, че нищо не зависи от нас, а някой друг тайно ни управлява... ”

  Или както вика един наш съфорумец от Кулските села, ГОЛЕМИТЕ СА СЕ РАЗБРАЛИ.

  Той сега прокарва теорията, че покушението срещу Скрипал било в отговор на обвиненията срещу Сергей Антонов отпреди 35 години, понеже и двамата се казвали Сергей. 😁😁

  Аз имам по-добро обяснение, без да се връщам 35 години назад: това е отмъщението на КГБ за това, че Сергей Станишев прегърна Истанбулската конвенция.

  😁😁😁😁😁👿

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8548 Весело

  Конспирациите вече не са това, което са:)

  [email protected]
 9. 9 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 815 Весело

  Конспирациите са приказки за възрастни с детски мозъци.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 10. 10 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Роля за възпитаването на конспиративно мислене имат и медиите. Когато не се поднасят задълбочени анализи, когато не се разкриват нетривиални факти, а само се съобщава за цени, винетки и престъпления, е много трудно да направиш причинно-следствени връзки за събитията около теб и тръгваш по наклонената плоскост на разсъжденията "ние-те".

 11. 11 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  Там е работата, че има достатъчно много планове за управление на масите и съответно на държавите, и България не прави изключение в това отношение. Ако на г-н Дичев процесите в съвремието ни му се струват плод на случайни съвпадения, аз мога да го уверя, че на този свят нищо не става случайно. Вкл. и положението, в което се намират държавата и народа ни - примерно под ново турско-циганско робство, където легитимните институции имат характера на булонки, а дерибеите чувстват страната като своя бащиния, а не като такава на българите. И прочее, и прочее. Има достатъчно много филми - и художествени, и документални, както и книги, които на ясен и разбираем език обясняват тези явления. Но който иска да се води по акъла на Дичев, негово право е.

 12. 12 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1222 Весело

  Така е. Забавното обаче е че интелигентността, особено предполагаемата по никакъв начин не пречи на абонирането за конспирации. Например тук група предполагаемо интелигентни участници вярват че готвачът на Путин плюс десет трола са назначили Президента на Щатите което е по-отвъртяно от смешките на плоскоземците ама на - хорицата го вярват :)

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 13. 13 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  Дичев е прав...
  Службите изобщо не се занимават с конспирации... хич...
  Даже някой и епруветки разнасяха и показваха... изтрепаха маса народ в Ирак...
  Е, после се извиниха, предполагам на оглупелите от такива теории, нъл?

 14. 14 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  До коментар [#12] от "Saint of Me":

  леле.
  ще ти пиша плюс.
  за пръв път не споменаваш за умнокрасиви хора.
  нещо ще да е от конспирациите.

 15. 15 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Май единственото от последните творения на тоя автор, което смятам за полезно четиво.

 16. 16 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 338 Неутрално

  "Най-вредни ми се виждат конспирациите, които неизменно съпътстват криминалната хроника. В България вече няма такива неща като неразбория или лошо политическо решение – всяко злополучие се приписва на хитро замаскиран мафиот. Не казвам, че няма организирана престъпност, а че когато всичко се слее в една безкрайна конспирация, която разбира се никога не се доказва, съдебната система губи все повече от авторитета си - въображението ни я изпреварва в много обиколки с конструирането на логически връзки и сюжети.

  На всекидневно ниво конспиративното мислене поражда нарастваща подозрителност: наместо да тръгнем към другия с доверие, ние предварително сме сигурни, че той непременно крои танствени злодейства. И ако ни убеждават в противното, значи и те са част от големия заговор. Въобще: всички са конспиратори до доказване на противното. Така държава не се прави."

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6080 Неутрално

  Вече и по БНТ :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 993 Неутрално

  До коментар [#12] от "Saint of Me":леле.ще ти пиша плюс.за пръв път не споменаваш за умнокрасиви хора.нещо ще да е от конспирациите.
  —цитат от коментар 14 на mihail_p


  Махай плюса, споменал е: "предполагаемо интелигентни". Явно и наш Евлампи бие на умнокрасивщина вече. :)

 19. 19 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  "В България вече няма такива неща като неразбория или лошо политическо решение – всяко злополучие се приписва на хитро замаскиран мафиот."
  Трудно е в една държава, която в развитието си върви 20-100 години след по-напредналите, да взимаш непреднамерено лоши политически решения. Естествено всеки, в чията полза е едно лошо решение, ще направи всичко по силите си да ви убеди, че това е случайно.

 20. 20 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  Начи ... ходи, че не вярвай в конспирации, когато Дичев и още няколко като него са абонирани, направо постоянно присъствие в медиите.
  —цитат от коментар 3 на xm...

  Дичев си си пише всякакви либерални халтури срещу заплащане!
  Поне да почне да пише книги за мистификацията и чуждите НПО-та да го продуцират може някоя конспиративна теория да стигне и до Холивуд!
  https://www.sott.net/image/s22/457098/large/guardianspider_s.jpg

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 21. 21 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3009 Неутрално

  Много обичам такива статии. Хем нищо не казват, хем запълват празното пространство.

  Междувременно в Нови Искър 25-годишен юнак утрепал баща си, майка си, брат си и баба си с брадва. Изглежда майката е имала психични отклонения, а тези неща най-често се предават по генетичен път. Убиецът бил напълно неадекватен и още не могат да го разпитат.

  Дневник, зает със собствената си програма, класифицира случая като новина, за която не си струва да се пише статия. И аз тръгнах да търся информация другаде.

  В Блиц читателите се смеят на изданието, задето илюстрира убийство в Нови Искър със снимка на мексикански полицаи. Пътьом отбелязват, че причината е в управлението на ГЕРБ.

  В днес.бг преобладаващото мнение е, че за всичко е виновен капитализмът. Един възразява: българският капитализъм. Масовото мнение веднага го поправя: не, капитализмът като система.

  Я по-добре да си гледаме "крайнодесните популисти" в Испания.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 22. 22 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Умният човек наблюдава, анализира и се опитва да разбира многопластността и преплетеността на събитията около него, затова никога не изрича прости твърдения относно политически и обществени въпроси с бодряшка убеденост. Като бонус от това умение, може да прави и по-ефективни за него лични решения които да са оптимални спрямо времето и ситуацията.

  Поданикът е подвластен на масовата култура, приема повечето неща за даденост и се весели чрез гледане на мач или политически сеир. За съжаление след разпада на тоталитарната държава в България не се зароди автентично гражданско общество, което да тръгне по пътя на Просвещението и разума.

 23. 23 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  Теория на конспирацията било,че Сорос иска да напълни Европа с бежанци.Той самият не го крие,ама било теория на конспирацията според Дичев.
  Останалите неща са маловажни глупости.В каквито винаги ще има хора да вярват.Но инвазията на имигранти от Азия и Африка е събитие,което ще промени съдбата на цяла Европа.Ама било теория на конспирацията.

 24. 24 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Статията (по-скоро темата, с която се занимава), както и коментарите ме наведоха на един въпрос: що е то здрав разум. Има ли биологично-нервно-психиатрична дефиниция или обяснение и ще има ли някога. За мене хората със здрав разум не вярват в световни конспирации, но и не отричат локалните, когато налице са явни признаци за това. Хората със здрав разум определено са сравнително интелигентни и до голяма степен са чели достатъчно книги. Поне така си мисля...

 25. 25 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3545 Весело

  А най-гоУемата конспирация и световен заговор срещу историята на богоизбрания народ !??

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 26. 26 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Все пак сме народът, който "роди" мъдрата мисъл, че чумата по животните е таем заговор за обезлюдяване на Странджа :D

  От нас всичко може да се очаква.

 27. 27 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1242 Весело

  Ах, ето го ментора и астрален брат на Глупии сие! От къде 3-4/ма форумни титани черпат вдъхновение, плам и безмислени теории!

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 28. 28 Профил на wyn37593602
  wyn37593602
  Рейтинг: 18 Неутрално

  "Полето на миналото е относително безопасно: да разобличиш мита за славянския произход на българите"

  Авторът ще посочи ли един музей със славянски артефакт датиран около 681 година или ще ни стави да тънем в конспиративни теории?

 29. 29 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1242 Весело

  Колкото и статии да се изпишат от такива "анализатори" като Дичев, вече не може да се скрие факта, че новите прогресни либерани сили са си най-обикновени ултралеви троцкисти маскирани като новатори и прогресисти. И те се борят за кокала както комунетата едно време. Червените цървули взеха властта в някои държави със сила и много кръв, днес всичко е под благовидната маска на уж-милосърдието и грижата за хората.
  Похватите им са едни и същи както преди - налагане на волята със сила(днес икономическа основно), заклеймяване на всеки инакомислещ като фашист и расист, контрол върху медиите и тотално затъмнение или 2-3 изречения по важни теми. А и много много фейк. То не бяха разкрития за уважавани журналя писали години наред фалшиви новини за Сирия и Асад, прикриване и несъобщаване на мигрантските престъпления, фалшиви клипове и снимки от Сирия, реване по нелепи клаузи, величаене на филми като Черната пантера (това е маловажно, но отразява бодрия пионерско-политкоректен дух).

  А сега открийте разликите с медодите на червените боклуци през 50-те и си направете сами изводите. Ако можете да мислите разбира се.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 30. 30 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Дичев, след толкова много словестна акробатика, ти за коя версия си?

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8337 Неутрално

  Като не достига акъл, опит и знания, стигаме до конспирацията.

 32. 32 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  Конспиративните нагласи зависят от средата и условията. Ако новините за задкулисни уговорки са ежедневие, то нормално е човек да си помисли, че новините по телевизията не му сервират всичко и че това е само върхът на айсберга. Ако даден човек е бил жертва на някакъв заговор или манипулация, насочена срещу него, независимо на какво ниво, то нормално е да подхожда с повече подозрение към хората, особено ако те са част от средата, където му се е случило това. "Парен каша духа", казва народа. Просто така работи човешкото съзнание - при липса на пълна информация за средата се проектират и моделират вероятните рискове на база комън сенс, личен опит и т.н. и индивида съзнателно и подсъзнателно избира такава стратегия на поведение, която е максимално подходяща.

  Българската среда е богата на конспирации и заговори, тъй като България НЕ е истинска демокрация, а фасадна такава. Още повече, че от доста време като средства за въздействие са навлезнали методи от психологията, сугестологията, бихейвиоризма, различни видове манипулация и т.н. Науката се развива, демек. Мутри, бизнесмени, мениджъри и т.н. ходят на такива курсове, как да въздействат на останалите.

  Проблемът при злоупотребата с такива методи е тоталното изчезване на всякакво доверие, под критичната точка, която е необходима за съществуване на обществото.

  И ако Дичев въздиша, че така държава не се правело, то да го каже на тези, които са причина доверието да бъде все по дефицитно качество в човешките отношения в тази държава, пардон, територия.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 33. 33 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Масово оглупявяне няма, защото този тип процес предполага да е имало умни, а то няма. От население, което е орало ниви и е оставило комунистите да избият интелигенцията, какво да очакваш? Нобелови лауреати? Няма как да стане

 34. 34 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  "Така държава не се прави."

  Кажете г-н Дичев, как се прави държава, че от Вас слушам само как нещо не се прави, а не как се прави.
  Но ако може без да ни обяснявате колко е добре да приемаме брадати мигранти и колко хората са нетолерантни.
  Кажете как да се спре с оскотяването на цял един етнос. Ама без да обясняват че трябва да им се дават пари. Те пари си намират - под една или друга форма ги взимат от останалата частна обществото.
  И т.н.

  Panta rhei....
 35. 35 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  " Всъщност цялата конспирация от случая "Скрипал" насам е дело на британските тайни служби, които отчаяно се мъчат да отвлекат вниманието от катастрофалния Брекзит."
  По-точно няма как да се каже, тези сами си го вкараха.

 36. 36 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  "На всекидневно ниво конспиративното мислене поражда нарастваща подозрителност: наместо да тръгнем към другия с доверие, ние предварително сме сигурни, че той непременно крои тайнствени злодейства."
  И накрая той оправдава доверието ни и се държи съответно очакванията ни. Обикновено се подчинявам на мотото"Очаквай най-лошото и няма да бъдеш неприятно изненадан"

 37. 37 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1222 Весело

  До коментар [#32] от "Боян Таксиров":

  "тъй като България НЕ е истинска демокрация"

  Точно сега парадоксално но България е в един своеобразен времепространствено културен 'джоб' на почти сто процентова демокрация в добрия смисъл на понятието с почти всички важни шукарии и почти липсващи или на поносимо ниво от глупостите които тровят лигавите безимунитетни срещу пълзящия комунизъм западняци, едва ли ще продължи дълго но е изключителен късмет човек да е живял по време на такъв рахат, Мада Нейча понякога дава неочаквани подаръци.

  А така наречените интелектуалци се възпаляват от най-малкото несъответствие на света със саксиените им представи и затова е тоя хленч на умнокрасивците колко сме 'зле', ти не би трябвало да цивриш в техния хор ама причудливости всякакви на тоя свят :)

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 38. 38 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Не че мисля конспиративно, но, по дяволите, защо изведнъж трендват във всички медии статии, свързани именно с определени гледни точки...в случая от последните месеци се говори как всеки опит да се говори дори бегло за организираност и насочване, социален инженеринг, побутване - всеки такъв опит е лудост, глупост, параноя.

  Ами понякога не е параноя, а свързване на точките, а горната статия е точно виц номер осем, предсказуема позиция.

 39. 39 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Строените чинно представители на българската силова власт зад превъзходителството коя от двете версии отстояваха, г.Дичев?

  Мърфи е оптимист!
 40. 40 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Не съм съгласен с неуважаемия аФтор. И умните и красивите, и те са толкова подвластни колкото и глупавите и грозните. Пример: за убийството на журналистка от Русе (Бог да я прости) ореваха светЪ, че ББ лично я е убил и изнасилил. Или ако е прав аФтора, това сигурно предполага, че умните и красивите, не са умни. Остана им само красотата :) За зелените талибани да не говорим, там се вярва на всяко нещо колкото и невероятно да е, стига да е от правилната зелено-червена вяра, всъщност при "зелените" това е ключово, там се разчита на всякакви смахнати слухове, теорийки, ЕЖК при тях е институция.. Което би означавало, че "зелените" са най-глупави от всички, което май е самата истина..

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 41. 41 Профил на xantip
  xantip
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Съгласен съм с мнението на г-н Дичев.Мисля,че го е казал много добре,съответно на нивото му.Изкушавам се да предложа на автора да допълни текста на статията с призив-Използвай "Бръсначът на Окам".

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Доскоро бяхме най-умните, днес пълна противоположност. Всеки е склонен да го имат за глупав понеже се страхува от скандали, интриги- заради децата заради работата, заради малкото имоти които има.

 44. 44 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 519 Неутрално

  ...и заради набези от грабежи. По-добре беден и неук...докогато му дойде времето

 45. 45 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Тоя Дичев не е ли оня Дичев дето беше в скута на ДПС преди време....не им давайте трибуна на такива измекяри, бе Дневник...той си е просто един много фалшив герой......уж се биете в гърдите, че сте сериозна медия....а май ще се окаже, че сте ташак работа.....

 46. 46 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Мдааа, чета как един голям вестник обвинява друг голям вестник, че е нарочил за руски шпоинин един човек без да има доказателства за това. После се намесва трети вестник, който обвинява първия, че е нарочил за британски шпоинин един човек без да има доказателства за това. После се намесва четвърти вестник...

  Действието се развива в държава, в която вестниците се считат за авторитетни. Иди разправяй после, че конспирациите са глупост. При положение, че уж авторитетни вестници разпространяват тези истории... какво искате от обикновениет хора...

 47. 47 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2498 Весело

  "Версия 1: Преди 4 години в България пристига деец на руските тайни служби, който трови български бизнесмен с "Новичок","

  А версия 2 каква е? Белингкат - "в конспирациите да вярват не толкова слабо образованите, колкото онези, които се чувстват социално онеправдани, губещи."

  А това да не би да се отнася за щатския специален прокурор Робърт Милър:
  "наместо да тръгнем към другия с доверие, ние предварително сме сигурни, че той непременно крои тайнствени злодейства."
  Щото избирателите на Тръмп продължават да му вярват, дори и без руски хакери.

 48. 48 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  До коментар [#5] от "pamela": . Като например германското финансиране на Ленин и болшевиките

  Чети за Парвус. Финансирането е главно американско. Троцки и т.н.

 49. 49 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  До коментар [#47] от "wanderer":А това да не би да се отнася за щатския специален прокурор Робърт Милър:

  Не е сефте. Едно време в САЩ се вихреше един Маккарти. Изкара Чарли Чаплин комуност та го принуди да емигрира. Подгони създателя на атомната бомба.- Опенхаймер. Накрая конгресът му отне пълномощията, получи рак и се гътна.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2669 Неутрално

  Струва ми се че така написан материалът не прави разлика между глуповатото вярване в консипирационни теории и критичността към проблемите в обществото. Освен това е тенденциозно насочен че българите сме особено податливи на манипулации и конспирации.

 52. 52 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  До коментар [#7] от "Norman Granz":

  “Или както вика един наш съфорумец от Кулските села”
  ——
  Тоя и аз го знам, тоя дето не спира да повтаря “Dans toutes les affaires du monde: Cherchez Poutine” ... горкият забрави българския след като му реституираха тоалетната на чичо му на гара Подуяне


  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 53. 53 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  До коментар [#41] от "xantip":


  “предложа на автора да допълни текста на статията с призив-Използвай "Бръсначът на Окам".”
  ——
  Е, не с рога, де! Човекът му плащат на дума/ ред, вие искате да изтрие написаното

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 54. 54 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  До коментар [#24] от "Мондиана":


  “Хората със здрав разум определено са сравнително интелигентни и до голяма степен са чели достатъчно книги.”
  ——
  Вие за Норман говорите явно ... не е срамно да му поискате номера ... 21-ви век сме....

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 55. 55 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4060 Любопитно

  До коментар [#20] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Дичев си си пише всякакви либерални халтури срещу заплащане!
  ==========
  И така да е..... но макар и щедро да е изложил някои консервативни теории, автора е работил едностранчиво.....
  Да не би Усама бин Ладин да е съборил двете кули....?
  А Даеш,....... едва ли е проект на група ислямски страни.....
  Кой би си спретнал сам на себе си държавен преврат, струващ над 150 милиарда долара за една нощ..... Ердоан ли.....?
  Тогава и Макрон уши ония жълти жилетки и ги раздаде на французите за да му клатят властта.....

  Толкова ли бързо забрави автора, че медията за която работи бе една
  от водещите в края на миналия век..... на тема конспирации.....?
  Имаше си дори и отделна рубрика за тая цел......

  Bukalemun
 56. 56 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4060 Весело

  До коментар [#55] от "eti mehter":

  консервативни
  =======
  Конспиративни

  Bukalemun
 57. 57 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  До коментар [#55] от "eti mehter":

  Хахаха.Ти си типичен пример къде виреят конспиративните теории Обаче избираш само тези, които на теб са ти угодни.Не вярваш,че Осама е организирал атентатите от 11.09.2001г,нито пък вярваш,че Ердоган е организирал преврата.Като беше доказана връзката на Осама с атентата,а и той го призна.Ама на промити мозъци трудно ще се обясни това .
  Що се отнася до преврата срещу Ердоган и аз не вярвам,че той го е организирал.В Турция има достъпни хора, които не искат да живеят в диктатура .Беше се насрал от страх и само нерешителността на един от пилотите на военни самолети го спаси.

 58. 58 Профил на wowbagger
  wowbagger
  Рейтинг: 236 Любопитно

  Чудесна статия! Любопитно е и доколко мистификациите са "скачени съдове" с точните науки. Със западането на точните науки би следвало да се увеличава склонността към мистификации като анализ vs. синтез. Интересно е дали има надеждно статистическо измерване на връзката между двете?

 59. 59 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 289 Неутрално


  Добре де, статията е доста объркана - чак пропагандната линия се губи.
  Но ако вземем, примерно Макрон, и две неща които направи:
  1. Лобизма за правилата за транспортните фирми - тук си имаме чист протекционизъм като мотив
  1. Родител 1 и родител 2. За чий.. Кой ги прокарва тези простотии и защо ??? Какъв е мотива и интереса зад такава тъпотия?
  Тук вече и съвсем прагматични хора, реалисти до цинизъм, може от учудване да заподозрат конспирация

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 60. 60 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Автора да не се прави на ощипан тъпак - никой не ни продава по-некачествени храни за да ни унижи.
  Продават ни по-некачествени продукти, защото ПАЗАРЪТ в изостаналите държави, странно но факт, го позволява.
  И съответно ни ги продават не за да ни унижат (що за невероятна тъпотия), а за да се реализира по-висок процент печалба.
  Западния потребител има по-високи критерии за качество и там номерата не минават.
  Пазарът се саморегулира.
  Но, тук, макар че потребителите също се приучават към качество и тези номера все по малко минават, все още е възможно.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 61. 61 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#60] от "Емил Емил":

  Всеки който е бил в чужбина, може би с изключение на автора, който си е стоял само на село, може да изброи няколко примера за продукти с един и същ бранд, които тук са ПО НЕКАЧЕСТВЕНИ.
  Ако случайно наистина не се прави на тъп, а просто не е информиран, да вземе да излезе малко от село и да се увери сам ;).

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 62. 62 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 461 Неутрално

  "Новото познание" вече е по националната телевизия. В прайм тайм.
  Харчим държавни пари за продукции, занимаващи се с НЛО и псевдонаука. Превръщаме националната телевизия в Канал 3.

 63. 63 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#6] от "Jalis Ironhammer":

  Представи си, че Земята е диня, а ти никога не си виждал диня, не знаеш какво е това и какво има в нея. Сега, вземаш една белачка за картофи и белиш парче от повърхостта на кората. Ето това, което научаваш за строежа на динята впоследствие е съпоставимо с това, до което човечеството е стигнало в емпиричното си знание за дълбините на Земята, тъй като с най-съвременните си машини, хората не са стигнали много по-далеч в земната кора. Кола в Мурманск стига 12 км от над 6000 км до ядрото...
  Бързам да кажа, че не вярвам в кухата земя и изобщо не искам ДА ВЯРВАМ какво има има под нас. Бих искал ДА ЗНАМ, но от опит, а не от някакви хипотетични и теоретични модели, които се приемат за факти поради липсата на друго и заради нуждата да се обяснява света около нас.

 64. 64 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4060 Весело

  До коментар [#57] от "Мусаши":

  Като беше доказана връзката на Осама с атентата
  ========
  Кое е доказано?
  Преживе, Ладин каза, че самия той не е автора на атентата, но целува ръката на този който го е сторил......
  Такива хора са и терористи, но в никакъв случай не са лъжци.....

  Bukalemun
 65. 65 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  Суеверие, конспирации и неграмотност си приличат като три капки вода.
  Попаднах на статия за изгарянето на вещици в Дания през средните векове. Бях шокиран да прочета, че инициативата за обвиняване в този грях е идвала винаги от местното население. Управниците са изпращали съдии, които да напишат присъдата, но винаги съдията се е опитвал да спаси обвинените. Съдията често е успявал да ги спаси.

  подпис
 66. 66 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2729 Весело

  До коментар [#62] от "xkoleva":
  "Харчим държавни пари за продукции, занимаващи се с НЛО и псевдонаука. Превръщаме националната телевизия в Канал 3."

  По -соро Отходен канал

  подпис
 67. 67 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4060 Весело

  До коментар [#57] от "Мусаши":

  Беше се насрал от страх и само нерешителността на един от пилотите на военни самолети го спаси.

  ========
  Пак си традиционно дазинформиран и от всякъде конспориран.....

  Същата нощ, Ердоан нареди на пилота да кацне на пистата.... па каквото и да се случи.....
  В последствие екипажа пое един от най рискованите варианти в авиационния пилотаж..... приземи самолета с напълно изгасени светлини и навигация......

  А в същото време.... един друг политически лидер на име Кълъчдароглу, се скри в едно кафене в Кадъкьой.....
  Същия този се бе заклел, че ако по улиците наизлязат танкове (както при светските времена)..... щял да застане с гърди срещу тях.....

  Така цяла Турция видя кой се е насрал.....

  Bukalemun
 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 303 Весело

  Най-много помага на дявола този, който твърди че няма дявол.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 71. 71 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1054 Весело

  на мен любимите ми теории са за кемтрейлс, бързата смърт от фастфуд храненето и мегалодон/русалки в океана.

  учудващо е колко голяма част от наглед нормални хора са склонни да вярват в глупотевини.

  иска ми се хората да са малко по-скептични и критични към поредната бг-мама сензация.

 72. 72 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 441 Неутрално

  > да защитим читателя от хибридната война
  > публикува конспирации как КГБ публикувало конспирации за ЦРУ
  брао вееее, дирьекторьее
  смятай ква тъпня

 73. 73 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  Не познавам човек, който да не се е вързал поне на една конспирация. Конспирации бол. Има като за всекиго.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  До коментар [#65] от "Иван К":Чети и за шведските вещици. Там децата са определяли кого за изгорят. Чети за салемските вещици.

 76. 76 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  През април е насрочено заседание на съд по искане на американски адвокати. Ще обсъждат възможността атаката срещу кулите на световния център да е дело на правителствена конспирация. Има достатъчно основания.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK