За добър Музей на София не е нужно да се измисля топлата вода

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Това място става все по-добро, за музейни сбирки :-)

 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Недодялан социалистически град? Според мен градежът от този период е доста приличен, като същото важи и за другите градове в страната, с изключение на центъра, където заради някои помпозни сгради са унищожени ценни археологически останки (като на амфитеатъра). Иначе има право в критиките си г-н Кенаров. Би следвало по-детайлно да бъде представена историята на града, на столицата в съвремието ни. Това би оправдало по-пълно цената на билета.

 3. 3 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2376 Любопитно

  Какво стана с експонатите от Музеят на революционното движение?

  Frieren für die Freiheit. Tempolimit für die Freiheit. Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?
 4. 4 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 819 Весело

  Според мен авторът не е прав, говорейки (например) за улица "Граф Игнатиев" и малко преди това - че "никъде не е дадена информация за това какви са пораженията от бомбардировите по време на Втората световна война". Музеят все пак следва да дава информация единствено и само за миналото, а не за настоящето на града, което всеки може да види и в момента...

 5. 5 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Какво друго, освен кич и безмислици да очакваме от нагли, алчни, некадърни и корумпирани общинари?
  Превърнали от 15 години нещастната ни столица в строителна площадка, само и само да пълнят гушките на приятелчетата си?
  И собствените си джобове, естествено.

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9148 Неутрално

  "Измитата истина" или "промитото съзнание"? и двете, и двете...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Авторът еди какво си искал.....А той знае ли как може да се осъществят желанията му?
  Той иска една сбирка съставена от снимки, диаграми, схеми и макети. На колко хора това е интересно. А точно развитието на обществения транспорт е показано интерактивно чрез филм в своеобразен трамваен вагон.Да не забравяме, че в момента изложбената площ е доста малко. Всъщност експозицията е нещо различно за София показваща красиви артефакти от градския бит, но и развитието на културния живот и реликви от двореца
  На фона на останалите ни музеи, особено националния околовръстен е направо чудесен. Изобщо музеите на уж богатата ни на история и кучтура територия създават усещането за нещо провинциално и малко

 8. 8 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Каляската на снимката е високотехнологично изобретение за времето си. Освен лукса, има меко, но надежно окачване на купето за гладко возене. Братовчедка на американските делижанси. Изобщо подобни превозни средства от 17-19в. имат много тайни при изработването си като колелетата, преден мост и др. Скоростта на движение е зависела не само от това колко са бързи конете.

 9. 9 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Не разбрах запетаята в заглавието за красота ли е?

 10. 10 Профил на осмоъ
  осмоъ
  Рейтинг: 475 Неутрално

  определено има доста комплексарско отношение към големи периоди от българската история, както социалистическия така и османския.

 11. 11 Профил на bnm37477327
  bnm37477327
  Рейтинг: 237 Весело

  Браво! Върнете банята на хората!

 12. 12 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Страхотна хейтърка статия! Понеже не я направиха "обществена баня" отново сега ще се скъсате да пускате оплюващи статии. А допреди няколко години когато нямаше въобще музей на София, по-добре ли беше?

 13. 13 Профил на keipax
  keipax
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Хм... всеки си има мнение, чудно ми е защо обаче Дневник дава трибуна на г-н Кенаров, който представя музея изключително едностранчиво с откровена комплексарска ирония.

  Бил съм в музея до момента три пъти: с децата ми, и още два пъти с чужденци от Германия и Словакия. И трите пъти на всички ни хареса.

  Намирам експозициите в музея за добре организирани. Залите са курирани чудесно, осветлението - прекрасно. Съдържанието на информацията към изложените експонати са кратки и информативни като организацията им е хронологично издържана: от неолита, през тъмните векове до Византия и духовната дейност през времето на Османската империя и се стигне до най-новата ни история, от която логично има и най-много експонати. Които апропо са доста интересни и логично крити по времето на социализма...

  Да, наистина информацията за урбанизирането на града след Освобождението може да бъде разширена, но заради по-съкратеното ѝ съдържание не виждам смисъл от целия този пасквил оплюващ труда на хората, които са курирали съществуващите експозиции.

  П.С. Ако авторът се интересува толкова от "топографията и биосферата на софийското поле", може да отскочи до природо-научния музей на БАН - втори етаж!

  ...just my two cents...

 14. 14 Профил на keipax
  keipax
  Рейтинг: 581 Неутрално

  LOL, сега погледнах и предходни статии от г-н Кенаров и ми светна, че от него е и новогодишния SJW репортаж за голия му приятел на Черни връх...

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Оказва се, че през социализма управниците са имали по-разумно отношение към подредбата на града.

 17. 17 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  Да се критикува винаги е по-лесно, с което не казвам,че въпросния музей подлежи или не на критика - честно, не съм го посетил.
  От друга страна, въпросната баня наистина има интересна сграда и не виждам нищо лошо да бъде някакъв музей, та поне да се поддържа в приличен вид. От посещенията си в различни музеи, в разклични страни, нямам спомени да съм излязъл кой знае колко зашеметен от изложеното, дори когато става дума за големи и много богати музеи, като Версай, Ермитажа и подобни.
  Така или иначе, с изключение на различните специалисти, които с години се занимават с експонатите и оценяват тяхната стойност и принос към различните науки, за обичайния посетител, минаващ за няколко часа, настъпва пресищане, умора и..лека скука - което е нормално, така че дискусията ми се струва малко пресилена.

 18. 18 Профил на xbr29506292
  xbr29506292
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Димитър Кенаров не беше ли този възмутен гражданин, дето бранеше и тръбеше по всички ТВ, че на голия Киро му бил отказан подслон в заслона на Черни връх!?.Ако е същият - лек човек. Не заслужава внимание и коментар на лековатите му впечатления.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  Намирам повечето критики за уместни. За кураторите сякаш е по-важно да "докажат" своята "европейщина" чрез каляски, грамофони и "реликви от двореца" (думи на колега по-горе), вместо да преставят цялостен поглед към историята на града. Това, което прави София интересна в сравнение с произволна друга европейска столица е именно съжителстването на различни етноси и религии, влиянието на различните политически режими и културни течения. Каляски и грамофони е имало навсякъде.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на kirka80286
  kirka80286
  Рейтинг: 524 Весело

  Ами то за да има хубав музей, трябва да има богата история, а не съответната да започва от края на 19ти век. Преди това София си е била едно просто, малко селце. Тя и сега си е де, само че доста по голямо. :)

  "Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 24. 24 Профил на Мерудия
  Мерудия
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Кенаров е добронамерен в критиките си и е прав- историята на града ни е интересна и не заслужава такъв скучен музей! Отделните периоди могат да се представят много по-оригинално и да предложат преживяване на туриста, за да разбере кое е специфичното за София. Уредниците да е разходят до произволно избран музей в който и да е среден европейски град и да приложат поне 50% от видяното там. Освен това никой музей не може да покаже всичките си експонати и затова организират тематични изложби, на които ги вадят и привиличат нова публика( а не цяла година само една експозиция).

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 294 Неутрално

  не мога да разбера защо толкова тъпи коментари...харесвало им много да е посредствен соц. Горката Българска култура, оставена на самотек сред простолюдието и неговите вързи-ОВЧАРИ ....

  вестник дневник е медия контролирана от голяма северна държава-бензиностанция. вестник дневник не е искрен с читателите си и ги третира като материал за облъчване и манипулация. списвачите на вестник дневник нямат професионално ниво и не биха си намерили работа в свободния свят.
 27. 27 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 294 Неутрално

  не мога да разбера защо толкова тъпи коментари...харесвало им много да е посредствен соц. Горката Българска култура, оставена на самотек сред простолюдието и неговите вързи-ОВЧАРИ ....

  вестник дневник е медия контролирана от голяма северна държава-бензиностанция. вестник дневник не е искрен с читателите си и ги третира като материал за облъчване и манипулация. списвачите на вестник дневник нямат професионално ниво и не биха си намерили работа в свободния свят.
 28. 28 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 294 Неутрално

  *вълци

  вестник дневник е медия контролирана от голяма северна държава-бензиностанция. вестник дневник не е искрен с читателите си и ги третира като материал за облъчване и манипулация. списвачите на вестник дневник нямат професионално ниво и не биха си намерили работа в свободния свят.
 29. 29 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 333 Неутрално

  Да не би например НИМ и НВИМ да са структурирани
  професионално и изчерпателно?!
  Като цяло в една страна се поддържа едно общо равнище, с известни колебания нагоре-надолу... Каквото в музеите, такова в
  заводите, стадионите, гробищата, театрите, казармите...
  Всичко първо се случва в главите на хората, а след това в материалния свят.

 30. 30 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  До коментар [#11] от "bnm37477327":

  И кои са тия хора дето си искат банята ?. Даже циганите си имат баня вкъщи, пенсионерите също. Като изключим политически-мотивираните хейтъри, няма един човек който да иска обществена баня.

 31. 31 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#27] от "Октавиан":

  Картинката (миниатюрата) към твоя ник е повече от интересна, може да е тема за международна конференция.

  Мисля, че по произход е византийска. Представя ни български военни (вероятно аристократи) от 10, 11 век, от времето на войните на ПБЦ срещу Византия. Воинът в жълто е въоръжен със сабя, а не двуостър меч, оръжие което се налага в Европа някъде през 17-18 в., много по-лека от двуострия меч, и почти толкова ефикасна в боя. За българите от него време конницата (кавалерията) е била много важна, а сабята е оръжието на кавалеристите.
  По-интересно е облеклото, което страшно много напомня на хусарските униформи от 17-18 в., чиито корени ги търсят в Унгария, и дали линията на военните униформи в цяла Европа почти до втората половина на 19 в.
  Всъщност това е било облеклото на старата българска аристокрация от ПБЦ.

 32. 32 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 696 Неутрално

  София е много любопитен град - първите впечатления за чуждестранните туристи са смайващи (особено с интегрираната римска улица и крепостни кули в централните подлези), и само след около час-час и половина посетителят е разочарован. Защото горе долу 2 часа са достатъчни за човек да се запознае с атрактивното в София (културно-историческия център - Катедралния храм, Св. София,площада пред НС, театър Иван Вазов (археологическия музей е за по-специална публика), и наскоро социализираните за посещение римски останки в Ларгото).
  НИМ - един атрактивен европейски музей се намира на майната си, а така описания музей на София не бих препоръчал. И всичко това при условие че е предоставена една толкова красива сграда, и с достъп до невероятните европейски субсидии.

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK