Когато природата е застрашена и от закона

Строителство на "Арапя"

© DronBurgas

Строителство на "Арапя"Преди няколко дни ми се случи нещо любопитно. Тъй като, както всяка зима, селата по Южното Черноморие решават проблема с бездомните животни като ги тровят, реших да прочета "Общинска програма за овладяване популацията на безстопанствени кучета" на Община Царево, приета на 20 март 2018 год. Вярвах, че ще я намеря в интернет, където могат да се намерят подобни програми на десетки други общини, вкл. на съседната Приморско, аналогичната по размер на Царево община Белица или много по-малката Златарица.


Не я намерих. Затова пък попаднах на своя статия от 2013 година, където споменавам същата програма, но приета 6 години по-рано, на 20 февруари 2012 год.


Досмеша ме. Е – казах си – това е, захапах си опашката. После прочетох статията по диагонал, бях я забравила. И ми стана тъжно. За изминалите повече от 5 години не само нищо не се е променило. Ситуацията се е влошила.
Да вземем дребния пример с програмата за кучетата. Тогава, също като сега, тя не се изпълняваше, но поне беше достъпна онлайн. Сега не е. Рискът някой да я прочете и да започне да изисква изпълнението й е минимализиран. Това, обаче, е малкият дявол.


Големият проблем е, че отвлечената държава завлече и закона


Кметът на същата община Царево Георги Лапчев през лятото попита "Дюната дюна ли е?", а преди 20-тина дни заключи: "Характърът на това, което виждаме, е гора, но по документи е урбанизиран терен." Въпросът на Георги Лапчев от лятото произтичаше от факта, че дюните на къмпинг "Корал", надлежно отразени в специализираните карти, не бяха нанесени в кадастралните. И все още не са. Тогава той обясни: "Аз не съм специалист по дюна, а специалист по гори. Затова няма аз да твърдя къде има и къде няма дюна, макар да виждам как изглежда."


И така, 6 месеца по-късно, специалистът по гори инж. Лапчев ни разясни, че гората, която виждаме на Арапя, според закона не е гора.


И, въпреки че всяко скандално строителство започва с поне едно видимо от дрон закононарушение, разбрахме, че всичко е законно. Това ни обясни и кметът на Созопол Панайот Рейзи по повод строежите на Алепу и "Градина". Няколко дни по-късно Върховния административен съд отвори пътя за строителство в непостредствена близост до плажа за природосъобразен туризъм "Корал". От Дирекцията за национален строителен контрол /ДНСК/ добавиха в списъка на законните строежи и този на "Св. Св. Константин и Елена". Поредицата е дълга и всеки ден продължава да расте.


Отдавна заем, че трябва да пазим природата от алчността и глупостта.


Сега, оказва се, трябва да пазим природата и от закона


Защото за закона: дюните на къмпинг "Смокиня" са нива; гората на къмпинг "Арапя" е урбанизиран терен; а хиляди квадратни метри застроена площ не застрашават плаж за природосъобразен туризъм.


Процесът напомня на този от борческите времена, когато за броени години мутрите се превърнаха в почтени бизнесмени. Сега, фрапиращите закононарушения от края на миналия и началото на този век, за броени години се превърнаха в почтени сделки на изрядни частни инвеститори. Безобразията вече са узаконени.


"Пазете правото. Включително и от закона", каза големият български юрист Кристиан Таков преди 5 години. Днес призивът му звучи дори по-болезненено, отколкото тогава. Част от законите вече не служат на обществото, а на властта – видима и невидима. Друга част, например Законът за биологичното разнообразие, трескаво се променят, отново за да обслужат частен, а не държавен интерес. Преди месец министър Димов публично подсказа на депутатите, че могат да променят закона и така да заобиколят съдебното решение, защитаващо нацонален парк "Пирин".

Въпросът днес е – има ли кой да защити правото?


Видно е, че в това Народно събрание и в това правителство няма кой да го направи. А гражданското общество (доколкото е оцеляло) е уморено. Непрекъснатите битки, често по едни и същи казуси, водят до отчаяние.


Битката за Пирин започна в 2001 година, когато тогавашният министър на екологията Евдокия Манева подписа положително становище по оценката на въздействието върху околната среда /ОВОС/ за ски зона Банско въпреки протестите на прородозащитните организации. Битката за Странджа и Черноморието започна през 2007 година, когато община Царево опита да заличи Природен парк "Странджа". Да не говорим за битката за демокрация, която започна още през 1989 година. Нито една от тези битки (и много други) не е спирала, всяка от тях се води – тихо или шумно – през всички тези години. И нито една от тях не е окончателно спечелена.


Една от малкото битки с чиста победа за гражданското общество беше спасяването на двете лъвчета Терез и Масуд. Те успешно заминаха за Холандия, където правото и законът съвпадат в значително по-голяма степен. Няма, обаче, как да преместим Пирин или Странджа извън българската законова среда. Но нямаме и право на отчаяние.


"Отчаянието е любимото дете на гордостта" – каза още Кристиан Таков пред великотърновските абсолвенти –. "Успехът не е на края на 100-те метра спринт, а на 42-ия километър на маратона."
Трябва да забравим умората и отчаянието, защото те помагат единствено на тези, за които "корупцията е само усещане". Маратонът продължава.


Никоя власт не е вечна. Управляващите често го забравят, но не и гражданите. Дори, когато държавата решително е застанала срещу общото благо в защита на персонални интереси, ние разполагаме със себе си.


"Ние, обикновените хора, защитниците на "Корал" имаме два варианта. Единият вариант е да си замълчим и да си кажем – ето, още едно парче, и то на защитения плаж за природосъобразен туризъм "Корал", ще бъде бетонирано. А другият вариант е да застанем срещу закона, да излезем срещу багерите, да излезем с телата си и да се опитаме да застанем срещу закона като едни престъпници." Това са думи от интервю пред bTV от 31 януари на Петко Петков – човекът, който без да се замисли, тръгна към Шиша Пангма с надеждата да спаси Боян Петров.


Описаният от него избор седи пред всеки от нас. Не става дума само за "Корал". Става въпрос за всяко.отделно безобразие, което се изпречва на пътя ни. Само че престъпници са тези, които отвлякоха закона, а не защитниците на правото.


В крайни ситуации, в които се налага да пазим справедливостта от закона, влиза в сила онова висше гражданско право, което е описано още от философа Джон Лок – "правото на бунт". При липсата на условия за бунт така всеобхватен, че да доведе до цялостна промяна на обществения договор, остава възможността да се съпротивляваме там, където можем.


Голямата победа е далече. Но: "Никога не се съмнявайте, че малка група от сериозни и целенасочени граждани могат да променят света. Всъщност, това е единственият известен ни начин това да се случва" казва основателят на социалната антропология Маргарет Мийд.


Имаме достатъчно примери за това. Ако нямаше успешна съпротива, вилно селище "Златна перла", някога най-известният незаконен строеж в Европа, все още щеше да стои на брега. Цялото черноморие от Камен бряг до Резово вече щеше да е един безкраен "Слънчев бряг". Страната щеше да е осеяна със златни, уранови и други мини, а между тях щяха да работят хиляди сонди за добив на шистов газ. И всеки ден щяхме да дъвчем ГМО-сандвичи за обяд.


Със съжаление завършвам този текст със същите думи, с който завършва онзи, от преди 5 години. Правя го с надеждата, че след още 5 години ще сме на коренно различен, далеч по-висок етап. И поне част от законите напълно ще съответстват на правото.


"Предстоят ни години на усилия, за да спасим държавата си от изчезване. Ситуацията ще бъде допълнително усложнявана от разширяващото се неспазване на правилата от страна на властта, което ще носи след себе си все повече бедност, гняв и изблици на насилие.


Промяната няма да е нито бърза, нито лесна. Но тази битка не може да бъде избегната или изоставена."


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  „Там, където няма срам и страх, прозрачността е безсилна.”
  Кристиан Таков

 2. 2 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Неутрално

  От това правителство не очаквайте нищо смислено и добро

 3. 3 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Биволъ shared a post.
  February 17 at 2:04 AM ·
  Дюните на Корал са продадени от община Царево през 2003 година за 7000 долара за 1 декар. Днес МРРБ казва че не може да ги изкупи защото, дюните стрували по 186 000 долара средно.
  НСИ дават, че за периода август 2003 - януари 2019 инфлацията е 74 %. явно в МРРБ смятат по някаква друга инфлация,

  Споделяме това с изричната забележка, че договорите от 2003-та г. с които община Царево е продала въпросните терени са НЕЗАКОННИ!!!! Повтаряме - НЕЗАКОННИ, т.е. те са сключени от кмета Петко Арнаудов от БСП /агент Иванов на ДС/ в нарушение на закона и грубо потъпкване на тогавашно решение на ОС. През годините неотменно прокуратурата ОТКАЗВА да разгледа въобще по същество това престъпление. Без мотив дори - просто се правят, че НЯМА такова нарушение, което прави още в самия зародиш на сделката въпросните договори невалидни и оттам всички произточащи последствия са недействителни. Това просто се игнорира.

  Политическият натиск беше очеваден по време на управлението на БСП-ДПС, остана и по времето на ГЕРБ, просто защото едното главно действащо лице в корупционната сделка - Димитър Николов, стана КМЕТ-СЛЪНЦЕ и вице на Борисов в партията! Николов е бил лидер на СДС тогава и освен финансовия пазарлък тогава сделката е включвала и политически пазарлък - СДС да подкрепи кмета на БСП-ДПС на предстоящите избори. И го прави, разбира се и агент Иванов управлява необезпокояван още 2 мандата за да си довърши всички далавери.

  Ето така се прави пълен политически консенсус и се печелят избори с 80-90% и "байтошовски резултати". Да знаете и да не се чудите! Отделен е въпросът, че фирмата-купувач "Витатур Инвест" на Николов и "гордия собственик" Чоролеев се е облажила 100 пъти от препродажбата на общинската земя, т.е. дюните. Което в абсолютни стойности прави едни никакви около 40 000 000 евро!

  Според нас давностни срокове за подобни престъпления НЯМА и НЕ МОЖЕ да има! И това е принципен и политически въпрос, а не толкова правен. Защото "правната система" в Бг неизменно протектира, пази и ОТКАЗВА да разследва такива колосални престъпления с обществени богатства и собственост. Затова решението тук трябва да бъде взето според политически критерии и сделката трябва да бъде преразгледана и отменена. Просто за да има все пак някаква справедливост в тази клета държава.

  Това, разбира се, е химера в момента, но има и друг съд. А този друг съд вече осъди главния архитект и юрист по мръсната сделка. Тоя съд е независим от корупционни интереси и политическа власт и от неговата Справедливост никой няма и не може да се скрие. Затова съветваме тези, на които е останала искрица разум в помътнените от самозабравяне мозъци - да се смирят овреме и да възстановят доколкото могат човешкия и божи морал, за да откупят правото да си спасят душите и тези на своите потомци!!!!

 4. 4 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 973 Неутрално

  Тогава той (Лапчев) обясни: "Аз не съм специалист по дюна, а специалист по гори. Затова няма аз да твърдя къде има и къде няма дюна, макар да виждам как изглежда."
  ... 6 месеца по-късно, специалистът по гори инж. Лапчев ни разясни, че гората, която виждаме на Арапя, според закона не е гора. ..."

  На БГ простаци, облечени във власт, им дават трибуна по медиите да ни обясняват, а журналетата се усмихват, и не смеят дума да обелят.

  И някои се сърдят, че не сме обичали тази държава, осрана и опикана от децата и внуците на АБПФК

 5. 5 Профил на Стойка Петрова
  Стойка Петрова
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Много непрофесионално да се слагат всички строежи под един знаменател. Не всички са незаконни като Арапя и Алепу. Като не ви харесва, че се строи се оплачете от закона, не от строежите.

 6. 6 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 287 Неутрално

  ,,Големият проблем е, че отвлечената държава завлече и закона".

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 7. 7 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Това на снимката е от Алепу, не от Арапя!

 8. 8 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  А вчера някой обясняваше в една статия, че нямало конспирации и злонамерени действия, а просто случайна поредица от грешни политически и съдебни решения...

 9. 9 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Много непрофесионално да се слагат всички строежи под един знаменател. Не всички са незаконни като Арапя и Алепу. Като не ви харесва, че се строи се оплачете от закона, не от строежите.
  —цитат от коментар 5 на Стойка Петрова
  Мда. Мислите ли, че това, което се вижда на снимката е строеж? Алчното копеле просто е "изгребало" част от подножието на планината. Това, което виждаме е кариес и ще се случи неизбежното - разрушаване на всичко около него. На всичко отгоре тъпанарът така е изсякъл склона, че до две-три години там може да тръгне свлачище. Естествено "инвеститорите" ще поискат от държавата финансиране за съответното укрепване. Между другото, вие къде строите?!

 10. 10 Профил на whitestar
  whitestar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Във финансовият анализ има един термин, който е кошмар за всички тези новопостроени хотели, термин който поставя под въпрос целият смисъл от построяването на нещо което не върши работа на никого. Терминът финансова рентабилност, или дали евентуалната инвестиция ще изплати някога направените разходи! От тук възникват много други въпроси, включително и този - това ли е най-удачният начин да бъдат похарчени едни пари! Заринати в пясъка, при толкова много проблеми, свързани с липсата на средства, все в болезнени за държавата области!

  Whitestar
 11. 11 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2585 Весело

  До коментар [#5] от "Стойка Петрова":"Като не ви харесва, че се строи се оплачете от закона, не от строежите."

  Сиреч, всички вкупом при "арменския поп"!
  Той ще ни "оправи"! Ще ни утеши, и ще ни избърше сълзите!
  Браво, госпожа Стойка, и голямо благодаря, за мъдрия съвет!

 12. 12 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  Хайде на "зелените" бизнесмени сега закона им пречел, може би да прибират по тлъсти "консултантски" отчисления!?
  Хубаво е като се правят такива изказвания да се пояснява, че българите си създаваме закони по демократични процедури. Има няколко партии на т.нар. зелени, които се явяват на всички избори и българските граждани изразяват отношението си към тях.

 13. 13 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Нашето Черноморие отдавна загина. Огледалце на мафията.

 14. 14 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Отново: докато няма полюшващи се по клоните на дърветата около парламент, съдилища и пр. административни сгради депутати и други подобни избраници и поръчители, нищо няма да се промени.

 15. 15 Профил на svetleto
  svetleto
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Моля, коригирайте текста към снимката, защото грешки като тази само подкопават смисъла на статията.

 16. 16 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  като народ не можахме и не можем да се обединим зад една елементарна (но значима) обществена кауза - защита на природата от политическите проститутки!

  всички ОПГ-та (каквито всъщност са боклучавите политически партии) са едни и същи, а поради огромната корупция просто няма държавна институция която да спре разграбването.

 17. 17 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Не нарушават закона, просто си купуват закон и на никой не му пука.

  С това общо-взето приключва и държавата като смислена институция, и обществото. Каквото било- било, явно толкова можем. И по-велики държави от България са изчезвали, няма да е голяма загуба за човечеството.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7900 Неутрално

  "Големият проблем е, че отвлечената държава завлече и закона"

  А ние стоим и гледаме, как съсипват и малкото останало.

 19. 19 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Първа стъпка на цялото общество е спиране на всички данъци и такси към отвлечената държава.
  Втората стъпка е гражданско неподчинение и блокиране на политици, политически централи и институции
  Трета стъпка и изграждане на политически инициативи от народа, не от олигархията и създаване на изцяло нова политическа класа, без бивши партийни кадри, техните шофьори, охранители, деца и внуци. Пълна лустрация до 9-то коляно.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5521 Неутрално

  Разчитайте на себе си, на здравия смисъл и бъдете непримирими. Това е разковничето.
  Българската история на погазването на правила, на закона и на лъжите около тях от държавата може да се обобщи с една сентенция на Козма Прутков:
  "Когато пред клетката на бивола видите надпис лъв, не вярвайте на очите си"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на waldmeister
  waldmeister
  Рейтинг: 274 Неутрално

  В подкрепа на отбелязаното от "vtl53383951":
  Надписът на снимката е грешен. Мястото е южният край на Алепу, а не Арапя.

  waldmeister
 22. 22 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Когато пред клетката на бивола видите надпис лъв, не вярвайте на очите си
  —цитат от коментар 20 на penetrating


  Когато пред партията на драгалевските радикални комунисти видите надпис "Демократична България" - тоже!

 23. 23 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 825 Неутрално

  След като любимият Lifestyle на 80% е чалгата, няма как грижата за природата да им е приоритет.

 24. 24 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#10] от "iuj51580965":

  Финансовите анализи са безмислена тоалетна хартия, когато иде реч за пране на пари.

 25. 25 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  Поклон Юлия Иванчева! Ще направя възможното да следвам съветите ти.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 26. 26 Профил на ofe29523420
  ofe29523420
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Във финансовият анализ има един термин, който е кошмар за всички тези новопостроени хотели, термин който поставя под въпрос целият смисъл от построяването на нещо което не върши работа на никого. Терминът финансова рентабилност, или дали евентуалната инвестиция ще изплати някога направените разходи! От тук възникват много други въпроси, включително и този - това ли е най-удачният начин да бъдат похарчени едни пари! Заринати в пясъка, при толкова много проблеми, свързани с липсата на средства, все в болезнени за държавата области!
  —цитат от коментар 10 на iuj51580965


  Финансовата рентабилност и социалното предприемачество нямат значение за прането на пари.

 27. 27 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Когато Народа се събиди и вземе властта в собствени ръце и измете мутромилиционерите, такива като Лапачев ще отидат у киреча или направо в някоя канавка.

  Може да викат на това анархизъм, но в някои нормални държави работи - Щвецарско.

 28. 28 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2489 Весело

  "Страната щеше да е осеяна със златни, уранови и други мини, а между тях щяха да работят хиляди сонди за добив на шистов газ. И всеки ден щяхме да дъвчем ГМО-сандвичи за обяд." - това ако не е здрава путинска пропаганда, те па на! Между другото, ще издам на лелката една малка тайна - буаш ГМО като ненормална, всеки Божи ден. Ако самозаблудата те кара да се чувстваш добре - ОК...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 29. 29 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Явете се на избори, спечелете ги и променяхте законите както искате! Ако искате направете тогава цяла България Национален Парк, но първо спечелете избори. Всичко друго е дрън дрън напънчета!

 30. 30 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Явете се на избори, спечелете ги и променяхте законите както искате! Ако искате направете тогава цяла България Национален Парк, но първо спечелете избори. Всичко друго е дрън дрън напънчета!
  —цитат от коментар 29 на patrokalche


  Е точно това искат и кукловодите - да им играеш по свирката и правилата.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 31. 31 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 354 Неутрално

  [quote#30:"Darcas"][/quote]

  Къде по света няма кукловоди? В коя държава?

  Подобни зелени политики никога няма да бъдат одобрени от обществото.
  Всичко изградено на база от забрани няма как да мине!

  Когато нещо само се забранява, то става най-апетитно.

  Зелените, до сега, не показаха нито един план като алтернатива, да дадем пример с Пирин, на ски туризма! Да излязат и да кажат, ето така ще се запази природата и ще има работа и печалба в общината или държавата! Е, не та не!

  Те си седят в София и черпят от всичките блага на големия град.

  Така не става и затова ще си седят под 1% на всички избори.

 32. 32 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2076 Весело

  Много е права другарката Драгойчева. Ако няма надежда да променят законите по демократичен път, остава революционния метеж - "да застанем срещу закона... да излезем с телата си и да се опитаме да застанем срещу закона". Закономерно прочитаме кое всъщност е върховенството на ПРАВОТО (по Таков) - "правото на бунт" с цел "цялостна промяна на обществения договор". Логично следва субектът на въоръжената съпротива - малка група революционери, като политически авангард на аморфния, безволев матрял.

  Не съм чел по-добър текст, който така релефно да обяснява разликата между върховенството на закона и върховенството на шаячната правда, между представителната демокрация и болшевишка диктатура.

 33. 33 Профил на Срам ме е от ГЕРБ
  Срам ме е от ГЕРБ
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Усилено ГЕРБерско тролене под тази статия, явно ИСТИНАТА БОЛИ, НЕуважаеми тролеи! Всичкото знайно и незнайно трол на Цецо е впрегнато тук да защитава унищожаването на природата, и това е нормално - за малоумни комунисти, които никаква работа не могат да свършат, освен да продават род и родина, това е в реда на нещата! Но, както всеки цикъл, и този ще се извърти, и ще дойде денят, в който всички вие ще бъдете ползвани като пиняти - ще висите по дървета и стълбове, и ще ви тръскат с колове и камъни! По-гнусно от това да продадеш бъдещето на децата си срещу жълти тролски стотинки едва ли има, господа дифендъри, рипортъри, и всякаква друга сволач, получàваща жълти стотинки от бивши комунистически издънки! Пожелавам ви в най-скоро време да усетите народната любов - и не само господарите ви, но и вие лично!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK