Кой ще поръча машините за гласуване

В правната парламентарна комисия се показва българска машина за електронно гласуване

© Юлия Лазарова

В правната парламентарна комисия се показва българска машина за електронно гласуванеВнезапно избухналата любов на ДПС към машинното гласуване я разчетох първо като евтин пропаганден трик, а и мнозина още се вързахме на номера: от зилотите на електронната демокрация, които продължават да настояват за машини във всички секции - сега, веднага, вчера, до умерените прогресисти като моя милост, които видяхме (поне в първоначалното предложение на ГЕРБ за промени в изборния кодекс) идея за постепенно разширяване на обхвата на новата технология. Защото минимумът от 1000 машинни секции с поне 300 избиратели във всяка от тях (по законопроекта на управляващите от декември) бе все пак напредък спрямо 500-те секции през 2016 година. Между първо и второ четене на проектозакона ДПС вдигна мизата – предложението им бе не по-малко от половината места за гласуване за Европейски парламент да са с машини. Засега депутатите отредиха те да са минимум три и, съответно, минимум шест хиляди за двата избора, предвидени за тази година - европейските и местните.


Провокацията на ДПС е на път да успее


Високите бройки "от днес за утре" ще затруднят евентуалните български или чуждестранни кандидати за доставчик. Но първият бушон в процеса ще е ЦИК. Дори да липсваха политически противопоставяния в комисията, виждам чисто човешки проблеми в поемането на огромната отговорност за администрирането на нова обществена поръчка (със съответното подробно техническо задание и финансови параметри) от хора, които няма да знаят дали ще получат нов мандат.
Времето е малко – пак! Дори "старата ЦИК" да се нагърби с тази задача, времето ѝ ще е ограничено за някакъв период след влизането в сила на промените в Изборния кодекс – тоест след като отпаднат висящите неизвестни в Народното събрание, президентството, евентуално дори в Конституционния съд. В някакъв идеален вариант "новата ЦИК" ще определи победителя по обществената поръчка, ще сключи договор за купуване или наемане на машини, след което – с "нови" или "стари" сили, ще трябва да следи за изпълнението на договора, за сертифициране на хардуера и софтуера, за доставката на машините по места, за обучението на техническия персонал и на секционните комисии, за информиране на избирателите и т.н. За някакви стандартни уж европейски глезотии като независими, извънпартийни одити на системата съвсем няма да има време.


Да помислим обаче и за доставчика


Трябва три хиляди машини (плюс резерв) да се произведат, доставят, програмират и т.н. между деня Х, когато им се възлага поръчката, и майския Е-day. Още три хиляди – за наесен. Идеята, че някой по света ги има вече тези машини и на бърза ръка ще ни ги продаде или заеме, дори скъпо и прескъпо, е нереална.


На 23 август миналата година ЦИК обяви обществена поръчка за "Извършване на пазарно проучване, анализ и консултиране по смисъла на чл. 44 от ЗОП, за определяне на прогнозна цена за производство, закупуване, наемане - дългосрочно или краткосрочно (еднократно) и доставка в страната на не по-малко от 12 500 специализирани устройства за машинно гласуване, както и за логистично осигуряване на специализираните устройства до секционните избирателни комисии в страната и чужбина, гаранционно и извънгаранционно обслужване, поддръжка, обучение на персонал за работа и обслужване на устройствата за произвеждане на избори". Дори названието на поръчката подсказва сложността на задачата.


Две фирми печелят проучването. Отчетът на "АИМС Тех ООД" не го виждам на сайта на ЦИК. Там е обаче докладът на "Сова 5", публикуван на 31 януари 2019 година. Чудновато структуриран PDF документ от 165 страници, но много интересен в частите "Въведение" и "Предварителни бележки".


От добре обяснените технически съображения става ясно, че на готови за бърза доставка, подходящи за нашите изисквания машини, не може да се разчита. Твърди се, че по-перспективно е изработването на устройствата в България, отколкото покупката им, дори от утвърдени производители, а също че практиката за наемане е слабо разпространена – при това цената би била само малко по-ниска отколкото да ги платим "все за нас си".


При скромните си усилия да следя чрез медиите дебатите за изборната реформа не съм срещал позовавания на въпросния публично достъпен доклад. А това, че държавата е дала някакви скромни пари за пазарно проучване не може, разбира се, да ограничи законодателното въображение на политиците.


"Дайте да дадем." "Дайте да не дадем."


Провокационният замисъл на ДПС е особено видим в настояването от 2020 г. нататък да се гласува само машинно, без хартиена опция. Дълга е темата за комбинирането на "машинка" с "бюлетинка", за ефекта срещу измамите в секциите, за социално-психологическите фактори (селската баба пред дисплея), за тайната на гласа в малките населени места. Наблюдавал съм с надлежната акредитация машинното гласуване през последните години – в столицата и в провинцията. Максимум до 25 на сто от всички гласували го ползваха. Мисля да знам факторите за това, но да не разводнявам темата, един пример само ще дам.


На 6 ноември 2016 г. , малко след началото на изборния ден, видях в секция в централно софийско училище, че машината не работеше, защото "нямало ток". Час-два по-късно техникът ми обясни - действително само в един от много контакти в класната стая имало захранване
Идеята за поетапното въвеждане на машините – да, знам ѝ слабостите – все пак имплицитно предвижда гласуването да започне или продължи на хартия при извънредна ситуация – машината "не дойде", машината "гръмна", токът спря, "казаха", че машините са хакнати.


Сега си представете кой се подсмихва доволно, ако само в пет на сто от 12-те хиляди секции в страната се случи такова нещо "извънредно". Пресметнете пет на сто спрямо 6 838 235 избиратели /по списък от данните на ЦИК за изборите от март 2017 година/ и ще имате убийствени аргументи за повторно броене, за оспорване на резултатите и за касиране на изборите като цяло – кой каквото си поиска според политическия вкус и конституционната си култура.


Шоутайм. Ще спорим старата или новата ЦИК е виновна за хаоса. Съдебни дела до дупка. Протести. Бойкоти. Оставки!


Бъдещето на машинното гласуване става минало


В цайтнота, в който ни остави циничната и среднощна партийна комбинаторика в Законодателната комисия и в пленарната зала, не виждам кой знае какви полезни ходове.


Следете, задочни съмшиленици, новинари и граждански активисти, какво става на сайтовете на Народното събрание и на ЦИК, за да разберем поне части от мистерията - защо години наред ядохме партийните жабета с машинното гласуване, а си останахме в зоната на мрака между "Фидосова", "Манолова" и едно отдавнашно прозрение - "търси се трети".


Предизвестената кома на машинното гласуване може дори да е за добро


Според доклада на "Сова 5" трендът по света не е за използване на машини с директен електронен запис (DRE) като използваните досега в България, а към оптично сканиране на ръчно отбелязани хартиени бюлетини (PCOS системи). Тази технология, която съхранява както бюлетината, така и цифровото ѝ изображение за последващи проверки, има повече потенциал срещу измамите при броенето на гласовете на ниво секция.


Знам, че я знаят тази възможност законотворците и партиите им, ама не щат ние да я знаем. По им върви да ни подхвърлят живи или полумъртви уж хай-тек жабета, та да си ги дъвчем с погнуса.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  Запъването на някои субекти ЗА машинно гласуване ми прилича на ЗАПЪВАНЕ НА МАГАРЕ НА МОСТ ! Струва ми се , че една "машина за гласуване " би било много по-просто и евтино да бъде програмирана от САМО ЕДИН "добросъвестен " програмист в желаното електорално направление Друго си е да "стимулираш " цяла изборна комисия или не дай си Боже - ЦИК !

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  Машинното и електтронно гласуване СЕГА е огромна грешка!!!
  Нали е очевидно, че нямаме капацитет да го защитим?!

 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Истерията започва, както и си мислех. Предстоят фойерверки "чии са машините", "венецуелските машини", защо тия машини "," защо не ония " и още бабата, лелята и чичото.
  За пореден път смятам, че бсп бяха наточили големия молив да си изпишат веждите, но ще си избодат очите.

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  Машинното и електтронно гласуване СЕГА е огромна грешка!!!Нали е очевидно, че нямаме капацитет да го защитим?!
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  Не е въпрос на капацитет, а предварително обречено.
  Ясно е – няма да може да се манипулират резултатите.
  Тогава ЩЕ ПРОВАЛИМ МАШИННОТО!
  Ще продължим както до сега, а ще симулираме "ентусиазъм" към машинното!
  Бай Ганю/отгоре до долу/ прави избори!!!!

 5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5904 Любопитно

  Защо никой вече не говори за дистанционно гласуване?
  Поне по пощата? Прави се по цял свят.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 6. 6 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  До коментар [#4] от "Alexander97":

  Машинното гласуване се аманипулира понр толкова лесно,колкото другото.

 7. 7 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  До коментар [#5] от "Незнайко в Слънчевия град":

  За това съм съгласен.

 8. 8 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  Надявам се да няма грешки и, машината да знае КОЙ точно кога и как е гласувал, че тия пари дето се дават, ... да не става после работата на кълбета.

 9. 9 Профил на stephan
  stephan
  Рейтинг: 451 Неутрално

  обяснения до дупка защо едно нещо не може да стане, а не как да стане.

  машинното гласуване - с ясна времева траектория, беше прието окончателно през първите дни на 2014г.
  след многомесечни дебати.

  Оттогава 5 години тази ЦИК прави всичко възможно да го саботира.

  И понеже е така, да го отложим с още колко години?

  Ще кажа само следното
  Бразилия
  Площ : 8 514 876 km² (България 111 000 км2)
  население : 206 млн (България 7 млн)
  избиратели : около 140 млн. (България около 6 млн. с бг в чужбина)
  брой секции : 418 748 (България 12000 с тези в чужбина и болници, подвижни и т.н.)

  100% машинно гласуване
  първи опит 1996г.
  въведено изцяло : 2000г.
  вече 18 години опит.

  машини се носят по джунгли, пренасят се с хеликоптери, пироги, на гръб, с джипове в калта, ...
  работят на акумулатор
  резултатът се изпраща по сателитен телефон от сърцето на амазонка до тяхната ЦИК....

  голям брой от машините имат вграден четец на пръстов отпечатък и гласуваш след разпознаване по този начин . дето се вика вече няма нужда дори от СИК или лична карта.

  за повече, вижте чудесното филмче тук
  http://english.tse.jus.br/videos/transporting-the-ballot-boxes/view_popup

  толкова.
  165 страници доклад на Сова - платен от ЦИК, за да обясни колко е велика тази ЦИК? и че не се е справила по "обективни причини" - не, мерси.

  Тази ЦИК се превърна в последната година и половина в туристическа агенция. Обиколиха целия свят по симпозиуми и други под.
  След пресрочните парламентарни избори март 2017 не са имали друг сериозен ангажимент освен няколко селски избора.

  и не, не е вярно че в следващите 3 месеца не могат да се осигурят 3000 машини.
  на прекратената поръчка за машинно гласуване през февруари 2017, месец преди изборите, спечелилата фирма заяви, че може да осигури в срок за изборите една трета от секциите т.е. 4000.
  ЦИК отказа с мотив, че или във всичките 100% или в нито една.

  ами това е,

 10. 10 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1289 Неутрално  Инж. Александър Чобанов показа български машини за гласуване, които няма как да бъдат хакнати.


  Цената към момента е около 1900 евро на машина, а най-скъпият компонент е екранът ! Така КОЙ може да изпълни желанието на КОЯ и то само за скромните около 56 000 000 евро, които ще бъдат платени от КОИ ???От нас !
  Изобретател показа български машини за гласуване, които няма как да бъдат хакнати


  Инж. Александър Чобанов се обърна към политиците: Няма нищо страшно изборите най-накрая да станат честни
  След дълга кариера в България и Чили и даже участие в местната власт в Пловдив в началото на 90-те, Чобанов се връща у нас, за да види влошаване на демократичните процеси: „Разбрах, че тук вотът не е честен, защото има голям процент недействителни бюлетини, които стават недействителни не защото този, който гласува, е задраскал две квадратчета, две партии, двама кандидати, а защото в момента на броенето става така, че бюлетината става недействителна”.  Чобанов и негови колеги изучили целия световен опит в областта на машинното гласуване и в рамките на 2 години разработили 3 модела устройства. Според инженера всички други машини имат един общ недостатък – имат непрекъсната връзка с външния свят и така дават шанс на хакери да ги „пробият”.  Българските устройства изискват удостоверяване с карта, която се дава от председателя на секционната комисия. На чувствителен на допир екран избирателят посочва, за кого иска да гласува и получава разпечатана бюлетина, която след това се пуска в урна.  В края на деня с друга карта председателят разпечатва протокола от машината, отключва флаш паметта на устройството и двете отиват в районната избирателна комисия. Машината има и акумулатор, който позволява 16 часа автономия.  Цената към момента е около 1900 евро на машина, като инж. Чобанов посочи, че най-скъпият компонент е екранът и се работи той да се произвежда у нас, което би свалило цената.  Изобретателят се обърна към председателя на групата на „Обединени патриоти” в парламента Волен Сидеров заради внесеното от националистите предложение за промени в Избирателния кодекс, „с които се смачква машинното гласуване”.


  До коментар [#2] от "selqnin":

 11. 11 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Любопитно

  До коментар [#4] от "Alexander97":

  Я ми кажи, според теб, като затвориш вратата на хладилника, вътре лампичката продължава ли да свети?

  Доброто е заразно
 12. 12 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Надявам се да няма грешки и, машината да знае КОЙ точно кога и как е гласувал, че тия пари дето се дават, ... да не става после работата на кълбета.
  —цитат от коментар 8 на 442


  Машината регистрира кога и как си гласувал, но не регистрира КОЙ е гласувал, защото се нарушава тайната на вота.
  Вече Дневник взеха да публикуват и мнения против машинното гласуване, досега беше табу. Както е табу да се спомене, че нито една страна в Европа не използва машини за гласуване.

 13. 13 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Вчера БТВ направиха добър репортаж в новините си , че от 28 страни в ЕС в 4-5 са ползвали машинно и преди няколко години са го премахнали, защото било лесно за манипулиране .
  Хората знаят защо са го направили, но в България яко се рекламира като чудо невиждано.
  А истината е че някой иска да прибере няколко десетки милиона.
  Оказа се , че от две години се разработвало уж българска машина само с вносни части със себестойност около хиляда долара, което ни се предлага за около 2 хиляди.

  За евроизборите, ще трябва един софтуер, за другите друг и айде още няколко милиона в джоба на някой

  Пълна пародия са тези напъни

 14. 14 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 732 Весело

  До коментар [#10] от "doroteus":

  Този инж Чобанов, яко лобира за себе си ...
  И всичките му напъни са да се въведе постепенно, за да може неговата фирмичка да направи няколко милиона печалба.
  Той няма капацитет да произведе 15 хиляди машини за няколко месеца, затова хайде да са 3 хиляди, слез половин година още 3 хиляди а след две години останалите.
  Сигурен съм , че този всеки ден ще излиза по телевизията да казва , че предсрочни избори не трябва да има за да си изпълни заплануваното и да си сложи в джобжето няколко милиона евро и да каже вече изборите са честни

 15. 15 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  До коментар [#13] от "001":

  Машинното и гласуването по интернер или електронно както го наричат са различни неща само да вметна

 16. 16 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  Електронното -не. То по принцип не трябва да се въвежда. Машинното - да, въпреки че не е важно кой доставя машините, а кой брои гласовете :)

 17. 17 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  До коментар [#4] от "Alexander97":Машинното гласуване се аманипулира понр толкова лесно,колкото другото.
  —цитат от коментар 6 на yanne


  Явно не съм се изразил достатъчно ясно.
  Управляващи и опозиция не желаят машинно гласуване.
  Бламира се по най примитивен начин – описано Е в статията!
  Друго си е да СТИМУЛИРАШ по места!
  Свидетел съм!

 18. 18 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  До коментар [#5] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Къде се прави? Абе мислете малко бе. Как доказваш, че ти гласуваш? Как доказваш, че не си под натиск? Прави се в малоумната Австрия за да могат да скроят шапка на националиста.

 19. 19 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#15] от "uq":

  Само да вметна , че и машинно и електронно в ЕС няма с много малки изключения ...

  Означава ли , че в Германия, Франция, ..... нямат 50 милиона за машини или просто са сметнали , че машинно и електронно гласуване може да опорочи изборите им

 20. 20 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  До коментар [#19] от "001":

  Или пък, че може да пречи на манипулациите. Защо си мислите, че в Германия и Франция няма манипулации и всички са честни сини очи?

 21. 21 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  До коментар [#9] от "stephan":

  Стефане, обърни внимание на реакцията от страна на ГЕРБерите – посолиха те с отрицание, независимо от факти, логика, леснина на употреба, но те са във форума с една цел – да се отхвърли всичко разумно, което да изчисти вота!
  Така Е от 1990 и и така ще бъде. ГЕРБСПДПС – споделена власт!
  Те СА една партия-мафия!

 22. 22 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 732 Неутрално

  В Германия през 2009 година върховният им съд забранява машинното гласуване
  В Белгия през 2014 премахват машинното гласуване
  Холандия и Ирландия също са имали преди години машинно гласуване и са го забранили...

  С две думи никъде в ЕС няма електронно освен в Естония и няма и машинно...

  България ще гони Венецуела.
  Там има машинно.
  Да, и в щатите има , но на последните избори още се проверява за чужда намеса в изборите им и много ги определят като манипулирани.
  Това е истината.

  България като част от ЕС , трябва да гледа как се провеждат избори в Германия, Франция........ , а не във Венецуела

 23. 23 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  До коментар [#17] от "Alexander97":

  Сори ама как машинното ти пречи да "стимулираш"
  Позлата от него е да се премахне купуването на секционни избирателни комисии.

 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5675 Неутрално

  Проблемът науправляващите не е възможността за пробив на друг вид гласуване електронно/машинно или по пощата. Проблемът им е увеличаването на броя на гласуващите от места, които те не могат да "контролират"
  Така хората, които могат да гласуват ще станат с 2 милиона повече, които могат да решат друго, не това договорено на бели покривки в София...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  До коментар [#24] от "penetrating":

  Практитакат показва, че точно чужбинци най-много си го харесват бащицата

 26. 26 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  До коментар [#24] от "penetrating":

  Практитакат показва, че точно чужбинци най-много си го харесват бащицата

 27. 27 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Любопитно

  До коментар [#23] от "uq":

  Можеш ли да ми кажеш как се купува цяла избирателна комисия? И на колко места е възможно това да се случи?

  Доброто е заразно
 28. 28 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#22] от "001":

  “България като част от ЕС , трябва да гледа как се провеждат избори в Германия, Франция........ , а не във Венецуела”

  Ама поддръжниците на Мадуро - Радев и Корнелия, искат да е като във Венецуела, затова напъват за машинно гласуване. Както и извънпарламентарните партийки, които вече открито са съюзници с БСП. Корнелия го каза - щяла да търси подкрепа от извънпарламентарни формации, леви и десни.

 29. 29 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  Искам само да дам тема за размисъл на форума. Ревем, че се купували гласове, най вече от ромляните. Сега си представаете 2000 ромлянина под строй на опашка за електронен подпис, който после заедно с ПИНа бива предаден срещу 100 лева на човека с кебапчетата.
  Помислете си какво следва

 30. 30 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "защо години наред ядохме партийните жабета с машинното гласуване,..."
  .Те това е въпросът на въпросите. Подвъпрос - защо години наред не бе публикувано, че няма страна в Европа, която да гласува машинно? Нима Мая не е знаела? Или пък подгласниците и от ДСБ, впоследствие ДаБ?
  "Проф. Михаил Константинов: Преференциите разместват едва 2% от евролистите - защо бе цялата жега?" - https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7305095
  - Гласуване с машини няма никъде в Европа. Всички опитали са се отказали.
  - Сигналът от сензорните екрани лесно се прихваща и дешифрира. Тайната на вота не е гарантирана.

 31. 31 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 732 Весело

  Отивам да гласувам в 17 часа обаче точно преди мен машината дава фира и за да доставят резервна ще отнеме няколко часа , защото не може да има 15 хиляди машини за ползване и 15 хиляди резервни ...

  Аз завеждам дело , че не съм могъл да гласувам и съдя държавата , че изборите са нечестни.
  Какво правим тогава ..
  Тъч скрийна дава фира или машината забива ...
  Лелката в секцията ли ще е поправи или ще чакат техници , докато хората стоят на опашка пред секцията ...
  Баба Пена трудно се подписва , но трябва сама да се справи с машината...
  Ама защо пък да не и помогнат като е напътстват къде да натиска ...

  В България има около милион граждани които нямат средно образование... За тях тъч скрийн е като космически кораб

 32. 32 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  До коментар [#28] от "aralambi":

  Ами дойде време за ново СДС срещу новата диктатура.

 33. 33 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Пак опираме до образователен праг при гласуване. Може да се счита за дискриминационно, но е много по-правилно. Неграмотният няма собствено "аз", а каквото му нареди тартора.

 34. 34 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  До коментар [#27] от "АзКлавдия":

  Много лесно и на колкото искаш места е възможно. Колко па да струват 5 пенсионера, дето са отишли там "да земат по 100 лева, що па да ги не земат"

 35. 35 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 732 Весело

  До коментар [#29] от "uq":

  Естествено, че така ще стане ..
  В Столипиново в Събота преди изборите ще се прибират флашките с електронен подпис на римляните срещу някаква сума и в понеделник ще им ги връщат.
  Ще се окаже, че те са най напредналото място в ЕС с 99% гласували електронно ...

  Другото което е че трудно може да се запази анонимност, защото администраторите знаят кой , как е гласувал с електронното гласуване.
  И няма как да се запази анонимността на вота, при корумпирани администратори.
  Може да продадат после информацията , кой как е гласувал

 36. 36 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 732 Весело

  Пак опираме до образователен праг при гласуване. Може да се счита за дискриминационно, но е много по-правилно. Неграмотният няма собствено "аз", а каквото му нареди тартора.
  —цитат от коментар 33 на paf


  После от ЕС ни казват , че изборите са нечестни и ни сочат с пръст, че не сме демократична страна.
  Ти ли ще определяш този праг.
  Хората с докторски степени, могат да предлажат , че всички със висше бакалавър са необразовани , само с мигистърски степени и докторантури ...
  Съгласен ли си

 37. 37 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Весело

  До коментар [#34] от "uq":

  Глупости. Пълни глупости!
  Ти влизал ли си в избирателна секция и срещал ли си избирателна комисия ИЗОБЩО?

  До коментар [#27] от "АзКлавдия":Много лесно и на колкото искаш места е възможно. Колко па да струват 5 пенсионера, дето са отишли там "да земат по 100 лева, що па да ги не земат"
  —цитат от коментар 34 на uq


  Доброто е заразно
 38. 38 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Любопитно

  До коментар [#24] от "penetrating":

  Ти пък откъде знаеш от някакви си анонимни 2 милиона кой точно стои пред компютъра, от който се гласува?
  Много лесно взе да става нещо! Лежиш на кълка и гласуваш от името на всичките посетители в магазина "При бай Кочо" в Чикаго. Половината от "гласувалите" знаят само българските думи "не така, бе", "лютеница", "баница" и "баба". Щото са родени в Чикаго и им дреме на хурката кой ще спечели изборите в България. А бай Кочо прави яки намаления на хора, които са му дали кода си за гласуване...
  Айде няма нужда.

  Доброто е заразно
 39. 39 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  До коментар [#23] от "uq":
  Позлата от него е да се премахне купуването на секционни избирателни комисии.

  Е тъй де!!!
  По лесно е една комисия, отколкото Столипиново, Максуда, Факултето!
  Не ИМ харесва!

  Мои много близки приятели – просто им няма гласовете в секцията. Как става това????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

 40. 40 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5675 Неутрално

  До коментар [#25] от "uq":

  Не смятам. Просто бащицата си ги организира добре, но не всички. Повечето се въздържат да инвестират гласа си поради много причини

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 41. 41 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5675 Весело

  До коментар [#38] от "АзКлавдия":

  По какво се различава описаната от Вас ситуация от реална секция в Родопите, гласуваща по сегашния начин ? :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 42. 42 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  1900 евро за българска машина? Абе дайте мостра на китайците и след 3 месеца ще имате 10 000 бройки за 190 долара!

 43. 43 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 361 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  Направиха така, че да бъде грешка.

 44. 44 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#41] от "penetrating":

  По много неща се различава.
  Първо, в която и да е секция в Родопите, независимо колко зависими са местните хора от местния дерибей, все пак всеки от тях влиза ЛИЧНО да гласува и САМ поставя знак в бюлетината. Което означава, че има възможност да си промени мнението и да гласува все пак така, както вярва, че е по-добре, а не както са му казали.
  В случая с електронния "купен вот" бюлетината е в ръцете на друг човек.
  Второ, различава се по мащаба. Досега не се е случило "секция в Родопите" да обърне избори.
  Трето, възможността за външна намеса (хакване) както в самото гласуване, така и в отчитането на резултатите, е много по-ниска за въпросната "секция в Родопите".
  И четвърто, но най-важно: при резултатите от "секцията в Родопите" все пак знаеш, че ен на брой хора, реално и физически живеещи в Родопите, са гласували еди си как.
  При дистанционно електронно гласуване ен на брой хора, които имат адресна регистрация в Родопите, но от двайсет години живеят в Бурса, Барселона или Дюселдорф, "се предполага", че са гласували - но дали са го направили те, или някой друг, няма как да бъде научно доказано.

  Доброто е заразно
 45. 45 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 445 Весело

  До коментар [#9] от "stephan":

  Сложи и Индия, там ситуацията е даже още по - сериозна.
  Има хора там даже нямат документи и никога не са имали, а си гласуват...

  Та малка България не можела да се справи, защото било сложно разбираш ли:)

  Модератора е неадекватен!
 46. 46 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 445 Весело

  До коментар [#13] от "001":

  Във Великобритания можеш да упълномощиш друго лице да гласува от твое име...

  така разправят, пък никой не се тревожи от фалцифициране на вота...

  Модератора е неадекватен!
 47. 47 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1659 Весело

  Машината регистрира кога и как си гласувал, но не регистрира КОЙ е гласувал, защото се нарушава тайната на вота.
  —цитат от коментар 12 на aralambi


  Глупости!
  А урната с бюлетините показва ли, кога и как си гласувал?
  Не бъркай този въпрос с избирателните списъци, на които комисията отмята гласуващите по име и ЕГН! Тези списъци ще функционират при машинно гласуване така, както функционират при гласуване с бюлетини.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 48. 48 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  ,,...Според доклада на "Сова 5" трендът по света не е за използване на машини с директен електронен запис...,,

  Защото както го писах по преди. Машинно гласуване чийто резултати се предевет на ЦИК по НЕТ-а най лесно се манипулират, простите хора там на запад отдавна го знаят. И затова предлагат класическо гласуване с бюлетини и електронно -механично сканиране на бюлетините

 49. 49 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  Машинното и електтронно гласуване СЕГА е огромна грешка!!!Нали е очевидно, че нямаме капацитет да го защитим?!
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  Сега говорим за машинно гласуване! И за изпълнение на закона. Властта да осигури машини според закона, а който не желае или няма акъл да ги използва, да си гласува с бюлетини!
  Преди години така се говореше и за смартфоните! Защо им били тия излишни функции на телефоните, защо им бил тоя интернет и още подобни тъпотии лансирани от прости хора! Днес над 60% от потребителите на мобилни комуникации използват смартфони...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 50. 50 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8064 Неутрално

  От колко години се туткат с тези машини. Наближат ли избори, казват, че времето е малко. Когато не искаш да направиш нещо, причини винаги се намират.

 51. 51 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Не знам колко са по добри нашите машини, но по грозни сандъци не съм виждал,
  а за поръчката зависи от комисионната !!!

 52. 52 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  До коментар [#4] от "Alexander97":Я ми кажи, според теб, като затвориш вратата на хладилника, вътре лампичката продължава ли да свети?
  —цитат от коментар 11 на АзКлавдия


  Не, не свети, защото е направен от Бош, а не е Мраз!!!
  На Бойко Борисов лампичката продължава да свети, но той се прави на умряла лисица, също като Нинова и патриотите! За ДПС не ми се отваря дума!!

 53. 53 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7114 Неутрално

  И на кого му е притрябвало машинно гласуване, след като в ЕС почти всички държави не го ползват, само Естония ако не се лъжа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK