Съдебната управляваща коалиция (опозиция) срещу съдебната независимост

Алексей Трифонов

© Цветелина Белутова, Капитал

Алексей ТрифоновВъв вторник встъпи в длъжност новоизбраният председател на Софийския градски съд (СГС) Алексей Трифонов. Той спечели конкурса пред номинирания и подкрепен от мнозинството от съдиите Евгени Георгиев.


Процедурата илюстрира колко превратно може да бъде прилаган законът от страна на Висшия съдебен съвет (ВСС), остави усещане за предизвестеност и показа как персоналният състав на колективните държавни органи остава толкова важен, колкото и самия закон. Да не кажем и по-важен, защото


годният закон се изкривява от негодните личности при прилагането
Самият избор бе последван от обжалване пред Върховния административен съд (ВАС) от страна на Евгени Георгиев и последвало искане на ВСС за предварително изпълнение на решението им – тоест Трифонов да заеме поста преди Върховният административен съд да постанови все пак доколко валиден е изборът му. Мотивите на ВСС за това действие бяха повече от несъстоятелни, но по чисто формални критерии ВАС нямаше как да не уважи искането.


Темата е интересна не с оглед личността и професионалните качества и на двамата кандидати – нека след съмненията в процедурата професионализмът им остане несъмнен, а работата на съда - невъзпрепятствана от административни пречки и натиск (доколкото това е възможно).


Интересът идва по линия на други два важни въпроса.


Първият
Основната работа на ВСС е кадровата дейност и в този смисъл е изключително важно какво показва казусът с избора на председател на СГС за начина, по който ВСС се справя с тази си задача. Кадровата дейност следва да даде гаранция, че в системата влизат, обвиняват, правораздават и порастват без съмнение най-добрите. Ако ВСС не е гарант за качествата на съдиите и прокурорите, всичко останало е без особено значение. "Обрастването" на съдебния съвет с други функции може успешно да се реализира и от специализираната администрация на съвета. Но за зла беда от практиката и особено от последния случай със СГС виждаме политическо покорство при кадровата дейност, както и нежелание ВСС да се занима с други основни функции като съдебна карта и натовареност, както с уж периферни функции като управление на бюджета, електронно правосъдие и т.н.


Вторият
Вторият въпрос е доколко независима е българската съдебна власт, след като има политическо прегрупиране в призвания да брани независимостта на правосъдието ВСС. Справката от системата за гласуване при избора на Алексей Трифонов показва следното:
true


Избраните от Народното събрание членове на съдийската колегия, с подкрепа от председателя на ВАС Георги Чолаков, гласуват срещу номинацията на самите съдии - Евгени Георгиев, и подкрепят бившия член на ЦИК от квотата на ДПС Алексей Трифонов.


Два месеца по-късно справката от гласуването за това дали да встъпи по-рано в длъжност Алексей Трифонов показва отново


единение на политическите представители във ВСС срещу представителите на съдиите
true


Така ГЕРБ чрез Вероника Имова и Боян Магдалинчев, БСП чрез Даниела Марчева, ДПС чрез Стефан Гроздев и т. нар. Обединени патриоти чрез Боян Новански и Драгомир Кояджиков успешно си разпределят влияние и високи постове в съдебната власт. Бутафорното деление на управляващи и опозиция в Народното събрание се потвърждава на практика и тук - политическото единство вече владее и софийския съдебен район.


Остава да видим и как ще "отиграят топката" при избора на нов главен прокурор през 2019 г., а и при продължаващата атака към председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.


Последиците от осуетената съдебна реформа са видни за пореден път. При създадената законова уредба е важно членовете на ВСС да бъдат държани отговорни,


за да не се скриват зад колективната безотговорност на органа


Така при потенциалното им завръщане в системата колегите им ще знаят какви защитници на съдебната независимост са били, а обществото ще може да следи дали и как политиката замърсява правосъдието, и да реагира...


Текстът е публикуван в новия брой на бюлетина на Института за пазарна икономика. Акцентите са на "Дневник".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Мръснишка работа, както на магистрати, така и на политици. А онзи Д. Кирилов в момента по една телевизия "хъката-мъката" не знае как да излезе от батака, в който се вкара сам. И най-употребяваната гласна в говора му е "ъ-ъ-ъ-ъ, ъ-ъ-ъ-ъ".

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Мръснишка работа, както на магистрати, така и на политици. А онзи Д. Кирилов в момента по една телевизия "хъката-мъката" не знае как да излезе от батака, в който се вкара сам. И най-употребяваната гласна в говора му е "ъ-ъ-ъ-ъ, ъ-ъ-ъ-ъ".

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на Dimov
  Dimov
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Как не ги е срам тия парашутисти, присадени от НС!
  Изпълнявайте безропотно поръчки, изпълнявайте...
  То ще ви се върне.

  VD
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5521 Неутрално

  Сталинисти - "Кадрите решават всичко"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Съдебната система на Територията е тотално сбъркана!
  Проблемът е системен и нищо няма да се промени докато не се създаде и приложи нова система за съдебната власт.
  На първо място прокуратурата и следствието трябва да бъдат извадени от съдебната система. Нямат място там.
  На второ - прокуратурата и следствието трябва да бъдат децентрализирани, автономизирани и девоенизирани, а съветското единоначалие да отпадне.
  На трето място - висш съдебен съвет само за съдии и съставен от съдии, номинирани и избрани от съдии.
  Прокурорите да си имат отделен съвет като адвокатите.
  И накрая - герберастките простотии, наречени "специализирана прокуратура" и "специализиран съд" да бъдат закрити незабавно.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 6. 6 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Без квота на НС съдебната система щеше да бъде тотално доминирана от статуквото на Сава, Санкин и Гоце.

  Аре.

 7. 7 Профил на nibelung2
  nibelung2
  Рейтинг: 289 Весело
 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2878 Неутрално

  До коментар [#6] от "plebs":

  А сега доминирана от Шиши? Не виждам разлика.

 9. 9 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 869 Неутрално

  бандидос от ЕК дадоха зелена светлина на КОЙ и присъдружните му съдебни органи! ишиасът би трябвало да бъде набит на кол – заради него стана и брекзит. заради него и заради берлинската ханъма и оланд, които го избраха. камерън видя, че няма да има промени в ЕС и затова обяви референдума за напускане.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Таа, не разбирам какво против имате към това момче с кривите, болни зъби....поне това се вижда.....той никакъв съдия не може да бъде, що се притеснявате не разбирам...
  Той просто е нефелен......разбирай непригоден....

 13. 13 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Севдалин Мавров - помак ли е или е просто женен в Бургас....Напишете ми...интересно ми е по разни поводи.....пълен боклук е....!!!! Чакам отговор....с обич..)))))

 14. 14 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 345 Неутрално

  Съдебната система на Територията е тотално сбъркана!Проблемът е системен и нищо няма да се промени докато не се създаде и приложи нова система за съдебната власт.На първо място прокуратурата и следствието трябва да бъдат извадени от съдебната система. Нямат място там. На второ - прокуратурата и следствието трябва да бъдат децентрализирани, автономизирани и девоенизирани, а съветското единоначалие да отпадне.На трето място - висш съдебен съвет само за съдии и съставен от съдии, номинирани и избрани от съдии. Прокурорите да си имат отделен съвет като адвокатите.И накрая - герберастките простотии, наречени "специализирана прокуратура" и "специализиран съд" да бъдат закрити незабавно.
  —цитат от коментар 5 на BG Territory

  +++++++
  Кратко, ясно и абсолютно точно казано! Това трябва да стане, ако искаме да имаме съвременна европейска държава. Трябва да се мине през Велико Народно Събрание и Нова Конституция, което изобщо не е толкова страшно. Спасяването на България налага да се направи рестарт на държавата. Иначе вегетирането и затъването ще продължи, а де що са останали читави българи, ще потеглят с еднопосочен билет!

 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  Затова изгониха Христо Иванов, затова Цацаров и Ко се борят за всеки глас във ВСС, за да може да си слагат свои хора и да си въртят далаверите на спокойствие.

 16. 16 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#5] от "BG Territory":

  Прокуратурата формално и сега е независима и девоенизирана. Висшият съдебен съвет е разделен на прокурор ска и съдийска колегия. Проблемът е, че тия неща не личат. А когато проблемите са навсякъде - причината не е само в системата, а основно в материала.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK