България стои изключително добре...

Премиерът Борисов

© Надежда Чипева, Капитал

Премиерът БорисовБългария стои изключително добре? Да видим - коментар на Ясен Бояджиев за "Дойче веле".


Вече дни наред всички са се вторачили в олелията около Изборния кодекс. Олелия, която всъщност е доста банална и дори леко оперетна. От много време насам преди всички избори се повтаря все едно и също, а за десет години прословутата преференция беше неколкократно въвеждана и отменяна, засилвана и обезсилвана, като участниците често си сменяха позициите според моментните им сметки. (Включително социалистите, които сега замалко да си скъсат ризите в защита на демокрацията.)


"Държавата стои изключително добре"
Развръзката също е стандартна - както винаги, слезе deus ex machina (от Банкя) и разсече драматичния възел. Само дето в края на краищата няма да се промени почти нищо съществено в изборните правила. Така цялата история напомня не за Еврипид, а за двамата шопи, които се питали "оти ги ручааме жабетата".


На този фон по-запомнящи ми се струват други новини от страната и чужбина, както и няколко случки от реалния живот. Те се навързаха по странен начин в съзнанието ми, след като чух как първите двама в управляващата партия обяснили действията и бездействията си в "драмата" с Изборния кодекс.


Лидерът и премиер: "Толкова работа имам. Толкова ми е трудно да прокарам държавата през иглени уши". Заместникът му: "Държавата е над всичко. (...) държавата стои изключително добре."


Да видим сега как стои държавата и за какви "иглени уши" става дума.


На нас хакери не ни трябват


Швейцария обяви конкурс за хакери. Участниците са призовани да дадат най-доброто от себе си, за да пробият новата ѝ система за електронно гласуване. Които успеят, ще получат големи награди. За седмица до петък се бяха регистрирали над 2 хиляди души. В Швейцария има електронно гласуване от 15 години, но сега правителството е избрало този нестандартен начин, за да тества и гарантира сигурността на планирания ъпдейт на системата.


А в България? Тук от години ни "носят от девет дерета вода", за да ни убеждават, че тая електронна работа няма как да стане, защото е много опасна за изборите и избирателите. (Сякаш ширещите се "аналогови" безобразия не са.) И успяха. В конституцията изрично пише, че гласуването е право на всички български граждани, където и да се намират. Но това явно няма значение - вместо да се осигури упражняването му (ако не електронно, поне по пощата), това право непрекъснато се ограничава.


И това не е единственият проблем около изборите, за чието решаване пак не се прави нищо. Скоро, например, вписаните в избирателните списъци може да станат повече от живеещите тук пълнолетни българи. Нито дума за професионализиране и департизиране на изборната администрация и избирателните комисии. Или за преброителните центрове. Въобще, не ни трябват никакви хакери - нашата система и без това е хакната.


14 години не стигат


От миналата седмица финландците могат да си купуват предписано от техния лекар лекарство с електронна рецепта в друга държава от ЕС. Е, в България със сигурност няма да могат. ЕК пък току-що обяви, че скоро ще въведе общ формат за обмен на електронни здравни досиета между страните от съюза. България обаче няма да е скоро сред тези страни. Тук миналата седмица се проведе 14-аа национална конференция по електронно здравеопазване. Нещата обаче не са се променили много-много от времето на първата конференция през 2005. След безброй обещания, пропуснати "крайни срокове" и десетки похарчени милиони България все още няма електронно здравеопазване. Същото е положението и с електронното правителство. Само дето похарчените там пари са в пъти повече.


Вкопчени в миналото


Миналата седмица Испания обяви, че си поставя за цел до 2035 година да затвори всичките си седем атомни централи като част от плана до 2050-а да произвежда електричеството си изцяло от възобновяеми източници. Разбира се, преходът няма да е лек. Но Испания е една от многото страни, които са тръгнали по този път, като хващат вълната на революционно променящите се и вече реално навлизащи нови технологии в производството и съхранението на енергия, в управлението на нейното потребление. В това време тук се обсъжда "интегриран план" за енергетиката и климата, според който споменатите нови технологии са неприложими. Най-иновативното в областта на ВЕИ технологиите са дървата за горене. Залага се на допотопни, но скъпи проекти от миналия век и на перспективата за още 60 години изгаряне на въглища. Да не забравим и "евтиния" ток. Накрая всичко ще излезе неизмеримо по-скъпо.


Освен нови технологии, са нужни ново мислене и ново образование. В това отношение една от най-впечатляващите новини напоследък са редовните многохилядни протести на ученици и студенти в Белгия с призиви като: "Правете любов, а не въглероден двуокис", "Планетата преди интересите", "Променете политиката, а не природата". Протести с конкретни искания - и с убеждението, че това е последното поколение, което може да направи нещо, преди щетите да станат необратими. Дали тук такива протести са възможни?


Защо?


В много отношения България наистина "стои" - на едно място. Или по-скоро в миналото. Не е само заради парите, каквото обяснение често може да се чуе - с напразно похарчените тук милиони други хора на друго място два пъти щяха да направят електронно правителство.


Причините са други, а относителната им тежест всеки може да прецени за себе си:


- Хитрост и сметкаджийство на дребно, като при Изборния кодекс: всеки гледа да прецака другите (и най-вече избирателите), за да получи някакво предимство;


- Далавери на едро: при липса на електронна свързаност в здравеопазването и в управлението, както и от безумни грандомански енергийни проекти, се краде повече и по-лесно;


- Обикновена глупост и некадърност, нисък хоризонт на мисленето и на въображението, което стига най-много за обличане на безсилието и сметчиците в засукани празни фрази.


Ето това са "иглените уши", в които е заседнала държавата.


Две случки от живота


Накрая и случките от живота, които също показват колко "добре стои" България. Миналата седмица си купих винетка през приложението на мобилен оператор. Всичко беше точно и бързо. Накрая надпис: "Изпратихме на мейла Ви потвърждение и фактура за плащането." Докато го чаках, реших да проверя на сайта на пътната агенция. И там всичко е точно. И те са ми пратили съобщение. Така вече пети ден си чакам мейлите и фактурата.


Две румънски семейства на ски в България. Много им харесало, но няма да дойдат пак. Преди две седмици на влизане през "Моста на дружбата" направили всичко възможно, но не успели да си купят винетка. Някъде край Плевен ги глобили. После на магистралата пак ги глобили. Този път защото (като всички) си карали ските в багажника на покрива, което по закон било забранено. В Боровец - трета глоба. 20 минути обикаляли, за да се уверят, че няма знак за забранено паркиране. Като се върнали, ги глобили за неправилно паркиране. "Всичко ви е прекрасно - и планината, и хотелът. Но сам разбираш - няма да дойда пак, а и няма как да препоръчам на други да дойдат", казал накрая един от румънците на домакина си. Натъпкали се в колата заедно със ските и си заминали. Завинаги.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 771 Разстроено

  Тъжната истина.

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  Явно "Да, България" и другите партии около нея се надяват само на мигрантски гласове и затова толкова драпат за електронно гласуване.
  Толкова, че Ясен Бояджиев дори забравя да промълви и че САЩ се отказа от електронно гласуване, както и всички развити страни. Причината е, че хакерите могат да хакнат всичко, което е в интернет. Това е.
  Държавата може и да не е цъфнала, но никой не вярва не тези партии, че при тях може да разцъфне.
  Те така.

 3. 3 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  Важното е, че къщата на мис-бикини в Барселона стои много добре. Другото е без значение.

 4. 4 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 873 Весело

  Най-важна е стабилността!

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 5. 5 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  "оти ги ручааме жабетата?" Това как ли че го преведат за немското издание на ДВ?

 6. 6 Профил на qax10558574
  qax10558574
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Само манговците ще останат от това и следващото поколение

 7. 7 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2763 Неутрално

  Какво да се прави! Живеем в страната Абсурдистан! Тъжно, но факт. Ние си ги избираме, ама патят и чужденците, освен нас.

 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5195 Неутрално

  " ЕК пък току-що обяви, че скоро ще въведе общ формат за обмен на електронни здравни досиета между страните от съюза."

  Изглежда най-после нещо ще се "размърда' и у нас, по задължение

 9. 9 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  До коментар [#6] от "qax10558574":

  И те няма да останат.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 10. 10 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Стабилно някак си, а Пинокио? Смешник!!!

 11. 11 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  ...се отказа от електронно гласуване, както и всички развити страни. Причината е, че хакерите могат да хакнат всичко, което е в интернет....
  —цитат от коментар 2 на НеКой

  Ъ-хъ!
  Банковата система и тя ли на пощенските гълъби разчита???
  Тази нелепост, която привърШениците на Позитано отдавна издигат, е опровергавана ежесекундно от международната банкова практика.
  ... Трилиони долари, че дори и рубли се съхраняват, преминават и отминават по електронни пътища със сигурност близо до 100-те % и никой не се плаши от хакерите, а взима мерки за сигурност.
  Ако хакерите можеха да се домогнат до тия пари, щяха да са трилионери.
  Но не са със сигурност!
  В България имало няколко хиляди врачки, баячки, екстрасенси и магове, но никой от тях не е познал числата от Тотото досега.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 12. 12 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  Какво налага да препеàтвате материали от ПИК или Дойè Веле!?

 13. 13 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2695 Неутрално

  "... Държавата стои изключително добре ..."!

  М-да...! Ако ни сравняват с Молдова или (Северна) Македония стоим, сравнително добре...!
  На фона, на една нормална европейска държава сме, абсолютна пародия...!

  Бивш tww09306483.
 14. 14 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  До коментар [#11] от "Торбеш":

  Банковата система е за хора, които доброволно са си дали данните, подписали са си декларации за лични данни, платили са си най-вече и са си купили електронни подписи и са си поели риска.
  Никой не може да ме убеди, че повече от 5-10 % от живеещите постоянно в чужбина и имащи българско гражданство прояват интерес към изборите в България. Никой не може да ги накара да гласуват. Никой не може да ги убеди да приемат електронни подписи или да подпишат протоколи за това.
  Ако толкова се интересуваха от политиката в България, а и от България, нямаше да са там, където са.

 15. 15 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Ако аз трябва да се изказвам за циганията румънска денят няма да стигне! Много избирателно, автор е!
  Изобщо прави впечатление удоволствието с което подобно списватели оплюват по страната си!
  С какво, ти авторе, си полезен за не? Как този водопад от думи ѝ помогна?

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  До коментар [#12] от "svoboden":

  Свързаност някаква вероятно.

 18. 18 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#2] от "НеКой":

  При ГЕРБ е токова хубаво, нали?!!!Ей го - и времето светна, като промениха изборния кодекс!!Я какви пътища ни настрои Тиквата - само да караш и да се молиш, защото повечето са, като този покрай Своге, където никой няма да е виновен.Пак!
  А я виж какви реформи спретнаха - чак невидими - тъй тънко ги докараха!И хем в Брюксел доволни, хем и в Москва щастливи - Белене, Турски поток, енергийна независимост един вид!!!
  Виж какво - тъпанарино - да се хванеш под ръчичка с Еднокнижника, да си вземете и ДПС и БСП, и разните му там волеви патриоти - па да емигрирате, кой където си иска.

 19. 19 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  И за да съм пределно ясен, ще кажа само, че ако се прокара тази недомислица с електронното гласуване, ще има само едно сигурно нещо.
  Българите, които се мислеха за турци, а турците ги мислят за българи, и живеят вече 30 години като изселници, ще гласуват на 100 %. Просто ще им вземат картите и така. И няма да е за ДПС дори, а за някоя партия, която Ердоган си създаде.
  Ще гласуват по същия начин и циганите и гласовете им вече ще са доста по-евтини.
  Ама това на Христо Иванов и компания явно не им е проблем.
  И последно, ако електронното гласуване беше възможно и сигурно, коя от богатите страни нямаше да го приеме.
  Сащ например щяха да организират изборите и по-бързо и по-евтино.
  Ама не става, тогава наистина Русия може да си избере кандидат, Китай също.
  И никой от двамата няма да е Тръмп...

 20. 20 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1232 Весело

  [quote#11:"Торбеш"][/quote]

  За ваше сведение, системата на междубанковите разплащания няма абсолютно нищо общо с интернет.
  А, и струва едни (много) пари.

  Знанието е сила, информацията - власт
 21. 21 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  Впечтли епизодът с румънците. Каква стриктна полиция! В софийското четвърто районно, например, искат рекета да се отчита в кабинетите им. Ред и строго спазване на правилата.

 22. 22 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#5] от "blondofil":
  Warum fressen wir Fröschchen?
  :-)

 23. 23 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  До коментар [#22] от "ohg30520577":

  ммм, може и по-добре

 24. 24 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  И понеже има много неверници, да кажа още малко.
  Човекът, който беше измислил машината за 1900 евро сам каза, че не е вързана в интернет, защото, ако я вържа, каза, веднага става компрометирана, няма шанс да я опазя. Има единствено изход от нея с ю ес би, за което има ключ шефът на изборната комисия. И какво е повече от хартията, питам?
  Шефът на комисията, който казваме, че може да манипулира хартиените протоколи, ще може да си изтегли и тези файлове и пак да ги преработи, ако сме толкова мнителни наистина. Не мисля, че си заслужава да търкаляме тези кютуци подобни на кафе машини, само и само 5-6 души да се пробват да гласуват на тях. Хем е скъпо, хем и безмислено. Да се пращат по секциите в чужбина пък е лудост, скъпа и ненужна лудост.

 25. 25 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 781 Весело

  [quote#11:"Торбеш"]
  —цитат от коментар 20 на pag
  За ваше сведение, системата на междубанковите разплащания няма абсолютно нищо общо с интернет. А, и струва едни (много) пари. [/quote]

  Е, няма, разбира се. Нали не се свързваш с банковата си сметка през интернет, а чрез личния си пощенски гълъб...

  Смешник!

 26. 26 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  Ако си преуспял физкултурник и имаш 6-7 апартамента , то държавата стои изключително добре. Направо не може да е по-добре.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 27. 27 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  До коментар [#22] от "ohg30520577":

  Липсва диалекта. може би на швабски диалект ако се преведе ...

 28. 28 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  Дръжавата се увеличава, населението намалява. А сега де, кое е по-доброто

 29. 29 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  В Боровец - трета глоба. 20 минути обикаляли, за да се уверят, че няма знак за забранено паркиране. Като се върнали, ги глобили за неправилно паркиране.
  ____________
  Бойко гледа да има хлебец за мутрите с хотелите и бри'чедите дето държат хотелите и общинските паркинги!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 30. 30 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#23] от "blondofil":

  Може, да:-)
  "Faszbak zabáljuk varangyokat"
  :-)

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1390 Разстроено

  Аз много добре знам кой и защо прави всички тези врътки. И това, че в близко бъдеще спасение от тях няма.

 33. 33 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 418 Весело

  Държавата се ползва с пълната подкрепа на ЕС, тъй като е от най-лоялните слуги на Брюксел, когото иначе форумците тук обожават. След като закупи Ф16, има и пълната подкрепа на САЩ. Надайте се нещо да се промени. БГ си играе с Русия, но далеч не така брутално като Германия, а с Китай почти нямаме контакти. Верни европейски синове сме. Кучи, но европейски.

 34. 34 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5472 Весело

  Борисов - още един "стабилен гений"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 35. 35 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  ЗАДАЧА

  Страна Б е 2 пъти по-бедна от страна А, но се развива стабилно с 3,5% годишен ръст. Страна А се развива с 1,5% годишно.

  След колко години страна Б ще настигне страна А?

 36. 36 Профил на qmk35497554
  qmk35497554
  Рейтинг: 20 Неутрално

  До коментар [#35] от "razor":
  след 35 години

 37. 37 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3071 Весело

  Ммда......на четири !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#22] от "ohg30520577":

  Warum haben wir den die Froeschchen gegaessen?
  Fressen - тц!

 46. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7378 Неутрално

  "България стои изключително добре."
  Сигурно от скромност не е казал, че това е единствено негова заслуга. А за скандалите, какво ще каже?

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Ясене, Ясене.....остави ги тези румънци със ските....не ме разсмивай, драги....
  Аз пътувах с кола до Тулуза скоро...през Сърбия, Хърватска, Словения, Италия....и така до Тулуза.....Понеже съм катил и затова с кола ....та като тръгнах..... понеже се изморих зад волана....в Италия преди Венеция поисках да си намеря хотел....и на една бензиностанция попитах едни карабинери...и те направо ме заведоха до хотел.....и така до Тулуза....На връщане никакви проблеми....спах в мотел в Хърватска.....и виж какво става сега в БГ....дай да видим документите...ти не може да си пътувал до Тулуза и да не се направил нарушение - глоба....това малко преди София.....после след София...колата ми била мръсна , не се четяли номерата и - глоба....Така е тук, лайняна територия, управляващи-лайна...като че ли и населението е -лайняно....След седмица пак си отивам...в Португалия, но със самолет....))))

 49. 49 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#35] от "razor":

  Мда, интересна задача. Реших да набързо да драсна няколко редчета код на Pytnon. Ето функцийката.

  def years(A, B):
  count = 0
  while A < B:
  A = A*1.035
  B = B*1.015
  count += 1
  return count
  print(years(1, 2))

  резултат:

  [GCC 4.8.2] on linux
  36

  Отговорът е 36 годинки.
  Знам че дневник яде индентации, така че ако някой реши да ползва функцийката, трябва ръчно да индентира.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 50. 50 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  Тулуза - добре. Но на пет крачки от тук, в градчетата по ръкавите, в Гърция. Ханиоти, да кажем. Няма паяци. Спираш където можеш. Никой не те притеснява. И в противовес - нашенския Созопол. Да идеш с кола на плаж на Каваците, примерно, е авантюра. Един паяк обикаля, вярно като паяк, и вдига колите на хората, спрели за плажа. Щото имало някъде в началото на въпросните Каваци платен паркинг, но трябва да минеш 1-2 километра пеша до другия край на плажа, където има места и пр. Паяци и почивка. Гърците са разбрали за какво става въпрос. За почивка. И не притесняват хората.

 51. 51 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  Г-н Борисов наистина е велик!

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 52. 52 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1124 Любопитно

  След като хвърля глигански усилия да иронизира, че „България стои изключително добре...“, бих бил много любопитен семплото аФторче, скрило се зад очилцата и брадата си като зад дувар, да ни посочи кога точно България е била по-добре, при кого и защо! Чакам, но не вярвам, че гореописаният индивид ще напише нещо без пари! Ами честта, достойнството – пита там някаква наивна душа! Чест и достойнство в тези писания като тук поднесеното няма – има само алчност, скудоумие, завист, злоба, безсилие, духовна нищета и безпомощност!

 53. 53 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2414 Весело

  Който следи снимките на т.нар, stoyanmitov с безбройните нарушения на пътя може да заключи, че на такъв матрял точно такива шапкари се полагат. И глоби, и паяци и всички останали екстри. Знам че пишещите тук до един са образцови шофьори, но имат нещастието да споделят същата територия с останалия матрял. Съдба. Но все пак факт е, че жертвите на пътя за 10 години са намалели от 1061 на 680 годишно. Дали това се дължи на омразните магистрали или на гадните катаджии оставяме на партайгеносе Бояджиев да ни обясни в следващото антрефиле.

  Животът под опашката на коня тотално изкривява чувството за реалност.

 54. 54 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  Ако искате бетониране на плажове, планини, и София застроена до Самоков - гласувайте за статуквото (ГЕРБ, БСП, ДПС, патрЕоти-русофили)

 55. 55 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 954 Неутрално

  До коментар [#52] от "Santos":

  Нема се п'Уашиш!След още няколко десетилетия стабилност и добро стоене като това сега,нито ти ,нито автора ще има за какво да се дърляте.Причината ще е изчезнала.
  Те и динозаврите са стояли стабилно,но повечето от тях са изчезнали,защото от стабилност не са еволюирали.Сал птиците са ни останали от тях,но поне красив и ценен остатък.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 56. 56 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Какво налага да препеàтвате материали от ПИК или Дойè Веле!?
  —цитат от коментар 12 на svoboden


  как ве? па Яшката си е техен човек на хранилка при Стоенка от медияпуул
  международно известни фейкаджии те ги те поименно
  https://europost.eu/en/a/view/Fake-News-Factory-faces

 57. 57 Профил на fry29589763
  fry29589763
  Рейтинг: 8 Весело

  "България стои изключително добре.."НА ДЪНОТО !!!!

  Лидерът и премиер: "Толкова работа имам. Толкова ми е трудно да прокарам държавата през иглени уши". Заместникът му: "Държавата е над всичко. (...) държавата стои изключително добре."

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK